szef kuchni

Tom Downey

Kulinarni renegaci. Szefowie kuchni w Kioto zrywają z tradycją

Kulinarni renegaci. Szefowie kuchni w Kioto zrywają z tradycją

Trójka szefów kuchni z Kioto odbywa podróże za miasto, by zdobyć do swoich potraw rosnące dziko składniki. Używają tych, które często są brzydkie, różnią się smakiem i nie udają, że są doskonałe. To rewolucja w tradycyjnej japońskiej kuchni kaiseki, w której królują estetyczne, perfekcyjnie wyglądające potrawy.

Aioli karze naganą szefa kuchni za rasistowski incydent

Szef kuchni warszawskiej knajpy Aioli inspired by Mini, który zamieścił na Facebooku wpis "Roz....ć ciapatą rasę czas", dostał naganę z wpisaniem do akt osobowych. Wszyscy pracownicy restauracji przejdą szkolenia antydyskryminacyjne. Tak poinformowało w oficjalnym komunikacie kierownictwo lokalu.

"Moje życie jest do dupy" mówi Anthony Bourdain w dokumencie "Roadrunner". Ale zmarły szef kuchni nigdy tego nie powiedział

- Moje życie jest aktualnie raczej do dupy. Ty i ja odnieśliśmy sukces, no i zastanawiam się: czy ty jesteś szczęśliwy? - te dwa zdania rozgrzały Twittera do czerwoności. Nie ze względu na treść, a formę, w jakiej zostały zadane.

Szefowie kuchni: Ludzie jeszcze nie traktują naszej profesji jak sztuki

Co ich inspiruje? Jak postrzegają szacunek do swojego zawodu i oczekiwania klientów? I w końcu, co kuchenni fachowcy jedzą na śniadanie? JAKUB ORZECHOWSKI Przemysław Kaproń z Perłowej Pijalni Piwa to chyba najszczerszy i najspokojniejszy szef kuchni, jakiego spotkałem. Jest zaprzeczeniem

Magda Gessler w TOP 10 szefów kuchni z Polski. "Tę panią przemilczę"

Magda Gessler w TOP 10 szefów kuchni z Polski. "Tę panią przemilczę"

Listę "The 10 Chefs from Poland You Should Know About", czyli wybór 10 szefów kuchni z Polski, których zdaniem dziennikarzy portalu The Culture Trip powinno się znać, opublikowano w grudniu zeszłego roku, ale dopiero teraz pochwalił się nią na swoim

Benoit Violier nie żyje, był jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie

Benoit Violier nie żyje, był jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie

kucharz miał w poniedziałek pojawić się w Paryżu na uroczystej premierze nowego przewodnika Michelina. Śmierć Benoita Violiera nastąpiła pół roku po śmierci Philippe'a Rochata - mentora Francuza i poprzedniego szefa kuchni restauracji w l'Hotel de Ville. 44-letni kucharz

Szefowie kuchni gotują posiłki dla biednych stworzone z olimpijskich odpadków

Szefowie kuchni gotują posiłki dla biednych stworzone z olimpijskich odpadków

efekcie zamiast na talerz zdatne jeszcze do spożycia produkty trafiają do śmietnika. Ale nie muszą. Tak przynajmniej uznali dwaj szefowie kuchni zaliczani do światowej czołówki gastronomii. Z ich inicjatywy w Rio ruszyła jadłodajnia dla biednych i bezdomnych, w której

Szef kuchni: Czym zawinił karp? Przypomnieli sobie o nim w PRL. I uczynili go największym dobrem na święta

Szef kuchni: Czym zawinił karp? Przypomnieli sobie o nim w PRL. I uczynili go największym dobrem na święta

Rozmowa z Jerzym Sobieniakiem, restauratorem i szefem kuchni Katarzyna Bednarczykówna: Czym karp zawinił? Jerzy Sobieniak: Wszystko przez księcia Mieszka z Małopolski, on pierwszy uśmiercił karpia. Powiedział: „W Zatorze będziesz się hodował, a później cię zjedzą”. XIII w. Od tego się

Prawdziwe fusion w kuchni, gdzie Wschód spotyka się z Zachodem

Prawdziwe fusion w kuchni, gdzie Wschód spotyka się z Zachodem

, pójdzie sygnał i nie ma wyjścia: klient musi przyjść. Poza tym ludzi przyciąga też szef kuchni, który występuje w telewizji. - Owszem, pozycja szefa kuchni jest mocna, ale nie tylko dlatego, że stał się celebrytą, ale też dlatego, że ma więcej obowiązków. Już nie zajmuje się tylko gotowaniem. Kiedy

