technolog żywności

sprawdź też:

technolog

ADA

Bibliotekoznawcy i technologowie żywności zarzucają prof. Grabowskiemu "szkalowanie Narodu". Centrum Badań nad Zagładą Żydów odpowiada

Bibliotekoznawcy i technologowie żywności zarzucają prof. Grabowskiemu "szkalowanie Narodu". Centrum Badań nad Zagładą Żydów odpowiada

Reduta Dobrego Imienia chce, aby prof. Jan Grabowski, wybitny historyk specjalizujący się w historii Holocaustu, "zaprzestał szkalować Naród Polski". Publikujemy odpowiedź naukowców Centrum Badań nad Zagładą Żydów IFIS PAN.

Mąka mące nierówna

Jak powstają różne rodzaje mąk, opowiada technolog żywności Arkadiusz Dźwierzyński, właściciel Młyna Orły

Zdjęcie w ciągniku i gra symulacyjna na Olsztyn Green Festival

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN zaprasza do wspólnego odkrywania zrównoważonych praktyk produkcji żywności - czyli takich, które pozwalają wytwarzać bezpieczną żywność i minimalizują wpływ rolnictwa na środowisko.

Mieszkanka Charkowa: Boimy się ciszy. To znaczy, że samoloty poleciały zatankować. Potem znów nas zbombardują

Mieszkanka Charkowa: Boimy się ciszy. To znaczy, że samoloty poleciały zatankować. Potem znów nas zbombardują

rannych, rozwożenia jedzenia. Logistyka miasta została zniszczona. Nie ma już dostawców żywności, więc jeśli jakiś supermarket jeszcze stoi, to my, mieszkańcy, staramy się go zaopatrzyć. Ze znajomymi wozimy nabiał z fabryki mlecznej: ser, masło, mleko, twaróg. Trzeba jechać za obwodnicę miasta, przez

Kawa odchudza i chroni przed rakiem? Pięć zaskakujących faktów o kawie

Kawa odchudza i chroni przed rakiem? Pięć zaskakujących faktów o kawie

pilnujemy tego, ile jemy, to takie kawy mają znaczenie dla dziennego bilansu kalorii – tłumaczy dr Krystyna Pogoń, dietetyczka i technolog żywności z firmy Dietific. Czy mleko dodane do kawy osłabia jej zdrowotne działanie? – U niektórych osób dodatek mleka do kawy jest wręcz lepszym wyborem

Wielki Głód w Ukrainie. Najstraszniejszym psem Stalina był Polak Stanisław Kosior

Wielki Głód w Ukrainie. Najstraszniejszym psem Stalina był Polak Stanisław Kosior

, dziś liczący się „technolog" ruskiego miru w Ukrainie. Musiałem Trockiego wziąć siłą Od 1919 przez trzy lata Stanisław pełnił najwyższe funkcje w Komunistycznej Partii (bolszewików) Ukrainy, ale w 1922 r. wysłano go do w Nowonikołajewska (Nowosybirsk) na Syberii, gdzie stanął na czele

Kim są kandydaci do Sejmu? Politycy PiS wpisują "zawód - dyrektor"

Kim są kandydaci do Sejmu? Politycy PiS wpisują "zawód - dyrektor"

dwóch rolników (Zofia Plewa i Zbigniew Kołodziej), jeden zootechnik (Jarosław Kaczmarek) i technolog żywności (Waldemar Starosta). Szefowa partii w regionie Jolanta Fedak, z zawodu politolożka, wprowadziła na listy zawody artystyczne: producenta telewizyjnego (Artur Groc) i choreografkę (Anna Dębicka

Nie wkładaj pomidora do lodówki

Nie wkładaj pomidora do lodówki

Nie dość, że - jak podkreślają technolodzy żywności - pomidory w ciągu ostatnich 50 lat straciły znacznie na aromacie i smaku z powodu innych warunków hodowli i przechowywania, to jeszcze tych resztek, które zostały z zapachu pomidorów, pozbawiamy się sami. Amerykańscy badacze z Departamentu

Cynamon poprawia odporność, zwalcza stany zapalne i obniża poziom cukru. Używaj go nie tylko od święta

