witaminy

Margit Kossobudzka

Witaminy. Czy wystarczą te z jedzenia?

Witaminy. Czy wystarczą te z jedzenia?

Potrzebujemy ich niewiele, ale za to bezwarunkowo. Niedobór witamin może się objawić spadkiem formy, zaburzeniami pracy organizmu, a nawet zagrażać życiu

Witaminy i minerały - leksykon. Czy wiesz, co jeść i jak uzupełnić niedobór witamin?

Każda witamina ma swoją funkcję i określone właściwości zdrowotne, a zażywanie ich w sposób świadomy pomaga uzupełnić niedobory w organizmie, zapobiec zaburzeniom, a czasem wyleczyć nawet poważną chorobę. Sprawdź, co i z czym jeść, żeby zapewnić odpowiednią dla siebie dawkę witamin

Gadżet Vitastiq 2. Zmierzy, czy poziom witamin w twoim organizmie jest właściwy

Vitastiq 2 to bezprzewodowa sonda mierząca poziom 30 najważniejszych witamin i minerałów w organizmie.

Szybki węgierski ajwar według Jerzego Nogala

Szybki węgierski ajwar według Jerzego Nogala

Witaminą D w cukrzycę i demencję

Witaminą D w cukrzycę i demencję

Odpowiedni poziom witaminy D może zapobiegać licznym chorobom lub łagodzić ich objawy. Rośnie liczba dolegliwości, w których ten, jak mówią uczeni, słoneczny hormon może nam pomóc. Wiosna nie jest jednak porą, w której myślimy o niedoborach witaminy D. W końcu mamy słońce, dzięki któremu nasza

Nie mieszaj... witaminy E z lekami przeciwzakrzepowymi

Nie mieszaj... witaminy E z lekami przeciwzakrzepowymi

Cudów raczej nie zdziała, ale nie zaszkodzi - pod warunkiem że nie sięgnie po nią pacjent przyjmujący doustne leki przeciwzakrzepowe, np. acenokumarol. Witamina E może bowiem nasilić działanie tych leków. Jeśli do tego dojdzie, wzrasta ryzyko krwawień - na przykład z dziąseł czy z przewodu

8 powodów, dla których potrzebujemy witaminy D

8 powodów, dla których potrzebujemy witaminy D

Reguluje tak wiele procesów życiowych, że nazywa się ją hormonem witaminowym. Każda komórka naszego ciała wyposażona jest w receptor witaminy D. Człowiek umie wytworzyć witaminę D sam - w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Ale jesienią i zimą na ten naturalny proces nie ma co w Polsce liczyć

Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu

Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu

Niestety, witamina C nie zapobiega chorobie i jej nie łagodzi. Kilka lat temu naukowcy poważnie zajęli się pytaniem, czy stosowanie co najmniej 200 mg witaminy C dziennie może zmniejszyć częstotliwość zachorowań, łagodzić objawy infekcji lub ją skrócić. Analizując badania prowadzone przez ponad pół

Dobre uczynki jak witaminy

Dobre uczynki jak witaminy

odżywczych? Witamin, minerałów? Lepiej je zjadać, niż łykać suplementy. Często jednak nie wiemy, których elementów diety nam brakuje i gdzie ich szukać Dobre uczynki jak witaminyPomagając innym, pomagamy sobie - odpędzamy choroby, poprawiamy sobie samopoczucie i wręcz wydłużamy swoje życie Bóle pleców

Znachor na uniwersytecie. "Witamina C leczy raka, a hipnozą powiększycie biust"

Znachor na uniwersytecie. "Witamina C leczy raka, a hipnozą powiększycie biust"

także nowotwory. Zięba przekonuje nie tylko do powiększania biustu hipnozą, ale również do leczenia raka za pomocą witaminy C. Sprzedaje ją zresztą na swoim profilu na Allegro za 50 zł za jedno opakowanie (cena tej samej witaminy C w aptece - 13 zł). Jest również autorem książki "Ukryte terapie

Witamina E chroni przed demencją?

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Ośrodka Opieki nad Weteranami w Minneapolis udział wzięło 613 osób, średnio w wieku 79 lat, u których rozpoznano chorobę Alzheimera we wczesnym lub średnim stadium zaawansowania. Podzielono ich na cztery grupy. Jedna zażywała witaminę E, druga

Witamina D - życiodajna, ale wciąż tajemnicza cząstka

Ludzkie ciało potrzebuje do funkcjonowania maleńkich ilości 13 związków chemicznych. To witaminy. Niedobór którejkolwiek z nich prowadzi do różnych chorób. Brak witaminy A wywołuje m.in. ślepotę, witaminy B12 - ciężką anemię, witaminy C - szkorbut. Choć wiemy, że witaminy są nam niezbędne do

Witamina zdrowia

Witamina zdrowia

Wojciech Moskal: Do czego potrzebujemy witaminy D? Dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża: To "szara eminencja medycyny". Większość osób kojarzy, że witamina D jest niezbędna dla kości, i to oczywiście prawda. Potrzebujemy jej przez całe życie, zarówno w okresie wzrostu - jako niemowlęta

Eksperci: niemal każdy Polak powinien zażywać witaminę D

"W USA ocenia się, że jedynie 9 proc. mieszkańców ma prawidłowe stężenie witaminy D. W Europie jest podobnie, w przyszłości może być jeszcze gorzej, bo od 10 lat systematycznie spada odsetek osób z prawidłowym stężeniem tej witamin" - podkreślił prof. Roman S. Lorenc z zakładu biochemii

Witamina D przedłuża życie?