Gwiazdki Michelina: 616 szczęśliwych szefów kuchni. Jak oponiarze zaczęli rządzić we francuskich restauracjach

Gwiazdki Michelina: 616 szczęśliwych szefów kuchni. Jak oponiarze zaczęli rządzić we francuskich restauracjach

prostu zamknięto. Każda oceniana restauracja może dostać maksimum trzy gwiazdki. Takim wynikiem może się pochwalić jedynie garstka nadzwyczajnych mistrzów kuchni, potrafiących sprostać najsurowszym wymaganiom i najbardziej wyszukanym oczekiwaniom prawdziwej armii anonimowych inspektorów Michelina, którzy

Focaccia: Nie ma sensu dręczyć udręczonego szefa kuchni

Focaccia: Nie ma sensu dręczyć udręczonego szefa kuchni

Upozowali się jak u Rembrandta w "Lekcji anatomii doktora Tulpa". Szef kuchni z rudą, wystylizowaną bródką w natchnieniu komponował danie na niskim blacie wydawki, rozświetlonym blaskiem lamp grzewczych. Zgromadzeni wokół kucharczykowie przyglądali się temu z

Czarno na Białym: Szef kuchni skupiony niczym pianista

Czarno na Białym: Szef kuchni skupiony niczym pianista

. Uduchowiona twarz nad talerzem Z produktów tych szef kuchni, pracujący przy otwartym trzonie kuchennym, komponuje drobne przekąski, bo to w końcu wine-bar, a nie regularna restauracja. Jego skupienie przypomina oddanie pianisty, wykonującego trzeci koncert Rachmaninowa. Pochyla

Maciej Nowak jadł w restauracji Ale'je: Szef kuchni z MasterChefa daje radę

Maciej Nowak jadł w restauracji Ale'je: Szef kuchni z MasterChefa daje radę

. A wszystko ku chwale polskiego przemysłu gospodniego! Funkcję szefa kuchni w Ale'je sprawuje od dwóch miesięcy Janek Paszkowski, jak się reklamuje w menu swej restauracji - "najmłodszy uczestnik I edycji programu MasterChef". Bywają też wpadki

Kolacja dla dwojga za tysiąc euro, czyli po co nam luksus do jedzenia [EL PAIS]

architektury znalazła się wprost na naszym talerzu. – Uprzedzam, że ten kawał żelaza to tylko dodatkowy składnik naszego menu – śmieje się Alain Ducasse, szef kuchni z największą liczbą gwiazdek Michelin (łącznie ma ich 21, przyznanych restauracjom we Francji, Monako, USA, Wielkiej Brytanii

Enrico Derflingher: Królowa wezwała mnie do jadalni. Tak jej to risotto zasmakowało, że aż mnie poklepała

Enrico Derflingher: Królowa wezwała mnie do jadalni. Tak jej to risotto zasmakowało, że aż mnie poklepała

Enrico Derflingher nie jest gwiazdorem z pierwszych stron gazet, jego nazwisko nie pojawia się na Gazeta.pl czy Plotku. Jest szefem kuchni. Królewskim. Środek pandemii, restauracyjna posucha, więc można sobie chwilę porozmawiać. Enrico siedzi w domu, po pokoju pałęta się pies, w tle okno, ale zbyt

Liczy się tylko odpowiedź na pytanie: smakowało?

Liczy się tylko odpowiedź na pytanie: smakowało?

restaurację. Poszukiwali zastępcy szefa kuchni. Nie miałem żadnych kwalifikacji. Ale sfabrykowałem CV. Ponieważ inwestorzy nie mieli pojęcia o gotowaniu, umówili mnie z szefem kuchni, żeby mnie przetestował. Trafiłem na sędziwego Włocha, który przez lata pracował w najlepszej włoskiej restauracji w Londynie

Kulinaria. Szykuj dodatki. Łosoś się broni

przygotowywać. Robiłem np. bruschettę na wędzonym łososiu. Proponowałem też danie, w którym pierwszoplanową rolę odgrywały sos i produkt. Pomysł zaczerpnięty z kuchni tajskiej – połączenie słodkości, gorzkości i słonego smaku, kombinacja ziół, syropu z cukru trzcinowego i sosu rybnego. Z połączenia

"Dzieli nas dom - my go mamy, oni nie"

"Dzieli nas dom - my go mamy, oni nie"

Mięsa. Tego dnia szefowie uznanych kuchni z Warszawy i Trójmiasta - Chefs For Change , przygotowali bezmięsne posiłki dla podopiecznych warszawskiej organizacji Serca Miasta. Stowarzyszenie Otwarte Klatki przeprowadziło także zbiórkę artykułów spożywczych dla potrzebujących. Stołek dla dr. Pawła

