recenzja zemsty

Tadeusz Sobolewski

Recenzja "Zemsty" Wajdy

Recenzja "Zemsty" Wajdy

Na pytanie, czy "Zemsta" to dobre kino, odpowiadam: tak. Miejscami

Tarantino pokonał Goebbelsa

"Wysadza w powietrze tę całą świńską bandę. Katharsis!" - Quentin Tarantino zbiera w Niemczech entuzjastyczne recenzje za film "Inglorious Bastards", w którym Żydzi dokonują krwawej zemsty na nazistach

Pub w Katowicach odwołał koncert i wylała się fala hejtu

W zeszłą sobotę w pubie Kapsel w Katowicach-Piotrowicach miał się odbyć Silesian Pride Festival: Śląska Duma. Podczas imprezy na jednej scenie miała wystąpić m.in. Nordica i dzieci ze scholi młodzieżowej działającej przy parafii na Zadolu. Po tym, jak impreza została odwołana, w internecie na pub wylała się fala hejtu.

Cannes 2017. Rozczarowanie i opór wobec filmów faworytów: Hanekego i Lanthimosa

Cannes 2017. Rozczarowanie i opór wobec filmów faworytów: Hanekego i Lanthimosa

, symbolizującej Zachód, jeszcze nie nastąpi! – głosi Haneke. Ale jakoś trudno mi wczuć się w jego pamflet i powtarzać antyburżuazyjne frazesy. Sekrety i wady, które odsłania „ostre, olśniewające, niewybaczające halogenowe światło” tego filmu – jak pisze w błyskotliwej recenzji w brytyjskim

Najgorętsze premiery książkowe wiosny: "W skorupce orzecha" Iana McEwana. A gdybyś jako płód usłyszał, że matka chce zabić twojego ojca?

Najgorętsze premiery książkowe wiosny: "W skorupce orzecha" Iana McEwana. A gdybyś jako płód usłyszał, że matka chce zabić twojego ojca?

swojej pracowni kolejne altówki. Według Zadie Smith otwarcie którejkolwiek z jego książek jest równoznaczne z oddaniem się w dobre ręce, które ochronią przed złym gustem, przegadaniem, chaosem, nudą i utratą wiary w powieść. To samo dotyczy "W skorupce orzecha”.  Płód czeka na zemstę

KUL znowu przegrywa ze zwolnionym pracownikiem

KUL znowu przegrywa ze zwolnionym pracownikiem

jej rzeczy. Habilitację Bober oceniało troje recenzentów, dwie recenzje były pozytywne, a jedna negatywna. Dlaczego więc rada wydziału w głosowaniu nie przyjęła pracy? Uznano, że - choć jedna recenzja ma pozytywną konkluzję - faktycznie jest negatywna. Pani doktor uznała tę decyzję za zemstę na niej

Demon ****

Demon ****

pogoni za symbolami nie udało się Wronie uniknąć błędów, zawieszenie akcji w bezczasie staje się jednocześnie atutem co i pewnym ograniczeniem "Demona". Czy na pewno, jak przeczytamy w wielu recenzjach, dybuk szuka zemsty? A jeśli nie - czego pragnie, co właściwie chce nam powiedzieć? Tych

Białostocki "Shakespeare" najlepszym teatralnym komiksem

Białostocki "Shakespeare" najlepszym teatralnym komiksem

- tym bardziej spiętym i przejętym - hierarchia wartości się przemieści. Niektórzy się oburzą. Bo jakże tak: warszawska tęcza spalona z powodu Szekspira? Szekspir przedmiotem korupcji w Sejmie? Polscy katolicy, którzy porwali żydowskie dzieci i ochrzcili je w odwecie zemsty za "Kupca weneckiego

Chore doktoraty ASP w Warszawie - cd. Tarasewicz: "To nagonka"

Chore doktoraty ASP w Warszawie - cd. Tarasewicz: "To nagonka"

"przewód doktorski zawierał istotne braki formalne, które dyskwalifikowały go pod względem prawnym (...). Opinie recenzentów nie spełniały wymogów ustawy. Recenzje nie oceniały dzieła artystycznego, tylko dokonania artystyczne doktoranta w ogólności. Brak w nich było nawet pobieżnej analizy czy

Dzisiaj w TV: "Omar", Sean Penn i "Drużyna A" [07.12.15]

Dzisiaj w TV: "Omar", Sean Penn i "Drużyna A" [07.12.15]

się wyrwać z dzielnicy bezprawia. Film z muzyką Ennio Morricone wprowadza dobrze znane motywy gatunku: konflikty lojalności, napięcia etniczne, miłość, zdradę, zemstę. Umiarkowane pochwały, z jakimi się spotkał, dotyczyły nie tyle zręcznej reżyserii i scenariusza, ile doskonałych kreacji całej czwórki

Program TV: "Krew za krew", "Obywatel" i "Demon" [19.12.16]

Program TV: "Krew za krew", "Obywatel" i "Demon" [19.12.16]

udało się Wronie uniknąć błędów, zawieszenie akcji w bezczasie staje się jednocześnie atutem i pewnym ograniczeniem "Demona". Czy na pewno, jak przeczytamy w wielu recenzjach, dybuk szuka zemsty? A jeśli nie - czego pragnie, co właściwie chce nam powiedzieć? Tych pytań reżyserowi zadać już

Jakub Żulczyk: Pisząc "Ślepnąc od świateł", wyprorokowałem celebrytę, który przejechał kobietę na pasach. Aż się boję, co wyprorokuję "Wzgórzem Psów"

Jakub Żulczyk: Pisząc "Ślepnąc od świateł", wyprorokowałem celebrytę, który przejechał kobietę na pasach. Aż się boję, co wyprorokuję "Wzgórzem Psów"

czarno-białe. I my właśnie teraz żyjemy w świecie różnych czarno-białych historii, generalnie jest ich kilka, dwie, może trzy, i one nawzajem się napinają, równoważą. >> Przeczytaj recenzję "Wzgórza Psów" Czarno-białe są dziś m.in. wykładnie historyczne – ci byli dobrzy, ci źli

Problemy Akademii Sztuk Pięknych. Odrzucone doktoraty Rottenberg, Wodiczki...

