szef kuchni

Tom Downey

Kulinarni renegaci. Szefowie kuchni w Kioto zrywają z tradycją

Kulinarni renegaci. Szefowie kuchni w Kioto zrywają z tradycją

Trójka szefów kuchni z Kioto odbywa podróże za miasto, by zdobyć do swoich potraw rosnące dziko składniki. Używają tych, które często są brzydkie, różnią się smakiem i nie udają, że są doskonałe. To rewolucja w tradycyjnej japońskiej kuchni kaiseki, w której królują estetyczne, perfekcyjnie wyglądające potrawy.

Aioli karze naganą szefa kuchni za rasistowski incydent

Szef kuchni warszawskiej knajpy Aioli inspired by Mini, który zamieścił na Facebooku wpis "Roz....ć ciapatą rasę czas", dostał naganę z wpisaniem do akt osobowych. Wszyscy pracownicy restauracji przejdą szkolenia antydyskryminacyjne. Tak poinformowało w oficjalnym komunikacie kierownictwo lokalu.

Magda Gessler w TOP 10 szefów kuchni z Polski. "Tę panią przemilczę"

Magda Gessler, restauratorka i celebrytka, znalazła się na liście TOP 10 szefów kuchni z Polski, których powinno się znać - opublikowanej przez popularny portal The Culture Trip. Obecność Magdy Gessler w jednym zestawieniu z m.in. Wojciechem Modestem Amaro wywołało oburzenie internautów.

Szefowie kuchni: Ludzie jeszcze nie traktują naszej profesji jak sztuki

Co ich inspiruje? Jak postrzegają szacunek do swojego zawodu i oczekiwania klientów? I w końcu, co kuchenni fachowcy jedzą na śniadanie? JAKUB ORZECHOWSKI Przemysław Kaproń z Perłowej Pijalni Piwa to chyba najszczerszy i najspokojniejszy szef kuchni, jakiego spotkałem. Jest zaprzeczeniem

Benoit Violier nie żyje, był jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie

Benoit Violier nie żyje, był jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie

poniedziałek pojawić się w Paryżu na uroczystej premierze nowego przewodnika Michelina. Śmierć Benoita Violiera nastąpiła pół roku po śmierci Philippe'a Rochata - mentora Francuza i poprzedniego szefa kuchni restauracji w l'Hotel de Ville. 44-letni kucharz pracował w luksusowej restauracji w Crissier od 1996 r

Zawód: szef kuchni. Jak to wygląda w praktyce?

Zawód: szef kuchni. Jak to wygląda w praktyce?

Przy kuchni pracuje ok. 50 godzin tygodniowo. Jeśli nie ma dyżuru, załatwia inne sprawy związane z prowadzeniem knajpy: składa zamówienia, wymyśla promocje, drukuje ulotki, prowadzi Facebooka, układa menu. Maciej Bednarek: Prowadzisz tapas bar na Nowym Świecie w Warszawie. Świetna lokalizacja

Szef kuchni: Czym zawinił karp? Przypomnieli sobie o nim w PRL. I uczynili go największym dobrem na święta

Szef kuchni: Czym zawinił karp? Przypomnieli sobie o nim w PRL. I uczynili go największym dobrem na święta

Rozmowa z Jerzym Sobieniakiem, restauratorem i szefem kuchni Katarzyna Bednarczykówna: Czym karp zawinił? Jerzy Sobieniak: Wszystko przez księcia Mieszka z Małopolski, on pierwszy uśmiercił karpia. Powiedział: „W Zatorze będziesz się hodował, a później cię zjedzą”. XIII w. Od tego się

Szefowie kuchni gotują posiłki dla biednych stworzone z olimpijskich odpadków

Szefowie kuchni gotują posiłki dla biednych stworzone z olimpijskich odpadków

zdatne jeszcze do spożycia produkty trafiają do śmietnika. Ale nie muszą. Tak przynajmniej uznali dwaj szefowie kuchni zaliczani do światowej czołówki gastronomii. Z ich inicjatywy w Rio ruszyła jadłodajnia dla biednych i bezdomnych, w której wykorzystywane są jedzeniowe "odpadki" z wioski

Gwiazdki Michelina: 616 szczęśliwych szefów kuchni. Jak oponiarze zaczęli rządzić we francuskich restauracjach

Gwiazdki Michelina: 616 szczęśliwych szefów kuchni. Jak oponiarze zaczęli rządzić we francuskich restauracjach

prostu zamknięto. Każda oceniana restauracja może dostać maksimum trzy gwiazdki. Takim wynikiem może się pochwalić jedynie garstka nadzwyczajnych mistrzów kuchni, potrafiących sprostać najsurowszym wymaganiom i najbardziej wyszukanym oczekiwaniom prawdziwej armii anonimowych inspektorów Michelina, którzy

