poziom kwasu

*

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Mama od 3 lat ma niewydolność nerek. Ma bardzo silne uczulenie na Milurit (allopurinol). Czy jest inny lek lub zamiennik o takim działaniu? Chodzi o obniżenie kwasu moczanowego, a dieta to za mało. Co obniża poziom tego kwasu u chorego?

Omega - na zdrowie

Kwasy omega są nam niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania. W jaki sposób powinniśmy dbać o ich prawidłowy poziom?

Jedzenie na czasie: Guacamole

Awokado zaliczane jest do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z pieczywem w formie guacamole.

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Joga wycisza mózg

. Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie porównali mózgi ośmiu osób, które przez godzinę uprawiały jogę, oraz 11 osób, które w tym czasie zajmowały się tylko czytaniem. Okazało się, że u joginów bezpośrednio po treningu poziom kwasu gamma-aminomasłowego w mózgu rósł o 27 proc. W grupie czytających nie odnotowano

Leczenie i postępowanie po usunięciu martwej nerki

Obecność "martwej", czyli małej (marskiej) nerki, która nie wykazuje czynności wydzielniczej, u osoby w 60. roku życia najczęściej jest wynikiem przebytych wcześniej stanów zapalnych nerki (np. w przebiegu kamicy nerkowej) lub miażdżycowego zamknięcia tętnicy tej nerki. Znac

Metoda Fibroscan w leczeniu przewlekłej choroby wątroby

Przewlekłe choroby wątroby prowadzą do włóknienia tego narządu oraz w efekcie końcowym do rozwoju marskości. Charakterystyczne zmiany to tak zwane guzki regeneracyjne. Procesy towarzyszące zmianom architektoniki tego narządu są intensywnie badane - w rezultacie powstały nowe, nieinwazyjne

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

1. Najkorzystniejszą dla naszego organizmu proporcję kwasów omega-6 do omega-3 ma:olej rzepakowy Oliwa z oliwek ma kwas oleinowy, więc jest dobra do smażenia, bo jest stabilna, ale jak chcemy dostarczać organizmowi cenne i różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i -6, to najlepszy

Kwasy omega-3 zmniejszają ochotę na papierosa

Kwasy omega-3 zmniejszają ochotę na papierosa

zaobserwowano żadnych zmian w zachowaniu. Już wcześniejsze badania sugerowały, że palenie papierosów redukuje poziom kwasów tłuszczowych w mózgu, co skutkuje uszkodzeniem struktury komórkowej neuronów i zaburzeniem neuroprzekaźnictwa w obszarach odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i czerpanie

Olej kokosowy do smażenia i na włosy

Olej kokosowy do smażenia i na włosy

uważane za szkodliwe. - Jednak jeśli w organizmie jest dość niski poziom insuliny i nie ma stanów zapalnych, taki tłuszcz nie jest szkodliwy. Kwas laurynowy występuje również w ludzkim mleku. Ma właściwości antywirusowe, pomaga w wielu chorobach jelit oraz wzmacnia odporność. Tłuszcz kokosowy z racji

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

i ich konsystencja jest bardziej płynna. Prowadzone od lat badania pokazują, że jeśli zastąpimy tłuszcze zwierzęce roślinnymi, czyli kwasy nasycone nienasyconymi, w organizmie spada poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz tego złego, czyli frakcji LDL. Czy poziom dobrego cholesterolu

A na polach wyrosną... dorsze

kobiet, które przeszły już menopauzę. Najpierw dokładnie zmierzono poziom kwasów omega-3 w ich krwi. Badanie powtórzono po ośmiu latach (uczestniczki były wtedy przeciętnie w wieku 78 lat). Za pomocą rezonansu magnetycznego sprawdzono również objętość ich mózgów. - Okazało się, że w porównaniu z

Dietą w reumatoidalne zapalenie stawów

Dietą w reumatoidalne zapalenie stawów

tygodniu wiąże się z obniżeniem o 30 proc. ryzyka wystąpienia RZS. Spożywanie ryb może także łagodzić objawy istniejącej już choroby. Tu jeszcze jedna kwestia - pacjenci z RZS mają podwyższone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. A zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

Tłuste mleko, śmietana, sery i masło dobre na otyłość?

