przepisy na potrawy

Naukowcy: Smakołyki Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu

Brytyjscy badacze proponują, żeby telewizja pokazywała przepisy kulinarnych celebrytów dopiero po 21. Bo proponują dania bardziej kaloryczne, zawierające więcej tłuszczu i mniej zdrowego błonnika niż gotowe potrawy kupowane w sklepach

Michelle Obama wydaje pierwszą książkę: o zdrowym jedzeniu

Pierwsza Dama Stanów Zjednoczonych zadebiutowała we wtorek na amerykańskim rynku wydawniczym. W swej książce opowiada o zakładaniu warzywnika przy Białym Domu, zamieszcza przepisy na zdrowe potrawy i propaguje kampanię walki z otyłością u dzieci.

Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie, Szymanderska, Hanna

kilkadziesiąt przepisów na polewki piwne, makowe, głogowe, rycerskie, na kurczaka w sosie śliwkowym lub z pomarańczami, na kaczkę lub gęś z jabłkami, na przepiórki nadziewane figami, na pieczeń szpikowaną migdałami i polaną miodem, jest i zając w śmietanie, i zając w maśle, pięć rodzajów bigosów, jabłka z

Potas - źródła i dzienne zapotrzebowanie

, pszennych, żytnich, a także w mięsie. Zawartość potasu w różnych potrawach można znaleźć na przykład w książce: A. Cichockej Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. W książce zaproponowano 165 przepisów na zdrowe potrawy i przy każdej potrawie podano

Zeszyty "Jamie Oliver - 15 minut w kuchni" z "Gazetą Wyborczą"

Zeszyty "Jamie Oliver - 15 minut w kuchni" z "Gazetą Wyborczą"

Komunikat prasowyRewelacyjne przepisy Jamiego Olivera na 15-minutowe dania znajdą się w nowej serii zeszytów wydawanych co wtorek z "Gazetą Wyborczą". Dzięki nim można łatwo i szybko przygotować pyszne, zbilansowane potrawy z kuchni całego świata.Pierwszy z trzech zeszytów

Minestrone a'la Kaczyński

Minestrone a'la Kaczyński

Wajrak: Oklaski dla Grażyny GęsickiejFotogaleria - kongres PiS na zdjęciach Programowe wystąpienie Kaczyńskiego - opisZestaw składników, jakie znalazły się w garnku jest zaskakujący. Jarosław Kaczyński zaczął od obrony wolności jednostki, która doznaje opresji ze strony rozmaitych instytucji. Mówił

Jak jedzą Polacy?

Jak jedzą Polacy?

sznycla wiedeńskiego i do naszych kuchni zawędrował w XIX wieku. Przepis na niego pojawił się po raz pierwszy w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za pięć złotych". Niespełna 18 proc. decyduje się na miejsca specjalizujące się w kuchni włoskiej. To wyraźna zmiana w stosunku do

UOKiK kontroluje bary szybkiej obsługi. Sporo zastrzeżeń

UOKiK kontroluje bary szybkiej obsługi. Sporo zastrzeżeń

wcześniej poinformować konsumenta. Burger wołowy, czyli wieprzowy Jeden na dziesięć kontrolowanych lokali oszukiwał, wydając potrawę z innym składnikiem niż podawany w menu (jak w przypadku potrawy sprzedanej jako "cielęcina curry z ryżem i surówką", w której znajdowało się mięso wieprzowe zamiast

Wrocław. Festiwal muzyki dawnej Forum Musicum

recytować staropolskie przepisy i kierować przygotowaniem potraw. Koncert zakończy się degustacją przy muzyce. Festiwal rozpocznie się koncertem zespołów Alta cappella oraz Les haulz et les bas, na którym będzie można wysłuchać muzyki towarzyszącej średniowiecznym ucztom. W kolejnych dniach imprezy

"Gazeta Wyborcza" z kulinarnymi zeszytami Jamiego Olivera 

"Gazeta Wyborcza" z kulinarnymi zeszytami Jamiego Olivera 

, zainspirowane podróżami do Hiszpanii, Szwecji, Grecji i Francji. W zeszytach będzie można poczytać o lokalnej kuchni, a także poznać zupełnie nowe potrawy. Jamie Oliver poda przepisy m.in. na francuskie naleśniki, gulasz po grecku, szwedzkie drożdżówki i hiszpańskie krokiety. Wszystkie przepisy pochodzą z

NASA opłaci badania nad drukowaną żywnością

NASA opłaci badania nad drukowaną żywnością

wizje nie muszą być zarezerwowane dla filmów science fiction. Pomysł, by w kosmosie potraw nie gotować, lecz je drukować, urzekł także agencję NASA. Przyznała ona właśnie grant na badania nad drukarką 3D, która upichci posiłek z proszków i płynów podczas dalekich podróży kosmicznych.Sześciomiesięczna

"Faceci od kuchni". Smak życia po francusku

"Faceci od kuchni". Smak życia po francusku

podziwu panowie ciągle się spierają. - Od wymyślania przepisów jestem tu ja! - krzyczy Lagarde, zaś Bonnot co chwila chce wymienić jakąś przyprawę w potrawie szefa na inną. Zresztą równie namiętnie się wspierają - najlepiej wychodzi im to w scenie, w której udają Japończyków. A co z resztą tej komedii