Cynamon poprawia odporność, zwalcza stany zapalne i obniża poziom cukru. Używaj go nie tylko od święta

starsze, bo wtedy warstwa korowa jest grubsza i surowiec ma lepszą jakość – tłumaczy dr hab. Ewelina Hallmann, technolog żywności i żywienia z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW w Warszawie. Na rynku jest też inny cynamon zwany kasja

"Zdrowa żywność" nie istnieje. Wszystko, co jest w sklepie, możemy zjeść bez uszczerbku na zdrowiu

"Zdrowa żywność" nie istnieje. Wszystko, co jest w sklepie, możemy zjeść bez uszczerbku na zdrowiu

Rozmowa z Paulą Andrzejewską, technologiem żywności, autorką bloga www.jakpomasle.pl . Dominika Danicka: Ciągle słyszymy "Nie kupuj, bo to sama chemia". Jak to jest z tą chemią w jedzeniu? Paula Andrzejewska: Wszystko tak naprawdę jest chemią. Jesteśmy zbudowani z cząsteczek. Ale

Anna Wasilewska, PO

Anna Wasilewska, PO

Anna Wasilewska urodziła się 10 stycznia 1958 roku. Jest technologiem żywności po Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. Ukończyła także studium z zakresu pedagogiki specjalnej w Instytucie Kształcenia Nauczycieli w Warszawie. Pracowała w spółdzielni Społem, ale w Olsztynie

Awantura wokół dietetyków. Czy ich dziedzina to nauka rolnicza?

Awantura wokół dietetyków. Czy ich dziedzina to nauka rolnicza?

jedzenie zamawiają w firmach kateringowych. A tam jadłospisy układają na ogół... technolodzy żywności i żywienia! Przynajmniej część z tych, którzy studiowali na uczelniach rolniczych, miała choć trochę zajęć z pacjentami. Ale technologia żywności i żywienia to także kierunek na politechnikach, a tam

Tour de Konstytucja jedzie przez Polskę. "To nie indoktrynacja, ale niezbędna każdemu obywatelowi wiedza" [WYWIAD]

Tour de Konstytucja jedzie przez Polskę. "To nie indoktrynacja, ale niezbędna każdemu obywatelowi wiedza" [WYWIAD]

już tak. Wcześniej pracowałem jako technolog żywności, projektowałem też między innymi ciągi technologiczno-produkcyjne dla firm. W pewnym momencie pogodzenie obowiązków zawodowych i aktywności obywatelskiej stało się zbyt trudne. Musiałem pożegnać się z pracą, ale nie mam żalu wobec swojego

Wasze ciała to wesołe miasteczka. Bawcie się dobrze

Wasze ciała to wesołe miasteczka. Bawcie się dobrze

zrobić z dużo tańszym produktem seropodobnym - mieszanką mleka w proszku, tłuszczu i barwnika. Sos pomidorowy powinien być ze świeżych pomidorów, a nie z pasty pomidorowej. Najgorszy jest keczup. A na samym dnie - keczup bez keczupu. Coś takiego wyprodukował Richter, kiedy był jeszcze technologiem

6 technologii, które mogą wstrząsnąć światem żywności

6 technologii, które mogą wstrząsnąć światem żywności

produktów rolnych, tak aby w najbardziej efektywny sposób nadać im najlepsze właściwości odżywcze i walory smakowe, otwiera przed nami niesamowite możliwości – mówi Maria Velissariou, dyrektor ds. naukowych i technologii w stowarzyszeniu Instytut Technologów Żywności. Tłum. Maciej Kosianowski

Jak pokonać koronawirusa? Eksperci z całego świata na żywo na unikalnej konferencji online

Jak pokonać koronawirusa? Eksperci z całego świata na żywo na unikalnej konferencji online

, epidemiolog z Uniwersytetu Otago. W japońskim studiu będą m.in. David Saladik, architekt zajmujący się projektami w krajach rozwijających się, a także Sara Roversi - projektantka żywności przyszłości. Z Niemiec głos zabiorą Bart de Witte, ekspert od cyfrowej transformacji służby zdrowia, i Mazda

