zeszklić cebulę

Agnieszka Kręglicka

Cebularze

Cebularze

Lubelska ciotka Irena, rodzinna mistrzyni wypieków, od ręki zagniata ciasto, posypuje zeszkloną cebulą, makiem - i od razu wszyscy jesteśmy roztkliwieni

Szakszuka - sztuka gotowania w Tel Awiwie

Aksamitne żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli i papryki, doprawione ostro, słodko i korzennie - najlepsze izraelskie śniadanie możesz przyrządzić w swojej kuchni

Sofrito

To coś, co każdy zna. Cebula i czosnek na oliwie. Plus inwencja kucharza

Wina Arianny

Wina Arianny

podsmażyć, następnie dodać cebulę, czosnek i zeszklić. Po chwili dołożyć kurczaka, przyprawić całość solą i pieprzem. Wlać wino i odparować. Dodać masło, tymianek i ewentualnie rozmaryn, całość wymieszać. Do gorącego dania dodać pokrojoną surową cukinię i całość posypać połówkami winogron.

Orkisz

Orkisz

posiekane ząbki czosnku * 1,5 l wywaru z warzyw lub rosołu * 3 łyżki oliwy * sól, pieprz Orkisz opłucz, odcedź, zalej 2 szklankami wody i gotuj powoli pod przykryciem. Przygotuj zupę - rozgrzej w garnku oliwę, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij je; dodaj marchew pokrojoną w plasterki, smaż powoli z

Pierogi śledzie, pasztet  - garść świątecznych przepisów

Pierogi śledzie, pasztet - garść świątecznych przepisów

skórki, 1 szklanka mleka, 100 g włoskich orzechów, 5 jajek, pieprz, sól, gałka muszkatołowaNa oliwie i połowie masła zeszklić cebulę, dodać czosnek, poddusić. Na reszcie masła usmażyć posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem. Bułkę namoczyć w mleku. Gdy będzie miękka, dobrze odcisnąć. Połączyć cebulę

Konopna zupa cebulowa

Konopna zupa cebulowa

zgody, pomyślcie o etycznej stronie swojego zachowania" - rozpoczyna się rozdział "Uwaga etyczna". Nie wolno częstować jedzeniem z konopiami bez wiedzy częstowanego. "Konopna zupa cebulowa" - podsmażcie od czterech do sześciu pokrojonych cebul. Gdy się zeszklą, dodajcie 30 g

Ciasto filo, czyli ciasto listkowe

Ciasto filo, czyli ciasto listkowe

uczucie miłości do filo pogłębia się i utrwala. Pierożki z ciasta filo * 1/2 op. mrożonego ciasta filo * 1 kostka masła nadzienie: * 1 szklanka ugotowanego ryżu * 1 duża cebula * 1/2 szklanki odciśniętych suszonych pomidorów z oliwy * mięta, koper * sól, pieprz, oliwa * Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij

Pod lupą: czy każdy produkt z ziarnami jest wartościowy?

Pod lupą: czy każdy produkt z ziarnami jest wartościowy?

, garść suszonej żurawiny, sól, pieprzRyż opłukać na sicie. Zagotować dwie szklanki wody i wrzucić ryż do wrzątku. Zmniejszyć gaz i gotować powoli na małym ogniu. Cebule i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać koperek i dalej smażyć, aż koperek dobrze zwilgotnieje, a cebula się zrumieni

Dla zdrowia: błonnik na talerzu

Dla zdrowia: błonnik na talerzu

miękkości. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić w garnku na oliwie. Marchew pokroić w plastry, czosnek posiekać, dodać do cebuli. Dodać listki laurowe, sól, pieprz, kumin, paprykę i chili. Lekko podsmażyć, po chwili dodać fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, uzupełnić wodą i pulpą pomidorową (zmiksowane

Chiapati, duszona zielenina... Afrykańskie odkrycia kulinarne

Chiapati, duszona zielenina... Afrykańskie odkrycia kulinarne

koncerny co u nas.Duszona zielenina400 g liści szpinaku, jarmużu, boćwiny lub kapusty włoskiej, 4-5 łyżek oleju, 1/2 cebuli, 3 ząbki czosnku, 1 pomidor lub łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. śmietanki, sól, pieprzCebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszklić

Majówka na balkonie

Majówka na balkonie

, czosnek i szałwię posiekaj. Bułkę namocz w mleku. Na maśle usmaż cebulę, dodaj czosnek i szałwię, zeszklij. Dodaj resztę koncentratu, musztardę, sól i pieprz, zagrzej. Do miski włóż mięso, masę cebulową, odciśniętą z mleka bułkę i jajka. Wymieszaj lekko, najlepiej ręką. Na patelni usmaż z masy mały

Narty z rana jak śmietana

Narty z rana jak śmietana

wózkami. Za to po zachodzie słońca, w każdy poniedziałek aż do Wielkiego Tygodnia, można się wybrać na show pod nazwą "Fire on snow" - to popis instruktorów, narciarskich akrobatów i freestyle'owców w blasku pochodni i sztucznych ogni. RahmsuppeDwie cebule zeszklone na małej ilości masła krótko

Powieści dla kucharek

Powieści dla kucharek

nasion, odcedzić. Paprykę pokroić w paski, bakłażana drobno posiekać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać sporo przypraw. Połączyć na patelni z bakłażanami, podsmażyć razem, dodać paski papryki i zagrzać. Podawać na gorąco lub na zimno posypane nacią kolendry.

Węgierka. Śliwka w roli głównej

Węgierka. Śliwka w roli głównej

cierpkie sprawdzą się do mięsa. Zachowają kształt w czasie smażenia, a wsparte słodką cebulą, czosnkiem, imbirem i gorczycą zrównoważą intensywność ciemnej gęsiny czy tłustych żeberek.Jestem oczarowana smakiem węgierek korzeniówek - drobnych, ciemnych, z pestkami, które łatwo odchodzą od miąższu. Uwielbiam

Otulacze

Otulacze

g makaronu orzo340 g pomidorów pelati z sosem1/2 szklanki winasól, pieprz, cukier, cynamon, ziele angielskieMięso pokroić w niedużą kostkę. Zrumienić na oliwie. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż warzywa się zeszklą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać posiekanymi pomidorami z sosem

Miód. Na zdrowie

Miód. Na zdrowie

kolendrą. Miodowy winegret będzie właściwym dressingiem do sałat zimowych, roszponki, cykorii, szpinaku, a także do grillowanej cebuli, fenkułu i boczniaków. Miód z serami dojrzewającymi da piękne połączenie deserowe. Dodatek maku może tę kombinację przyjemnie rozwinąć. Gdy potrzebujemy miodu płynnego

Kura z niedzieli

Kura z niedzieli

owalnych1 cebula pokrojona w kostkę3 posiekane ząbki czosnku4 łyżki oliwy1/2 szklanki białego winaoregano, sól, pieprz, cukierświeża bazylia, natka pietruszkiPomidory natnij na czubku, zalej wrzątkiem, odcedź i obierz ze skórki. Posiekaj, wytnij i usuń twarde nasady. Rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i

Sola w sosie śmietanowym

Sola w sosie śmietanowym

36-proc. pół łyżeczki soli do smaku Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Na niej ułożyć płaty soli, zalać winem i dusić ok. 5 min. Dodać śmietanę, sok z cytryny. Przyprawić cukrem i solą. Gotować, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem jaśminowym.

Jadłospis z książek

Jadłospis z książek

, pieprz * ewentualnie szklanka pokrojonych pomidorów * 50 dag makaronu: ditalini to krótkie rurki, ale mogą być zwykłe penne rigatePo kolei: na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso lub warzywa albo wszystko, dodać czosnek, przykryć, żeby wszystko było miękkie, ale niezrumienione, teraz ewentualne pomidory

Uczta terenowa

Uczta terenowa

na pergaminie. Poczekaj, aż podrosną, i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. kilka minut, aż spuchną. Zawijaj w serwetę i zamykaj w foliowej torbie, by zachowały elastyczność.Placuszki groszkowe450 g mrożonego groszku, 2 cebule pokrojone w kostkę, 3 posiekane ząbki czosnku, 1 jajko, 3-4 łyżki

Z piekła na ziemi do nieba w gębie

Z piekła na ziemi do nieba w gębie

kilkanaście minut. Pierwszy Świat wie o Czwartym. Czwarty tu nie bywa.Już nie smakowało nam wybitne jedzenie serwowane w Lighthouse.***PS Przepis na krewetki, takie jak podają w Gazie: na oliwie zeszklić czosnek i trochę cebuli, dosypać sporą szczyptę ostrej mielonej papryki, pieprzu i garść kuminu. Dodać

