recenzja zemsty

Joanna Targoń

Teatr im. Słowackiego: "Zemsta". Postny Fredro [RECENZJA]

Teatr im. Słowackiego: "Zemsta". Postny Fredro [RECENZJA]

Postny, bo skromny inscenizacyjnie, ale też pozbawiony wdzięku, urody języka, charakterów postaci, intrygi wreszcie. Obrany z mięsa szkielecik "Zemsty" prezentuje się mizernie i niezbyt jest pożywny.

"Atomic Blonde": bić jak Charlize Theron. Ten film to coś więcej niż kobieca zemsta na szowinistycznym kinie szpiegowskim [RECENZJA]

"Atomic Blonde" Davida Leitcha to nowy głos w kinie akcji. Feministyczny, rzeźnicki w scenach bójek, zmontowany w rytm piosenek z lat 80. i mający gorzką polityczną wymowę. Od 28 lipca w kinach.

Recenzja "Zemsty" Wajdy

Na pytanie, czy "Zemsta" to dobre kino, odpowiadam: tak. Miejscami

Tarantino pokonał Goebbelsa

Tarantino pokonał Goebbelsa

"Dla nazistów będziemy okrutni. Ślady naszego okrucieństwa znajdą na wypatroszonych, pokawałkowanych i zdeformowanych ciałach, które im zostawimy" - zapowiada swoim podwładnym sierżant Aldo Raine, bohater "Inglourious Basterds" ("Niesławni bękarci"). Raine (w tej roli

Pub w Katowicach odwołał koncert i wylała się fala hejtu

Pub w Katowicach odwołał koncert i wylała się fala hejtu

właściciela lokalu. Ocena Kapsla na FB spadła z piątki do jedynki To nie spodobało się sympatykom zespołu i środowiskom narodowym. W ciągu kilkunastu godzin od oświadczenia na stronie internetowej pubu pojawiło się mnóstwo negatywnych recenzji, a jego ocena na portalu Facebook spadła z piątki do jedynki

Disney na wojnie z mediami: filmowy gigant mści się na nieprzychylnej prasie. I dyktuje kinom drakońskie warunki

Disney na wojnie z mediami: filmowy gigant mści się na nieprzychylnej prasie. I dyktuje kinom drakońskie warunki

. powstał pierwszy Disneyland. Ujawnił też, że w zeszłym roku Disney przekazał  ponad 1,2 mln dol. na kampanie dziesięciorga przychylnych mu kandydatów do rady miasta.  Zemsta Disneya Przedstawiciele wytwórni skrytykowali materiały "LA Times", nazywając je "niesprawiedliwymi i

"Detektyw" znów zacznie śledztwo. HBO potwierdza trzecią serię "True Detective". W głównej roli tegoroczny laureat Oscara

"Detektyw" znów zacznie śledztwo. HBO potwierdza trzecią serię "True Detective". W głównej roli tegoroczny laureat Oscara

policjanta na życiowym zakręcie, zebrała rewelacyjne recenzje. >> "Detektyw". O dobrym glinie i glinie szalonym W drugiej serii zagadkę morderstwa rozwiązywała trójka policjantów. Paul Woodrugh (Taylor Kitsch) to weteran wojenny, który traci odznakę, później zostaje przywrócony do

"Kruk. Szepty słychać po zmroku". W Białymstoku jak w Twin Peaks

"Kruk. Szepty słychać po zmroku". W Białymstoku jak w Twin Peaks

strzępy wspomnień mieszają się u niego z rzeczywistością. Nie chce wyjeżdżać, ale zmusza go do tego Sławek (Cezary Łukaszewicz) – przyjaciel z bidula, który pragnie zemsty na jednym z dawnych wychowawców. W Białymstoku nikt Kruka nie chce. A najbardziej lokalny szef policji (Andrzej Zaborski), który

"Legenda" Armii wraca po ćwierć wieku. Jacaszek i Budzyński wywrócili ten album na lewą stronę

"Legenda" Armii wraca po ćwierć wieku. Jacaszek i Budzyński wywrócili ten album na lewą stronę

też jej dziedzicem, ostatnim z tamtego składu. Z Jacaszkiem ostatnio współpracował w projekcie Rimbaud, towarzyszył im Mikołaj Trzaska. Tamten ciężki, momentami industrialny album zebrał niezłe recenzje. Jak będzie z przefasonowaną „Legendą”, na której okładce nie ma nawet nazwisk artystów

24 lutego. Cesarz rzymski zabronił chrześcijańskich uroczystości. Chciał wrócić do tradycji [KALENDARIUM]

24 lutego. Cesarz rzymski zabronił chrześcijańskich uroczystości. Chciał wrócić do tradycji [KALENDARIUM]

z Czartoryskich Zamoyskiej. Mały Fryderyk, którego prasa nazywała „Chopinkiem” albo „cudownym dzieckiem”, zagrał koncert fortepianowy g-moll czeskiego kompozytora Adalberta Gyrowetza. Publiczność była zachwycona, a recenzje entuzjastyczne. W przeciągu wieczora grał na

KUL znowu przegrywa ze zwolnionym pracownikiem

jej rzeczy. Habilitację Bober oceniało troje recenzentów, dwie recenzje były pozytywne, a jedna negatywna. Dlaczego więc rada wydziału w głosowaniu nie przyjęła pracy? Uznano, że - choć jedna recenzja ma pozytywną konkluzję - faktycznie jest negatywna. Pani doktor uznała tę decyzję za zemstę na niej

Eddie Murphy. Komik prawie emerytowany

Eddie Murphy. Komik prawie emerytowany

więzienia policjant Jack Cates (Nick Nolte). Hammond okradł mordercę poszukiwanego przez Catesa. Bojąc się zemsty okradzionego, Hammond pomaga Catesowi. W „Gliniarzu z Beverly Hills” (1984) Martina Bresta Murphy gra Alexa Foleya, policjanta z Detroit, który w Kalifornii ściga zabójcę swego

Najgorętsze premiery książkowe wiosny: "W skorupce orzecha" Iana McEwana. A gdybyś jako płód usłyszał, że matka chce zabić twojego ojca?