Z licznych dotychczasowych badań wynikało, że odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie i może obniżać ryzyko nie tylko osteoporozy i złamań, ale też chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów (witamina D3, inaczej cholekalcyferol, powstaje w skórze pod

Ekspert: ponad 90 proc. Polaków ma niedobory witaminy D

W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej badań podważających stosowanie suplementów witaminowych przez osoby zdrowe. Wskazują one, że może to przynosić więcej szkód niż pożytku. Witamina D stanowi tu jednak wyjątek. "Z badań epidemiologicznych wynika, że ze względu na położenie geograficzne

Rosja.Ze spisu towarów zakazanych w imporcie usunięto m.in. witaminy

-zapachowych, koncentratów białkowych (pochodzenia zwierzęcego i roślinnego) i ich mieszanek, błonnika". Wcześniej, jak pisze agencja ITAR-TASS, Ministerstwo Zdrowia Rosji skierowało do rządu listę witamin zarejestrowanych jako lekarstwa, prosząc o wycofanie ich ze spisu produktów, na które Moskwa

Jedź na narty po witaminę D. Od niej zależy, ile pożyjesz

Jedź na narty po witaminę D. Od niej zależy, ile pożyjesz

Witamina D to wciąż tajemniczy związek. Reguluje tak wiele procesów, że uczeni zaczęli nazywać ją hormonem witaminowym. Każda komórka naszego ciała wyposażona jest w receptor witaminy D. Musi więc ona być nam bardzo potrzebna. Najbardziej znanym objawem niedoboru witaminy D jest krzywica u dzieci

Gdzie są witaminy? [EKSPERYMENTUJ!]

Gdzie są witaminy? [EKSPERYMENTUJ!]

Kliknij, aby powiększyć Oglądaj wideo "Nauki dla każdego" i odkrywaj największe zagadki otaczającego Cię świata. Daj się wciągnąć, zafascynować, zadziwić. Spójrz na siebie i rzeczywistość z innej, naukowej strony!Oglądaj wideo cyklu "Nauka dla każdego" W ''Nauce dla każdego'' c

Zbyt niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko demencji u osób starszych

Główny autor badań dr David Llewellyn z University of Exeter Medical School twierdzi, że spodziewał się, iż zbyt niski poziom witaminy D sprzyja rozwojowi demencji. "Nie podejrzewaliśmy jednak, że ryzyko z tym związane będzie aż tak duże" - dodaje specjalista. Przez sześć lat obserwowano

Wątroba a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Upośledzenie funkcji wątroby ściśle łączy się z magazynowaniem i metabolizowaniem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Mogą z tego wynikać liczne powikłania, które dodatkowo komplikują przebieg choroby wątroby. Przykładowo, zaburzenia krzepnięcia i 

Witaminy dla dziecka chorego na ospę wietrzną

odżywiane, to nie ma konieczności dodatkowej podaży witamin. Jeżeli Pani chce, to oczywiście może podawać dziecku witaminy (np. witaminę C, witaminę D, preparaty wielowitaminowe w zalecanych przez wytwórcę dawkach; uwaga! W chorobie unikamy żelaza!), ale nie będzie to miało wpływu na przebieg ospy

Przypadek, którego nie zapomnę. Leczył raka witaminą C u znachora

Przypadek, którego nie zapomnę. Leczył raka witaminą C u znachora

także wlewy, czyli kroplówki z witaminy C. Pacjent mu zaufał. Zauważyłem, że stosowanie tej drugiej metody staje się coraz popularniejsze wśród pacjentów. Wielu z nich pyta, czy będziemy ich leczyć wlewami z witaminy C. Mogę tylko tyle powiedzieć, że nie ma żadnych dowodów na skuteczność tej metody u

Witamina D w diecie małego dziecka

Odpowiednie zaopatrzenie w witaminę D stanowi istotny warunek zdrowia układu kostnego każdego człowieka. Co więcej, badania wskazują, że niedobór tej witaminy może być jednym z czynników ryzyka chorób nowotworowych, infekcyjnych, autoimmunologicznych ( astma , choroby reumatologiczne

Nie mieszaj... witaminy C z żelazem

Gdy osoby korzystające z preparatów żelaza nie są zadowolone z efektów, można je poprawić dzięki witaminie C. Ale jeśli po witaminę C w dużych dawkach sięgnie osoba, u której żelazo wchłania się prawidłowo, to może sobie zaszkodzić. Witamina C spowoduje bowiem zwiększone wchłanianie żelaza z

Dlaczego nasze organizmy nie produkują witamin, choć są nam niezbędne do życia?