Natura, kobiety i wino

Natura, kobiety i wino

winie4 grube kiełbaski lub 8 cienkich typu frankfurterki (producenci wędlin z certyfikatem eko to: Wasąg, Rolmięs, Jasiołka, Eco-Logica), 2 cebule, 2 gałązki rozmarynu, 5 gałązek tymianku, 1 suszona papryczka chili, 2 listki laurowe, garść suszonych śliwek, 1/2 butelki czerwonego wina, 4 łyżki oliwy, sól

Trzy zupy

łyżki: posiekanej świeżej natki, mięty i kolendry, 1,5 l bulionu warzywnego, 200 ml gęstej śmietanki Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie po ok. 2 min wrzucić chilli, natkę, miętę i kolendrę. Na koniec dodać posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu. Smażyć wszystko przez chwilę

Przepisy na pilaw

orzeszków piniowych Szafran namoczyć w 2 łyżkach ciepłego bulionu. Ryż dokładnie opłukać i osączyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać suche przyprawy. Po chwili smażenia dodać ryż, smażyć, aż cały się natłuści, mieszać. Dodać szafran. Wlać gorący wywar (półtorej szklanki), zamieszać, żeby nic nie

Zimne zapasy

jedna z firm deklaruje, że jej groszek jest zamrożony dwie godziny po zerwaniu, to mnie to uwodzi.Przed mrożeniem warzywa są blanszowane, więc gotować je trzeba krócej niż świeże. Można zamrożone wrzucić na patelnię i tylko podlać wodą, winem czy rosołem, i będą gotowe. Wystarczy trochę zeszklonej na

Jaś Fasola i inni

. Cebula nadziana goździkami, ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, szałwia, skóra z wędzonej szynki albo boczku, listek laurowy, łodygi natki pietruszki lub kolendry albo coś z listy przeciwwiatrowej. W czasie gotowania usuwam szumowiny. Gdy gotujemy powoli, aromaty się wzmagają, ziarna pozostają zwarte. Gdy

Barszcz ukraiński

, obrać, pokroić w słupki, usmażyć na oleju, doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Przygotować zasmażkę: na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać marchew, lekko zrumienić, dodać przecier pomidorowy, natkę, listek laurowy, sól, pieprz. Przesmażyć, zabielić łyżką śmietany. Zasmażka

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

natka pietruszki, suszone oreganoPołowę oliwy rozgrzać w garnku o grubym dnie. Dodać cebulę, seler i czosnek oraz przyprawy, podsmażyć, zeszklić. Zalać pomidorami, wlać trochę wody. Gotować powoli.Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć powoli, aż zmięknie i zacznie się

Prawdziwa kuchnia polska

. Do żaroodpornego naczynia wlewamy ok. 300 ml wody, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę (piórka), ocet winny, imbir, cytrusy, cukier i szafran (w kieliszku wody). Dusić pod przykryciem ok. 11 godziny w temperaturze około 170 °C. Dodajemy oliwki, rodzynki, sól i wkładamy podsmażone wcześniej piersi

Jarmuż

plasterki. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chilli, po chwili dodać jarmuż. Chwilę smażyć, mieszając, poczekać, aż zwilgotnieje. Wlać rosół, dodać fasolę, wymieszać i gotować na mocnym ogniu, aż płyn odparuje, a fasola się zagrzeje. Doprawić, podawać jako samodzielne danie lub dodatek

Kasza gryczana

pizzoccheri.BULION GRZYBOWY Z GRYCZANYMI PIEROŻKAMI500 g mrożonych podgrzybków2 cebule pokrojone w piórka2 posiekane ząbki czosnku1,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)pasta truflowaoliwa do smażeniasól, pieprzNa patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek.Zwiększyć ogień, smażyć ok. 10 min, aż

Gratin z letnich warzyw

cebule 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu oliwa extra vergine 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki parmezanu suszone oregano sól, pieprz Cebulę pokroić w piórka, czosnek grubo posiekać, oberwać igły z gałązek rozmarynu. Zeszklić razem na oliwie, doprawić solą, pieprzem, oregano. Bakłażany pokroić w plastry

Święta, święta i po świętach

, że radosna twórczość pisankarska i dekoratorska zostawia nas z nadwyżkami ugotowanych na twardo. Póki są w skorupkach, przechowują się dobrze. Pokrojone w kostkę mogą wylądować w sałatce z liści szpinaku z podsmażonym boczkiem i grzankami, w klasycznej nicejskiej, w ziemniaczanej, z cebulą

