przepisy na potrawy

Naukowcy: Smakołyki Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu

Brytyjscy badacze proponują, żeby telewizja pokazywała przepisy kulinarnych celebrytów dopiero po 21. Bo proponują dania bardziej kaloryczne, zawierające więcej tłuszczu i mniej zdrowego błonnika niż gotowe potrawy kupowane w sklepach

Michelle Obama wydaje pierwszą książkę: o zdrowym jedzeniu

Pierwsza Dama Stanów Zjednoczonych zadebiutowała we wtorek na amerykańskim rynku wydawniczym. W swej książce opowiada o zakładaniu warzywnika przy Białym Domu, zamieszcza przepisy na zdrowe potrawy i propaguje kampanię walki z otyłością u dzieci.

Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie, Szymanderska, Hanna

kilkadziesiąt przepisów na polewki piwne, makowe, głogowe, rycerskie, na kurczaka w sosie śliwkowym lub z pomarańczami, na kaczkę lub gęś z jabłkami, na przepiórki nadziewane figami, na pieczeń szpikowaną migdałami i polaną miodem, jest i zając w śmietanie, i zając w maśle, pięć rodzajów bigosów, jabłka z

Zeszyty z przepisami Jamiego Olivera co wtorek z "Wyborczą"

Zeszyty z przepisami Jamiego Olivera co wtorek z "Wyborczą"

propozycja dla tych, którzy od mięsa wolą lekkie potrawy warzywne lub ryby. Zeszyt trzeci zawiera przepisy na dania z jagnięciny i wołowiny, które stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Wszystkie zeszyty dodane jako bezpłatny dodatek do "Wyborczej" Zeszyt 1 - 14 października 2014

Potas - źródła i dzienne zapotrzebowanie

, pszennych, żytnich, a także w mięsie. Zawartość potasu w różnych potrawach można znaleźć na przykład w książce: A. Cichockej Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. W książce zaproponowano 165 przepisów na zdrowe potrawy i przy każdej potrawie podano

Znana pisarka i kucharz ze "Złotopolskich" zginęli koło Skarżyska [WIDEO, ZDJĘCIA]

Znana pisarka i kucharz ze "Złotopolskich" zginęli koło Skarżyska [WIDEO, ZDJĘCIA]

może nas spotkać podczas podróży po kraju, to oglądanie takiej samej karty potraw. Najlepszy czas potraw regionalnych powinien przypadać na dwudziestolecie międzywojenne. W poprzedniej epoce zrobiono wspólną kuchnię dla wszystkich. Była mało oryginalna, taka sama w każdej części kraju - mówił nam kilka

Przepisy z najnowszej książki Jamiego Oliviera w "Wyborczej"

Przepisy z najnowszej książki Jamiego Oliviera w "Wyborczej"

zarówno szybkiego obiadu, jak i weekendowej uczty. W pierwszym zeszycie czytelnicy "Wyborczej" znajdą pomysły na niedrogie, ale efektowne dania przygotowywane z łatwo dostępnych produktów - drobiu i wieprzowiny. Drugi zeszyt będzie propozycją dla tych, którzy od mięsa wolą lekkie potrawy

Minestrone a'la Kaczyński

Minestrone a'la Kaczyński

Wajrak: Oklaski dla Grażyny GęsickiejFotogaleria - kongres PiS na zdjęciach Programowe wystąpienie Kaczyńskiego - opisZestaw składników, jakie znalazły się w garnku jest zaskakujący. Jarosław Kaczyński zaczął od obrony wolności jednostki, która doznaje opresji ze strony rozmaitych instytucji. Mówił

Zeszyty "Jamie Oliver - 15 minut w kuchni" z "Gazetą Wyborczą"

Zeszyty "Jamie Oliver - 15 minut w kuchni" z "Gazetą Wyborczą"

Komunikat prasowyRewelacyjne przepisy Jamiego Olivera na 15-minutowe dania znajdą się w nowej serii zeszytów wydawanych co wtorek z "Gazetą Wyborczą". Dzięki nim można łatwo i szybko przygotować pyszne, zbilansowane potrawy z kuchni całego świata.Pierwszy z trzech zeszytów

Jak jedzą Polacy?

Jak jedzą Polacy?

sznycla wiedeńskiego i do naszych kuchni zawędrował w XIX wieku. Przepis na niego pojawił się po raz pierwszy w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za pięć złotych". Niespełna 18 proc. decyduje się na miejsca specjalizujące się w kuchni włoskiej. To wyraźna zmiana w stosunku do

UOKiK kontroluje bary szybkiej obsługi. Sporo zastrzeżeń

UOKiK kontroluje bary szybkiej obsługi. Sporo zastrzeżeń

wcześniej poinformować konsumenta. Burger wołowy, czyli wieprzowy Jeden na dziesięć kontrolowanych lokali oszukiwał, wydając potrawę z innym składnikiem niż podawany w menu (jak w przypadku potrawy sprzedanej jako "cielęcina curry z ryżem i surówką", w której znajdowało się mięso wieprzowe zamiast

Dolnośląskie. Trzy specjały wpisano na listę produktów tradycyjnych

: najlepszy regionalny produkt. Tradycję tej potrawy podtrzymują mieszkające pod Obornikami Śląskimi kolejne pokolenia góralskich rodzin, przesiedlonych na Dolny Śląsk po II wojnie światowej. Wyjątkowy smak pasztet zawdzięcza nie tylko szpinakowi, bo oprócz mięsa króliczego dodaje się do niego m.in. surowy