Problemy Akademii Sztuk Pięknych. Odrzucone doktoraty Rottenberg, Wodiczki...

ustawy. Recenzje nie oceniały dzieła artystycznego, tylko dokonania artystyczne doktoranta w ogólności. Brak w nich było nawet pobieżnej analizy czy choćby jednego zdania na temat jakości i wagi prezentowanego dzieła. Komisja podważyła wartość dowodową recenzji, które pod względem formalnym i

Dzisiaj w TV: Lucky Luke, "Django" i Bradley Cooper z Jennifer Lawrence [18.10.15]

Dzisiaj w TV: Lucky Luke, "Django" i Bradley Cooper z Jennifer Lawrence [18.10.15]

wyższości rasowej. I przypomina, jak bezlitosna, wręcz biblijna, może być zemsta. (stan) "Poradnik pozytywnego myślenia"komediodramat, USA 2012, reż. David O. Russell, wyk. Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro22:20 | TVP 1 (powt. poniedziałek 23:00) Pat (Bradley Cooper) wychodzi ze

Prof. Jan Woleński: Zemsta naukowa na Lasku. Takich okropnych czasów dożyliśmy

Prof. Jan Woleński: Zemsta naukowa na Lasku. Takich okropnych czasów dożyliśmy

panującymi zasadami, które obejmują recenzowanie, obronę, jakość pracy. Zdarza się, że praca nie spełnia warunków, zdarzają się przypadki kumoterstwa, recenzje tzw. koleżeńskie i wiele innych rzeczy, bo jesteśmy tylko ludźmi, i to się zdarza na całym świecie. Polska tu nie jest wyjątkiem. Kontrola więc jest

ROK 2014 W TEATRZE: "Wycinka" Lupy, "Apokalipsa" w Nowym Teatrze, dwa razy "Dziady" [MROZEK]

ROK 2014 W TEATRZE: "Wycinka" Lupy, "Apokalipsa" w Nowym Teatrze, dwa razy "Dziady" [MROZEK]

którymi tak trudno się pożegnać. Gorzki monolog Skiby na ten temat długo dzwoni w uszach, sceny z wrocławskiego spektaklu zapadają w pamięć (recenzja spektaklu TUTAJ...) "APOKALIPSA" W WARSZAWSKIM NOWYM TEATRZE Rozpoczęto nareszcie budowę nowej siedziby teatru Krzysztofa Warlikowskiego, a sam

Wiktor Zborowski: Ani przez chwilę nie myślałem o książce Tokarczuk jako o materiale na film. Myliłem się

Wiktor Zborowski: Ani przez chwilę nie myślałem o książce Tokarczuk jako o materiale na film. Myliłem się

;Pokot" wchodzi do kin. Holland na wojnie przeciwko przemocy [RECENZJA] Zawsze chciał pan zagrać u Agnieszki Holland. No i pan zagrał, a „Pokot” zdobył Srebrnego Niedźwiedzia. – Gdy zadzwoniła do mnie śp. Weronika Migoń, że Agnieszka chciałaby mnie zaprosić do swojego filmu

Justin Timberlake wystąpi w nowym filmie Woody'ego Allena

Justin Timberlake wystąpi w nowym filmie Woody'ego Allena

. W tej romantycznej komedii grany przez Jessego Eisenberga ("The Social Network") chłopak z Bronxu zakocha się w kalifornijskiej dziewczynie, w którą wcieli się Kristen Stewart ("Zmierzch"). Film zebrał dobre recenzje na festiwalu w Cannes, jednak premierę przyćmiła fala

"47 roninów" - niedobry film, trzecia gwiazdka tylko za kampowy wdzięk

"47 roninów" - niedobry film, trzecia gwiazdka tylko za kampowy wdzięk

przeszłość konsekwentnie zarażona jest magią. Piękna czarownica o hipnotycznych, zmiennych oczach potrafi zamienić się w lisa albo smoka, bohaterowie ćwiczą silną wolę, walcząc z omamami, tajne zaklęcia pomagają nabrać nadludzkiej szybkości. A w tym wszystkim honor, zemsta i miłość. Jak to u samurajów, nawet

Dzisiaj w TV: Julia Roberts, Brad Pitt i "Zakonnica w przebraniu" [16.12.15]

Dzisiaj w TV: Julia Roberts, Brad Pitt i "Zakonnica w przebraniu" [16.12.15]

"Mój chłopak się żeni"komedia romantyczna, USA 1997, reż. Paul J. Hogan, wyk. Julia Roberts, Dermot Mulroney, Cameron Diaz, Rupert Everett20:40 | Polsat "Mój chłopak się żeni" - recenzja "Czarna dalia"film kryminalny, Niemcy/USA/Francja 2006, reż. Brian De Palma, wyk

Dzisiaj w TV: "Ojciec chrzestny III", Uma Thurman i "Nikita" [24.11.15]

Dzisiaj w TV: "Ojciec chrzestny III", Uma Thurman i "Nikita" [24.11.15]

wie, jak radzić sobie w związku z superwoman, ale trudniejsze okazuje się zerwanie: w furiackich atakach zemsty eksdziewczyna bywa niebezpiecznie pomysłowa. (ptf) "Imię róży"dramat kryminalny, Niemcy, Francja, Włochy 1986, reż. Jean-Jacques Annaud, wyk. Sean Connery, Christian Slater, Helmut

Dzisiaj w TV: "Lot nad kukułczym gniazdem", Iron Maiden i "Kill Bill vol. II" [21.11.15]

