witaminy

Margit Kossobudzka

Chory na wszystko przez brak witaminy B12

Chory na wszystko przez brak witaminy B12

Szybkie siwienie, osłabienie, kołatanie serca, utrata smaku, stany depresyjne, drętwienie kończyn. Tak objawiała się u mnie anemia złośliwa spowodowana brakiem witaminy B12 - opowiada 53-letni mężczyzna.

Witaminy i minerały w diecie. Które na co?

Wszystkie witaminy mają swoje funkcje i określone właściwości zdrowotne. Niemal wszystkie możemy dostarczyć organizmowi jedząc warzywa i owoce

Witaminy. Czy wystarczą te z jedzenia?

Potrzebujemy ich niewiele, ale za to bezwarunkowo. Niedobór witamin może się objawić spadkiem formy, zaburzeniami pracy organizmu, a nawet zagrażać życiu

Szybki węgierski ajwar według Jerzego Nogala

Szybki węgierski ajwar według Jerzego Nogala

Witamina D może chronić przed ostrymi infekcjami. Czy to koniec wielkiego sporu wśród naukowców?

Witamina D może chronić przed ostrymi infekcjami. Czy to koniec wielkiego sporu wśród naukowców?

Jak piszą autorzy raportu opublikowanego w „BMJ” (dawniej "British Medical Journal"), ich wyniki wspierają tezę o konieczności suplementacji witaminy D, np. w formie dodawania jej do żywności. Szczególnie ważne jest to w przypadku osób mających problemy z niedoborami tejże

Witaminy i minerały - leksykon. Czy wiesz, co jeść i jak uzupełnić niedobór witamin?

Witaminy i minerały - leksykon. Czy wiesz, co jeść i jak uzupełnić niedobór witamin?

Witaminy. Czy wystarczą te z jedzenia? Witaminy rozpuszczalne w wodzie B1 czyli tiamina Bierze udział w bardzo ważnych przemianach metabolicznych naszego organizmu, wspomaga działanie enzymów. Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływa na przewód pokarmowy i uczestniczy w usuwaniu

Gadżet Vitastiq 2. Zmierzy, czy poziom witamin w twoim organizmie jest właściwy

Gadżet Vitastiq 2. Zmierzy, czy poziom witamin w twoim organizmie jest właściwy

Czujnik przypominający kształtem długopis przykłada się do ręki. Odczytane w ten sposób dane przekazywane są bezprzewodowo do aplikacji w smartfonie, która określa, czy poziom badanych składników jest właściwy, i podpowiada, jakie witaminy i minerały należy uzupełnić. Cena: 79-99 dolarów w

Przyczyną drżenia powieki może być niedobór witaminy d, magnezu lub potasu

Przyczyną drżenia powieki może być niedobór witaminy d, magnezu lub potasu

Żeby zapewnić sobie jej odpowiednią dawkę z pożywienia, trzeba by zjadać dziennie np. kilkaset gramów wątróbki, kilkadziesiąt jajek czy wypijać kilka litrów mleka. Na szczęście są lepsze źródła witaminy D. Człowiek umie ją wytworzyć sobie sam w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Pół godziny

Cukinia z figami i parmezanem. Źródło błonnika i witamin

Cukinia z figami i parmezanem. Źródło błonnika i witamin

2 średnie (20 cm) cukinie umyj, pokrój na tarce na cienkie plasterki (podobnie jak kroisz ogórki na mizerię). Odłóż na sitko, posyp solą, odstaw na 5-10 minut, by puściła nieco soku. Przełóż cukinię do miski, dodaj 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty i garść porwanych na kawałki listków rukoli

Witaminą D w cukrzycę i demencję

Witaminą D w cukrzycę i demencję

Odpowiedni poziom witaminy D może zapobiegać licznym chorobom lub łagodzić ich objawy. Rośnie liczba dolegliwości, w których ten, jak mówią uczeni, słoneczny hormon może nam pomóc. Wiosna nie jest jednak porą, w której myślimy o niedoborach witaminy D. W końcu mamy słońce, dzięki któremu nasza

Nie mieszaj... witaminy E z lekami przeciwzakrzepowymi

Nie mieszaj... witaminy E z lekami przeciwzakrzepowymi

Cudów raczej nie zdziała, ale nie zaszkodzi - pod warunkiem że nie sięgnie po nią pacjent przyjmujący doustne leki przeciwzakrzepowe, np. acenokumarol. Witamina E może bowiem nasilić działanie tych leków. Jeśli do tego dojdzie, wzrasta ryzyko krwawień - na przykład z dziąseł czy z przewodu

8 powodów, dla których potrzebujemy witaminy D

8 powodów, dla których potrzebujemy witaminy D

Reguluje tak wiele procesów życiowych, że nazywa się ją hormonem witaminowym. Każda komórka naszego ciała wyposażona jest w receptor witaminy D. Człowiek umie wytworzyć witaminę D sam - w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Ale jesienią i zimą na ten naturalny proces nie ma co w Polsce liczyć