Bigos bez kiełbasy, ziemniaki bez soli, czyli jak fiskus dobija bary mleczne

Bigos bez kiełbasy, ziemniaki bez soli, czyli jak fiskus dobija bary mleczne

nieprawidłowości polegające m.in. na nierzetelnym prowadzeniu wymaganej ewidencji, stosowaniu zawyżonych marż czy dotowaniu surowców, które były wykorzystywane do sporządzenia niedotowanych potraw. Zgodnie z przepisami dotacja przyznawana jest do posiłków, nie zaś do zakupu surowców, natomiast wyliczenie jej

Co druga matka nie widzi potrzeby, by jej dziecko gotowało samodzielnie

przekąski, co dziesiąta (8 proc.) - że kupuje gotowy, szybki posiłek, pizzę, kebab czy zapiekankę. Gotować lubi co drugie dziecko (56 proc.). Najchętniej uczestniczą w przyrządzaniu potraw dzieci najmłodsze - w grupie wiekowej od 6 do 8 lat. 71 proc. bierze udział w kulinarnych przygotowaniach. Nie lubi

Wielkanoc. Święta na diecie, zeszyt

W poniedziałek, 22 marca - zeszyt - "Wielkanoc. Święta na diecie"W zeszycie: pomysły na to jak odchudzić świąteczne potrawy. 10 przepisów, dzięki którym łatwiej będzie polubić sałatę, jogurt naturalny i indyka. Odpowiedź na pytanie - dlaczego warto jeść kiełki. A dodatkowo cztery zestawy

Karczma fantasy zostanie otwarta w sobotę w Katowicach

Karczma fantasy zostanie otwarta w sobotę w Katowicach

magii współczesnej. Wykład o "Historii alkoholi", wygłosi jedna z czołowych postaci polskiej fantastyki - Andrzej Pilipiuk. Podczas uroczystego otwarcia karczma zaserwuje potrawy, pod których fantazyjnymi nazwami kryją się autentyczne przepisy kuchni średniowiecznej. To na otwarcie, bo w

Lubuskie Kulinaria Regionalne i Festiwal Piwny w Gorzowie

historii browarnictwa. Na odwiedzających czekają również degustacje potraw przygotowanych m.in. przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. 2 września będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a 3 i 4 września potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej

Polska kuchnia regionalna

Od 8 września co środę z "Gazetą Wyborczą" nowa seria zeszytów z przepisami na polskie dania regionalne Zaprezentujemy w nich przepisy na najlepsze i najciekawsze dania kuchni regionalnych. Zaprezentujemy potrawy jadane na Kaszubach, Mazurach, w Wielkopolsce, Małopolsce, Podhalu, Śląsku i

Mazurskie ryby zamiast plastikowego boćka - moda na lokalną kuchnię

bardzo rozważnie, dopytują o potrawy, a często na pamiątkę kupują jakieś danie na wynos, np. grzyby w słoiku, syropy, czy powidła" - powiedziała PAP Eulalia Paszkiewicz, która od roku prowadzi w Wilkasach pod Giżyckiem jadłodajnię, w której serwuje wyłącznie regionalne dania. Podobne spostrzeżenia

Brownie bez glutenu

Brownie bez glutenu

, cukierków, nawet piwa. Jest w wielu produktach tzw. przetworzonych (czytaj: niezdrowych). Bezpieczne są na pewno: warzywa, owoce, ryż, soja, gryka, orzechy, kukurydza i ziemniaki. Jeśli szukacie przepisów na potrawy bez glutenu, na stronie internetowej BBC Food znajdziecie ich 3,5 tys. Mnie drogą prób i

Książka "Elementarz gotowania"

Książka "Elementarz gotowania"

przygotować zarówno popularne dania kuchni polskiej, jak barszcz, bigos czy pierogi, a także popularne obecnie potrawy kuchni włoskiej czy orientalnej. Czytelnicy książki poznają też przepisy na pyszne ciasta i ciasteczka oraz sosy, farsze i kremy, pozwalające urozmaicić przepisy podstawowe. Autorka lekcji

Fenomen stołówek. Czy sposób podawania potraw może być kwestią polityczną?

Fenomen stołówek. Czy sposób podawania potraw może być kwestią polityczną?

nazwy potraw na takie najprostsze - "ryba z ziemniakami", "wieprzowina z ryżem". Żeby wyeliminować skojarzenia z kapitalizmem. Wszystkie kucharki, z którymi rozmawiałam, powoływały się na książki zatwierdzone odgórnie "przez Moskwę". Najpopularniejsza była wielka, gruba

Konkurs na święta

Wystarczy przesłać na adres marketing@bezdroza.com.pl nazwę potrawy oraz kraj i region jej pochodzenia. Mile widziany, choć nieobowiązkowy, jest też przepis i zdjęcie. W temacie e-maila należy wpisać "Konkurs kulinarny", trzeba podać imię i nazwisko, numer telefonu i adres e-mail. Termin

Pesto - pomysłów nie zabraknie

ciągu tygodnia przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu. Nadwyżkę mrożę w pojemniku na kostki lodu lub w foliowych torebkach i zużywam w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w ciepłej wodzie lub od razu w ciepłej potrawie. Pesto to start do przygotowania wielu prostych dań. Pomysłów nie