Focaccia: Nie ma sensu dręczyć udręczonego szefa kuchni

Focaccia: Nie ma sensu dręczyć udręczonego szefa kuchni

Upozowali się jak u Rembrandta w "Lekcji anatomii doktora Tulpa". Szef kuchni z rudą, wystylizowaną bródką w natchnieniu komponował danie na niskim blacie wydawki, rozświetlonym blaskiem lamp grzewczych. Zgromadzeni wokół kucharczykowie przyglądali się temu z zachwytem. Szeptem

Czarno na Białym: Szef kuchni skupiony niczym pianista

Czarno na Białym: Szef kuchni skupiony niczym pianista

, która z powodzeniem konkurować może z prosciutto. Sami się o tym przekonajcie, szczególnie w zestawie z półgęskiem, czyli wędzoną, surową piersią z gęsi o kolorze starego bordeaux, blasku werniksu z niderlandzkich obrazów i teksturze aksamitu. Uduchowiona twarz nad talerzem Z produktów tych szef kuchni

Maciej Nowak jadł w restauracji Ale'je: Szef kuchni z MasterChefa daje radę

Maciej Nowak jadł w restauracji Ale'je: Szef kuchni z MasterChefa daje radę

! Funkcję szefa kuchni w Ale'je sprawuje od dwóch miesięcy Janek Paszkowski, jak się reklamuje w menu swej restauracji - "najmłodszy uczestnik I edycji programu MasterChef". Bywają też wpadki Paszkowski gotuje po swojemu, za nic ma profesjonalne formaty, freestyluje i układa smaki według własnego

Kulinaria. Szykuj dodatki. Łosoś się broni

przygotowywać. Robiłem np. bruschettę na wędzonym łososiu. Proponowałem też danie, w którym pierwszoplanową rolę odgrywały sos i produkt. Pomysł zaczerpnięty z kuchni tajskiej – połączenie słodkości, gorzkości i słonego smaku, kombinacja ziół, syropu z cukru trzcinowego i sosu rybnego. Z połączenia

Paul Bocuse, "papież francuskiej kuchni", nie żyje

Paul Bocuse, "papież francuskiej kuchni", nie żyje

doświadczenia u szefów kuchni w Lyonie i w Paryżu. Pionier „nowej kuchni francuskiej” Jest uznawany za jednego z pionierów „nowej kuchni francuskiej” (tzw. nouvelle cuisine) oraz jedną z najważniejszych postaci gastronomicznej rewolucji, która dokonała się we Francji w latach 70

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

zjeść, to trzeba wykorzystać całość. A co z dodatkami? – To już decyzja szefa kuchni. Ja podaję z dwoma rodzajami majonezu: wędzonym i szczypiorkowym, a do tego pikle. Dlaczego warto jeść grzyby A co z gotowymi tatarami ze sklepu? – Są napakowane chemią. Wystarczy popatrzeć na datę ważności

Rozsmakuj się w kinie kulinarnym na Festiwalu Transatlantyk

Rozsmakuj się w kinie kulinarnym na Festiwalu Transatlantyk

, mężczyzno i kobieto” w reżyserii trzykrotnego zdobywcy Oscara – Anga Lee. Obraz opowiada historię Chu, emerytowanego szefa kuchni z Taipei, który mieszka wraz z trzema córkami, a ich życie obraca się wokół celebracji niedzielnego, wyszukanego obiadu. Po projekcji zostanie podany związany z

Sernik w Sao Paulo, czyli słodycz polska w Raju [SZCZYGIEŁ POLUJE NA PRAWDĘ]

Sernik w Sao Paulo, czyli słodycz polska w Raju [SZCZYGIEŁ POLUJE NA PRAWDĘ]

– A to nie on powinien upiec dla pani? Skoro szef kuchni. – On nie mógł tego zrobić. Zanim wyjaśnię, zacznijmy od tego… – Może zacznę ja, ja jako kierowca – wtrąca się mąż. – Odbyliśmy z naszymi małymi dziećmi, Helenką i Czesławem, podróż po obu Amerykach. 340

Rok Moniuszki obchodzimy nie tylko w operze. Możesz też spróbować dań z talerza słynnego kompozytora

Rok Moniuszki obchodzimy nie tylko w operze. Możesz też spróbować dań z talerza słynnego kompozytora

W tym roku obchodzimy rok Stanisława Moniuszki, a 5 maja przypada 200. rocznica urodzin autora „Halki” i „Strasznego dworu”. Z tej okazji szef kuchni Maciej Nowicki,  na stałe związany z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie , w Opasłym Tomie przygotował specjalne