Kanapki z awokado, fetą i granatem źródłem niezbędnych witamin

Kanapki z awokado, fetą i granatem źródłem niezbędnych witamin

Soczyste ziarna granatu dostarczają błonnika, witamin z grupy B, witaminy C i polifenoli, dzięki czemu wymiatają z organizmu wolne rodniki i podnoszą odporność. Z kolei awokado to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin A i E. Uzupełnij kanapkę o aromatyczne zioła, masz

Lassi z persymony - pyszne źródło witamin A i C

Lassi z persymony - pyszne źródło witamin A i C

Persymona to świetne źródło błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, a także witaminy A (działa korzystnie na wzrok) i witaminy C (działa antyoksydacyjnie). M.in. dlatego warto wykorzystać sezon na te pyszne owoce i włączyć je do jesiennej diety. Jeden dojrzały owoc persymony obierz

Nie mieszaj... złamań z witaminą D

Nie mieszaj... złamań z witaminą D

po „coś na kości”. Często kupują witaminę D. A to zupełnie niepotrzebne, wręcz szkodliwe. Przecież dzieci łamią kości w wyniku urazów, a nie dlatego, że są chore. Większość ma je zdrowe i nie powinno być problemów ze zrastaniem. A dodatkowe dawki witaminy D organizm może źle odczytać. Wit

Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu

Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu

Niestety, witamina C nie zapobiega chorobie i jej nie łagodzi. Kilka lat temu naukowcy poważnie zajęli się pytaniem, czy stosowanie co najmniej 200 mg witaminy C dziennie może zmniejszyć częstotliwość zachorowań, łagodzić objawy infekcji lub ją skrócić. Analizując badania prowadzone przez ponad pół

Wielkanoc. Jajka to witaminy dla naszego mózgu

Wielkanoc. Jajka to witaminy dla naszego mózgu

Dr hab. Ewelina Hallmann, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW: Żółtko jaja zawiera wiele cennych związków chemicznych, takich jak m.in. cholina i luteina. Cholina (witamina B4) to związek fosfolipidowy, z którego

Witamina E chroni przed demencją?

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Ośrodka Opieki nad Weteranami w Minneapolis udział wzięło 613 osób, średnio w wieku 79 lat, u których rozpoznano chorobę Alzheimera we wczesnym lub średnim stadium zaawansowania. Podzielono ich na cztery grupy. Jedna zażywała witaminę E, druga

Pikantny omlet z kalafiorem. Dostarczy organizmowi witamin z grupy B i sulforafanu

Pikantny omlet z kalafiorem. Dostarczy organizmowi witamin z grupy B i sulforafanu

1 szklankę (ok. 150 g) różyczek kalafiora (świeżego lub mrożonego) ugotuj na parze przez blisko 3 minuty, tak aby kawałki warzywa dalej były chrupiące. W miseczce połącz 4 jajka z 1/4 łyżeczki przyprawy curry, 1/4 łyżeczki garam masala, szczyptą chili oraz soli i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozg

Dobre uczynki jak witaminy

Dobre uczynki jak witaminy

odżywczych? Witamin, minerałów? Lepiej je zjadać, niż łykać suplementy. Często jednak nie wiemy, których elementów diety nam brakuje i gdzie ich szukać Dobre uczynki jak witaminyPomagając innym, pomagamy sobie - odpędzamy choroby, poprawiamy sobie samopoczucie i wręcz wydłużamy swoje życie Bóle pleców

Witamina D - życiodajna, ale wciąż tajemnicza cząstka

Ludzkie ciało potrzebuje do funkcjonowania maleńkich ilości 13 związków chemicznych. To witaminy. Niedobór którejkolwiek z nich prowadzi do różnych chorób. Brak witaminy A wywołuje m.in. ślepotę, witaminy B12 - ciężką anemię, witaminy C - szkorbut. Choć wiemy, że witaminy są nam niezbędne do

Znachor na uniwersytecie. "Witamina C leczy raka, a hipnozą powiększycie biust"

Znachor na uniwersytecie. "Witamina C leczy raka, a hipnozą powiększycie biust"

także nowotwory. Zięba przekonuje nie tylko do powiększania biustu hipnozą, ale również do leczenia raka za pomocą witaminy C. Sprzedaje ją zresztą na swoim profilu na Allegro za 50 zł za jedno opakowanie (cena tej samej witaminy C w aptece - 13 zł). Jest również autorem książki "Ukryte terapie

Witamina zdrowia

Witamina zdrowia

Wojciech Moskal: Do czego potrzebujemy witaminy D? Dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża: To "szara eminencja medycyny". Większość osób kojarzy, że witamina D jest niezbędna dla kości, i to oczywiście prawda. Potrzebujemy jej przez całe życie, zarówno w okresie wzrostu - jako niemowlęta

Różowa owsianka z jabłkiem i chia to dobre źródło witamin z grupy B i żelaza

Różowa owsianka z jabłkiem i chia to dobre źródło witamin z grupy B i żelaza

Dzięki specjalnej metodzie przygotowania pudru z buraków zawiera on wartościowe substancje odżywcze i stanowi dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, fosforu oraz potasu. Buraki zawierają też betainę, która działa korzystnie na żołądek oraz wątrobę. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, 1 szklankę

