technolog żywności

sprawdź też:

technolog

ADA

Bibliotekoznawcy i technologowie żywności zarzucają prof. Grabowskiemu "szkalowanie Narodu". Centrum Badań nad Zagładą Żydów odpowiada

Bibliotekoznawcy i technologowie żywności zarzucają prof. Grabowskiemu "szkalowanie Narodu". Centrum Badań nad Zagładą Żydów odpowiada

Reduta Dobrego Imienia chce, aby prof. Jan Grabowski, wybitny historyk specjalizujący się w historii Holocaustu, "zaprzestał szkalować Naród Polski". Publikujemy odpowiedź naukowców Centrum Badań nad Zagładą Żydów IFIS PAN.

Oto Ameryka. Wypada współczuć dwóm lesbijkom ze stanu Ohio

Dzisiaj będzie o trzech czarnych scenariuszach, z których jeden rozgrywa się od dwóch lat, drugi - od dwunastu, a trzeci - od ponad pół wieku. Wszystkie są efektem katastrofalnych błędów, które popełnili różni obywatele USA - poczynając od anonimowych dystrybutorów spermy i wojskowych technologów żywności, a na popularnych prezydentach kończąc.

Cynamon poprawia odporność, zwalcza stany zapalne i obniża poziom cukru. Używaj go nie tylko od święta

Cynamon warto dodawać nie tylko do deserów. Aromatyczna kora z cejlońskiego drzewa podnosi odporność, zwalcza wolne rodniki, obniża poziom cukru we krwi, ma też właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Przede wszystkim jednak kojarzy się ze świętami.

Nie wkładaj pomidora do lodówki

Nie wkładaj pomidora do lodówki

Nie dość, że - jak podkreślają technolodzy żywności - pomidory w ciągu ostatnich 50 lat straciły znacznie na aromacie i smaku z powodu innych warunków hodowli i przechowywania, to jeszcze tych resztek, które zostały z zapachu pomidorów, pozbawiamy się sami. Amerykańscy badacze z Departamentu

Anna Wasilewska, PO

Anna Wasilewska, PO

Anna Wasilewska urodziła się 10 stycznia 1958 roku. Jest technologiem żywności po Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. Ukończyła także studium z zakresu pedagogiki specjalnej w Instytucie Kształcenia Nauczycieli w Warszawie. Pracowała w spółdzielni Społem, ale w Olsztynie stała się znana jako

Sezon na grzyby. Jak je suszyć, żeby nie spleśniały i zachowały swój aromat co najmniej do wigilii?

Sezon na grzyby. Jak je suszyć, żeby nie spleśniały i zachowały swój aromat co najmniej do wigilii?

. Eweliny Hallmann, technolog żywności i żywienia z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW w Warszawie, najlepiej suszyć grzyby rurkowe, czyli te, które nie mają blaszki: – Na przykład kurki robią się po ususzeniu twarde jak kamyki. Namoczone

Kalifornijska awantura o kawę

Kalifornijska awantura o kawę

uznać za bezpieczny. Propozycja 65 dopuszcza bowiem możliwość występowania w pożywieniu omawianych substancji w ilościach niezbędnych, by nadać mu akceptowalny smak. David Kessler, były szef rządowej Agencji Żywności i Leków, przypominał zaś sądowi, że „kawa stanowi symbol diety Amerykanów&rdquo

Firma Międzychód, czyli pomidory rosną na bruku

Firma Międzychód, czyli pomidory rosną na bruku

W 2011 roku po 107 latach z rynku zniknąć miała jedna z najbardziej rozpoznawalnych w zachodniej części Polski marek spożywczych - Międzychód. Firmę uratował Tomasz Nowicki - właściciel Pozbruku. Dziś nowoczesna linia technologiczna produkuje żywność pozbawioną sztucznych konserwantów czy