Dzisiaj w TV: "Lot nad kukułczym gniazdem", Iron Maiden i "Kill Bill vol. II" [21.11.15]

następujących zawodników:Z kadry A: Kamil Stoch, Piotr Żyła, Jan Ziobro i Klemens Murańka.Z kadry B: Maciej Kot, Dawid Kubacki i Bartłomiej Kłusek. (kjz) "Sędzia"dramat, USA 2014, reż. David Dobkin, wyk. Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga20:00 | Cinemax "Sędzia" - recenzja Kaliny

Sobota 12.09 w TV: David Lynch, "Drogówka" i Tom Ford

Sobota 12.09 w TV: David Lynch, "Drogówka" i Tom Ford

partyzantach zemsty. Tytułową ekipę poznajemy w momencie, gdy postanawia uwolnić dobrego Niemca - czyli zabójcę hitlerowców - Hugo Stiglitza. Losy Shoshanny, która cudem unika śmierci w pierwszej scenie filmu, Bękartów i alianckich szpiegów zejdą się, oczywiście, w kinie. (łf) "Bękarty wojny"

Program TV: "Miasto 44", "Demon", "Kac Vegas" [01.10.16]

". Czy na pewno, jak przeczytamy w wielu recenzjach, dybuk szuka zemsty? A jeśli nie - czego pragnie, co właściwie chce nam powiedzieć? Tych pytań reżyserowi zadać już, niestety, nie zdążymy. Sugestywny finał filmu pozostawia miejsce na interpretacje. (guszp) Kac Vegaskomedia, USA 2009, reż. Todd

Program TV: "Steve Jobs", "Czarownica" i "Drogówka" [29.10.16]

się tron królestwa sąsiadującego z ziemią magicznych istot. Żeby dostać koronę, podstępnie amputował dawnej miłości skrzydła, po czym zostawił ją samą, okaleczoną i obolałą. A także wściekłą na cały świat, zgorzkniałą i żądną zemsty. Okazja do odwetu pojawiła się wraz z narodzinami córki Stefana

Trupy w ciemnych PRL-owskich piwnicach i odnalezione po latach listy Iwaszkiewicza do kochanka

„na wycug” do niepotrafiącej dać jej ciepła córki. Zamknięta, patriarchalna kultura, której rewersem jest wychowywanie przez matki córek do uległości i późniejsza zemsta córek; szerząca strach przed obcymi PRL-owska propaganda (stonka ziemniaczana!); „socjalistyczna” polityka

Festiwal Filmowy w Gdyni: "Smoleńsk" przerażająco modelowy

” triumfuje. Jak pisał w „Wyborczej” w pierwszej recenzji Roman Pawłowski, w filmie znamy ją od samego początku. Aby jej ostatecznie dowieść, użyto w finale zamordowanych oficerów z Katynia: w obrzydliwie nekrofilskiej scenie żywe trupy powstają z grobu i wychodzą naprzeciw ofiarom spod

"Zjawa": Jak DiCaprio walczył o Oscara (z niedźwiedziem). Recenzja filmu

dorastającego syna Hawka (Forrest Goodluck). Gdy dźwignie się ze śmiertelnej zapaści, będzie szukał zemsty na Fitzgeraldzie i Bridgerze za wszystkie krzywdy, jakie mu uczynili. I to pomimo że, jak sam powiada, "zemsta jest w rękach Boga, nie moich". Sprawdź książkę, na podstawie której powstał kinowy

Środa w TV: "Niebezpieczne związki", "Ida" i "Żar ciała" [POLECAMY]

skandalizującej powieści Choderlosa de Laclosa. XVIII-wieczny Paryż, zdemoralizowana markiza de Merteuil (Close) prosi wytrawnego uwodziciela wicehrabiego de Valmont (Malkovich) o pomoc w zemście. Valmont ma zdobyć niewinną narzeczoną niedawnego kochanka Merteuil. Jednocześnie zakładają się, że Valmont posiądzie

Zima wasza, wiosna nasza. A potem lato i V Rzeczpospolita

zrzeszeń i demonstracji – żeby ją zniszczyć. O to, że jej prawa nie będą was chronić przed zemstą tych, którym na III RP zależało, możecie mieć pretensje tylko do siebie.  *** Jednocześnie trzeba wyciągnąć z tego wnioski. Dostrzec te niedoskonałości ustroju III RP, które pozwoliły PiS

Dzisiaj w TV: Ryan Gosling, "Kapitan Phillips" i "Notting Hill" [09.11.15]

somalijskich piratów. Napastnicy żądają pieniędzy, ale znaleziona w sejfie kwota ich nie zadowala. Wtedy, by bronić załogę, kapitan oferuje siebie jako zakładnika. "Kapitan Phillips" - recenzja Mai Staniszewskiej "Chrzest"dramat obyczajowy, Polska 2010, reż. Marcin Wrona, wyk. Wojciech

"Książki. Magazyn do Czytania". Nowy numer w sprzedaży od 17 maja. Yanagihara, Keret, Bieńczyk, Esterházy...