Jedź na narty po witaminę D. Od niej zależy, ile pożyjesz

Witamina D to wciąż tajemniczy związek. Reguluje tak wiele procesów, że uczeni zaczęli nazywać ją hormonem witaminowym. Każda komórka naszego ciała wyposażona jest w receptor witaminy D. Musi więc ona być nam bardzo potrzebna. Najbardziej znanym objawem niedoboru witaminy D jest krzywica u dzieci

Wątroba a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Upośledzenie funkcji wątroby ściśle łączy się z magazynowaniem i metabolizowaniem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Mogą z tego wynikać liczne powikłania, które dodatkowo komplikują przebieg choroby wątroby. Przykładowo, zaburzenia krzepnięcia i 

Witaminy dla dziecka chorego na ospę wietrzną

odżywiane, to nie ma konieczności dodatkowej podaży witamin. Jeżeli Pani chce, to oczywiście może podawać dziecku witaminy (np. witaminę C, witaminę D, preparaty wielowitaminowe w zalecanych przez wytwórcę dawkach; uwaga! W chorobie unikamy żelaza!), ale nie będzie to miało wpływu na przebieg ospy

Witamina D w diecie małego dziecka

Odpowiednie zaopatrzenie w witaminę D stanowi istotny warunek zdrowia układu kostnego każdego człowieka. Co więcej, badania wskazują, że niedobór tej witaminy może być jednym z czynników ryzyka chorób nowotworowych, infekcyjnych, autoimmunologicznych ( astma , choroby reumatologiczne

Gdzie są witaminy? [EKSPERYMENTUJ!]

Kliknij, aby powiększyć Oglądaj wideo "Nauki dla każdego" i odkrywaj największe zagadki otaczającego Cię świata. Daj się wciągnąć, zafascynować, zadziwić. Spójrz na siebie i rzeczywistość z innej, naukowej strony!Oglądaj wideo cyklu "Nauka dla każdego" W ''Nauce dla każdego'' c

Zapotrzebowanie na witaminę D i K

Pytanie dotyczy dwóch witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które nie są syntezowane w mleku kobiecym, dlatego noworodki i niemowlęta karmione piersią powinny otrzymywać suplementację tych witamin. Witamina K odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi. Jej niedobór może

Dlaczego nasze organizmy nie produkują witamin, choć są nam niezbędne do życia?

O tym, że są nam potrzebne, by zachować zdrowie, wie każde dziecko. Witaminy to dziś słowo wytrych potrafiące sprzedać niemal każdy produkt - od kremu przeciwzmarszczkowego po lizaki. Specjaliści dokładnie opisali nasze zapotrzebowanie na 13 organicznych związków chemicznych i skutki ich braku

Przypadek, którego nie zapomnę. Leczył raka witaminą C u znachora

także wlewy, czyli kroplówki z witaminy C. Pacjent mu zaufał. Zauważyłem, że stosowanie tej drugiej metody staje się coraz popularniejsze wśród pacjentów. Wielu z nich pyta, czy będziemy ich leczyć wlewami z witaminy C. Mogę tylko tyle powiedzieć, że nie ma żadnych dowodów na skuteczność tej metody u

Nie mieszaj... witaminy C z żelazem

Gdy osoby korzystające z preparatów żelaza nie są zadowolone z efektów, można je poprawić dzięki witaminie C. Ale jeśli po witaminę C w dużych dawkach sięgnie osoba, u której żelazo wchłania się prawidłowo, to może sobie zaszkodzić. Witamina C spowoduje bowiem zwiększone wchłanianie żelaza z

Zimą brakuje ci witamin? Jedz kapustę

zmniejszają też ryzyko powstawania chorób układu krążenia, cukrzycy i reumatoidalnego zapalenia stawów. To nie wszystko. W liściach warzyw kapustnych kryje się cała tablica Mendelejewa: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy B1, B2, B6

Nie mieszaj... witaminy C z antykoncepcją

Trwa sezon na witaminę C. Sięgamy po nią jesienią i zimą, by się ratować, gdy dopadnie nas przeziębienie. Niektórzy potrafią przesadzić - słyszałem o ludziach zjadających ją całymi garściami. Pewnie nie wiedzą, że nawet witaminę C można przedawkować. Przy dawce powyżej 1000 mg na dobę może dojść do

Ostrożniej z witaminami?

Witaminy A, D, C i E czy suplementy diety, jak np. beta-karoten, są już stałym elementem naszych zakupów. Po większość z nich nie trzeba nawet wybierać się do apteki - wystarczy pójść do najbliższego sklepu spożywczego czy na stację benzynową. Są wszędobylskie, bo przecież nie tylko utrzymują nas w

Zalecenia żywieniowe dotyczące nabiału oraz suplementacja witaminy D3 u dzieci wieku 1-3 lat

zapewnioną podaż 700 mg wapnia na dobę1. Z podanych przez Panią danych dotyczących diety wydaje się, że zalecenia te są zrealizowane. Odpowiadając na pytanie dotyczące suplementacji witaminy D3, to zgodnie z aktualnymi wytycznymi u dzieci powyżej 1. roku życia należy podawać 400 jednostek