Kelner musi być lekko homoseksualny

Kelner musi być lekko homoseksualny

. Doprawianie to jest najważniejsza czynność. A potem?  - Zapragnąłem pójść do Le Cordon Bleu, żeby zostać szefem kuchni. Żeby kuchnia mogła dobrze działać, musi być podzielona na tak zwane oddziały. Czy też z francuska departamenty. Jest departament mięsa, ryb, zimnych dań i słodkości. I teraz jeżeli mamy

Dwie Trzecie

Dwie Trzecie

chambre-separatystkami. W Dwie3 królują zupełnie inne namiętności. Wszystko podporządkowane jest szaleństwu tutejszego szefa kuchni - Marcina Jabłońskiego. A szaleństwo to w dodatku nieuleczalne, bo odziedziczone po rodzicach, którzy prowadzą ostro pojechane gospodarstwo ogrodnicze w Rozalinie pod

Małgorzata Minta odkrywa polskie podziemie kulinarne

Małgorzata Minta odkrywa polskie podziemie kulinarne

ekstremistów, pasjonatów badających granice i możliwości sztuki kulinarnej. Chemicy, szefowe i szefowie kuchni, mistrzowie cukiernictwa, architekci, dizajnerzy, rolnicy, ceramicy, eksperci od zapachów, obrazów i dźwięków. Międzynarodowa grupa gotowa poświęcić miesiące na wydanie jednej kolacji dla garstki osób

A dziś pokażę wam swoją lodówkę [MINTA]

A dziś pokażę wam swoją lodówkę [MINTA]

oraz publicysta kulinarny Adrian Moore zajrzeli do lodówek 40 uznanych szefowych i szefów kuchni z Europy, zdobywców łącznie 60 gwiazdek w przewodniku gastronomicznym Michelin. Wśród nich był londyński restaurator, autor bestsellerowych, wydanych także w Polsce książek Yotam Ottolenghi, Marco Pierre

Niewidoczne menu i letnie potrawy z kwiatami. Rozmowa z Wojciechem Amaro

Niewidoczne menu i letnie potrawy z kwiatami. Rozmowa z Wojciechem Amaro

kulinarnych wybranych we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym "Berlinale" połączony z kolacjami przygotowanymi przez słynnych polskich szefów kuchni. Udział w wydarzeniu kosztuje 200 zł i obejmuje pokaz filmu, kolację oraz transport. , Filmy wyświetlane będą w Silver Screen, a kolacje w

Jak Amaro robi piernik z chrobotka

warszawskie bazary. Wojciech Modest Amaro - szef kuchni prowadzonej wraz z żoną Agnieszką warszawskiej restauracji Atelier Amaro, pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką w przewodniku Michelina. W swojej kuchni przypomina zapomniane lub nieznane polskie smaki i prezentuje je w nowoczesnej formie

To przecież pyszne, drogi Watsonie!

rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Piotr Pietrzak z IBM Polska. O pomoc zwrócono się do wykładowców i szefów kuchni prestiżowego Instytutu Edukacji Kulinarnej w Nowym Jorku (Institute for Culinary Education). Podstawą wiedzy Watsona są tysiące przepisów kulinarnych, a także wiedza o chemicznej budowie

Potrzebuję dobrego jedzenia

Wybieramy np. Fryburg, czyli region, w którym powstaje słynny ser Gruyere (zwiedzanie piwnic, degustacja, obserwowanie tradycyjnych metod). W Ticino zajadamy się polentą i szafranowym risotto, w kantonie Vaud chrupiemy podpłomyki, zaś najlepsze rösti, czyli ugotowane i utarte ziemniaki zapieczo

Mikołaj Makłowicz: Kelner musi być lekko homoseksualny

;. - Nie, no co ty. Nie może byle głupek, który nie ma jeszcze tak wyrobionych kubków smakowych, dosypywać soli. Pokrój! Obierz! Takie rzeczy. Doprawianie to jest najważniejsza czynność. A potem? - Zapragnąłem pójść do Le Cordon Bleu, żeby zostać szefem kuchni. Żeby kuchnia mogła dobrze działać, musi być

Warszawski Festiwal Filmowy. 200 historii o świecie

jadłodajni, w której uchodźców karmi szef kuchni Massimo Bottura, w programie są m.in. "W zamrożeniu" - o pracownikach islandzkich chłodni, "Radiowe marzenia"- o rockowej kapeli z Afganistanu, która ma spotkać swoich idoli - zespół Metallica, dokument "Mali Blues" o muzykach

Nóż z powłoką ceramiczną z "Gazetą Wyborczą Trójmiasto"