Jak zrobić szynkę z wody? Animex potrafi

Jak zrobić szynkę z wody? Animex potrafi

kurczaka - 38 proc. To znaczy, że wody w tym produkcie jest więcej niż 38 proc. Jestem pełen podziwu dla technologa, który to ustrojstwo skonstruował tak, że trzyma się w kupie Cena? 14 zł za kilogram. Kto to wyprodukował? Odpowiedź brzmi Animex, największy koncern mięsny w kraju. Należą do niego np

Dzieci na odwyku

Dzieci na odwyku

Surowe przepisy podpisał minister zdrowia, by powstrzymać otyłość, która dotyka ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów (dane Instytutu Żywności i Żywienia). Naczelna Izba Lekarska informuje, że ponad 90 proc. siedmiolatków ma próchnicę. Ze sklepików szkolnych wymiotło słodycze i

Kiełbas jakie jedliśmy w przeszłości już nie będzie [list]

mała prawie 15 lat i każdy produkuje jak może, czyli najtaniej, nie licząc się z jakością, bo klient, szczególnie biedny, wszystko kupi. Asortymentów mamy ogromną ilość, co do ich jakości mam jako technolog żywności tzw. mieszane uczucia. Podobnie jest w innych branżach. Większość swojego zawodowego

Pluje, żeby żyć. Polka testuje kawę w Londynie

Pluje, żeby żyć. Polka testuje kawę w Londynie

wykształcenia jest technikiem obsługi turystycznej. Jej szef Gennaro Pelliccia, którego język ubezpieczony jest na 10 mln funtów, skończył inżynierię mechaniczną na Uniwersytecie Westminster. Ostatni z trójki mistrzów kawy w Costa Coffee Hugo Castaneda jest technologiem żywności. Tacy eksperci nie muszą więc

Soki z Tłoczni Dziadka Franka, czyli wszystko zostaje w rodzinie

Soki z Tłoczni Dziadka Franka, czyli wszystko zostaje w rodzinie

, mieszała kolejne smaki, próbowała nowych mieszanek. Zanim jednak wymyślone przez nich smaki soków mogły trafić na linię produkcyjną, musiały zostać poddane testom i zdobyć akceptację technologa żywności. Jego głównym zadaniem było dostosowanie domowej produkcji soków do wymogów linii produkcyjnej, nawyków

Prawda czy mit. Pomidory nie lubią lodówki

Prawda czy mit. Pomidory nie lubią lodówki

Wiele osób jest przekonanych, że w ten sposób te warzywa szybciej się psują. Inni, że tracą właściwości odżywcze. Okazuje się, że tracą przez lodówkę swój aromat. Nie dość - jak podkreślają technolodzy żywności - że pomidory w ciągu ostatnich 50 lat straciły znacznie na aromacie i smaku z powodu

Skąd pomysły na biznes? Trądzik, kłopoty z weselem

Skąd pomysły na biznes? Trądzik, kłopoty z weselem

, teściowa i siostry są na miejscu i mogą zająć się młodym. Ja też zresztą najwięcej pracuję wtedy, kiedy syn już śpi - śmieje się Ewelina. Kosmetyki Resibo powstają w zewnętrznym laboratorium - świdniczanka nie porwała się na zakładanie własnego. Receptury ustala wraz z zespołem technologów. Do tej pory

W koszu nawet resztki po kartoflach nie są anonimowe. Jak sortuje się śmieci?

W koszu nawet resztki po kartoflach nie są anonimowe. Jak sortuje się śmieci?

technologami, potrafimy sami projektować całe linie do przetwórstwa odpadów. Gdy producent ma kłopoty z serwisem lokalnym za granicą, dzwoni do nas z prośbą o pomoc. Dziś Agrex-Eco zatrudnia 13 osób, główne biuro ma w Warszawie i filię w Krakowie. Można u nich kupić wszystkie maszyny potrzebne do przetwarzania

Eko, organic, wege... Jak rozpoznać kosmetyki naturalne

Eko, organic, wege... Jak rozpoznać kosmetyki naturalne

wykonane z biodegradowalnego materiału. Sam produkt musi wykazać wysoką skuteczność czyszczenia, mycia przy minimalnej dozie produktu. Dlatego też dla każdego produktu wykonywane są badania skuteczności – tłumaczy Paulina Puch, technolog Gold Drop, firmy, która uzyskała dla serii swoich kosmetyków i