Najgorętsze premiery książkowe wiosny: "W skorupce orzecha" Iana McEwana. A gdybyś jako płód usłyszał, że matka chce zabić twojego ojca?

swojej pracowni kolejne altówki. Według Zadie Smith otwarcie którejkolwiek z jego książek jest równoznaczne z oddaniem się w dobre ręce, które ochronią przed złym gustem, przegadaniem, chaosem, nudą i utratą wiary w powieść. To samo dotyczy "W skorupce orzecha”.  Płód czeka na zemstę

Cannes 2017. Rozczarowanie i opór wobec filmów faworytów: Hanekego i Lanthimosa

Cannes 2017. Rozczarowanie i opór wobec filmów faworytów: Hanekego i Lanthimosa

, symbolizującej Zachód, jeszcze nie nastąpi! – głosi Haneke. Ale jakoś trudno mi wczuć się w jego pamflet i powtarzać antyburżuazyjne frazesy. Sekrety i wady, które odsłania „ostre, olśniewające, niewybaczające halogenowe światło” tego filmu – jak pisze w błyskotliwej recenzji w brytyjskim

Filmowy weekend "Wyborczej". 5 najlepszych filmów z uniwersum "Gwiezdnych wojen"

Filmowy weekend "Wyborczej". 5 najlepszych filmów z uniwersum "Gwiezdnych wojen"

przygoda musi się u niego kończyć imprezą dziękczynną, prawie jak w galijskiej wiosce Asteriksa. CZYTAJ TAKŻE. "Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi". Najbardziej posępny film nowej trylogii daje odpowiedzi tylko na część pytań [RECENZJA] 2. „Gwiezdne wojny: Imperium kontratakuje” (1980

Demon ****

Demon ****

pogoni za symbolami nie udało się Wronie uniknąć błędów, zawieszenie akcji w bezczasie staje się jednocześnie atutem co i pewnym ograniczeniem "Demona". Czy na pewno, jak przeczytamy w wielu recenzjach, dybuk szuka zemsty? A jeśli nie - czego pragnie, co właściwie chce nam powiedzieć? Tych

Białostocki "Shakespeare" najlepszym teatralnym komiksem

- tym bardziej spiętym i przejętym - hierarchia wartości się przemieści. Niektórzy się oburzą. Bo jakże tak: warszawska tęcza spalona z powodu Szekspira? Szekspir przedmiotem korupcji w Sejmie? Polscy katolicy, którzy porwali żydowskie dzieci i ochrzcili je w odwecie zemsty za "Kupca weneckiego

Rekordowy rok polskiego kina. 56 mln widzów, aż 11 filmów z milionową widownią - i może być jeszcze lepiej

Rekordowy rok polskiego kina. 56 mln widzów, aż 11 filmów z milionową widownią - i może być jeszcze lepiej

; Bartosza Prokopowicza, 19 stycznia to „Atak paniki” Pawła Maślony, który zebrał dobre recenzje na festiwalu w Gdyni, i polsko-brytyjski „DJ” Alka Korta, 26 stycznia zobaczymy „Podatek od miłości” Bartłomieja Ignaciuka z piosenką Kayah. W lutym premiery będą miały

"Atomic Blonde" z Charlize Theron. Nigdzie lata 80. nie wyglądały jeszcze tak stylowo

"Atomic Blonde" z Charlize Theron. Nigdzie lata 80. nie wyglądały jeszcze tak stylowo

bez trzymanki, nieczęsto pokazywana w kinie w wykonaniu szczupłej blondyny. Jedno z lepszych mordobić w historii kina, absolutnie warte ceny biletu. >>Recenzja Jacka Szczerby: Bić jak Charlize Theron. Ten film to coś więcej niż kobieca zemsta na szowinistycznym kinie szpiegowskim W pewnym

Chore doktoraty ASP w Warszawie - cd. Tarasewicz: "To nagonka"

Chore doktoraty ASP w Warszawie - cd. Tarasewicz: "To nagonka"

"przewód doktorski zawierał istotne braki formalne, które dyskwalifikowały go pod względem prawnym (...). Opinie recenzentów nie spełniały wymogów ustawy. Recenzje nie oceniały dzieła artystycznego, tylko dokonania artystyczne doktoranta w ogólności. Brak w nich było nawet pobieżnej analizy czy

Dzisiaj w TV: "Omar", Sean Penn i "Drużyna A" [07.12.15]

Dzisiaj w TV: "Omar", Sean Penn i "Drużyna A" [07.12.15]

się wyrwać z dzielnicy bezprawia. Film z muzyką Ennio Morricone wprowadza dobrze znane motywy gatunku: konflikty lojalności, napięcia etniczne, miłość, zdradę, zemstę. Umiarkowane pochwały, z jakimi się spotkał, dotyczyły nie tyle zręcznej reżyserii i scenariusza, ile doskonałych kreacji całej czwórki

"13 powodów". Serialowi Hannah i Clay rozmawiają o drugim sezonie serialu Netflixa

"13 powodów". Serialowi Hannah i Clay rozmawiają o drugim sezonie serialu Netflixa

. Trzynaście rozesłanych po klasie taśm to trzynaście oskarżeń wymierzonych w różne osoby, również w Claya, który popada z ich powodu w paranoję i przeżywa załamanie nerwowe. Skrajne recenzje i emocje  Opinie o serialu były bardzo różne. Niektórzy recenzenci chwalili go za realistyczne nakreślenie

