gastronomia

List Otwarty

Otwórzcie ogródki - Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej żąda pozwolenia na działalność na świeżym powietrzu

Otwórzcie ogródki - Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej żąda pozwolenia na działalność na świeżym powietrzu

Każdy dzień przedłużającego się w nieskończoność lockdownu, pomimo zapowiedzi ministrów, że widoczne jest już zielone światło na drodze do zdjęcia części restrykcji, prowadzi do upadku ogromnej rzeszy polskich przedsiębiorstw - zwracają się do rządu i ministra zdrowia przedstawiciele gastronomii.

Hiszpania staje w miejscu. Koronawirus uderza zwłaszcza w turystykę i gastronomię

Za sprawą epidemii koronawirusa hiszpański rząd na dwa tygodnie zawiesił zajęcia w szkołach, zamknął muzea, teatry, kina, odwołano też festiwale i koncerty. Podobne środki podejmują władze autonomiczne w Madrycie, Kraju Basków, na Wyspach Kanaryjskich oraz w innych regionach i miastach

Właściciel sieci restauracji: Ograniczenie handlu wpływa na gastronomię w galeriach. Teraz jest trudniej niż kiedykolwiek

- Przez ograniczenie handlu w niedzielę, w lokalach w galeriach mamy spadki obrotów o 20 proc., do tego brakuje pracowników. Tak trudno jeszcze nie było - mówi Józef Krawczyk, który od ćwierć wieku prowadzi we Wrocławiu własną sieć restauracji, w tym m.in. Sukiennice 7 i Guinness Pub.

Dokładałem do mojej restauracji przez cztery miesiące, ale jeżdżę dziesięcioletnim autem

Dokładałem do mojej restauracji przez cztery miesiące, ale jeżdżę dziesięcioletnim autem

rozpoczęły się obostrzenia, zaczęliśmy dowozić zamówione dania (wcześniej tego nie robiliśmy). Rozwożę ja i  teść, a żona pracuje w kuchni (oprócz kucharek). Chciałbym, żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie uważam, że właścicielowi znanej restauracji nie należy się pomoc. Ona należy się całej gastronomii

Praca sezonowa w gastronomii. 130 godzin pracy i 380 zł wynagrodzenia na umowie o dzieło? Czy też pani P. nie chciało się uczyć?

Praca sezonowa w gastronomii. 130 godzin pracy i 380 zł wynagrodzenia na umowie o dzieło? Czy też pani P. nie chciało się uczyć?

cywilnoprawnych w gastronomii to duże ryzyko dla pracodawcy - mówi Grzegorz Ilnicki, prawnik z kancelarii AVAL-CONSULT. - Jeśli praca ma charakter zorganizowany i poddany nadzorowi pracodawcy, to są to cechy charakterystyczne dla umowy o pracę, której nie można legalnie zastąpić umową cywilną. Na pewno jednak nie

"Boimy się, że nas rozjadą karami. Ale wszyscy pracownicy są za tym, żeby otworzyć restaurację"

"Boimy się, że nas rozjadą karami. Ale wszyscy pracownicy są za tym, żeby otworzyć restaurację"

, jeżeli nie zapłacą za prąd, przyjdą i odetną - wyjaśnia. Gastronomia w pandemii. Akcja  #OtwieraMY W branży gastronomicznej narasta bunt i zniecierpliwienie. Niektórzy właściciele restauracji i barów poinformowali, że w najbliższych dniach ponownie je otworzą. Kilka z nich już działa. Mają

Marek Bieńczyk: Powiedz mi, do jakich restauracji chodzisz, a powiem ci, na kogo głosujesz

Marek Bieńczyk: Powiedz mi, do jakich restauracji chodzisz, a powiem ci, na kogo głosujesz

raczej zamiast śmiechu dzwony: honor francuskiego kucharza, jego hiperego, to istotna część jego profesji, podobnie jak poczucie artystycznego powołania. Przecież kucharze podpisują we Francji swoje dania, sygnują arcydzieła, słowo „sygnatura” jest w tej gastronomii powszechnie używane. Każdy

Inspektorzy kontrolują nadmorską gastronomię

Inspektorzy kontrolują nadmorską gastronomię

ryby, niż jest ona w rzeczywistości, podwyższa ceny. Nagminnie zdarza się, że pracownicy gastronomii nie posiadają aktualnych książeczek sanepidowskich. W sezonie wakacyjnym powstaje wiele nadmorskich barów. Jakość serwowanego w nich jedzenia pozostawia często wiele do

Przedsiębiorcy mają prawo i społeczny obowiązek bronić miejsc pracy swoich pracowników i ich rodzin

Przedsiębiorcy mają prawo i społeczny obowiązek bronić miejsc pracy swoich pracowników i ich rodzin

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP) oświadcza, iż w pełni popiera społeczne akcje protestu #OtwieraMY gastronomię polską i hotelarstwo polskie, w szczególności tych przedsiębiorców, którzy zostali wykluczeni albo pominięci w programach pomocowych Tarcza PFR 1.0, Tarcza Branżowa 6.0

Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy

Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy

strony PIP to 5 tysięcy złotych. Dla wielu lokali to utarg z jednego dnia. Właściciele gastro boją się tylko kontroli sanepidu. Straszą się nawzajem inspekcją jak niegrzeczne dzieci złym wujkiem. Ale odkąd pracuję w gastronomii, czyli przeszło sześć lat, nigdy zły wujek nie przyszedł

Ile można zarobić za sezonową pracę nad morzem? Sprawdziliśmy...