Kuchnia świata - Kawa z pieprzem

espresso szklanka mleka kilka suszonych grzybów Suszone grzyby zmielić w malakserze na proszek. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć powoli, aż się zrumienią. Posypać solą i pieprzem. Wlać śmietankę, zagotować. Doprawić espresso: dodawać po łyżeczce i smakować. Mleko

Czarny rynek

kałamarnicy 1 kalmar pokrojony w krążki pieprz, sól mąka do obtaczania olej do smażenia Zeszklij cebulę i czosnek na maśle, dodaj ryż. Smaż, mieszając. Zalej winem, zagotuj, odparuj. Stopniowo wlewaj bulion, gotuj powoli i mieszaj często. Kiedy ryż jest prawie miękki, dodaj atrament, wymieszaj, zagotuj

Mar y montna

razem, aż cebula się zeszkli. Dodać tymianek, listek laurowy, sól, pieprz, słodką paprykę. Zalać winem, zwiększyć gaz, odparować. Dodać posiekane pomidory i wywar. Dusić bez przykrycia, aż kurczak będzie prawie miękki. Dodać krewetki, dusić razem. Orzechy laskowe bez skórki, ząbek czosnku, natkę

Tajska pasta curry

puszki 2 garście liści szpinaku2 łyżki pasty red curry1,5 szklanki (puszka) mleka kokosowegonać kolendryRozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchew i kalafiora. Smażyć, mieszając, aż zaczną mięknąć. Dodać czerwoną pastę curry, dobrze wymieszać, można dolać trochę wody. Wlać mleko kokosowe

Halibut z cydrem i muszelkami

obtoczenia ryby sól, pieprz, posiekana natka pietruszki Rybę posyp solą i pieprzem, oprósz mąką. Rozgrzej oliwę, usmaż rybę z obu stron, zdejmij, trzymaj w cieple (może dochodzić pod folią w ciepłym piekarniku). Na patelnię wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj jabłka i małże - muszelki. Przykryj, niech

Ratatouille - codzienne danie z Nicei

, oczyszczam z nasion i kroję. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną cebulę i smażę, aż się zeszkli. Pomidory parzę, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne (można je zostawić, ale sos będzie rzadszy) i kroję. Do cebuli wrzucam posiekany czosnek i sporo suszonego tymianku. Gdy zapachnie, dodaję

Chorizo

. Dla mnie jednak najważniejsze zastosowanie ma jako przyprawa. Zaczynam gotowanie od zrobienia bazowego smaku - sofrito. Do garnka z gorącą oliwą wrzucam cebulę, po chwili dodaję czosnek, a kiedy się zeszklą - pokrojone chorizo. Jeśli mam fantazję, dorzucam rozmaryn, seler naciowy albo pory, teraz

Pstrąg

przykład usmażone na maśle, pokrojone drobno grzyby z cebulą, ugotowane ziemniaki ugniecione z posiekanymi krewetkami i zieleniną, utarte na krem orzechy włoskie doprawione papryką, cynamonem i pestkami granatów albo posiekane oliwki, migdały, szalotka i suszone pomidory z natką pietruszki i czosnkiem

Kluski z owocami morza

sos świeżo mielonym pieprzem, połączyć z makaronem na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć oczyszczone kurki, dodać połówki małych pomidorków i krewetki, podsmażyć, zalać białym winem i wywarem z odrobiną szafranu, zagotować, aż sos zgęstnieje, połączyć z makaronem (na zdjęciu). Można

Piknik Agnieszki Kręglickiej

, odcedziłam na sitku. Orzechy laskowe bez skórki, sucha bułka i kalafior były podstawą kremu białego. Miał dużo słodyczy, choć nie dodawałam cukru. Doprawiłam go czerwonym pieprzem. Ugotowany obrany bób zmiksowałam z zeszkloną na oliwie cebulą, estragonem i miętą. Krem zielony zgęstniał po wstawieniu do

Gin

, pokrojoną w piórka, i trochę czosnku, jak zwykle. Gdy cebula jest zeszklona, dodaję rozmaryn, tymianek, chlust ginu, chlust sosu worcestershire i sporo śmietanki. Ten sos jest znakomity do ciemnego mięsa. Złożony, kojarzący się z dziczyzną. To i inne mięsa nabierają smaku w ginowej marynacie. Oliwa, dwie

Bar mleczny

bretońsku (tajna receptura z "karalucha") 1 porcja fasola 250 g tłuszcz 5 g cebula 30 g mąka 10 g koncentrat pomidorowy 50 g kiełbasa 200 g sól majeranek pieprz prawdziwy woda vegeta Fasolę namoczyć przez noc. Rano gotować, aż zmięknie, odcedzić. Dodać tłuszcz. Cebulę