Kiełbas jakie jedliśmy w przeszłości już nie będzie [list]

, co do ich jakości mam jako technolog żywności tzw. mieszane uczucia. Podobnie jest w innych branżach. Większość swojego zawodowego życia przepracowałem w branży owocowo-warzywnej. Tutaj obowiązuje też podobna "wolna amerykanka". Produkowałem w tych naszych nowych

Jak zrobić szynkę z wody? Animex potrafi

Jak zrobić szynkę z wody? Animex potrafi

numer dwa: mięso z kurczaka - 38 proc. To znaczy, że wody w tym produkcie jest więcej niż 38 proc. Jestem pełen podziwu dla technologa, który to ustrojstwo skonstruował tak, że trzyma się w kupie Cena? 14 zł za kilogram. Kto to wyprodukował

Wyobraź sobie drona, który dostarcza ci kawę, gdy idziesz do pracy. Witamy w chmurze (już nie wirtualnej)

Wyobraź sobie drona, który dostarcza ci kawę, gdy idziesz do pracy. Witamy w chmurze (już nie wirtualnej)

robotyki, za pięć lat powstaną roboty zdolne zastąpić ludzi w hurtowniach Amazona. Amazon nie ujawnia swoich długoterminowych planów. Główny technolog Amazon Robotics Tye Brady mówi tylko, że firma „zawsze stara się zwiększyć wydajność pracy”. Inni są bardziej szczerzy. Jak twierdzi Richard Liu

Sezon na grzyby. Jak je suszyć, żeby nie spleśniały i zachowały swój aromat co najmniej do wigilii?

Sezon na grzyby. Jak je suszyć, żeby nie spleśniały i zachowały swój aromat co najmniej do wigilii?

. Eweliny Hallmann, technolog żywności i żywienia z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW w Warszawie, najlepiej suszyć grzyby rurkowe, czyli te, które nie mają blaszki: – Na przykład kurki robią się po ususzeniu twarde jak kamyki. Namoczone

150 lat margaryny. Z czego się składa, jak powstaje i czy słusznie ją tak demonizujemy

150 lat margaryny. Z czego się składa, jak powstaje i czy słusznie ją tak demonizujemy

więc konkurs na wymyślenie tłuszczu trwalszego i tańszego od masła. Zadania podjął się francuski chemik oraz technolog środków spożywczych Hippolyte Mege-Mouries. To on opracował pierwszą recepturę margaryny. Za swój wynalazek dostał 100 tys. franków w złocie, co – jak się szacuje – jest

Pomarańczowa Alternatywa

Strachocin. Kawaler. 4. Jacek Jerczyński 42 lata. Ukończył Akademię Rolniczą. Jest technologiem żywności. Prowadzi wspólnie z żoną firmę fotograficzną. Ma córkę. 5. Jan Wais 31 lat

Dzieci na odwyku

Dzieci na odwyku

Surowe przepisy podpisał minister zdrowia, by powstrzymać otyłość, która dotyka ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów (dane Instytutu Żywności i Żywienia). Naczelna Izba Lekarska informuje, że ponad 90 proc. siedmiolatków ma próchnicę

Lista nr 10 Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego - Komitet Wyborczy PSL

15. OPOLSKA Grażyna Anna, technolog żywności 16. JELIŃSKI Robert, technik mechanizacji rolnictwa 17. SADOWSKI Kazimierz Jerzy, elektromonter 18. WĘCŁAWSKI Dariusz Tomasz, mgr inż. ochrony środowiska

Lubelski Lipiec. Gdy w bufecie wszystko podrożało, Mirosław Kaczan przeklął i zawołał "Strajkujemy!"