Pomarańczowa Alternatywa

Suchański 18 lat. Student Politechniki Wrocławskiej, wydział chemii. Mieszka na osiedlu Strachocin. Kawaler. 4. Jacek Jerczyński 42 lata. Ukończył Akademię Rolniczą. Jest technologiem żywności. Prowadzi wspólnie z żoną firmę fotograficzną. Ma córkę. 5. Jan Wais 31 lat

Lista nr 10 Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego - Komitet Wyborczy PSL

. MIKLEWSKI Kazimierz Bogdan, ekonomista 10. DRĄŻKIEWICZ Kazimierz, ekonomista 11. OSIADACZ Janusz, lekarz 12. LASKOWSKI Jan, technik mechanik 13. JANKOWSKI Tadeusz Mieczysław, inż.ogrodnik 14. PRZEWROCKI Artur, prawnik 15. OPOLSKA Grażyna Anna, technolog żywności 16. JELIŃSKI Robert, technik mechanizacji

Baleron nie płacze, a kiełbasa nie sika. Testowali wędliny

- Kiełbasa szlachecka z indyka - prof. Włodzimierz Dolata, technolog mięsa z Uniwersytetu Przyrodniczego, pokazuje 10 osobom w białych fartuchach kawał biało-różowego mięsa. Naukowcy i przetwórcy siedzą wokół stołu i podnoszą ręce w górę. Elżbieta Piotrowska, technolog mięsa z Uniwersytetu

Kandydaci do Sejmu, okręg numer 39

rolnik 7. Zbigniew Eugeniusz Tomaszewski, mechanik maszyn rolniczych 8. Szymon Frąckowiak, rolnik 9. Ryszard Zbigniew Jaworski, inżynier rolnik 10. Przemysław Marek Tomczak, inżynier ochrony środowiska 11. Barbara Teresa Czeszewska, inżynier technolog żywności 12. Beata Maria Kaźmierczak, inżynier

Miasto do rozmów, czyli Bydgoszcz oczami Pawła Łysaka

Miasto do rozmów, czyli Bydgoszcz oczami Pawła Łysaka

. Przyjechałem do Bydgoszczy jako sześciolatek, z ojcem, który był technologiem żywności. Odwiedziliśmy zakłady Jutrzenka. Tata miał w nich wdrażać swój pomysł na dietetyczne ciastka z otrębów. Pracował, a ja się zajadałem. Niesamowitą liczbę ciastek wciągnąłem. Bydgoszcz przez lata kojarzyła mi się ze słodyczą

Ta cudowna oliwa: na cholesterol, trawienie i ciśnienie. Czy ta z pierwszego tłoczenia rzeczywiście jest lepsza?

Ta cudowna oliwa: na cholesterol, trawienie i ciśnienie. Czy ta z pierwszego tłoczenia rzeczywiście jest lepsza?

Prof. Krzysztof Krygier - technolog żywności i żywienia, kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Mamy oleje rafinowane i modne dzisiaj tłoczone na zimno - sztandarowym jest oliwa z oliwek extra virgin, często nazywana

Najgorszy posiłek Ameryki - ta ryba może Cię przyprawić o atak serca

na miejscu - dodał. Spożywanie tłuszczów trans zwiększa ilość "złego" cholesterolu we krwi, co może prowadzić do poważnych chorób miażdżycowych. Czy można znaleźć "najgorszy posiłek Polski"? Zapytaliśmy technologa żywienia, Zuzannę Antecką o to, czy w Polsce też przeprowadza się

Kandydaci do Sejmu, okręg numer 16

Strychalska, technolog żywności 19. Dorota Michalska, fryzjer 20. Agnieszka Sokołowska, filolog romanistyki Lista nr. 5. Komitet Wyborczy Polskie Stronnictwo Ludowe 1. Waldemar Pawlak, rolnik 2. Aleksander Sopliński, lekarz medycyny 3. Piotr Zgorzelski, pracownik samorządowy 4. Wiesława Krawczyk, mgr inż

