poziom kwasu

*

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Mama od 3 lat ma niewydolność nerek. Ma bardzo silne uczulenie na Milurit (allopurinol). Czy jest inny lek lub zamiennik o takim działaniu? Chodzi o obniżenie kwasu moczanowego, a dieta to za mało. Co obniża poziom tego kwasu u chorego?

Jedzenie, które leczy. Dieta na zły cholesterol

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi.

Jedzenie na czasie. Chłodnik z ogórka i awokado

Awokado to świetne źródło wit. A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest kaloryczne, ale sycące

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Omega - na zdrowie

wahaniom poziomu cukru we krwi i uwrażliwia tkanki na działanie insuliny - hormonu zmniejszającego stężenie cukru we krwi). Nasz mózg potrzebuje go, by sprawnie myśleć (poprawia koncentrację). Kwas DHA jest potrzebny do produkcji tzw. hormonów szczęścia - serotoniny i dopaminy. Badania wykazują, że osoby

Jedzenie na czasie: Guacamole

Jedzenie na czasie: Guacamole

. Wizyty u fryzjera nie odkładasz. A u ginekologa?W 2011 r. raka szyjki macicy rozpoznano u 2968 kobiet. Rok później - u 2783. Ale liczba zgonów wciąż pozostaje na wysokim poziomie - około 1660 rocznie. Dlaczego? Jak walczyć z kamieniami. [Kamica nerkowa część 2.] Kamienie nerkowe nie pojawiają się

Joga wycisza mózg

. Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie porównali mózgi ośmiu osób, które przez godzinę uprawiały jogę, oraz 11 osób, które w tym czasie zajmowały się tylko czytaniem. Okazało się, że u joginów bezpośrednio po treningu poziom kwasu gamma-aminomasłowego w mózgu rósł o 27 proc. W grupie czytających nie odnotowano

Leczenie i postępowanie po usunięciu martwej nerki

Obecność "martwej", czyli małej (marskiej) nerki, która nie wykazuje czynności wydzielniczej, u osoby w 60. roku życia najczęściej jest wynikiem przebytych wcześniej stanów zapalnych nerki (np. w przebiegu kamicy nerkowej) lub miażdżycowego zamknięcia tętnicy tej nerki. Znac

Nie mieszaj... oleju kokosowego z chorobami układu krążenia

Nie mieszaj... oleju kokosowego z chorobami układu krążenia

poziomem cholesterolu całkowitego czy cholesterolu LDL oraz osoby, u których choroby układu krążenia występują w rodzinie, nie powinny w swojej codziennej diecie stosować tego oleju. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych pogarsza efekty leczenia i przyczynia się do dalszego rozwoju tej choroby. Magdalena

Nie mieszaj... szpinaku z herbatą

Nie mieszaj... szpinaku z herbatą

Herbata, podobnie jak szpinak, rabarbar i szczaw, zawiera kwas szczawiowy. Rzadko łączymy w potrawach szczaw z rabarbarem, ale pewnie niejednej osobie zdarzyło się popić herbatą pierogi ze szpinakiem czy rabarbarową tartę. Kwas szczawiowy spożywany w dużych ilościach może uszkadzać nerki i

Kiedyś dna moczanowa była chorobą królów. Dziś dotyka bogate społeczeństwa [ROZMOWA Z PROF. PIOTREM LESZCZYŃSKIM]

Kiedyś dna moczanowa była chorobą królów. Dziś dotyka bogate społeczeństwa [ROZMOWA Z PROF. PIOTREM LESZCZYŃSKIM]

reumatoidalnego zapalenia stawów, na które chorują głównie kobiety. Dlaczego dna jest męską chorobą? – Prawdopodobnie dlatego, że czynniki ryzyka rozwoju dny moczanowej częściej występują u mężczyzn. Mężczyźni częściej źle jedzą, częściej mają wysoki poziom kwasu moczowego w surowicy, częściej spożywają

Metoda Fibroscan w leczeniu przewlekłej choroby wątroby

Przewlekłe choroby wątroby prowadzą do włóknienia tego narządu oraz w efekcie końcowym do rozwoju marskości. Charakterystyczne zmiany to tak zwane guzki regeneracyjne. Procesy towarzyszące zmianom architektoniki tego narządu są intensywnie badane - w rezultacie powstały nowe, nieinwazyjne

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

wiele przyczyn – jedną z nich jest niewłaściwa dieta. Rzadziej – predyspozycje genetyczne. Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść Niestety, stale podwyższony poziom kwasu moczowego ma też inne konsekwencje, m.in. większe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym

Dieta "na zdrowe kolana". Co jeść, żeby mieć mocne stawy

Dieta "na zdrowe kolana". Co jeść, żeby mieć mocne stawy

 Jedz tłuste ryby morskie. Jedzenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia ruchomość stawów - kwasy łagodzą stany zapalne, a nawet przeciwdziałają kolejnym. Jedz dużo warzyw i owoców. Zawierają wiele substancji antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Związki czynne zawarte w owocach i

Pomarańcze nie tylko na święta. 11 powodów, by je jeść

Pomarańcze nie tylko na święta. 11 powodów, by je jeść

foliowy są szczególnie polecane przyszłym matkom – wysoki poziom kwasu foliowego jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. 9. Pomarańcze są bogate w witaminy Jedna duża pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera też spore dawki witamin A, B1, B6, B12

Ryby: na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję. Dlaczego warto je jeść

Ryby: na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję. Dlaczego warto je jeść

, czyli kwasy omega-3, którym uczeni przypisują cudowne właściwości – głównie przeciwzapalne, ale nie tylko. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Regularne jedzenie tych ryb obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we

Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść

Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść

kurki. Jeśli prawidłowo leczymy dnę, możemy jeść bardziej różnorodnie. Osoby, które mają hiperurykemię, czyli podwyższony poziom kwasu moczowego, powinny przede wszystkim dbać o to, żeby nie skumulować jednego dnia pokarmów, które zawierają duże ilości puryn. Jeśli zjedliśmy stek, nie popijajmy go już

Balsam do ust. Czy jesteś od niego uzależniony?

Balsam do ust. Czy jesteś od niego uzależniony?

://www.lipbalmanonymous.com/ ). Co sprawia, że od nawilżania ust pomadką tak trudno się uwolnić? Sprawdźmy jej skład. Kamfora, fenol, mentol sprawiają wrażenie przyjemnego chłodzenia ust, ale także je wysuszają. Kwas salicylowy może wywołać podrażnienia i łuszczenie się skóry na wargach. Do tego niektóre składniki balsamów

Jedzenie, które leczy. Dieta na przedwczesne starzenie

Jedzenie, które leczy. Dieta na przedwczesne starzenie

każdego powodu) było o prawie 30 proc. niższe niż tych, którzy nie jedli ryb. Uczeni wyliczyli, że ogólnie osoby mające najwyższy poziom kwasów omega-3 we krwi żyją średnio o 2,2 roku dłużej niż te, które mają tych kwasów bardzo mało. Naukowcy podkreślają, że co najmniej dwie porcje ryby w tygodniu mogą

Papryka. 11 powodów, dla których warto ją jeść

Papryka. 11 powodów, dla których warto ją jeść

i kwas foliowy, które pomagają obniżyć poziom szkodliwej dla serca homocysteiny. Natomiast potas zawarty w papryce dowolnego koloru obniża ciśnienie krwi. 6. Papryka łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Kapsaicyna ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Poza tym rozrzedza wydzielinę i sprawia

Jedzenie, które leczy. Dieta na bóle stawów

Jedzenie, które leczy. Dieta na bóle stawów

Unikaj produktów mlecznych, mięsa i pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone (np. masła), ponieważ pobudzają one w organizmie wytwarzanie prostaglandyn, kwasów tłuszczowych pełniących funkcję miejscowych hormonów, a mogących się przyczyniać do powstawania stanów zapalnych i zwiększenia bólu. Unikaj

Kwasy omega-3 zmniejszają ochotę na papierosa

Kwasy omega-3 zmniejszają ochotę na papierosa

zaobserwowano żadnych zmian w zachowaniu. Już wcześniejsze badania sugerowały, że palenie papierosów redukuje poziom kwasów tłuszczowych w mózgu, co skutkuje uszkodzeniem struktury komórkowej neuronów i zaburzeniem neuroprzekaźnictwa w obszarach odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i czerpanie

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

1. Najkorzystniejszą dla naszego organizmu proporcję kwasów omega-6 do omega-3 ma:olej rzepakowy Oliwa z oliwek ma kwas oleinowy, więc jest dobra do smażenia, bo jest stabilna, ale jak chcemy dostarczać organizmowi cenne i różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i -6, to najlepszy

Przetwory z pomidorów, żurawina, kurkuma, kiszonki... Co jeść, żeby nie chorować

Przetwory z pomidorów, żurawina, kurkuma, kiszonki... Co jeść, żeby nie chorować

kwas benzoesowy – naturalny konserwant, dlatego wyroby z tych jagód się nie psują. W żurawinie jest wiele związków wspomagających odporność i działających przeciwzapalnie. Obecność kwasu benzoesowego nadaje jej silne właściwościach antybakteryjne. Niestety, nie każdy może korzystać z