O tym, że są nam potrzebne, by zachować zdrowie, wie każde dziecko. Witaminy to dziś słowo wytrych potrafiące sprzedać niemal każdy produkt - od kremu przeciwzmarszczkowego po lizaki. Specjaliści dokładnie opisali nasze zapotrzebowanie na 13 organicznych związków chemicznych i skutki ich braku

Zimą brakuje ci witamin? Jedz kapustę

zmniejszają też ryzyko powstawania chorób układu krążenia, cukrzycy i reumatoidalnego zapalenia stawów. To nie wszystko. W liściach warzyw kapustnych kryje się cała tablica Mendelejewa: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy B1, B2, B6

Zapotrzebowanie na witaminę D i K

Pytanie dotyczy dwóch witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które nie są syntezowane w mleku kobiecym, dlatego noworodki i niemowlęta karmione piersią powinny otrzymywać suplementację tych witamin. Witamina K odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi. Jej niedobór może

Nie mieszaj... witaminy C z antykoncepcją

Trwa sezon na witaminę C. Sięgamy po nią jesienią i zimą, by się ratować, gdy dopadnie nas przeziębienie. Niektórzy potrafią przesadzić - słyszałem o ludziach zjadających ją całymi garściami. Pewnie nie wiedzą, że nawet witaminę C można przedawkować. Przy dawce powyżej 1000 mg na dobę może dojść do

Lekarze alarmują: powszechny niedobór witaminy D, za dużo czasu spędzamy w pomieszczeniach

O witaminie D jako sposobie przedłużenia sobie życia dyskutowali specjaliści medycyny przeciwstarzeniowej podczas kończącego się w sobotę w Katowicach czterodniowego Kongresu Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Witamina D była kojarzona niegdyś głównie z profilaktyką krzywicy u niemowląt

Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i witaminy E

niedobór skutkuje stanem zapalnym w organizmie, którego następstwem są choroby nowotworowe. Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimnoDo tego konopie mają naturalną witaminę E, czyli tokoferol, przeciwutleniacz, który chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, czyli "starzeniem się"

Zalecenia żywieniowe dotyczące nabiału oraz suplementacja witaminy D3 u dzieci wieku 1-3 lat

zapewnioną podaż 700 mg wapnia na dobę1. Z podanych przez Panią danych dotyczących diety wydaje się, że zalecenia te są zrealizowane. Odpowiadając na pytanie dotyczące suplementacji witaminy D3, to zgodnie z aktualnymi wytycznymi u dzieci powyżej 1. roku życia należy podawać 400 jednostek

Ostrożniej z witaminami?

Witaminy A, D, C i E czy suplementy diety, jak np. beta-karoten, są już stałym elementem naszych zakupów. Po większość z nich nie trzeba nawet wybierać się do apteki - wystarczy pójść do najbliższego sklepu spożywczego czy na stację benzynową. Są wszędobylskie, bo przecież nie tylko utrzymują nas w

Rosja.Ze spisu towarów zakazanych w imporcie usunięto m.in. witaminy

20.08. Moskwa (PAP) - Rząd Rosji wykluczył ze spisu towarów objętych zakazem importu witaminy, preparaty witaminowo-mineralne, dodatki smakowo-zapachowe, koncentraty białkowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz ich mieszanki - poinformowały w środę rosyjskie media. Ze spisu wykluczono

Witaminy i suplementy - czy warto je brać?

kłopotami, np. z łysiną. Dla kulturystów i anemików, wegetarian i mięsożerców. Skoro 30 mln amerykańskich psów dostaje co roku pod choinkę witaminy, w sklepie Vitamin Shoppe nie może ich zabraknąć. Pigułka witaminowa jest tu rzeczą tak oczywistą jak hamburger w porze lunchu i futbol w niedzielny wieczór

Leki na zgagę i wrzody mogą powodować niedobór witaminy B12

pierwsze badania przeprowadzone na tak dużej grupie osób. Naukowcy z amerykańskiego konsorcjum Kaiser Permanente przeanalizowali przypadki 26 tys. mieszkańców północnej Kalifornii, u których stwierdzono niedobór witaminy B12. Dla porównania, przebadali również 184 tys. osób niemających tego problemu

Dynia upieczona z ziemniakami, miodem i czarnuszką wzbogaci menu o błonnik i witaminy

Dokładnie wyszoruj i pokrój w trzycentymetrowe kawałki 2 średnie ziemniaki, 1 średnią, obraną pietruszkę i 400 g dyni (uwaga: dynia hokkaido nie wymaga obierania). Obierz i pokrój w ósemki 1 czerwoną cebulę. Rozłóż warzywa na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrop 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprze

Osteomalacja: niedobór witaminy D i wapnia

Osteomalacja jest metaboliczną chorobą kości, która polega na niedostatecznym uwapnieniu tkanki kostnej, co w konsekwencji prowadzi do uginania się kości pod wpływem obciążeń, a po dłuższym okresie do odkształceń kości. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest niedobór witaminy D. Niedobór

Papryka. 11 powodów, dla których warto ją jeść

spowodowaną niedoborem żelaza. Czerwona papryka jest bezapelacyjną rekordzistką, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. To właśnie z papryk w latach 30. ubiegłego wieku Albertowi Szent-Györgyiowi udało się wyizolować krystaliczny kwas askorbinowy, czyli witaminę C, za co otrzymał Nagrodę Nobla. Witamina C