Pasta i basta

tekstu, który przeczytałam w "Foolu". Pismo jest wyjątkowe. Nie ma w nim zdjęć przestylizowanych potraw, kucharzy, krzykliwych reklam. Jest temat uruchamiający myślenie. Fotografie są w większości czarno-białe. Nie ma przepisów, ale jest nastrój, panuje nieziemska cisza - rzadkość w świecie

Sól działa jak narkotyk. Fragmenty bestselleru "Cukier, sól tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze"

Paul Breslin, biolog i specjalista od psychologii eksperymentalnej Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, jest przykładem naukowca, który nie tylko wnikliwie analizuje produkty spożywcze, lecz także kocha jeść. "Kocham słone potrawy. Nie wiem, czy chodzi wyłącznie o psychologiczną nagrodę

Burgery już niemodne. Teraz przepisy babć [TRENDY 2014]

gotowanie w domu. Razem z mężem Adamem wypróbowują nowe połączenia i potrawy, które wyszły smacznie, wrzucają na Crust and Dust. Stopień trudności przepisów jest bardzo różny: od masła pierniczkowego, do którego wystarczy umiejętność obsługiwania blendera, przez wyrabiane ręcznie ciasto drożdżowe. Pojawiają

Nowa odsłona "Palce Lizać" - wtorkowego dodatku do "Gazety Wyborczej"

Annę Wrońską i Olgę Badowską z miesięcznika "Kuchnia" czytelnicy znajdą nowe rubryki, m.in. "dania na co dzień", w której redakcja proponuje przepisy na zdrowe i lekkie dania do przygotowania na szybko z łatwo dostępnych sezonowych produktów. Potrawy na specjalne okazje, czytelnicy

Co trzeci Polak na diecie

stosowaniem diet, zwłaszcza eliminacyjnych. Badania CBOS pokazują, że w ostatnich dwunastu miesiącach jedna czwarta Polaków stosowała właśnie taki rodzaj diety. Najczęściej respondenci wykluczali lub ograniczali spożycie cukru i słodyczy, co trzeci rezygnował z tłustych potraw, a blisko co czwarty nie

Marta Gessler organizuje Targi Książki Kulinarnej [ROZMOWA]

której przerobiłam wszystkie przepisy. Książki kulinarne traktuję jak rodzaj przewodnika, z którego wybieram to, na co mam ochotę. Nie kupuję książek kulinarnych, które uczą wykonywania potraw krok po kroku. Szukam raczej takich, które mnie zaskoczą. Tak było np. z "Food by Design" - książką

A jaki jest twój czulent?

Ta legendarna potrawa, przygotowywana przez żydowskie mamełe, na czas szabatu ma dziesiątki indywidualnych odmian. Generalnie chodzi jednak o gęsty gulasz z fasoli, mięsa, warzyw, niekiedy kaszy, który przez całą szabasową noc powolutku dochodzi do siebie w gasnącym piecu chlebowym. Podczas

Święta u wegan i wegetarian

Kiedy pierwszy raz przyznałam się publicznie, że na moim wielkanocnym stole nie ma białej kiełbasy i żuru, uznano to za łamanie polskiej tradycji. Nie tłumaczę się z tego. Szykuję potrawy, które jemy, a nie takie, które być muszą. Pojemność interpretacji świąt jest duża. Mamy wolność wyboru. Do

Kolejne produkty tradycyjne z województwa zachodniopomorskiego

wytwarzany w Nieborowie niedaleko Pyrzyc. Przepis na potrawę przywieźli na Pomorze Zachodnie po drugiej wojnie światowej osadnicy z Kaszub. Tradycję wypieku kontynuuje Edyta Pajor, której przekazali go dziadkowie. Jak powiedziała PAP, niepowtarzalny smak to zasługa dwukrotnego pieczenia, suszonych grzybów

10 książek, po których lekturze otworzysz lodówkę

powieściowym cyklu Rowling jedzenie nie jest przedmiotem jakichś szczególnych nadprzyrodzonych zabiegów. Zazwyczaj są to proste potrawy, często rodem z angielskiej kuchni: pieczeń wieprzowa, pieczone ziemniaki czy - najbardziej wyspiarska - zapiekanka pasterska. Są także słodycze z piwem kremowym na czele. O

Jamie Oliver, 30 minut w kuchni

Jamie Oliver "30 minut w kuchni" zeszyty z przepisami co środę z "Gazetą Wyborczą".Chcesz wiedzieć jak w ciągu minut postawić na stole pyszny posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw? Szybkość wcale nie oznacza pogorszenia jakości! Osiągniesz ją dzięki dobrej

Menu na Nowy Rok - kalafior z czekoladą

najważniejszy jest smak potrawy. Uwielbiamy świeży chleb z masłem, jajka na bekonie, truskawki ze śmietaną - to idealne zestawienia. Ale gdyby się zastanowić, nie ma ich aż tak wiele, biorąc pod uwagę liczbę dostępnych składników i przypraw. Ludzie wykorzystują tylko około miliona różnych przepisów kulinarnych

Kampania "Radio Złote Przeboje na wakacjach"

kulinarny performance Roberta Sowy, znakomitego szefa kuchni i showmana, który podczas pikników będzie przygotowywał pyszne potrawy dla uczestników z wykorzystaniem regionalnych przepisów i specjałów. Nie zabraknie również konkursów z nagrodami oraz zabaw i animacji dla dzieci. Film reklamowy promujący