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

. Pamiętajmy też, że obniżają one poziom cholesterolu, ale tylko wtedy, gdy je jemy - jak przestaniemy je jeść, poziom cholesterolu znów się podnosi. 4 sposoby na obniżenie cholesterolu Do pieczenia masło czy margaryna? - Technolodzy żywności mówią, że musi być trochę izomerów trans w tłuszczu, by kruche

Kandydaci do Sejmu, okręg numer 20

Wyglądała, specjalista ds. stosunków międzynarodowych 8. Błażej Brański, nauczyciel 9. Janusz Żmijewski, technolog żywności 10. Olgierd Bogdan Lewan, dziennikarz 11. Marek Andrzej Dąbkowski, specjalista ds. stosunków międzynarodowych 12. Magda Mazloum, handlowiec 13. Piotr Żurkowski, student 14. Karol Edwin

Nicość Apple'a wobec Apolla

- technologowie podsuwają nam banalne zabawki. I sami się na tym wzbogacają. Jeszcze wczoraj mieliśmy marzenia: ''Mars się opłaca. Kronika futurologiczna''Motto Founders Fund, firmy kapitału wysokiego ryzyka utworzonej przez Petera Thiela, współzałożyciela PayPal, brzmi: ''Chcieliśmy latających samochodów

Wysyłają klientom składniki do dań - obiad z pudełka, jak meble kupione w Ikei

wprowadzić dania, jaka misja za tym stoi. Michał zawsze wysoko stawia sobie poprzeczkę, ale do pomysłu szybko się przekonał. Zależy mu na pokazywaniu, że w domu można gotować ciekawie, ale i prosto. Na stałe firma zatrudnia także technologa żywności, który „artystyczne wizje” dań przerabia na

Tu ludzie nie ścigają się, a wspierają. To największy taki zakład w Polsce

- mówi pan Jacek. - Zimą pomaga mi mama. Po pracy robi zakupy. Lubi spacery. Dużo czyta brajlem. Chętnie uczestniczy w warsztatach, na których uczą innych korzystania z alfabetu Lorma. Aleksander Nowiński (63 lata) Ponad 30 lat pracował w dużym zakładzie przetwórstwa mięsnego. Był technologiem żywności

Kto nauczy zawodu? Katecheta-geodeta

żywności Uniwersytetu Przyrodniczego. - Uniwersytet każdego roku szkoli wielu technologów żywności. To specjaliści, którzy zdobywają dodatkowe umiejętności, właśnie pod kątem pracy w szkole. Dlatego o kadrę nie muszę się martwić - mówi.

Z dnia na dzień gorzej z pracą

, a nie technologa żywności. Teraz chce zrobić kursy doszkalające. Magda to świeżo upieczona absolwentka turystyki i rekreacji. Studiowała na AWF. - Szukam pracy już pół roku. Mam taką żelazną zasadę, że wysyłam co najmniej dwa CV na tydzień. I nic - żali się. - Coraz więcej firm oficjalnie mówi

Polski McWrap podbija świat

. Wymagają odgrzania. Technolodzy McDonald's wymyślili szybkie odgrzewanie za pomocą pary. Szczegóły to tajemnica. Pogromca Subwaya Amerykanie z McDonald's ćwiczyli przygotowywanie McWrapa w Romeoville pod Chicago. Romeoville przypomina park przemysłowy, jedna przy drugiej stoją tam hale firm

Kandydaci do Sejmu, okręg numer 7

Halina Grudka, ekspedientka 11. Elwira Minkiewicz, technolog żywności 12. Kazimiera Perec, barmanka 13. Stanisław Wójcicki, mechanik lotniczy 14. Radosław Paweł Kołaczkowski, przedsiębiorca 15. Irena Sosik, pielęgniarka 16. Robert Stanisław Szulej, przedsiębiorca 17. Katarzyna Dąbrowska, kucharka 18