Witaminy i suplementy - czy warto je brać?

kłopotami, np. z łysiną. Dla kulturystów i anemików, wegetarian i mięsożerców. Skoro 30 mln amerykańskich psów dostaje co roku pod choinkę witaminy, w sklepie Vitamin Shoppe nie może ich zabraknąć. Pigułka witaminowa jest tu rzeczą tak oczywistą jak hamburger w porze lunchu i futbol w niedzielny wieczór

Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i witaminy E

niedobór skutkuje stanem zapalnym w organizmie, którego następstwem są choroby nowotworowe. Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimnoDo tego konopie mają naturalną witaminę E, czyli tokoferol, przeciwutleniacz, który chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, czyli "starzeniem się"

12 powodów, dla których warto jadać dynię

przekształcający się w organizmie w witaminę A, która wpływa pozytywnie na wzrok. Poprawia też wygląd skóry, włosów i paznokci. Miąższ z dyni może być nawet wykorzystywany zewnętrznie w postaci maseczek. Szklanka ugotowanego miąższu z dyni pokrywa ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A. 3. Dynia

Leki na zgagę i wrzody mogą powodować niedobór witaminy B12

pierwsze badania przeprowadzone na tak dużej grupie osób. Naukowcy z amerykańskiego konsorcjum Kaiser Permanente przeanalizowali przypadki 26 tys. mieszkańców północnej Kalifornii, u których stwierdzono niedobór witaminy B12. Dla porównania, przebadali również 184 tys. osób niemających tego problemu

Carpaccio z melona - pomysł na lekką przystawkę lub nietypowy deser

Dodatek papryczki chili to dawka kapsaicyny, która ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Z kolei oliwa to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witaminy A i E. Kupując oliwę, pamiętaj, by wybierać tę z pierwszego tłoczenia, a butelkę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu

Osteomalacja: niedobór witaminy D i wapnia

Osteomalacja jest metaboliczną chorobą kości, która polega na niedostatecznym uwapnieniu tkanki kostnej, co w konsekwencji prowadzi do uginania się kości pod wpływem obciążeń, a po dłuższym okresie do odkształceń kości. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest niedobór witaminy D. Niedobór

Dynia upieczona z ziemniakami, miodem i czarnuszką wzbogaci menu o błonnik i witaminy

Dokładnie wyszoruj i pokrój w trzycentymetrowe kawałki 2 średnie ziemniaki, 1 średnią, obraną pietruszkę i 400 g dyni (uwaga: dynia hokkaido nie wymaga obierania). Obierz i pokrój w ósemki 1 czerwoną cebulę. Rozłóż warzywa na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrop 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprze

Ananas - bomba witamin i minerałów. Pomysły na wykorzystanie soczystego owocu

, pomaga posiłek bogaty w białko. Mięso i warzywa, orzechy albo chociaż jajko na twardo pobudzają do działania. Z kolei szpinak i inne liściaste zielone warzywa poprawiają nastrój ze względu na obecność w nich tiaminy - ''witaminy optymistów''. Przyglądam się kupionemu ananasowi i chciałabym go zapytać

Jarmuż z pieczoną dynią i granatem - danie lekarstwo na szare jesienne dni

350 g dyni (np. piżmowej) pokrój na kawałki wielkości 1 cm, obierz ze skórki. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i chili, wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez blisko 20 minut, aż dynia się zrumieni. Dwie garści umytego, osus

Stacja benzynowa to nie apteka. Dlaczego znikają leki bez recepty

ograniczyć dostęp do tych leków. Ze sklepów i stacji benzynowych mają zniknąć m.in. witaminy, leki na bóle stawów, spirytus salicylowy, leki nasenne i uspokajające, wykrztuśne, a także leki zawierające dwa różne związki, np. kwas acetylosalicylowy (aspirynę) i paracetamol połączone z kofeiną lub witaminą C

Quinoa z pieczoną dynią i pomarańczami

Pomarańcze to dobre źródło witaminy C (zjedzenie jednej pomarańczy zapewni nam połowę dziennego zapotrzebowania na ten związek), beta-karotenu, a także witamin z grupy B oraz błonnika. Najlepiej zjadać je od razu po obraniu, poddając minimalnej obróbce i łącznie z białymi błonkami, które chronią

Witamina D i płatki zbożowe chronią przed rakiem jelita grubego

- Ludzie, którzy spożywają więcej witaminy D, mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - twierdzi w "Journal of the American Medical Asscociation" David Liberman z Medycznego Centrum dla Weteranów Wojennych (USA). Jego zespół przez trzy lata obserwował ponad 3 tys

Papryka. 11 powodów, dla których warto ją jeść

spowodowaną niedoborem żelaza. Czerwona papryka jest bezapelacyjną rekordzistką, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. To właśnie z papryk w latach 30. ubiegłego wieku Albertowi Szent-Györgyiowi udało się wyizolować krystaliczny kwas askorbinowy, czyli witaminę C, za co otrzymał Nagrodę Nobla. Witamina C

Wahania wskaźnika INR u osób leczonych przewlekle lekami przeciwkrzepliwymi z grupy antagonistów witaminy K