Juliuszowi Kurkiewiczowi Przeczytaj recenzję "Małego życia" Karpowicza Zamiast o Lewandowskim przed Euro Na przykładzie wspomnień najlepszego z francuskich piłkarzy (choć Polaka) można dostrzec, nie bez melancholii, co się porobiło z futbolem - pisze Marek Bieńczyk Od Chrystusa do hipsterów Męska

Atomowe miasta. Polecamy książki

. Nagrodę Amerykańskich Historyków, Nagrodę Amerykańskiego Stowarzyszenia Historycznego i Nagrodę Amerykańskiego Stowarzyszenia Historii Przyrodniczej. W recenzji zamieszczonej w "American Historical Review" Jon Wiener pisał: Brown dostrzegła niezwykłą paralelę między Richland i Oziorskiem, która

Krzysztof Jasiński i Teatr STU. Legenda zaczęła się od "Spadania"

pierwszych liter powstała nazwa STU. – Krzysztof Jasiński po nieudanym jednorazowym pokazie „Nie do obrony” Osborne’a, firmowanym przez Uwagę, kiedy z balkonu Wojtek Pszoniak wygłosił najkrótszą recenzję: „Nie do obrony!”, podjął decyzję o założeniu swojego teatru

Zrób to sam: bombardowanie. Jak Amerykanie zrujnowali niemieckie miasteczko, bo gdzie indziej były chmury [RUDNICKI]

proza. Nierzadko z wisielczym humorem, ale nie tym grubym, dosadnym, ale suchym, lapidarnym. Chłop dał radę, mało, błąd autora czujnie wychwycił i zamieścił go w przypisie: Autor błędnie (celowo lub nie) przypisuje Musilowi myśl Prousta. Przeleciałem recenzje i krytyki w Niemczech, nikt nie zauważył

Isabelle Mege - uwaga, muza! Ona kolekcjonuje siebie

Opowieść o Isabelle Mege można zacząć na kilka sposobów. Na przykład jak recenzję: fotograf używa jej ciała niby plastycznej masy, która miękko poddaje się obróbce. Rzeźbi bryły, rozkłada w zagłębieniach światło i cień. Kręgosłup można tak wygiąć, że człowiek zamienia się w nieokreślony mebel

Danuta Szaflarska nie żyje. Była gwiazdą dwóch stuleci

" Moniuszki, eksponującym oczywiście wątek narodowowyzwoleńczy i klasowy. Wciąż pracuje dużo w teatrze, przede wszystkim z reżyserem Erwinem Axerem. Zbiera świetne recenzje. Razem z Axerem trafia do Teatru Kameralnego Domu Żołnierza w Łodzi, który przeniesiony pod koniec lat 40. do odbudowanej

Jesteśmy jak "Dziady" Rychcika? Powierzchowne, robiące wszystko na odczepnego? [LIST]

następne trzy godziny. Rychcikowi nie udało się chyba nic, co szumnie zapowiadał w opisach spektaklu. Na pewno nie udało się wiele. Zadziwiają mnie pozytywne recenzje tej sztuki. Być może krytycy odnaleźli tam ten ukryty sens, a być może dostali pulę darmowych biletów i nie wypadało pisać źle. Dlatego też

10 najlepszych filmów 2015 r. Lekarstwo na katastrofizm

ulicy, na ekranikach iPhone'ów. Zobacz też: Birdman - zwiastun . Dzikie Historie Argentyńska komedia zemsty wyprodukowana przez Almodóvara. Śmiechem kwitujemy zasztyletowanie kuchennym nożem, zepchnięcie w przepaść, skandal na weselu. Śmiech na filmie Damiána Szifróna to odreagowanie agresji

Szczęśliwa trzynastka z Gdyni - te filmy powalczą o Złote Lwy

arthouse'owego, transgresywnego kina, w której można odnaleźć echa Pasoliniego i Godarda, von Triera i Gaspara Noé. Rewolucyjny akt zemsty, bezinteresowne morderstwo, którego dokonuje bohater (Marcin Kowalczyk), jest już tylko ozdobnikiem, parodią XX-wiecznej kontrkultury. Czy coś jeszcze znaczy

Polska siatkarskim mistrzem świata!

frekwencyjnego rekordu świata - 63 tys. widzów oglądających inauguracyjny mecz z Serbią na Stadionie Narodowym. I zebrał entuzjastyczne recenzje od wszystkich zagranicznych gości. Polska to jedyny kraj na świecie, który siatkówkę zamienia w efektowne show. Nasza reprezentacja też wreszcie przeskoczyła wszystkich

"Pamiętnik z powstania warszawskiego" Białoszewskiego wreszcie bez skreśleń

cywilny. Świadczy o tym pogardliwa i kompletnie głucha na literaturę recenzja pisarza Wojciecha Żukrowskiego, bliskiego obozowi moczarowskiemu. Tytuł: "Mironek w powstaniu". Już wcześniej, w recenzji wewnętrznej dla Państwowego Instytutu Wydawniczego, Żukrowski stwierdzał, że jest to "

Powieść kontra serial? Telewizja nie ma szans. Natalia Szostak poleca książki

; czytamy w materiałach od wydawcy. Nareszcie! W końcu zamiast określać kobiety przez pryzmat ich mężów (jak choćby Siri Hustvedt, która nie wiadomo jak wiele świetnych książek musi jeszcze wydać, żeby nie pisano o niej w pierwszym zdaniu każdej recenzji „żona Paula Austera”), piszemy o

Wioletta Grzegorzewska: Nie mam już dokąd uciec. Świat się zamienia w mroczne Gotham City

hiszpańsku i katalońsku, w najbliższych dniach będą w Stanach. Książką zainteresowali się krytycy i czytelnicy, w sieci pojawiło się sporo recenzji. W pewnym momencie ta popularność stała się wręcz trochę uciążliwa, na jakiś czas musiałam uciec z wirtualnego świata. Czytelnicy wysyłali mi zdjęcia swoich

W poszukiwaniu straconej komunikacji. Niezależni wydawcy na Białorusi

tym w Polsce jesteśmy spóźnieni o jakieś dwadzieścia lat. Na Białorusi nie można zobaczyć reklam wydawnictw i ich książek, np. billboardów, szeroko dostępnych zapowiedzi promocji książek - począwszy od telewizji, która u nas jest rosyjskojęzyczna. Pojawiają się w zasadzie tylko recenzje, ale jako

Orliński o filmie "Lego przygoda" i znaczeniu klocków Lego dla popkultury

przyznać. No bo jak miałem zgłosić taki temat w dziale kultury? "Chcę napisać recenzję z nowej linii Lego"? Tymczasem linia Bionicle, która wychodziła w latach 2001-10, naprawdę prosiła się o taką recenzję i żałuję dziś, że jej nigdy nie napisałem. Chodzi o to, że do tych klocków dorobiono całą