W poniedziałek, 7 lipca 1980 r., „Dziennik Telewizyjny” poinformował o podwyżce cen żywności, zapewniając jednocześnie, że w szkolnych bufetach i stołówkach zakładowych ceny nie wzrosną. Jednak następnego dnia pracownicy Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego – Państwowych Zakładów

Kalifornijska awantura o kawę

uznać za bezpieczny. Propozycja 65 dopuszcza bowiem możliwość występowania w pożywieniu omawianych substancji w ilościach niezbędnych, by nadać mu akceptowalny smak. David Kessler, były szef rządowej Agencji Żywności i Leków, przypominał zaś sądowi, że „kawa stanowi symbol diety Amerykanów&rdquo

Prawda czy mit. Pomidory nie lubią lodówki

Wiele osób jest przekonanych, że w ten sposób te warzywa szybciej się psują. Inni, że tracą właściwości odżywcze. Okazuje się, że tracą przez lodówkę swój aromat. Nie dość - jak podkreślają technolodzy żywności - że pomidory w ciągu ostatnich 50 lat straciły znacznie na

Co piją Polacy? Przegląd tego, co lejemy z butelki, kartonu czy kranu

czy destylowana? Tylko uwaga! Idąc dalej tą drogą, dojdziemy do wniosku, że najlepsza do picia jest woda destylowana. To nieprawda! - Woda destylowana to ciało obce - tłumaczy prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Zaburza gospodarkę elektrolitową w naszym

Najgorszy posiłek Ameryki - ta ryba może Cię przyprawić o atak serca

Polski"? Zapytaliśmy technologa żywienia, Zuzannę Antecką o to, czy w Polsce też przeprowadza się takie badania żywności w restauracjach: - Na razie nie ma badań na skalę ogólnopolską, a restauratorzy nie mają obowiązku podawać wartości

Płotka zamienia się w karpia, czyli dzień w hipermarkecie

technologiem żywności, znam się na owocach i warzywach, od razu startowałem do tego działu - opowiada. - Zostałem kierownikiem zmiany, potem menedżerem stażystą. Mógłby zostać pełnym menedżerem, ale na razie nie chce. - Musiałbym być w pełni dyspozycyjny - tłumaczy. - Jeśli np. powstałby nowy Auchan, musiałbym

Z dnia na dzień gorzej z pracą

Transportowego, w Wedlu. Wszędzie wstrzymali zatrudnienie. Tłumaczą to kryzysem. W Carrefourze szukają kasjerek, a nie technologa żywności. Teraz chce zrobić kursy doszkalające. Magda to świeżo upieczona absolwentka turystyki i rekreacji. Studiowała na AWF

Miasto do rozmów, czyli Bydgoszcz oczami Pawła Łysaka

technologiem żywności. Odwiedziliśmy zakłady Jutrzenka. Tata miał w nich wdrażać swój pomysł na dietetyczne ciastka z otrębów. Pracował, a ja się zajadałem. Niesamowitą liczbę ciastek wciągnąłem. Bydgoszcz przez lata kojarzyła mi się ze słodyczą. Później także z dużymi mieszkaniami

Eko, organic, wege... Jak rozpoznać kosmetyki naturalne

wykonane z biodegradowalnego materiału. Sam produkt musi wykazać wysoką skuteczność czyszczenia, mycia przy minimalnej dozie produktu. Dlatego też dla każdego produktu wykonywane są badania skuteczności – tłumaczy Paulina Puch, technolog Gold Drop, firmy, która uzyskała dla serii swoich kosmetyków i

Nicość Apple'a wobec Apolla

. Zamiast nich - narzekają - technologowie podsuwają nam banalne zabawki. I sami się na tym wzbogacają. Jeszcze wczoraj mieliśmy marzenia: ''Mars się opłaca. Kronika futurologiczna''   Motto Founders Fund, firmy

Ta cudowna oliwa: na cholesterol, trawienie i ciśnienie. Czy ta z pierwszego tłoczenia rzeczywiście jest lepsza?