Wigilijny stół Sarmatów

kapusty - był głównym dodatkiem do potraw rybnych i mięsnych. Kapusta z grochem była bardzo popularna i pojawiała się na stołach nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej.Od późnego średniowiecza królem staropolskich stołów był szczupak. Nie wiemy jednak na pewno, czy słowo "szczuka" zawsze

Wigilijny stół Sarmatów

kapusty - był głównym dodatkiem do potraw rybnych i mięsnych. Kapusta z grochem była bardzo popularna i pojawiała się na stołach nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej.Od późnego średniowiecza królem staropolskich stołów był szczupak. Nie wiemy jednak na pewno, czy słowo "szczuka" zawsze

Ponad 30 kolonistów trafiło do szpitali z objawami zatrucia. Grypa? Sanepid bezradny

zatruciu. - Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami prowadzący zbiorowe żywienie nie ma obecnie obowiązku odkładania próbek wszystkich podawanych potraw. Sanepid pod względem bakteriologicznym nie ma więc pełnej wiedzy na temat wszystkich podawanych tam posiłków - mówi Duska. Wiadomo jednak, że

"Złote Przeboje na wakacjach"

odbędzie się impreza, przygotowano wiele atrakcji. Wśród nich są m.in. "Złote Przeboje Mistrza Sowy", czyli kulinarny performance Roberta Sowy, znakomitego szefa kuchni i showmana, który podczas pikników będzie przygotowywał pyszne potrawy dla uczestników z wykorzystaniem regionalnych przepisów i

Na mojej działce będę regularnie popełniał przestępstwo

degustowało się ziemniaczany plon, właśnie w formie kartofli z ogniska?To niejedyny zresztą problem, który stwarza ten nieludzki przepis. Bo, po drugie - Drogi Panie Komendancie, co z potrawą zwaną kociołkiem? Chodzi o żeliwny garnek z pokrywką mocowaną szczelnie za pomocą specjalnego kabłąka i śruby. Czy Pan

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

Granica między zawłaszczaniem a dbaniem o własną tożsamość i podkreślaniem odrębności w kulinariach jest szczególnie płynna. Weźmy gołąbki. Wymieniamy je z dumą w pierwszej dziesiątce naszych potraw narodowych. Tak samo wymienią je Szwedzi i Rosjanie, Ukraińcy i Węgrzy oraz mieszkańcy krajów

Ukradł noże, fartuchy i przepisy

rzeczy: specjalistyczne noże do zdobienia potraw, fartuchy kucharskie oraz cenne przepisy kulinarne, które stanowiły specjalność restauracji. Właściciel wycenił straty na 500 zł. We wtorek po południu policjanci odnaleźli podejrzanego o kradzież Indonezyjczyka. Mężczyzna nie przyznał się do winy, ale

Finał trasy "Złote Przeboje na wakacjach" - w sobotę koncert w Częstochowie!

, Dżem i Oddział Zamknięty.Występom gwiazd polskiej muzyki towarzyszyły konkursy i animacje oraz atrakcje kulinarne - show "Złote Przeboje Mistrza Sowy", któremu patronuje marka Prymat. Jego gwiazdą jest Robert Sowa, szef kuchni i showman, który przygotowuje pyszne potrawy dla uczestników

Kuchnia Sarmaty

potrawy przyrządzane z manny zaczęły być rarytasem, bo stała się ona droga (podobnie zresztą jak ryż - kosztowne ziarno z egzotycznego świata).Obok manny jadalnej zbierano i uprawiano setki innych roślin, których dziś na stołach nie uświadczymy - zarówno warzywa zielne, przyprawy, jak i jarzyny korzeniowe

Labirynt ze spółkami z pokazami garnków w tle

Białymstoku. Te same. Pokaz W marcu zadzwoniła do mnie telemarketerka z pytaniem, czy wezmę udział w kwietniowym pokazie gotowania w supernowoczesnych garnkach. Dostałam pocztą zaproszenie. Obiecywano degustację wyśmienitych potraw i możliwość kupienia supergarnków. Na miejscu miałam otrzymać prezenty

"Gazeta Wyborcza" z pomysłami na wiosenne diety

", znajdzie się 12 pomysłów na lekkie potrawy na wiosnę, 6 najpopularniejszych diet oraz przepisy na koktajle owocowe i warzywne. We wtorek, 22 marca w prezencie dla czytelników do całego nakładu "Gazety Wyborczej" zostanie dołączona tabela z informacjami, ile kalorii mają wiosenne dania

"Jamie Oliver-30 minut w kuchni" - zeszyty z "Gazetą Wyborczą"

Komunikat prasowyJuż jutro, 12 października z "Gazetą Wyborczą" ukaże się pierwszy z trzech zeszytów z poradami Jamiego Olivera, jak w 30 minut ugotować coś pysznego. Czy można szybko przygotować posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw i do tego naprawdę smaczny? - Jamie Oliver

Prezydentowa Komorowska i kucharze napisali książkę kulinarną. Bez bigosu

potrawy, które Anna Komorowska przygotowuje bliskim. W efekcie można znaleźć przepisy na chłodnik z botwinki (taki z dużą ilością koperku i jajkiem), szparagi z sosem holenderskim czy cielęcinę z fasolką szparagową. Na deser - szarlotkę.Jak zauważyła prezydentowa podczas uroczystej premiery książki, są to