Paul Bocuse, "papież francuskiej kuchni", nie żyje

Paul Bocuse, "papież francuskiej kuchni", nie żyje

doświadczenia u szefów kuchni w Lyonie i w Paryżu. Pionier „nowej kuchni francuskiej” Jest uznawany za jednego z pionierów „nowej kuchni francuskiej” (tzw. nouvelle cuisine) oraz jedną z najważniejszych postaci gastronomicznej rewolucji, która dokonała się we Francji w latach 70

Spór o gwiazdkę Michelina przed sądem, słynny restaurator przegrywa. "Zabierzcie mi wszystkie gwiazdki"

Spór o gwiazdkę Michelina przed sądem, słynny restaurator przegrywa. "Zabierzcie mi wszystkie gwiazdki"

gwiazdki Michelina „nie należą do szefów, a więc to nie do nich należy ich zwracanie”. Cyril Lignac, inny znany szef, który w geście protestu zamknął swoją ugwiazdkowioną restaurację, mówi: „Z chwilą kiedy Michelin cię wyróżnia, przestajesz być u siebie, bo uprawiasz kuchnię dla

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

zjeść, to trzeba wykorzystać całość. A co z dodatkami? – To już decyzja szefa kuchni. Ja podaję z dwoma rodzajami majonezu: wędzonym i szczypiorkowym, a do tego pikle. Dlaczego warto jeść grzyby A co z gotowymi tatarami ze sklepu? – Są napakowane chemią. Wystarczy popatrzeć na datę ważności

Rozsmakuj się w kinie kulinarnym na Festiwalu Transatlantyk

Rozsmakuj się w kinie kulinarnym na Festiwalu Transatlantyk

, mężczyzno i kobieto” w reżyserii trzykrotnego zdobywcy Oscara – Anga Lee. Obraz opowiada historię Chu, emerytowanego szefa kuchni z Taipei, który mieszka wraz z trzema córkami, a ich życie obraca się wokół celebracji niedzielnego, wyszukanego obiadu. Po projekcji zostanie podany związany z

Sernik w Sao Paulo, czyli słodycz polska w Raju [SZCZYGIEŁ POLUJE NA PRAWDĘ]

Sernik w Sao Paulo, czyli słodycz polska w Raju [SZCZYGIEŁ POLUJE NA PRAWDĘ]

– A to nie on powinien upiec dla pani? Skoro szef kuchni. – On nie mógł tego zrobić. Zanim wyjaśnię, zacznijmy od tego… – Może zacznę ja, ja jako kierowca – wtrąca się mąż. – Odbyliśmy z naszymi małymi dziećmi, Helenką i Czesławem, podróż po obu Amerykach. 340

Rok Moniuszki obchodzimy nie tylko w operze. Możesz też spróbować dań z talerza słynnego kompozytora

W tym roku obchodzimy rok Stanisława Moniuszki, a 5 maja przypada 200. rocznica urodzin autora „Halki” i „Strasznego dworu”. Z tej okazji szef kuchni Maciej Nowicki,  na stałe związany z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie , w Opasłym Tomie przygotował specjalne

Kelner musi być lekko homoseksualny

. Doprawianie to jest najważniejsza czynność. A potem?  - Zapragnąłem pójść do Le Cordon Bleu, żeby zostać szefem kuchni. Żeby kuchnia mogła dobrze działać, musi być podzielona na tak zwane oddziały. Czy też z francuska departamenty. Jest departament mięsa, ryb, zimnych dań i słodkości. I teraz jeżeli mamy

Dwie Trzecie

gabineciarkami lub chambre-separatystkami. W Dwie3 królują zupełnie inne namiętności. Wszystko podporządkowane jest szaleństwu tutejszego szefa kuchni - Marcina Jabłońskiego. A szaleństwo to w dodatku nieuleczalne, bo odziedziczone po rodzicach, którzy prowadzą ostro pojechane

Małgorzata Minta odkrywa polskie podziemie kulinarne

- interdyscyplinarnej grupy specjalistów i ekstremistów, pasjonatów badających granice i możliwości sztuki kulinarnej. Chemicy, szefowe i szefowie kuchni, mistrzowie cukiernictwa, architekci, dizajnerzy, rolnicy, ceramicy, eksperci od zapachów, obrazów i dźwięków. Międzynarodowa grupa gotowa poświęcić miesiące na

A dziś pokażę wam swoją lodówkę [MINTA]

. Fotografka Carrie Solomon oraz publicysta kulinarny Adrian Moore zajrzeli do lodówek 40 uznanych szefowych i szefów kuchni z Europy, zdobywców łącznie 60 gwiazdek w przewodniku gastronomicznym Michelin. Wśród nich był londyński restaurator, autor bestsellerowych, wydanych także w Polsce książek Yotam

Stały bywalec na świątecznym stole, czyli jak przygotować wigilijnego karpia?

