poziom kwasu

*

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Mama od 3 lat ma niewydolność nerek. Ma bardzo silne uczulenie na Milurit (allopurinol). Czy jest inny lek lub zamiennik o takim działaniu? Chodzi o obniżenie kwasu moczanowego, a dieta to za mało. Co obniża poziom tego kwasu u chorego?

Olej kokosowy może szkodzić tak samo jak tłuszcze zwierzęce

Olej kokosowy jest wręcz naszpikowany nasyconymi kwasami tłuszczowymi - ostrzegają uczeni. Może przez to prowadzić do podwyższonego poziomu złego cholesterolu we krwi oraz do otyłości.

Jedzenie, które leczy. Dieta na zły cholesterol

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi.

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Omega - na zdrowie

wahaniom poziomu cukru we krwi i uwrażliwia tkanki na działanie insuliny - hormonu zmniejszającego stężenie cukru we krwi). Nasz mózg potrzebuje go, by sprawnie myśleć (poprawia koncentrację). Kwas DHA jest potrzebny do produkcji tzw. hormonów szczęścia - serotoniny i dopaminy. Badania wykazują, że osoby

Jedzenie na czasie. Chłodnik z ogórka i awokado

Jedzenie na czasie. Chłodnik z ogórka i awokado

Na 4 porcje pokrój na kawałki miąższ 2 dojrzałych awokado. Skrop sokiem z cytryny, przełóż do miski, dodaj 4-5 obranych i pokrojonych na kawałki ogórków gruntowych, 2 posiekane cebulki dymki, 1 obrany, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki koperku, 2 łyżki posiekanych listków mięty i 20

Jedzenie na czasie: Guacamole

Jedzenie na czasie: Guacamole

2 dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestki i za pomocą łyżeczki oddziel miąższ od skórki. Przełóż do miski, skrop sokiem z limonki. Ugnieć widelcem, tak by pozostały kawałki miąższu. Dodaj 1/2 drobno posiekanej średniej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanej kolendry, 1/2 posiekanego strączka mał

Leczenie i postępowanie po usunięciu martwej nerki

Obecność "martwej", czyli małej (marskiej) nerki, która nie wykazuje czynności wydzielniczej, u osoby w 60. roku życia najczęściej jest wynikiem przebytych wcześniej stanów zapalnych nerki (np. w przebiegu kamicy nerkowej) lub miażdżycowego zamknięcia tętnicy tej nerki. Znac

Płynne złoto

Płynne złoto

organizm nie jest w stanie sam ich sobie wytworzyć − muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Są one niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (kwas alfa-linolenowy i linolowy). Odgrywają ważną rolę w utrzymaniu

Nie mieszaj... oleju kokosowego z chorobami układu krążenia

Nie mieszaj... oleju kokosowego z chorobami układu krążenia

poziomem cholesterolu całkowitego czy cholesterolu LDL oraz osoby, u których choroby układu krążenia występują w rodzinie, nie powinny w swojej codziennej diecie stosować tego oleju. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych pogarsza efekty leczenia i przyczynia się do dalszego rozwoju tej choroby. Magdalena

Nie mieszaj... szpinaku z herbatą

Nie mieszaj... szpinaku z herbatą

Herbata, podobnie jak szpinak, rabarbar i szczaw, zawiera kwas szczawiowy. Rzadko łączymy w potrawach szczaw z rabarbarem, ale pewnie niejednej osobie zdarzyło się popić herbatą pierogi ze szpinakiem czy rabarbarową tartę. Kwas szczawiowy spożywany w dużych ilościach może uszkadzać nerki i

Metoda Fibroscan w leczeniu przewlekłej choroby wątroby

Przewlekłe choroby wątroby prowadzą do włóknienia tego narządu oraz w efekcie końcowym do rozwoju marskości. Charakterystyczne zmiany to tak zwane guzki regeneracyjne. Procesy towarzyszące zmianom architektoniki tego narządu są intensywnie badane - w rezultacie powstały nowe, nieinwazyjne

Sałatka z awokado i grejpfruta - bardzo dobre źródło witamin

Sałatka z awokado i grejpfruta - bardzo dobre źródło witamin

Awokado to świetne źródło witamy A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają korzystnie na pracę układu krwionośnego. Z kolei grapefruity dostarczają witaminy C. Na dwie porcje umyj, osusz i porwij na kawałki listki z 1 małej cykorii oraz 2

Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi

Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi

Jej baza - liście sałat, kapusta oraz jarmuż - to źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie. Awokado dostarczy nam witamin A, E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych działających korzystnie na układ krążenia , , oraz obniżających poziom złego cholesterolu. Ugotuj 6 przepiórczych jajek