Powłoka ceramiczna: - zapobiega przywieraniu żywności - ułatwia krojenie - powstrzymuje przenikanie smaku i zapachu Nóż szefa kuchni z ostrzem 20-cm wykonany jest ze stali nierdzewnej z powłoką ceramiczną. Ma niezwykle ostrą krawędź tnącą i jest odporny na odkształcenia i przebarwienia. Zaletą noża

Maciej Nowak wpada w szał w Strefie. Same wtopy

?! Same wtopy. Nie do jedzenia Szef kuchni przyjechał do Warszawy z Trójmiasta. Dlatego trudno zrozumieć, że grilluje dorsza (25 zł). Pomuchel, jak go tam zwą, to król Bałtyku, smakowity, cudowny i niezrozumiany przez niejakiego Wańkowicza Melchiora, literata, który dla wicu ułożył nieprzystojny rym

Noma - jedna z najlepszych restauracji na świecie - decyduje się na zamknięcie

- Drodzy goście, mamy dla was pewną wiadomość, którą chcemy się podzielić - tymi formalnymi słowami zaczyna się krótkie wideo nagrane przez Rene Redzepiego, szefa kuchni i twórca słynnej restauracji Noma w Kopenhadze - miejsca, które kilkukrotnie zwyciężało w prestiżowym rankingu http

Kuchenne rewolucje w Białym Domu

Kennedy. Za sprawą zatrudnionego przez nią doświadczonego szefa kuchni René Verdona posiłki wydawane w rezydencji prezydenta wreszcie nabrały światowego sznytu i były przyrządzane tylko z najlepszej jakości składników. A menu pierwszego oficjalnego obiadu, jaki przygotował Verdon dla pierwszej pary

Kuchnia pełna wiedzy

świat kulinariów, tym bardziej dochodził do wniosku, że badacze, którzy zajmują się naukami o jedzeniu, oraz praktykujący szefowie kuchni żyją w dwóch oddzielnych światach i rzadko wymieniają się swoimi obserwacjami i doświadczeniem. Jak przystało na naukowca, Nathanowi nie wystarczały gotowe receptury

Lunch z Warholem

Danie szefa kuchni Jona Atashroo 'Ciastko z Marsa', Andy Warhol 'Debbie Harry' 1980 Andy Warhol 'Elvis I i II' 1963-64 Andy Warhol 'Panie i Panowie - Iris', potrawa z menu degustacyjnego 'Koci pasztet'  Andy Warhol 'Marilyn Dyptych' 1962 Andy Warhol 'Kwiaty' 1964, Jon Atashroo 

Molekularny smak truskawki

? - Tak, wystarczy tylko spojrzeć na nie z zupełnie innej perspektywy - od strony molekuł, które nadają im charakterystyczny smak - twierdzi James Briscione, szef kuchni, dyrektor ds. rozwoju w Institute of Culinary Education, jednej z najważniejszych szkół kulinarnych w USA. O nowatorskim podejściu do

Program TV: "Ratatuj", Robin Hood i finał Euro 2016 [10.07.16]

Ratatujfilm animowany, USA 2007, reż. Brad Bird16:45 | TV Puls Wyróżniona Oscarem opowieść o sympatycznym szczurku, który marzy o karierze szefa kuchni w paryskiej restauracji. Jest obdarzony genialnym zmysłem powonienia i smaku, ma więc do tego zawodu szczególne predyspozycje. Na nic presja

Święto Niepodległości. Na płockim Starym Rynku rosół z gęsiny warzy się od samego rana [FOTO WIDEO]

Obejrzyj zdjęcia z kuchni polowej na Starym Rynku To już co najmniej po raz szósty w Święto Niepodległości będziemy wspólnie smakować tradycyjnej polskiej zupy. Pomysłodawcą, by z okazji obchodów 11 listopada wprowadzić do menu gęsinę, jest znany restaurator Krzysztof Krajewski. – Kiedy

Mark Brownstein - łowca smaków

zaprezentować go kucharzom i klientom? Należą do nich szefowie kuchni z kolekcją gwiazdek Michelina: Thomas Kammeier z Hugos InterContinental Berlin, Mario Caramella z Grand Hyatt Bali, chef John Pettitt z Cádiz w Santa Barbara i inni. Potrzebują mnie, bo sami muszą być w kuchni. Ja zaś plączę się po

"Ugotowany"

Adam (Cooper) zrobił kiedyś wielką karierę kulinarną w Paryżu, ale zaprzepaścił ją przez nadmierne zamiłowanie do seksu, alkoholu i narkotyków. Teraz przybywa do Londynu, trzeźwy i zmotywowany, z zamiarem zdobycia trzeciej gwiazdki Michelina dla hotelowej restauracji, gdzie się zatrudnia... Nie jest