Dania na kaca

. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, cebulę w drobną. Rozgrzać oliwę w garnku i zeszklić cebulę. Wsypać po łyżeczce kuminu, papryki i oregano, zamieszać. Dodać odcedzoną soczewicę, ziemniaki i czosnek. Lekko podsmażyć, mieszając. Zalać gorącą wodą, tyle by sięgała dwa centymetry ponad soczewicą. Doprowadzić do

Słodka kukurydza

. Luizjana chwali się cajuńskim daniem o pokrętnej nazwie moque choux [czyt. mok szu], w której obrane ziarna kukurydzy podsmażone na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą, zieloną papryką i odrobiną czosnku dusi się, podlewając rosołem. Danie staje się lepkie od słodyczy, ale słodycz zostaje przełamana dodanym

Obiad za 2,50

czosnku, 1 łyżka brandy (niekoniecznie), sól, pieprz Na rozgrzanym maśle usmażyć wątróbki z cebulą i czosnkiem. Przykryć, bo strzelają; ruszać patelnią, by się równo obsmażyły. Cebula i czosnek powinny się zeszklić, a wątróbki pozostać w środku różowe. Wlać brandy i odparować, posolić i posypać pieprzem

Wege święta

lokalnego charakteru przez użyte składniki. Gruszki, pory i ser pleśniowy z Frontiery, grzyby leśne, pieczarki, cebula i tymianek, grube karmelizowane plastry marchewki, czosnek, uduszony jarmuż plus kozi twarożek. Nadzienie do tarty powinno być lekko oblepione karmelem, ale nie chcemy, by zastępowało deser

Tahini

, następnie zmiksować je w blenderze, dodając trochę oliwy i wody aż do uzyskania gładkiej masy. Ryba pieczona z tahini: 2 płaty fileta z dorsza, 6 łyżek tahini, 2 nieduże cebule, 3 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny (lub więcej), sól, pieprz, oliwa Cebulę pokroić w kostkę, czosnek grubo posiekać. Zeszklić na

Okrasa: Najlepsza kuchnia jest z mojej wsi

pieczywa posmarowana roztartym czosnkiem.Zupa zostanie na niedzielę- Nie zostanie, będzie tak dobra, że wszyscy ją zjedzą. Na niedzielę drób.Klopsiki Karola Okrasy; Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaByły piersi we wtorek.- Teraz uda, np. po marokańsku. Zeszklona cebula i czosnek, odrobina mielonego

Szałwia

łyżki posiekanychliści szałwii2 ząbki czosnku8 łyżek oliwy2 łyżki tartej bułki2 łyżki parmezanusól, pieprzCebule pokroić w plastry, zeszklić na połowie oliwy, dodać szałwię i posiekany czosnek, pieprz i sól. Smażyć razem kilka minut. Wymieszać bułkę z parmezanem. Połowę dodać do cebuli. Boczniaki

Fajita

krewetek lub ryb jest delikatne i nie wymaga marynowania w celu zmiękczenia, marynowanie służy tylko przyprawieniu. Marynować przez pół godziny. Na żeliwnej patelni zeszklić cebulę, dodać paski zielonej papryki, zwiększyć gaz i dodać zamarynowane krewetki. Smażyć krótko. Przed zawinięciem w ciepłą tortillę

Makaron z serem

panierowania olej i masło do smażenia Cebulę zeszklić na maśle i delikatnie zrumienić. Do miski wrzucić mięso, namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, usmażoną cebulę z masłem, czosnek, jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiać ręką, aż masa stanie się spójna i gładka. Usmażyć nieduży kotlecik

Inne przepisy

pieczoną cukinią. Morszczuk z szynką parmeńską i gotowane pory ( Małe kawałki świeżego dorsza bez ości owinąć plasterkami szynki parmeńskiej. ( Spiąć wykałaczką lub nadziać na patyczek jak szaszłyk. Piec w piekarniku. Podawać z porami z wody. Fasolka szparagowa z pomidorami ( Zeszklić na dwóch łyżkach

Kalmary

piniowych, 2 łyżki drobnych rodzynek, 1 jajko, siekany koperek, siekana mięta, mleko, mąka, sól, pieprz. Sos: 4 pomidory obrane ze skórki, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, sól, cukier, pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę zeszklić na