Kultura remiksu, czyli inżynierowie na tropie portfela

przyznać. No bo jak miałem zgłosić taki temat w dziale kultury? "Chcę napisać recenzję z nowej linii Lego"? Tymczasem linia Bionicle, która wychodziła w latach 2001-2010, naprawdę prosiła się o taką recenzję i żałuję dziś, że jej nigdy nie napisałem. Chodzi o to, że do tych klocków dorobiono całą

Oscary w liczbach: Pięć filmów, które nie były najlepsze, a dostały Oscara

epopeje filmowe o honorze, zemście i sprawiedliwości. Dlatego w pierwszym tygodniu wyświetlania nie był w stanie zarobić nawet miliona dolarów. Skazani na Shawshank - zwiastun filmu 5. "Chicago" "Gangi Nowego Jorku" Scorsesego, "Pianista" Polańskiego i "Godziny"

Klasa średnia łupana, czyli skandal we wsi Warszawa

szubienicy, czyli Frljić i "Klątwa" Wyspiańskiego. Tak mocnego politycznego spektaklu nie było w Polsce od lat [RECENZJA] Ludzie wiewiórki Akcja sztuki Wyspiańskiego rozpoczyna się od apokaliptycznej klęski żywiołowej: suszy. Nad wsią zawisa widmo głodu. Społeczność bardzo szybko interpretuje

Złote Globy 2015. Najważniejsza tej nocy okazała się... polityka [SZCZERBA]

wakacjach, oraz "Transparent" o rodzinie z Los Angeles odkrywającej, że jej głowa - ojciec trojga dzieci Mort (wyróżniony za najlepszą rolę w serialu dramatycznym Jeffrey Tambor) - uważa się za kobietę. - To początek mojej zemsty. Już osiem razy byłem nominowany. Nie mogę, kurwa, uwierzyć, że

Złote Maliny. Adam Sandler z rekordową liczbą nominacji

nominowany do Złotej Maliny w kategorii najgorszego aktora za jego role w filmach: "Anatomia strachu" (Trespass), "Polowanie na czarownice" (Season of the Witch) i "Piekielna zemsta" (Drive Angry 3-D). Ulubiony cel kąśliwych recenzji krytyków filmowych "Saga zmierzch

Kurkiewicz w księgarni. Oto nowości tygodnia

Nowość tygodnia: Co tak pięknie lśni 27 stycznia 1866 r. - autorska skrupulatność jest w pełni uzasadniona, o czym za chwilę - do miasteczka Hokitika na dzikim południowym zachodzie Nowej Zelandii przybywa młody ambitny Szkot Walter Moody, marzący o złocie i o zemście na ojcu, który porzucił jego

''Opór'' - stereotypy obala, by w nie wpaść

się z mieszanym przyjęciem wśród recenzentów najbardziej liczących się dzienników. Jak wynika z "termometru recenzenckiego sukcesu" na popularnej stronie poświęconej nowym filmom www.rottentomatoes.com, "Opór" otrzymał tylko 55 proc. pozytywnych recenzji, głównie w mniej liczących

Prosto z Wenecji: na początek lot 63-letniego Batmana [SOBOLEWSKI]

" - zamienia się dziś siłą rzeczy w reklamowy show. Birdman przeżywa nagły triumf - za moment na Twitterze jego sfilmowany bieg będzie miał 80 tys. fanów. W tym wyścigu wszystko się liczy. Także krytyka. Inárritu dał Keatonowi okazję do zemsty w konfrontacji z siwowłosą recenzentką teatralną

Danuta Szaflarska kończy 102 lata. Gwiazda dwóch stuleci

wszystkim z reżyserem Erwinem Axerem. Zbiera świetne recenzje. Razem z Axerem trafia do Teatru Kameralnego Domu Żołnierza w Łodzi, który przeniesiony pod koniec lat 40. do odbudowanej Warszawy stanie się Teatrem Współczesnym. Później pracuje w Teatrze Narodowym. Danuta Szaflarska: nie dać się zgnębić Jest

Smukły mężczyzna, czyli idealny krzywdziciel dzieci

chowanego. Czy to była jakaś zemsta, czy chęć rabunku? Nie. Dziewczynki wyjaśniły, że wszystko to zrobiły, chcąc się wkraść w łaski Slendermana (dosłownie "Smukłego Mężczyzny"). Miały nadzieję, że po takiej zbrodni Slenderman się do nich odezwie z gratulacjami. Slenderman straszy - w nowej grze

W sierpniu za horyzontem. Blog o Nowych Horyzontach

Wieniamin, jak i Vincent wychowują się bez ojca, obaj są licealistami. Obu też na początku towarzyszy gniew, nastoletnia furia, która znajduje pożywkę w religii. Dla Vincenta, bohatera filmu Greena, inspiracją do zemsty na nieobecnym ojcu jest wisząca w jego sypialni reprodukcja "Ofiarowania Izaaka

Kibol kina polskiego, czyli ziarno kiełkuje [Varga]

recenzje niektórych wzburzonych krytyków, którzy "Ziarnu" antypolskość zarzucą. To jest film, w którym najważniejsze zdania o istocie polskości padają, o polskiej nienawiści, o polskiej żółci, o polskiej zawiści, o polskiej zemście. A i o Kościele polskim przecież tam znakomite frazy fruwają

Galaktyczna premiera - "Gwiezdne Wojny" w Cannes

się szturmowcy Imperium, a aktorskie sławy licznie stawiły się na wieczorną uroczystą premierę i bankiet na pokładzie jednego z najbardziej luksusowych statków naszych czasów "Queen Mary II". Pokaz "Zemsty Sithów" poprzedziła obowiązkowa parada gwiazd po czerwonym dywanie. Reżyser