"Gazeta Wyborcza" z kulinarnymi zeszytami Jamiego Olivera 

"Gazeta Wyborcza" z kulinarnymi zeszytami Jamiego Olivera 

, zainspirowane podróżami do Hiszpanii, Szwecji, Grecji i Francji. W zeszytach będzie można poczytać o lokalnej kuchni, a także poznać zupełnie nowe potrawy. Jamie Oliver poda przepisy m.in. na francuskie naleśniki, gulasz po grecku, szwedzkie drożdżówki i hiszpańskie krokiety. Wszystkie przepisy pochodzą z

Przepisy na ziemniaka z kraju ziemniaka

Przepisy na ziemniaka z kraju ziemniaka

(dodaje ona smaku), ale w zupie - wówczas witaminy, także kwas askorbinowy, czyli witamina C, pozostają w wywarze. Trzy przepisy na ziemniaka Kubuś Smak kubusia - potrawy, którą przyrządziliśmy ze Stasią - trudno porównać do innych ziemniaczanych potraw. Jego wyjątkowość polega na przypieczonej

NASA opłaci badania nad drukowaną żywnością

NASA opłaci badania nad drukowaną żywnością

wizje nie muszą być zarezerwowane dla filmów science fiction. Pomysł, by w kosmosie potraw nie gotować, lecz je drukować, urzekł także agencję NASA. Przyznała ona właśnie grant na badania nad drukarką 3D, która upichci posiłek z proszków i płynów podczas dalekich podróży kosmicznych.Sześciomiesięczna

"Faceci od kuchni". Smak życia po francusku

"Faceci od kuchni". Smak życia po francusku

podziwu panowie ciągle się spierają. - Od wymyślania przepisów jestem tu ja! - krzyczy Lagarde, zaś Bonnot co chwila chce wymienić jakąś przyprawę w potrawie szefa na inną. Zresztą równie namiętnie się wspierają - najlepiej wychodzi im to w scenie, w której udają Japończyków. A co z resztą tej komedii

Angielski od kuchni

Angielski od kuchni

przeczytałam na kartkach zupełnie niekulinarnych powieści. Z kolei kilka regularnie odwiedzanych blogów kulinarnych pozwoliło mi nie tylko na ugotowanie kilku ciekawych potraw, ale też ćwiczenie ogólnego słownictwa dzięki lekturze pisanych ze swadą, zahaczających jedynie o kulinaria postów, np. anegdot z życia

Halabardnik Gwardii Szwajcarskiej opisał Watykan od kuchni

Gwardii. W napisaniu obecnej książki pomogli żołnierzowi, porównywanemu do brytyjskiego kucharza - celebryty Jamiego Olivera, dowódca Gwardii Daniel Rudolf Anrig i sierżant Erwin Niederberger. Opis codziennego życia najmniejszej armii świata połączono z przepisami potraw z tradycyjnych menu podczas jej

Bigos bez kiełbasy, ziemniaki bez soli, czyli jak fiskus dobija bary mleczne

Bigos bez kiełbasy, ziemniaki bez soli, czyli jak fiskus dobija bary mleczne

nieprawidłowości polegające m.in. na nierzetelnym prowadzeniu wymaganej ewidencji, stosowaniu zawyżonych marż czy dotowaniu surowców, które były wykorzystywane do sporządzenia niedotowanych potraw. Zgodnie z przepisami dotacja przyznawana jest do posiłków, nie zaś do zakupu surowców, natomiast wyliczenie jej

Wielkanoc. Święta na diecie, zeszyt

W poniedziałek, 22 marca - zeszyt - "Wielkanoc. Święta na diecie"W zeszycie: pomysły na to jak odchudzić świąteczne potrawy. 10 przepisów, dzięki którym łatwiej będzie polubić sałatę, jogurt naturalny i indyka. Odpowiedź na pytanie - dlaczego warto jeść kiełki. A dodatkowo cztery zestawy

Polska kuchnia regionalna

Od 8 września co środę z "Gazetą Wyborczą" nowa seria zeszytów z przepisami na polskie dania regionalne Zaprezentujemy w nich przepisy na najlepsze i najciekawsze dania kuchni regionalnych. Zaprezentujemy potrawy jadane na Kaszubach, Mazurach, w Wielkopolsce, Małopolsce, Podhalu, Śląsku

Lubuskie Kulinaria Regionalne i Festiwal Piwny w Gorzowie

historii browarnictwa. Na odwiedzających czekają również degustacje potraw przygotowanych m.in. przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. 2 września będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a 3 i 4 września potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej

Karczma fantasy zostanie otwarta w sobotę w Katowicach

magii współczesnej. Wykład o "Historii alkoholi", wygłosi jedna z czołowych postaci polskiej fantastyki - Andrzej Pilipiuk. Podczas uroczystego otwarcia karczma zaserwuje potrawy, pod których fantazyjnymi nazwami kryją się autentyczne przepisy kuchni średniowiecznej. To na otwarcie, bo w

Brownie bez glutenu

, cukierków, nawet piwa. Jest w wielu produktach tzw. przetworzonych (czytaj: niezdrowych). Bezpieczne są na pewno: warzywa, owoce, ryż, soja, gryka, orzechy, kukurydza i ziemniaki. Jeśli szukacie przepisów na potrawy bez glutenu, na stronie internetowej BBC Food znajdziecie ich 3,5 tys. Mnie drogą prób i

