przechowywanie czosnku

Marta Gessler

Pesto - pomysłów nie zabraknie

Pesto - pomysłów nie zabraknie

To start do przygotowania wielu prostych dań. Pesto mieszasz z makaronem, ziemniakami czy owocami morza - i danie gotowe!

Skordalia

I kiedy myślę, że wyrosłam już na dobre z czosnku w typie Bruce'a Willisa, trafiam na danie, które przypomina mi, że jednak lubię drania

Vademecum kwiatożercy

Forsycja - na herbatkę, bratki - do ciastek, a elegancka magnolia - do charakternych pikli. Kwiatów deptać nie wypada. Ale zjadać - jak najbardziej.

Minta od Kuchni: francuska terrina z wieprzowiny w Brasserie Warszawskiej

Minta od Kuchni: francuska terrina z wieprzowiny w Brasserie Warszawskiej

Aioli

Aioli

przyprawami do smaku. Sos przechowuj nakryty szczelnie folią spożywczą. Warianty smakowe: 1. Do żółtka i czosnku na początku miksowania dodaj łyżkę musztardy diżońskiej lub łyżkę czerwonego octu winnego, lub szafran rozpuszczony w odrobinie wody. 2. Czosnek, garść włoskich orzechów i żółtko utrzyj na gładko

Potrawy wielkanocne: nie tylko baby i żur

Potrawy wielkanocne: nie tylko baby i żur

. Dokładnie zblenduj. Przechowuj w zamkniętym naczyniu. Możesz wypróbować też inne połączenia, np. chrzan bazyliowy, z suszonymi pomidorami itd. Koszt: 4 zł JAJKA ZAPIEKANE W FORMIE NA MUFFINY (6 sztuk) * 1 płat ciasta francuskiego * kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju * garść świeżego szpinaku * 6

Sofrito

Sofrito

czosnek dobrze się przechowują, stale mam je w spiżarni; inne przyprawy mogą być suszone lub z puszki. To, co akurat mam w lodówce albo przyniosłam z targu, inspiruje do tworzenia dania. Robię sofrito i w domu pachnie prawdziwym jedzeniem. Krewetki w śmietanie 500 g dużych, surowych, mrożonych krewetek, 1

Pradawne receptury zabijają superbakterie. Odkrycie mikrobiologów

Pradawne receptury zabijają superbakterie. Odkrycie mikrobiologów

antybakteryjne. Ma to szczególne znacznie w dobie zwiększonej oporności na antybiotyki. Do przeglądania starych ksiąg pod tym kątem wzięli się mikrobiolodzy z uniwersytetu w Nottingham. Zdecydowali się na wypróbowanie przepisów z "Bald's Leechbook" przechowywanej w British Library. Okazuje się, że już

Orkisz

Orkisz

podać jako samodzielne danie jarskie albo w zastępstwie ziemniaków czy klusek. Może być orkisz w pomidorach z suszonym oregano, chili i czosnkiem, z plasterkami bakłażanów lub cukinii. Orkisz z usmażonymi szalotkami i paseczkami jarmużu albo ugotowany w esencjonalnym bulionie z gęsi - w zależności od

Knedle kontra gnocchi

Knedle kontra gnocchi

właściwie okrągłe sucharki, dosmaczane kminkiem, twarde, ale nadające się do długiego przechowywania i dobrze sprawdzające się w górskich warunkach. Ciekawostką będzie też Tirtlan - duże, smażone na głębokim tłuszczu raviolo. - Zwykle faszerowane szpinakiem i ricottą, ale możesz do środka dać ziemniaki lub

Miód. Na zdrowie

Miód. Na zdrowie

patelni, zeszklić czosnek i szalotkę, dodać szałwię. Smażyć razem, aż szalotka się zrumieni, dodać sporo soli i pieprzu. Ostudzić, aż masło stężeje (można wstawić do lodówki). Połączyć resztę masła z miodem i masłem z przyprawami, dobrze utrzeć i schłodzić. Przechowywać w lodówce. Kłaść na gorące mięso