"47 roninów" - niedobry film, trzecia gwiazdka tylko za kampowy wdzięk

"47 roninów" - niedobry film, trzecia gwiazdka tylko za kampowy wdzięk

przeszłość konsekwentnie zarażona jest magią. Piękna czarownica o hipnotycznych, zmiennych oczach potrafi zamienić się w lisa albo smoka, bohaterowie ćwiczą silną wolę, walcząc z omamami, tajne zaklęcia pomagają nabrać nadludzkiej szybkości. A w tym wszystkim honor, zemsta i miłość. Jak to u samurajów, nawet

ROK 2014 W TEATRZE: "Wycinka" Lupy, "Apokalipsa" w Nowym Teatrze, dwa razy "Dziady" [MROZEK]

którymi tak trudno się pożegnać. Gorzki monolog Skiby na ten temat długo dzwoni w uszach, sceny z wrocławskiego spektaklu zapadają w pamięć (recenzja spektaklu TUTAJ...) "APOKALIPSA" W WARSZAWSKIM NOWYM TEATRZE Rozpoczęto nareszcie budowę nowej siedziby teatru Krzysztofa Warlikowskiego, a sam

Dzisiaj w TV: Lucky Luke, "Django" i Bradley Cooper z Jennifer Lawrence [18.10.15]

wyższości rasowej. I przypomina, jak bezlitosna, wręcz biblijna, może być zemsta. (stan) "Poradnik pozytywnego myślenia"komediodramat, USA 2012, reż. David O. Russell, wyk. Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro22:20 | TVP 1 (powt. poniedziałek 23:00) Pat (Bradley Cooper) wychodzi ze

Problemy Akademii Sztuk Pięknych. Odrzucone doktoraty Rottenberg, Wodiczki...

ustawy. Recenzje nie oceniały dzieła artystycznego, tylko dokonania artystyczne doktoranta w ogólności. Brak w nich było nawet pobieżnej analizy czy choćby jednego zdania na temat jakości i wagi prezentowanego dzieła. Komisja podważyła wartość dowodową recenzji, które pod względem formalnym i

Marek Zatwarnicki napisał 1500-stronicową powieść. Zrobił to na lekcjach w gimnazjum

poprzysięga zemstę tym, którzy zabili jego najbliższych. Hannibal zamiast Aleksandra Pomysł opowieści o Esquinie wykiełkował w głowie Marka w pierwszej klasie nauki w Publicznym Gimnazjum nr 9 przy ul. Dubois. Wszystko za sprawą opowiadania, jakie napisał na lekcję historii. – To było w pierwszych

Program TV: "Krew za krew", "Obywatel" i "Demon" [19.12.16]

udało się Wronie uniknąć błędów, zawieszenie akcji w bezczasie staje się jednocześnie atutem i pewnym ograniczeniem "Demona". Czy na pewno, jak przeczytamy w wielu recenzjach, dybuk szuka zemsty? A jeśli nie - czego pragnie, co właściwie chce nam powiedzieć? Tych pytań reżyserowi zadać już

Sofia Coppola: Uśpione pożądanie, wyparte pragnienia

kopię Wersalu. Obraz został wybuczany, w recenzjach krytycy zmieszali go z błotem. Ale przecież reżyserka potrafi tworzyć wybitne filmy. Skromne, intymne, a jednocześnie mocne. Dotyka czułych strun, w pozornie pastelowych barwach pokazuje kryjące się w ludziach namiętności, tęsknoty, niespełnienia. W

Jakub Żulczyk: Pisząc "Ślepnąc od świateł", wyprorokowałem celebrytę, który przejechał kobietę na pasach. Aż się boję, co wyprorokuję "Wzgórzem Psów"

czarno-białe. I my właśnie teraz żyjemy w świecie różnych czarno-białych historii, generalnie jest ich kilka, dwie, może trzy, i one nawzajem się napinają, równoważą. >> Przeczytaj recenzję "Wzgórza Psów" Czarno-białe są dziś m.in. wykładnie historyczne – ci byli dobrzy, ci źli

Prof. Jan Woleński: Zemsta naukowa na Lasku. Takich okropnych czasów dożyliśmy

panującymi zasadami, które obejmują recenzowanie, obronę, jakość pracy. Zdarza się, że praca nie spełnia warunków, zdarzają się przypadki kumoterstwa, recenzje tzw. koleżeńskie i wiele innych rzeczy, bo jesteśmy tylko ludźmi, i to się zdarza na całym świecie. Polska tu nie jest wyjątkiem. Kontrola więc jest

Justin Timberlake wystąpi w nowym filmie Woody'ego Allena

. W tej romantycznej komedii grany przez Jessego Eisenberga ("The Social Network") chłopak z Bronxu zakocha się w kalifornijskiej dziewczynie, w którą wcieli się Kristen Stewart ("Zmierzch"). Film zebrał dobre recenzje na festiwalu w Cannes, jednak premierę przyćmiła fala

Dzisiaj w TV: Julia Roberts, Brad Pitt i "Zakonnica w przebraniu" [16.12.15]

"Mój chłopak się żeni"komedia romantyczna, USA 1997, reż. Paul J. Hogan, wyk. Julia Roberts, Dermot Mulroney, Cameron Diaz, Rupert Everett20:40 | Polsat "Mój chłopak się żeni" - recenzja "Czarna dalia"film kryminalny, Niemcy/USA/Francja 2006, reż. Brian De Palma, wyk

Dzisiaj w TV: "Ojciec chrzestny III", Uma Thurman i "Nikita" [24.11.15]

wie, jak radzić sobie w związku z superwoman, ale trudniejsze okazuje się zerwanie: w furiackich atakach zemsty eksdziewczyna bywa niebezpiecznie pomysłowa. (ptf) "Imię róży"dramat kryminalny, Niemcy, Francja, Włochy 1986, reż. Jean-Jacques Annaud, wyk. Sean Connery, Christian Slater, Helmut

Dzisiaj w TV: "Lot nad kukułczym gniazdem", Iron Maiden i "Kill Bill vol. II" [21.11.15]

następujących zawodników:Z kadry A: Kamil Stoch, Piotr Żyła, Jan Ziobro i Klemens Murańka.Z kadry B: Maciej Kot, Dawid Kubacki i Bartłomiej Kłusek. (kjz) "Sędzia"dramat, USA 2014, reż. David Dobkin, wyk. Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga20:00 | Cinemax "Sędzia" - recenzja Kaliny