Moda i jedzenie w MOMU

W czerwcowej odsłonie programu specjalną kartę przygotowała Mickey von Wyrozębski - twórczyni marki modowej MOZCAU i autorka linii produktów promocyjnych dla Kancelarii Prezydenta RP. W specjalnym menu znajdą się m.in. : krem z białych warzyw z truflową nutą i płatkami migdałów (14 zł), czarne tagli

Ugotowany ***

USA 2015 (Burnt) Reż. John Wells. Aktorzy: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Bruhl, Omar Sy Adam (Cooper) zrobił kiedyś wielką karierę kulinarną w Paryżu, ale zaprzepaścił ją przez nadmierne zamiłowanie do seksu, alkoholu i narkotyków. Teraz przybywa do Londynu, trzeźwy i zmotywowany, z zamiarem

Prezydentowa Komorowska i kucharze napisali książkę kulinarną. Bez bigosu

Lin z sosem z wątróbki dorsza z ciepłą sałatką z fasoli i kapusty włoskiej - od szefa kuchni. A może lin z patelni z sałatą i sosem rabarbarowym - od prezydentowej? Przepisy na te - i kilkadziesiąt innych dań godnych podniebienia najważniejszych osób w państwie - są w wydanej właśnie pod patronatem

Gwiazdka ponad wszystko. Stres od kuchni

Moment nie mógł być bardziej symboliczny: dzień przed premierą nowego wydania przewodnika gastronomicznego Michelin dla Francji, czerwonej książeczki, której gwiazdkami będą się kierować rzesze smakoszy. Wiadomość o samobójstwie francuskiego szefa kuchni Benoit Violiera zawiadującego kuchnią

Maciej Nowak jadł w Olive: Zupa rybna jest szkwałem znad Zatoki Puckiej

włoskiego bistro. Pochodzący z Rzymu właściciel restauracji wraz z szefem kuchni, również Włochem, kręcą się wśród gości, doglądają, czarują, wypytują o wrażenia. Tak umieją się zachowywać tylko południowcy. Dopieszczony, napojony dobrym winem, poinformowany o specjalnych ofertach dnia zacząłem oczywiście

Taaaka mała rybka!

majonezowy sos z dodatkiem musztardy, szalotek, ogórkowych pikli i właśnie anchois). Ale na sardelach świat małych rybek się nie kończy. I wcale nie trzeba w ich poszukiwaniu wyjeżdżać za granicę. Przecież mamy i wędzone szprotki, i sielawki, i smażone stynki... Oto, jak radzą sobie z nimi szefowie i szefowa

Znamy plany Cezarego Morawskiego wobec Teatru Polskiego. Rocznicowo i patriotycznie

Dotarliśmy do planów, jakie Cezary Morawski przedstawił w ubiegłym tygodniu komisji konkursowej, która zdecydowała, że będzie on dyrektorem Teatru Polskiego. Wybór wywołał protesty dużej części zespołu teatru, ale też ludzi kultury z całego kraju. W przedstawionej komisji koncepcji Morawski chce za

Walentynki od kuchni. Co ugotować, żeby rozkochać [RADZIMY]

pędy zielonego groszku, następnie kawałki śledzia i marynowanego kalafiora, przełóż na talerz. Przed podaniem posyp chipsami z pasternaku i udekoruj musem z awokado. MICHAŁ BRYŚ, szef kuchni restauracji L'Enfant Terrible Fot. Albert Zawada / AG Jako płetwonurek często jeździłem na różnego rodzaju

W tym lokalu denerwuje mnie w zasadzie wszystko - Maciej Nowak w Normie

Kuba Korczak, szef kuchni, który gotuje jak Kamil Stoch skacze. Gdy zastanawiam się, jak określić kuchnię Korczaka to być może najtrafniej byłoby napisać, że to nowoczesny i stuningowany bar mleczny. He he, zamarliście z przerażenia? Osłupieliście, co ten Nowak wygaduje? Czy to jest właściwa

Wojciech Modest Amaro. Życie od kuchni

gruncie: budowa albo gastronomia. I co, wylądował pan na zmywaku? - Nie. Byłem bardziej "smart". Znajomi mojej siostry otwierali włoską restaurację. Poszukiwali zastępcy szefa kuchni. Nie miałem żadnych kwalifikacji. Ale sfabrykowałem CV. Ponieważ inwestorzy nie mieli pojęcia o gotowaniu

Koniec żabich udek, czyli upadek kuchni francuskiej

Kiedyś bar szybkiej obsługi na paryskiej ulicy był powodem pogardy. Dziś francuska stolica przeżywa wysyp lokali z hamburgerami, a knajpy z jedzeniem na wynos zakładają sławy francuskiej gastronomii. Mogący się poszczycić trzema gwiazdkami w prestiżowym gastronomicznym przewodniku Michelina szef