Wahania wskaźnika INR u osób leczonych przewlekle lekami przeciwkrzepliwymi z grupy antagonistów witaminy K (warfaryna, acenokumarol) są częstym problemem. Nie jest to problem z zakresu chorób układu moczowego i jego rozwiązanie należy do lekarza nadzorującego leczenie

Nie mieszaj... ogórka z natką pietruszki

A także z pomidorami i papryką. Te warzywa dostarczają dużych dawek witaminy C, która odpowiada m.in. za naszą odporność. Niestety, łącząc je ze świeżym ogórkiem, pozbawiamy ich tej ważnej witaminy, bo obecny w nim enzym - askorbinaza - ją rozkłada. Nie jest to połączenie toksyczne. Jednak jedząc

Zaniedbana. Na szczęście

witaminy. Niestety, to tak nie działa. Pompowanie organizmu przeciwutleniaczami - paradoksalnie - zwiększa ryzyko raka i innych chorób. Jak to? Czyż nie powtarza nam się w kółko, że przeciwutleniacze chronią komórki przed starzeniem się, zwalczając groźne wolne rodniki? Owszem. Ale wolne rodniki nie są

Razowe penne z botwinką

Botwinka zazwyczaj trafia do zupy, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do wytrawnych warzywnych tart, pierożków czy szybkiego letniego makaronu. Na dwie porcje umyj pęczek botwinki, buraczki odetnij i obierz, przekrój na połówki. Łodygi oraz kilka listków posiekaj, pokrój w jednocentymetrowe

Witaminą w raka

Zdaniem angielskich naukowców z Birmingham University i St. George's Hospital zwiększenie w organizmie kobiety poziomu witaminy D może w dużym stopniu zmniejszać u niej ryzyko zachorowania na raka piersi. Wyniki potwierdzających to badań przedstawiono podczas zjazdu Brytyjskiego Towarzystwa

Płatki drożdżowe - nowy dietetyczny hit. Pomogą zastąpić mięso, zwalczyć skutki stresu i zadbać o urodę

zwykłe drożdże. Te płatki są świetnym zamiennikiem zwykłych drożdży. A drożdże warto jeść, ponieważ są bogate w witaminy i minerały. W literaturze dietetycznej płatki drożdżowe są określane mianem przyprawy. Można je kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, ale można też zrobić je samemu. PRZECZYTAJ

Gruszki. 16 powodów dla których warto je jeść

infekcjami i uszkodzeniami, a także zniszczeniami powodowanymi przez wolne rodniki. 3. Dostarczają witaminę K Witamina K zapobiega krzepnięciu krwi i poprawia krążenie w organizmie. Osoby, których dieta obfituje w witaminę K (spożywają jej powyżej 108 mikrogramów dziennie), są o 45 proc. mniej zagrożone

Zażywanie witamin się opłaca...

kosztowna. Można także, co - jak twierdzą kanadyjscy naukowcy - jest lepszym rozwiązaniem, regularnie przyjmować duże dawki kilku witamin. - Takie leczenie daje pacjentom szansę na w miarę normalne funkcjonowanie przez co najmniej pięć lat bez konieczności operacji, a służbie zdrowia - na zaoszczędzenie

Pytanie do eksperta: Czy powidła śliwkowe są zdrowe

- Powidła śliwkowe na pewno warto robić, ponieważ jedząc je, dostarczamy organizmowi składniki odżywcze. Jednak wiele zależy od tego, jak je zrobimy. Oczywiście każda obróbka termiczna powoduje utratę witamin. Długo gotowane powidła śliwkowe tracą około 70 proc. witaminy C. Starajmy się w takim

Witaminy to przyczyna, dla której różnimy się barwą skóry

niedocenianą przez ewolucjonistów rolę... witamin. Jej wyjaśnienie wymaga cofnięcia się aż o 4,5 mln lat. Wtedy to włochaci niczym szympansy przodkowie współczesnych ludzi zaczęli opuszczać lasy tropikalne i posuwać się w stronę wschodnioafrykańskiej sawanny. Tutaj czekały ich dwie niemiłe niespodzianki

Witamina PP

Już dawno osiągnęli pełnoletność. Teraz postanowili ją świętować. Pidżama Porno od pierwszej wydanej kasety uchodziła za zespół bardzo ważny, poważny i dojrzały. Teksty wokalisty Krzysztofa "Grabaża" Grabowskiego bez przesadnego poetyzowania mówią o problemach nie tylko nastoletnich słucha

Skąd się bierze katar? I jak się go pozbyć

, szczególnie te zawierające witaminę C. Od dawna uczeni usiłują dociec, czy polecana zapobiegawczo witamina C (która ma nas uchronić przed przeziębieniem) rzeczywiście ma takie właściwości. Badacze z Narodowego Uniwersytetu w Australii oraz uniwersytetu w Helsinkach analizowali 30 programów badawczych (wzięło

Faszerowane pomidory - przysmak, który nie ma sobie równych

100 g kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jęczmiennej ugotuj na sypko w osolonej wodzie. 1 małą (20 cm) cukinię umyj, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj 1 małą, drobno posiekaną cebulę, 1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku, zeszklij. Dodaj cukinię, 1 łyżeczkę listk