Kupuj polskie. W obronie gospodarczego szowinizmu

) drogie miejsca pracy - centra badawcze, konstruktorzy, technologowie, menedżerowie - zazwyczaj pozostają za granicą. Gdy zaczniemy zarabiać więcej, centra BPO/fabryki/montownie pójdą tam, gdzie jest taniej. Dobre bo polskie czy dobre bo tanie? Co ma do tego wszystkiego konsument stojący w sklepie

Im nie przeszkadza, że już rano i trzeba wstać do pracy

Doroszkiewicz, 30-letni współwłaściciel browaru Artezan z Błonia pod Warszawą. Robi w życiu to, co kocha, cel określił sobie jeszcze w liceum. - Koledzy pili piwo, żeby pić, ja szukałem smaku - opowiada. Aby warzyć piwo, poszedł na studia z technologii żywności. - Pierwsza praca: w browarze restauracyjnym

Sztuczna krowa nauczy dojenia

tylko o to chodziło, ale ta krowa zaczęła nam się wymykać spod kontroli. W Dzień Technologa Żywności wystawiliśmy ją na trawę przed szkołę, tam się spokojnie pasła. Zrobiła furorę! Wszyscy interesowali się tylko krową, robili sobie z nią zdjęcia, opisywały ją lokalne gazety. A to miała być przecież

Kandydaci do Sejmu, okręg numer 38

. rolnik 8. Janusz Antoni Białoskórski, rolnik 9. Anna Nowicka, inż. rolnik 10. Tomasz Bronisław Kranc, rolnik 11. Leszek Roman Łochowicz, prawnik 12. Anna Michalska, nauczyciel 13. Elżbieta Kliber, inż. technolog żywności 14. Jan Stefan Graczyk, ekonomista 15. Anna Gaweł, księgowa 16. Maria Kostera

Polka szuka pracy, praca nie szuka Polki - co jest nie tak?

. Szukałam pracy dla technologa żywności. Teraz szukam jakiejkolwiek. Mogę być przedstawicielem handlowym czy kierowcą. W półtora roku wysłałam ponad sto CV. Od miesiąca pracuję jako serwisant automatów z kawą.

Polka szuka pracy, praca nie szuka Polki - co jest nie tak?

kultowych mercedesów i renault z lat 60. i 70. Teraz pewnie będzie trzeba je sprzedać. Szukałam pracy dla technologa żywności. Teraz szukam jakiejkolwiek. Mogę być przedstawicielem handlowym czy kierowcą. W półtora roku wysłałam ponad 100 CV. Od miesiąca pracuję jako serwisant automatów z kawą.

Słonina hiszpańska, film rosyjski, pech polski. Polsko-ruska wojna o mięso z "Wierzejek"

. Myśmy zbyt szybko wydali wyrok w tej sprawie, przedstawiliśmy jednostronnie cierpienia zwierząt. Ja jestem technologiem żywności i dobrze wiem, że mięso pochodzące od zwierzęcia zestresowanego, które cierpi, jest złym mięsem, bo zachodzą w nim niekorzystne przemiany chemiczne, wypala się glikogen. Więc

Najważniejsi gracze eurowyborów. Okręg III - Olsztyn, Białystok

Trybunału Stanu.W przeszłości bezskutecznie kandydował do Parlamentu Europejskiego. 2) Borawski Edmund Inżynier technolog żywności, mieszka w Grajewie, Ukończył studia na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. Należał do Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego, a potem wstąpił

Dekada "Stirlitza" czyli 10 lat Putina u władzy

znikąd. Szedł na szczyt prosto z radziecko-rosyjskiej mitologii i był jej idealnym wcieleniem. W wywiadzie dla tygodnika "Profil" Gleb Pawłowski, kremlowski "technolog polityczny", przyznał niedawno, że wczesnym latem 1999 r. otoczenie Jelcyna zwróciło uwagę na pewien sondaż. Wynikało