Kiedyś dna moczanowa była chorobą królów. Dziś dotyka bogate społeczeństwa [ROZMOWA Z PROF. PIOTREM LESZCZYŃSKIM]

Kiedyś dna moczanowa była chorobą królów. Dziś dotyka bogate społeczeństwa [ROZMOWA Z PROF. PIOTREM LESZCZYŃSKIM]

odróżnieniu od reumatoidalnego zapalenia stawów, na które chorują głównie kobiety. Dlaczego dna jest męską chorobą? – Prawdopodobnie dlatego, że czynniki ryzyka rozwoju dny moczanowej częściej występują u mężczyzn. Mężczyźni częściej źle jedzą, częściej mają wysoki poziom kwasu moczowego w surowicy

Egzamin gimnazjalny 2018. Przedmioty przyrodnicze: rdestnica, lemur i tlenki [ARKUSZE]

Egzamin gimnazjalny 2018. Przedmioty przyrodnicze: rdestnica, lemur i tlenki [ARKUSZE]

pierwiastków czy właściwości kwasu octowego. Egzamin gimnazjalny 2018. Harmonogram W czwartek o godz. 11 uczniowie rozpoczęli zmagania z egzaminem z matematyki. Maraton egzaminacyjny zakończy się w piątek sprawdzianami z języków obcych. Największa grupa gimnazjalistów – aż 87 proc. – przystąpi do

Nie mieszaj... alkoholu z lekiem na cukrzycę

Nie mieszaj... alkoholu z lekiem na cukrzycę

. Substancja ta zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i obniża poziom glukozy we krwi, poprawia również funkcjonowanie jajników, a także korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Metformina w połączeniu z alkoholem może powodować, że we krwi chorego będzie zbierał się kwas mlekowy. Jego nadmiar może

Nie bój się tłuszczu

Nie bój się tłuszczu

"Radical Healing" (Radykalne uzdrawianie), sklarowane masło zawiera kwas masłowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom interferonu, naturalnej substancji przeciwwirusowej. Przyspiesza również gojenie się ran oraz łagodzi stany zapalne w

Sprawność naszego mózgu zależy także od diety

Sprawność naszego mózgu zależy także od diety

ze sobą i przewodzenia impulsów! A także zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w tkance mózgowej. W kilku badaniach u ludzi odkryto, że pacjenci z chorobą Alzheimera mają niższe poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu. Najsilniejsze działanie protekcyjne według uczonych wykazuje kwas DHA. Kierując

Dieta "na zdrowe kolana". Co jeść, żeby mieć mocne stawy

Dieta "na zdrowe kolana". Co jeść, żeby mieć mocne stawy

 Jedz tłuste ryby morskie. Jedzenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia ruchomość stawów - kwasy łagodzą stany zapalne, a nawet przeciwdziałają kolejnym. Jedz dużo warzyw i owoców. Zawierają wiele substancji antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Związki czynne zawarte w owocach i

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

wiele przyczyn – jedną z nich jest niewłaściwa dieta. Rzadziej – predyspozycje genetyczne. Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść Niestety, stale podwyższony poziom kwasu moczowego ma też inne konsekwencje, m.in. większe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym

Być kobietą, być kobietą...

Być kobietą, być kobietą...

, kobiece ciało poddawane jest wielu próbom. Wiele ze zmian widocznych jest gołym okiem, jednak liczne z nich odbywa się na poziomie mikro. Choć ukryte przed naszym wzrokiem, nawet najdrobniejsze zmiany mają bezpośredni wpływ na całokształt tego, jak się czujemy. Od dawna mówi się już o tym, że jednym z

Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować

Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować

poziomie komórki? Lepiej zwalczają choroby czy jesienne infekcje? 70 lat badań nad dietami śródziemnomorską i okinawską wykazało, że mogą one zmniejszyć ryzyko: - rozwoju cukrzycy u kobiet o 91 proc.- chorób serca i układu krążenia o 90 proc.- nagłej śmierci sercowej o 81 proc.- rozwoju raka jelita grubego

Pomarańcze nie tylko na święta. 11 powodów, by je jeść

Pomarańcze nie tylko na święta. 11 powodów, by je jeść

foliowy są szczególnie polecane przyszłym matkom – wysoki poziom kwasu foliowego jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. 9. Pomarańcze są bogate w witaminy Jedna duża pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera też spore dawki witamin A, B1, B6, B12

Złote rybki nie zamarzają, bo na zimę pompują się alkoholem

gatunki już dawno pożegnały się z tym światem. Jak jest ich tajemnica? Okazuje się, że ryby, by przetrwać, przekształcają kwas mlekowy w... alkohol w organizmie. Niektóre rybki mają znacznie wyższy poziom alkoholu we krwi niż ten dozwolony w wielu krajach do jazdy samochodem! Naukowcy twierdzą, że ich