Z tamaryndowcem w roli głównej. Przepis na zupę tajską i sos meksykański

Z tamaryndowcem w roli głównej. Przepis na zupę tajską i sos meksykański

do użycia bądź w formie sprasowanej odwodnionej pulpy, którą wpierw trzeba namaczać, a następnie przecierać przez gęste sito. Przechowuje się świetnie, nawet pół roku od otwarcia. Zamrożony w foliowych woreczkach czuwa w nieskończoność. Jego miąższ wyłuskuje się z niby-fasolowych strąków, które rosną

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

Kukurydza, fasola i dynia - trio o łagodnym usposobieniu

przeszkadza dwóm pozostałym. Posadzone razem na niedużych działkach dają większe plony, niż gdyby uprawiano je osobno. Wszystkie dobrze nadają się do przechowywania, a łącznie dostarczają kompletu niezbędnych do życia składników. Były jednymi z pierwszych roślin udomowionych na amerykańskim kontynencie. Jako

Śpieszmy się jeść pomidory

Śpieszmy się jeść pomidory

", w przepisie na "sos pomidorowy w hiszpańskim stylu" (z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą, solą, pieprzem i octem). Jednak, jak zauważa autor, pomidory musiały być jadane już wcześniej, co sugeruje choćby scena uwieczniona na obrazie "Kuchnia anielska"

Majonezy Marty Gessler

Majonezy Marty Gessler

indyka, pokrojonymi oliwkami, czosnkiem, oregano - po grecku. Gatunek oliwy lub oleju decyduje o smaku majonezu. Wypróbuj: olej z pestek dyni, z awokado, z orzechów arachidowych i rzepakowy. Dodawaj majonez w kontrolowanej ilości do: sałat, ryżu, makaronu, drobiu, ryb, owoców morza, warzyw, ziemniaków

Niedzielny brunch

Niedzielny brunch

młode, zielone listki sałat, ziół, cykorii, rukoli, rukwi, szpinaku, pokrzywy. Po przelaniu wrzątkiem liście pokrzywy nie parzą. Odciskamy je mocno i siekamy. Możemy dodać do frittaty, wymieszać z mąką i jajami i usmażyć placuszki albo dodać do twarożku z czosnkiem i majonezem. Z mieszanki listków

Śniadanie izraelskie

Śniadanie izraelskie

poranku ma być sycący i dawać siłę na resztę dnia. Przygotowanie jajecznicy zaczyna się od podsmażenia na patelni czosnku, papryki i pomidorów. Jarzynową bazę doprawia się kuminem, pieprzem lub ostrą pastą paprykową w zależności od tego, z której tradycji kulinarnej żydowskiej diaspory pochodzi przepis

Pikle

Pikle

ich smak. Marynata to połączenie kwaśnych składników (np. soku z cytryny, pomarańczy, limonki, żurawin, ananasa, piwa, octu winnego, wina), przypraw (ziół suszonych i świeżych, czosnku, szalotek, skórki cytrusów, sosu sojowego, musztardy, imbiru, chili) i tłuszczu (oliwy z oliwek, oleju z sezamu, z

Smakomat

Smakomat

ząbek czosnku * 1 mała chili pokrojona w cienkie paseczki * sok wyciśnięty z 2 limonek W małej misce połączyć cukier z sosem rybnym. Dodać 2 łyżki wody, czosnek, chili, sok z limonek i dokładnie wymieszać. Sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku

Ekomięso. Swój wybór uzależniam od sposobu hodowli i dobrostanu zwierząt

Ekomięso. Swój wybór uzależniam od sposobu hodowli i dobrostanu zwierząt

przechowywane, odpowiednio ukrojone. Swój wybór uzależniam też od sposobu hodowli, dobrostanu zwierząt za życia i paszy, którą były żywione. Nie chcę przykładać ręki do zwiększania upraw soi modyfikowanej genetycznie, nie mam zamiaru mnożyć zysków firmy Monsanto, nie podoba mi się importowanie głównego