  Prof. Krzysztof Krygier - technolog żywności i żywienia, kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Mamy oleje rafinowane i modne

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

wtedy, gdy je jemy - jak przestaniemy je jeść, poziom cholesterolu znów się podnosi. 4 sposoby na obniżenie cholesterolu Do pieczenia masło czy margaryna? - Technolodzy żywności mówią, że musi być trochę izomerów trans w

Kto nauczy zawodu? Katecheta-geodeta

. - W tej chwili mam ok. 60 chętnych, którzy chciałyby u nas pracować - twierdzi Ewa Nowicka, dyrektorka poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Jak to możliwe? Szkoła współpracuje z wydziałem nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego. - Uniwersytet każdego roku szkoli wielu technologów

Sztuczna krowa nauczy dojenia

pochodzą z miasta. I tylko o to chodziło, ale ta krowa zaczęła nam się wymykać spod kontroli. W Dzień Technologa Żywności wystawiliśmy ją na trawę przed szkołę, tam się spokojnie pasła. Zrobiła furorę! Wszyscy interesowali się tylko krową, robili sobie z nią zdjęcia, opisywały ją lokalne gazety. A to miała

Człowiek, który potrafi zerwać z dawnym życiem, - taki w "Barce" czuje się świetnie. Nikt mu nie powie: wynoś się

uderzyła do głowy. Myśleli, że są wielkimi biznesmenami, a dziś są w rynsztoku. Pieniądze zarobione na etacie w Banku Żywności Włodek wpłaca do kasy Wspólnoty. Oprócz ciągłych napraw przy samochodzie, zajmuje się zaopatrzeniem. Dostaje np. telefon: mamy dla was 700 słoików sosu tatarskiego. Odbiera, a

Im nie przeszkadza, że już rano i trzeba wstać do pracy

, poszedł na studia z technologii żywności. - Pierwsza praca: w browarze restauracyjnym. Ciężko i daleko od domu - wspomina. Potem pracował w firmie produkującej pierogi, zamrażalni owoców, był też technologiem w obieralni ziemniaków i bezrobotnym na utrzymaniu żony. Na pomysł

Kandydaci do Sejmu z okręgu bydgoskiego

, Bydgoszcz, SLD. 7. Leonard Maciejewski, inżynier, Inowrocław, SLD. 8. Jerzy Ortmann, pośrednik finansowo-ubezpieczeniowy, Tuchola, SdPl. 9. Janusz Branicki, mgr inż. technolog żywności, Świecie, SLD

Dekada "Stirlitza" czyli 10 lat Putina u władzy

. Jednak nowy premier nie był człowiekiem znikąd. Szedł na szczyt prosto z radziecko-rosyjskiej mitologii i był jej idealnym wcieleniem. W wywiadzie dla tygodnika "Profil" Gleb Pawłowski, kremlowski "technolog polityczny", przyznał niedawno, że wczesnym latem

Raban o parabeny

konserwantów to wyzwanie dla technologa. Rodzaj i ilość substancji konserwującej jest dobierana indywidualnie do każdej receptury (robi się tzw. test obciążeniowy, po ang. challenge test). Parabeny, formalina i inni Najbardziej znane są parabeny (estry

Najważniejsi gracze eurowyborów. Okręg III - Olsztyn, Białystok

.   W przeszłości bezskutecznie kandydował do Parlamentu Europejskiego. 2) Borawski Edmund Inżynier technolog żywności, mieszka w Grajewie, Ukończył studia na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczo-Technicznej w

Słonina hiszpańska, film rosyjski, pech polski. Polsko-ruska wojna o mięso z "Wierzejek"

na ubój. A Litwa szybko cofnęła swój zakaz uboju, kiedy zorientowano się tam, jakie to niesie szkody gospodarcze. Myśmy zbyt szybko wydali wyrok w tej sprawie, przedstawiliśmy jednostronnie cierpienia zwierząt. Ja jestem technologiem żywności i dobrze wiem, że mięso pochodzące od zwierzęcia

Wieśniak z miasta, czyli jak Hugo-Bader staje się chłopem

gospodarstwo było w najlepszej kondycji - mówi Jarosław Roszyk. - Były zwierzęta, technologie, produkcja i zbyt. Ja zajmowałem się gospodarstwem, ręcznie doiłem cztery krowy, a żona sto litrów mleka dziennie przerabiała na żółte sery. Jest technologiem żywności. To ona w latach 90. ożywiła w całej gminie