Książka "Elementarz gotowania"

przygotować zarówno popularne dania kuchni polskiej, jak barszcz, bigos czy pierogi, a także popularne obecnie potrawy kuchni włoskiej czy orientalnej. Czytelnicy książki poznają też przepisy na pyszne ciasta i ciasteczka oraz sosy, farsze i kremy, pozwalające urozmaicić przepisy podstawowe. Autorka lekcji

Konkurs na święta

Wystarczy przesłać na adres marketing@bezdroza.com.pl nazwę potrawy oraz kraj i region jej pochodzenia. Mile widziany, choć nieobowiązkowy, jest też przepis i zdjęcie. W temacie e-maila należy wpisać "Konkurs kulinarny", trzeba podać imię i nazwisko, numer telefonu i adres e-mail. Termin

Fenomen stołówek. Czy sposób podawania potraw może być kwestią polityczną?

nazwy potraw na takie najprostsze - "ryba z ziemniakami", "wieprzowina z ryżem". Żeby wyeliminować skojarzenia z kapitalizmem. Wszystkie kucharki, z którymi rozmawiałam, powoływały się na książki zatwierdzone odgórnie "przez Moskwę". Najpopularniejsza była wielka, gruba

W sam raz dla biskupa

Piotrusia Pana). Mademoiselle Delorme zaś to pseudonim sceniczny francuskiej aktorki z XIX wieku. Czego można się z książki nauczyć? Oczywiście tego, jak przyrządzać potrawy: swoje osobne rozdziały mają m.in. zupy, ryby, omlet, sosy czy słodkości ("soups", "fish", "the omelet"

Pesto - pomysłów nie zabraknie

ciągu tygodnia przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu. Nadwyżkę mrożę w pojemniku na kostki lodu lub w foliowych torebkach i zużywam w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w ciepłej wodzie lub od razu w ciepłej potrawie. Pesto to start do przygotowania wielu prostych dań. Pomysłów nie

Pasta i basta

tekstu, który przeczytałam w "Foolu". Pismo jest wyjątkowe. Nie ma w nim zdjęć przestylizowanych potraw, kucharzy, krzykliwych reklam. Jest temat uruchamiający myślenie. Fotografie są w większości czarno-białe. Nie ma przepisów, ale jest nastrój, panuje nieziemska cisza - rzadkość w świecie

Sól działa jak narkotyk. Fragmenty bestselleru "Cukier, sól tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze"

Paul Breslin, biolog i specjalista od psychologii eksperymentalnej Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, jest przykładem naukowca, który nie tylko wnikliwie analizuje produkty spożywcze, lecz także kocha jeść. "Kocham słone potrawy. Nie wiem, czy chodzi wyłącznie o psychologiczną nagrodę

Burgery już niemodne. Teraz przepisy babć [TRENDY 2014]

gotowanie w domu. Razem z mężem Adamem wypróbowują nowe połączenia i potrawy, które wyszły smacznie, wrzucają na Crust and Dust. Stopień trudności przepisów jest bardzo różny: od masła pierniczkowego, do którego wystarczy umiejętność obsługiwania blendera, przez wyrabiane ręcznie ciasto drożdżowe. Pojawiają

Nowa odsłona "Palce Lizać" - wtorkowego dodatku do "Gazety Wyborczej"

Annę Wrońską i Olgę Badowską z miesięcznika "Kuchnia" czytelnicy znajdą nowe rubryki, m.in. "dania na co dzień", w której redakcja proponuje przepisy na zdrowe i lekkie dania do przygotowania na szybko z łatwo dostępnych sezonowych produktów. Potrawy na specjalne okazje, czytelnicy

Podlaskie. Sękacz, twaróg i chleb - na liście produktów tradycyjnych

. Andraka mówił, że przepis na ciasto na sękacz suchowolski zostało zmodyfikowane przez jego babcię, która "dostosowała je do swoich potrzeb". Do zrobienia sękacza suchowolskiego potrzebne są świeże jaja, mąka, tłuszcze, cukier, śmietana, do smaku dodaje się też aromat (sękacz sejneński jest bez

A jaki jest twój czulent?

Ta legendarna potrawa, przygotowywana przez żydowskie mamełe, na czas szabatu ma dziesiątki indywidualnych odmian. Generalnie chodzi jednak o gęsty gulasz z fasoli, mięsa, warzyw, niekiedy kaszy, który przez całą szabasową noc powolutku dochodzi do siebie w gasnącym piecu chlebowym. Podczas

Marta Gessler organizuje Targi Książki Kulinarnej [ROZMOWA]

której przerobiłam wszystkie przepisy. Książki kulinarne traktuję jak rodzaj przewodnika, z którego wybieram to, na co mam ochotę. Nie kupuję książek kulinarnych, które uczą wykonywania potraw krok po kroku. Szukam raczej takich, które mnie zaskoczą. Tak było np. z "Food by Design" - książką

Co trzeci Polak na diecie

stosowaniem diet, zwłaszcza eliminacyjnych. Badania CBOS pokazują, że w ostatnich dwunastu miesiącach jedna czwarta Polaków stosowała właśnie taki rodzaj diety. Najczęściej respondenci wykluczali lub ograniczali spożycie cukru i słodyczy, co trzeci rezygnował z tłustych potraw, a blisko co czwarty nie