W restauracji z Jastarni chcą podawać mięso fok. "Kiepski happening"

- tłumaczy nam Piotr Lisakowski, właściciel i szef kuchni restauracji Gryfon. I dodaje: - Jeszcze w latach 50. foki trafiały zimą na stoły mieszkających na Półwyspie Helskim Kaszubów, ponieważ nie mieli oni alternatywy. Chciałbym przypomnieć o tym zwyczaju i wskrzesić dawne przepisy, żeby nie zniknęły z

Aceto Balsamico: Zarwało się pode mną krzesełko, ale warto było

na Wawelskiej 60, gdzie mieści się aż... pięć stolików, nakrytych obrusami w biało-niebieską kratę, a za całą obsługę i pion właścicielski robi polska pani kelnerka oraz włoski szef kuchni. Przez dłuższy czas nie miałem zaufania do tego lokalu, bo mieści się w okolicy ochocko-inteligenckiej, a jak

"Jiro śni o sushi". Dziesięć krzeseł i trzy gwiazdki

Film Davida Gelba to pełnometrażowy dokument kulinarny. A właściwie film o mistrzu - nie kuchni, tylko sushi, bo to zupełnie odrębny gatunek. Witajcie w Japonii. Tu nic nie jest takie samo. Witajcie w nowych czasach: jedzenie jest wszędzie, szefowie kuchni piszą książki, prowadzą programy, bywają

Fish and chips z gwiazdką Michelin

. Zamówiłam kawę i przeniosłam się na tył dwustuletniego domku z bielonymi ścianami. Z kamiennego tarasu rozciągał się widok na zieloną dolinę Chew. To stąd właściciele pubu zamawiają produkty do kuchni: sery, śmietanę, dziczyznę, bażanty, grzyby i świeże warzywa. Przyświeca im idea: prosto z pola na widelec

Oto najdroższe restauracje w Warszawie. Stek za... 400 zł

Coraz częściej chcemy w Warszawie próbować rzadko spotykanych - zarówno polskich, jak i zagranicznych - składników i sprawdzić, co z nimi robią znani szefowie kuchni. Chcemy zjeść w eleganckim wnętrzu i być elegancko obsłużeni. Chcemy poczucia wyjątkowości i klasy luks. Ja od czasu do czasu też

Przyczółek luksusu - warszawski Marriott świętuje 20. urodziny

Europie, a 20 lat temu - szef kuchni w warszawskim hotelu. "Przeciętni rodacy nie mają czego [tam] szukać. Ceny, podobnie jak luksusowy, acz mało gustowny wystrój wnętrz, trzymają standard USA" - pisaliśmy w październiku 1989 r. w "Gazecie Wyborczej". Mleko z Niemiec, płatki z USA

Gruzja: Stoły na Chmielnej uginają się pod pieczystym [MACIEJ NOWAK]

Warszawie to pomysł w pytę. Nie inaczej jest w przypadku Gruzji, która osiadła w nieczynnym od sześciu lat dawnym Hotel Garni na podwórku przy ul. Chmielnej 5. Radość kwitnie już z samego powrotu do tego fascynującego reliktu XIX-wiecznej Warszawy, a tu jeszcze kusi gruzińska kuchnia. Jako eksperta zabrałem

Kluzik: Niech Migalski rządzi partią. Nie ma dzieci

szefa partii i szefa klubu do takiej roli matki z rozwianym włosem, która gdzieś pędzi między kuchnią, zeszytami a partią w budowie. Oczywiście, że godzenie obowiązków zawodowych z rodzinnymi jest bardzo trudne, ale pomiędzy nami był spór merytoryczny, jak partią zarządzać. I wydawało się, że naszym

Fizyka i chemia na kuchennym blacie: jedzenie molekularne

przyjść z rodziną, w cztery osoby? To tak osiem stów należałoby przygotować na obiad - tłumaczy Skubisz. Dziś szef kuchni przygotowuje dla nas skalopy z owoców morza z dodatkiem piany cytrynowej i kawioru z mandarynki oraz nitrosernik na deser. - Kuchnia molekularna to używanie wiedzy z chemii i fizyki do

Jak zamienić żołnierza w żwawą robotnicę

ludzkie bliźnięta jednojajowe. Jak to możliwe? Co powoduje, że po narodzinach jedne mrówki dostają przydział do wojska, a inne do kuchni? Czy steruje tym królowa? W badaniu opublikowanym niedawno w piśmie "Science" międzynarodowy zespół badaczy pod kierunkiem uczonych z Uniwersytetu Stanu