Materiał został zrealizowany 18.12.2017 r.ZOBACZ WIDEO: Czego potrzebujemy? Receptura na 4 osoby: 4 dzwonki karpia po 150 g 200 g niepłukanej kapusty kiszonej 600 g korzenia pasternaku 80 g masła 70 g cukru brązowego 200 ml śmietanki 36% 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina 1 limonka kilka suszon

Niewidoczne menu i letnie potrawy z kwiatami. Rozmowa z Wojciechem Amaro

kulinarnych wybranych we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym "Berlinale" połączony z kolacjami przygotowanymi przez słynnych polskich szefów kuchni. Udział w wydarzeniu kosztuje 200 zł i obejmuje pokaz filmu, kolację oraz transport. , Filmy wyświetlane będą w Silver Screen, a kolacje w

To przecież pyszne, drogi Watsonie!

, podsuwanie najlepszych rozwiązań przy uwzględnieniu wielu wpływających na siebie czynników i zmiennych - wyjaśnia w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Piotr Pietrzak z IBM Polska. O pomoc zwrócono się do wykładowców i szefów kuchni prestiżowego Instytutu Edukacji Kulinarnej w

Jak Amaro robi piernik z chrobotka

warszawskie bazary. Wojciech Modest Amaro - szef kuchni prowadzonej wraz z żoną Agnieszką warszawskiej restauracji Atelier Amaro, pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką w przewodniku Michelina. W swojej kuchni przypomina zapomniane lub nieznane polskie smaki i prezentuje je w nowoczesnej formie

Nóż z powłoką ceramiczną z "Gazetą Wyborczą Trójmiasto"

Powłoka ceramiczna: - zapobiega przywieraniu żywności - ułatwia krojenie - powstrzymuje przenikanie smaku i zapachu Nóż szefa kuchni z ostrzem 20-cm wykonany jest ze

Mikołaj Makłowicz: Kelner musi być lekko homoseksualny

nie ma jeszcze tak wyrobionych kubków smakowych, dosypywać soli. Pokrój! Obierz! Takie rzeczy. Doprawianie to jest najważniejsza czynność. A potem? - Zapragnąłem pójść do Le Cordon Bleu, żeby zostać szefem kuchni. Żeby kuchnia mogła dobrze działać

Warszawski Festiwal Filmowy. 200 historii o świecie

, czy "Teatru życia" - o mediolańskiej jadłodajni, w której uchodźców karmi szef kuchni Massimo Bottura, w programie są m.in. "W zamrożeniu" - o pracownikach islandzkich chłodni, "Radiowe marzenia"- o rockowej kapeli z Afganistanu, która ma spotkać swoich idoli - zespół

Maciej Nowak wpada w szał w Strefie. Same wtopy

ją wysuszony w piecu plaster kiszoniaka, intensywnie kwaśno-słony i zawadiacko ciągliwy. Wybronię jeszcze krem z cukinii z płatkami białej czekolady (19 zł) oraz zupę rybną z czerwonym curry (24 zł). Ale poza tym?! Same wtopy. Nie do jedzenia Szef

Noma - jedna z najlepszych restauracji na świecie - decyduje się na zamknięcie

- Drodzy goście, mamy dla was pewną wiadomość, którą chcemy się podzielić - tymi formalnymi słowami zaczyna się krótkie wideo nagrane przez Rene Redzepiego, szefa kuchni i twórca słynnej restauracji Noma w Kopenhadze - miejsca, które

Kuchnia pełna wiedzy

dochodził do wniosku, że badacze, którzy zajmują się naukami o jedzeniu, oraz praktykujący szefowie kuchni żyją w dwóch oddzielnych światach i rzadko wymieniają się swoimi obserwacjami i doświadczeniem. Jak przystało na naukowca, Nathanowi nie wystarczały gotowe receptury - chciał zrozumieć procesy, które

Potrzebuję dobrego jedzenia

Wybieramy np. Fryburg, czyli region, w którym powstaje słynny ser Gruyere (zwiedzanie piwnic, degustacja, obserwowanie tradycyjnych metod). W Ticino zajadamy się polentą i szafranowym risotto, w kantonie Vaud chrupiemy podpłomyki, zaś najlepsze rösti, czyli ugotowane i utarte ziemniaki zapieczo