Dieta na zachowanie młodości. Co jeść, by starzeć się wolniej

Im więcej tych warzyw i owoców, tym lepiej, ale powinno to być co najmniej 400 g dziennie (w proporcji: trzy porcje warzyw i jedna owoców). Warzywa i owoce powinny być różnorodne, bo każde z nich dostarcza nieco innej kompozycji bioaktywnych składników: karotenoidów, witamin, kwasu foliowego

Co jeść na lepszą koncentrację. 10 sprawdzonych produktów

depresyjnych, problemów ze snem lub koncentracją 2. Woda. Może być z kranu Dziennie powinniśmy wypijać około 2 litrów wody. Rzadko komu się to udaje. A warto pamiętać, że odwodnienie na poziomie 2-4 proc. może wywoływać objawy takie jak: zmęczenie, osłabienie, trudności z koncentracją. 3. Płatki owsiane

Ryby: na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję. Dlaczego warto je jeść

, czyli kwasy omega-3, którym uczeni przypisują cudowne właściwości – głównie przeciwzapalne, ale nie tylko. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Regularne jedzenie tych ryb obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we

Uzależnienie od smartfonów zakłóca pracę mózgu młodych ludzi

wykonywano je zarówno przed terapią, jak i po niej). Naukowcy skupiali się przy tym na sprawdzeniu poziomu dwóch kluczowych neuroprzekaźników w mózgu – kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) oraz kwasu glutaminowego. - Okazało się, że w przypadku osób uzależnionych dochodziło do wyraźnego zaburzenia

Co warto jeść, gdy planujesz dziecko? Dieta wpływa na kondycję organizmu i płodność

niewielka, w przypadku przyjmowania suplementu jest właściwie na poziomie 100 proc. Jeśli decydujemy się wzbogacić dietę o produkty bogate w kwas foliowy, powinniśmy go szukać np. w zielonych częściach roślin, strączkach, awokado, pomarańczach, a także w mleku, jajach, rybach. Pamiętajmy przy tym, że wysoka

Homocysteina - nowy wróg numer jeden naszego serca?

każdego człowieka i wpływa na nasz układ nerwowy. Jeśli nasz organizm źle metabolizuje kwas foliowy, w ciele odkłada się homocysteina. Metabolizm kwasu foliowego można sprawdzić. Najczęściej robimy to, idąc na biochemiczne oznaczenie jego zawartości we krwi. I widzimy, że mamy bardzo wysoki poziom. Nie

Błonnik może zapobiegać cukrzycy?

pracę przewodu pokarmowego. W procesie fermentacji błonnika rozpuszczalnego powstają właśnie m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Głównymi KKT u ludzi są kwas masłowy, propionowy i octowy. Kwasy te m.in. stabilizują poziom glukozy we krwi, regulują jej wchłanianie, są źródłem energii dla komórek

Dieta dla chorych na serce. Uwaga na tłuszcze zwierzęce!

. Chorzy myślą, że wszystko muszą jeść odtłuszczone, tymczasem ryby są jedynym wyjątkiem – im tłustsze, tym zdrowsze. Ryby morskie w chorobach układu krążenia zalecam nawet trzy razy w tygodniu. Dla serca dobre są oleje roślinne Z innych tłuszczów polecany jest olej rzepakowy, bo też zawiera kwasy

Mikrobiom jelitowy lubi, gdy uprawiasz sport

sześciotygodniowego okresu „siedzącego” – pobierano próbki kału i badano florę bakteryjną jelit. „Okazało się, że u wszystkich uczestników w trakcie regularnych ćwiczeń fizycznych wyraźnie wzrastał poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (szczególnie maślanów), który jednak spadał w

Jedzenie, które leczy. Dieta na przedwczesne starzenie

każdego powodu) było o prawie 30 proc. niższe niż tych, którzy nie jedli ryb. Uczeni wyliczyli, że ogólnie osoby mające najwyższy poziom kwasów omega-3 we krwi żyją średnio o 2,2 roku dłużej niż te, które mają tych kwasów bardzo mało. Naukowcy podkreślają, że co najmniej dwie porcje ryby w tygodniu mogą

Balsam do ust. Czy jesteś od niego uzależniony?