Tłuste mleko, śmietana, sery i masło dobre na otyłość?

przeciwnie - wydaje się zapobiegać otyłości? W tłuszczu mlekowym, a więc także w śmietanie i maśle, występuje kwas rumenowy (zwany także kwasem żwaczowym, sprzężonym kwasem linolowym, a po angielsku - conjugated linoleic acid, zaś w skrócie CLA). Na jego korzystne właściwości zwrócili też uwagę polscy

4 sposoby na obniżenie cholesterolu

4 sposoby na obniżenie cholesterolu

uwodorniania) bogate w tzw. izomery trans. Zapomnijmy o olejach palmowym i kokosowym. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi. Natomiast oleje zmniejszają poziom

Artystka usuwa dane, rozpuszczając dyski w kwasie

Autorka projektu "ne.me.quittes.pas" proponuje artystyczne i krytyczne podejścia do procesu usuwania danych. Samson rozpuszcza w kwasie pamięci USB nadesłane do niej przez osoby biorące udział w projekcie. Koordynatorzy akcji razem z pamięcią dostarczają chętnym także zaadresowaną kopertę

Ten wynalazek przyspiesza gojenie ran. A w kosmetykach...

Ten wynalazek przyspiesza gojenie ran. A w kosmetykach...

roztworach kwasów. Dotychczasowe metody wymuszały wykorzystanie kwasów (głównie octowego bądź mlekowego), a to z kolei uniemożliwiało dodawanie związków aktywnych wrażliwych na niskie pH (np. enzymów). W naszym rozwiązaniu chitozan rozpuszczamy w wodnym roztworze kwasu węglowego. Takie podejście powoduje, że

Owsiane, żytnie, orkiszowe... Które płatki są dla ciebie najlepsze

Owsiane, żytnie, orkiszowe... Które płatki są dla ciebie najlepsze

pestki i orzechy jest źródłem cennego białka i nienasyconych kwasów tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu hormonalnego. Płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia. Pomagają zapobiegać chorobom serca oraz nadciśnieniu. Wykazano

Dieta. 5 powodów, dla których warto jeść ryby

Dieta. 5 powodów, dla których warto jeść ryby

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Polscy eksperci zalecają, by ryby jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Dlaczego? Oto najważniejsze powody. 1. Chronią układ krążenia Zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

Rybka na pamięć

Rybka na pamięć

Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik ''Na Pamięć''Ryby to źródło kwasu tłuszczowego omega-3 (tzw. tłuszczu rybiego). O jego dobroczynnym wpływie na układ krążenia, zdolności do obniżania poziomu złego cholesterolu i zbyt wysokiego ciśnienia oraz ograniczania ryzyka zawału serca

Jaka dieta ochroni twój mózg?

Jaka dieta ochroni twój mózg?

podwyższania poziomu cholesterolu i wywoływania cukrzycy powodują kłopoty z pamięcią. Ogranicz także do minimum smażenie potraw w głębokim tłuszczu. Zamiast tego grilluj albo gotuj na parze. Po drugie, zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Znajdziesz je w tłustych rybach, orzechach, pestkach dyni

Czy ocet jabłkowy odchudza?

Czy ocet jabłkowy odchudza?

spożywanie na czczo i przed snem dwóch łyżek octu jabłkowego, rozcieńczonego z wodą, obniża o 4 proc. glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi. Ocet jabłkowy, dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, może obniżać poziom cholesterolu. Ale i w tym wypadku możemy się opierać tylko na badaniach na zwierzętach

Olej hamuje starzenie i leczy. Każdy?

Olej hamuje starzenie i leczy. Każdy?

poziom złego cholesterolu LDL, trójglicerydów, a podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Znakomity do smażenia. Olej kukurydziany - ma niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, więc powinien stanowić okazjonalny dodatek do diety. Ma jednak wysoką zawartość fitosteroli o działaniu

W środę w "Tylko Zdrowie": Jak zgubić brzuch

W środę w "Tylko Zdrowie": Jak zgubić brzuch

fizycznej. Grupa spożywająca niskotłuszczowy nabiał szybciej traciła tkankę tłuszczową - mówi Katarzyna Błażejewska, kliniczny dietetyk rodzinny i psychodietetyk. Działanie takie przypisuje się białku oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. 3. Ziarna, pestki

Dlaczego po grillu boli stopa

osoby, która ma podwyższony poziom kwasu moczowego, dojdzie do rozwoju pełnoobjawowej dny moczanowej. A u kogo dojdzie? - U tego, komu jest przeznaczone (śmiech). A poważnie: nie jesteśmy w stanie ze stuprocentową pewnością przewidzieć, u kogo objawy dny się pojawią, choć osoby z większym stężeniem

Mądrze zarządzaj swoim talerzem. Czytamy etykiety [CZĘŚĆ 4.]

składników, witamin, minerałów niezbędnych do wzrostu, rozwoju, a następnie zachowania pełnego zdrowia. Dlatego też nasze wybory żywieniowe decydują o jakości naszego życia. Wysoko przetworzona żywność oraz taka, która zawiera dużo cukru, tłuszczu nasyconego, kwasów tłuszczowych trans, soli oraz sztucznych