Kto pokroi witaminy dla uczniów

Do finansowanego przez Unię i rząd programu "Owoce w szkole" zgłosiło się ponad 9 tys. podstawówek. Uczniowie klas I-III mieli za darmo dostawać mieszanki owocowo-warzywne: jabłka, gruszki, marchewki, rzodkiewki, papryki, ogórki, a do tego sok. Pieniądze w 75 proc. daje Unia Europejska, re

Buraki z jogurtem i chrupiącą posypką - prawdziwa witaminowa bomba

4 buraki wyszoruj, nie obieraj, ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej wodą do wysokości 1 cm, ponakłuwaj w 2-3 miejscach widelcem, przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz od godziny do godziny i 15 min (aż będą miękkie). Jeśli nie chcesz używać piekarni

Witamina B12 może pomóc chorym na depresję

Ludzie, we krwi których jest więcej witaminy B12, lepiej reagują na leczenie środkami antydepresyjnymi - ogłosili naukowcy z fińskiego Uniwersytetu Kuopio. Na łamach "BMC Psychiatry" przedstawili wyniki terapii, jakiej przez pół roku poddali 115 cierpiących na depresję osób. Zarówno na

Jedzenie na czasie. Chłodnik z ogórka z migdałami

zabija witaminę C, ale to nie znaczy, że gotowanie zawsze jest złe. Na przykład w marchwi dzięki gotowaniu podnosi się zawartość beta-karotenu. Aż o 15 proc

Jedzenie na czasie. Sałatka z pomarańczy i awokado

* anestezjologiem, specjalistką medycyny paliatywnej Zasmarkani. Skąd się bierze katar Czy zawsze trwa siedem dni? Czy na zielony katar należy brać antybiotyk? Czy branie witaminy C skraca czas choroby? Strach przed lataniem. Gdy boisz się wejść do samolotu Oddech staje się krótki, serce wali, dłonie lepią się

Dieta chorych na raka. Jak wspomóc osobę, która je za mało

preparatów wspomagających chorych na raka są te wysokoenergetyczne – zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały. I mają więcej niż 1 kalorię w 1 ml preparatu. To, jakie dodatkowe związki zawierają produkty, jest moim zdaniem mniej ważne niż tzw. osmolarność tych preparatów, czyli ilość

Czego szukać w jedzeniu, aby być w formie

Ideałem byłoby sporządzić profil badań określających, czy mamy jakieś niedobory pierwiastków lub witamin, zanim weźmiemy na celownik kolejne tabletki. Istnieją jednak prace naukowe, epidemiologiczne, które podpowiadają, czego nam, Polakom, może brakować w codziennej diecie. Jeśli nie mamy bardzo

Rukiew wodna najzdrowsza na świecie

- wystarczy jeść 80 g dziennie, żeby wygładzić i ujędrnić cerę, zlikwidować widoczność porów, przebarwień oraz zaczerwienień. Takie efekty zaobserwowały po czterech tygodniach kobiety w wieku 23-58 lat. Dr Sarah Schenker, autorka badań, tłumaczy to wysoką zawartością witamin: A - jest jej w rukwi cztery razy

Słońce dobre i złe

90 proc. Polaków cierpi na niedobór witaminy D. Pozostałe 10 proc. nie, ale tylko dlatego, że łyka suplementy. Kto ma jej naturalnie wysoki poziom? Chyba tylko dekarze - mówił mi podczas europejskiego kongresu poświęconego osteoporozie dr Waldemar Misiorowski, endokrynolog z Centrum Medycznego

Przegryzki, które dodają energii. Co zamiast słodyczy?

korzystnie na pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze! Mają też sporą zawartością żelaza, fosforu i jodu. Dostarczają witaminy E oraz witamin z grupy B, przez co działają wzmacniająco na układ nerwowy. Poleca się je osobom w okresie rekonwalescencji lub mającym duże wydatki energetyczne, np. pracującym

Salsa brzoskwiniowa. Wniesie nowe smaki, ale też solidną porcję substancji odżywczych

1 pomidora bawole serce i 2 brzoskwinie pokrój w drobną kostkę (4-5 mm). Połowę strąka czerwonej papryki oczyść z białych części miąższu i pokrój w kostkę. 1 czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj połowę małej posiekanej papryczki chili (bez pestek), 4 czubate

Pikantna salsa truskawkowa

Truskawki jadamy zazwyczaj na słodko, ale warto wykorzystać je do przygotowania wytrawnej salsy, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych ryb czy serów takich jak feta czy halloumi. Umyj i osusz 300 g truskawek, odetnij szypułki. Pokrój w kostkę, przełóż do miski. 1 małą czerwon

Jedzenie na czasie: wiosenna panzanella

słynnego psychologa Philipa G. Zimbardo Jedzenie na czasie: wiosenna panzanella To sałatka, której podstawowymi składnikami są dojrzałe pomidory oraz podsmażony na oliwie czerstwy chleb. W podobny sposób można jednak potraktować wiosenne składniki. Dostarczą błonnika, żelaza i witaminy C