Stewia

, piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Cebulę pokroić, zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać posiekane jalapeno, sypkie przyprawy; ostudzić. Połączyć ze stewią, z mlekiem, jajami, serem, resztą oleju i ze zmiksowaną kukurydzą. Szybko wymieszać mokre składniki z suchymi, wlać do blaszek i wstawić do piekarnika na 30

Quesadilla

kiełbaski chorizo (miękka paprykowa kiełbasa - można dostać hiszpańską w kilku wersjach, ewentualnie użyć węgierskiej), pieprz, oregano. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!), odcedzić. Na suchej patelni wysmażyć tłuszcz z kiełbasy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki i przyprawy

Małże św. Jakuba

zwilgotnieje, jest gotowy. Usmażone przegrzebki podawać na ciepłym szpinaku . Przegrzebki w śmietanie: 8 przegrzebków, 1/2 szklanki śmietanki, 2 łyżki masła, 2 posiekane szalotki, 2 łyżki brandy, 1 łyżka sosu worcestershire, łyżeczka curry, posiekana natka pietruszki Na maśle zeszklić cebulę, wlać brandy i

Speisezimmer

wrzącej osolonej wody. Dodać szczyptę sody, aby fasolka nie straciła koloru. Gotować kilka minut. Ugotowaną fasolkę ostudzić zimną wodą. Zachować trochę gorącej wody z gotowania. Szalotki lub czerwoną cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Skrojony czosnek dorzucić na patelnię z cebulą. Po chwili

Rozmaryn

rosołu, dosmakowujemy i redukujemy. Polewamy mięso lekkim rozmarynowym sosem. Można po odlaniu oliwy wrzucić na patelnię trochę masła, zeszklić szalotkę lub cebulę, trochę czosnku, a prócz rozmarynu dodać również listki szałwii lub tymianku. Smak podkręci łyżka diżońskiej musztardy albo sok z pomarańczy

Tandoori

moździerzu przyprawy, wymieszałam kolorowe proszki, dbając, by przeważała czerwień. Rozgrzałam masło, oczyściłam z piany, odcedziłam z wody. Do czystego tłuszczu wrzuciłam utarty korzeń imbiru i czosnek. Kiedy się zeszkliły, dodałam przyprawy. Autorski dobór przypraw daje pewność, że danie będzie smakować

Chowder - rybna zupa z Nowej Anglii

ziemniaki grubo pokrojone (400 g), listek laurowy, kilka gałązek tymianku 3 szklanki wywaru rybnego sól, pieprz - Wytopić tłuszcz z boczku, zrumienione skwarki wyjąć i zachować. Na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać seler, tymianek, listek, po chwili ziemniaki. Zalać gorącym wywarem, gotować, aż ziemniaki będą

Beaujolais nouveau

kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 100 ml czerwonego octu winnego 2 twarde jabłka pokrojone w kostkę Kapustę pokroić w możliwie najcieńsze paseczki, posolić, odstawić. Na oleju wysmażyć boczek, aż powstaną nieduże, rumiane skwarki. Zdjąć je z patelni i zachować. Na tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec

Kuchnia katalońska w stylu Salvadora Dali

tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać rozmaryn i zalać octem balsamico. Zeskrobać z dna patelni to, co przywarło. Kotleciki polać sosem z patelni, wstawić do gorącego piekarnika i krótko dopiec. Zupa z mulami 0,5 kg żywych muli, szklanka wody, 100 ml białego wina, 3 łyżki oliwy, 1 posiekana cebula, 3

Pokrzywa i mlecz

, najlepiej scyzorykiem wyjmować z ziemi z kawałkiem korzenia. Jeśli nie zamierzamy go zjeść od razu, z korzonkiem lepiej się przechowa. Wybieramy młode roślinki. Mlecz, jak zakwitnie, gorzknieje dramatycznie. Zblanszowaną pokrzywę wystarczy odcisnąć, wrzucić na patelnię z gorącą oliwą i zeszklonym czosnkiem

Szczaw

pokrojona w kostkę, 4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę, 1 l rosołu lub wywaru z warzyw, 1/2 szklanki śmietanki, sól, pieprz W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, sól, pieprz. Dusić powoli, aż ziemniaki zmiękną. Dodać posiekany szczaw, dusić, aż zwilgotnieje. Wlać podgrzany rosół

Zachować bazylię

, zeszklić cebulę, dodać pastę czosnkową. Chwilę smażyć, aż przyprawy zapachną. Dodać warzywa (bez szpinaku). Smażyć, intensywnie mieszając. Jeżeli wysychają i się przypalają, wlać trochę wody lub sherry. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Kiedy warzywa są gotowe, usmażone al dente, wlać ziołowe mleko