16 powodów dla których warto jeść gruszki

poziom we krwi. 4. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Z kolei kwas hydroksycynamonowy obecny w tych owocach zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka

Ciekawostki naukowe. Bransoletka zbada skład potu

tworzywa zawierający obwody drukowane z mikroprocesorem oraz chipy do analizy i przekazywania danych. Zakładana na nadgarstek opaska może zmierzyć poziom sodu, potasu, glukozy czy kwasu mlekowego, skontroluje również temperaturę skóry. Zebrane dane przesyła przez łącze Bluetooth do smartfona, gdzie dzięki

Krem nawilżający, czyli zasadzka na wodę

chodzi o poziom nawilżenia skóry, różnica między mieszkańcami miast i wsi się zaciera z powodu postępującego zanieczyszczenia środowiska, ale wciąż bardziej suchą będzie miał ten, kto większość dnia przebywa w klimatyzowanym lub ogrzewanym pomieszczeniu, a lepiej nawilżoną - osoba przebywająca częściej

Nie bój się tłuszczu

"Radical Healing" (Radykalne uzdrawianie), sklarowane masło zawiera kwas masłowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom interferonu, naturalnej substancji przeciwwirusowej. Przyspiesza również gojenie się ran oraz łagodzi stany zapalne w

Czy wędzone ryby są zdrowe

układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko alzheimera, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Kwasy omega-3 powinny być też stale obecne w diecie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Najcenniejsze pod względem prozdrowotnych właściwości są tłuste

Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i witaminy E

, dlatego że są źródłem odżywczego, pełnowartościowego białka, które jest porównywalne z białkiem zwierzęcym, a do tego nie wzdyma tak jak białko soi. Stanowi ono około 35 proc. ziarna. Olej z konopi jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w idealnej proporcji kwasów omega-3 do

Kreskówka może wywołać mdłości?[Odpowiedzi do quizu]

kwasom omega-3?smażenie na oleju Smażenie zabija kwasy omega-3, lepiej więc ryby piec, gotować na parze lub smażyć na patelni bez tłuszczu (na patelni grillowej). Więcej znajdziesz w tekście Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna? 7. Gdy jesteśmy spokojni i szczęśliwi, silniej odczuwamy

Prawda czy mit: oleje pomagają na suche oko

Hospital w Nowym Jorku, które przechylają szalę na korzyść stosowania olejów. Oleje rybne zawierające kwasy omega-3 prawdopodobnie zmniejszają stan zapalny. Zatem mogą wpływać również na stan zapalny towarzyszący zespołowi suchego oka. Jednak same w sobie nie zlikwidują dolegliwości. Można je więc stosować

Konopie pomagają walczyć z cholesterolem? [Odpowiedzi do quizu]

poziom cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Są źródłem błonnika nierozpuszczalnego, powodują, że lepiej trawimy, a żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez wpływają na wygląd skóry, włosów, paznokci. Więcej znajdziesz w tekście Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i

Przegryzki, które dodają energii. Co zamiast słodyczy?

fizycznie. Zapobiegają rozwojowi próchnicy i kamienia nazębnego, ponieważ zawierają wiele związków hamujących rozwój szkodliwych bakterii. Obniżają poziom cholesterolu. Ze względu na obecność kwasu winowego oraz błonnika sprzyjają rozwojowi dobrej flory jelitowej. Zapobiegają zaparciom. Powodują, że w

Dieta alkaliczna. Czy warto się odkwaszać

pewnym sensie przeciwieństwami kwasów. Choć niektóre z nich mogą być bardzo aktywne (a nawet żrące), zmieszane z równie żrącym kwasem wzajemnie się neutralizują. Skala pH jest logarytmiczna. To znaczy, że zmiana o 1 pH oznacza różnicę dziesięciokrotną. Na przykład roztwór o pH = 3 jest 10 razy

Zielono mam w głowie

właściwego poziomu wielu neuroprzekaźników, m.in. serotoniny, dopaminy i acetylocholiny, które odpowiadają za ważne funkcje umysłu, takie jak pamięć, koncentracja uwagi, nastrój. To dlatego za małe spożycie kwasu foliowego może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, zaników pamięci oraz depresji

Polak potrafi. Wynalazek: kefir, który leczy

egzopolisacharydach, korzystnych dla naszego zdrowia związkach produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego. Janek sprawił, że bakterie zaczęły wytwarzać znacznie więcej tych związków niż w standardowym kefirze. Za to osiągnięcie zdobył drugą nagrodę w Konkursie Naukowym E(x)plory w 2015 roku. Obecnie jest studentem

Czego szukać w jedzeniu, aby być w formie

jeść lepiej bez diety 1. Kwasy tłuszczowe omega-3 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymania zdrowia w wieku dojrzałym. Są składnikami tkanek, wchodzą w skład fosfolipidów