Kuchenne rewolucje w Białym Domu

Kennedy. Za sprawą zatrudnionego przez nią doświadczonego szefa kuchni René Verdona posiłki wydawane w rezydencji prezydenta wreszcie nabrały światowego sznytu i były przyrządzane tylko z najlepszej jakości składników. A menu pierwszego oficjalnego obiadu, jaki przygotował Verdon dla pierwszej pary

Molekularny smak truskawki

ugotować coś smacznego? - Tak, wystarczy tylko spojrzeć na nie z zupełnie innej perspektywy - od strony molekuł, które nadają im charakterystyczny smak - twierdzi James Briscione, szef kuchni, dyrektor ds. rozwoju w Institute of Culinary Education, jednej z najważniejszych szkół kulinarnych w USA. O

Program TV: "Ratatuj", Robin Hood i finał Euro 2016 [10.07.16]

szefa kuchni w paryskiej restauracji. Jest obdarzony genialnym zmysłem powonienia i smaku, ma więc do tego zawodu szczególne predyspozycje. Na nic presja rodziny, która wolałaby widzieć go w roli zwyczajnego śmietnikowego gryzonia niż mistrza kuchni. Brawurowe i jakże

Mark Brownstein - łowca smaków

zaprezentować go kucharzom i klientom? Należą do nich szefowie kuchni z kolekcją gwiazdek Michelina: Thomas Kammeier z Hugos InterContinental Berlin, Mario Caramella z Grand Hyatt Bali, chef John Pettitt z Cádiz w Santa Barbara i inni. Potrzebują mnie, bo sami muszą być w kuchni. Ja zaś plączę się po

Lunch z Warholem

Danie szefa kuchni Jona Atashroo 'Ciastko z Marsa', Andy Warhol 'Debbie Harry' 1980 Andy Warhol 'Elvis I i II' 1963-64 Andy Warhol 'Panie i Panowie - Iris', potrawa z menu degustacyjnego 'Koci pasztet'  Andy Warhol 'Marilyn Dyptych' 1962 Andy Warhol 'Kwiaty' 1964, Jon Atashroo 

Prezydentowa Komorowska i kucharze napisali książkę kulinarną. Bez bigosu

Lin z sosem z wątróbki dorsza z ciepłą sałatką z fasoli i kapusty włoskiej - od szefa kuchni. A może lin z patelni z sałatą i sosem rabarbarowym - od prezydentowej? Przepisy na te - i kilkadziesiąt innych dań godnych podniebienia najważniejszych osób

Moda i jedzenie w MOMU

W czerwcowej odsłonie programu specjalną kartę przygotowała Mickey von Wyrozębski - twórczyni marki modowej MOZCAU i autorka linii produktów promocyjnych dla Kancelarii Prezydenta RP. W specjalnym menu znajdą się m.in. : krem z białych warzyw z truflową nutą i płatkami migdałów

"Ugotowany"

Adam (Cooper) zrobił kiedyś wielką karierę kulinarną w Paryżu, ale zaprzepaścił ją przez nadmierne zamiłowanie do seksu, alkoholu i narkotyków. Teraz przybywa do Londynu, trzeźwy i zmotywowany, z zamiarem zdobycia trzeciej gwiazdki Michelina dla hotelowej restauracji, gdzie się zatrudnia... Nie jest

Święto Niepodległości. Na płockim Starym Rynku rosół z gęsiny warzy się od samego rana [FOTO WIDEO]

Obejrzyj zdjęcia z kuchni polowej na Starym Rynku To już co najmniej po raz szósty w Święto Niepodległości będziemy wspólnie smakować tradycyjnej polskiej zupy. Pomysłodawcą, by z okazji obchodów 11 listopada wprowadzić do menu gęsinę, jest znany restaurator Krzysztof Krajewski. – Kiedy

Ugotowany ***

USA 2015 (Burnt) Reż. John Wells. Aktorzy: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Bruhl, Omar Sy Adam (Cooper) zrobił kiedyś wielką karierę kulinarną w Paryżu, ale zaprzepaścił ją przez nadmierne zamiłowanie do seksu, alkoholu i narkotyków. Teraz przyby

Maciej Nowak jadł w Olive: Zupa rybna jest szkwałem znad Zatoki Puckiej

zamrażarko-zmywarki, obła, opasła, rozlewająca się na wszystkie strony. A fuj! Gdy jednak zaciśniecie powieki i po omacku wejdziecie do środka, znienacka otuli was klimat włoskiego bistro. Pochodzący z Rzymu właściciel restauracji wraz z szefem kuchni, również Włochem, kręcą się wśród gości, doglądają

Gwiazdka ponad wszystko. Stres od kuchni

, mogłoby się wydawać, news, odbił się echem w mediach, rozbudzając dyskusje o presji, z jaką mierzą się dzisiaj szefowie kuchni. Od razu przywołano podobne historie: ubiegłoroczną śmierć 38-letniego Homaro Cantu, szefa awangardowej restauracji Moto w Chicago, czy głośny przypadek

Taaaka mała rybka!