://www.lipbalmanonymous.com/ ). Co sprawia, że od nawilżania ust pomadką tak trudno się uwolnić? Sprawdźmy jej skład. Kamfora, fenol, mentol sprawiają wrażenie przyjemnego chłodzenia ust, ale także je wysuszają. Kwas salicylowy może wywołać podrażnienia i łuszczenie się skóry na wargach. Do tego niektóre składniki balsamów

Jak przejść na wegetarianizm. Praktyczne rady ekspertki

. Kupujemy suszone morele i figi – to źródło wapnia.  Rośliny strączkowe w małych porcjach jadamy codziennie – to źródło żelaza i białka.  Pamiętamy o orzechach – szczególnie włoskich, bo mają dużo kwasów omega-3. A migdały mają dużo wapnia. Pestki słonecznika, dyni i inne orzechy

Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść

kurki. Jeśli prawidłowo leczymy dnę, możemy jeść bardziej różnorodnie. Osoby, które mają hiperurykemię, czyli podwyższony poziom kwasu moczowego, powinny przede wszystkim dbać o to, żeby nie skumulować jednego dnia pokarmów, które zawierają duże ilości puryn. Jeśli zjedliśmy stek, nie popijajmy go już

Olej kokosowy do smażenia i na włosy

uważane za szkodliwe. - Jednak jeśli w organizmie jest dość niski poziom insuliny i nie ma stanów zapalnych, taki tłuszcz nie jest szkodliwy. Kwas laurynowy występuje również w ludzkim mleku. Ma właściwości antywirusowe, pomaga w wielu chorobach jelit oraz wzmacnia odporność. Tłuszcz kokosowy z racji

Papryka. 11 powodów, dla których warto ją jeść

i kwas foliowy, które pomagają obniżyć poziom szkodliwej dla serca homocysteiny. Natomiast potas zawarty w papryce dowolnego koloru obniża ciśnienie krwi. 6. Papryka łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Kapsaicyna ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Poza tym rozrzedza wydzielinę i sprawia

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

1. Najkorzystniejszą dla naszego organizmu proporcję kwasów omega-6 do omega-3 ma:olej rzepakowy Oliwa z oliwek ma kwas oleinowy, więc jest dobra do smażenia, bo jest stabilna, ale jak chcemy dostarczać organizmowi cenne i różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i -6, to najlepszy

Chcesz mieć zdrowe dziecko? Zadbaj o siebie, zanim jeszcze zaczniesz je planować

nieprecyzyjna granica okresu przed poczęciem, ignorująca m.in. czas potrzebny do osiągnięcia optymalnego stanu zdrowia, zarówno przez matkę, jak i przez ojca. „To pewna średnia. Pamiętać musimy, że jednej kobiecie np. wystarczy miesiąc suplementacji kwasem foliowym, podczas gdy inna potrzebuje miesięcy

Najzdrowsze potrawy wielkanocne

dobrym zakwasie. Zakwas to sfermentowana mąka żytnia z wodą. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego wspierają odporność oraz pracę przewodu pokarmowego, a błonnik obecny w mące poprawia perystaltykę jelit oraz obniża poziom cholesterolu. O smaku żurku decydują dodatki, takie jak ziele angielskie

Prawda czy mit. Twaróg zakwasza organizm?

. Jeśli zjadamy go w nadmiernych ilościach, możemy uszkodzić sobie nerki i podwyższyć poziom cholesterolu. PRZECZYTAJ TAKŻE: Jedzenie przed telewizorem tuczy? Co ciekawe, sera białego nie powinno się zbyt często jeść z pomidorem. Zawarte w nim kwasy wpływają na przyswajalność

Jedzenie, które leczy. Dieta na bóle stawów

Unikaj produktów mlecznych, mięsa i pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone (np. masła), ponieważ pobudzają one w organizmie wytwarzanie prostaglandyn, kwasów tłuszczowych pełniących funkcję miejscowych hormonów, a mogących się przyczyniać do powstawania stanów zapalnych i zwiększenia bólu. Unikaj

Co na ból? Przewodnik po lekach dostępnych bez recepty

. Dlatego nie zawsze można odpowiedzieć na częste pytanie pacjentów: czemu nie działa na mnie np. kwas acetylosalicylowy, a pomaga mi ibuprofen. Prawdopodobnie jest to związane ze złożonym mechanizmem działania tej grupy leków. Sama bowiem grupa niesteroidowych leków przeciwzapalnych jest szeroka i

Czym zasłużył się Miecznikow?

produkcję witamin i minerałów (np. witamin z grupy B, witaminy K i kwasu foliowego). Obniżają poziom cholesterolu, łagodzą objawy nietolerancji laktozy, działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo. Mogą też zmniejszać niekorzystne następstwa przyjmowania leków (np. zmniejszających wydzielanie kwasu

Co jeść, a czego unikać, gdy mamy chore nerki

jemy ryby, chudy nabiał, chude mięso. PRZECZYTAJ TAKŻE: Nefrolog: Nerki chorują dyskretnie. 4 mln Polaków nie wie, że już ma z nimi problem A co z kamicą moczanową? – Na pewno musimy wyrzucić produkty, które zawierają puryny, bo one są metabolizowane do kwasu moczowego. Czyli: ryby, mięso