Olej kokosowy do smażenia i na włosy

uważane za szkodliwe. - Jednak jeśli w organizmie jest dość niski poziom insuliny i nie ma stanów zapalnych, taki tłuszcz nie jest szkodliwy. Kwas laurynowy występuje również w ludzkim mleku. Ma właściwości antywirusowe, pomaga w wielu chorobach jelit oraz wzmacnia odporność. Tłuszcz kokosowy z racji

Mak jest szkodliwy i usypia? Potrawy wigilijne z makiem

są też w mniejszych ilościach selen i żelazo. 70 proc. maku to tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które obniżają poziom cholesterolu i dobrze oddziałują na gospodarkę węglowodanową, a także pracę nerek i wątroby. Bardziej pożądane w diecie są jednak kwasy tłuszczowe omega-3, w które

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

i ich konsystencja jest bardziej płynna. Prowadzone od lat badania pokazują, że jeśli zastąpimy tłuszcze zwierzęce roślinnymi, czyli kwasy nasycone nienasyconymi, w organizmie spada poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz tego złego, czyli frakcji LDL. Czy poziom dobrego cholesterolu

A na polach wyrosną... dorsze

kobiet, które przeszły już menopauzę. Najpierw dokładnie zmierzono poziom kwasów omega-3 w ich krwi. Badanie powtórzono po ośmiu latach (uczestniczki były wtedy przeciętnie w wieku 78 lat). Za pomocą rezonansu magnetycznego sprawdzono również objętość ich mózgów. - Okazało się, że w porównaniu z

Witaminy i minerały - leksykon. Czy wiesz, co jeść i jak uzupełnić niedobór witamin?

nadmiaru kwasu pirogronowego gromadzącego się u osób nieprzystosowanych do wysiłku fizycznego. Wit. B1 musimy dostarczać z pożywieniem, w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez naszą jelitową florę bakteryjną. Niedobór prowadzi do rozwoju choroby beri-beri objawiającej się zaburzeniami w pracy

Algi. Czy naprawdę upiększają i pomagają schudnąć?

Japońską wyspę Okinawę zamieszkują najdłużej żyjący ludzie na świecie. 20 proc. ich dziennego menu stanową wodorosty. Dzięki nim nie brakuje im kwasów omega-3 - zjadają ich ponad dziesięć razy więcej niż Polacy. Kwasy omega-3 przedłużają młodość komórek, wspomagają pracę wszystkich narządów

Tłuste mleko, śmietana, sery i masło dobre na otyłość?

przeciwnie - wydaje się zapobiegać otyłości? W tłuszczu mlekowym, a więc także w śmietanie i maśle, występuje kwas rumenowy (zwany także kwasem żwaczowym, sprzężonym kwasem linolowym, a po angielsku - conjugated linoleic acid, zaś w skrócie CLA). Na jego korzystne właściwości zwrócili też uwagę polscy

Gruszki. 16 powodów dla których warto je jeść

jelitowe, więc przyjmowanie antybiotyków obniża jej poziom we krwi. 4. Wartości odżywcze gruszki: kwas hydroksycynamonowy Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Z kolei kwas hydroksycynamonowy obecny

Dietą w reumatoidalne zapalenie stawów

tygodniu wiąże się z obniżeniem o 30 proc. ryzyka wystąpienia RZS. Spożywanie ryb może także łagodzić objawy istniejącej już choroby. Tu jeszcze jedna kwestia - pacjenci z RZS mają podwyższone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. A zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

Artystka usuwa dane, rozpuszczając dyski w kwasie

Autorka projektu "ne.me.quittes.pas" proponuje artystyczne i krytyczne podejścia do procesu usuwania danych. Samson rozpuszcza w kwasie pamięci USB nadesłane do niej przez osoby biorące udział w projekcie. Koordynatorzy akcji razem z pamięcią dostarczają chętnym także zaadresowaną kopertę

4 sposoby na obniżenie cholesterolu

uwodorniania) bogate w tzw. izomery trans. Zapomnijmy o olejach palmowym i kokosowym. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi. Natomiast oleje zmniejszają poziom

Ryby. Jak rozpoznać te dobrze złowione? Co wiesz o rybie, którą kupujesz

-trzech gatunków. Teraz coraz częściej jest w czym wybierać. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka czy śledź. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy . Ryby pomagają też

Płatki żytnie, owsiane, orkiszowe... Które są dla ciebie najlepsze

lub jogurtem i wzbogacona o pestki i orzechy jest źródłem cennego białka i nienasyconych kwasów tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu hormonalnego. Płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia. Pomagają zapobiegać chorobom serca

Dieta. 5 powodów, dla których warto jeść ryby

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Polscy eksperci zalecają, by ryby jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Dlaczego? Oto najważniejsze powody. 1. Chronią układ krążenia Zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

Rybka na pamięć

Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik ''Na Pamięć''Ryby to źródło kwasu tłuszczowego omega-3 (tzw. tłuszczu rybiego). O jego dobroczynnym wpływie na układ krążenia, zdolności do obniżania poziomu złego cholesterolu i zbyt wysokiego ciśnienia oraz ograniczania ryzyka zawału serca

Choroby serca. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie. Co jeść, a czego unikać?