Ośmiorniczki

), drobno posiekanej cebuli i papryki. Pojedyncze ramiona pięknie się grillują. Przed podaniem należy skropić je oliwą, cytryną i octem. Absolutnie genialny sposób na ośmiornicę wymyślili Grecy, gotując ją w winie. Dwie cebule należy zeszklić na oliwie, dodać rozmrożoną ośmiornicę podzieloną na kawałki i

Jajecznica

(piperada), bułgarskie (miszmasz), tunezyjskie (czakczuka). Oprócz papryki jest tam także zeszklona cebula, czosnek i mięsiste części pomidorów. Grecy do swojej strapatsaty wkruszają na końcu fetę (trzeba uważać z solą). Najczęściej dodawana zielenina to szczypior, czasem natka pietruszki, bazylia

Fenkuł, czyli koper włoski

, grejpfrutów lub cytryn jest bardzo orzeźwiająca. Dodatek pestek dyni i oliwy truflowej (na zdjęciu) czyni danie wykwintnym. Typowymi dodatkami w fenkułowych sałatach są oliwki, kapary, czerwona cebula, anchois, rukola, jabłka. Sposobem na wzmocnienie chrupkości jest wrzucenie plastrów do wody z lodem na pół

Polsko - hiszpańsko

pleśniowego, np. gorgonzoli, oliwa, masło, śmietanka, sól, pieprz, oregano. Szpinak zblanszować lub ugotować na parze bardzo krótko. Na oliwie skarmelizować większość czosnku, wymieszać ze szpinakiem, posolić, dodać pieprz. Na oliwie zeszklić cebulę i resztę czosnku. Dodać szczyptę oregano i kiedy zapachnie

Seler

zapiekankach. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub oliwą, układamy warstwy plasterków, przekładając je serem (utartym żółtym, pleśniowym blue), zrumienioną cebulą, ziołami, podlewamy rosołem i pieczemy. Jeżeli chcemy szybciej docenić efekt, gotujemy warzywa wstępnie na półtwardo, co skraca czas pieczenia

Piniole

tartej na małe smażone kotleciki. Kombinacja rodzynek i pinioli sprawdza się jako składnik pilawów - orientalnych dań ze smażonego ryżu, ryżowych lub mięsnych nadzień do faszerowania warzyw. Na patelni trzeba zeszklić cebulę, dodać czosnek, mielone mięso albo posiekane grzyby, albo ryż, przyprawy

Mołdawia. Mamałyga z sałamachą

, dodaje nieco soli, zmieloną ostrą paprykę, zeszkloną na oleju słonecznikowym drobno posiekaną cebulkę i szczyptę roztartej kolendry. Niektórzy goście wzmacniali całość adżyką, piekielnie ostrą pastą, która zawiera w sobie wszelkie ogniste smaki, jakie rodzi ziemia od Chalkidiki po Kaukaz.***Mamałyga jest

Pot Pie

jajko, 100 g tartego ostrego żółtego sera sól Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Dodać odcedzoną fasolę, przesmażyć, mieszając z przyprawami, wlać sos pomidorowy. Dusić chwilę razem. Ostudzić.Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej wszystkie

Confit z kaczki

fasolki po bretońsku. O tym, jak odległe są te dania, napiszę, zajmując się kiedyś cassouletem. Cassoulet natchnął mnie do przygotowania sałaty w podobnym duchu. Paski kapusty włoskiej wrzuciłam na patelnię z zeszklonym na oliwie czosnkiem i po krótkim smażeniu mocno skropiłam octem winnym. Po chwilowym

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

malinowego octu winnego Najpierw sos. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek, nie rumienić, zalać winem, zagotować. Dodać pomidory, ocet, przyprawy (bez ziół). Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 40 min. Dodać zioła. Sosu powstanie dużo więcej, niż potrzeba do tego dania, ale ten sos

Święto czulentu w Lelowie

sobotę. Przepis na ciulim Maria Matuszczyk, komendantka Hufca ZHP w Lelowie i mistrzyni przyrządzania ciulimu: - Na sześcioosobową rodzinę potrzebuję siedem, osiem kilogramów ziemniaków, co najmniej kilo żeberek (ale może być więcej), prawie kilo cebuli pokrojonej w talarki i zeszklonej na boczku