... Oto, jak radzą sobie z nimi szefowie i szefowa kuchni. BIAŁE SARDELE Elisa Nicolas Pena z Tapas Gastrobar w Warszawie Minta od kuchni - Tapas Gastrobar Boquerones to rodzaj sardeli nazywanych

Znamy plany Cezarego Morawskiego wobec Teatru Polskiego. Rocznicowo i patriotycznie

Dotarliśmy do planów, jakie Cezary Morawski przedstawił w ubiegłym tygodniu komisji konkursowej, która zdecydowała, że będzie on dyrektorem Teatru Polskiego. Wybór wywołał protesty dużej części zespołu teatru, ale też ludzi kultury z całego kraju. W pr

Wojciech Modest Amaro. Życie od kuchni

zmywaku? - Nie. Byłem bardziej "smart". Znajomi mojej siostry otwierali włoską restaurację. Poszukiwali zastępcy szefa kuchni. Nie miałem żadnych kwalifikacji. Ale sfabrykowałem CV. Ponieważ inwestorzy nie mieli pojęcia o gotowaniu, umówili mnie z szefem kuchni, żeby

W tym lokalu denerwuje mnie w zasadzie wszystko - Maciej Nowak w Normie

mleczny Ale jest też ktoś, kto sprawia, że do Normy chcę wracać i państwa do tego zachęcam. A tym kimś jest Kuba Korczak, szef kuchni, który gotuje jak Kamil Stoch skacze. Gdy zastanawiam się, jak określić kuchnię Korczaka to być może najtrafniej

Koniec żabich udek, czyli upadek kuchni francuskiej

prestiżowym gastronomicznym przewodniku Michelina szef kuchni Paul Bocusse, właściciel renomowanej restauracji L'Auberge du Pont de Collonges (ceny przystawek od 40 euro, a zestawy obiadowe - 130-165 euro od osoby), ma również Ouest Express - bar, w którym ceny posiłków wahają się między 10 a 14 euro, a

Walentynki od kuchni. Co ugotować, żeby rozkochać [RADZIMY]

zielonego groszku, następnie kawałki śledzia i marynowanego kalafiora, przełóż na talerz. Przed podaniem posyp chipsami z pasternaku i udekoruj musem z awokado. MICHAŁ BRYŚ, szef kuchni restauracji L'Enfant Terrible  

W restauracji z Jastarni chcą podawać mięso fok. "Kiepski happening"

potrawy, i nie wiemy, czy w ogóle dojdzie to do skutku - tłumaczy nam Piotr Lisakowski, właściciel i szef kuchni restauracji Gryfon. I dodaje: - Jeszcze w latach 50. foki trafiały zimą na stoły mieszkających na Półwyspie Helskim Kaszubów, ponieważ nie mieli oni alternatywy. Chciałbym przypomnieć o tym

"Jiro śni o sushi". Dziesięć krzeseł i trzy gwiazdki

Film Davida Gelba to pełnometrażowy dokument kulinarny. A właściwie film o mistrzu - nie kuchni, tylko sushi, bo to zupełnie odrębny gatunek. Witajcie w Japonii. Tu nic nie jest takie samo. Witajcie w nowych czasach: jedzenie jest wszędzie, szefowie kuchni piszą książki

Aceto Balsamico: Zarwało się pode mną krzesełko, ale warto było

formalną niż Doppio i Mela verde. To Aceto balsamico na Wawelskiej 60, gdzie mieści się aż... pięć stolików, nakrytych obrusami w biało-niebieską kratę, a za całą obsługę i pion właścicielski robi polska pani kelnerka oraz włoski szef kuchni. Przez dłuższy czas nie miałem zaufania do tego lokalu, bo mieści

Pasja zamieniona w biznes. Jak zarabiać na jedzeniu w sieci?

mundurem panny sznurem". To ja mam tak samo, tyle że z uniformem kucharskim - mówi Lazar. Jedzeniem pasjonuje się od lat. Zaczęło się od książek kucharskich (ma ich kilkaset) i gotowania w domu. - Potem odkryłam tę gastronomiczną stronę, zaczął mnie interesować fach szefów kuchni, wciągnął mnie świat

Przyczółek luksusu - warszawski Marriott świętuje 20. urodziny

- wspominał w piątek Reiner Sachau, wiceprezes Marriotta w Europie, a 20 lat temu - szef kuchni w warszawskim hotelu. "Przeciętni rodacy nie mają czego [tam] szukać. Ceny, podobnie jak luksusowy, acz mało gustowny wystrój wnętrz, trzymają standard USA" - pisaliśmy w