Xavier Dolan: Wracam do szkoły [ROZMOWA]

, choć została mi niecierpliwość. I nie muszę wrzeszczeć. Moje filmy są krzykiem. A nawet delikatną zemstą na rzeczywistości. Zemstą? - Doskonale pamiętam narzekania matki, że benzyna zdrożała, a ona znowu musi mnie gdzieś zawieźć. Albo irytację, że świeci słońce, a znów trzeba dla mnie gotować. W swoich

Kilka ciepłych słów, czyli tajna historia blurba

przestróg, by odmów nie brać zbyt osobiście, nie kląć i nie zaprzysięgać zemsty. Za blurby się nie płaci, dlatego każdy jest na wagę złota, a za cymesy uznawane są takie książki, które (jak np. „Igrzyska śmierci”) uznawane są zgodnie za „książkę, od której nie można się oderwać&rdquo

"Fredraszki" Jana Englerta w Teatrze Narodowym [ROZMOWA]

. Pisząc scenariusz, wspólnie z Tomaszem Kubikowskim, staraliśmy się używać tylko tekstów fredrowskich, włączając jedynie fragmenty recenzji, tych krytycznych, w których atakowano Fredrę. Próbowaliśmy pokazać, jaki wpływ na artystę może mieć taki frontalny atak krytyki. Byłem świadkiem podobnej sytuacji w

Michel Houellebecq. Kasandra

Europa popełniła samobójstwo. Fragment najnowszej powieści "Uległość" Michela HouellebecqaMichel Houellebecq: nihilista, cynik, mizogin i islamofob? Skoro recenzję należy zaczynać od spoilera, powiedzmy, że "Uległość" to umieszczona w bliskiej przyszłości political fiction o

O penisach, skórzakach i transach

jest antykoncepcja i że ewentualnie można usunąć ciążę, jeśli nie można sobie pozwolić na dziecko". Recenzja ksiązki ''Kłopoty z seksem w PRL'': Z dziejów seksu w Polsce Ludowej W końcówce realnego socjalizmu nastąpił zwrot. Kościół i prolajferzy (właśnie się pojawili) lansowali naturalne sposoby

"Śmieć", czyli przeżyć w Rio

". To historia 12-letniego chłopca (Nikołaj Burlajew), któremu Niemcy zgładzili rodzinę. Iwan, uciekinier z obozu koncentracyjnego, dołącza do radzieckiego oddziału jako zwiadowca. Z jednej strony do działania pcha go żądza zemsty, z drugiej - nawiedzają go senne widzenia na temat dawnego

Czaszka Czajkowskiego

Żydów - pokazał ją jako rodzaj archetypu w kulturze europejskiej. Na scenie, pod domem Żyda Shylocka pojawiają się i postacie inkwizytorów w spiczastych kapturach, i SA-mani z pochodniami. Podobnie jak Czajkowski, Warner bierze w obronę Shylocka, bankiera ogarniętego żądzą zemsty, który udziela pożyczki

Jan Klata: Jest pani gotowa umrzeć za palmę?

;. Poczucia. Po to, żeby za nic nie brać odpowiedzialności. Sądząc po wynikach wyborów, społeczeństwo potrzebuje zmiany. - Wynik wyborów to zemsta ofiar. Wkurwili się ludzie na wyalienowaną, butną władzę, która nie miała z kim przegrać, chcieli jej pokazać faka i pokazali. Ludzie potrzebują zdrowej dawki

Oscary 2016. "Zjawa" z DiCaprio: wszyscy jesteśmy dzikusami

filmie to scena godna szekspirowskiej tragedii: myśliwy na oczach bezsilnego Glassa w szamotaninie z jego synem zadaje mu śmiertelne pchnięcie, a bezwładnego bohatera przysypuje ziemią w dole i zostawia. Nie docenia jednak woli życia oraz pragnienia zemsty: Glass wyczołguje się z grobu i przez resztę

Tatarski bohater Związku Radzieckiego

recenzje. Wacław Radziwinowicz, moskiewski korespondent "Gazety Wyborczej", porównywał obraz Sejtabłajewa do "Katynia" Andrzeja Wajdy. Polski film w końcu udało się pokazać w Rosji; pytanie, czy podobnie stanie się z "Chajtarmą". Jak mówi współproducentka filmu Iwanna Diadiura

Janusz Głowacki: "Uszanuj naszą inteligencję i nie mów, że chcesz pisać prawdę"

zabawa. Myślę, że prawica ma już od dawna napisane recenzje filmu, którego nie widziała, i książki, której nie czytała. W pana książce mieszają się: miłość z nienawiścią, podziw z zawiścią, ironia z prawdziwą tragedią. - Wymieszałem też różne formy literackie. Prawdę z fikcją, Polskę wolną ze zniewoloną

Ile prawdy w prawdziwej historii

) biznesu oraz polityki. Porwanie Krzysztofa ma być zemstą na jego ojcu za odrzucenie korupcyjnej oferty - przejęcia zakładów mięsnych w stolicy. A celem nie okup, ale zniszczenie firmy Olewnika. Pilot w rękach kobiety "Układ płocki" został w "Krzysztofie" zasuflowany, choć nie

Tim Burton o filmie "Wielkie oczy": chłoszczemy kiczem jak biczem [ROZMOWA]

. Lubię myśleć o Walterze i Margaret jako o nowoczesnej, bardzo nieudanej parze, która traci kontrolę nad swoimi dziećmi - obrazami. Bo świat później już nigdy nie będzie taki sam. A może zrobił pan "Wielkie oczy" z zemsty na krytykach, którzy na wystawie pana prac w The Museum of Modern Art nie

25 książkowych hitów roku 2015

poszukiwaniu niewidzianego od lat syna. Historia o utraconych wspomnieniach, miłości, zemście i wojnie. Ukaże się na Zachodzie 3 marca. 6. Miron Białoszewski "Proza stojąca, proza leżąca. Teksty rozproszone i niepublikowane", PIW, czerwiec Wydarzenie. 12. tom "Utworów zebranych"