Uwaga, opalanie uzależnia jak narkotyk

, nasza skłonność do naświetlania miała nam przynosić pożytek. Witamina działa na geny Tylko pod wpływem światła słonecznego bowiem - a konkretnie promieniowania UVB - przez komórki skóry (zwane keratynocytami) syntetyzowana jest witamina D. Ze skóry witamina dostaje się do krwiobiegu, którym roznoszona

Opalaj się bezpiecznie. Po co ci krem z filtrem

wpływa na nasze zdrowie niż geny. Jedzenie ma wielką moc - potrafi przebudować nasze DNA, zatrzymać rozrost komórek rakowych i walczyć z miażdżycą Opalaj się bezpiecznie. Po co ci krem z filtremSłońce nas postarza, może wywołać raka skóry. Ale słońce to także solidna dawka witaminy D i zwyczajnie

Żółwie można było leczyć. Dlaczego zapadła inna decyzja?

prawdopodobnie były hibernowane w zbyt wysokiej temperaturze. W efekcie bardzo szybko zużyły zapasy, które zgromadziły. W medycynie gadów mówi się o syndromie anoreksji pohibernacyjnej, a jednym z jego objawów jest niedobór witamin - wyjaśnia lekarka. Dodaje, że snu zimowego nie przeżywa średnio 10 proc

Zielona sałatka z kaszy jaglanej

Spośród wszystkich kasz ma najwięcej żelaza, jest więc polecana osobom z niedokrwistością. Wymieszana z zieleniną będzie doskonałym daniem na lekki obiad. Na dwie porcje ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu 100 g kaszy jaglanej. Odcedź, spulchnij widelcem. 1/2 szklanki mrożonego groszku zblanszu

Jedzenie na czasie. Grillowana cykoria z pomarańczami

4 niewielkie cykorie przekrój wzdłuż na połówki (odetnij końcówki przy korzeniu, jeśli są brzydkie). Na patelni grillowej rozgrzej 1-1,5 łyżki oliwy, ułóż cykorię przekrojoną stroną do dołu. Grilluj na średnim ogniu, aż się zrumieni. Przewróć, dodaj 1/2 szklanki soku z pomarańczy i 1 łyżkę miodu, do

Jesteśmy dziećmi Słońca

endorfinami - hormonami szczęścia. I na koniec witamina D, którą skóra produkuje pod wpływem słońca. Lista jej zasług jest długa. Witamina D na depresję i próchnicę 1. Poprawia odpornośćWitamina D pobudza do aktywności białe ciałka krwi zwane makrofagami, wspomaga dojrzewanie innych elementów naszej

Aktywistka

Japońscy naukowcy na zlecenie Nissana opracowali filtr do klimatyzacji, dzięki któremu po jej uruchomieniu w samochodzie na skórę aplikowana jest lotna postać witaminy C. Budowa filtra (ceramiczna wkładka i minerał absorbujący wilgoć - zeolit) zapewnia nawilżenie powietrza i stałe uwalnianie

Jedzenie na czasie. Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych? Witamin, minerałów? Lepiej je zjadać, niż łykać suplementy. Często jednak nie wiemy, których elementów diety nam brakuje i gdzie ich szukać Dobre uczynki jak witaminyPomagając innym, pomagamy sobie - odpędzamy choroby, poprawiamy sobie samopoczucie i

Brała 31 różnych "witaminek" i wylądowała u lekarza. Cudowne właściwości suplementów to ściema?

-Wojciechowska. Zdaniem ekspertów definicja suplementów diety powinna zostać ograniczona do tego, że są to witaminy, lub minerały i powinno się wykreślić dodany w 2006 roku fragment o tym, że suplement to także substancja wykazujących efekt fizjologiczny. - Biorąc pod uwagę obowiązujące przepisy prawa

Jak gotowanie może zmieniać warzywa

Systematycznie, choć pomału, wzrasta światowa konsumpcja żywności nieprzetworzonej. I świetnie, bo niepodważalnym faktem jest, że surowe warzywa i owoce zawierają więcej witamin i minerałów (takich jak potas czy magnez) niż te poddane obróbce termicznej. Ale nie tylko gotowanie szkodzi - utracie

Jedzenie na czasie. Sałatka z mango, kiełków i brązowego ryżu

100 g brązowego ryżu ugotuj na sypko, ostudź. Dojrzałe mango obierz, pokrój w plasterki, 8 rzodkiewek umyj, osusz, pokrój w plasterki. Połącz mango z rzodkiewką i ryżem, dodaj 100 g mieszanych kiełków (np. fasolki mung, brokuła, ciecierzycy, soczewicy etc.). Polej dressingiem z 1/2 cytryny, 2 łyżek

Kasza jaglana z pieczoną dynią i orzechami [JEDZENIE NA CZASIE]

500 g dyni hokkaido pokrój w cząstki, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop 3 łyżkami oliwy wymieszanymi z roztartym ząbkiem czosnku, szczyptą papryki, soli i pieprzu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 15-20 min, mieszaj, aż dynia się zrumieni. Przelej wrzątkiem 150 g kaszy jaglanej i