Sałata Cezara po liftingu

magazynu są świetne nieretuszowane zdjęcia - potrawy w naturalnym świetle z niebieską poświatą. Opinie Donny Hay na tematy kulinarne są przez dziennikarzy porównywane do głosu, jaki Anna Wintour ma w świecie mody. Cztery miliony sprzedanych książek robią wrażenie. Donna Hay to już marka, którą sygnowane są

Wigilia u wegetarian - przepis na pyszny wegemakowiec

weekendy gościmy często całe rodziny. Osoby uważające na cholesterol mogą rozkoszować się naszym jedzeniem bez obaw. W stu procentach roślinne potrawy są wolne od złego cholesterolu. Polska się zmienia - uważa restauratorka.Wigilia bez rybyAnna, 28-letnia wrocławianka, socjolożka i wegetarianka, z

Polska Je Je Je: Żurek i pączki od Gesslerowej

, które niestety znikają i bistrach między blokami na Pradze. Czekamy na typy!Jaka jest nasza kuchnia regionalna? Prześlijcie swoje propozycje, zaproponujcie produkt czy potrawę, jakie Waszym zdaniem są symbolem Warszawy. Opiszcie też wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie, podzielcie

Maciej Kuroń: Wigilia i Święta w regionach Polski, Europy i świata

Blisko dwieście przepisów Macieja Kuronia na dania wigilijne i świąteczne. Tradycyjne receptury z regionów Polski, przysmaki świąteczne z kuchni europejskich oraz wybrane przepisy z kuchni światowej pomogą Państwu w odświeżeniu repertuaru świątecznych potraw. Bogato ilustrowane, piękne książki mogą

Książki nie tylko dla kucharek

, pierwszej polskiej księgarni poświęconej wyłącznie kulinariom, znajdziemy autorski wybór książek. Wiele z nich jest po angielsku - zagraniczny rynek książek ciągle ma dużo ciekawszą ofertę niż nasz. - Dobra książka kucharska musi mieć przepisy, które się udają, i ładnie zrobione zdjęcia potraw. W polskich

Ktoś upiekł i zjadł łabędzia królowej Elżbiety. Anglicy są poruszeni: jego zgrillowane szczątki widzą kobiety i dzieci!

oryginalnego przepisu. Łabędzia trzeba oskubać i opalić nad ogniskiem, wypatroszyć i natrzeć ziołami prowansalskimi. Jako farsz polecam gotowane jaja z bekonem, całość zapiekamy, co jakiś czas polewając sosem barbecue. Aby potrawie nadać brytyjski akcent, pieczeń należy podawać z frytkami i sałatką colesław

Koniec miłości do pizzy, czyli jak, gdzie i za ile jadają Polacy

cielęcego sznycla wiedeńskiego i do naszych kuchni zawędrował w XIX wieku. Przepis na niego wystąpił po raz pierwszy w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za pięć złotych". Niespełna 18 proc. decyduje się na miejsca specjalizujące się w kuchni włoskiej. To wyraźna zmiana w stosunku do

Cztery Wigilie

wspólnotę. Niedługo potem bezpardonowo zabrano im tę ziemię i przesiedlono na 17. piętro wieżowca, a oni musieli to zaakceptować.Ale wtedy, w '95 roku, dzwoniłam jeszcze do drzwi ich starego mieszkania. Weszłam. Zobaczyłam nakryty uroczyście stół, a na nim 12 polskich wigilijnych potraw! Byłam tak zdumiona

Grill tylko z piwem!

majówkowej biesiady, kupmy aluminiowe tacki. Nie są drogie, a ich użycie izoluje mięso od węgla. Tłuszcz i soki, wytapiając się, nie będą skapywały na grill, przez co znacznie zmniejszymy ilość toksycznych związków w naszej potrawie. 5. Dobry grill to czysty grill. Trzeba dokładnie zmyć z rusztu resztki

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

, które też trafią do karty - zachwyca się. Na razie na specjalne zamówienie serwuje wyjątkowe menu dla tych, którzy chcą spróbować potraw przyrządzonych według 200-letnich receptur. Równocześnie podaje współczesne interpretacje zupy jabłkowej czy makowca. Zaskakujące wrażenia smakowe coraz częściej

Kuchnie świata

Najpopularniejsze potrawy całego świata, dokładne przepisy, propozycje podawania, co środę z Gazetą.Tomów: 5Tom 1: Włochy, Hiszpania, Francja Wymiary: 165x220Oprawa: miękkaStron: 112Tom 2: Japonia, Chiny Wymiary: 165x220Oprawa: miękkaStron: 80Tom 3: Indie, Tajlandia, Indonezja Wymiary

Wtorek 16 grudnia

Świąteczne książki kucharskie Macieja Kuronia We wtorek i środę z "Gazetą Wyborczą" blisko dwieście przepisów Macieja Kuronia na dania wigilijne i świąteczne. Tradycyjne receptury z regionów Polski, przysmaki świąteczne z kuchni europejskich oraz wybrane przepisy z kuchni światowej pomogą

Co jedzą aresztowani kibole Lazio? Pizzy nie dostaną

miniony piątek dostałby na obiad knedle z truskawkami, a na kolację kiełbasę drobiową zamiast pasztetu. Menu musi ściśle odpowiadać przepisom ministerstwa sprawiedliwości. Dzienna norma to minimum 2600 kalorii, co ma zamknąć się w kwocie 4,80 zł na osobę. Osobne stawki (i potrawy) przysługują