Żeberka barbecue

pokrojone 2 łyżki masła 2 szklanki rozdrobnionych pomidorów (mogą być z puszki) 0,25 szklanki brązowego cukru 6-8 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka tabasco 1 łyżka sosu worcestershire sól, pieprz Na maśle zeszklij cebulę i seler; smaż powoli na małym ogniu, żeby nie zrumienić. Dodaj

Ryba po grecku

Jeżeli pokażesz Grekom usmażone filety z dorsza lub morszczuka przykryte tartą marchewką uduszoną do miękkości z cebulą i koncentratem pomidorowym i zapytasz, czy rozpoznają rybę po grecku , pewnie pokiwają twierdząco głowami. Dobrze jest wtedy wiedzieć, że ten gest w Grecji ma dokładnie przeciwne

Cukinia u Majlertów

paprykę bez skórki i grillowane plastry cebuli, tworząc sałatkę doprawioną czosnkiem, paskami suszonych pomidorów, liśćmi bazylii, octem winnym i oliwą. Mamy coraz mniej czasu na gotowanie, to jedna z przyczyn tego, dlaczego urzeka nas kuchnia śródziemnomorska. Wiele w niej przepisów prostych i szybkich

Chuda jak fasolka

posiekane pomidory bez skórki łyżka posiekanej natki pietruszki To danie jest dobre, ale nie wytworne. Fasolkę ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie na półtwardo, odcedzić. Na oliwie dobrze zeszklić cebulę, dodać fasolkę i czosnek. Smażyć razem, na średnim ogniu, mieszać. Dodać pomidory, sól, pieprz

Tofu

. Zamarynowane tofu można smażyć lub piec. Jeżeli na woku z gorącym olejem usmażymy zblanszowane różyczki brokułów, słupki marchewki, groszek cukrowy albo paski papryki i cebuli, albo liście szpinaku i doprawimy czosnkiem i sosem sojowym, i do tego dodamy pełne smaku usmażone tofu, to powstanie kompletne danie

Zapiekana cykoria

-2 łyżki masła 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę 20 ml brandy 100 ml półwytrawnego wina marsala sól, pieprz Kotleciki posypać solą, pieprzem i mąką, usmażyć na gorącej oliwie i trzymać w cieple. Na patelnię dodać masło, zeszklić cebulę, dodać radicchio pokrojone w paseczki i chwilę podsmażyć

Smaki Austrii. Vorarlberg - Alicja w krainie smakołyków

www.austria.info/pl www.genuss-region.at/misc/genusslandkarte09 Grzybowa JohannesaPrawdziwki pokroić w cieniutkie plasterki, delikatnie podsmażyć na maśle, nie rumieniąc, połączyć z zeszkloną (także na maśle) sporą cebulą posiekaną w kosteczkę. Zalać wywarem z warzyw bądź rosołem, chwilę

Pieczona gęś

cebulę zeszklij krótko na oleju. Zalej octem winnym. Zagotuj i dobrze posłódź. Odparuj. Dodaj mrożone czarne porzeczki oraz łyżkę likieru porzeczkowego cassis. Uzupełnij przyprawami do smaku. Upiecz buraki. Pokrój w ósemki, podsmaż je na rozgrzanej oliwie, dodaj sól, pieprz i dżem malinowy (najlepiej

Jadalne kasztany

cukrem, który karmelizuje się rumiano pod koniec smażenia, są z kasztanami odświętne. Kasztany wrzucone na patelnię, na której rumieni się boczek z cebulą, czosnkiem i selerem naciowym, mogą być dodatkiem, a po dodaniu ugotowanej soczewicy - pełnym daniem. Kasztany pasują do grzybów, dyni, cukinii

Dania z soczewicą

Soczewicę gotujemy. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy na parze. Posiekaną cebulę smażymy na oleju, aż się zeszkli. Skrapiamy octem lub winem, dodajemy bazylię i smażymy, mieszając kilka minut. Dodajemy orzechy, a po 2-3 minutach suszone owoce, czosnek i przyprawiamy papryką. Dolewamy trochę wody, parę

Wereszczaka

kiełbasy, 0,25 litra jasnego piwa, 2 cebule, po 1 łyżce łyżka smalcu, masła, mąki, octu z białego wina, cukier, sól i pieprzSposób przyrządzenia: Kiełbasę zalać piwem wymieszanym pół na pół z wodą, gotować 10 minut od momentu zawrzenia na bardzo małym ogniu, wyjąć i przestudzić; wywar zachować. Cebulę

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.