Reżyser "Whiplash": Chciałem osiągnąć stan transu, histerycznej obsesji

przerażający. Właściwie z jego powodu na cztery lata niemal całkowicie poświęciłem się graniu. "Whiplash" to rodzaj zemsty po latach? - Nie! Raczej sposób na to, żeby się wreszcie z przeszłości wyzwolić. W pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że co najmniej raz w miesiącu pojawiają się w moim życiu

Uparty Raul Hilberg

przekształceniu organizacji żydowskich w narzędzie zagłady. "W historii diaspory nie odnotowano w zasadzie przypadków ataków prewencyjnych, oporu zbrojnego czy zemsty". Żydzi wypracowali za to model reakcji, na który składały się bierny opór, łagodzenie, unikanie, paraliż i uległość. Po podboju Polski

Polański: Ja nie oskarżam, ja tylko staram się nie być hipokrytą

sytuacji musiałem nadać filmową dynamikę. I to właśnie było wyzwaniem. Kamera raz jest umieszczona na eliminującym wstrząsy stedicamie, raz na wózku. Widz może tych wszystkich zabiegów nie wychwycić, ale poczuje różnicę. Bóg go ukarał i oddał w ręce kobiety - recenzja "Wenus w futrze". Ten tekst

Chichot antropologii

już nie po raz pierwszy. I tu właśnie się pojawia chichot antropologii. Po tym, gdy Diamond parę lat temu w prestiżowym tygodniku "The New Yorker" opublikował esej o dwóch klanach Papuasów zaangażowanych w zaklęte koło rytualnej zemsty, przez którą zginęły już dziesiątki osób, bohaterowie

Pierwszy dzień egzaminu gimnazjalnego [RELACJA NA ŻYWO]

gimnazjalistów uważa, że trudniejsza była historia. Polski dość łatwy, choć temat rozprawki niektórych niemiło zaskoczył. 12:17 Potwierdza się również informacja o "Zemście". A co jeszcze było? Na pewno tekst o zapożyczeniu cząstek -mini i -super. 12:12 Dodaliśmy do galerii zdjęcia z Rzeszowa. Poznacie

Jak Europa podzieliła Bliski Wschód

student Oksfordu przemierzył Syrię i Palestynę, badając średniowieczne fortyfikacje krzyżowców. Opisał je potem w książce, która zebrała pochlebne recenzje. Od 1911 do 1914 r. pracował w krajach arabskich w ekipach prowadzących wykopaliska archeologiczne. W Arabii Lawrence rozstał się ze Storrsem i udał

Nike 2010. Co się stało z tamtą klasą?

domagają się ani orzeczenia winy, ani kary, ani zemsty. Tutaj nic nie ma sensu - nawet przebaczenie. Bo cóż znaczy indywidualny akt skruchy lub odpuszczenia win wobec kataklizmu, który się dokonał. Cóż pozostało? Nowe życie, litania imion dzieci, wnuków i prawnuków Abrama Piekarza, który jeszcze przed

Dotyk grzechu, "Oldboy" Spike'a Lee, targi książki. Spędź weekend kulturalnie

na islandzkim lodowcu. Przeczytajcie recenzję Jacka Szczerby i rozmowę z reżyserem... Najciekawsze spektakle roku na Boskiej Komedii Krakowski festiwal Boska Komedia jak zawsze zaprezentuje spektakle mistrzowskie, wyraziste, gorące, które z pewnością nie pozostawią nikogo obojętnym. - Struktura

Zbigniew Kruszyński: Z każdej powieści salwuję się ucieczką

przed światem" - myśli. - Strasznie mnie bawiło, gdy przeczytałem w jednej recenzji - pisanej przez krytyka, którego bardzo cenię - że ta Marta jest taką demoniczną postacią, że się rozpadło "z jej winy" Dla mnie ona jest aniołem. Ale może ta anielskość mi się średnio udała. Dużo w pana

Europejski Disney: Polak, który wynalazł film animowany

. Pewnego dnia wyświetlił film, który pokazywał scenę palącej się taśmy, co w czasach częstych pożarów kin było ryzykowne. Żart podczas projekcji "Zemsty kinooperatora" wywołał popłoch. Starewicz zaś, kreśląc topiącą się taśmę, odkrył animację rysunkową. Jak na maga przystało, sprawiał, że

Sabra i Szatila na sumieniu generała Szarona

zapach bezsensownej śmierci. Na jego oczach dokonała się rzeź. Recenzja Tadeusza Sobolewskiego: ''Izraelski »Czas Apokalipsy«'' Powie ktoś, że przesadził, mieszając w "Walcu..." zdjęcia z Sabry i Szatili z fotografiami warszawskiego getta. Może to i racja, ale niech oceniają go ci

Andrzej Wajda: Bezczelny jestem trochę

sztuka jest krytyczna. Nie należy jej kierować w stronę samozadowolenia. Może przeniosę to na swoje doświadczenie życiowe: gdybym nie wyciągał wniosków ze swoich błędów, nie mógłbym osiągnąć tego, co osiągnąłem. Musiałem sam oceniać swoje filmy, niezależnie od recenzji, jakie miałem. Czasem złe recenzje

Kto rządzi światem? Kącki kłóci się z reżyserem "Służb specjalnych"

, to rzucam tę robotę, nie chcę być kolejnym sfrustrowanym facetem chodzącym po korytarzach TVP. Ale "Pitbull" miał wtedy kiepskie recenzje, stał się kultowy dopiero teraz, po 10 latach. Był jednak przepustką, bo dostałem propozycję, by kręcić "Kryminalnych". A potem poleciał pan w