Krew w stolcu

witaminowych z witaminą K nie powinno być przyczyną krwawienia, mimo to wśród zaproponowanych przez lekarza badań zapewne znajdzie się również badanie INR. Pokrewne tematy: www.gastrologia.mp.pl Odpowiedziała:dr hab. n. med. Małgorzata Zwolińska-WcisłoKlinika Gastroenterologii i Hepatologii CM UJ w

Jedzenie na czasie. Carpaccio z kalarepy

Kalarepę umyj, obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Pokrój na mandolinie (lub za pomocą bardzo ostrego noża) na możliwie najcieńsze plasterki. Przełóż do miski, skrop sokiem z 1/2 cytryny i 2 łyżkami oliwy, wymieszaj. Plasterki kalarepy ułóż na półmisku, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kokosowa jaglanka z migdałami i granatem

100 g kaszy jaglanej (pół szklanki) przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Odcedź, wrzuć do garnka, podpraż, mieszając, aż kasza zacznie pachnieć. Zalej 125 ml mleka kokosowego i 250 mleka krowiego lub – jeśli chcemy uzyskać wersję wegańską lub bez laktozy – wybranego mleka roślinnego. Dop

Zimowa zupa z jarmużem i fasolą

W żeliwnym garnku lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i drobno posiekaj 1 średnią cebulę perłową, zamieszaj, dodaj 1 zmiażdżony ząbek czosnku, szczyptę wędzonej słodkiej papryki oraz szczyptę płatków chili, listki z 1 gałązki tymianku oraz 6-8 igiełek rozmarynu. Smaż przez 1-2 mi

Jedzenie na czasie. Orkiszowe placki z ricottą i truskawkami

250 g ricotty utrzyj z 2 jajkami, 2 łyżkami brązowego cukru, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej i 125 ml maślanki lub jogurtu. 50 g mąki orkiszowej połącz z 75 g mąki pszennej, 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego c

Jedzenie na czasie: Mrożony deser z brzoskwiń

Na cztery porcje umyj, osusz i pokrój w ćwiartki 3 duże dojrzałe brzoskwinie. 2 małe banany obierz, pokrój na plasterki. Owoce zamknij w plastikowym pojemniku i schowaj do zamrażarki na mniej więcej dwie godziny. Zmrożone owoce zmiksuj w blenderze z 200 g jogurtu greckiego (lub - w wersji roślinnej

Jedzenie na czasie: Fasolka szparagowa z pieczonymi pomidorkami i bazylią

Na 4 porcje umyj 400 g żółtej fasolki szparagowej, odetnij końcówki. 300 g pomidorków koktajlowych umyj, poprzekrawaj na pół, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni. Fasolkę ugotuj na parze tak, by

Co jeść, by mieć dobrą pamięć

tym, że prowadzą do ubytków w kościach, to wzmagają też nerwowość i mogą stać się przyczyną nadpobudliwości. Najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest oczywiście nabiał - kto nie lubi smaku mleka, niech sięgnie po kefiry, jogurty i maślanki. Jedz z głową A co z witaminami? Ich niedobór

Jedzenie na czasie. Jaglanka z jagodami

raka szyjki macicy nie będzie miała przedwczesnej menopauzy. Może nawet zostać matką Jedzenie na czasie. Jaglanka z jagodamiJagody są prawdziwą witaminową bombą - dostarczają witamin C, B1 i B2, PP, a także karotenoidów. Są źródłem antocyjanów, które korzystnie działają na wzrok. Dlatego jagody warto

Jedzenie na czasie: sałatka ze szparagów i zielonego groszku

1 pęczek zielonych szparagów umyj, odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj na parze (czubkami do góry), a w drugim garnku w niewielkiej ilości wody ugotuj 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego). W kubku rozetrzyj sok z 1/2 cytryny z 3 łyżkami delikatnej oliwy, aż do uzyskania jednolitego, kremowego s

Ciepła sałatka z jarmużu i ciecierzycy [JEDZENIE NA CZASIE]

Dobrze sprawdza się w zielonych koktajlach, zupach warzywnych, a drobno porwany – w sałatkach. Sam nie ma zbyt wyrazistego smaku, dlatego dobrze się komponuje z mocnymi przyprawami. Na 4 porcje sałatki przygotuj 2 szklanki porwanych i umytych liści jarmużu. Osusz je, przełóż do miski, lekko po

Ziołowe kaszotto z parmezanem

2 małe cebule dymki (biała część) obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy. Dodaj 1 szklankę jęczmiennego pęczaku, smaż, mieszając, przez 1-2 minuty. Podlej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub warzywnego bulionu, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj 1 szklankę warzyw

Zielono mam w głowie

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa "folium", czyli "liść". Nie przez przypadek - najwięcej jest go w ciemnozielonych liściach warzyw. Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B (konkretnie B9). Znamy go głównie z prewencyjnego zażywania przez kobiety w ciąży, bo

witaminy

Witaminy - organiczne związki chemiczne, substancje egzogenne (tj. takie, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć). Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina - związek chemiczny zawierający grupę aminową. W rzeczywistości nie wszystkie witaminy taką grupę posiadają, np

więcej o witaminy na pl.wikipedia.org