Do zobaczenia pomidory

Companion to Food", najstarszy zapisany przepis z wykorzystaniem pomidorów pochodzi z końca XVII wieku z neapolitańskiej książki "Lo scalco alla moderna", w której zapisano recepturę na "sos pomidorowy w hiszpańskim stylu" (z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą, sola

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

macierzanki albo czosnku niedźwiedziego, czy też mówi mi, jak długo gotować bryję w garnku na palenisku lub piec na ognisku pod kloszem chleb, którego nie można podejrzeć ani sprawdzić jego temperatury. Czy aby odtworzyć słowiańskie kulinaria, trzeba było gotować na palenisku? Nie wystarczyła do tego kuchenka

Papryka

Papryka

to potrawa przygotowana ze słodkiej papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Jest podawana na zimno lub na ciepło jako dodatek do ryby, mięsa. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Pasteryzować w słoiku. Może być gęsta, wtedy należy odparować pomidorowo-oliwkowy sos. Ważne, aby kawałki papryki były

Zioła. Jak mądrze je stosować

Zioła. Jak mądrze je stosować

, ale tu miał chwilkę, to zebrał. Nie wiadomo, jaka firma to od niego skupuje, ale jeśli poważna, to mu takiego surowca nie przyjmie. Pan zapewne zrobi z niego mieszankę i sprzeda na własną rękę. Takich ziół nie kupujmy. Ważne jest też przechowywanie i warunki suszenia surowców zielarskich. Tu też

Pośpiech w kuchni? To nie dla mnie

jedzenia. Zachęca do kucharzenia. Bez histerii. WOŁOWINA - GRILL * 800 g wołowiny (polędwicy) marynata: * 3 łyżki oleju sezamowego * 3 łyżki sosu rybnego * 2 ząbki posiekanego czosnku * 2 łyżki miodu lub cukru * 3 łyżki pokrojonej białej części trawy cytrynowej lub skórka z połówki limonki Wymieszać

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Co przetrwało ze słowiańskiej kuchni? Dowiesz się w Biskupinie

koper, kminek, kolendra, czarnuszka, gorczyca. Ale także dziko rosnące: chrzan, czosnek, rdest ostrogorzki, macierzanka, jałowiec. Wielu z nich używamy do dziś. - To fenomen ponadtysiącletniej ciągłości kulturowej ludów słowiańskich. Jedynie proporcje się zmieniły. My namawiamy do częstszego zapraszania

Imieninowa feta

konsystencję - od miękkiej, kruchej po twardą. Podobnie jest ze smakiem. Może być łagodna lub ostra. Nazywana jest 'serem marynowanym'. Powinna być przechowywana w mocno nasolonej wodzie lub zapakowana w wilgotny papier, a następnie przechowywana w lodówce w plastikowej torebce. Wtedy nie wysycha i starczy na

Keczup dla kibica

Keczup dla kibica: łyżeczka tartego imbiru, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 duża, świeża, cienko pokrojona czerwona papryczka chilli, olej słonecznikowy, 500 g pokrojonych pomidorów, 3 łyżki octu z czerwonego wina, 1 łyżka brązowego cukru Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju, dodać imbir, czosnek

Boje chłopów i partyzantów

wojna domowa (1665-66) dopełniły zniszczenia. Złodziej Węgrzyn, szalony Rakocy, świerzbiała go skóra, tęskno go było z pokojem, zachciało mu się polskiego czosnku - chełpił się Pasek w "Pamiętnikach". Aleć dano mu nie tylko czosnku, ale i dzięglu z kminem (...) Wszystko wojsko zgubił, sam się

Pomidory

. Zazwyczaj do piekarnika przeznaczam pomidory owalne typu roma lub san marzano. Przecinam je wzdłuż na pół, układam przecięciem do góry, posypuję solą, pieprzem, czasem odrobiną cukru i chili, obkładam cienkimi plasterkami czosnku i skrapiam oliwą. Po spędzeniu trzech godzin w piekarniku rozgrzanym do 100 st