Hanuszkiewicz: Mój trup będzie się jeszcze trochę wiercił

Filler dał w telewizji swoją recenzję z "Dziadów" Dejmka i puścili z mojego przedstawienia tylko fragment z "Guślarzem". Wtedy zadzwoniłem do Dejmka i mówię: "Kaziu, oświadczam ci, że się nie zgodziłem i te sk... puściły fragment wbrew mojej woli". Dejmek Panu uwierzył? - To

Bo to nasza wina

o mordowaniu Żydów w ''Pokłosiu''. Ci, którzy zabili rodzinę Szymka, byli Łotyszami. Zbrodnia, proszę pana, nie ma narodowości. Ale za rodaków, którzy mordowali, trzeba przepraszać, trzeba prosić potomków ofiar o wybaczenie. Antypolskie ''Pokłosie'': ''Przegląd recenzji filmu ''Pokłosie'' autorstwa

Dorota Kolak. Chcę zagrać Ryszarda III

Teatrze i w Teatrze Bagatela. Mama zabierała mnie też do Teatru im. Słowackiego, na "Zemstę", na "Wesele". W przerwie sadzała mnie sobie na kolana i pokazując na kurtynę Siemiradzkiego, odpytywała: "No co to jest za muza, a ta? No zapomniałaś już? To jeszcze raz". Ale bakcyla

Wolne słowo w zimnej wojnie

architektury. Nawet fanatyczni komunistyczni wykładowcy historii na Uniwersytecie Budapeszteńskim prosili o książki o historii Ameryki, a czasopisma zamieszczały recenzje przysłanych z Nowego Jorku książek. Największy popyt dotyczył zawsze pozycji w języku polskim, a szczególne pożądanie wzbudzał "Doktor

Fiodor Dostojewski: gracz. Historia hazardowa

panowanie, wygłaszając głupawe sądy i opinie wyśmiewane potem miesiącami przez petersburską inteligencję. Marne recenzje kolejnych utworów wzmagały jego frustrację i złość. I oto siedzi, wyraźnie sposobi się do napaści, albo próbuje się opanować. (...) Do nikogo się nie odzywa, na pytania odpowiada

Prawdziwy poeta w fałszywym raju

. Przyjaciółka wszystkich świętych, kronikarka Polski Ludowej: ''Maryjka od dzienników''Kogo bał się Tuwim - fragmenty amatorskiego dokumentu ''Kadry NSZ'' Niosły go do Polski skrzydła zemsty - za matkę, za Żydów, za wszystkich zabitych. Pchał go ból i bunt. W ''Kwiatach polskich'' kreślił wizję strasznego

Gwiezdne wojny. Nie ufaj swoim oczom, użyj uczuć

Gwiezdne wojny - kultowa saga co wtorek i środę na DVD z "Gazetą Wyborczą" 24 listopada Część I: Mroczne widmo 25 listopada Część II: Atak klonów 1 grudnia Część III: Zemsta Sithów 2 grudnia Część IV: Nowa Nadzieja 8 grudnia Część V: Imperium Kontratakuje 9 grudnia Część VI: Powrót

Przewodnik po najważniejszych kinowych premierach jesieni

- z Chrisem "Thorem" Hemsworthem w roli pierwszego oficera - zostaje zaatakowany przez pragnącego zemsty kaszalota giganta. Na pokładzie o przetrwanie walczą także Cillian Murphy i Ben Whishaw. [4 grudnia] "Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy": Powrót gwiezdnej sagi stworzonej przez

Miłość proszę, na lewą nóżkę

dzwonił telefon: "Za dwa tygodnie macie trzytygodniową trasę: Piza, Livorno, Florencja". Pakujemy rzeczy, wsiadamy do auta. Ironia losu: w Polsce recenzje z premiery "Kontrabasisty" były wstrzemięźliwe. W "Teatrze" napisano, że najlepsze są momenty, gdy się nie odzywam i

Zaklinacz psychopatów

zajmuję się naukowo psychopatami i tylko raz dostałem ochronę. Na samym początku, kiedy jako doktorant pracowałem w grupie profesora Roberta Hare'a, prekursora takich badań. Parę dni po mojej rozmowie z jednym z recydywistów strażnik usłyszał, że więzień szykuje na mnie zemstę. Podczas naszego wywiadu

Zemsta Watergate. O reporterach, którzy obalili prezydenta

;, kiedy Woodward i Bernstein pisali o sobie, tzn. o swoim śledztwie. Ale »Ostatnie dni« nie są o nich, i taka formuła - z wszechwiedzącym narratorem - podważa zaufanie czytelnika do reportera". Po tej recenzji autorzy nie odzywali się do Reevesa przez trzy lata. Ale podobnych głosów

Saga o polskim [?] antysemityzmie - list

- głównie krytykując (na ogół nie przeczytaną jeszcze) książkę i atakując jej autorów. Ale zdarzają się i opinie bardziej obiektywne, nie napastliwe. Napisane przez ludzi, starających się zrozumieć, zanim oskarżą autorów. Jedną z nich, która zwróciła moją uwagę jest opublikowana w "GW" recenzja

Wybierz się na maROTHon

zafiksowanego na sprawach seksu, gdy tymczasem to pisarz niebywale poważny, by nie rzec przygnębiający, dołujący, odbierający nadzieję. Recenzja "Kompleksu Portnoya" zamieszczona w 1969 r. w "New York Timisie". Nixon odbija Elsynor Chwilę po tej erupcji geniuszu Roth zalicza literacką wpadkę

"13 powodów": będzie drugi sezon serialu o samobójstwie nastolatki. Czy to dobry pomysł?

krytykowali za przedstawienie samobójstwa jako rodzaju zemsty na rówieśnikach. Jak podaje "The New York Times", eksperci zajmujący się zdrowiem psychicznym ostrzegali, że serial Netfliksa może być potencjalnie niebezpieczny ze względu na sposób, w jaki pokazuje targnięcie się na życie. Jedna ze