Cebularze? Wszyscy wiedzą, że tylko w Lublinie

tworzenia potraw, bo chyba najbardziej interesujące były ich nazwy. Psiocha na przykład, to gotowane ziemniaki, do których dodawano pszenną mąkę i sól. Następnie należało utłuc kartoflaną masę, wzbogacić ją smażonym boczkiem i jedząc - maczać w śmietanie. Z lokalnych pomysłów warto też wspomnieć

Święta u wegan i wegetarian

Kiedy pierwszy raz przyznałam się publicznie, że na moim wielkanocnym stole nie ma białej kiełbasy i żuru, uznano to za łamanie polskiej tradycji. Nie tłumaczę się z tego. Szykuję potrawy, które jemy, a nie takie, które być muszą. Pojemność interpretacji świąt jest duża. Mamy wolność wyboru. Do

Jamie Oliver, 30 minut w kuchni

Jamie Oliver "30 minut w kuchni" zeszyty z przepisami co środę z "Gazetą Wyborczą".Chcesz wiedzieć jak w ciągu minut postawić na stole pyszny posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw? Szybkość wcale nie oznacza pogorszenia jakości! Osiągniesz ją dzięki dobrej

Kolejne produkty tradycyjne z województwa zachodniopomorskiego

wytwarzany w Nieborowie niedaleko Pyrzyc. Przepis na potrawę przywieźli na Pomorze Zachodnie po drugiej wojnie światowej osadnicy z Kaszub. Tradycję wypieku kontynuuje Edyta Pajor, której przekazali go dziadkowie. Jak powiedziała PAP, niepowtarzalny smak to zasługa dwukrotnego pieczenia, suszonych grzybów

10 książek, po których lekturze otworzysz lodówkę

powieściowym cyklu Rowling jedzenie nie jest przedmiotem jakichś szczególnych nadprzyrodzonych zabiegów. Zazwyczaj są to proste potrawy, często rodem z angielskiej kuchni: pieczeń wieprzowa, pieczone ziemniaki czy - najbardziej wyspiarska - zapiekanka pasterska. Są także słodycze z piwem kremowym na czele. O

Menu na Nowy Rok - kalafior z czekoladą

najważniejszy jest smak potrawy. Uwielbiamy świeży chleb z masłem, jajka na bekonie, truskawki ze śmietaną - to idealne zestawienia. Ale gdyby się zastanowić, nie ma ich aż tak wiele, biorąc pod uwagę liczbę dostępnych składników i przypraw. Ludzie wykorzystują tylko około miliona różnych przepisów kulinarnych

Kampania "Radio Złote Przeboje na wakacjach"

kulinarny performance Roberta Sowy, znakomitego szefa kuchni i showmana, który podczas pikników będzie przygotowywał pyszne potrawy dla uczestników z wykorzystaniem regionalnych przepisów i specjałów. Nie zabraknie również konkursów z nagrodami oraz zabaw i animacji dla dzieci. Film reklamowy promujący

Wigilijny stół Sarmatów

kapusty - był głównym dodatkiem do potraw rybnych i mięsnych. Kapusta z grochem była bardzo popularna i pojawiała się na stołach nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej.Od późnego średniowiecza królem staropolskich stołów był szczupak. Nie wiemy jednak na pewno, czy słowo "szczuka" zawsze

Wigilijny stół Sarmatów

kapusty - był głównym dodatkiem do potraw rybnych i mięsnych. Kapusta z grochem była bardzo popularna i pojawiała się na stołach nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej.Od późnego średniowiecza królem staropolskich stołów był szczupak. Nie wiemy jednak na pewno, czy słowo "szczuka" zawsze

Na mojej działce będę regularnie popełniał przestępstwo

degustowało się ziemniaczany plon, właśnie w formie kartofli z ogniska?To niejedyny zresztą problem, który stwarza ten nieludzki przepis. Bo, po drugie - Drogi Panie Komendancie, co z potrawą zwaną kociołkiem? Chodzi o żeliwny garnek z pokrywką mocowaną szczelnie za pomocą specjalnego kabłąka i śruby. Czy Pan

Ukradł noże, fartuchy i przepisy

rzeczy: specjalistyczne noże do zdobienia potraw, fartuchy kucharskie oraz cenne przepisy kulinarne, które stanowiły specjalność restauracji. Właściciel wycenił straty na 500 zł. We wtorek po południu policjanci odnaleźli podejrzanego o kradzież Indonezyjczyka. Mężczyzna nie przyznał się do winy, ale

"Złote Przeboje na wakacjach"

odbędzie się impreza, przygotowano wiele atrakcji. Wśród nich są m.in. "Złote Przeboje Mistrza Sowy", czyli kulinarny performance Roberta Sowy, znakomitego szefa kuchni i showmana, który podczas pikników będzie przygotowywał pyszne potrawy dla uczestników z wykorzystaniem regionalnych przepisów i

"Nie obsługujemy Rosjan". Taki napis wywiesił właściciel restauracji w Sopocie

, że to restauracja godna polecenia ze względu na jakość oraz smak serwowanych tam potraw. - Na to akurat te kartki nie mają wpływu - tłumaczy. Niedawno lokal odwiedził także podróżnik Wojciech Cejrowski, znany z ostrych poglądów. - Miejsce warte polecenia i wsparcia, gdyż dbają tam nie tylko o dobre