Kiełbasa jako dzieło sztuki

sieć własnych sklepów mięsnych. To była moja pierwsza praca. Ile tych sklepów pani założyła? Trzydzieści. Ale zakład się rozrastał, zatrudniliśmy technologów, kierowników produkcji, księgowych. Robiliśmy duże inwestycje. Ktoś musiał się tym zająć

W technikach i zawodówkach wyszkolą fachowców

, posadzkarz), technolog robót wykończeniowych w budownictwie; języki obce: angielski, niemiecki; koła zainteresowań: wolontariat, koła przedmiotowe, koło przedsiębiorczości, koło budowlane, Koło Edukacji Europejskiej, sekcje sportowe

My chcemy masła a nie margaryny

Otwartym przy AGH w Krakowie, a ostatnio na sesji naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, również w Krakowie, oraz na kilkunastu innych spotkaniach. To chyba najlepszy dowód na to, że nie jestem jakimś oszołomem. Tym bardziej że inni profesorowie z różnych ośrodków naukowych w kraju podzielają

Czekolada zamiast myjni

nam wiarę w to, że nasz pomysł naprawdę może się udać. Początki były trudne. Jak wynająć pomieszczenie i nie zwariować - te wszystkie przepisy unijne: wymiary, parametry, droga czysta, droga brudna... Gdzie znaleźć technologa, który potrafiłby robić czekoladę metodą niemal

Brama straceń

jest niemal 7 tys. strajkujących. Przed dwoma dniami, po ogłoszeniu przez władze dotkliwej podwyżki cen, przede wszystkim żywności, wczesnym rankiem zastrajkowała część robotników Stoczni im. Lenina. Gdy rozmowy z dyrekcją nic nie dały, strajkujący pomaszerowali do miasta

Najniższa półka

soczyste. I przekonują, że od kiedy pojawiły się nowoczesne wędliny z wodą i soją, które mają przez to mniej tłuszczu - to ludzie są zdrowsi. Dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia oponuje: - Człowiek to nie tylko układ krwionośny. Soja nie jest

Slow Food. Tradycyjne produkty regionalne

. Pan Waldek, główny technolog: - Wszyscy mają nabożny stosunek do win francuskich. A te tanie sprowadzane do Polski zawierają siarkę i inne paskudztwa. Nasze wino jest z jabłek Idared. Na jesieni poeksperymentujemy z antonówkami, może będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Wino

Warmia i Mazury. Pejzaż z jednorożcem

dotykającego chodnika. Głodnym polecam niepozorną z zewnątrz restaurację Keybar, którą prowadzi (jak wyczytaliśmy z karty) "mgr inż. technolog żywności - specjalista żywienia człowieka". Więc jako ludzie pożywiliśmy się świetną czerniną z ziemniaczanymi kluseczkami, która rzadko pojawia się w

Więcej wapnia

Z dr. inż. Antonim Plutą , technologiem żywności, rozmawia Katarzyna Bosacka Ser żółty czy biały? Biały nigdy w życiu. Jest Pan uczulony na mleko? Nie, jestem uczulony na

Anglik Anglikowi kurczaka nie rozbierze

kamizelce siedzi na chodniku, prosząc przechodniów o drobne: "Napływ taniej siły roboczej uderza w brytyjskich pracowników". Sprawdzam, czy mogę zabrać komuś pracę w Bostonie. Bezrobocie wynosi tu 2,1 proc. (w całej Wielkiej Brytanii 6,6). Agencje pośrednictwa szukają technologów żywności

Wasze ciała to wesołe miasteczka

. Najgorszy jest keczup. A na samym dnie - keczup bez keczupu. Coś takiego wyprodukował Richter, kiedy był jeszcze technologiem żywności. Keczupy to jego specjalność, jeszcze w PRL-u stworzył dwie do dziś znane marki - z 30 proc. wkładu pomidorowego. Potem rynek zmuszał go do

Bambus w szynce

. Albo znaleźliśmy raz pasztet z zająca, w słoiku. Zająca była śladowa ilość, więc zakwestionowaliśmy nazwę. Ale producent pokonał nas inwencją, bo poszukał technologa żywności o nazwisku Zając, który stwierdził, że opracował recepturę, nie wstydzi jej się, więc chce nazwać pasztet swoim nazwiskiem. I