Czy płatki owsiane lepiej ugotować? Odpowiada dietetyczka

podpieczonym chlebie, albo ziemniakach. Prawie wszystkie produkty mające skrobię w składzie mogą po pieczeniu zawierać akrylamid. Orzechy zaś pod wpływem pieczenia tracą swoje odżywcze właściwości. Cenione są za dużą zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów omega-3. Tylko niestety one się utleniają pod

Polska wigilia. Nasza wielka najzdrowsza kolacja

także przyspieszają metabolizm – tłumaczy Hanna Stolińska, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia. Karpia jednak zastąpiłaby śledziami. – Śledź zawiera wiele kwasów omega-3, które wspierają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wspomagają proces uczenia się i

A na polach wyrosną... dorsze

kobiet, które przeszły już menopauzę. Najpierw dokładnie zmierzono poziom kwasów omega-3 w ich krwi. Badanie powtórzono po ośmiu latach (uczestniczki były wtedy przeciętnie w wieku 78 lat). Za pomocą rezonansu magnetycznego sprawdzono również objętość ich mózgów. - Okazało się, że w porównaniu z

Przetwory z pomidorów, żurawina, kurkuma, kiszonki... Co jeść, żeby nie chorować

kwas benzoesowy – naturalny konserwant, dlatego wyroby z tych jagód się nie psują. W żurawinie jest wiele związków wspomagających odporność i działających przeciwzapalnie. Obecność kwasu benzoesowego nadaje jej silne właściwościach antybakteryjne. Niestety, nie każdy może korzystać z

Tłuste mleko, śmietana, sery i masło dobre na otyłość?

przeciwnie - wydaje się zapobiegać otyłości? W tłuszczu mlekowym, a więc także w śmietanie i maśle, występuje kwas rumenowy (zwany także kwasem żwaczowym, sprzężonym kwasem linolowym, a po angielsku - conjugated linoleic acid, zaś w skrócie CLA). Na jego korzystne właściwości zwrócili też uwagę polscy

Gdzie ukrywają się groźne tłuszcze trans

, najczęściej uważają, że chroni przed nimi wybieranie tłuszczów roślinnych (nienasyconych) zamiast zwierzęcych (nasyconych). To nieprawda. Tłuszcze trans to szczególny rodzaj właśnie nienasyconych kwasów tłuszczowych. – Występują one naturalnie w niektórych produktach, np. w przetworach mlecznych czy

Suchość pochwy. Jak odzyskać intymne nawilżenie

. Zmianami w tym nabłonku rządzą estrogeny. Odpowiadają one nie tylko za dojrzewanie komórek nabłonka, ale też za produkcję glikogenu, który potrzebny jest do rozwoju odpowiedniej flory bakteryjnej w pochwie, a przez to do utrzymania odpowiedniego pH w pochwie. Odpowiedni poziom estrogenów zwiększa też

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

i ich konsystencja jest bardziej płynna. Prowadzone od lat badania pokazują, że jeśli zastąpimy tłuszcze zwierzęce roślinnymi, czyli kwasy nasycone nienasyconymi, w organizmie spada poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz tego złego, czyli frakcji LDL. Czy poziom dobrego cholesterolu

Wielkanoc. Czy jajko to rzeczywiście bomba cholesterolowa?

jajo kurze waży ok. 50 g, czyli zawiera 170-185 g cholesterolu. Czy należy się go bać? Cholesterol. Jak poprawić wyniki badań? Absolutnie nie. W aktualnej piramidzie żywieniowej jaja znajdują się na niższym poziomie, więc możemy ich jeść więcej niż dawniej, gdy jajo było ofiarą złego PR-u. Są jednak

Na złe powietrze najlepsza... tabletka? Lekarze: chwyt marketingowy

– Firma Ecolos zauważyła na podstawie publikowanych badań, że niekorzystne efekty smogu związane są głównie z wytwarzaniem wolnych rodników. SMOGSTOP to odpowiedź na odkrycia naukowców, które ukazują, co się dzieje na poziomie molekularnym przy narażeniu na wdychanie smogu – przekonuje

Sprawdź, czy grozi ci wysoki cholesterol [TEST]

cholesterolowe bomby (nawet w porównaniu np. z mięsem czy podrobami), ale "jajeczny" cholesterol nie podnosi poziomu tego związku we krwi. Żółtko jaja ma bowiem korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, zawiera także odpowiednią ilość fosfolipidów, dzięki czemu

Mak jest szkodliwy i usypia? Potrawy wigilijne z makiem

, gdy zjemy go w całości (nie mieląc). W maku są też w mniejszych ilościach selen i żelazo. 70 proc. maku to tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które obniżają poziom cholesterolu i dobrze oddziałują na gospodarkę węglowodanową, a także pracę nerek i wątroby. Bardziej pożądane w diecie są