Sieję ferment na wiosnę. Fermentacja w kuchni

służącą jedynie do przechowywania kimchi. Bo kimchi - obok ryżu - to jeden z ważniejszych elementów codziennego jadłospisu. Koreańskie posiłki wyglądają inaczej niż nasze. Na stole pojawia się kilkanaście naczynek z poszczególnymi składnikami, w tym zawsze z kimchi. - Młode kimchi najlepiej smakuje samo

Dyniowy zawrót głowy. Nie tylko w Halloween

składniki odżywcze, przede wszystkim karotenoidy; ma grubą, stalowo-zieloną skórkę oraz gruby, ciemnopomarańczowy miąższ i świetnie się przechowuje w spiżarni. Jeśli zaś takowej nie mamy, dynię najlepiej obrać, pokroić w kawałki, poddusić, zmiksować i zamrozić; nie straci zbytnio na wartości odżywczej i

5 smaków Chin

przypraw oddzielnie, aż zacznie pachnieć. Ostudzić i zemleć. Gotową przyprawę należy kupować w małych ilościach, bo szybko traci smak i zapach. Przechowywać w szczelnych pojemnikach, w ciemnym i chłodnym miejscu. Wołowina 5 smaków 500 g polędwicy wołowej 2 dymki 5 cm kawałek świeżego pokrojonego imbiru 3

Biały ser

Przechowywanie: w solance (ok. trzech tygodni) Co robimy: dodajemy do zapiekanek, sałaty, makaronu, pizzy Mozzarella i pomidory kilka pomidorków cherry 1 mozzarella garść rukoli czosnek oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Pomidorki przekroić, wymieszać z oliwą z oliwek i czosnkiem

Szampan różowy

właściciela winnicy, przechwycił butelkę i zachowując niezbędne zasady przechowywania win, ukrył ją w garażu. O to, jaką wartość ma szampan, zapytałam Piotra Kameckiego, prezesa Centrum Wina, mistrza sommelierów. Dowiedziałam się, że to wielki rocznik w Szampanii. Zarezerwowany tylko dla najlepszych butelek

Zjedzone tajemnice

pancettą. Można przechowywać w lodówce do pięciu dni. Pesto czerwone 1 ząbek czosnku, szczypta soli, 25 g orzeszków pinii, 260 g suszonych pomidorów, 1 czerwona papryczka chili, garść świeżej natki pietruszki, 125 ml oliwy, 25 g parmezanu Czosnek z solą i orzeszkami zemleć w blenderze. Dodać pomidory

Kiełki do jedzenia i picia

, żyta, soi, brokułów, gorczycy, lnu, kapusty białej i czerwonej. Kiełki najlepsze są na surowo. Możesz je dodać do swoich ulubionych dań, np. do sałaty, zupy, kanapki z razowca. Zmiksowane kiełki zbóż z dodatkiem suszonych owoców, orzechów, miodu to superdanie na śniadanie. Najlepiej przechowywać je

Soczysty gar

, ciemnieje, przyzwyczaja się do rodziny. Mój stał się warzywno--mięsno-chlebowy. Nie używam go do ryb i deserów, by smaki się nie gryzły - nie wiem, czy wietrzenie by wystarczyło (garnek po umyciu i wysuszeniu należy przechowywać w przewiewnym miejscu). Nie uzależniłam się od niego, lubię też, gdy warzywa

Świeży imbir

kalejdoskop dań pachnących imbirem. Razem z czosnkiem i chilli tworzy on zgrane trio, które rozgrzane na oleju samym aromatem wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Imbir jest zdecydowany i wyraźny. Pachnie trochę cytrusowo i słodko, w smaku jest pikantny, a także orzeźwiający. Dodany do ciężkich, tłustych dań

Confit z kaczki

Mam nadzieję, że poświąteczne uczucie ciężkości i przejedzenia stopniowo ustępuje tęsknocie za czymś smakowitym, pożywnym, pachnącym i rumianym. Confit to sposób goto wania, który był w czasach przedlodówkowych metodą na przechowywanie jedzenia. Nasolone gęsie lub kacze udka powoli gotowano