Nowy supernadzorca banków. Miłośnik gotowania i zapalony ogrodnik

swoją pracę w KNF - mówił nam Jakubiak w piątkowe popołudnie. Gdyby nie ta konieczność, pewnie coś by upichcił w ramach rodzinnego obiadu, bo jego prywatną pasją jest właśnie gotowanie. Podobno kulinarną specjalnością nowego szefa KNF są dania kuchni włoskiej. A jeśli nie gotuje, można go spotkać w

Jego zakład fryzjerski odwiedza pół Polski. A on historie zasłyszane od klientek opisuje na blogu

praktykantkom. Właścicielka zakładu pozwalała mu ściągać papierki po trwałej, starannie układał je na ręczniczku i suszył na kaloryferze. W siódmej klasie wiedział już, że chce zostać fryzjerem. Historie prosto z kuchni Swój salon na krakowskim Kazimierzu prowadzi od siedmiu lat. Maleńki zakład w bocznej

Cook it Raw na Suwalszczyźnie

edycji mobilizował mistrzów, by ugotowali dania z minimalnym zużyciem energii, z tego, co dostępne w pobliżu. Po wyprawie do Włoch, Laponii, Japonii projekt ewoluował, stał się platformą wymiany myśli i umiejętności kucharzy, okazją do zbliżania osób zwykle zamkniętych w swoich kuchniach. Poznawanie

Maciej Nowak w knajpie zwycięzcy "Top Chef"

ubiegłej dekady zachwycił mnie i moich kochanych Latynosów w Argentinie na Mokotowie, potem współtworzył świetną restaurację Hoża 25, by wylądować ostatecznie w swojej autorskiej kuchni Salto, mieszczącej się w Rialto właśnie. Po drodze zgłosił się i wygrał, tak en passant, program "Top Chef"

Poznaj właścicieli Knajpy Roku 2009

drzwi, a nawet latają talerze KB: - Łukasz, daj spokój. ŁG: - Kilka dni temu, godz. 6.30 rano, a my z Moniką przygotowujemy w kuchni tartoletki na catering. Zaczyna się coraz bardziej gwałtowny spór o to, czy dołożyć łososia wędzonego czy marynowanego? Argumenty się kończą, głos podnosi i wtedy cztery

Mięsne szwindle. Jak dajemy się nabierać, kupując mięso

osocza, zanim trafi do sklepu. Niektórzy producenci mocno przesadzają - np. na rozbiorze kurczaków nagle zjeżdża kilka tysięcy igieł i ze 100 kg udek robi nam się 115. Bo dozwolony jest nastrzyk do 15 proc. masy. Czysty zysk. Są też różne chemiczne dodatki, które mogą być zabawne w kuchni molekularnej

Już wkrótce "Tydzień Kuchni Polskiej"

. - To czas, w którym restauracje jak nigdy dotąd potrzebują wsparcia nas wszystkich - podsumowuje Magdalena Figurna. - Bądźmy więc razem z nimi, zamawiajmy na wynos, zachęcajmy do tego przyjaciół, promujmy ciekawe “antykryzysowe” pomysły restauratorów i szefów kuchni. Bądźmy razem dla

Anthony Bourdain (25.06.1956 - 8.06.2018)

Smakosz, szef kuchni i osobowość telewizyjna. Jeździł po całym świecie i soczystym językiem opowiadał, co warto tam zjeść - na ulicy czy w eleganckich restauracjach. Pracował jako kucharz i szef kuchni. Ukończył renomowaną Kulinarną Szkołę Amerykańską (Culinary Institute of America). W 2000 r

BBC: program o kuchni Kim Dzong Ila

Ermano Furlanis, kucharz z Instytutu Pizzy we Włoszech, próbował właśnie zasnąć, gdy zadzwonił telefon. To był szef kuchni jednego z luksusowych hoteli. Powiedział, że skontaktowali się z nim zagraniczni dyplomaci, którzy szukali nauczyciela gotowania dla "pewnego komunistycznego kraju na

Paul Bocuse (11.02.1926 - 20.01.2018)

Legendarny francuski szef kuchni, jeden z pionierów tzw. nouvelle cuisine, nazywany był „papieżem gastronomii”. Jego słynna restauracja L’Auberge du Pont de Collonges, położona niedaleko Lyonu, od lat cieszy się reputacją mekki kuchni francuskiej, a przy tym wyróżniona jest

18 najlepszych sushi w Polsce

lub dzwoniąc pod numer 507 656 416 lub (81) 445 81 11. takushisushi.pl 7. KURKUMA SUSHI&FUSION - Najlepsze sushi w Bydgoszczy Kurkuma powstała z prawdziwej pasji do jedzenia – jego przepięknych aromatów i wyjątkowych smaków. To właśnie miłość do gotowania każdego dnia pozwala szefom kuchni na