Kuchnia na majówkę

i najprzeróżniejsze dipy, sosy i marynaty.Książkę z przepisami na majówkowe przysmaki (i nie tylko!) ułożyli czytelnicy "Gazety Wyborczej" i serwisu internetowego Ugotuj.to. Przesyłali nam przepisy na swoje ulubione majówkowe potrawy - tradycyjne, a czasami bardzo egzotyczne, tańsze i

Drugie wydanie magazynu "Palce Lizać Extra"

Mariusz Szczygieł opisuje wszystkie smaki Pragi oraz doradza, co i gdzie zjeść do piwa, żeby poczuć się jak prawdziwy Czech. W drugim numerze magazynu "Palce Lizać Extra" znalazły się 74 sprawdzone przepisy - m.in. na potrawy z grzybów czy przetwory z owoców i warzyw. Redakcja magazynu

Co ty wiesz o grillowaniu?

ryby oraz wszelkie warzywa, grzyby czy nawet owoce. Te można kłaść wprost na ruszcie, tłuszczem nie straszą i saletry nie zawierają.Sześć zasad zdrowego grillowania1. Używaj do palenia wyłącznie węgla drzewnego;2. Oczyść ruszt z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw.3. Poczekaj, aż się do

Pyszny deser: cobbler z gruszką, jabłkiem i lawendą

słabość do różnych owoców podawanych na ciepło. Po podgrzaniu ich soki łączą się, wzbogacając aromat potrawy. Tekstura i kolor stają się intensywniejsze, a smak - niepowtarzalny.W filmie ''Rzeź'' Polańskiego cobbler jest piątym bohaterem. Zobaczcie na YouTubie scenę, kiedy Jodie Foster serwuje ten deser i

Co je Warszawa? Flaki, cynaderki, faszerowane jajka?

wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie, podzielcie się anegdotą. Na listy czekamy pod adresem: stoleczna@agora.pl do 14 sierpnia. Listę nominowanych produktów i potraw przedstawimy 16 sierpnia, tego dnia zacznie się też głosowanie. Na stronie gazeta.pl/plebiscyt można też wziąć udział w

Francja w polskim garnku

. trawienia] potraw dawano wina ryńskiego po kieliszku. Biedna i średnia szlachta raczyła się też już wtedy winem mieszanym z wódką. Po takiej miksturze pragnienie gaszono piwem.Z piwa przyrządzano też zupy - tzw. faramuszki, często podawane na śniadanie. Co jednak ciekawe, w staropolskich przepisach

Książki kucharskie Macieja Kuronia na lato

Komunikat prasowy Dzisiaj wraz z "Gazetą Wyborczą" ukazała się pierwsza z serii książek kucharskich Macieja Kuronia - "Potrawy z grzybów". Kolekcja składa się z czterech tomów, w których znajdą się kolejno przepisy na przetwory z grzybów, owoców, warzyw oraz na wina, nalewki i

Europa przy stole

- stąd w średniowieczu tak wiele dni postnych. I nie chodziło tylko o powstrzymywanie się od potraw mięsnych, ale w ogóle o wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, jaja. Średniowieczne przepisy na dania postne proponują wciąż jednak przypominające "zwierzęce" oryginały

Książki "Kuchnia na majówkę" z "Gazetą Wyborczą"

internetowego Ugotuj.to. Przysłali rozmaite przepisy na swoje ulubione potrawy, bo majowa uczta to nie tylko kiełbasa czy karkówka, ale też grillowane ryby i warzywa, wiosenne sałatki, koktajle, a nawet ciasteczka.28 kwietnia razem z "Gazetą" ukaże się pierwsza część - książka z przepisami na

Polska Je Je Je: Warszawa kreuje kulinarne trendy

tego żyliśmy - zachwycając się smakiem podpiwku, który robiła moja babcia. W menu niektórych restauracji są takie potrawy - ale nie spotkałem nigdy "moich" smaków i chyba już nie spotkam. Z poważaniemWojciech DymeckiCzekamy na typy!Jaka jest naprawdę nasza kuchnia regionalna? Prześlijcie

Smakomat

Projekt Samo-Obsługa polega na wzajemnym zaufaniu. Na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego i CSW od miesiąca stoi przeszklona lodówka. W środku cztery półki, na których stoją cztery potrawy. Zupa, danie główne, deser i napój. Instrukcja obsługi: otwórz lodówkę, do czerwonego garnka wrzuć 5 zł, weź

Środa 3 grudnia

Kuchnie Świata ''Kuchnie Świata'', cz.5: Afryka, Maroko, Bliski Wschód. Najpopularniejsze potrawy, dokładne przepisy, propozycje podawania. Cena ''Gazety'' i książki: 6,99 zł (w tym VAT). Plan na powrót Jak powracający z zagranicy może skorzystać z abolicji podatkowej Tydzień z

W Chinach zatrzymano winnych produkcji oleju ze ścieków

rzeczywistości uzdatniała go do ponownej sprzedaży.Śledczy ustalili, że część oleju pochodziła z pojemników na zlewki stojących na zapleczach restauracji. Z dostępnością towaru nie było problemu - Chińczycy uwielbiają potrawy smażone w głębokich wokach, więc zużywają duże ilości oleju. Podczas smażenia w oleju