Ponad 30 kolonistów trafiło do szpitali z objawami zatrucia. Grypa? Sanepid bezradny

zatruciu. - Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami prowadzący zbiorowe żywienie nie ma obecnie obowiązku odkładania próbek wszystkich podawanych potraw. Sanepid pod względem bakteriologicznym nie ma więc pełnej wiedzy na temat wszystkich podawanych tam posiłków - mówi Duska. Wiadomo jednak, że

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

Granica między zawłaszczaniem a dbaniem o własną tożsamość i podkreślaniem odrębności w kulinariach jest szczególnie płynna. Weźmy gołąbki. Wymieniamy je z dumą w pierwszej dziesiątce naszych potraw narodowych. Tak samo wymienią je Szwedzi i Rosjanie, Ukraińcy i Węgrzy oraz mieszkańcy krajów

Finał trasy "Złote Przeboje na wakacjach" - w sobotę koncert w Częstochowie!

, Dżem i Oddział Zamknięty.Występom gwiazd polskiej muzyki towarzyszyły konkursy i animacje oraz atrakcje kulinarne - show "Złote Przeboje Mistrza Sowy", któremu patronuje marka Prymat. Jego gwiazdą jest Robert Sowa, szef kuchni i showman, który przygotowuje pyszne potrawy dla uczestników

Jak urządzić się w Bieszczadach

czosnek. I oczywiście macerowało. Ale jak go upiec, też wyjdzie dobry. Dziś w Bieszczadach znajdzie pan już w knajpach stare potrawy, zrobiła się na to moda. Wreszcie zaczynamy doceniać regionalizmy, również w kuchni. Większość tych przepisów przetrwała, bo w porę je zebrałem. To choćby wysalki, ciurki

Kuchnia Sarmaty

potrawy przyrządzane z manny zaczęły być rarytasem, bo stała się ona droga (podobnie zresztą jak ryż - kosztowne ziarno z egzotycznego świata).Obok manny jadalnej zbierano i uprawiano setki innych roślin, których dziś na stołach nie uświadczymy - zarówno warzywa zielne, przyprawy, jak i jarzyny korzeniowe

"Gazeta Wyborcza" z pomysłami na wiosenne diety

", znajdzie się 12 pomysłów na lekkie potrawy na wiosnę, 6 najpopularniejszych diet oraz przepisy na koktajle owocowe i warzywne. We wtorek, 22 marca w prezencie dla czytelników do całego nakładu "Gazety Wyborczej" zostanie dołączona tabela z informacjami, ile kalorii mają wiosenne dania

"Jamie Oliver-30 minut w kuchni" - zeszyty z "Gazetą Wyborczą"

Komunikat prasowyJuż jutro, 12 października z "Gazetą Wyborczą" ukaże się pierwszy z trzech zeszytów z poradami Jamiego Olivera, jak w 30 minut ugotować coś pysznego. Czy można szybko przygotować posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw i do tego naprawdę smaczny? - Jamie Oliver

Labirynt ze spółkami z pokazami garnków w tle

Białymstoku. Te same. Pokaz W marcu zadzwoniła do mnie telemarketerka z pytaniem, czy wezmę udział w kwietniowym pokazie gotowania w supernowoczesnych garnkach. Dostałam pocztą zaproszenie. Obiecywano degustację wyśmienitych potraw i możliwość kupienia supergarnków. Na miejscu miałam otrzymać prezenty

Maciej Kuroń: Wigilia i Święta w regionach Polski, Europy i świata

Blisko dwieście przepisów Macieja Kuronia na dania wigilijne i świąteczne. Tradycyjne receptury z regionów Polski, przysmaki świąteczne z kuchni europejskich oraz wybrane przepisy z kuchni światowej pomogą Państwu w odświeżeniu repertuaru świątecznych potraw. Bogato ilustrowane, piękne książki mogą

Prezydentowa Komorowska i kucharze napisali książkę kulinarną. Bez bigosu

potrawy, które Anna Komorowska przygotowuje bliskim. W efekcie można znaleźć przepisy na chłodnik z botwinki (taki z dużą ilością koperku i jajkiem), szparagi z sosem holenderskim czy cielęcinę z fasolką szparagową. Na deser - szarlotkę. Jak zauważyła prezydentowa podczas uroczystej premiery książki, są

Sałata Cezara po liftingu

magazynu są świetne nieretuszowane zdjęcia - potrawy w naturalnym świetle z niebieską poświatą. Opinie Donny Hay na tematy kulinarne są przez dziennikarzy porównywane do głosu, jaki Anna Wintour ma w świecie mody. Cztery miliony sprzedanych książek robią wrażenie. Donna Hay to już marka, którą sygnowane są

Polska Je Je Je: Żurek i pączki od Gesslerowej

, które niestety znikają i bistrach między blokami na Pradze. Czekamy na typy!Jaka jest nasza kuchnia regionalna? Prześlijcie swoje propozycje, zaproponujcie produkt czy potrawę, jakie Waszym zdaniem są symbolem Warszawy. Opiszcie też wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie, podzielcie

Wigilia u wegetarian - przepis na pyszny wegemakowiec

weekendy gościmy często całe rodziny. Osoby uważające na cholesterol mogą rozkoszować się naszym jedzeniem bez obaw. W stu procentach roślinne potrawy są wolne od złego cholesterolu. Polska się zmienia - uważa restauratorka.Wigilia bez rybyAnna, 28-letnia wrocławianka, socjolożka i wegetarianka, z