Sezon na dynie

. przepis dla 4 osób Ciasto (proporcje na prawie 1,5 kg): 1 kg mąki pszennej 1/2 kg semoliny 4 jaja 10 żółtek 50 ml oliwy z oliwek 20 g słodkiego groszku sól sos: 200 g upieczonej dyni (około 250 g surowej dyni ze skórką) 100 ml śmietany 36 proc. 50 g orzeszków pinii (sosnowych) 1 ząbek czosnku sól pieprz

Sosy serowe

Sos 1 - zimny 75 g posiekanych świeżych orzechów włoskich (im starsze, tym bardziej gorzkie), 1-2 ząbki czosnku, 150 ml oliwy z oliwek, 100 g sera gorgonzola, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Wymieszać dokładnie orzechy, czosnek, oliwę, pokruszoną gorgonzolę oraz sól i pieprz

Grypa sieje panikę, nie ulegaj

zachorowań. Przypominamy, żeby unikały osób, które kichają, bo wirus roznosi się głównie drogą kropelkową. Powtarzamy, żeby często myły ręce. Nie można się wyziębiać, więc obowiązkowe są czapki, rękawiczki i szaliki. A co z miodem i czosnkiem? - Bez tego w walce z grypą ani rusz. Sam w piątek najadłem się

Pomidory z dachu. Miejscy ogrodnicy rewolucjonizują ulice

za tym idzie - chemicznej konserwacji - wyjaśnia. - Co więcej, aby przetrwały transport i lepiej się przechowywały, zbiera się je jeszcze niedojrzałe. Tak więc są one uboższe w cenne składniki odżywcze. Monika Frank nie ma wątpliwości co do tego, że warzywa i owoce uprawiane w ogródku albo na

CASSOULET

czosnku 1 marchew pokrojona w plastry 1 posiekana łodyga selera naciowego 1 cebula nadziana goździkami 2 posiekane pomidory obrane ze skórki suszony tymianek gałązki rozmarynu sól pieprz ziele angielskie listek laurowy 400 g surowego boczku 300 g surowej białej kiełbasy 2 małe wieprzowe golonki 2 udka z

Uczta trawnikowa. Blogerki kulinarne podpowiadają co zabrać do piknikowego kosza

. Szaszłyki musztardowo-klonowe Składniki na szaszłyki: 1 opakowania tofu / 200 g 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 czerwona cebula kilka pomidorów koktajlowych kilka łyżek oleju Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 mała gałązka

Ręczna robota

, wiceszefowa Cosmetech Laboratories w Fairfield w New Jersey. - Z drugiej strony niektóre z nich mogą powodować podrażnienie skóry wrażliwej - dodaje Wilson - więc jeśli masz wrażliwą skórę albo alergię, produkt bez konserwantów to może dobry wybór. - Pod warunkiem że będziesz go właściwie przechowywać, czyli

Musztarda

przyprawy: miód, chilli, czosnek. Kolor, smak i aromat zależą od tego, jakich używa się ziaren. Ziarna gorczycy stosuje się do marynat, sosów, majonezów. Popularny jest też olej z gorczycy. Musztardę przechowuje się w lodówce. Rodzaje musztardy: Francuska - Dijon - jest mocna, ostra, ciemnożółta, robiona

Rillettes

we Francji i jeździła do Les Trois Vallées, ojciec pewnie szykowałby rillettes. Tak jak swojski smalczyk rillettes jest tłuszczową bombą energetyczną, przechowuje się świetnie, łatwo się smaruje i dobrze wchodzi zimą. Pokrojone w paski mięso gotuje się powoli w wieprzowym lub gęsim smalcu

Garnij się do garnie

gorącego oleju można wrzucić cieniutkie paseczki pora lub imbiru, po chwili staną się złote i chrupkie. Ułożone w mały kopiec ozdabiają stek z grilla, schab z jabłkami, zupę krem z ziemniaków i selera. Cięte obieraczką do warzyw wstążki marchewki lub pietruszki - przechowywane w wodzie z lodem - po