Zioła. Rośliny, które mają moc

uspokajających i ułatwiających zasypianie. Surowcem leczniczym są liście. Grupą związków czynnych w tej roślinie są polifenolokwasy, a szczególnie kwas rozmarynowy. Obok działania uspokajającego kwas ten ma również właściwości wirusostatyczne, które można wykorzystać np. przeciw wirusowi opryszczki. Produkty

Jedz i sadź dereń. Dietetyczny hit

Kucharskiej jako pierwsi w świecie zidentyfikowali obecność kwasu loganowego w owocach derenia. Naukowcy wspólnie opatentowali sposób jego otrzymywania i zastosowanie w terapii jaskry oraz w obniżaniu poziomu lipidów. Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu Rozmawiają z lekarzami o kolejnych

Jedz dorsze Polaku, one ratują ci życie

groźne powikłania ze strony układu krążenia, wliczając w to zawał serca. Kolejne dekady to wysyp badań nad rybami, a przede wszystkim nad zawartymi w ich mięsie kwasami tłuszczowymi omega-3, do których zaliczamy m.in. wielonienasycone kwasy, takie jak: kwas alfa linolenowy, (ALA), kwas eikozapentaenowy

18 powodów, dla których warto jeść jabłka. Nie tylko na złość Putinowi

diecie wzbogaconej w sok z jabłek miały wyższy poziom acetylocholiny w mózgu i radziły sobie lepiej w labiryntach (to taki znany mysi test na inteligencję) niż gryzonie, które soku nie piły. Acetylocholina jest neurohormonem biorącym udział w procesach zapamiętywania, a dodatkowo rozkurcza naczynia

11 powodów dla których warto jeść grzyby

niskokaloryczne. Jedna szklanka posiekanych surowych białych grzybów zawiera przeciętnie 15 kcal, 0 g tłuszczu, 2,2 g białka, 2,3 g węglowodanów (w tym 0,7 g błonnika). 2. Zawierają witaminy i minerały. Są bogate w witaminy z grupy B, takie jak: ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, kwas pantotenowy i niacyna

12 powodów, dla których warto jeść szparagi

formie mózg Szparagi są cennym źródłem kwasu foliowego, który - razem z witaminą B12 występującą w rybach, drobiu, mięsie i nabiale - zapobiega zaburzeniom poznawczym. Ludzie starsi, którzy mają prawidłowy poziom kwasu foliowego i witaminy B12, osiągają lepsze wyniki w testach szybkości reakcji i

Nie mieszaj... ciąży z aspiryną

do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z pieczywem w formie guacamole.

Jak zgubić brzuch. Co jeść, a czego unikać, żeby mieć płaski brzuch

oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. Nadmiar mleka szkodzi kościom 3. Ziarna, pestki, ryby i awokado Zrób zapas ziaren (siemię lniane, sezam), pestek (słonecznika, dyni) oraz olejów i spożywaj je w każdym posiłku: dodawaj do owsianki rano, posyp sałatkę na

Anemia. Gdy krew cię osłabia

. Anemia spowodowana brakiem wit. B12 i kwasu foliowego prowadzi z kolei do pogłębiania nieprawidłowości neurologicznych, a także może spowodować okresową niepłodność (która ustąpi po wyrównaniu poziomu witamin). Badania dr Kristine Yaffe, profesor psychiatrii i neurologii z University of California

Siedem naukowych sposobów na schudnięcie po świątecznym obżarstwie

w domach miewamy znacznie cieplej niż nasi dziadkowie. 4 | Jedz więcej mleka i nabiału Z badań naukowych, także prowadzonych przez polskich naukowców, wynika, że niektóre kwasy tłuszczowe zawarte w mleku i jego przetworach mogą ułatwić odchudzanie. Nie bój się pełnotłustego mleka, jogurtu, śmietany

Szczęście jest zapisane w genach

, ponieważ wiadomo, że różnice w odczuwaniu szczęścia zależą od czynników społeczno--ekonomicznych, klimatycznych i genetycznych. Autorzy niespodziewanie odkryli bardzo silne powiązanie pomiędzy odczuwanym szczęściem a wariantem genu FAAH - allelem A hydrolazy amidowej kwasów tłuszczowych. Im więcej tego

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

oleju Śledzie - tak, w oleju - nie. Śledź zawiera wiele kwasów omega-3, które wspierają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Ale zalewając go olejem słonecznikowym zawierającym kwasy omega-6, sprawiamy, że kwasy omega-3 ze śledzia