Książki nie tylko dla kucharek

, pierwszej polskiej księgarni poświęconej wyłącznie kulinariom, znajdziemy autorski wybór książek. Wiele z nich jest po angielsku - zagraniczny rynek książek ciągle ma dużo ciekawszą ofertę niż nasz. - Dobra książka kucharska musi mieć przepisy, które się udają, i ładnie zrobione zdjęcia potraw. W polskich

Ktoś upiekł i zjadł łabędzia królowej Elżbiety. Anglicy są poruszeni: jego zgrillowane szczątki widzą kobiety i dzieci!

oryginalnego przepisu. Łabędzia trzeba oskubać i opalić nad ogniskiem, wypatroszyć i natrzeć ziołami prowansalskimi. Jako farsz polecam gotowane jaja z bekonem, całość zapiekamy, co jakiś czas polewając sosem barbecue. Aby potrawie nadać brytyjski akcent, pieczeń należy podawać z frytkami i sałatką colesław

Koniec miłości do pizzy, czyli jak, gdzie i za ile jadają Polacy

cielęcego sznycla wiedeńskiego i do naszych kuchni zawędrował w XIX wieku. Przepis na niego wystąpił po raz pierwszy w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za pięć złotych". Niespełna 18 proc. decyduje się na miejsca specjalizujące się w kuchni włoskiej. To wyraźna zmiana w stosunku do

Cztery Wigilie

wspólnotę. Niedługo potem bezpardonowo zabrano im tę ziemię i przesiedlono na 17. piętro wieżowca, a oni musieli to zaakceptować.Ale wtedy, w '95 roku, dzwoniłam jeszcze do drzwi ich starego mieszkania. Weszłam. Zobaczyłam nakryty uroczyście stół, a na nim 12 polskich wigilijnych potraw! Byłam tak zdumiona

Kuchnie świata

Najpopularniejsze potrawy całego świata, dokładne przepisy, propozycje podawania, co środę z Gazetą.Tomów: 5Tom 1: Włochy, Hiszpania, Francja Wymiary: 165x220Oprawa: miękkaStron: 112Tom 2: Japonia, Chiny Wymiary: 165x220Oprawa: miękkaStron: 80Tom 3: Indie, Tajlandia, Indonezja Wymiary

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

, które też trafią do karty - zachwyca się. Na razie na specjalne zamówienie serwuje wyjątkowe menu dla tych, którzy chcą spróbować potraw przyrządzonych według 200-letnich receptur. Równocześnie podaje współczesne interpretacje zupy jabłkowej czy makowca. Zaskakujące wrażenia smakowe coraz częściej

Wtorek 16 grudnia

Świąteczne książki kucharskie Macieja Kuronia We wtorek i środę z "Gazetą Wyborczą" blisko dwieście przepisów Macieja Kuronia na dania wigilijne i świąteczne. Tradycyjne receptury z regionów Polski, przysmaki świąteczne z kuchni europejskich oraz wybrane przepisy z kuchni światowej pomogą

Grill tylko z piwem!

majówkowej biesiady, kupmy aluminiowe tacki. Nie są drogie, a ich użycie izoluje mięso od węgla. Tłuszcz i soki, wytapiając się, nie będą skapywały na grill, przez co znacznie zmniejszymy ilość toksycznych związków w naszej potrawie. 5. Dobry grill to czysty grill. Trzeba dokładnie zmyć z rusztu resztki

Kuchnia na majówkę

i najprzeróżniejsze dipy, sosy i marynaty.Książkę z przepisami na majówkowe przysmaki (i nie tylko!) ułożyli czytelnicy "Gazety Wyborczej" i serwisu internetowego Ugotuj.to. Przesyłali nam przepisy na swoje ulubione majówkowe potrawy - tradycyjne, a czasami bardzo egzotyczne, tańsze i

Co je Warszawa? Flaki, cynaderki, faszerowane jajka?

wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie, podzielcie się anegdotą. Na listy czekamy pod adresem: stoleczna@agora.pl do 14 sierpnia. Listę nominowanych produktów i potraw przedstawimy 16 sierpnia, tego dnia zacznie się też głosowanie. Na stronie gazeta.pl/plebiscyt można też wziąć udział w

Drugie wydanie magazynu "Palce Lizać Extra"

Mariusz Szczygieł opisuje wszystkie smaki Pragi oraz doradza, co i gdzie zjeść do piwa, żeby poczuć się jak prawdziwy Czech. W drugim numerze magazynu "Palce Lizać Extra" znalazły się 74 sprawdzone przepisy - m.in. na potrawy z grzybów czy przetwory z owoców i warzyw. Redakcja magazynu

Książki kucharskie Macieja Kuronia na lato

Komunikat prasowy Dzisiaj wraz z "Gazetą Wyborczą" ukazała się pierwsza z serii książek kucharskich Macieja Kuronia - "Potrawy z grzybów". Kolekcja składa się z czterech tomów, w których znajdą się kolejno przepisy na przetwory z grzybów, owoców, warzyw oraz na wina, nalewki i

Co jedzą aresztowani kibole Lazio? Pizzy nie dostaną

miniony piątek dostałby na obiad knedle z truskawkami, a na kolację kiełbasę drobiową zamiast pasztetu. Menu musi ściśle odpowiadać przepisom ministerstwa sprawiedliwości. Dzienna norma to minimum 2600 kalorii, co ma zamknąć się w kwocie 4,80 zł na osobę. Osobne stawki (i potrawy) przysługują