Lody o zapachu ludzkiej skóry. Kuchnia jako dziedzina sztuki? [ROZMOWA]

początku września na Targu Węglowym w Gdańsku przygotowałam śniadanie, które spotkało się z nieoczekiwanie pozytywnym odbiorem. Entuzjazm, który włożyłam w przygotowanie potraw, udzielił się tym, którzy je jedli. Uśmiechali się, błyszczały im oczy, nie było sceptycyzmu, kpin, nikt się nie rozchorował

Możesz zostać specjalistą uzależnień od... Facebooka

Uniwersytet Śląski zdradził wczoraj szczegóły swojej oferty edukacyjnej dla tegorocznych maturzystów. Wszystkie zmiany i nowości w siatce studiów to - jak zaznaczał prof. Ryszard Koziołek, prorektor UŚ ds. kształcenia i studentów - przede wszystkim efekt zmian przepisów polegających na oddaniu

Smaki Warszawy: wybieramy kulinarny symbol stolicy!

propozycje, zaproponujcie produkt czy potrawę, jakie Waszym zdaniem są symbolem Warszawy. Opiszcie też wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie z dzieciństwa, podzielcie się anegdotą. Na Wasze kulinarne opowieści czekamy pod adresem: stoleczna@agora.pl do 14 sierpnia. Listę nominowanych

Środa 17 grudnia

Świąteczne książki kucharskie Macieja KuroniaW środę z "Gazetą Wyborczą" druga część przepisów Macieja Kuronia na dania wigilijne i świąteczne. Tradycyjne receptury z regionów Polski, przysmaki świąteczne z kuchni europejskich oraz wybrane przepisy z kuchni światowej pomogą Państwu w

Pawlak: radykalizmy takie jak w Norwegii pojawiają się wielu krajach

bochenek chleba, a także próbował na stoiskach rozstawionych na miejscowym rynku tradycyjnych wypieków i potraw kulinarnych.

Zaczyna się huczne świętowanie wolności w Warszawie

opracowuje najsławniejszy obecnie polski mistrz kuchni Wojciech Modest Amaro. Jak zapowiadał, potrawy będą "kwintesencją smaków Polski". Fontanny dla mieszkańców Największą atrakcją dla mieszkańców ma być dziś specjalny pokaz w Parku Fontann na Podzamczu, który przygotowuje Stołeczna Estrada

Święto Fasoli

Na zakliczyńskim rynku rozłoży się blisko 40 stoisk artystów ludowych z południowej Polski. Na gości czekać będzie 5 tys. porcji fasolowych potraw według dawnych przepisów (m.in. fasola z boczkiem, kapustą i kaszą). W programie także parada samochodów Europejskiej Asocjacji Automobilistów, kabaret

Smaki Warszawy: stolica to kocioł smaków

symbolem może być właśnie ten kocioł smaków.Czekamy na typy!Jaka jest naprawdę nasza kuchnia regionalna? Prześlijcie swoje propozycje, zaproponujcie produkt czy potrawę, jakie Waszym zdaniem są symbolem Warszawy. Opiszcie też wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie z dzieciństwa

Telewizja na patelni

wszystkich zawodowych kucharzy ma pod sobą, jest Nigella Lawson. Jej programy, w tym "Nigella gryzie" (tvn style), a przede wszystkim "Nigella ekspresowo", są kwintesencją współczesnego gotowania. Bo Nigella wie, jak mało mamy czasu na przygotowanie potraw, dlatego jej przepisy

Jak pić, to tylko naukowo

Kiedy w latach 80. do menu awangardowych restauracji zaczęły trafiać potrawy przyrządzane za pomocą technik molekularnych, barmani popatrywali na to z pewną nieufnością. Skoro jednak możemy zjeść porzeczkowy kawior, dlaczego nie mielibyśmy spróbować zamkniętego w kawiorze mojito? Tak narodziła się

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

Będę wykorzystywać wszelkie jadalne części, nawet te mniej atrakcyjne, a nadwyżki ugotowanych dań przerabiać twórczo na nowe, pełnowartościowe potrawy. Niech przyjaciele i domownicy patrzą mi na ręce, a to publiczne oświadczenie niech mnie mobilizuje teraz i zawsze. Amen. Dawno, dawno temu, kiedy

Żółw błotny - wciąż walczy z konkurencją

musiał on być w naszym kraju bardzo popularny, bo kuchnia staropolska pełna była przepisów na potrawy z tego zwierzaka, który przez naszych przodków zwany był żelazną żabą. Te czasy jednak minęły, i to chyba bezpowrotnie. Żółwiom dało się we znaki głównie osuszanie mokradeł. Potrzebują one nie tylko

Książki "Ugotuj.to na Wielkanoc" z "Gazetą Wyborczą"

przepisy na ulubione świąteczne potrawy - tradycyjne, regionalne, a czasami także egzotyczne; skomplikowane, dla zaawansowanych i proste, dla początkujących. W książkach znalazły się najciekawsze i najbardziej różnorodne pomysły, np. na jajka faszerowane, tartarelki czy tradycyjny barszcz biały. 23 marca