Dietetyczna rewolucja. Amerykanie zakazują tłuszczów trans

kwasów tłuszczowych tłuszcze trans nie tylko podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL, ale również obniżają poziom tego dobrego, czyli HDL. Na dokładkę tłuszcze trans podnoszą stężenie triglicerydów na czczo, a to kolejny czynnik ryzyka rozwoju chorób serca. Kilka lat temu naukowcy dowiedli, że dieta

Prawda czy mit. Chude mleko jest zdrowsze

zawarte są rodzaje kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na regulację naszej wagi. Poza tym w wielu chudych produktach brakujący tłuszcz zastępuje się cukrem. I zamiast tracić na wadze, przybieramy. Oczywiście trzeba zachować umiar. Wypicie dwóch szklanek tłustego mleka dziennie dostarczy wapnia i nie

Zyski ze śniadania. Nie czekaj z jedzeniem do południa

następuje poprawa komunikacji werbalnej. Dobroczynny wpływ śniadania na zdrowie potwierdzają badania światowe. Osoby, które jedzą śniadanie, mają lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi po południu. - Dzieci, które jadły śniadanie każdego dnia, zwłaszcza zawierające produkty pełnoziarniste bogate w błonnik

11 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

warto zacząć dzień od owsianki, i jeden powód, dla którego warto dzień porcją płatków owsianych zakończyć. Płatki owsiane: 1. Pomagają utrzymać wagę. Jakim cudem owsianka może mieć własności odchudzające? Zawdzięcza to zawartości beta-glukanu - rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który zmniejsza poziom

Jak jeść lepiej bez diety

omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne jedzenie ryb podnosi we krwi poziom trzech najważniejszych kwasów omega-3. A z badań wynika, że osoby mające najwyższe wartości tych kwasów miały o prawie 30 proc. niższe

Anemia - jakie są objawy i jak ją leczyć? Czytaj w środę w magazynie "Tylko Zdrowie"

. Anemia z niedoboru żelaza sprzyja większej podatności na infekcje ze względu na to, że żelazo potrzebne jest do funkcjonowania układu odpornościowego. Anemia spowodowana brakiem wit. B12 i kwasu foliowego prowadzi z kolei do pogłębiania nieprawidłowości neurologicznych, a także może spowodować okresową

Dlaczego warto jeść jabłka

odmiany to 12-18 proc., pewne ilości kwasów, głównie kwasu jabłkowego (maksymalnie do ok. 1,5 proc.) oraz niewielkie ilości witaminy C, na poziomie średnio 4-6 mg na 100 g. Ale jabłka to przede wszystkim związki pektynowe - błonnik, który odgrywa kluczową rolę w przeciwdziałaniu chorobom przewodu

Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na wyciszenie u nadpobudliwych dzieci

powinien być konsultowany z prowadzącym dziecko z ADHD lekarzem, ponieważ istnieją także przeciwwskazania do stosowania tych preparatów.Wyniki aktualnych badań potwierdzają, że poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych u dzieci z ADHD jest obniżony. Sposób przeprowadzenia dotychczasowych

Dieta na odporność

odpornościowych. Witaminy, minerały, aminokwasy, białka, kwasy tłuszczowe zwiększają odporność nabytą. Probiotyki, w tym bakterie kwasu mlekowego, wpływają na odporność wrodzoną. Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja dieta bogata w warzywa, nabiał, tłuszcze nienasycone, witaminy, minerały. Dieta oparta na wysoko

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

- w dwa pozostałe. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować kwasów omega-3. Muszą być dostarczane razem z dietą. Za to ich rola jest ogromna. Stąd niedobory tych substancji istotnie wpływają na nasze zdrowie. Niski poziom omega-3 źle wpływa na rozwój i funkcjonowanie mózgu, szczególnie u

Nie mieszaj... uczulenia (na aspirynę) z magnezem

Jeśli neurolog zauważy zaburzenia krążenia w naczyniach mózgowych, wypisze receptę na aspirynę. Jeśli pacjent jest uczulony na kwas acetylosalicylowy, dostanie tiklopidynę. Z kolei kardiolog może dodatkowo zalecić magnez. Ale ze skojarzenia tiklopidyny z magnezem nic dobrego nie wyniknie. Magnez

Przekarmianym niemowlętom w dorosłym życiu grozi otyłość

. Zespół z Kalifornii skupił się na podwzgórzu - strukturze mózgu kontrolującej m.in. głód i pragnienie. Podwzgórze otrzymuje sygnały przesyłane z pomocą greliny i przygotowuje żołądek, pobudzając wydzielanie w nim kwasu, na przyjęcie pokarmu. Bouret z kolegami badali wpływ greliny na wchodzący w skład

Problem 18 mln Polaków. Jak prosto zbić zły cholesterol

ostatnio duże sklepy sieciowe oferują świeże ryby w całkiem dobrej cenie - są niewiele droższe od wieprzowej łopatki i w cenie porównywalnej do ceny schabu. Szczególne znaczenie mają tłuste ryby morskie - zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i podwyższają "dobrego