Pyszny deser: cobbler z gruszką, jabłkiem i lawendą

słabość do różnych owoców podawanych na ciepło. Po podgrzaniu ich soki łączą się, wzbogacając aromat potrawy. Tekstura i kolor stają się intensywniejsze, a smak - niepowtarzalny.W filmie ''Rzeź'' Polańskiego cobbler jest piątym bohaterem. Zobaczcie na YouTubie scenę, kiedy Jodie Foster serwuje ten deser i

Co ty wiesz o grillowaniu?

ryby oraz wszelkie warzywa, grzyby czy nawet owoce. Te można kłaść wprost na ruszcie, tłuszczem nie straszą i saletry nie zawierają.Sześć zasad zdrowego grillowania1. Używaj do palenia wyłącznie węgla drzewnego;2. Oczyść ruszt z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw.3. Poczekaj, aż się do

Francja w polskim garnku

. trawienia] potraw dawano wina ryńskiego po kieliszku. Biedna i średnia szlachta raczyła się też już wtedy winem mieszanym z wódką. Po takiej miksturze pragnienie gaszono piwem.Z piwa przyrządzano też zupy - tzw. faramuszki, często podawane na śniadanie. Co jednak ciekawe, w staropolskich przepisach

Książki "Kuchnia na majówkę" z "Gazetą Wyborczą"

internetowego Ugotuj.to. Przysłali rozmaite przepisy na swoje ulubione potrawy, bo majowa uczta to nie tylko kiełbasa czy karkówka, ale też grillowane ryby i warzywa, wiosenne sałatki, koktajle, a nawet ciasteczka.28 kwietnia razem z "Gazetą" ukaże się pierwsza część - książka z przepisami na

Europa przy stole

- stąd w średniowieczu tak wiele dni postnych. I nie chodziło tylko o powstrzymywanie się od potraw mięsnych, ale w ogóle o wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, jaja. Średniowieczne przepisy na dania postne proponują wciąż jednak przypominające "zwierzęce" oryginały

Polska Je Je Je: Warszawa kreuje kulinarne trendy

tego żyliśmy - zachwycając się smakiem podpiwku, który robiła moja babcia. W menu niektórych restauracji są takie potrawy - ale nie spotkałem nigdy "moich" smaków i chyba już nie spotkam. Z poważaniemWojciech DymeckiCzekamy na typy!Jaka jest naprawdę nasza kuchnia regionalna? Prześlijcie

Środa 3 grudnia

Kuchnie Świata ''Kuchnie Świata'', cz.5: Afryka, Maroko, Bliski Wschód. Najpopularniejsze potrawy, dokładne przepisy, propozycje podawania. Cena ''Gazety'' i książki: 6,99 zł (w tym VAT). Plan na powrót Jak powracający z zagranicy może skorzystać z abolicji podatkowej Tydzień z

W Chinach zatrzymano winnych produkcji oleju ze ścieków

rzeczywistości uzdatniała go do ponownej sprzedaży. Śledczy ustalili, że część oleju pochodziła z pojemników na zlewki stojących na zapleczach restauracji. Z dostępnością towaru nie było problemu - Chińczycy uwielbiają potrawy smażone w głębokich wokach, więc zużywają duże ilości oleju. Podczas smażenia w oleju

Smakomat

Projekt Samo-Obsługa polega na wzajemnym zaufaniu. Na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego i CSW od miesiąca stoi przeszklona lodówka. W środku cztery półki, na których stoją cztery potrawy. Zupa, danie główne, deser i napój. Instrukcja obsługi: otwórz lodówkę, do czerwonego garnka wrzuć 5 zł, weź

Środa 17 grudnia

Świąteczne książki kucharskie Macieja KuroniaW środę z "Gazetą Wyborczą" druga część przepisów Macieja Kuronia na dania wigilijne i świąteczne. Tradycyjne receptury z regionów Polski, przysmaki świąteczne z kuchni europejskich oraz wybrane przepisy z kuchni światowej pomogą Państwu w

Smaki Warszawy: wybieramy kulinarny symbol stolicy!

propozycje, zaproponujcie produkt czy potrawę, jakie Waszym zdaniem są symbolem Warszawy. Opiszcie też wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie z dzieciństwa, podzielcie się anegdotą. Na Wasze kulinarne opowieści czekamy pod adresem: stoleczna@agora.pl do 14 sierpnia. Listę nominowanych

Święto Fasoli

Na zakliczyńskim rynku rozłoży się blisko 40 stoisk artystów ludowych z południowej Polski. Na gości czekać będzie 5 tys. porcji fasolowych potraw według dawnych przepisów (m.in. fasola z boczkiem, kapustą i kaszą). W programie także parada samochodów Europejskiej Asocjacji Automobilistów, kabaret

Pawlak: radykalizmy takie jak w Norwegii pojawiają się wielu krajach

bochenek chleba, a także próbował na stoiskach rozstawionych na miejscowym rynku tradycyjnych wypieków i potraw kulinarnych.