Oto najdroższe restauracje w Warszawie. Stek za... 400 zł

Coraz częściej chcemy w Warszawie próbować rzadko spotykanych - zarówno polskich, jak i zagranicznych - składników i sprawdzić, co z nimi robią znani szefowie kuchni. Chcemy zjeść w eleganckim wnętrzu i być elegancko obsłużeni. Chcemy poczucia wyjątkowości i klasy luks. Ja od czasu do czasu też

Fish and chips z gwiazdką Michelin

przy kominku oblizywała się po nim ze smakiem. Zamówiłam kawę i przeniosłam się na tył dwustuletniego domku z bielonymi ścianami. Z kamiennego tarasu rozciągał się widok na zieloną dolinę Chew. To stąd właściciele pubu zamawiają produkty do kuchni: sery, śmietanę, dziczyznę, bażanty, grzyby i świeże

Gruzja: Stoły na Chmielnej uginają się pod pieczystym [MACIEJ NOWAK]

Warszawie to pomysł w pytę. Nie inaczej jest w przypadku Gruzji, która osiadła w nieczynnym od sześciu lat dawnym Hotel Garni na podwórku przy ul. Chmielnej 5. Radość kwitnie już z samego powrotu do tego fascynującego reliktu XIX-wiecznej Warszawy, a tu jeszcze kusi gruzińska kuchnia. Jako eksperta zabrałem

Kluzik: Niech Migalski rządzi partią. Nie ma dzieci

Pawłem Poncyljuszem. Który też ma dzieci. Tak. Moja pierwsza myśl, była taka, że Paweł Poncyljusz i Paweł Kowal, czyli dziś dwie najważniejsze osoby w PJN, bo jeden jest szefem partii, drugi - szefem klubu, powinni zrezygnować ze swoich funkcji. Każdy

Fizyka i chemia na kuchennym blacie: jedzenie molekularne

. Dziś szef kuchni przygotowuje dla nas skalopy z owoców morza z dodatkiem piany cytrynowej i kawioru z mandarynki oraz nitrosernik na deser. - Kuchnia molekularna to używanie wiedzy z chemii i fizyki do kreowania potraw - mówi Skubisz. - Na przykład: żeby z soku wyciśniętego z cytryny zrobić dekoracyjną

Jak zamienić żołnierza w żwawą robotnicę

te mrówcze kasty (oraz królowa), mimo iż tak wyraźnie różnią się od siebie wyglądem i zachowaniem, mają w zasadzie to samo DNA! Podobnie jak ludzkie bliźnięta jednojajowe. Jak to możliwe? Co powoduje, że po narodzinach jedne mrówki dostają przydział do wojska, a inne do kuchni? Czy steruje tym

Nowy supernadzorca banków. Miłośnik gotowania i zapalony ogrodnik

Stanisława Kluzę zastąpi w fotelu szefa KNF Dariusz Daniluk, były wiceminister finansów, a dziś prezes Banku Gospodarstwa Krajowego, lub też Jerzy Pruski szefujący Bankowemu Funduszowi Gwarancyjnemu - to jeszcze powołany w ekspresowym tempie. Premier ogłosił swoją decyzję już w środę, ledwie trzy dni po

Poznaj właścicieli Knajpy Roku 2009

, godz. 6.30 rano, a my z Moniką przygotowujemy w kuchni tartoletki na catering. Zaczyna się coraz bardziej gwałtowny spór o to, czy dołożyć łososia wędzonego czy marynowanego? Argumenty się kończą, głos podnosi i wtedy cztery półmiski lądują na ziemi To są napięcia! Monika mówi, że tworzymy w R20 jedną

Cook it Raw na Suwalszczyźnie

zwykle zamkniętych w swoich kuchniach. Poznawanie nowych regionów i zwyczajów kulinarnych stało się też sposobnością zmierzenia się z nieznanymi smakami i zbliżenia z producentami. Cook it Raw na Suwalszczyźnie udało się świetnie, było przygotowane profesjonalnie. Gdy kilka dni

Maciej Nowak w knajpie zwycięzcy "Top Chef"

ogona. Jeszcze pod koniec ubiegłej dekady zachwycił mnie i moich kochanych Latynosów w Argentinie na Mokotowie, potem współtworzył świetną restaurację Hoża 25, by wylądować ostatecznie w swojej autorskiej kuchni Salto, mieszczącej się w Rialto właśnie. Po drodze zgłosił się i