Ile można zarobić za sezonową pracę nad morzem? Sprawdziliśmy...

pozyskujemy kolejne - zapewnia Elżbieta Wojewska z CPK. - Stanowiska są różne: związane typowo z gastronomią, jak kucharz, barman czy pomoc kuchenna; usługowe - recepcjonistka, pokojowa; dla osób z umiejętnościami technicznymi - posada konserwatora. Poszukiwani są również animatorzy czasu wolnego i ratownicy

Czar socjalistycznej gastronomii. Wspomnienie z PRL-u

Czar socjalistycznej gastronomii. Wspomnienie z PRL-u

bawiono? Dancing, striptiz, śledź i setka wódki Szampańska bez szampana Ówczesne knajpy, znane pod ogólną nazwą "gastronomia", były szarobure, nieciekawe, zwykle z marnym jedzeniem i takąż samą obsługą. Wprawdzie powtarzano tam jak mantrę

Gastronomia: "Lokal, gdzie przesiadywały dziwki"

Przeczytaj także: W czasie wojny puszczali Niemców w kalesonach Gastronomia była ogromnym lokalem. Wieczorami zatłoczona, latem pełna ludzi siedzących na werandzie. To tutaj widziałem mistrza szachowego Dawida Przepiórkę w

Powstał przewodnik po roślinnym cukiernictwie. Każdy go może pobrać za darmo

Powstał przewodnik po roślinnym cukiernictwie. Każdy go może pobrać za darmo

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia ryb i mięsa, stawia na wegetarianizm i weganizm. Na pewno pomaga w tym coraz większa dostępność i powszechność produktów w sklepach, różnorodność dań w menu restauracji oraz fakt, że także wielkie korporacje wychodzą naprzeciw osobom na diec

Chłopskie Jadło stawia na lżejsze jedzenie. Na początek drób

Chłopskie Jadło stawia na lżejsze jedzenie. Na początek drób

. Chociaż mieliśmy więcej klientów, to mniej wydali niż przed rokiem - powiedział prezes Cacek. Jego zdaniem w zeszłym roku wydatki w gastronomii wzrosły jedynie o ok. 3,5 proc., zatem wzrost sprzedaży o 6 proc. oznacza, że Sfinks rósł szybciej niż cały rynek. Na warszawskiej

Östersund, kulinarna stolica pustki. Wielka gastronomia w małym szwedzkim mieście

Östersund, kulinarna stolica pustki. Wielka gastronomia w małym szwedzkim mieście

więcej nie ma czasu. Tradycyjne jedzenie: mięso i ziemniaki. A jednak miasto i region znalazły się liście miast kreatywnych UNESCO, tutejszą specjalnością jest gastronomia. Z samolotu i z ulicy trudno się domyślić, jakim cudem. Jedzenie prawdziwe, porywające Całej tej wielkiej gastronomii w Ö

Jak państwo znajdują schabowy? Dowcipy o kelnerach

Jak państwo znajdują schabowy? Dowcipy o kelnerach

kelnerach brzmi: " - Panie kelner, czy są ruskie? - Nie wiesz pan, zabrali się i wyszli!". Po tym wyjściu restauracje przeszły stopniowo w ręce prywatne, co położyło kres żartom o kelnerach. Gastronomia i jej służby to dziś dziedzina niezmiernie poważna.

Restauracje przyjmą gości w ogródkach. Austria lekko łagodzi lockdown

Restauracje przyjmą gości w ogródkach. Austria lekko łagodzi lockdown

gastronomii zapowiedział w poniedziałek. – Zaczniemy na zewnątrz, zanim odważymy się otworzyć wnętrza lokali gastronomicznych – mówił kanclerz Sebastian Kurz. Protesty podniosły się od razu. Restauratorzy twierdzą, że otwarty ogródek to za mało, by utrzymać działający lokal. – Poza tym

Są smaczne, dekadenckie i bez szkody dla zwierząt. Wegańskie desery wchodzą na restauracyjne salony

Są smaczne, dekadenckie i bez szkody dla zwierząt. Wegańskie desery wchodzą na restauracyjne salony

Dekadenckie banoffee z porządną ilością karmelu i bananów, słodko-kwaśny i mocno cytrynowy lemon curd, tofurnik bez cukru, intensywnie kokosowe bounty, wilgotne i uzależniające ciasto marchewkowe z dużą ilością orzechów i cynamonu.&nbs

Londyn czeka na koszmar Bożego Narodzenia. Braki towarów i rąk do pracy plus rosnąca inflacja [LA REP]

Londyn czeka na koszmar Bożego Narodzenia. Braki towarów i rąk do pracy plus rosnąca inflacja [LA REP]

dojmująco brakuje też europejskich pracowników w innych sektorach: w gastronomii, hotelarstwie, rolnictwie, przemyśle mięsnym. Przed brexitem 80 proc. pracowników w niektórych chłodniach było obywatelami UE, głównie z Europy Wschodniej. Teraz wielu z nich wyjechało, albo z powodu brexitu, albo ograniczeń

Rządzący deklarują pomoc, a za plecami nieświadomych niczego ludzi rzucają im kłody pod nogi

Rządzący deklarują pomoc, a za plecami nieświadomych niczego ludzi rzucają im kłody pod nogi

Piszę ten list z nadzieją, że sprawa zostanie nagłośniona. W ciężkim czasie, jaki obecnie nastał, wielu przedsiębiorców ostatnim tchnieniem czeka na deklarowaną przez państwo pomoc. Dla większości z nas jest to jedyna nadzieja na utrzymanie biznesów, które prowadzimy od wielu lat. Mikroprzedsiębiors

Powstała najlepsza mapa Drogi Mlecznej i okolic. Ujawnia "bitwę" z obcą galaktyką w Strzelcu oraz zbaczanie Układu Słonecznego