Szefowa kuchni z gwiazdkami Michelina: Nasze, kobiet, miejsce przy stole

wyjechać z Francji. Przez lata wiele osób pytało mnie o tę decyzję, a ich zdumienie miało dwa powody. Po pierwsze, mój kraj jest centrum kulinarnego świata i od zawsze był raczej punktem docelowym dla ambitnych szefów kuchni. Po drugie, kilka dekad po tym, jak wyjechałam z Francji do Stanów Zjednoczonych

Jedzenie na wynos gastronomii nie uratuje. Opolskie lokale walczą o przetrwanie

. – Rząd nie dał nam narzędzi do walki ze skutkami pandemii. Pozostaliśmy w tej walce sami i tak naprawdę nie wiem, jaki czeka nas los. Być może bankructwo, a może częściowe zwolnienia. Obawiam się, że naszej branży nie uda się wstać po drugim lockdownie – mówi Marcin Klich, szef kuchni w

Była kulinarną rewolucjonistką. Stworzyła żydowską kuchnię wegetariańską. Karmiła Chagalla. I wciąż inspiruje

uczestnicy dowiedzą się, jak przygotować m.in. wegański rosół z knedlami z macy, hummus ćwikłowy, czulent jednogarnkowy z białą fasolą i tempehem, honik lekach na syropie klonowym zamiast miodu i daktyle w gorzkiej czekoladzie nadziewane tahiną. Warsztaty poprowadzi Michał Lachur, szef kuchni i

Kulinarna moda dla zdrowia i warzywa w roli głównej. Jak Jamie Oliver odstawił mięso

coraz częściej przyrządzają je także telewizyjni szefowie kuchni, którzy niekoniecznie sami są wegetarianami. W swoich programach pokazują, jak z warzyw przygotować dania, które zachwycą nie tylko jaroszy. Jamie Oliver: Warzywnie znaczy smacznie Jamie Oliver: po prostu warzywaprogram kulinarny, Wlk

W połowie oglądania na pewno zamówisz jedzenie. Przy "Ugly Delicious" musisz jeść!

kręcono rok temu, a mały Hugo niedawno skończył roczek) i dlatego kucharz decyduje się zgłębić temat karmienia dzieci w wielu odsłonach. Odwiedza znajomych szefów kuchni, którzy opowiadają o tym, jak łączą prowadzenie swoich biznesów z wychowywaniem dzieci, dzięki czemu poznajemy m.in. uroczą

Bitwa nad Nugatem

Współczesne królestwo jako modny lokal. Trudno chyba o bardziej morderczą metaforę naszego świata. Zbrodnie popełniane w imię przystawki. Ambicje kipiące w garnku. Zdobywanie władzy już nawet nie choćby nad jakimś "dresem", tylko nad dressingiem. Nie zapomnę nigdy napalonego menedżera, kt

Qantas oferuje siedmiogodzinny lot donikąd. "Dla tych, którzy tęsknią za lataniem"

potrwać siedem godzin. Samolot będzie leciał na tyle nisko, by umożliwić pasażerom podziwianie widoków. Poleci m.in. nad  Queensland, Nową Południową Walią, Wielką Rafą Koralową, Uluru, Kata Tjuta, Byron Bay i Sydney Harbour. Lot w pidżamie, menu od szefa kuchni  Przewoźnik zaznacza, że na

Kto jest lepszym kucharzem, Magda Gessler czy Michel Moran? "Jest bardzo utalentowana, ale co to znaczy lepszy? Gotowanie nie ma płci"

lepszym kucharzem: pan czy Magda Gessler? - Nie ma rywalizacji, kto jest lepszy, bo jesteśmy innymi kucharzami. Magda jest bardzo utalentowana, ukształtowały ją też liczne podróże, ale jest wybitnym szefem kuchni także ze względu na swoją filozofię gotowania. Na co dzień nie ma tyle czasu co ja, żeby

World 50 Best Restaurant. Jedź do Włoch do najlepszej restauracji na świecie

ponad tysiącosobowe grono szefów kuchni, krytyków, smakoszy i dziennikarzy kulinarnych. Członkowie akademii są proszeni o wskazywanie najlepszych restauracji, jakie odwiedzili w ciągu danego roku (nie można jednak wskazywać restauracji ze swojego regionu). Na podstawie zliczonych głosów konstruowana

Dopóki będzie pomidorowa, będzie Polska. Co fascynuje kucharzy cudzoziemców w polskiej kuchni?

Martin Gimenez CastroArgentyńczykwłaściciel i szef kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar w Warszawie, zwycięzca I edycji programu telewizyjnego „Top Chef” Poznaję polską kuchnię od 11 lat i z biegiem czasu coraz bardziej przekonuję się, jak mądra to kuchnia i jak każdy jej element ma