Jednymi z najważniejszych czynników prowadzących do zawału serca jest nadciśnienie tętnicze i zbyt wysoki poziom złego cholesterolu. Przy wysokim nadciśnieniu i cholesterolu sama dieta nam nie pomoże. Ale jeśli wyniki naszych badań tylko nieznacznie przekraczają normy, odpowiednią dietą można je

Stacja benzynowa to nie apteka. Dlaczego znikają leki bez recepty

producenci ostrzegają, że ibuprofen może powodować „zmiany w obrazie krwi”. Ale co to mówi zwykłemu człowiekowi? Lekarze rozpoznali u Tomka ciężką anemię i zanik szpiku. Zmarł po trzech miesiącach. Potem była 28-latka, u której liczba białych i czerwonych ciałek spadła do poziomu zagrażającego

Jaka dieta ochroni twój mózg?

podwyższania poziomu cholesterolu i wywoływania cukrzycy powodują kłopoty z pamięcią. Ogranicz także do minimum smażenie potraw w głębokim tłuszczu. Zamiast tego grilluj albo gotuj na parze. Po drugie, zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Znajdziesz je w tłustych rybach, orzechach, pestkach dyni

Czego szukać w jedzeniu, aby być w formie

jeść lepiej bez diety 1. Kwasy tłuszczowe omega-3 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymania zdrowia w wieku dojrzałym. Są składnikami tkanek, wchodzą w skład fosfolipidów

Ten wynalazek przyspiesza gojenie ran. A w kosmetykach...

roztworach kwasów. Dotychczasowe metody wymuszały wykorzystanie kwasów (głównie octowego bądź mlekowego), a to z kolei uniemożliwiało dodawanie związków aktywnych wrażliwych na niskie pH (np. enzymów). W naszym rozwiązaniu chitozan rozpuszczamy w wodnym roztworze kwasu węglowego. Takie podejście powoduje, że

Grupa Azoty zainwestuje w tym roku mniej, niż planowała

ostatnich szacunków łączny CAPEX w 2016 roku wyniesie 1,6 mld. Jest to poziom niższy od wcześniej prognozowanych 2 mld zł" - dodał. Wiceprezes wyjaśnił, że wiele projektów spółka realizuje taniej, niż zakładała, co przekłada się na niższe wydatki. Część działań przesunęła się ponadto na początek 2017 r

Granat dobry na stres i erekcję. Jak go jeść?

używane do tłoczenia oleju. Bogaty jest on w kwasy omega-6, które obniżają poziom cholesterolu, zarówno tego dobrego (HDL), jak i złego (LDL), a także usprawniają pracę naszego układu nerwowego. Nie można jednak z jego spożyciem przesadzać, bo najcenniejszymi kwasami są omega-3 obecne np. w siemieniu

Prawda czy mit: woda gazowana szkodzi zębom?

American Dental Association" wykazały, że pH czystej wody gazowanej (ok. 5) nie prowadzi do erozji szkliwa. Zatem nasycanie wody dwutlenkiem węgla samo w sobie nie powoduje erozji zębów. Dopiero kiedy do wody dodamy kwas cytrynowy lub fosforowy, pH może spaść poniżej krytycznego poziomu 4. Regularne

Dlaczego po grillu boli stopa

osoby, która ma podwyższony poziom kwasu moczowego, dojdzie do rozwoju pełnoobjawowej dny moczanowej. A u kogo dojdzie? - U tego, komu jest przeznaczone (śmiech). A poważnie: nie jesteśmy w stanie ze stuprocentową pewnością przewidzieć, u kogo objawy dny się pojawią, choć osoby z większym stężeniem

Czy ocet jabłkowy odchudza?

spożywanie na czczo i przed snem dwóch łyżek octu jabłkowego, rozcieńczonego z wodą, obniża o 4 proc. glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi. Ocet jabłkowy, dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, może obniżać poziom cholesterolu. Ale i w tym wypadku możemy się opierać tylko na badaniach na zwierzętach

Gryczana, jaglana, canihua. Dlaczego warto jeść kasze?