Sobota 12.09 w TV: David Lynch, "Drogówka" i Tom Ford

partyzantach zemsty. Tytułową ekipę poznajemy w momencie, gdy postanawia uwolnić dobrego Niemca - czyli zabójcę hitlerowców - Hugo Stiglitza. Losy Shoshanny, która cudem unika śmierci w pierwszej scenie filmu, Bękartów i alianckich szpiegów zejdą się, oczywiście, w kinie. (łf) "Bękarty wojny"

Wiktor Zborowski: Ani przez chwilę nie myślałem o książce Tokarczuk jako o materiale na film. Myliłem się

;Pokot" wchodzi do kin. Holland na wojnie przeciwko przemocy [RECENZJA] Zawsze chciał pan zagrać u Agnieszki Holland. No i pan zagrał, a „Pokot” zdobył Srebrnego Niedźwiedzia. – Gdy zadzwoniła do mnie śp. Weronika Migoń, że Agnieszka chciałaby mnie zaprosić do swojego filmu

Jeffrey Archer - polityk, więzień, pisarz. W gościnie u niedoszłego premiera Wielkiej Brytanii

, cenionym lekarzu, marszandzie i młodym paniczu oraz ich planach zemsty na mężczyźnie, który ich oszukał, i odzyskania straconych pieniędzy. Powieść sprzedała się dobrze, ale prawdziwa sława spłynęła na Archera trzy lata później, w 1979 r., za sprawą „Kaina i Abla” („z ważnym wątkiem

"Zjawa": Jak DiCaprio walczył o Oscara (z niedźwiedziem). Recenzja filmu

dorastającego syna Hawka (Forrest Goodluck). Gdy dźwignie się ze śmiertelnej zapaści, będzie szukał zemsty na Fitzgeraldzie i Bridgerze za wszystkie krzywdy, jakie mu uczynili. I to pomimo że, jak sam powiada, "zemsta jest w rękach Boga, nie moich". Sprawdź książkę, na podstawie której powstał kinowy

Program TV: "Miasto 44", "Demon", "Kac Vegas" [01.10.16]

". Czy na pewno, jak przeczytamy w wielu recenzjach, dybuk szuka zemsty? A jeśli nie - czego pragnie, co właściwie chce nam powiedzieć? Tych pytań reżyserowi zadać już, niestety, nie zdążymy. Sugestywny finał filmu pozostawia miejsce na interpretacje. (guszp) Kac Vegaskomedia, USA 2009, reż. Todd

Środa w TV: "Niebezpieczne związki", "Ida" i "Żar ciała" [POLECAMY]

skandalizującej powieści Choderlosa de Laclosa. XVIII-wieczny Paryż, zdemoralizowana markiza de Merteuil (Close) prosi wytrawnego uwodziciela wicehrabiego de Valmont (Malkovich) o pomoc w zemście. Valmont ma zdobyć niewinną narzeczoną niedawnego kochanka Merteuil. Jednocześnie zakładają się, że Valmont posiądzie

Program TV: "Steve Jobs", "Czarownica" i "Drogówka" [29.10.16]

się tron królestwa sąsiadującego z ziemią magicznych istot. Żeby dostać koronę, podstępnie amputował dawnej miłości skrzydła, po czym zostawił ją samą, okaleczoną i obolałą. A także wściekłą na cały świat, zgorzkniałą i żądną zemsty. Okazja do odwetu pojawiła się wraz z narodzinami córki Stefana

Festiwal Filmowy w Gdyni: "Smoleńsk" przerażająco modelowy

” triumfuje. Jak pisał w „Wyborczej” w pierwszej recenzji Roman Pawłowski, w filmie znamy ją od samego początku. Aby jej ostatecznie dowieść, użyto w finale zamordowanych oficerów z Katynia: w obrzydliwie nekrofilskiej scenie żywe trupy powstają z grobu i wychodzą naprzeciw ofiarom spod

Trupy w ciemnych PRL-owskich piwnicach i odnalezione po latach listy Iwaszkiewicza do kochanka

„na wycug” do niepotrafiącej dać jej ciepła córki. Zamknięta, patriarchalna kultura, której rewersem jest wychowywanie przez matki córek do uległości i późniejsza zemsta córek; szerząca strach przed obcymi PRL-owska propaganda (stonka ziemniaczana!); „socjalistyczna” polityka

Dzisiaj w TV: Ryan Gosling, "Kapitan Phillips" i "Notting Hill" [09.11.15]

somalijskich piratów. Napastnicy żądają pieniędzy, ale znaleziona w sejfie kwota ich nie zadowala. Wtedy, by bronić załogę, kapitan oferuje siebie jako zakładnika. "Kapitan Phillips" - recenzja Mai Staniszewskiej "Chrzest"dramat obyczajowy, Polska 2010, reż. Marcin Wrona, wyk. Wojciech

Stanisław Barańczak, poeta oburęczny. Poczucie sensu, miłość i śmieszność były dla niego równie ważne

, tyle że następny tomik Staszka już nie powstał. Nie był to zresztą w poezji Barańczaka pierwszy taki transfer. Wiosną 1991 r. znalazł się w szpitalu, gdzie wycięto mu wyrostek. W listach żalił się, że zrobił tam tylko kilka niezbyt ważnych tłumaczeń i recenzji. Z twórczości oryginalnej – jedynie

"Książki. Magazyn do Czytania". Nowy numer w sprzedaży od 17 maja. Yanagihara, Keret, Bieńczyk, Esterházy...