Truskawki. 15 powodów, dla których warto je jeść

złagodzić niepokój i pobudzenie. Z kolei kwas foliowy obecny w tych owocach obniża ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. 13. Ułatwiają pracę nerek. Właściwy poziom potasu w diecie jest niezbędny dla zachowania równowagi elektrolitowej, a tym samym – skutecznej pracy nerek. Nerki potrzebują

Umiesz czytać etykiety? Kiszone, kwaszone, dżem, marmolada... Co za różnica?

proste obecne w komórkach roślinnych zostają przekształcone do kwasu mlekowego. Oczywiście przemysłowi producenci, chcąc zapobiegać rozwojowi pleśni, dodają do produktów kiszonych i kwaszonych substancje konserwujące takie jak kwas sorbowy czy kwas benzoesowy. Coraz rzadziej poddają też ogórki

Witaminy i minerały - leksykon. Czy wiesz, co jeść i jak uzupełnić niedobór witamin?

nadmiaru kwasu pirogronowego gromadzącego się u osób nieprzystosowanych do wysiłku fizycznego. Wit. B1 musimy dostarczać z pożywieniem, w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez naszą jelitową florę bakteryjną. Niedobór prowadzi do rozwoju choroby beri-beri objawiającej się zaburzeniami w pracy

Ta cudowna oliwa: na cholesterol, trawienie i ciśnienie. Czy ta z pierwszego tłoczenia rzeczywiście jest lepsza?

poziom złego cholesterolu LDL, trójglicerydów, a podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Znakomity do smażenia. Olej kukurydziany - ma niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, więc powinien stanowić okazjonalny dodatek do diety. Ma jednak wysoką zawartość fitosteroli o działaniu

Choroby serca. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie. Co jeść, a czego unikać?

Jednymi z najważniejszych czynników prowadzących do zawału serca jest nadciśnienie tętnicze i zbyt wysoki poziom złego cholesterolu. Przy wysokim nadciśnieniu i cholesterolu sama dieta nam nie pomoże. Ale jeśli wyniki naszych badań tylko nieznacznie przekraczają normy, odpowiednią dietą można je

Algi. Czy naprawdę upiększają i pomagają schudnąć?

Japońską wyspę Okinawę zamieszkują najdłużej żyjący ludzie na świecie. 20 proc. ich dziennego menu stanową wodorosty. Dzięki nim nie brakuje im kwasów omega-3 - zjadają ich ponad dziesięć razy więcej niż Polacy. Kwasy omega-3 przedłużają młodość komórek, wspomagają pracę wszystkich narządów

Rybka na pamięć

Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik ''Na Pamięć''Ryby to źródło kwasu tłuszczowego omega-3 (tzw. tłuszczu rybiego). O jego dobroczynnym wpływie na układ krążenia, zdolności do obniżania poziomu złego cholesterolu i zbyt wysokiego ciśnienia oraz ograniczania ryzyka zawału serca

Dietą w RZS

wystąpienia RZS. Spożywanie ryb może także łagodzić objawy istniejącej już choroby. Tu jeszcze jedna kwestia - pacjenci z RZS mają podwyższone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. A zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają

Próchnica, nadwrażliwe zęby, kamień... Kiedy zęby potrzebują fluoru

bakterie z jamy ustnej. Resztki pokarmu, które zalegają między zębami, a zwłaszcza cukry, są pożywką dla tych bakterii, które podczas swoich przemian metabolicznych wytwarzają z nich kwasy organiczne. Efektem działania tych kwasów na szkliwo zębów są ubytki w zębach, czyli próchnica . Sposobem na to, by

4 sposoby na obniżenie cholesterolu

uwodorniania) bogate w tzw. izomery trans. Zapomnijmy o olejach palmowym i kokosowym. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi. Natomiast oleje zmniejszają poziom

5 powodów, dla których warto jeść ryby

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Polscy eksperci zalecają, by ryby jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Dlaczego? Oto najważniejsze powody. 1. Chronią układ krążenia Zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

Płatki żytnie, owsiane, orkiszowe... Które są dla ciebie najlepsze

lub jogurtem i wzbogacona o pestki i orzechy jest źródłem cennego białka i nienasyconych kwasów tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu hormonalnego. Płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia. Pomagają zapobiegać chorobom serca

Dieta, która pomoże na wszystko? Warzywa i owoce do zadań specjalnych

zwierzęce, podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi i sprzyjają miażdżycy. Nadmiar nabiału obciąża nerki. Cukry – zwiększają ryzyko nadwagi i rozwoju cukrzycy typu 2. A warzywa i owoce? Królują w menu każdego dietetyka. I właśnie teraz jest najlepszy dla nich czas. Dojrzałe i nieprzeładowane