Ananas - bomba witamin i minerałów. Pomysły na wykorzystanie soczystego owocu

, pomaga posiłek bogaty w białko. Mięso i warzywa, orzechy albo chociaż jajko na twardo pobudzają do działania. Z kolei szpinak i inne liściaste zielone warzywa poprawiają nastrój ze względu na obecność w nich tiaminy - ''witaminy optymistów''. Przyglądam się kupionemu ananasowi i chciałabym go zapytać

Nie mieszaj... ogórka z natką pietruszki

A także z pomidorami i papryką. Te warzywa dostarczają dużych dawek witaminy C, która odpowiada m.in. za naszą odporność. Niestety, łącząc je ze świeżym ogórkiem, pozbawiamy ich tej ważnej witaminy, bo obecny w nim enzym - askorbinaza - ją rozkłada. Nie jest to połączenie toksyczne. Jednak jedząc

Polskim dzieciom brakuje witaminy D i mikroelementów

- Ponad 90 proc. polskich dzieci brakuje witaminy D i wapnia. Wśród uczniów łódzkich szkół aż 45 proc. ma zbyt małą masę kości - twierdzą naukowcy. Dzieci w wieku 1-9 lat spożywają średnio 600 miligramów wapnia. Tymczasem zalecana norma to 1 tys. miligramów dla jedno-, dwu- i trzylatków oraz 800

Zaniedbana. Na szczęście

witaminy. Niestety, to tak nie działa. Pompowanie organizmu przeciwutleniaczami - paradoksalnie - zwiększa ryzyko raka i innych chorób. Jak to? Czyż nie powtarza nam się w kółko, że przeciwutleniacze chronią komórki przed starzeniem się, zwalczając groźne wolne rodniki? Owszem. Ale wolne rodniki nie są

Wahania wskaźnika INR u osób leczonych przewlekle lekami przeciwkrzepliwymi z grupy antagonistów witaminy K

Wahania wskaźnika INR u osób leczonych przewlekle lekami przeciwkrzepliwymi z grupy antagonistów witaminy K (warfaryna, acenokumarol) są częstym problemem. Nie jest to problem z zakresu chorób układu moczowego i jego rozwiązanie należy do lekarza nadzorującego leczenie

Witamina D i płatki zbożowe chronią przed rakiem jelita grubego

- Ludzie, którzy spożywają więcej witaminy D, mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - twierdzi w "Journal of the American Medical Asscociation" David Liberman z Medycznego Centrum dla Weteranów Wojennych (USA). Jego zespół przez trzy lata obserwował ponad 3 tys

Pytanie do eksperta: Czy powidła śliwkowe są zdrowe

- Powidła śliwkowe na pewno warto robić, ponieważ jedząc je, dostarczamy organizmowi składniki odżywcze. Jednak wiele zależy od tego, jak je zrobimy. Oczywiście każda obróbka termiczna powoduje utratę witamin. Długo gotowane powidła śliwkowe tracą około 70 proc. witaminy C. Starajmy się w takim

Gruszki. 16 powodów dla których warto je jeść

" gruszki przed infekcjami i uszkodzeniami, a także zniszczeniami powodowanymi przez wolne rodniki. 3. Wartości odżywcze gruszki: witamina K Witamina K zapobiega krzepnięciu krwi i poprawia krążenie w organizmie. Osoby, których dieta obfituje w witaminę K (spożywają jej powyżej 108 mikrogramów

Witaminą w raka

Zdaniem angielskich naukowców z Birmingham University i St. George's Hospital zwiększenie w organizmie kobiety poziomu witaminy D może w dużym stopniu zmniejszać u niej ryzyko zachorowania na raka piersi. Wyniki potwierdzających to badań przedstawiono podczas zjazdu Brytyjskiego Towarzystwa

Skąd się bierze katar? I jak się go pozbyć

, szczególnie te zawierające witaminę C. Od dawna uczeni usiłują dociec, czy polecana zapobiegawczo witamina C (która ma nas uchronić przed przeziębieniem) rzeczywiście ma takie właściwości. Badacze z Narodowego Uniwersytetu w Australii oraz uniwersytetu w Helsinkach analizowali 30 programów badawczych (wzięło

Witaminy leczą nowotwory?

Pochodne witaminy A, retinoidy, mogą być skutecznym środkiem w leczeniu medulloblastomy - jednego z najczęstszych nowotworów mózgu u dzieci. Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center w USA przeprowadzili badania, podczas których obserwowali wpływ retinodów na komórki nowotworowe pobrane z

Zażywanie witamin się opłaca...

kosztowna. Można także, co - jak twierdzą kanadyjscy naukowcy - jest lepszym rozwiązaniem, regularnie przyjmować duże dawki kilku witamin. - Takie leczenie daje pacjentom szansę na w miarę normalne funkcjonowanie przez co najmniej pięć lat bez konieczności operacji, a służbie zdrowia - na zaoszczędzenie