Juliuszowi Kurkiewiczowi Przeczytaj recenzję "Małego życia" Karpowicza Zamiast o Lewandowskim przed Euro Na przykładzie wspomnień najlepszego z francuskich piłkarzy (choć Polaka) można dostrzec, nie bez melancholii, co się porobiło z futbolem - pisze Marek Bieńczyk Od Chrystusa do hipsterów Męska

Zima wasza, wiosna nasza. A potem lato i V Rzeczpospolita

zrzeszeń i demonstracji – żeby ją zniszczyć. O to, że jej prawa nie będą was chronić przed zemstą tych, którym na III RP zależało, możecie mieć pretensje tylko do siebie.  *** Jednocześnie trzeba wyciągnąć z tego wnioski. Dostrzec te niedoskonałości ustroju III RP, które pozwoliły PiS

Jesteśmy jak "Dziady" Rychcika? Powierzchowne, robiące wszystko na odczepnego? [LIST]

następne trzy godziny. Rychcikowi nie udało się chyba nic, co szumnie zapowiadał w opisach spektaklu. Na pewno nie udało się wiele. Zadziwiają mnie pozytywne recenzje tej sztuki. Być może krytycy odnaleźli tam ten ukryty sens, a być może dostali pulę darmowych biletów i nie wypadało pisać źle. Dlatego też

Szczęśliwa trzynastka z Gdyni - te filmy powalczą o Złote Lwy

arthouse'owego, transgresywnego kina, w której można odnaleźć echa Pasoliniego i Godarda, von Triera i Gaspara Noé. Rewolucyjny akt zemsty, bezinteresowne morderstwo, którego dokonuje bohater (Marcin Kowalczyk), jest już tylko ozdobnikiem, parodią XX-wiecznej kontrkultury. Czy coś jeszcze znaczy

Radosław Nawrot o 12 filmach w kinach na przełom 2015/2016 - od karygodnego do mistrzowskiego

nieudacznymi produkcjami, które owym miłośnikom dostarczają jedynie trosk.   Ocena : 2 Moją recenzję tego filmu można przeczytać tutaj kina : Cinema City Kinepolis, Cinema City Plaza, Multikino 51, Multikino Stary Browar, Multikino Malta reżyseria : Ron Howard scenariusz : Charles Leavitt w

Meryl Streep. Jak ona to robi?

. Ale raczej nie w „trumpkach”. Lepiej dla duszy i umysłu „streepować”. CZYTAJ TAKŻE. "Czwarta władza". Póki istnieje niezależne dziennikarstwo, jest jeszcze nadzieja [RECENZJA] Krok pierwszy. Być kobietą „Myślałam, że nikt mnie nie lubi, bo miałam na to solidne

Polska siatkarskim mistrzem świata!

frekwencyjnego rekordu świata - 63 tys. widzów oglądających inauguracyjny mecz z Serbią na Stadionie Narodowym. I zebrał entuzjastyczne recenzje od wszystkich zagranicznych gości. Polska to jedyny kraj na świecie, który siatkówkę zamienia w efektowne show. Nasza reprezentacja też wreszcie przeskoczyła wszystkich

Atomowe miasta. Polecamy książki

. Nagrodę Amerykańskich Historyków, Nagrodę Amerykańskiego Stowarzyszenia Historycznego i Nagrodę Amerykańskiego Stowarzyszenia Historii Przyrodniczej. W recenzji zamieszczonej w "American Historical Review" Jon Wiener pisał: Brown dostrzegła niezwykłą paralelę między Richland i Oziorskiem, która

"Pamiętnik z powstania warszawskiego" Białoszewskiego wreszcie bez skreśleń

cywilny. Świadczy o tym pogardliwa i kompletnie głucha na literaturę recenzja pisarza Wojciecha Żukrowskiego, bliskiego obozowi moczarowskiemu. Tytuł: "Mironek w powstaniu". Już wcześniej, w recenzji wewnętrznej dla Państwowego Instytutu Wydawniczego, Żukrowski stwierdzał, że jest to "

10 najlepszych filmów 2015 r. Lekarstwo na katastrofizm

ulicy, na ekranikach iPhone'ów. Zobacz też: Birdman - zwiastun . Dzikie Historie Argentyńska komedia zemsty wyprodukowana przez Almodóvara. Śmiechem kwitujemy zasztyletowanie kuchennym nożem, zepchnięcie w przepaść, skandal na weselu. Śmiech na filmie Damiána Szifróna to odreagowanie agresji

Krzysztof Jasiński i Teatr STU. Legenda zaczęła się od "Spadania"

pierwszych liter powstała nazwa STU. – Krzysztof Jasiński po nieudanym jednorazowym pokazie „Nie do obrony” Osborne’a, firmowanym przez Uwagę, kiedy z balkonu Wojtek Pszoniak wygłosił najkrótszą recenzję: „Nie do obrony!”, podjął decyzję o założeniu swojego teatru

Isabelle Mege - uwaga, muza! Ona kolekcjonuje siebie

Opowieść o Isabelle Mege można zacząć na kilka sposobów. Na przykład jak recenzję: fotograf używa jej ciała niby plastycznej masy, która miękko poddaje się obróbce. Rzeźbi bryły, rozkłada w zagłębieniach światło i cień. Kręgosłup można tak wygiąć, że człowiek zamienia się w nieokreślony mebel

Zrób to sam: bombardowanie. Jak Amerykanie zrujnowali niemieckie miasteczko, bo gdzie indziej były chmury [RUDNICKI]

proza. Nierzadko z wisielczym humorem, ale nie tym grubym, dosadnym, ale suchym, lapidarnym. Chłop dał radę, mało, błąd autora czujnie wychwycił i zamieścił go w przypisie: Autor błędnie (celowo lub nie) przypisuje Musilowi myśl Prousta. Przeleciałem recenzje i krytyki w Niemczech, nikt nie zauważył

Danuta Szaflarska nie żyje. Była gwiazdą dwóch stuleci

" Moniuszki, eksponującym oczywiście wątek narodowowyzwoleńczy i klasowy. Wciąż pracuje dużo w teatrze, przede wszystkim z reżyserem Erwinem Axerem. Zbiera świetne recenzje. Razem z Axerem trafia do Teatru Kameralnego Domu Żołnierza w Łodzi, który przeniesiony pod koniec lat 40. do odbudowanej