Jak dobrać sposób odchudzania do typu osobowości i charakteru [SPRAWDŹ]

niewiele węglowodanów i tłuszczu, błonnik, witaminy i minerały. Można liczyć na spadek wagi do 3 kg tygodniowo. Odpada gotowanie i pokusa podjadania.Wady: dieta jest droga i potwornie monotonna - choć to ostatnie może być uznane za plus - "potrawy" są tak niesmaczne, że trudno mieć ochotę na

Ja tu tylko sprawdzam. Jak gotować po staropolsku

pulpety w Ikei. Bardzo zainteresowały się informacją, że w XIX wieku widelec służył tylko do nakładania potraw na talerz, a jadło się rękami.CzwartekJulie Powell, autorka bestsellera o gotowaniu, mieszkała w Nowym Jorku i to ma znaczenie. Zapamiętałem jej dylematy, jak uśmiercić żywego homara niezbędnego

Knajpki dla wtajemniczonych

pomieszczeniu jest nastrojowo i przytulnie: świece, ogień w kominku, wygodna kanapa i fotele. Na środku stoi wielki stół przystrojony białymi liliami, zielonymi liśćmi i sznurami pereł, cały zastawiony potrawami, które można nakładać sobie na talerz. Na kilku stolikach koktajlowych ustawione są butelki z

Rzucili korporację i zaczęli robić piwo. Mają własny browar

. Jedzenie, muzyka, spotkania z przyjaciółmi - po prostu celebrują każdy dzień. Chciałam poznawać nowe miejsca, ludzi, smakować nieznane potrawy. Pomyślałam wtedy, że może my też moglibyśmy tak żyć? Jeśli nie teraz, to nigdy. Na drugim roku studiów MBA wyjechali razem do Pekinu, zwiedzili Chiny, a później

Dania na fali

'Microwave Gourmet' napisanej przez byłą felietonistkę 'New York Timesa' Barbarę Kafkę. Jest w niej 600 przepisów na potrawy przygotowywane w mikrofalówce. Autorka pisze: 'Zaczęłam od aborygeńskiego strachu przed ogniem, a skończyłam jako osoba skomputeryzowana. Oczywiście nie porzucę swoich miedzianych

Kanadyjskie Vancouver ma bezmięsne poniedziałki

bardzo popularna. Jak podaje na swoich stronach internetowych np. rząd Alberty, tylko ok. 4 proc. Kanadyjczyków deklaruje się jako wegetarianie, choć znaczna część z nich czasem decyduje się na posiłek np. rybny. Rośnie jednak liczba tych, którzy od czasu do czasu wybierają wegetariańskie potrawy. Jedną

Małe grosze najdroższe. Duże sklepy bronią jednogroszówki

- dowiedli jakiś czas temu francuscy naukowcy. Jeden z najstarszych trików handlowych świata badano na przykładzie kawałka ciasta z serem, czyli pizzy Valencia. Zespół psychologów przez sześć tygodni eksperymentował z cenami potraw w jednej z pizzerii w Lorient we Francji. Obniżenie ceny ciasta z 8 euro do

Świąteczne przepisy Macieja Kuronia z "Gazetą Wyborczą"

Komunikat prasowy Już jutro razem z "Gazetą Wyborczą" dostępna będzie książka Macieja Kuronia "Potrawy na Wigilię i Święta, czyli jak przeżyć Święta i jeszcze mieć z tego przyjemność".Książka zawiera ponad 170 przepisów wzbogaconych licznym zdjęciami dań i komentarzami Macieja

Detoks - post, który dodaje energii

go dodawać do potraw na zimno. *Jagody goi. Jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Skarbnica witamin C, B1, B2, B6, E, beta-karotenu oraz mikroelementów. Zawierają dwa niezbędne do życia składniki - zeaksantynę i luteinę, których nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować. Stymulują system

"Gazeta Wyborcza" z książkami "Kuchnia znad rozlewiska"

"Dom nad rozlewiskiem", oraz jej brat Mirosław Kaliciński, pasjonat gotowania i smakosz. W "Kuchni znad rozlewiska" znalazło się 180 prostych przepisów z Polski i ze świata na smaczne potrawy - od zupy po drugie danie, od przystawek po desery. Wszystkie zostały wypróbowane przez

Pasztet

Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce.

Jajko w koszulce

wody.To danie często pojawia się jako wykwintne śniadanie.Jajka te nazywane są czasem poszetowymi z franc. pocher, czyli 'gotować powoli'.Jajka poszetowe gotuje się w temperaturze, która pozwala ściąć białko, ale tylko podgrzewać żółtko. Gotuje się w skorupkach. PrzepisyNajpopularniejsze wersje tego dania

Jajecznica

, co z nimi zrobić, ugotowawszy, podał razem z jajecznicą, a wszyscy obecni nie mogli się dość nachwalić tej nowej potrawy. W innym miejscu, cytując Łukasza Gołębiowskiego, pisze o potrawie nazwanej "sielanka", która była de facto uszlachetnioną odmianą jajecznicy przygotowywaną z żółtek jaj i kwaśnej śmietany

Sernik

ciasto kruche na spodzie oraz na wierzchu (często ścierane na tarce o grubych oczkach). Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto jest pieczone w temperaturze ok. 180 °C.Istnieją też przepisy na serniki bez mąki (i dodatków ją zawierających, takich jak budyń w proszku), gdzie rolę spoiwa dla sera

Sos majonezowy

klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.