Jedzenie na czasie. Sałatka z pomarańczy i awokado

* anestezjologiem, specjalistką medycyny paliatywnej Zasmarkani. Skąd się bierze katar Czy zawsze trwa siedem dni? Czy na zielony katar należy brać antybiotyk? Czy branie witaminy C skraca czas choroby? Strach przed lataniem. Gdy boisz się wejść do samolotu Oddech staje się krótki, serce wali, dłonie lepią się

Czego szukać w jedzeniu, aby być w formie

Ideałem byłoby sporządzić profil badań określających, czy mamy jakieś niedobory pierwiastków lub witamin, zanim weźmiemy na celownik kolejne tabletki. Istnieją jednak prace naukowe, epidemiologiczne, które podpowiadają, czego nam, Polakom, może brakować w codziennej diecie. Jeśli nie mamy bardzo

Witaminy to przyczyna, dla której różnimy się barwą skóry

niedocenianą przez ewolucjonistów rolę... witamin. Jej wyjaśnienie wymaga cofnięcia się aż o 4,5 mln lat. Wtedy to włochaci niczym szympansy przodkowie współczesnych ludzi zaczęli opuszczać lasy tropikalne i posuwać się w stronę wschodnioafrykańskiej sawanny. Tutaj czekały ich dwie niemiłe niespodzianki

Jedzenie na czasie. Chłodnik z ogórka z migdałami

zabija witaminę C, ale to nie znaczy, że gotowanie zawsze jest złe. Na przykład w marchwi dzięki gotowaniu podnosi się zawartość beta-karotenu. Aż o 15 proc

Kto pokroi witaminy dla uczniów

Do finansowanego przez Unię i rząd programu "Owoce w szkole" zgłosiło się ponad 9 tys. podstawówek. Uczniowie klas I-III mieli za darmo dostawać mieszanki owocowo-warzywne: jabłka, gruszki, marchewki, rzodkiewki, papryki, ogórki, a do tego sok. Pieniądze w 75 proc. daje Unia Europejska, re

Radziwiłł: Nie ma marihuany medycznej i niemedycznej. To śmiertelnie niebezpieczny narkotyk

- Marihuana jest środkiem niebezpiecznym i nie może być mowy, aby była udostępniona na zasadach takich jak witamina C. Nie może być tak, bo będziemy zbierać dramatyczne żniwo. To jest środek, który jest narkotykiem, który uzależnia, który jest niebezpieczny - podkreślił Radziwiłł. Zaznaczył, że

Przegryzki, które dodają energii. Co zamiast słodyczy?

korzystnie na pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze! Mają też sporą zawartością żelaza, fosforu i jodu. Dostarczają witaminy E oraz witamin z grupy B, przez co działają wzmacniająco na układ nerwowy. Poleca się je osobom w okresie rekonwalescencji lub mającym duże wydatki energetyczne, np. pracującym

Witamina E w nadmiarze skraca życie

Zażywanie dużych dawek witaminy E znacznie podwyższa ogólne ryzyko zgonu - alarmują naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore (USA). Witamina E nazywana jest witaminą młodości, głównie dzięki zdolnościom do oczyszczania organizmów z wolnych rodników - cząstek podejrzewanych o związek z

Rukiew wodna najzdrowsza na świecie

- wystarczy jeść 80 g dziennie, żeby wygładzić i ujędrnić cerę, zlikwidować widoczność porów, przebarwień oraz zaczerwienień. Takie efekty zaobserwowały po czterech tygodniach kobiety w wieku 23-58 lat. Dr Sarah Schenker, autorka badań, tłumaczy to wysoką zawartością witamin: A - jest jej w rukwi cztery razy

Witamina B12 może pomóc chorym na depresję

Ludzie, we krwi których jest więcej witaminy B12, lepiej reagują na leczenie środkami antydepresyjnymi - ogłosili naukowcy z fińskiego Uniwersytetu Kuopio. Na łamach "BMC Psychiatry" przedstawili wyniki terapii, jakiej przez pół roku poddali 115 cierpiących na depresję osób. Zarówno na

Słońce dobre i złe

90 proc. Polaków cierpi na niedobór witaminy D. Pozostałe 10 proc. nie, ale tylko dlatego, że łyka suplementy. Kto ma jej naturalnie wysoki poziom? Chyba tylko dekarze - mówił mi podczas europejskiego kongresu poświęconego osteoporozie dr Waldemar Misiorowski, endokrynolog z Centrum Medycznego

Opalaj się bezpiecznie. Po co ci krem z filtrem

wpływa na nasze zdrowie niż geny. Jedzenie ma wielką moc - potrafi przebudować nasze DNA, zatrzymać rozrost komórek rakowych i walczyć z miażdżycą Opalaj się bezpiecznie. Po co ci krem z filtremSłońce nas postarza, może wywołać raka skóry. Ale słońce to także solidna dawka witaminy D i zwyczajnie

Jedzenie na czasie. Grillowana cykoria z pomarańczami

4 niewielkie cykorie przekrój wzdłuż na połówki (odetnij końcówki przy korzeniu, jeśli są brzydkie). Na patelni grillowej rozgrzej 1-1,5 łyżki oliwy, ułóż cykorię przekrojoną stroną do dołu. Grilluj na średnim ogniu, aż się zrumieni. Przewróć, dodaj 1/2 szklanki soku z pomarańczy i 1 łyżkę miodu, do