-Fiedorowicz. Zawiera dużo błonnika, przeciwutleniacze, jest cennym źródłem białka, obniża poziom cholesterolu we krwi. W maleńkich ziarenkach kryją się też jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz magnez, wapń, fosfor czy żelazo. Amarantus zawiera też skwalen – składnik lipidów naszej skóry

Krem nawilżający, czyli zasadzka na wodę

chodzi o poziom nawilżenia skóry, różnica między mieszkańcami miast i wsi się zaciera z powodu postępującego zanieczyszczenia środowiska, ale wciąż bardziej suchą będzie miał ten, kto większość dnia przebywa w klimatyzowanym lub ogrzewanym pomieszczeniu, a lepiej nawilżoną - osoba przebywająca częściej

Olej hamuje starzenie i leczy. Każdy?

poziom złego cholesterolu LDL, trójglicerydów, a podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Znakomity do smażenia. Olej kukurydziany - ma niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, więc powinien stanowić okazjonalny dodatek do diety. Ma jednak wysoką zawartość fitosteroli o działaniu

Ważne odkrycie na UW. Koncerny farmaceutyczne za licencję zapłaciły 600 mln dolarów

Chodzi o zwiększenie trwałości mRNA. To rodzaj kwasu rybonukleinowego, którego funkcją jest przenoszenie informacji genetycznej. "Odkrycie daje nową nadzieję milionom chorych na nowotwory, ludziom obciążonym wrodzonymi wadami genetycznymi i pacjentom oczekującym na autoprzeszczep lub

Trendy: dieta, fitness, odchudzanie, zdrowy styl życia. Jak modnie dbać o zdrowie

. Przypomnij sobie Audrey Hepburn w filmie "Śniadanie u Tiffany'ego". Sen w jasnej sypialni: światło w nocy kradnie kości 2. Kwasy tłuszczowe omega 3 - zbadaj ich poziom Wiemy już, że powinniśmy jadać kwasy tłuszczowe omega-3, bo mają silne właściwości przeciwzapalne, obniżają ryzyko wielu chorób i

W środę w "Tylko Zdrowie": Jak zgubić brzuch

fizycznej. Grupa spożywająca niskotłuszczowy nabiał szybciej traciła tkankę tłuszczową - mówi Katarzyna Błażejewska, kliniczny dietetyk rodzinny i psychodietetyk. Działanie takie przypisuje się białku oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. 3. Ziarna, pestki

Nie bój się tłuszczu

"Radical Healing" (Radykalne uzdrawianie), sklarowane masło zawiera kwas masłowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom interferonu, naturalnej substancji przeciwwirusowej. Przyspiesza również gojenie się ran oraz łagodzi stany zapalne w

Dieta w chorobach tarczycy

nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi Dieta na nadciśnienieW nadciśnieniu tętniczym już samo ograniczenie liczby zjadanych kalorii do 1700-2000 kcal działa

Ciekawostki naukowe. Bransoletka zbada skład potu

tworzywa zawierający obwody drukowane z mikroprocesorem oraz chipy do analizy i przekazywania danych. Zakładana na nadgarstek opaska może zmierzyć poziom sodu, potasu, glukozy czy kwasu mlekowego, skontroluje również temperaturę skóry. Zebrane dane przesyła przez łącze Bluetooth do smartfona, gdzie dzięki

Ból brzucha. Dlaczego wrzody tak palą

śluzówki. Jeżeli uszkodzenie sięga coraz głębiej, obejmie całą grubość błony śluzowej, mamy wrzód. Natomiast nie jest to wrzód ropiejący, bo w żołądku mamy kwas solny, który z jednej strony uszkadza śluzówkę, ale z drugiej - zabija bakterie. Nie ma więc tu takiego klasycznego nadkażenia bakteriami jak np

Czy wędzone ryby są zdrowe

układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko alzheimera, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Kwasy omega-3 powinny być też stale obecne w diecie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Najcenniejsze pod względem prozdrowotnych właściwości są tłuste

Mądrze zarządzaj swoim talerzem. Czytamy etykiety [CZĘŚĆ 4.]

składników, witamin, minerałów niezbędnych do wzrostu, rozwoju, a następnie zachowania pełnego zdrowia. Dlatego też nasze wybory żywieniowe decydują o jakości naszego życia. Wysoko przetworzona żywność oraz taka, która zawiera dużo cukru, tłuszczu nasyconego, kwasów tłuszczowych trans, soli oraz sztucznych

Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i witaminy E

, dlatego że są źródłem odżywczego, pełnowartościowego białka, które jest porównywalne z białkiem zwierzęcym, a do tego nie wzdyma tak jak białko soi. Stanowi ono około 35 proc. ziarna. Olej z konopi jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w idealnej proporcji kwasów omega-3 do

Zielono mam w głowie

właściwego poziomu wielu neuroprzekaźników, m.in. serotoniny, dopaminy i acetylocholiny, które odpowiadają za ważne funkcje umysłu, takie jak pamięć, koncentracja uwagi, nastrój. To dlatego za małe spożycie kwasu foliowego może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, zaników pamięci oraz depresji