Powstała najlepsza mapa Drogi Mlecznej i okolic. Ujawnia "bitwę" z obcą galaktyką w Strzelcu oraz zbaczanie Układu Słonecznego

Ta mapa jest dla astrofizyków kopalnią informacji. Precyzyjne położenie, ruch i jasność ponad 1,8 mld gwiazd - a więc jednej setnej wszystkich gwiazd Drogi Mlecznej - zmierzyła sonda Gaia należąca do Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA). W tej misji bierze udział także grupa polskich astronomó

Branża muzyczna wkurzona na rząd. Premier tak odmroził koncerty, że nie opłaca się ich robić

Branża muzyczna wkurzona na rząd. Premier tak odmroził koncerty, że nie opłaca się ich robić

szansę, by zachęcić młodych ludzi do szczepień. Wprowadza limity, a jednocześnie zapowiada ustawienie mobilnych punktów szczepień na imprezach masowych - mówi. On też podkreśla nierównomierność restrykcji obowiązujących różne branże. - Dziwi mnie zakaz działania gastronomii, skoro wszędzie indziej jest

Superksiężyc. Największa taka pełnia w tym roku

Zamek Belvoir w Leicestershire, Wielka Brytania Kansas City, Stany Zjednoczone Instalacja "Siedem Magicznych Gór" szwajcarskiego artysty Ugo Rondinone, Las Vegas, Stany Zjednoczone Neonowe anioły, wzorowane na aniołkach z obrazu Rafaela świecące na pałacu Zwinger w Dreźnie, Niemc

Król gastronomii zatrzymany. Wielka akcja CBA w Szczecinie [RAPORT]

zawsze były bardzo mocne. To Rudy przyczynił się przed piętnastu laty do rozbicia uważanego za nietykalny gangu Marka M. "Oczki". Ten ostatni był kolegą zatrzymanego w niedzielę króla szczecińskiej gastronomii. Przed laty w rozmowie z "Gazetą" Paweł G

Państwomiasto na wygnaniu. Urzędnicy zażądali zaporowego czynszu

W weekend na Muranowie odbędą się urodziny Andersa – święto ulicy zainicjowane pięć lat temu przez Państwomiasto, do którego z czasem dołączały kolejne lokale. Tegoroczna edycja będzie jednak ostatnią z udziałem tej kawiarni. Na zakończenie sobotniej imprezy uroczyście po raz ostatni zostanie

Adam Gessler chłodzi szampana w nowej restauracji. Komornik próbuje ściągnąć od niego prawie 25 mln zł długu

Chcesz dostawać codziennie rano najważniejsze informacje z Warszawy? Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter „Dzień dobry, Warszawo!” Na Facebooku wydarzenie: „Adam Gessler – Już wróciłem! Nowe otwarcie!”. Na zdjęciu restaurator przy nakrytym stoliku, marynarka w drob

Restauracje znów otwarte. Z kim możemy iść na obiad podczas pandemii?

Z kim możemy siedzieć przy jednym stoliku? Czy musimy mieć maseczkę? Sprawdziliśmy, jak wygląda wizyta w lokalach gastronomicznych podczas pandemii koronawirusa.   Wideo dostępne dla prenumeratorów. Przed oficjalnym komunikatem rządu mówiło się, że w III etapie luzowania restrykcji ot

Ukraińcy coraz bardziej potrzebni. Zaczynali na budowach, teraz pracują w handlu i gastronomii

W minionym roku powiatowe urzędy pracy w całej Polsce zarejestrowały prawie dwa miliony pracowników z Ukrainy (1 714 891). Stanowili oni 93,99 proc. wszystkich obcokrajowców, którzy w 2017 roku podjęli pracę w naszym kraju. Drugą najliczniejszą grupę stanowili Białorusini (58 046, czyli 3 proc.). Na

Studenci i uczniowie: Nasza petycja w sprawie Czarnka została zignorowana. W środę strajk

wspomóc gastronomię i napić się dobrej kawy. Kamil zamierza w poniedziałek właśnie wspomagać lokale, którym prowadzić biznes w czasie pandemii jest teraz niełatwo. – Chodzi o to, żeby przy okazji zrobić coś dobrego – mówi. – Wiemy, że ciężko byłoby nie chodzić na zajęcia przez cały

Z kim Paweł G. robił KESZ. Król gastronomii, politycy i akcja CBA

. Gastronomia i rozrywka Sala Rycerska w szczecińskim Urzędzie Wojewódzkim, rok 1991. Na zamkniętym spotkaniu z ówczesnym premierem Janem Krzysztofem Bieleckim kilkanaście wyselekcjonowanych osób: politycy, biznesmeni, naukowcy. Wśród nich wyróżnia się mężczyzna w białej koszuli z

Laboratorium nie tylko kulinarne

. Niedawno, w trakcie tzw. afery podsłuchowej, polityka wkroczyła dość niespodziewanie do gastronomii. Czas na odrobinę gastronomii w polityce. *** Jestem wzrokowcem, lubię sobie wyobrażać efekty działań. A kiedy myślę o polskiej kuchni przyszłości, widzę

300 tys. głosów ludzi kultury może zadecydować o wyniku wyborów. A rząd proponuje nam przesiadkę na Ubera

. wszystkich zatrudnionych. Tyle, ile w hotelarstwie i gastronomii. Ci ludzie tworzą 2 proc. wartości dodanej w całej gospodarce (niewiele mniej niż hojnie subsydiowane rolnictwo, znacznie więcej niż deficytowe górnictwo), a do tego w najbardziej innowacyjnych i kreatywnych obszarach, minimalnie obciążających