Orliński o filmie "Lego przygoda" i znaczeniu klocków Lego dla popkultury

przyznać. No bo jak miałem zgłosić taki temat w dziale kultury? "Chcę napisać recenzję z nowej linii Lego"? Tymczasem linia Bionicle, która wychodziła w latach 2001-10, naprawdę prosiła się o taką recenzję i żałuję dziś, że jej nigdy nie napisałem. Chodzi o to, że do tych klocków dorobiono całą

Kultura remiksu, czyli inżynierowie na tropie portfela

przyznać. No bo jak miałem zgłosić taki temat w dziale kultury? "Chcę napisać recenzję z nowej linii Lego"? Tymczasem linia Bionicle, która wychodziła w latach 2001-2010, naprawdę prosiła się o taką recenzję i żałuję dziś, że jej nigdy nie napisałem. Chodzi o to, że do tych klocków dorobiono całą

''Opór'' - stereotypy obala, by w nie wpaść

się z mieszanym przyjęciem wśród recenzentów najbardziej liczących się dzienników. Jak wynika z "termometru recenzenckiego sukcesu" na popularnej stronie poświęconej nowym filmom www.rottentomatoes.com, "Opór" otrzymał tylko 55 proc. pozytywnych recenzji, głównie w mniej liczących

Varga: seks i przemoc u Henryka Sienkiewicza

, nurt, ale podkreślając swoją osobność i zdając się wyłącznie na wyroki publiczności czytającej ich książki, deklarując przy tym wyniosłą obojętność wobec zdania krytyki, recenzji i postulatów. Sienkiewicz ostentacyjnie deklarował całkowitą obojętność na głosy prasy i recenzje swych książek, jak czynią

Oscary w liczbach: Pięć filmów, które nie były najlepsze, a dostały Oscara

epopeje filmowe o honorze, zemście i sprawiedliwości. Dlatego w pierwszym tygodniu wyświetlania nie był w stanie zarobić nawet miliona dolarów. Skazani na Shawshank - zwiastun filmu 5. "Chicago" "Gangi Nowego Jorku" Scorsesego, "Pianista" Polańskiego i "Godziny"

Złote Globy 2015. Najważniejsza tej nocy okazała się... polityka [SZCZERBA]

wakacjach, oraz "Transparent" o rodzinie z Los Angeles odkrywającej, że jej głowa - ojciec trojga dzieci Mort (wyróżniony za najlepszą rolę w serialu dramatycznym Jeffrey Tambor) - uważa się za kobietę. - To początek mojej zemsty. Już osiem razy byłem nominowany. Nie mogę, kurwa, uwierzyć, że

W poszukiwaniu straconej komunikacji. Niezależni wydawcy na Białorusi

tym w Polsce jesteśmy spóźnieni o jakieś dwadzieścia lat. Na Białorusi nie można zobaczyć reklam wydawnictw i ich książek, np. billboardów, szeroko dostępnych zapowiedzi promocji książek - począwszy od telewizji, która u nas jest rosyjskojęzyczna. Pojawiają się w zasadzie tylko recenzje, ale jako

Powieść kontra serial? Telewizja nie ma szans. Natalia Szostak poleca książki

; czytamy w materiałach od wydawcy. Nareszcie! W końcu zamiast określać kobiety przez pryzmat ich mężów (jak choćby Siri Hustvedt, która nie wiadomo jak wiele świetnych książek musi jeszcze wydać, żeby nie pisano o niej w pierwszym zdaniu każdej recenzji „żona Paula Austera”), piszemy o

Galaktyczna premiera - ?Gwiezdne Wojny" w Cannes

się szturmowcy Imperium, a aktorskie sławy licznie stawiły się na wieczorną uroczystą premierę i bankiet na pokładzie jednego z najbardziej luksusowych statków naszych czasów "Queen Mary II". Pokaz "Zemsty Sithów" poprzedziła obowiązkowa parada gwiazd po czerwonym dywanie. Reżyser

Wioletta Grzegorzewska: Nie mam już dokąd uciec. Świat się zamienia w mroczne Gotham City

hiszpańsku i katalońsku, w najbliższych dniach będą w Stanach. Książką zainteresowali się krytycy i czytelnicy, w sieci pojawiło się sporo recenzji. W pewnym momencie ta popularność stała się wręcz trochę uciążliwa, na jakiś czas musiałam uciec z wirtualnego świata. Czytelnicy wysyłali mi zdjęcia swoich

Kurkiewicz w księgarni. Oto nowości tygodnia

Nowość tygodnia: Co tak pięknie lśni 27 stycznia 1866 r. - autorska skrupulatność jest w pełni uzasadniona, o czym za chwilę - do miasteczka Hokitika na dzikim południowym zachodzie Nowej Zelandii przybywa młody ambitny Szkot Walter Moody, marzący o złocie i o zemście na ojcu, który porzucił jego

Prosto z Wenecji: na początek lot 63-letniego Batmana [SOBOLEWSKI]

" - zamienia się dziś siłą rzeczy w reklamowy show. Birdman przeżywa nagły triumf - za moment na Twitterze jego sfilmowany bieg będzie miał 80 tys. fanów. W tym wyścigu wszystko się liczy. Także krytyka. Inárritu dał Keatonowi okazję do zemsty w konfrontacji z siwowłosą recenzentką teatralną

Klasa średnia łupana, czyli skandal we wsi Warszawa

szubienicy, czyli Frljić i "Klątwa" Wyspiańskiego. Tak mocnego politycznego spektaklu nie było w Polsce od lat [RECENZJA] Ludzie wiewiórki Akcja sztuki Wyspiańskiego rozpoczyna się od apokaliptycznej klęski żywiołowej: suszy. Nad wsią zawisa widmo głodu. Społeczność bardzo szybko interpretuje