Tofu

Mekongu (naszej nieistniejącej już chińskiej restauracji) robili kapitalne dania z tofu, zazwyczaj z tofu i mięsa, w ostrym sosie, mocno doprawione imbirem, czosnkiem i sezamem. Wprawdzie nienawidzili produkcji tofu - bo serek nie był wówczas jeszcze dostępny w sklepach i robiliśmy go codziennie sami

Skrzynka od rolnika

proszę jeść bób, nie trzymać dłużej niż dobę (ani zamkniętego w woreczku, ani bez woreczka!!!). Trzeba zjadać. Kukurydza w liściach będzie się dobrze trzymać ok. czterech dni. Przechowywana w lodówce może tracić na słodyczy. Można ją jeść na surowo lub ugotowaną króciutko (3-5 min) - tak by tylko

Jak oszczędzić na jedzeniu 1000 zł miesięcznie? [CYKL "WYBORCZEJ" - CZ. 1]

peklowej, liści laurowych i czosnku. Piekę w rękawie. Wychodzi soczysta i różowa jak ze sklepu, a tańsza dwukrotnie. Zamiast 30 zł - 15 zł. Zioła i zieleninę kanapkową hoduję w doniczce na parapecie. Z trzech cebul za 1 zł mam szczypiorek, który skubię przez miesiąc. Z czterech małych pietruszek (2 zł

Fortuna jabłkiem się toczy, czyli polityczne ryzyko w polskim sadzie

się przechowują, gdy mają mniej tlenu: 2-3 zamiast 21 proc. - a więcej dwutlenku węgla: 3-4 zamiast 0,04 proc. Krótko mówiąc, lubią to, co nas zabija. Poza tym na własną zgubę wydzielają etylen (im bardziej się starzeją, tym więcej go produkują, więc tym szybciej się starzeją). W komorach z K.A

Powrót do Betlejem

jucznego osła, to mogli zabrać jedynie najpotrzebniejsze rzeczy, trochę jedzenia i zapas wody. Owoce suszone, migdały, orzechy zajmują mało miejsca, dobrze się przechowują i są bombą energetyczną. Zmielone suszone figi gotowane w miodzie ze zmielonymi migdałami po ostudzeniu dają się dobrze ugnieść i w

Ze śmietnika: na miejscu i na wynos

spożywcza (na 1 ziemniak ok 20 cm) ziemniaki podobnej wielkości dowolny tłuszcz ok. 1 łyżki czosnek cebula, ewntualnie oliwki, papryka itp. Kawałki folii posmarować tłuszczem, zawinąć w nią ziemniak z ząbkiem czosnku. Piec w temperaturze 220 stopni ok. 45 min. Podawać z krążkami cebuli, oliwkami

Kret ci wchodzi na nerwy? Dwa piwa i stołek!

Prof. Stanisław Ignatowicz: Zimą krety schodzą po prostu głębiej - na 50-70 cm - tam, gdzie gleba nie jest zamarznięta. Joanna Bosakowska: A co wtedy jedzą? - Korzystają z zapasów, które zaczynają gromadzić jesienią. Mają kilka spiżarni, w których przechowują dżdżownice. Pokarm jest zawsze "

Piniole

, więc robimy to bezpośrednio przed użyciem. Z powodu tej ogólnoorzechowej tendencji do jełczenia surowe najlepiej przechowywać w lodówce, a na dłużej nawet zamrozić. Orzeszki piniowe udatnie okraszają sałatki, szczególnie te o śródziemnomorskim charakterze, z pieczonej papryki, z cykorii i gruszek, z

Szarmula

ryb, ale ograniczanie się do używania jej tylko w tym celu byłoby nieuzasadnioną monogamią. Szarmula to pasta ze zmiksowanej świeżej kolendry i oliwy, doprawiona czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką w proszku, szafranem i kuminem. To mój zestaw ulubiony, ale nać kolendry