Jego zakład fryzjerski odwiedza pół Polski. A on historie zasłyszane od klientek opisuje na blogu

prosto z kuchni Swój salon na krakowskim Kazimierzu prowadzi od siedmiu lat. Maleńki zakład w bocznej uliczce odwiedza pół Polski. Terminy zajęte są na kilka miesięcy do przodu, ale przemiału tu nie ma. Klientki spotykają się przy wspólnym stole, rozmawiają ze sobą jak na

"Kuchnia". Miał być przebój na miarę "Kiepskich", a jest nieśmiesznie

;), zarozumiały absolwent szkoły gastronomicznej, któremu wydaje się, że już jest profesjonalnym szefem kuchni. Głodny sukcesu przyjeżdża do Warszawy, bo chce się zatrudnić w Claude Monet, najlepszej restauracji w mieście, i poznać wielkomiejskie życie. Dzień przed rozmową o pracę idzie do klubu, gdzie mimo

Mięsne szwindle. Jak dajemy się nabierać, kupując mięso

igieł i ze 100 kg udek robi nam się 115. Bo dozwolony jest nastrzyk do 15 proc. masy. Czysty zysk. Są też różne chemiczne dodatki, które mogą być zabawne w kuchni molekularnej, natomiast w produkcji masowej służą do oszustwa. Jest np. coś takiego jak klej mięsny, czyli enzym w proszku pozwalający na

To kucharze powinni negocjować pokój na świecie. Jedzenie może łączyć

reżyserii Beth Elise Hawk podpatrujemy, jak pary arabskich i żydowskich szefów kuchni przygotowują tradycyjne potrawy pochodzące z ich regionów, m.in. kishek, czyli syryjską zupę jogurtową, czy qatayef, czyli deser podawany podczas ramadanu. Niezwykłe przepisy mieszają się z równie niezwykłymi

BBC: program o kuchni Kim Dzong Ila

Ermano Furlanis, kucharz z Instytutu Pizzy we Włoszech, próbował właśnie zasnąć, gdy zadzwonił telefon. To był szef kuchni jednego z luksusowych hoteli. Powiedział, że skontaktowali się z nim zagraniczni dyplomaci, którzy szukali nauczyciela gotowania dla "pewnego

Powstał przewodnik po roślinnym cukiernictwie. Każdy go może pobrać za darmo

Poza praktycznymi poradami w przewodniku są podstawowe przepisy na proste desery, a także 11 autorskich przepisów od 14 ambasadorów Chefs for Change (szefowie kuchni i cukiernicy, który w swojej kuchni stawiają na promowanie diety roślinnej).   Tadeusz Muller postawił

Anthony Bourdain (25.06.1956 - 8.06.2018)

Smakosz, szef kuchni i osobowość telewizyjna. Jeździł po całym świecie i soczystym językiem opowiadał, co warto tam zjeść - na ulicy czy w eleganckich restauracjach. Pracował jako kucharz i szef kuchni. Ukończył renomowaną Kulinarną Szkołę Amerykańską (Culinary Institute of America). W 2000 r

Już wkrótce "Tydzień Kuchni Polskiej"

. - To czas, w którym restauracje jak nigdy dotąd potrzebują wsparcia nas wszystkich - podsumowuje Magdalena Figurna. - Bądźmy więc razem z nimi, zamawiajmy na wynos, zachęcajmy do tego przyjaciół, promujmy ciekawe “antykryzysowe” pomysły restauratorów i szefów kuchni. Bądźmy razem dla

Kucharz? Poszedł po marchewkę

ogrody spacerowe z roślinnym labiryntem i tysiącem krzewów różanych. Oto złoto, złoto Alp Szyszka jodły w cukrze i rokitnik z wysokich gór – tym smakuje nowa kuchnia alpejska. Musiałem opuścić Szwajcarię, aby zdać sobie sprawę, jakie mamy tu produkty – mówi Sven Wassmer, szef kuchni

Paul Bocuse (11.02.1926 - 20.01.2018)

Legendarny francuski szef kuchni, jeden z pionierów tzw. nouvelle cuisine, nazywany był „papieżem gastronomii”. Jego słynna restauracja L’Auberge du Pont de Collonges, położona niedaleko Lyonu, od lat cieszy się reputacją mekki kuchni francuskiej, a przy tym wyróżniona jest

Po kolejnej porażce ludziom Ziobry puszczają hamulce

dalej nazywa "podejrzanym" i zarzuca mu ukrywanie się przed wymiarem sprawiedliwości. We wrześniu 2020 r. Zbigniew Ziobro, minister sprawiedliwości i szef prokuratora Sadusia, wpadł na pomysł, by stawiając publicznie zarzuty Leszkowi Czarneckiemu, upiec na jednym ogniu dwie, trzy, a nawet