Prawda czy mit: oleje pomagają na suche oko

Hospital w Nowym Jorku, które przechylają szalę na korzyść stosowania olejów. Oleje rybne zawierające kwasy omega-3 prawdopodobnie zmniejszają stan zapalny. Zatem mogą wpływać również na stan zapalny towarzyszący zespołowi suchego oka. Jednak same w sobie nie zlikwidują dolegliwości. Można je więc stosować

Odchudzanie. Dieta eliminacyjna niszczy bakterie w jelitach. I utrudnia utrzymanie sylwetki [ROZMOWA Z DR. GRZESIOWSKIM]

uczestnikom kromkę chleba. Każdemu taką samą, w takich samych warunkach. A potem badano różne metabolity powstałe po zjedzeniu tej kromki. Sprawdzano m.in. poziom glukozy we krwi. I okazało się, że po zjedzeniu tej samej kromki chleba jest kilkanaście profili reakcji! U jednych poziom cukru we krwi był niski

Dieta alkaliczna. Czy warto się odkwaszać

pewnym sensie przeciwieństwami kwasów. Choć niektóre z nich mogą być bardzo aktywne (a nawet żrące), zmieszane z równie żrącym kwasem wzajemnie się neutralizują. Skala pH jest logarytmiczna. To znaczy, że zmiana o 1 pH oznacza różnicę dziesięciokrotną. Na przykład roztwór o pH = 3 jest 10 razy

Kreskówka może wywołać mdłości?[Odpowiedzi do quizu]

kwasom omega-3?smażenie na oleju Smażenie zabija kwasy omega-3, lepiej więc ryby piec, gotować na parze lub smażyć na patelni bez tłuszczu (na patelni grillowej). Więcej znajdziesz w tekście Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna? 7. Gdy jesteśmy spokojni i szczęśliwi, silniej odczuwamy

Jedz dorsze Polaku, one ratują ci życie

groźne powikłania ze strony układu krążenia, wliczając w to zawał serca. Kolejne dekady to wysyp badań nad rybami, a przede wszystkim nad zawartymi w ich mięsie kwasami tłuszczowymi omega-3, do których zaliczamy m.in. wielonienasycone kwasy, takie jak: kwas alfa linolenowy, (ALA), kwas eikozapentaenowy

Konopie pomagają walczyć z cholesterolem? [Odpowiedzi do quizu]

poziom cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Są źródłem błonnika nierozpuszczalnego, powodują, że lepiej trawimy, a żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez wpływają na wygląd skóry, włosów, paznokci. Więcej znajdziesz w tekście Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i

Przegryzki, które dodają energii. Co zamiast słodyczy?

fizycznie. Zapobiegają rozwojowi próchnicy i kamienia nazębnego, ponieważ zawierają wiele związków hamujących rozwój szkodliwych bakterii. Obniżają poziom cholesterolu. Ze względu na obecność kwasu winowego oraz błonnika sprzyjają rozwojowi dobrej flory jelitowej. Zapobiegają zaparciom. Powodują, że w

11 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

warto zacząć dzień od owsianki, i jeden powód, dla którego warto dzień porcją płatków owsianych zakończyć. Płatki owsiane: 1. Pomagają utrzymać wagę. Jakim cudem owsianka może mieć własności odchudzające? Zawdzięcza to zawartości beta-glukanu - rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który zmniejsza poziom

Polak potrafi. Wynalazek: kefir, który leczy

egzopolisacharydach, korzystnych dla naszego zdrowia związkach produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego. Janek sprawił, że bakterie zaczęły wytwarzać znacznie więcej tych związków niż w standardowym kefirze. Za to osiągnięcie zdobył drugą nagrodę w Konkursie Naukowym E(x)plory w 2015 roku. Obecnie jest studentem

Legalny doping, czyli ketony w diecie

także sportowcy i specjaliści od medycyny sportowej. Zapewne także dlatego, że to całkiem legalny doping, który nigdy nie stanie się nielegalny. Ciała ketonowe powstają w organizmie naturalnie, gdy spada poziom glukozy. Testowanie sportowców na ich obecność nie ma sensu. Na temat roli ketonów w

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" - 10 sierpnia

ogórka i awokado Awokado to świetne źródło wit. A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest kaloryczne, ale sycące Poprzedni numer "Tylko Zdrowia" - 3 sierpnia

Zioła. Rośliny, które mają moc

uspokajających i ułatwiających zasypianie. Surowcem leczniczym są liście. Grupą związków czynnych w tej roślinie są polifenolokwasy, a szczególnie kwas rozmarynowy. Obok działania uspokajającego kwas ten ma również właściwości wirusostatyczne, które można wykorzystać np. przeciw wirusowi opryszczki. Produkty

Jedz i sadź dereń. Dietetyczny hit

Kucharskiej jako pierwsi w świecie zidentyfikowali obecność kwasu loganowego w owocach derenia. Naukowcy wspólnie opatentowali sposób jego otrzymywania i zastosowanie w terapii jaskry oraz w obniżaniu poziomu lipidów. Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu Rozmawiają z lekarzami o kolejnych

Nie mieszaj... ciąży z aspiryną

do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z pieczywem w formie guacamole.