Paul Bocuse, "papież francuskiej kuchni", nie żyje

;a styl gotowania stał wyznacznikiem eleganckiej kuchni restauracyjnej. Za swoje zasługi dla gastronomii w 1975 r. Paul Bocuse został odznaczony przez prezydenta Valéry’ego Giscarda d'Estainga medalem Legii Honorowej. Podczas obiadu wydanego z okazji uroczystości w Pałacu Elizejskim Paul

Już wkrótce "Tydzień Kuchni Polskiej"

chcemy być z nimi razem dla polskiej gastronomii. Tydzień Kuchni Polskiej to część flagowego programu MAKRO “Polskie Skarby Kulinarne”, do którego tegorocznej edycji przystąpiło ponad 100 restauracji z sześciu regionów: Warszawy, Krakowa, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska

Głodni pasażerowie na Dw. Wschodnim. Gdzie gastronomia?

Będą kafejki, restauracja, apteka - zapewniał przed Euro 2012 Łukasz Kurpiewski, rzecznik PKP SA. Minęły trzy miesiące, a na dworcu niewiele się zmieniło. Za kasami biletowymi widać kawiarnię, kawałek dalej budkę z drożdżówkami, a przed nią kolejkę. - Zawsze długo się czeka, żeb

Kelnerka z Zakopanego: Najlepsze są wyjazdy integracyjne. Nie ma męża, żony i wszystko można. Już jak tańczą, widać, że coś będzie

Katarzyna B. (ur. 1974) W tej sali zmieści się 120 osób. Wesele mamy co weekend, ale nie zawsze na tyle osób. Czasami na 50, 60. Ludzie z całej Polski sobie tu wesela robią. Mamy kominek, stylowe góralskie wnętrze i piękny widok na Tatry. Nasi z Zakopanego nie robią tu wesel, bo u nas robi się dla 2

W tej kawiarni kelnerami będą niepełnosprawni. Ale na starcie trzeba im pomóc

jk Kawiarnie lub kluby zatrudniające osoby z niepełnosprawnością intelektualną działają już w kilku miastach w Polsce. W Częstochowie powstała Alternatywa 21, w Warszawie – Pożyteczna, w Poznaniu – Dobra Kawiarnia. W Trójmieście do tej pory nie było podobnego miejsca. Pierwszy tego

Zamów jedzenie na wynos i wygraj włoską ucztę o wartości 500 zł!

, obsługi kelnerskiej oraz przede wszystkim klientów, bez których gastronomia nie mogłaby istnieć. Sytuacja epidemiczna oraz przymusowa kwarantanna spowodowała, że normalne funkcjonowanie restauracji przestało być możliwe. Ludzie, którzy tworzą każde z tych miejsc, do których tak chętnie zawsze zaglądali

"Przeżyliśmy, odpalamy Rakietę". Ekipa z Klubu Komediowego otwiera nową miejscówkę w Warszawie

wspominał, że za chwilę nastąpi ogólnoświatowy killer kultury i gastronomii. Zaczęliśmy proces adaptacyjny, a potem na drugim końcu świata Azjata zjadł gryzonia. Ale może to jest tak, że Rakietą trzeba uciec od wirusa. A co z piwnicą Klubu Komediowego przy placu Zbawiciela? M.S.: Zostaje! Repertuarowo

Fałszywe badania bez kontroli. Zaświadczenia sanepidu kupują w sieci

Do badania kału w kierunku nosicielstwa pałeczek salmonelli i shigelli zobowiązane są osoby chcące pracować na stanowiskach, na których ma się bezpośredni kontakt z żywnością (przy produkcji, w gastronomii) lub ciągły kontakt z ludźmi, który stwarza ryzyko zakażenia (kosmetyczka, fryzjer). Kiedyś

Tarnowskie Azoty będą produkować biodegradowalne tworzywo z mąki ziemniaczanej. 300 ton rocznie

Serwis zakopane.wyborcza.pl już działa. Zapraszamy! Jesteśmy na Facebooku – zachęcamy do polubienia strony. Czekamy na Wasze głosy: zakopane@wyborcza.pl Jak tłumaczy firma, nowa linia pilotażowo-produkcyjna to odpowiedź na europejskie prawodawstwo, a dokładniej dyrektywę z czerwca 2019 r

Sprawdzamy ceny na jarmarku świątecznym w Gdańsku. Dlaczego tak drogo? "Bo tak drogo"

Na Jarmarku Bożonarodzeniowym we Wrocławiu za szaszłyk z ketchupem i musztardą, i z pajdą chleba mężczyzna zapłacił 112 zł – poznańska firma sprzedała mu mięso za 86 zł, chleb za 20 zł. 6 zł kosztowały „dodatki” – ketchup i musztarda. Zdjęcie paragonu z ceną 112 zł obiegło in

Studenci mieli kupować u niego egzaminy. Znów jest rektorem, bo sąd uchylił zakaz prokuratury

Śledztwo w sprawie korupcji na prywatnej uczelni zaczęło się dziewięć lat temu. Po sześciu latach prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia. Od ponad dwóch lat w poznańskim sądzie toczy się proces władz uczelni i wykładowców.  Regulamin Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii

Niebo w więzieniu. Laboratorium nie tylko kulinarne

lokalną gastronomią. Ich lokal zdobył najwyższe wyróżnienie przewodnika Michelin, jest w gronie 50 najlepszych restauracji świata. Jonnie powiedział nam, że był zmęczony typowymi restauracjami. Kiedy kilka lat temu przenosił się do obecnego miejsca, postanowił, że patio