Co się stało z moją klasą

Pełczycach (woj. zachodniopomorskie) Chciałam być aptekarką, a pracuję w hotelu. Z zawodu jestem technologiem żywności. Rozbieżność jest więc maksymalna. Wróciłam do rodzinnej miejscowości, nie tęsknię za Szczecinem, gdzie studiowałam. Choć gdybym musiała przeprowadzić się za pracą

Car, bojarzy i carewicz

swego widzimisię niektórych polityków, jak Aleksander Łukaszenko czy Leonid Kuczma, nazywać dyktatorami, a innych, jak Wiktor Juszczenko - demokratami. A to, zdaniem technologów politycznych z Kremla, staje się dla wrażego Zachodu podstawą do organizowania współczesnych "

Lepper bierze fajne nazwiska

tego. Kto to jest, kurwa, Rzepa? Patrzę na swoją listę. Rzepa Bernard. Malarz z Poznania. Członek Samoobrony. Dalej prawnik, animator sztuki, technik BHP, inspektor akcyzy, technolodzy żywności, blacharz. Ani jednego rolnika. Duży i mały też to

Co piją Polacy

! - Woda destylowana to ciało obce - tłumaczy prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Zaburza gospodarkę elektrolitową w naszym organizmie, musi najpierw "wyciągnąć" składniki mineralne z naszych komórek, żebyśmy mogli ją wykorzystać

Cementownia moja miłość

dla dzieci. Czerwonych kostiumów zawsze mieliśmy pod dostatkiem. Worki jutowe i trąba Tadeusz Brzóska, 82 lata Urodziłem się na Pieczyskach, koło cementowni. Jako dziecko latałem po cukierki do konsumu, sklepu z żywnością

Vera Kobalia - całkiem zielona minister

pieczenie chleba musi mieć w genach. Ale to nieprawda. Gdyby nie rosyjska okupacja Abchazji, nigdy by go nie piekł. Był profesorem na Uniwersytecie w Suchumi, uczył matematyki. Mama pracowała jako technolog herbaty, czyli osoba odpowiadająca za jej jakość na plantacjach, z których Abchazja słynęła. Suchumi

Radni Warszawy w kadencji 2010-2014

zajmować się sportem i edukacją. W poprzedniej kadencji zyskał sobie opinię pracowitego radnego, szefował komisji rewizyjnej.   Dorota Lutomirska, 7595 głosów w okręgu Praga-Południe 52 lata, z wykształcenia technolog żywności

Wyszła w wiadomej sprawie

piekarni Zbigniewa Dąbkowskiego, czekam na rozmowę i narkotyzuję się zapachem piekącego się właśnie chleba. Wchodzi energicznie. Przystojny, smagły, w skórzanym płaszczu. 49 lat, żona, dwie córki. Magister technolog żywności, radny z 14-letnim stażem. Od sześciu lat

Sami siebie nazywają "znajduchy"

w Kostrzynie, Słubicach jest kupa takich ludzi jak on, co to im woda sodowa uderzyła do głowy. Myśleli, że są wielkimi biznesmenami, a dziś są w rynsztoku. Pieniądze zarobione na etacie w Banku Żywności Włodek wpłaca do kasy Wspólnoty. Oprócz ciągłych napraw przy

Co w sierpniu 1980 roku pisały lokalne gazety?

brakuje. Do ich opracowania potrzebne są przecież całe lata badań i eksperymentów praktycznych. A do niedawna mało kto o tym myślał, jako że wrażeniu niewyczerpalności wszelkich surowców ulegali także nasi (i nie tylko) technolodzy i konstruktorzy instalacji energetycznych

Wtyczka

, zdolny chemik, największy tatrzański bimbrownik, instruktor alpinizmu, uwodziciel, legenda gór. Wspaniały kompan i gawędziarz. Alkoholik. Hierzyka znalazłem w Gliwicach. Mieszka u znajomego. Jest technologiem w prywatnej firmie chemicznej. Wcześniej dwa lata spędził w więzieniu