Kandydaci do Sejmu z okręgu bydgoskiego

. 5. Dawid Michalak, przedsiębiorca, Osielsko, PD. 6. Ireneusz Michał Nitkiewicz, specjalista zarządzania funduszami UE, Bydgoszcz, SLD. 7. Leonard Maciejewski, inżynier, Inowrocław, SLD. 8. Jerzy Ortmann, pośrednik finansowo-ubezpieczeniowy, Tuchola, SdPl. 9. Janusz Branicki, mgr inż. technolog

Raban o parabeny

jednak nie istnieje, dlatego w kremie zwykle znajduje się ich kilka. Obecność jednego wzmacnia działanie drugiego, dzięki czemu można je stosować w mniejszych ilościach. Dobór konserwantów to wyzwanie dla technologa. Rodzaj i ilość substancji konserwującej jest dobierana indywidualnie do każdej receptury

Kiełbasa jako dzieło sztuki

. Ale zakład się rozrastał, zatrudniliśmy technologów, kierowników produkcji, księgowych. Robiliśmy duże inwestycje. Ktoś musiał się tym zająć, stopniowo tata przekazywał mi te wszystkie sprawy. To były pani marzenia? Posiadanie dużego zakładu mięsnego? Weszłam w to w naturalny sposób i od razu bardzo

W technikach i zawodówkach wyszkolą fachowców

-zbrojarz, mechanik, posadzkarz), technolog robót wykończeniowych w budownictwie; języki obce: angielski, niemiecki; koła zainteresowań: wolontariat, koła przedmiotowe, koło przedsiębiorczości, koło budowlane, Koło Edukacji Europejskiej, sekcje sportowe. Zespół Szkół Zawodowych Nr 6 ul. Transportowa 2, tel

Kandydaci do Sejmu, okręg numer 19

Surdel, technik budowlany 30. Magdalena Dobrowolska-Woś, architekt krajobrazu 31. Jarosław Jastrzębski, prawnik 32. Teresa Pietrzak, technik ekonomista 33. Bartłomiej Miernik, dziennikarz 34. Magdalena Karolina Śnieg-Boguszewska, technolog żywności 35. Kamil Kiendzierski, architekt 36. Anna Danuta

My chcemy masła a nie margaryny

Stanforda umieścił skrót tego wykładu na swojej stronie internetowej adresowanej do lekarzy i dietetyków. Podobne wykłady były prezentowane na tzw. Uniwersytecie Otwartym przy AGH w Krakowie, a ostatnio na sesji naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, również w Krakowie, oraz na kilkunastu

Czekolada zamiast myjni

. Początki były trudne. Jak wynająć pomieszczenie i nie zwariować - te wszystkie przepisy unijne: wymiary, parametry, droga czysta, droga brudna... Gdzie znaleźć technologa, który potrafiłby robić czekoladę metodą niemal XIX-wieczną? I przede wszystkim - skąd wziąć ziarna kakaowca? Zaczęli się dokształcać

Brama straceń

władze dotkliwej podwyżki cen, przede wszystkim żywności, wczesnym rankiem zastrajkowała część robotników Stoczni im. Lenina. Gdy rozmowy z dyrekcją nic nie dały, strajkujący pomaszerowali do miasta, pod gmach Komitetu Wojewódzkiego PZPR. Rozmowy z sekretarzem KW Zenonem Jundziłłem też nie przyniosły

Anglik Anglikowi kurczaka nie rozbierze

kamizelce siedzi na chodniku, prosząc przechodniów o drobne: "Napływ taniej siły roboczej uderza w brytyjskich pracowników". Sprawdzam, czy mogę zabrać komuś pracę w Bostonie. Bezrobocie wynosi tu 2,1 proc. (w całej Wielkiej Brytanii 6,6). Agencje pośrednictwa szukają technologów żywności