Rewolucja francuska. Gilotyna gilotyną, ale smacznie podjeść trzeba

wojnie domowej": "Nigdy w życiu nie wziął łapówki, o pieniądze nie dbał, od kobiet stronił, nie pił, nie grał w karty". Skąd miał wiedzieć, że właśnie za jego rządów narodzi się nowoczesna francuska gastronomia? Wideo "Magazynu

Przedwojenne kawiarnie. "Podaj, kochasiu, rachunek za kawę"

Obyczaje w przedwojennych warszawskich kawiarniach. Gdy kelner przyjął zamówienie, szedł do kuchni i prosił o wydanie. Całość... kupował od firmy. Na koniec dnia kelner płacił za to, co zamówił dla gości. I na jego głowie było, aby odzyskać od nich pieniądze, oczywiście z sutym

Pożar na Targach Bożonarodzeniowych na Rynku Głównym w Krakowie [ZDJĘCIA, WIDEO]

Na miejsce dotarli strażacy z jednostki przy ul. Westerplatte i opanowali pożar. Schłodzili także i zabezpieczyli siedem buttli z gazem. Na szczęście nie ma poszkodowanych. Trwa wyjaśnianie przyczyn powstania pożaru.

Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej, Brillat-Savarin, Anthelme

Sam Honoriusz Balzak poświęcił jej osobny artykuł, bardzo chwaląc literacką lekkość i kunsztowność. Z czasem dziełko to weszło do kanonu literatury gastronomicznej - Brillat-Savarina przezwano nawet Papieżem Gastronomii. Te medytacje są bowiem jedną z

Dworzec na miarę naszych możliwości

Pomysł kolejarzy, żeby z podziemi Centralnego wyrzucić wszelką gastronomię, to nonsens. Albo efekt smutnej konstatacji, że PKP jako właściciel podziemi nie jest w stanie egzekwować przepisów dotyczących wentylacji czy ochrony kanalizacji przed odpadkami

Koniec gastroafery w Sejmie. Kto teraz będzie żywił posłów?

Z nieoficjalnych informacji „Wyborczej” wynika, że Kancelaria rozważa, czy nie organizować wyżywienia i cateringu we własnym zakresie. – Mamy swoje kuchnie ze sprzętem, mamy sprawdzonych pracowników, którzy i tak zatrudniani byli przez kolejne podmioty prowadzące restauracje i bar,

Subway rozpycha się w Polsce - 150 lokali do 2015 r.

W tym roku liczba lokali Subway wzrosła w Polsce o 38 proc. Sieć rozwija się na zasadach franczyzy. Według danych firmy, 65 proc. nowych licencji Subwaya jest kupowanych przez dotychczasowych franczyzobiorców, którzy przekonali się o opłacalności inwestycji. - Służymy im doświad

250 zł i egzamin zdany. Na poznańskiej uczelni

Do siedziby Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu policja weszła latem 2009 r. Wyniosła setki dokumentów, w tym protokoły egzaminów i indeksy studentów. "Podczas kontroli nie zostały wyjaśnione jej przyczyny. Możemy przypuszczać, że

Paddington - miś uchodźca. Kto wyrośnie z niedźwiadka

końcowych został podpisany jako „uprzejmy dżentelmen”. Była to trafna charakterystyka. W ostatnich latach dziecięcą wyobraźnię atakują hałaśliwe zebry, bojowe pingwiny, szczury planujące karierę w gastronomii. Scenarzyści wyłowili najdziwniejsze odmiany ryb i płazów. Sięgnęli po wymarłe gatunki

Knajpa Roku zmieniła Warszawę. Tak nagradzaliśmy restauracje

tej generacji, która się tym zachłysnęła, pozostała przy swoich gustach - wspomina Nowak. Podkreśla, że kuchnia Poezji broni się do dziś, bo serwowano tam twórcze podejście do włoskiej gastronomii. - Wciąż wspominam ravioli z borowikami - dodaje Nowak. Dziś ravioli z

Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo? Pączek na tłusty czwartek

Jeśli cukiernik sprzedaje swoje produkty w swoim własnym sklepie, przy cenie 2 zł może sobie pozwolić na ustalenie marży na poziomie 40 gr. "Minimalne są koszty transportu, a do tego, gdybym dowoził do sklepów czy restauracji i kawiarni, musiałbym obniżyć cenę, żeby i tam t

Maciej Nowak w knajpie uczestnika "Top Chef": Awangardowa stołówka

, kreacyjna gastronomia ma szanse zbłądzić pod strzechy, bo cena tercetu to 35 zł. Stop! Ej, ej, Nowak nie rozpędzaj się. Nie jest to cena z baru mlecznego i wielu nie stać na 35 zł za obiad. Ale w śródmiejskiej okolicy pełnej banków i korporacji to pieniądze naprawdę niewygórowane. W dodatku luksus jak z

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

Witryna www.retail-week.com pisze, że znana również z naszego kraju sieć dyskontowa Aldi otworzyła w Londynie restaurację. Obiekt mieści się przy Portman Square niedaleko Oxford Street. Przy garach stanął tam Jean-Christophe Novelli - proszę się nie martwić, mnie też to nazwisko

Minister Jurgiel otwiera Polagrę, a jego urzędnicy tłumaczą się z ceny masła: "Jak coś było tanie, to musi zdrożeć"

– Trudno w to uwierzyć, ale to już 33. edycja Polagry, w sobotę otworzyliśmy wystawę Smaki Regionów, a za chwilę dobija do nich Polagra Food, Polagra Tech, czyli Polagra Gastro i Pakfood – mówił w poniedziałek na uroczystym otwarciu Przemysław Trawa, prezes Zarządu Międzynarodowych. Zapo

Wykładowcy oskarżeni za wpisy bez egzaminów

, gdy ministerialne rozporządzenie nie dopuszczało takiej możliwości. Niektóre opłaty były też wyższe niż limity wskazane w rozporządzeniu. Były rektor miał również antydatować dokumenty. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii nadal działa. Roman T. obecnie jest jej

Zjadła Twistera, ma uszkodzenia mózgu. KFC zapłaci 8,3 mln dol.