Jaja w koszulkach

z wrzątku należy jajka schłodzić w misce z zimną wodą i w niej przechowywać w lodówce, a przed podaniem zagrzać. W warunkach miejskich sprawdzenie, czy jajko ma cztery dni (wiek idealny), jest niemożliwe, więc mnie satysfakcjonuje po prostu jajko świeże. Jeżeli białko się trochę rozjedzie, nie

Kuchnia 2013: Lukrecja i ciekły azot

. Niedojrzały plasterek persimona (zwanego też sharon lub kaki) staje się miękki, elastyczny i nadaje się do sałatki. Surowy byłby niejadalny, a dojrzały rozpada się na pulpę.W worku próżniowym idealnie przenikają się smaki marynaty. Do surowych krewetek dodajemy skórkę cytrynową, czosnek, kolendrę i trochę

Dania z soczewicą

ząbkami czosnku i odrobiną mielonego kminku. Można też polać sosem vinaigrette z oliwy, soku z cytryny, czosnku i soli albo białym winem i posypać świeżymi ziołami. Podajemy jako osobne danie, np. na kolację lub jako dodatek do omletów, naleśników czy mięsa. Pasta dahl Czerwoną soczewicę gotujemy, aż

Jerzy Pilch: Bóg poczucie humoru ma duże

Jerzy Pilch (fot. Roman Jocher / AG) Czosnek ledwo mieścił się w dłoni. Co siwa babina w kwiecistej chustce na głowie robi pod Rossmannem w centrum Warszawy? Wcisnęła mi dwie główki. Poczułam się, jakbym wspierała dziewczynkę z zapałkami. Dwieście metrów dalej kwiaciarka ozdobiła czosnek złotą

Porto

należy delektować się nim z kawałkiem ostrego pleśniowego sera, przy deserze lub zamiast deseru. Vintage od dobrych producentów potrafi dojrzewać w butelce kilkadziesiąt lat. W latach nieco gorszych zbiorów bywa również tworzone wino rocznikowe. Przechowuje się je dłużej w beczkach, postarzone i gotowe

Żyd z pieniążkiem podbija Polskę

;Żyd z czosnkiem", "Żyd w kosmosie", "Żyd nie naprzeciw drzwi do mieszkania", "Żyd Mikołaj", "Żyd wieczny tułacz", "Żyd z workiem na pieniądze", "Żyd amerykański z monetą w lewej ręce na szczęście", "Żyd ze świeczką i

Włochy - Trani. Pod ostrogą włoskiego buta

, gdzie przechowywane są relikwie świętego. Potem do kolejnej krypty - pierwotnego kościoła Santa Maria, również trzynawowego, wspartego na 22 kolumnach, ozdobionego mocno zniszczonymi freskami. Do katedry przylega niezwykła dzwonnica z XIII w. zbudowana na kilkunastometrowym łuku. Pierwsze i drugie

Chowder - rybna zupa z Nowej Anglii

przechowywanie mięsa w solance, dziś na dno wrzucimy pokrojony w kostkę, surowy lub wędzony chudy boczek. Po wytopieniu rumiane skwarki wyjmujemy i zachowujemy, a na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. W wersji wegetariańskiej możemy mięso pominąć i zacząć od rozgrzania kilku łyżek masła. Do cebuli

Wakacje na wyspie. Madera - morskie królestwo smaków

wzmacnia porcją brandy. W Blandy's przewodnicy radzą, aby butelki przechowywać w pozycji pionowej. Mówią też, że otwarte mogą stać do 18 miesięcy! Pożegnalną kolację jemy w restauracji Adega da Quinta urządzonej w stylu rustykalnym w Quinta do Estreito (quinta to rodzaj hotelu, choćby w części ulokowanego

Cykoria

razem z uprażonymi pestkami dyni. Dobry będzie słodki, anyżowy fenkuł pokrojony w talarki i skarmelizowany na maśle lub doprawiona czosnkiem i zrumienioną cebulką soczewica. Na gorąco mogą być przygotowywane zarówno dodatki, jak i sos do polania sałaty. Polanie gorącym dressingiem i zwilgotnienie