Smukły mężczyzna, czyli idealny krzywdziciel dzieci

chowanego. Czy to była jakaś zemsta, czy chęć rabunku? Nie. Dziewczynki wyjaśniły, że wszystko to zrobiły, chcąc się wkraść w łaski Slendermana (dosłownie "Smukłego Mężczyzny"). Miały nadzieję, że po takiej zbrodni Slenderman się do nich odezwie z gratulacjami. Slenderman straszy - w nowej grze

Danuta Szaflarska kończy 102 lata. Gwiazda dwóch stuleci

wszystkim z reżyserem Erwinem Axerem. Zbiera świetne recenzje. Razem z Axerem trafia do Teatru Kameralnego Domu Żołnierza w Łodzi, który przeniesiony pod koniec lat 40. do odbudowanej Warszawy stanie się Teatrem Współczesnym. Później pracuje w Teatrze Narodowym. Danuta Szaflarska: nie dać się zgnębić Jest

Xavier Dolan: Wracam do szkoły [ROZMOWA]

, choć została mi niecierpliwość. I nie muszę wrzeszczeć. Moje filmy są krzykiem. A nawet delikatną zemstą na rzeczywistości. Zemstą? - Doskonale pamiętam narzekania matki, że benzyna zdrożała, a ona znowu musi mnie gdzieś zawieźć. Albo irytację, że świeci słońce, a znów trzeba dla mnie gotować. W swoich

O penisach, skórzakach i transach

jest antykoncepcja i że ewentualnie można usunąć ciążę, jeśli nie można sobie pozwolić na dziecko". Recenzja ksiązki ''Kłopoty z seksem w PRL'': Z dziejów seksu w Polsce Ludowej W końcówce realnego socjalizmu nastąpił zwrot. Kościół i prolajferzy (właśnie się pojawili) lansowali naturalne sposoby

Kibol kina polskiego, czyli ziarno kiełkuje [Varga]

recenzje niektórych wzburzonych krytyków, którzy "Ziarnu" antypolskość zarzucą. To jest film, w którym najważniejsze zdania o istocie polskości padają, o polskiej nienawiści, o polskiej żółci, o polskiej zawiści, o polskiej zemście. A i o Kościele polskim przecież tam znakomite frazy fruwają

"Fredraszki" Jana Englerta w Teatrze Narodowym [ROZMOWA]

. Pisząc scenariusz, wspólnie z Tomaszem Kubikowskim, staraliśmy się używać tylko tekstów fredrowskich, włączając jedynie fragmenty recenzji, tych krytycznych, w których atakowano Fredrę. Próbowaliśmy pokazać, jaki wpływ na artystę może mieć taki frontalny atak krytyki. Byłem świadkiem podobnej sytuacji w

Półka z nowościami - polecamy książki

przyjaciela: „Jeśli pewnego dnia usłyszysz, że piorun uderzył w Biały Dom, będziesz wiedział, że to ja”. Łukasz Grzymisławski   Jutro będzie zemsta. Dzienniki 1984-2005Andrzej Łapickiopracował Jacek SzczerbaAgora, Warszawa Wybitny aktor Andrzej Łapicki (1924-2012) w ostatnich latach życia

W sierpniu za horyzontem. Blog o Nowych Horyzontach

Wieniamin, jak i Vincent wychowują się bez ojca, obaj są licealistami. Obu też na początku towarzyszy gniew, nastoletnia furia, która znajduje pożywkę w religii. Dla Vincenta, bohatera filmu Greena, inspiracją do zemsty na nieobecnym ojcu jest wisząca w jego sypialni reprodukcja "Ofiarowania Izaaka

"Śmieć", czyli przeżyć w Rio

". To historia 12-letniego chłopca (Nikołaj Burlajew), któremu Niemcy zgładzili rodzinę. Iwan, uciekinier z obozu koncentracyjnego, dołącza do radzieckiego oddziału jako zwiadowca. Z jednej strony do działania pcha go żądza zemsty, z drugiej - nawiedzają go senne widzenia na temat dawnego

Michel Houellebecq. Kasandra

Europa popełniła samobójstwo. Fragment najnowszej powieści "Uległość" Michela HouellebecqaMichel Houellebecq: nihilista, cynik, mizogin i islamofob? Skoro recenzję należy zaczynać od spoilera, powiedzmy, że "Uległość" to umieszczona w bliskiej przyszłości political fiction o

Czaszka Czajkowskiego

Żydów - pokazał ją jako rodzaj archetypu w kulturze europejskiej. Na scenie, pod domem Żyda Shylocka pojawiają się i postacie inkwizytorów w spiczastych kapturach, i SA-mani z pochodniami. Podobnie jak Czajkowski, Warner bierze w obronę Shylocka, bankiera ogarniętego żądzą zemsty, który udziela pożyczki

Ile prawdy w prawdziwej historii

) biznesu oraz polityki. Porwanie Krzysztofa ma być zemstą na jego ojcu za odrzucenie korupcyjnej oferty - przejęcia zakładów mięsnych w stolicy. A celem nie okup, ale zniszczenie firmy Olewnika. Pilot w rękach kobiety "Układ płocki" został w "Krzysztofie" zasuflowany, choć nie

Kilka ciepłych słów, czyli tajna historia blurba

przestróg, by odmów nie brać zbyt osobiście, nie kląć i nie zaprzysięgać zemsty. Za blurby się nie płaci, dlatego każdy jest na wagę złota, a za cymesy uznawane są takie książki, które (jak np. „Igrzyska śmierci”) uznawane są zgodnie za „książkę, od której nie można się oderwać&rdquo

Tatarski bohater Związku Radzieckiego

recenzje. Wacław Radziwinowicz, moskiewski korespondent "Gazety Wyborczej", porównywał obraz Sejtabłajewa do "Katynia" Andrzeja Wajdy. Polski film w końcu udało się pokazać w Rosji; pytanie, czy podobnie stanie się z "Chajtarmą". Jak mówi współproducentka filmu Iwanna Diadiura

Jan Klata: Jest pani gotowa umrzeć za palmę?