Monika Samaan w wieku 7 lat zachorowała na poważną odmianę salmonelli encephalitis skutkującej uszkodzeniem mózgu wywołanym przez zatrucie pokarmowe. Pobocznymi skutkami były też infekcja krwi i wstrząs septyczny, czyli sepsa. Dziewczynka zachorowała w październiku 2005 roku, a

Polacy uczyli Francuzów jeść widelcem? Henryk Walezy miał lepszych korepetytorów z kultury

budzą pokryte pleśnią camembert i brie. Jak policzyli wówczas eksperci, przyniosło to Francji straty w wysokości co najmniej 112 mln dolarów. Niedawno potomkowie Karola Młota znaleźli się w jeszcze trudniejszej sytuacji. Stolicę światowej gastronomii, centrum kulinarnych mód oskarżono o skłonność do

Baleron nie płacze, a kiełbasa nie sika. Testowali wędliny

- Kiełbasa szlachecka z indyka - prof. Włodzimierz Dolata, technolog mięsa z Uniwersytetu Przyrodniczego, pokazuje 10 osobom w białych fartuchach kawał biało-różowego mięsa. Naukowcy i przetwórcy siedzą wokół stołu i podnoszą ręce w górę. Elżbieta Piotrowska, technolog mięsa z U

McDonald's przed sądem w Rosji. Ma ujawnić skład produktów

W lipcu 2011 roku sąd arbitrażowy w Moskwie uznał, że McDonald's w Rosji nie jest restauracją, ale sklepem sprzedającym jedzenie. Dzięki temu wyrokowi firma mogła płacić 10-proc. podatek zamiast 18-proc. Decyzja ta nałożyła jednak na sieć dodatkowe obo

Jak CBA "rozbijało układ" w Szczecinie. Oficer policji: Ta akcja kompromituje ideę walki z korupcją

winy. Ale z prokuratorskimi zarzutami i tak wyrzucą ją z pracy. Dziś chodzi do psychiatry. Hierarchia karate w biznesie Paweł Golema, król szczecińskiej gastronomii ma kolegów wśród polityków, a na niedzielnej mszy zwykle

Browary czeka słaby rok. Winna kapryśna pogoda

W zeszłym roku polskie browary sprzedały najwięcej piwa w historii, 38 mln hektolitrów, ale już od zakończenia Euro 2012 nastroje w branży się pogarszały. Efekt był taki, że w skali roku sprzedaż urosła tylko o 4 proc., mimo że po pierwszym półroczu dynamika sięgała aż 10 proc.

Pierwsza polska restauracja z gwiazdką Michelina. A Polacy i tak wolą jadać w domu

Od wczoraj mamy pierwszą w historii gwiazdkę Michelina dla polskiej restauracji. Dostała ją warszawska restauracja Atelier Amaro. Czym jest gwiazdka Michelin? Kiedy francuski kucharz Bernard Loiseau przeczytał w "Le Figaro" plotki, że jego re

Mówisz: Lublin, myślisz: miasto. O krok za najlepszymi

"Największy pracodawca regionu - Stokrotka, drugi - Uniwersytet Medyczny, trzeci - policja. Dalej uczelnie, urzędy i spółki miejskie. Miasto sklepów, szkół i urzędów jest niczym przedszkolak zależny od kaprysów silnych dorosłych". To lead. A tytuł - "W Lublinie, c

Kręgliccy opowiadają jak się otwiera własną knajpę

Leszek Kostrzewski; Piotr Miączyński: W naszym konkursie "Pomysł na biznes" co piąte zgłoszenie to knajpa. Co do diabła sprawia, że Polacy tak bardzo chcą otwierać restauracje? Marcin Kręglicki: To proste - wszyscy chcą jeść.

Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak spotkał się z uchodźcami z Syrii. Czego oczekują?

chce studiować w Poznaniu. Inna pytała, na jakich zasadach można wynająć lokal na prowadzenie gastronomii. Jedna z poznańskich firm wstępnie zaoferowała im pracę. Od nas dostali karty PEKA na trzy miesiące, by mogli poruszać się po Poznaniu i poznawać miasto. Liczę, że wzbogacą Poznań swoją pracą i

Sfinks rzucił rękawicę McDonald's

Sieć będzie się także dynamicznie rozrastać. Do końca przyszłego roku ma zarządzać 150 restauracjami, a w 2014 roku ponad 290 lokalami pod szyldem Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło. Spółka ma w planach otwarcie dużo mniejszych punktów w takich miejscach jak centra handlowe czy dwor

Holenderskie Małe Zakopane

przyszłość widzi w holenderskiej gastronomii. Zamiast pod Giewontem wylądowali w Giesbeek, gdzie kupili kawiarnię z salą do przyjęć. Sześć lat temu dobudowali gospodę Małe Zakopane. - Miejscowi nie mogli się nadziwić - śmieje się Zofia. - Karczma stanęła w trzy tygodnie. Zbudował

Najłatwiej rezygnujemy z kina i restauracji, najtrudniej z mediów i urlopu

Badania zostały przeprowadzane pod koniec ubiegłego roku w dziesięciu krajach europejskich, m.in. Austrii, Belgii, Czechach, Irlandii, Holandii. Wzięło w nim udział ponad 10,8 tys. respondentów, z czego 1320 Polaków. Z badania wynika, że mieszkańcy wsz