Wasze ciała to wesołe miasteczka

nie będzie umiał stwierdzić, czy dostał na talerz jedzenie, czy resztki. Ten idiota płaci za przywilej zjedzenia śmieci!". Bergamut zamówił raz u konkurencji szaszłyk jagnięcy. Jagnięcina to mięso drogie, 70 zł za kilogram. A zwykła baranina jest cztery razy tańsza. Marynowana w occie z czosnkiem

Pogryzacze

pergaminie. Każdy pas smarujemy innym nadzieniem: grzybowym jak do wigilijnych uszek, zmielonymi suszonymi pomidorami z czosnkiem, bazylią i parmezanem, tapenadą (pasta z oliwek) z anchois lub zmieloną suszoną szynką z gruyere'em i musztardą. Za pomocą pergaminu zwijamy ciasto wzdłuż w jak najściślejszy

Podróże z Czechowem

pieprzu, oliwy, startego czosnku lub cebuli. Dopiero wtedy nabiera pełnego smaku i nadaje się do jedzenia. Jeśli ikra to i czerwona ryba, czyli wszelkiego rodzaju łososie, których na Dalekim Wschodzie nie brakuje. Gatunków jest wiele. Ich smak jest podobny do znanego nam łososia norweskiego, ale bardziej

Zielony środek

1: 600 g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i chilli. Smażyć ok. 30 sekund. Dodać szpinak, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Masą szpinakową smarować na przykład naleśniki. Do ciasta

Florencja w 48 godzin

witrynom. Warty uwagi jest dawny spichlerz przekształcony w kościół Orsanmichele. Przez wieki nie zarzucono dawnej funkcji tej budowli i nad kościołem przechowywano zboże. Florencja - Godz. 13.30 Florencja - Via dei Calzaiuoli otwiera się na jeden z najsłynniejszych włoskich placów - piazza della Signoria

Powiedz mi jak się nazywam

do Auschwitz sensacja - Elżbieta dostaje paczkę. Żeby dostać paczkę, trzeba bliskim podać numer, a pierwszy list można napisać dopiero po miesiącu. Jej przyjaciele nie wiedzieli, w jakim jest obozie, ale rozesłali paczki do wszystkich. W pudełku jest trochę cukru, soli, czosnek, bochenek chleba

30 prycz kapitana Griszy

przerażeni. Parlament w Tokio bez długich debat przyznał Rosjanom 125 mln dolarów na instalację do przerobu i przechowywania radioaktywnych śmieci. Pasko naraża się admirałom Pieniądze przyszły i większa ich część natychmiast przepadła bez śladu. Komandor-porucznik nie zrozumiał, że już wykonał to, czego

Koreańscy niewolnicy w Kleczanowie

. Sad należy do prezesa Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Koreańskiej Stanisława Dobka. Dzień Koreańczyka w jego gospodarstwie wygląda zwykle tak samo: rano pobudka na zapleczu budynku gospodarczego, w którym parkują maszyny i gdzie przechowuje się jabłka. Na śniadanie - robotnicy przygotowują i jedzą je na

Polska dla Polaków

czosnku, koprze i migdałach. - Napiszcie, że żyję dzięki Szymonowi Kowalczykowi - mówi gospodyni. - Napiszemy. A kto to jest? - Był, bo już nie żyje, Polak, prosty analfabet, miał przed wojną w Skierniewicach sklep kolonialny. I naprzeciw tego sklepu otworzyli spółdzielnię. I to go za... za

Panowie, idzie wielka zima, czyli Wajrak na Spitsbergenie

znów wysuszy, to można się dowiedzieć, co taki misio jadł i w jakich proporcjach. Niestety, kup nie można przechowywać w byle czym. Jeżeli ma się lodówkę, można każdą kupę z osobna zamrozić w foliowej torebce (torebki mieliśmy, ale lodówki nie). A jak nie można zamrozić, to trzeba kupę włożyć do