Problemy ze wzrokiem. Gdy nawet okulary nie pomogą

wyjątkowo zmęczone, poziomu hormonów, kształtu i koloru czcionki, tła, na którym jest napisany tekst. Zbyt mały kontrast między tłem a kolorem czcionki to zamach na nasze oczy. Często dzieje się tak, gdy np. czcionka jest zbyt jasna, a kiedy do tego jest mała, możemy, nie mając wady wzroku, mieć duże

Naukowcy chcą wykorzystać antyrakowe składniki lnu w produkcji żywności

, podobnie jak nasiona soi, rzepaku i słonecznika, zawierają duże ilości tłuszczu, który jest dostępny na półkach sklepów ze zdrową żywnością pod postacią oleju lnianego. "Olej ten jest najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego. Kwasowi, który zaliczany jest do grupy omega-3

Tarczyca. To dieta nią steruje - pamiętaj o tym na zakupach

problem. Lekarze często bagatelizują wyniki badań poziomu hormonów tarczycy. Zdarza się, że one bardzo muszą przekraczać normy, by wreszcie się zaniepokoili. Pacjenci się skarżą, że lekarze nie potrafią dobrze odczytać wyników badań, dobrać leków. Nie mówiąc już o tym, by poprowadzić dietetycznie pacjenta

Prawda czy mit: ocet odchudza?

ocet odchudza? Zwiększa przemianę materii, pomaga spalić tłuszcz. Ale za wysoką cenę - ocet spirytusowy jest dość silnym kwasem. Picie go nawet w niewielkich ilościach, ale regularnie, może uszkadzać błonę śluzową żołądka, drażnić jelita, prowadzić do stanu zapalnego czy też niszczyć czerwone krwinki

Prawda czy mit. Drzemka zastąpi brak snu

Wiadomo jednak, że jeśli już mamy się zdrzemnąć, to najlepiej na krótko, pół godziny. Należy dbać o higienę snu i pilnować, by nocny odpoczynek nie był za krótki. Teraz uczeni dowodzą, że krótka drzemka może obniżyć poziom stresu i dać zastrzyk układowi odpornościowemu. Działa to szczególnie w

Czy mleko z kartonu szkodzi dziecku

. Czym różni się mleko modyfikowane od krowiego? - Mleko krowie zawiera większą ilość białka, składników mineralnych (sodu, fosforu, chloru, potasu) i tłuszczów nasyconych. Za mało za to, w stosunku do potrzeb dziecka, witamin A, D, C i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także tak potrzebnego

Co jada nasz mózg? Lubi płatki, banany

wahań poziomu glukozy we krwi. Nasi przodkowie w czasach paleolitycznych nie jedli przecież słodyczy, nie zdążyliśmy się więc ewolucyjnie, na poziomie genów, przystosować do wykorzystywania tak dużych ilości energii pochodzącej z łatwo dziś dostępnej żywności. Nie potrzebujemy ciągle takiego "

Zbadaj krew i dowiedz się, czy umrzesz w ciągu 5 lat

poziom zaledwie czterech z tych związków może wskazywać na podwyższone o 20 proc. ryzyko zgonu. Rzecz jasna test określa ryzyko zgonu z powodu chorób i nie uwzględnia wypadków. Z 17 tys. przebadanych 684 osoby zmarły w ciągu pięciu lat. Wszystkie z nich miały podwyższony poziom albuminy, AAG, cytrynianu

Tarczyca. Dieta przy nadczynności, niedoczynności, hashimoto

funkcjonowania tarczycy zależą nasze zdolności intelektualne, poziom koncentracji i skupiania uwagi. Hormony tarczy mają też znaczący wpływ na nasz nastrój i przebieg licznych procesów fizjologicznych w ciele, m.in. pracę serca czy mięśni, jajników, jąder. Zaburzenia tarczycy częściej dotykają kobiet niż

Czy wiesz, że na co dzień...

pochłaniają gaz. Ale to z kolei zwiększa stężenie CO2 w oceanach, co prowadzi do zachwiania równowagi między wodą a dwutlenkiem węgla i kwasem węglowym, które są rozpuszczone w wodzie. I rośnie stężenie kwasu, który rozpuszcza piękne rafy koralowe... REGUŁA LE CHATELIERA-BRAUNA: Układ w stanie równowagi

Co jeść na zimową chandrę, czyli dietą w humor

także oliwa z oliwek, która sprawia, że jest lepiej wchłaniany. Oprócz likopenu do poprawiaczy nastroju należą także magnez, żelazo i tryptofan. Wszystkie znajdziesz właśnie w pomidorach. Co jeść, żeby nie chorować? Dobre bakterie, pomidory, cynk 2. Kwasy tłuszczowe omega-3 Ich niedobór prowadzi do