Dlaczego na wigilię warto ugotować zupę grzybową. 11 powodów

, 2,2 g białka, 2,3 g węglowodanów (w tym 0,7 g błonnika). 2. Zawierają witaminy i minerały. Są bogate w witaminy z grupy B, takie jak: ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, kwas pantotenowy i niacyna. Zawierają też sporo unikalnych składników mineralnych, takich jak selen, potas, miedź, żelazo i fosfor

Justyna Kowalczyk: Jak wytrzymać z burakami

. Sok jest „beee”. Dlaczego sok z buraków? Bo naukowo udowodniono, że to prosty (i dozwolony) sposób na poprawę wydolności organizmu. Świetnie działa na układ krwionośny. Dzięki azotanom obniża ciśnienie tętnicze krwi. Kwas foliowy nie tylko pomaga w budowaniu parametrów krwi, lecz także

Algi, beton i czysty węgiel. Jak walczyć z ociepleniem klimatu

wykorzystywać też do produkcji paliw. Istnieją technologie wytwarzania w ten sposób metanolu, kwasu mrówkowego, eteru dimetylowego, etanolu i syntetycznego metanu. Najbardziej rozwinięte są te do produkcji syntetycznego alkoholu metylowego i kwasu mrówkowego. Metanol ma szerokie zastosowanie w farmaceutyce

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

- w dwa pozostałe. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować kwasów omega-3. Muszą być dostarczane razem z dietą. Za to ich rola jest ogromna. Stąd niedobory tych substancji istotnie wpływają na nasze zdrowie. Niski poziom omega-3 źle wpływa na rozwój i funkcjonowanie mózgu, szczególnie u

Anemia. Gdy krew cię osłabia

. Anemia spowodowana brakiem wit. B12 i kwasu foliowego prowadzi z kolei do pogłębiania nieprawidłowości neurologicznych, a także może spowodować okresową niepłodność (która ustąpi po wyrównaniu poziomu witamin). Badania dr Kristine Yaffe, profesor psychiatrii i neurologii z University of California

Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na wyciszenie u nadpobudliwych dzieci

powinien być konsultowany z prowadzącym dziecko z ADHD lekarzem, ponieważ istnieją także przeciwwskazania do stosowania tych preparatów. Wyniki aktualnych badań potwierdzają, że poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych u dzieci z ADHD jest obniżony. Sposób przeprowadzenia

Prawda czy mit. Chude mleko jest zdrowsze

zawarte są rodzaje kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na regulację naszej wagi. Poza tym w wielu chudych produktach brakujący tłuszcz zastępuje się cukrem. I zamiast tracić na wadze, przybieramy. Oczywiście trzeba zachować umiar. Wypicie dwóch szklanek tłustego mleka dziennie dostarczy wapnia i nie

Jak zgubić brzuch. Co jeść, a czego unikać, żeby mieć płaski brzuch

oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. Nadmiar mleka szkodzi kościom 3. Ziarna, pestki, ryby i awokado Zrób zapas ziaren (siemię lniane, sezam), pestek (słonecznika, dyni) oraz olejów i spożywaj je w każdym posiłku: dodawaj do owsianki rano, posyp sałatkę na

Przeziębienie? Daj ciału cynk. Co druga Polka i co czwarty Polak mają go za mało

. Poza tym obniża odporność i zmniejsza poziom dobrego cholesterolu (HDL). Przedawkowanie cynku w dłuższym czasie objawia się nudnościami, wymiotami, utratą apetytu, niestrawnością, biegunką i bólami głowy. Cynk zawarty w suplementach diety może wchodzić w interakcje z lekami, na przykład obniżając

12 powodów, dla których warto jeść szparagi

formie mózg Szparagi są cennym źródłem kwasu foliowego, który - razem z witaminą B12 występującą w rybach, drobiu, mięsie i nabiale - zapobiega zaburzeniom poznawczym. Ludzie starsi, którzy mają prawidłowy poziom kwasu foliowego i witaminy B12, osiągają lepsze wyniki w testach szybkości reakcji i

Siedem naukowych sposobów na schudnięcie po świątecznym obżarstwie

w domach miewamy znacznie cieplej niż nasi dziadkowie. 4 | Jedz więcej mleka i nabiału Z badań naukowych, także prowadzonych przez polskich naukowców, wynika, że niektóre kwasy tłuszczowe zawarte w mleku i jego przetworach mogą ułatwić odchudzanie. Nie bój się pełnotłustego mleka, jogurtu, śmietany