Czy można uniknąć udaru dzięki diecie

zalecenie ograniczania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są tłuste produkty mleczne i tłuste mięso. Czytaj także: Jak uniknąć depresji i zaburzeń nastroju po udarze? Amerykanie uważają, że tylko 5-6 proc. energii w diecie powinno pochodzić z nasyconych kwasów tłuszczowych. A w Polsce

E-sporty to twoja pasja? Jedzenie pomoże ci wygrywać

diecie nie tylko w niezdrowych przekąskach, w nadmiarze podnosi poziom dopaminy, skutkiem czego możemy się stać zbyt pobudzeni i gorzej tolerować sytuacje stresowe. Dlatego tak ważnym elementem jest unikanie w codziennym żywieniu produktów przetworzonych: cukru, glutenu, lektyn pokarmowych, a także w

46 proc. zgonów w Polsce następuje w wyniku chorób układu krążenia

cholesterolu od złego i jako czynnik ryzyka zawału serca mylnie wskazuje wysoki poziom HDL (dobrego cholesterolu) zamiast LDL – tego złego. Co piąty respondent nie umiał wymienić żadnych czynników ryzyka wystąpienia zawału serca! A zawał to wyścig z czasem. PRZECZYTAJ TAKŻE: 4 sposoby na obniżenie

Jaka dieta ochroni twój mózg?

podwyższania poziomu cholesterolu i wywoływania cukrzycy powodują kłopoty z pamięcią. Ogranicz także do minimum smażenie potraw w głębokim tłuszczu. Zamiast tego grilluj albo gotuj na parze. Po drugie, zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Znajdziesz je w tłustych rybach, orzechach, pestkach dyni

Co jeść w upalny dzień? 5 łatwych przepisów

Awokado to świetne źródło wit. A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest kaloryczne, ale sycące. Na 4 porcje pokrój na kawałki miąższ 2 dojrzałych awokado. Skrop sokiem z cytryny, przełóż do miski, dodaj 4-5 obranych i pokrojonych

Dlaczego na wigilię warto ugotować zupę grzybową. 11 powodów

, 2,2 g białka, 2,3 g węglowodanów (w tym 0,7 g błonnika). 2. Zawierają witaminy i minerały. Są bogate w witaminy z grupy B, takie jak: ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, kwas pantotenowy i niacyna. Zawierają też sporo unikalnych składników mineralnych, takich jak selen, potas, miedź, żelazo i fosfor

Dna moczanowa. Dlaczego po grillu boli stopa

. Ale nie u każdej osoby, która ma podwyższony poziom kwasu moczowego, dojdzie do rozwoju pełnoobjawowej dny moczanowej. A u kogo dojdzie? - U tego, komu jest przeznaczone (śmiech). A poważnie: nie jesteśmy w stanie ze stuprocentową pewnością przewidzieć, u kogo objawy dny się pojawią, choć osoby z

Ból stopy. Co oznacza i jak sobie z nim poradzić

: Okłady z lodu, maści (i ewentualnie leki) przeciwzapalne. Szukaj butów na tyle szerokich, żeby nie ściskały nogi. Zrób badanie krwi na poziom kwasu moczowego. Na dnę moczanową lekarz zapisze lekarstwo, które będzie wspomagać usuwanie kwasu. Ale podstawa to zmiana diety (najbardziej szkodzą czerwone mięso

Gruszki. 16 powodów dla których warto je jeść

jej poziom we krwi. 4. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Z kolei kwas hydroksycynamonowy obecny w tych owocach zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka

Pies i kot. Jak zadbać o swojego zwierzaka na wiosnę

. Podajemy je w niewielkich ilościach, mogą one stanowić tylko część warzyw, którymi karmimy psa. Szybko się zresztą zorientujemy, że przekroczyliśmy bezpieczny poziom, bo nadmierna fermentacja skutkuje kłopotami ze stolcem i gazami jelitowymi. Rośliny strączkowe są zresztą teraz jednym z głównych dodatków

Czego szukać w jedzeniu, aby być w formie

jeść lepiej bez diety 1. Kwasy tłuszczowe omega-3 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymania zdrowia w wieku dojrzałym. Są składnikami tkanek, wchodzą w skład fosfolipidów

Uprawiasz sport i często pijesz napoje izotoniczne? Uważaj na zęby

takich napojów powoduje nieodwracalne szkody w uzębieniu, ponieważ wysoka kwasowość wielu z nich powoduje erozję szkliwa. To powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów. Z czasem może ona prowadzić m.in. do rozwoju nadwrażliwości zębów. Naukowcy zbadali poziom