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

muszą być dostarczane z pożywieniem. Okazuje się bowiem, że kwasy tłuszczowe mają w sobie wszystko co najlepsze. Przede wszystkim tworzą w organizmie prawidłowy tłuszcz, czyli regulują poziom lipidów: obniżają stężenie trójglicerydów, a podwyższają frakcje korzystnego cholesterolu - HDL. W ten sposób

Oglądanie horrorów grozi udarem? [Odpowiedzi do quizu]

Połkniętą ość trzeba zagryźć chlebem! Prawda czy fałsz? 4. Która z tych ryb ma najwięcej cennych kwasów omega-3?śledź Najwięcej kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Więcej znajdziesz w tekście Jak jeść lepiej bez diety 5. Jedzenie cynamonu:pomaga

Morwa na nadwagę, cukrzycę i cholesterol

niezbędnej w produkcji krwinek czerwonych i witaminy PP usprawniającej funkcjonowanie mózgu. - Morwa zawiera też flawonoidy: kwercetynę, rutynę, astragalinę, kumarynę, a także fenolokwasy: kwas chlorogenowy i kwas kawowy, dzięki którym wykazuje potencjał antyoksydacyjny, czyli walczy z wolnymi rodnikami

Chcesz żyć dłużej i unikać chorób? Jedz orzechy

lat) przeprowadzonych przez naukowców w Bostonie wynika, że badani, którzy zjadali garść orzechów dziennie, mieli o blisko jedną trzecią mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a o 11 proc. rzadziej pojawiały się u nich nowotwory. Orzechy są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy

Prawda czy mit: smak zależy od nastroju

Tak, to prawda. Nasze odczuwanie smaku zależy m.in. od poziomu neuroprzekaźników w mózgu - serotoniny i noradrenaliny. Kiedy jesteśmy niespokojni, nasz smak się zmienia - tracimy wrażliwość na smak słony i gorzki. Szczęśliwi i spokojni lepiej odczuwamy smak słodki. Zaczynamy też bardziej reagować

Kiedy cholesterol jest groźny. Nasz poradnik

- są korzystne dla zdrowia. To oleje roślinne, oliwa. Zawierają je też morskie ryby. Najzdrowsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu całkowitego, a przede wszystkim LDL. Inaczej jest z kolejną parą - kwasami nasyconymi i trans. Te ostatnie to zmora dietetyków. Ponieważ są

Cukrzycę można wyhodować w kilka dni

podwyższone we krwi osób z insulinoopornością. Ale gdy uczeni dokładnie zbadali poziom tych kwasów we krwi uczestników, okazało się, że był zupełnie w normie. Nie doszukano się u nich także związków wiązanych z reakcją zapalną - kolejnym czynnikiem, który uczeni brali pod uwagę w rozwoju insulinooporności

Ciało jak nowe. Co dojrzałe kobiety chciałyby w sobie zmienić?

skóry, dbając o jej właściwe nawilżenie (wypijanie ok. 2 l płynów dziennie) i odpowiedni poziom kwasów omega-3 i omega-6, które uszczelniają błony komórkowe i wspomagają prawidłowy metabolizm w komórce.

Herbata z morwy białej pozwoli schudnąć? [Odpowiedzi do quizu]

-naczyniowych, przede wszystkim zakrzepicy żylno-płucnej. Ryzyko jej wystąpienia potęguje także palenie tytoniu. Pod wpływem nikotyny wzrasta stężenie glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych, a spada aktywność prostacykliny - hormonu, który rozszerza naczynia i działa przeciwzakrzepowo. Efekt? Gdy spada poziom

11 powodów dla których warto jeść orzechy

1. Obniżają poziom złego cholesterolu, chroniąc serce przed zawałem. Badania opublikowane na łamach "Archives of Internal Medicine", oparte na analizie 25 prac wykonanych w siedmiu krajach, dowodzą, że włączenie do diety 70 g orzechów dziennie skutku-je obniżeniem złego cholesterolu o

Nie mieszaj... papierosów z antykoncepcją

Doustna antykoncepcja zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, przede wszystkim zakrzepicy żylno-płucnej. Ryzyko jej wystąpienia potęguje także palenie tytoniu. Pod wpływem nikotyny wzrasta stężenie glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych, a spada aktywność prostacykliny - hormonu, który

Co jeść, by mieć dobrą pamięć

nawet depresją. Suplementacja diety związkami z tej grupy może doprowadzić do poprawy pamięci nawet u osób, które już zauważyły jej ubytki. Warto pamiętać, że mnóstwo powszechnie używanych lekarstw, od estrogenów po leki zobojętniające kwas żołądkowy, obniża poziom witamin z grupy B. Nie bez znaczenia