Dietetyczna rewolucja. Amerykanie zakazują tłuszczów trans

kwasów tłuszczowych tłuszcze trans nie tylko podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL, ale również obniżają poziom tego dobrego, czyli HDL. Na dokładkę tłuszcze trans podnoszą stężenie triglicerydów na czczo, a to kolejny czynnik ryzyka rozwoju chorób serca. Kilka lat temu naukowcy dowiedli, że dieta

Co jeść na zimową chandrę, czyli dietą w humor

także oliwa z oliwek, która sprawia, że jest lepiej wchłaniany. Oprócz likopenu do poprawiaczy nastroju należą także magnez, żelazo i tryptofan. Wszystkie znajdziesz właśnie w pomidorach. Co jeść, żeby nie chorować? Dobre bakterie, pomidory, cynk 2. Kwasy tłuszczowe omega-3 Ich niedobór prowadzi do

Szczęście jest zapisane w genach

, ponieważ wiadomo, że różnice w odczuwaniu szczęścia zależą od czynników społeczno--ekonomicznych, klimatycznych i genetycznych. Autorzy niespodziewanie odkryli bardzo silne powiązanie pomiędzy odczuwanym szczęściem a wariantem genu FAAH - allelem A hydrolazy amidowej kwasów tłuszczowych. Im więcej tego

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

oleju Śledzie - tak, w oleju - nie. Śledź zawiera wiele kwasów omega-3, które wspierają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Ale zalewając go olejem słonecznikowym zawierającym kwasy omega-6, sprawiamy, że kwasy omega-3 ze śledzia

Sucha skóra, oczy, włosy. Wina ogrzewania czy objaw choroby?

małe, a zimą, gdy siedzimy w ogrzewanym pomieszczeniu, to parowanie ze skóry jest ogromne. Cała woda z niej ucieka. Dlatego w tej chwili popularne w dermatologii są tzw. kremy barierowe, które zawierają albo kwas hialuronowy, albo sylikony i pokrywają skórę cienką powłoką, powodując, że nie przepuszcza

Toksoplazmoza - groźna choroba dla kobiet w ciąży

się je wykonać przed końcem dziesiątego tygodnia ciąży. Standardowo bada się poziom specyficznych przeciwciał przeciw temu pasożytowi z tzw. klasy IgG i IgM. Obecność dużej liczby przeciwciał IgG świadczy o dawnym zakażeniu, co oznacza, że kobieta może się czuć bezpieczna. Dziecku nic nie zagraża. W

Jedzenie, które leczy. Dieta na nadciśnienie

nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi Dieta na nadciśnienieW nadciśnieniu tętniczym już samo ograniczenie liczby zjadanych kalorii do 1700-2000 kcal działa

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

muszą być dostarczane z pożywieniem. Okazuje się bowiem, że kwasy tłuszczowe mają w sobie wszystko co najlepsze. Przede wszystkim tworzą w organizmie prawidłowy tłuszcz, czyli regulują poziom lipidów: obniżają stężenie trójglicerydów, a podwyższają frakcje korzystnego cholesterolu - HDL. W ten sposób

11 powodów, dla których warto jeść orzechy

1. Obniżają poziom złego cholesterolu, chroniąc serce przed zawałem. Badania opublikowane na łamach "Archives of Internal Medicine", oparte na analizie 25 prac wykonanych w siedmiu krajach, dowodzą, że włączenie do diety 70 g orzechów dziennie skutku-je obniżeniem złego cholesterolu o

Witaminy. Czy wystarczą te z jedzenia?

kilku cennych związków. Taki stan braku witamin określa się mianem awitaminozy, a zespół objawów związanych z niedoborem - hipowitaminozą. Niedobory witamin z czasem prowadzą do chorób. Należy jednak zachować złoty środek - mamy mieć określony poziom witamin, ale nie większy. Nadużywanie preparatów

Jak jeść lepiej bez diety

omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne jedzenie ryb podnosi we krwi poziom trzech najważniejszych kwasów omega-3. A z badań wynika, że osoby mające najwyższe wartości tych kwasów miały o prawie 30 proc. niższe

Anemia - jakie są objawy i jak ją leczyć? Czytaj w środę w magazynie "Tylko Zdrowie"

. Anemia z niedoboru żelaza sprzyja większej podatności na infekcje ze względu na to, że żelazo potrzebne jest do funkcjonowania układu odpornościowego. Anemia spowodowana brakiem wit. B12 i kwasu foliowego prowadzi z kolei do pogłębiania nieprawidłowości neurologicznych, a także może spowodować okresową