Kasza jaglana z pieczoną dynią i orzechami [JEDZENIE NA CZASIE]

500 g dyni hokkaido pokrój w cząstki, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop 3 łyżkami oliwy wymieszanymi z roztartym ząbkiem czosnku, szczyptą papryki, soli i pieprzu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 15-20 min, mieszaj, aż dynia się zrumieni. Przelej wrzątkiem 150 g kaszy jaglanej i

Jedzenie na czasie: wiosenna panzanella

słynnego psychologa Philipa G. Zimbardo Jedzenie na czasie: wiosenna panzanella To sałatka, której podstawowymi składnikami są dojrzałe pomidory oraz podsmażony na oliwie czerstwy chleb. W podobny sposób można jednak potraktować wiosenne składniki. Dostarczą błonnika, żelaza i witaminy C

Jedzenie na czasie. Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych? Witamin, minerałów? Lepiej je zjadać, niż łykać suplementy. Często jednak nie wiemy, których elementów diety nam brakuje i gdzie ich szukać Dobre uczynki jak witaminyPomagając innym, pomagamy sobie - odpędzamy choroby, poprawiamy sobie samopoczucie i

Jesteśmy dziećmi Słońca

endorfinami - hormonami szczęścia. I na koniec witamina D, którą skóra produkuje pod wpływem słońca. Lista jej zasług jest długa. Witamina D na depresję i próchnicę 1. Poprawia odpornośćWitamina D pobudza do aktywności białe ciałka krwi zwane makrofagami, wspomaga dojrzewanie innych elementów naszej

Żółwie można było leczyć. Dlaczego zapadła inna decyzja?

prawdopodobnie były hibernowane w zbyt wysokiej temperaturze. W efekcie bardzo szybko zużyły zapasy, które zgromadziły. W medycynie gadów mówi się o syndromie anoreksji pohibernacyjnej, a jednym z jego objawów jest niedobór witamin - wyjaśnia lekarka. Dodaje, że snu zimowego nie przeżywa średnio 10 proc

Jedzenie na czasie. Sałatka z mango, kiełków i brązowego ryżu

100 g brązowego ryżu ugotuj na sypko, ostudź. Dojrzałe mango obierz, pokrój w plasterki, 8 rzodkiewek umyj, osusz, pokrój w plasterki. Połącz mango z rzodkiewką i ryżem, dodaj 100 g mieszanych kiełków (np. fasolki mung, brokuła, ciecierzycy, soczewicy etc.). Polej dressingiem z 1/2 cytryny, 2 łyżek

Uwaga, opalanie uzależnia jak narkotyk

, nasza skłonność do naświetlania miała nam przynosić pożytek. Witamina działa na geny Tylko pod wpływem światła słonecznego bowiem - a konkretnie promieniowania UVB - przez komórki skóry (zwane keratynocytami) syntetyzowana jest witamina D. Ze skóry witamina dostaje się do krwiobiegu, którym roznoszona

Jak gotowanie może zmieniać warzywa

Systematycznie, choć pomału, wzrasta światowa konsumpcja żywności nieprzetworzonej. I świetnie, bo niepodważalnym faktem jest, że surowe warzywa i owoce zawierają więcej witamin i minerałów (takich jak potas czy magnez) niż te poddane obróbce termicznej. Ale nie tylko gotowanie szkodzi - utracie

Jedzenie na czasie. Orkiszowe placki z ricottą i truskawkami

250 g ricotty utrzyj z 2 jajkami, 2 łyżkami brązowego cukru, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej i 125 ml maślanki lub jogurtu. 50 g mąki orkiszowej połącz z 75 g mąki pszennej, 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego c

Ciepła sałatka z jarmużu i ciecierzycy [JEDZENIE NA CZASIE]

Dobrze sprawdza się w zielonych koktajlach, zupach warzywnych, a drobno porwany – w sałatkach. Sam nie ma zbyt wyrazistego smaku, dlatego dobrze się komponuje z mocnymi przyprawami. Na 4 porcje sałatki przygotuj 2 szklanki porwanych i umytych liści jarmużu. Osusz je, przełóż do miski, lekko po

Jedzenie na czasie. Carpaccio z kalarepy

Kalarepę umyj, obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Pokrój na mandolinie (lub za pomocą bardzo ostrego noża) na możliwie najcieńsze plasterki. Przełóż do miski, skrop sokiem z 1/2 cytryny i 2 łyżkami oliwy, wymieszaj. Plasterki kalarepy ułóż na półmisku, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jedzenie na czasie: sałatka ze szparagów i zielonego groszku

1 pęczek zielonych szparagów umyj, odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj na parze (czubkami do góry), a w drugim garnku w niewielkiej ilości wody ugotuj 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego). W kubku rozetrzyj sok z 1/2 cytryny z 3 łyżkami delikatnej oliwy, aż do uzyskania jednolitego, kremowego s

Aktywistka

Japońscy naukowcy na zlecenie Nissana opracowali filtr do klimatyzacji, dzięki któremu po jej uruchomieniu w samochodzie na skórę aplikowana jest lotna postać witaminy C. Budowa filtra (ceramiczna wkładka i minerał absorbujący wilgoć - zeolit) zapewnia nawilżenie powietrza i stałe uwalnianie