Gadżet tygodnia: Odchudzający implant

Nestlé, który produkuje popularne batoniki i wafelki, pracują nad środkiem imitującym efekt ćwiczeń. Jedzenie na czasie: GuacamoleAwokado zaliczane jest do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego

Już dziesięć osób ze świńską grypą w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie

przeciwko grypie utrzymuje się na bardzo niskim poziomie - około 3,7 proc. Szczepić się powinny przede wszystkim dzieci, osoby starsze i przewlekle chore, a także ci, którzy mają do czynienia z dużymi grupami ludzi - personel medyczny czy kasjerki z supermarketów. Należy pamiętać, że odporność pojawia

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" - 20 stycznia

sportowców: pulsometr z funkcją kontroli poziomu hemoglobiny we krwi Ember i połączona z nim aplikacja poinformują, kiedy potrzebny jest odpoczynek Jedzenie na czasie. Grillowana cykoria z pomarańczamiCykoria to źródło potasu, żelaza, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy A. Laktucyna i

UE.Komisja PE za surowymi zasadami dotyczącymi nowej żywności

Komisją Europejską, by nanomateriałami były nazywane produkty zawierające powyżej 50 proc. nanocząsteczek, lecz proponują te granicę ustalić na poziomie 10 proc. Komisja postuluje ponadto, by informacja o nanomateriałach była obecna na etykietach. Przyjęcie raportu europosła sprawozdawcy Jamesa

100 sposobów na dożycie setki. Recepty do codziennego stosowania

, tuńczyk czy śledź. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne jedzenie ryb podnosi we krwi poziom trzech najważniejszych kwasów omega

Cukrzyca. Jak poskromić podstępną chorobę? [Cykl "Jak się czujesz" CZĘŚĆ 4.]

fizycznego. W naszym ciele pojawia się wówczas nadmiar wolnych kwasów tłuszczowych. Wolne kwasy tłuszczowe to rozbójnicy. Psują receptory na ścianach komórek. - Jeśli przyrównamy insulinę do klucza, to receptory odgrywają tu rolę zamków - tłumaczy prof. Krzysztof Strojek, krajowy konsultant w dziedzinie

Hipercholesterolemia. Gdy dieta nie pomoże - wysoki cholesterol zapisany w genach

Hipercholesterolemia rodzinna. O chorobie dowiadują się dopiero w szpitalu. Rozmowa z dr Agnieszką Mickiewicz, kardiologiemWysoki poziom cholesterolu jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca - przyczyny prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Z

Niewinni czarodzieje

. Danuta Rosołowska-Huszcz, kierownik Katedry Dietetyki SGGW. Skąd ten entuzjazm? Prof. Rosołowska-Huszcz wyjaśnia: 'W porównaniu z innymi olejami olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych (zaledwie 7 proc.), które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki

Sprawdź, czy grozi ci wysoki cholesterol [TEST]

, nie musimy pozbywać się z menu wszelkiego tłuszczu. Wręcz przeciwnie! Zalecana jest dieta bogata w tłuszcze, ale nienasycone: oleje roślinne (oliwa z oliwek), tłuste ryby morskie (łosoś, śledź), orzechy włoskie i awokado. Najzdrowsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu

Łuszczyca. Co pomaga? Leki, dieta, pobyt nad morzem czy wycięcie migdałków

mało, ponieważ dziś już nikt ich nie robi na zamówienie. Dlaczego? - Bo mało kto umie, niestety. A coś nowszego? - Dermatolodzy mają dobre wyniki w leczeniu łuszczycy za pomocą leków na trądzik - retinoidów. Retinoidy mogą nieco podnosić poziom cholesterolu i trójglicerydów. Problemem jest również to

Bez śniadania jesteśmy grubsi i głupsi

pełnoziarniste, kasze), *owoce i warzywa, *produkty mleczne (najlepiej niesłodzone), *mała ilość żywności bogatej w mono- i disacharydy (unikamy m.in. słodzonych płatków śniadaniowych, ciastek), *tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, *korzystna proporcja kwasów jednonienasyconych do nasyconych

Jak czytać wyniki badań

, zaburzeniach dotyczących prostaty, urazie nerek. BADANIE NEREK + Kreatynina Norma - 0,7-1,2 mg/dl Im wyższy poziom kreatyniny, tym gorzej pracują nasze nerki + Mocznik Norma - 15-39 mg/dl + Powyżej normy - choroby nerek, przewlekłe choroby wątroby, stany gorączkowe, krwotoki + Kwas moczowy Norma - 2,3-6 mg