Warmia i Mazury. Pejzaż z jednorożcem

. technolog żywności - specjalista żywienia człowieka". Więc jako ludzie pożywiliśmy się świetną czerniną z ziemniaczanymi kluseczkami, która rzadko pojawia się w polskiej gastronomii. Rozbawić chełstowian Czas na Welski Park Krajobrazowy. Wybraliśmy się do Chełst, drogą w kierunku Lubawy. W Ciechanówku

Najniższa półka

obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego i w myśl niego są produktami dopuszczonymi do spożycia - odpowiada technolog Ustronianki. Dopuszczone nie znaczy zdrowe, jeśli napój to sam cukier - oprócz wody. Dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia oponuje: - Cukier to prosta droga

Co się stało z moją klasą

życiu liczą się kompetencje. Prędzej czy później trzeba się wykazać wiedzą i plecy nie pomogą. Martyna, księgowa, mieszka w Pełczycach (woj. zachodniopomorskie) Chciałam być aptekarką, a pracuję w hotelu. Z zawodu jestem technologiem żywności. Rozbieżność jest więc maksymalna. Wróciłam do rodzinnej

Zrobię ten czołg - prezes Asseco o problemach z prowadzeniem firmy w Polsce

technolog i uważa, że to, co zrobił, jest najlepsze na świecie. A jest? - Nie wiadomo. Miliony osób na świecie robią przecież to samo. Może któryś zakodował to lepiej? Dlatego trzeba się wymieniać informacjami. Przez dwa lata trwały rozmowy w sprawie objęcia przez Asseco udziałów w

Slow Food. Tradycyjne produkty regionalne

złote medale na ogólnopolskim Konkursie Win i Miodów Pitnych, a promujące tradycyjną żywność stowarzyszenie Slow Food chce wpisać Koronny na listę 50 najlepszych na świecie regionalnych produktów roku 2004. W rodzinnej firmie pani Alicja zajmuje się administracją, syn Marcin jest głównym technologiem

Więcej wapnia

Z dr. inż. Antonim Plutą , technologiem żywności, rozmawia Katarzyna Bosacka Ser żółty czy biały? Biały nigdy w życiu. Jest Pan uczulony na mleko? Nie, jestem uczulony na biały ser. Przez rozum. Jak to? To, co najcenniejsze w produktach mlecznych, to wapń, a ten podczas produkcji białego sera w

Wasze ciała to wesołe miasteczka

nie z pasty pomidorowej. Najgorszy jest keczup. A na samym dnie - keczup bez keczupu. Coś takiego wyprodukował Richter, kiedy był jeszcze technologiem żywności. Keczupy to jego specjalność, jeszcze w PRL-u stworzył dwie do dziś znane marki - z 30 proc. wkładu pomidorowego. Potem rynek zmuszał go do

Bambus w szynce

była śladowa ilość, więc zakwestionowaliśmy nazwę. Ale producent pokonał nas inwencją, bo poszukał technologa żywności o nazwisku Zając, który stwierdził, że opracował recepturę, nie wstydzi jej się, więc chce nazwać pasztet swoim nazwiskiem. I dalej produkowano pasztet Zająca, dużą literą. Udało nam

Car, bojarzy i carewicz

Wiktor Juszczenko - demokratami. A to, zdaniem technologów politycznych z Kremla, staje się dla wrażego Zachodu podstawą do organizowania współczesnych "wypraw krzyżowych" na Wschód, czyli kolorowych rewolucji, takich jak gruzińska, ukraińska czy nieudana - białoruska. Dlatego w wypowiedziach

Lepper bierze fajne nazwiska

Samoobrony. Dalej prawnik, animator sztuki, technik BHP, inspektor akcyzy, technolodzy żywności, blacharz. Ani jednego rolnika. Duży i mały też to zauważyli. Duży: - Te, tu żadnego chopa nie ma! Sprawdziłem listy Samoobrony ze wszystkich okręgów wyborczych. Blisko tysiąc nazwisk. Rolników ledwie setka