Jedzenie na czasie: Mrożony deser z brzoskwiń

Na cztery porcje umyj, osusz i pokrój w ćwiartki 3 duże dojrzałe brzoskwinie. 2 małe banany obierz, pokrój na plasterki. Owoce zamknij w plastikowym pojemniku i schowaj do zamrażarki na mniej więcej dwie godziny. Zmrożone owoce zmiksuj w blenderze z 200 g jogurtu greckiego (lub - w wersji roślinnej

Jedzenie na czasie: Fasolka szparagowa z pieczonymi pomidorkami i bazylią

Na 4 porcje umyj 400 g żółtej fasolki szparagowej, odetnij końcówki. 300 g pomidorków koktajlowych umyj, poprzekrawaj na pół, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni. Fasolkę ugotuj na parze tak, by

Jedzenie na czasie. Jaglanka z jagodami

raka szyjki macicy nie będzie miała przedwczesnej menopauzy. Może nawet zostać matką Jedzenie na czasie. Jaglanka z jagodamiJagody są prawdziwą witaminową bombą - dostarczają witamin C, B1 i B2, PP, a także karotenoidów. Są źródłem antocyjanów, które korzystnie działają na wzrok. Dlatego jagody warto

Co jeść, by mieć dobrą pamięć

tym, że prowadzą do ubytków w kościach, to wzmagają też nerwowość i mogą stać się przyczyną nadpobudliwości. Najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest oczywiście nabiał - kto nie lubi smaku mleka, niech sięgnie po kefiry, jogurty i maślanki. Jedz z głową A co z witaminami? Ich niedobór

Jedzenie na czasie. Zapiekany grejpfrut z migdałami

Średniej wielkości czerwonego grejpfruta dokładnie umyj ciepłą wodą, osusz, przekrój w poprzek na pół. 1 łyżkę brązowego cukru wymieszaj z 1 łyżką płatków migdałowych i szczyptą cynamonu, posyp połową porcji cukru każdą z połówek owocu. Wstaw pod nagrzany grill piekarnika i zapiekaj około 5 minut,

Jedzenie na czasie. Pomidory pod ziołową kruszonką

Trzy średnie malinowe pomidory poprzekrawaj w poprzek na połówki, ułóż w żaroodpornym naczyniu przecięciem do góry. W miseczce połącz 1 łyżeczkę posiekanych kaparów i po 1 czubatej łyżce posiekanej natki pietruszki, listków świeżej bazylii, szczypiorku, tymianku i oregano, 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Krew w stolcu

witaminowych z witaminą K nie powinno być przyczyną krwawienia, mimo to wśród zaproponowanych przez lekarza badań zapewne znajdzie się również badanie INR. Pokrewne tematy: www.gastrologia.mp.pl Odpowiedziała:dr hab. n. med. Małgorzata Zwolińska-WcisłoKlinika Gastroenterologii i Hepatologii CM UJ w

Jedzenie na czasie: wielozbożowa owsianka z korzennymi brzoskwiniami

W garnku połącz 250 ml mleka krowiego lub roślinnego, 200 ml wody, 50 g płatków owsianych i 50 g płatków jęczmiennych lub orkiszowych (w sumie 1 szklanka płatków), dopraw szczyptą cynamonu i soli. Gotuj na małym ogniu, aż owsianka będzie gęsta. W międzyczasie 2 brzoskwinie poprzekrawaj na ćwiartki,

Banan GMO jako sposób walki z niedożywieniem dzieci

Każdego roku z powodu niedoboru witaminy A na świecie umiera od 650 do 700 tys. dzieci, a 300 tys. traci wzrok. Problem ten dotyka głównie krajów ubogich, zwłaszcza tych w rejonie Wielkich Jezior Afrykańskich. Z tego powodu dziewięć lat temu australijscy naukowcy rozpoczęli prace nad genetycznie

Zielono mam w głowie

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa "folium", czyli "liść". Nie przez przypadek - najwięcej jest go w ciemnozielonych liściach warzyw. Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B (konkretnie B9). Znamy go głównie z prewencyjnego zażywania przez kobiety w ciąży, bo

Nie mieszaj... pękających ust z cholesterolem

Niacyna w czystej postaci pomaga na trudno gojące się rany, w tabletkach jest polecana przy pękaniu kącików ust. Ale uwaga! Jeśli stosujemy najpopularniejsze leki obniżające cholesterol, czyli statyny, zwłaszcza w dużych dawkach, to niacyna może niekiedy zaszkodzić. Kwas nikotynowy może bowiem nasil

Jedzenie na czasie. Chłodnik z botwinki i truskawek

1 pęczek botwinki (liście, łodygi oraz 4-5 buraczków) dokładnie umyj. Buraczki odetnij od łodyg, obierz, pokrój w 1-cm kostkę. Łodygi pokrój na 2-cm kawałki. W garnku zagotuj 750 ml wody, dodaj buraczki i gotuj przez 10 minut. Dodaj łodygi i gotuj przez 4 minuty. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z poma