Taksiarze: Z kroplą benzyny we krwi

rano, robiąc do 350 km. Dopóki były otwarte knajpy, takie jak Sofia, Gastronomia, Kongresowa i Pod Kandelabrami. Potem zjeżdżałem na bazę i do domu spać. Rajcowało mnie takie życie. Codziennie świeży grosz. 2 zł brało się za kilometr. Dziennie miałem do 500 zł utargu, a do 400 zł napiwku. Klient był

Nad Wisłą będzie hałas? Na bulwarach budują 7 pawilonów

. Znajdzie się w nim miejsce na gastronomię, ale też sanitariaty. Na pewno będzie w nim muzyka, ale zapewne nie tak głośna jak w Cudzie. W pobliżu znajdzie się otwarte miejsce do zabawy dla dzieci. To rodzaj placu zabaw połączonego z fontannami, gdzie zabawkami będą różne ryby

Jak zarabialiśmy w 2010 roku?

, hotelarstwie i gastronomii. Mediana ich wynagrodzenia wyniosła 2,5 tys. zł. Tylko o 100 zł więcej zarabiali zatrudnieni w nauce i szkolnictwie. Na końcu najgorzej opłacanych branż znalazły się: służba zdrowia (2,8 tys. zł), sektor publiczny (2,9 tys. zł) i szkolnictwo wyższe (3 tys. zł

Tak koronawirus zmienił nasze życie w Polsce: opuszczone centra miast i galerie handlowe, puste metro w Warszawie, kolejki w aptekach i dużych sklepach, większość ludzi przed komputerami

Warszawska "patelnia" przy stacji metra Centrum w godzinach porannego szczytu, 13.05.2020 Stacja metra Centrum w godzinach porannego szczytu, 13.05.2020 Opustoszałe centrum handlowe w Krakowie, 12.03.2020 Szkoła Podstawowa nr 103 w Warszawie zamknięta z powodu epidemii koronawirusa, 12.03.

Woodstock świętuje 20. urodziny. Bez fajerwerków. Będą zmiany na polu [WIDEO]

razie nie wiadomo gdzie). Co ważne, powstaną dwie strefy sanitarne i dwie strefy gastronomii. Po prostu podzielą się miejscami, które zajmowały przed rokiem. W obu punktach będzie można zjeść i się umyć. Spektakl w środku nocy Wiadomo już, kto pojawi

Pora na gęsinę [MINTA]

Jeszcze kilka lat temu polskiej, świeżej młodej gęsiny próżno było szukać na sklepowych półkach. I to pomimo, że Polska od dawna jest jednym z wiodących jej producentów w Europie. Aż kilka lat temu to mięso zostało w Polsce ponownie odkryte. Docenione

Liczba pracowników z Ukrainy rośnie lawinowo. A zapotrzebowanie będzie jeszcze rosło

Władysława do Trójmiasta przyjechała dwa lata temu. Pochodzi z objętego walkami zbrojnymi miasta Lisiczańsk, w obwodzie ługańskim na Ukrainie. Pracuje w sklepie odzieżowym w gdyńskim centrum handlowym, a w Wyższej Szkole Administracji i Biznesu studiuje logistykę. Kartę pobytu m

4-0-alfa-glukopiranozyl-D-sorbitol? Jadłem, pyycha!

(syntetycznym). W przygotowaniu dania pomagał francuski chemik Herve This, jeden z pionierów tzw. gastronomii molekularnej. This wieszczy, że w przyszłości kuchnie zmienią się w laboratoria, a szef kuchni nie będzie sięgał po naturalną marchewkę, lecz raczej poszczególne chemiczne

Mogę się założyć [felieton Modesta Amaro]

W 2003 r., kiedy otworzył restaurację Noma w Kopenhadze, w światku kulinarnym zaczęło padać jego nazwisko: Redzepi - gość robi niesamowite rzeczy z natury. Początkowo to były pojedyncze artykuły ilustrowane zdjęciami - m.in. siedzącego na drewnianym krześle kucharza na tle wcale

U Tomasza Lisa o burakach i kebabach. Czyli Gessler i Amaro o polskiej kuchni

jedzeniem" - odpowiedziała Gessler. Amaro tłumaczył, że właśnie dlatego dziś najważniejszą rzeczą w gastronomii jest edukacja. Lis spytał, co zrobić, jeśli człowiek ma do wydania w restauracji tylko 25 zł? - To właśnie

Centrum nie dla aut, czyli o czym nie pamięta Bogdan Zdrojewski

Bogdan Zdrojewski we wrocławskich mediach co i rusz narzeka na decyzje Rafała Dutkiewicza dotyczące wyprowadzania ruchu samochodów z centrum Wrocławia. Ubolewa m.in. nad zamknięciem połowy pl. Solnego, nie zauważając, że druga wciąż kierowcom służy, można zaparkować i kupić kwia

Prezes od kawiarni

się, że teraz zwalniają lokale. Zwalniają się też lokale po aptekach, po biurach podróży, po gastronomii. I my te lokale przejmujemy. Do 50 jeszcze trochę wam brakuje. - Za cztery lata będziemy tyle mieli. To was kryzys

Barbakan na Starym Mieście do wynajęcia

. - To doskonałe miejsce do organizowania wystaw albo małych koncertów, ale nie dla gastronomii. Na urządzanie tu następnej na Starym Mieście restauracji nie godzi się stołeczny konserwator zabytków - zastrzega Renata Kaznowska, dyrektor śródmiejskiego Zarządu Terenów Publicznych