;. Poczucia. Po to, żeby za nic nie brać odpowiedzialności. Sądząc po wynikach wyborów, społeczeństwo potrzebuje zmiany. - Wynik wyborów to zemsta ofiar. Wkurwili się ludzie na wyalienowaną, butną władzę, która nie miała z kim przegrać, chcieli jej pokazać faka i pokazali. Ludzie potrzebują zdrowej dawki

Oscary 2016. "Zjawa" z DiCaprio: wszyscy jesteśmy dzikusami

filmie to scena godna szekspirowskiej tragedii: myśliwy na oczach bezsilnego Glassa w szamotaninie z jego synem zadaje mu śmiertelne pchnięcie, a bezwładnego bohatera przysypuje ziemią w dole i zostawia. Nie docenia jednak woli życia oraz pragnienia zemsty: Glass wyczołguje się z grobu i przez resztę

Nike 2010. Co się stało z tamtą klasą?

domagają się ani orzeczenia winy, ani kary, ani zemsty. Tutaj nic nie ma sensu - nawet przebaczenie. Bo cóż znaczy indywidualny akt skruchy lub odpuszczenia win wobec kataklizmu, który się dokonał. Cóż pozostało? Nowe życie, litania imion dzieci, wnuków i prawnuków Abrama Piekarza, który jeszcze przed

Tim Burton o filmie "Wielkie oczy": chłoszczemy kiczem jak biczem [ROZMOWA]

. Lubię myśleć o Walterze i Margaret jako o nowoczesnej, bardzo nieudanej parze, która traci kontrolę nad swoimi dziećmi - obrazami. Bo świat później już nigdy nie będzie taki sam. A może zrobił pan "Wielkie oczy" z zemsty na krytykach, którzy na wystawie pana prac w The Museum of Modern Art nie

25 książkowych hitów roku 2015

poszukiwaniu niewidzianego od lat syna. Historia o utraconych wspomnieniach, miłości, zemście i wojnie. Ukaże się na Zachodzie 3 marca. 6. Miron Białoszewski "Proza stojąca, proza leżąca. Teksty rozproszone i niepublikowane", PIW, czerwiec Wydarzenie. 12. tom "Utworów zebranych"

Reżyser "Whiplash": Chciałem osiągnąć stan transu, histerycznej obsesji

przerażający. Właściwie z jego powodu na cztery lata niemal całkowicie poświęciłem się graniu. "Whiplash" to rodzaj zemsty po latach? - Nie! Raczej sposób na to, żeby się wreszcie z przeszłości wyzwolić. W pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że co najmniej raz w miesiącu pojawiają się w moim życiu

Pierwszy dzień egzaminu gimnazjalnego [RELACJA NA ŻYWO]

gimnazjalistów uważa, że trudniejsza była historia. Polski dość łatwy, choć temat rozprawki niektórych niemiło zaskoczył. 12:17 Potwierdza się również informacja o "Zemście". A co jeszcze było? Na pewno tekst o zapożyczeniu cząstek -mini i -super. 12:12 Dodaliśmy do galerii zdjęcia z Rzeszowa. Poznacie

Polański: Ja nie oskarżam, ja tylko staram się nie być hipokrytą

sytuacji musiałem nadać filmową dynamikę. I to właśnie było wyzwaniem. Kamera raz jest umieszczona na eliminującym wstrząsy stedicamie, raz na wózku. Widz może tych wszystkich zabiegów nie wychwycić, ale poczuje różnicę. Bóg go ukarał i oddał w ręce kobiety - recenzja "Wenus w futrze". Ten tekst

Uparty Raul Hilberg

przekształceniu organizacji żydowskich w narzędzie zagłady. "W historii diaspory nie odnotowano w zasadzie przypadków ataków prewencyjnych, oporu zbrojnego czy zemsty". Żydzi wypracowali za to model reakcji, na który składały się bierny opór, łagodzenie, unikanie, paraliż i uległość. Po podboju Polski

"W ułamku sekundy" ze świetną Diane Kruger. Mocny film o żałobie i strachu przed obcymi [RECENZJA]

u niego pieniądze na tak duży dom? Czy śmierć nie wygląda na zemstę mafii? I czy żona mogła o prawdziwym życiu męża nie wiedzieć? Większość tych wątpliwości szybko zostaje rozwiana: za śmiercią Nuriego stoją młodzi neonaziści - to właśnie wyznawcy Adolfa Hitlera, głosi napis w filmie – w ciągu

Chichot antropologii

już nie po raz pierwszy. I tu właśnie się pojawia chichot antropologii. Po tym, gdy Diamond parę lat temu w prestiżowym tygodniku "The New Yorker" opublikował esej o dwóch klanach Papuasów zaangażowanych w zaklęte koło rytualnej zemsty, przez którą zginęły już dziesiątki osób, bohaterowie

Janusz Głowacki: "Uszanuj naszą inteligencję i nie mów, że chcesz pisać prawdę"

zabawa. Myślę, że prawica ma już od dawna napisane recenzje filmu, którego nie widziała, i książki, której nie czytała. W pana książce mieszają się: miłość z nienawiścią, podziw z zawiścią, ironia z prawdziwą tragedią. - Wymieszałem też różne formy literackie. Prawdę z fikcją, Polskę wolną ze zniewoloną

Europejski Disney: Polak, który wynalazł film animowany

. Pewnego dnia wyświetlił film, który pokazywał scenę palącej się taśmy, co w czasach częstych pożarów kin było ryzykowne. Żart podczas projekcji "Zemsty kinooperatora" wywołał popłoch. Starewicz zaś, kreśląc topiącą się taśmę, odkrył animację rysunkową. Jak na maga przystało, sprawiał, że