Ziemniaki z cukrem, czyli jak jeść, żeby przeżyć

zapotrzebowania na witaminę C, dostarcza duże ilości magnezu i błonnika, a ma przy tym zaledwie 110 kalorii, i to prawie bez tłuszczu, cholesterolu i mogącego podwyższać ciśnienie sodu. To ciekawe, bo u nas ziemniaki są dziś często uznawane za głównego wroga zdrowego odżywiania. Jak w Polsce ktoś chce się

Jedzenie na czasie. Różowa sałata z botwinką i rzodkiewkami

2 średnie podłużne buraki lub 4 młode buraczki z botwinki umyj, osusz, natrzyj oliwą, zawiń w folię aluminiową i tak przygotowane upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. Umyj i osusz 1 pęczek botwinki (same liście; łodygi wykorzystaj np. do zupy) lub 2 duże garście młodych listków bura

Jedzenie na czasie. Figi z prażonymi płatkami owsianymi

Na 2 porcje przygotuj 4 figi i 4 czubate łyżki płatków owsianych. Płatki wsyp na suchą patelnię i praż, mieszając, aż będą złociste. Dodaj 2 łyżki miodu i wymieszaj, przełóż na kawałek pergaminu (inaczej przywrą do dna). Figi umyj, osusz, przekrój na ćwiartki. Za pomocą 2 łyżeczek uformuj z ricotty

Jedzenie na czasie. Koktajl na wzmocnienie odporności

Na jedną porcję obierz i pokrój na kawałki 1/4 małego, świeżego ananasa, obierz i podziel na cząstki 2 pomarańcze (lub 1 pomarańczę i 1/2 czerwonego grejpfruta), obierz i pokrój na kawałki 2 średnie, soczyste marchewki. Półcentymetrowy kawałek korzenia świeżego imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Skła

Jedzenie na czasie. Koktajl truskawkowy z mango

1 szklankę truskawek umyj, osusz, usuń szypułki, wrzuć do blendera. Dodaj 1/2 obranego i pokrojonego na kawałki mango oraz 1 obraną i pokrojoną na cząstki pomarańczę. Dorzuć 1 łyżkę sparzonych owoców goji oraz - opcjonalnie - 1 łyżeczkę startego świeżego imbiru. Zmiksuj wszystko na gładki koktajl. J

Ząbkowanie rocznego dziecka

objawów świadczących o niedoborze witaminy D3 (to powinien ocenić pediatra), nie jest otyła i otrzymywała odpowiednie dawki w pierwszym roku życia (400 IU/24 h), nie widzę wskazań do zwiększonej podaży witaminy D3. Zgodnie z zaleceniami w drugim roku życia podaż witaminy D3

Jedzenie na czasie: spaghetti z pesto z rukwi

200 g makaronu spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj pesto: 100 g (2 garście) liści rukwi umyj i osusz, pokrój na kawałki. W robocie kuchennym umieść rukiew, 1 obrany, pokrojony na kawałki ząbek czosnku, 50 g orzeszków nerkowca, 6 łyżek oliwy oraz 25 g startego

Jedzenie na czasie: krem z selera z orzechami

Dwie małe lub jedną dużą bulwę selera i dwa średnie ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Dwa słodko-kwaśne jabłka (np. gloster) obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę i dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż trzy m

Jedzenie na czasie. Kardamonowe gruszki

W rondelku połącz 400 ml wytrawnego białego wina, 100 ml wody, 150 g cukru, sok z 1/2 cytryny i 6 rozłupanych strąków kardamonu. Gdy syrop zacznie wrzeć, włóż do niego 4 średnie lub 6 małych, twardych, obranych gruszek. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20 minut, aż gruszki będą miękkie, ale na

Jedzenie na czasie: bataty z jogurtem cytrynowym

Nagrzej piekarnik do 190 st. C. 4 średnie bataty wyszoruj, przekrój na pół i ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj 2 łyżkami oliwy, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Piecz przez 25-30 minut, aż ziemniaki się zrumienią. 100 g greckiego jogurtu wymieszaj z 1 łyżecz

Prześwietlamy żywność: Płatki śniadaniowe

pełnego przemiału, bo tylko te są bogate w bezcenne witaminy z grupy B, witaminy E, PP, mikroelementy oraz błonnik. Po drugie - na kalorie. 100 g płatków śniadaniowych ma od 300 do ponad 500 kcal. Wybierajcie te lżejsze, starając się nie przekraczać 350 kcal na 100 g. Po trzecie - by było w nich jak

Jedzenie na czasie. Rozmarynowe frytki z batatów

4 równej wielkości ziemniaki dokładnie wyszoruj (jeśli skórka jest nieładna, usuń ją), pokrój wzdłuż na słupki o boku 1 cm. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, skrop oliwą, posyp 1 łyżką igiełek świeżego rozmarynu, solą morską i pieprzem. Wymieszaj, by warzywa pokryły się przyprawami. Porozkładaj

witaminy

Witaminy - organiczne związki chemiczne, substancje egzogenne (tj. takie, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć). Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina - związek chemiczny zawierający grupę aminową. W rzeczywistości nie wszystkie witaminy taką grupę posiadają, np

więcej o witaminy na pl.wikipedia.org