Vera Kobalia - całkiem zielona minister

pracowała jako technolog herbaty, czyli osoba odpowiadająca za jej jakość na plantacjach, z których Abchazja słynęła. Suchumi, które pamiętam z dzieciństwa, to najcudowniejsze miejsce na ziemi. Piękne plaże, wspaniałe jedzenie, przyjaźni ludzie. To było wakacyjne marzenie całego ZSRR. Nie jeździłam tam 20

Cementownia moja miłość

dla dzieci. Czerwonych kostiumów zawsze mieliśmy pod dostatkiem. Worki jutowe i trąba Tadeusz Brzóska, 82 lata Urodziłem się na Pieczyskach, koło cementowni. Jako dziecko latałem po cukierki do konsumu, sklepu z żywnością obok zakładowej portierni. Widziałem, jak przed portiernią stoi masa ludzi

Co piją Polacy

jest woda destylowana. To nieprawda! - Woda destylowana to ciało obce - tłumaczy prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Zaburza gospodarkę elektrolitową w naszym organizmie, musi najpierw "wyciągnąć" składniki mineralne z naszych komórek, żebyśmy mogli ją

Być kobietą w Polsce

obrębie gospodarstwa domowego wykonywanych jest około 59 zawodów, przytłaczającą ich część wykonują kobiety. "Kobiecą krzątaninę" można wycenić tak, jak wycenia się czas i efekty pracy na wolnym rynku. Przeciętne miesięczne wynagrodzenie kucharza wynosi ok. 550 zł, technologa żywności - ok. 1310

Radni Warszawy w kadencji 2010-2014

ugrupowaniu, potem w AWS, ostatecznie w PO. Prowadzi firmę poligraficzno wydawniczą. Chce zajmować się sportem i edukacją. W poprzedniej kadencji zyskał sobie opinię pracowitego radnego, szefował komisji rewizyjnej. Dorota Lutomirska, 7595 głosów w okręgu Praga-Południe 52 lata, z wykształcenia technolog

Wyszła w wiadomej sprawie

Zbigniewa Dąbkowskiego, czekam na rozmowę i narkotyzuję się zapachem piekącego się właśnie chleba. Wchodzi energicznie. Przystojny, smagły, w skórzanym płaszczu. 49 lat, żona, dwie córki. Magister technolog żywności, radny z 14-letnim stażem. Od sześciu lat przewodniczący rady miasta z ramienia Platformy

Śmieć.pl

kompostowni to 530 ton). Na suwnicy podwieszony jest olbrzymi, kilkumetrowy pająk. To chwytak łupinowy, podobny do tego w automatach z maskotkami. Potrafi złapać do 2 ton śmieci i przerzuca je na podajniki. Po zakładzie oprowadza mnie zastępca dyrektora i główny technolog Tomasz Wadas. Jak większość ludzi ze

Sami siebie nazywają "znajduchy"

etacie w Banku Żywności Włodek wpłaca do kasy Wspólnoty. Oprócz ciągłych napraw przy samochodzie, zajmuje się zaopatrzeniem. Dostaje np. telefon: mamy dla was 700 słoików sosu tatarskiego. Odbiera, a potem dzielą się z wsią, z domem samotnej matki, schroniskiem Brata Alberta. Czasami jego praca, to - jak

Co w sierpniu 1980 roku pisały lokalne gazety?

niewyczerpalności wszelkich surowców ulegali także nasi (i nie tylko) technolodzy i konstruktorzy instalacji energetycznych. Rezultat jest taki, że energetycy - praktycy zostali dziś, w znacznej mierze, pozostawieni sami sobie. Zobowiązani do realizacji wcale nie zmniejszonych zadań produkcyjnych w warunkach

Wtyczka

interwencji związku. Janusz Hierzyk, znany jako Jano albo Hierz. Lwowiak, zdolny chemik, największy tatrzański bimbrownik, instruktor alpinizmu, uwodziciel, legenda gór. Wspaniały kompan i gawędziarz. Alkoholik. Hierzyka znalazłem w Gliwicach. Mieszka u znajomego. Jest technologiem w prywatnej firmie