Telewizja na patelni

wszystkich zawodowych kucharzy ma pod sobą, jest Nigella Lawson. Jej programy, w tym "Nigella gryzie" (tvn style), a przede wszystkim "Nigella ekspresowo", są kwintesencją współczesnego gotowania. Bo Nigella wie, jak mało mamy czasu na przygotowanie potraw, dlatego jej przepisy

Smaki Warszawy: stolica to kocioł smaków

symbolem może być właśnie ten kocioł smaków.Czekamy na typy!Jaka jest naprawdę nasza kuchnia regionalna? Prześlijcie swoje propozycje, zaproponujcie produkt czy potrawę, jakie Waszym zdaniem są symbolem Warszawy. Opiszcie też wspomnienie kulinarne, podajcie przepis na ulubione danie z dzieciństwa

Lody o zapachu ludzkiej skóry. Kuchnia jako dziedzina sztuki? [ROZMOWA]

początku września na Targu Węglowym w Gdańsku przygotowałam śniadanie, które spotkało się z nieoczekiwanie pozytywnym odbiorem. Entuzjazm, który włożyłam w przygotowanie potraw, udzielił się tym, którzy je jedli. Uśmiechali się, błyszczały im oczy, nie było sceptycyzmu, kpin, nikt się nie rozchorował

Książki "Ugotuj.to na Wielkanoc" z "Gazetą Wyborczą"

przepisy na ulubione świąteczne potrawy - tradycyjne, regionalne, a czasami także egzotyczne; skomplikowane, dla zaawansowanych i proste, dla początkujących. W książkach znalazły się najciekawsze i najbardziej różnorodne pomysły, np. na jajka faszerowane, tartarelki czy tradycyjny barszcz biały. 23 marca

Żółw błotny - wciąż walczy z konkurencją

musiał on być w naszym kraju bardzo popularny, bo kuchnia staropolska pełna była przepisów na potrawy z tego zwierzaka, który przez naszych przodków zwany był żelazną żabą. Te czasy jednak minęły, i to chyba bezpowrotnie. Żółwiom dało się we znaki głównie osuszanie mokradeł. Potrzebują one nie tylko

Możesz zostać specjalistą uzależnień od... Facebooka

Uniwersytet Śląski zdradził wczoraj szczegóły swojej oferty edukacyjnej dla tegorocznych maturzystów. Wszystkie zmiany i nowości w siatce studiów to - jak zaznaczał prof. Ryszard Koziołek, prorektor UŚ ds. kształcenia i studentów - przede wszystkim efekt zmian przepisów polegających na oddaniu

Knajpki dla wtajemniczonych

pomieszczeniu jest nastrojowo i przytulnie: świece, ogień w kominku, wygodna kanapa i fotele. Na środku stoi wielki stół przystrojony białymi liliami, zielonymi liśćmi i sznurami pereł, cały zastawiony potrawami, które można nakładać sobie na talerz. Na kilku stolikach koktajlowych ustawione są butelki z

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

Będę wykorzystywać wszelkie jadalne części, nawet te mniej atrakcyjne, a nadwyżki ugotowanych dań przerabiać twórczo na nowe, pełnowartościowe potrawy. Niech przyjaciele i domownicy patrzą mi na ręce, a to publiczne oświadczenie niech mnie mobilizuje teraz i zawsze. Amen. Dawno, dawno temu, kiedy

Zaczyna się huczne świętowanie wolności w Warszawie

opracowuje najsławniejszy obecnie polski mistrz kuchni Wojciech Modest Amaro. Jak zapowiadał, potrawy będą "kwintesencją smaków Polski". Fontanny dla mieszkańców Największą atrakcją dla mieszkańców ma być dziś specjalny pokaz w Parku Fontann na Podzamczu, który przygotowuje Stołeczna Estrada

Dania na fali

'Microwave Gourmet' napisanej przez byłą felietonistkę 'New York Timesa' Barbarę Kafkę. Jest w niej 600 przepisów na potrawy przygotowywane w mikrofalówce. Autorka pisze: 'Zaczęłam od aborygeńskiego strachu przed ogniem, a skończyłam jako osoba skomputeryzowana. Oczywiście nie porzucę swoich miedzianych

Pasztet

Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce.

Jajko w koszulce

wody.To danie często pojawia się jako wykwintne śniadanie.Jajka te nazywane są czasem poszetowymi z franc. pocher, czyli 'gotować powoli'.Jajka poszetowe gotuje się w temperaturze, która pozwala ściąć białko, ale tylko podgrzewać żółtko. Gotuje się w skorupkach. PrzepisyNajpopularniejsze wersje tego dania

Jajecznica

, co z nimi zrobić, ugotowawszy, podał razem z jajecznicą, a wszyscy obecni nie mogli się dość nachwalić tej nowej potrawy. W innym miejscu, cytując Łukasza Gołębiowskiego, pisze o potrawie nazwanej "sielanka", która była de facto uszlachetnioną odmianą jajecznicy przygotowywaną z żółtek jaj i kwaśnej śmietany

Ryba maślana

, które po raz pierwszy konsumują ryby z tej grupy zaleca się spożycie małej ilości celem sprawdzenia wrażliwości organizmu na woski zawarte w mięsie ryby. Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2–3 godzinach od spożycia i ustępują po upływie doby.Przepisy określające zasady wprowadzania

Sernik

ciasto kruche na spodzie oraz na wierzchu (często ścierane na tarce o grubych oczkach). Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto jest pieczone w temperaturze ok. 180 °C.Istnieją też przepisy na serniki bez mąki (i dodatków ją zawierających, takich jak budyń w proszku), gdzie rolę spoiwa dla sera

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.