Nowa szkoła, czyli mundurowi na swoim

sięgają po najwyższe laury w strzelectwie sportowym, czy zawodach. Nowa siedziba pozwoliła na otwarcie nowych kierunków nauczania - kucharza małej gastronomii. Goście wczorajszej uroczystości mogli podziwiać pachnące nowością sale. Ponieważ szkoła ma

Litery nie są niewinne

*Agata Szydłowska - historyczka designu, kuratorka i autorka tekstów na temat projektowania. Wykłada historię designu. **Marian Misiak - grafik, typograf. Ukończył projektowanie krojów pism na Wydziale Typografii i Komunikacji Wizualnej na Uniwersyteci

Piątek w TV: "Władca pierścieni: Dwie wieże", "SEXiPIStOLS" i Jim Carrey [POLECAMY]

"Władca pierścieni: Dwie wieże" film fantasy, USA/Nowa Zelandia 2002, reż. Peter Jackson, wyk. Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler   20:05 | TVN Drużyna Pierścien

Warszawa pełną gębą - Obowiązkowa lektura stołecznych smakoszy

wyraziste zderzenia z warszawską gastronomią to z kolei początek lat 80., gdy jako dziennikarski debiutant w "Sztandarze Młodych" postanowiłem napisać o życiu nocnym stolicy. Odwiedziłem najbardziej legendarne lokale tamtych czasów: Kongresową, Olimp, Kamieniołomy

Roman Gutek zapowiada świetne filmy i dobre jedzenie we Wrocławiu. Przyjdźcie

Jest ich blisko czterdzieści. Czapek przyznawanych przez przewodnik Gault & Millau tamtejsi Baskowie również mają pod dostatkiem. Z tego wszystkiego wyłania się obraz kulinarnej potęgi. Na czym polega jej siła i z czego wynika?

Co jedzą Polacy? Jak to co? Hot dog, pizza i Mc Donalds

roku zadebiutowały w ofertą franczyzową. Pozwolę sobie wyrazić przekonanie, że obecny rok dla gastronomii będzie jeszcze gorszy niż poprzedni. Kryzys tak naprawdę do konsumentów dopiero dociera. Bezrobocie rośnie. W dużych miastach tego jeszcze nie widać ale w takich ponad

Maciej Nowak w knajpie zwycięzcy "Top Chef"

Dla porządków monarchicznych, a takim jest biznes restauracyjny, ponadnarodowe mieszanie krwi jest czymś naturalnym. Dlatego dziś delfinem w Rialto jest Martin Gimenez Castro, Argentyńczyk osiadły przed kilkoma laty nad Wisłą. To nie jest facet, który wypadł sroce spod ogo

Wyrzućcie smród z PKP

Przeczytaj blog o komunikacji autora tego artykułu Przy okazji zapowiadanego liftingu Dworca Centralnego kolej chce wyrzucić wszystkie bary z przejść podziemnych. Planuje wprowadzić zasadę, że nie można tam będzie przygotować jedzenia "na ciepło&q

Gordon Brown zapowiada nową ustawę imigracyjną

Wspomniane sektory będą docelowo zdjęte z rządowej listy zawodów cierpiących na niedostatek rąk do pracy. Premier zapowiedział również, że powszechne nadużywanie wiz studenckich w celach zarobkowych zostanie ukrócone - pisze informuje "GP"

Wielka Brytania. Z powodu brexitu firmy nie mogą znaleźć pracowników

Według serwisu pośrednictwa pracy Indeed spadek liczby obywateli UE szukających zatrudnienia w Wielkiej Brytanii w maju 2021 r. wyniósł 36 proc. w porównaniu ze średnim poziomem z 2019 r. W przypadku nisko płatnych stanowisk w gastronomii, hotelarstwie i magazynach spadek był jeszcze większy &ndash

Kontrowersyjne rozporządzenie ministra zdrowia

Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli i dyrektor płockiego hotelu Petropol. - Trudno przyrównać zakłady żywienia zamkniętego, gdzie podaje się jedno, dwa dania, z gastronomią otwartą. Nie wyobrażam też sobie, jak i gdzie przechowywać próbki różnych posiłków. Przecież mam w karcie aż 70 różnych dań. Nie mam

Czytelniczka: w wagonach restauracyjnych Wars PKP Intercity żadne ograniczenia nie obowiązują

Ogródki kawiarniane mimo pięknej pogody pozostają zamknięte – przecież wirus nie pozwala nawet na chwilę zdjąć maseczki, żeby na wolnym powietrzu wypić kawę. Powrót „wewnętrznej” gastronomii nastąpi może za trzy tygodnie . Jest jednak miejsce, gdzie wirus nie jest groźny. To

Pionierski czas McDonald's. Już od 20 lat w Polsce

Tak o tym rewolucyjnym wydarzeniu pisaliśmy w czerwcu 1992 r.: Pierwszy McDonald w Polsce Dziś o ósmej rano w Warszawie otwiera podwoje pierwsza w Polsce restauracja McDonald's. W ciągu dnia z usług znajdującego się przy rogu

Po 5 czerwca luzowanie kolejnych obostrzeń. Ale maseczki zostają

, gastronomii, rozrywki, nie wpłynie na znaczny skok zakażeń - twierdzi minister. Zdaniem Niedzielskiego, choć ilość nowych zakażeń maleje, to wśród nowych chorych często pojawiają się osoby tuż po przyjęciu pierwszej dawki szczepionki. - Uczucie rozprężenia jest chyba na tyle duże, że tu się zapomni o

gastronomia

Desery
Gastronomia (z grec. gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") - rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracji, barów, stołówek itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną.
Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu

więcej o gastronomia na pl.wikipedia.org