Medycyna estetyczna jest dla mężczyzn. Może wiek dodaje uroku, ale zmarszczki nie dodają urody

chirurgów medycyny estetycznej. Lekarze ci poszukiwali wtedy dobrego materiału do operacji twarzy. Testy kliniczne wykazały, że mój materiał wiskoelastyczny sprawdza się doskonale, i wtedy z okulistyki przeszedłem do medycyny estetycznej. Takie były początki, dzisiaj nie stosujemy już kwasu hialuronowego

Tato! Jestem z ciebie dumna, czyli o korzyściach z niepalenia

rozwoju miażdżycy, a za nią z kolei stoi cholesterol. Zbyt wysoki poziom cholesterolu najczęściej kojarzymy z dietą obfitującą w nasycone kwasy tłuszczowe: czerwone mięso, masło, sery. I słusznie. Ale są inne rzeczy, które mają wpływ na cholesterol, np. brak ruchu i właśnie papierosy. PRZECZYTAJ TAKŻE

Legia - klub ciągłego kryzysu [KOMENTARZ]

(...). Nikt z nas w żadnej z rozmów z Dariuszem Mioduskim nie podważał kompetencji trenera Magiery” – czytamy. Prezes Legii dodał na Twitterze, że ktoś najwidoczniej chce „kwasu w klubie”. Ale to on sam uruchomił lawinę wypadków. Magiera milczy Nowemu prezesowi przypisywano, niejako w

Krem nawilżający, czyli zasadzka na wodę

chodzi o poziom nawilżenia skóry, różnica między mieszkańcami miast i wsi się zaciera z powodu postępującego zanieczyszczenia środowiska, ale wciąż bardziej suchą będzie miał ten, kto większość dnia przebywa w klimatyzowanym lub ogrzewanym pomieszczeniu, a lepiej nawilżoną - osoba przebywająca częściej

Co jeść, by panować nad cukrzycą

cukru. Węglowodanem jest też błonnik pokarmowy. Ten jest wręcz wskazany, szczególnie jego frakcja rozpuszczalna w wodzie, np. pektyny, beta-glukany. Beta-glukany tworzą w jelicie śluzowatą warstwę ochronną, która opóźnia rozpad skrobi i wchłanianie węglowodanów. Poziom cukru podnosi się dzięki temu

Rośliny sterują pszczelą płodnością

rozwój jajników, a później utrzymują je nieaktywne O tym odkryciu piszą w najnowszym wydaniu „PLOS Genetics” naukowcy z Chin. MikroRNA to jednoniciowe cząsteczki kwasu rybonukleinowego - RNA - o długości ledwie 21-23 genetycznych cegiełek (nukleotydów), regulujące ekspresję innych genów. To

Dziko żyj! W ogrodzie, w kuchni, w sercu. Tylko uważaj na bluszczyk kurdybanek

. One produkują korzennie pachnącą substancję zwaną geosminą. Nasz nos potrafi wywąchać jej stężenie, nawet gdy osiąga poziom pięciu cząsteczek na trylion. Może dobrze wie, że warto za tym niuchać, skoro – jak dowodzą badacze z Bristol University w piśmie „Neuroscience” &ndash

Przebarwienia skóry. Jak sobie radzić z niechcianą pamiątką z wakacji

hiperpigmentację przez pobudzenie melanocytów. Zwiększają aktywność tyrozynazy i ekspresję receptorów na melanocytach. Mówi się też o wpływie innych hormonów, np. podwyższonego FSH i LH, ale część badaczy twierdzi, że takiego związku nie ma. A co się dzieje w ciąży? – Jest zwiększony poziom

Ryby. Jak rozpoznać te dobrze złowione? Co wiesz o rybie, którą kupujesz

-trzech gatunków. Teraz coraz częściej jest w czym wybierać. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka czy śledź. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy . Ryby pomagają też

Ten wynalazek przyspiesza gojenie ran. A w kosmetykach...

roztworach kwasów. Dotychczasowe metody wymuszały wykorzystanie kwasów (głównie octowego bądź mlekowego), a to z kolei uniemożliwiało dodawanie związków aktywnych wrażliwych na niskie pH (np. enzymów). W naszym rozwiązaniu chitozan rozpuszczamy w wodnym roztworze kwasu węglowego. Takie podejście powoduje, że

Koktajle, soki i smoothie mogą być jak zdrowotny shot

, że one nie widzą, co do tego koktajlu wrzuciłam. A ja wiem, że dostają kwasy omega-3, dobre roślinne białko, łyżkę płatków jaglanych czy owsianych jako źródło energii i błonnika. Mała szklanka mojego koktajlu i mam pewność, że wychodzą do przedszkola z nagromadzoną potrzebną energią. Dla mnie to

Piotr Bałtroczyk: mam ten zawał z tyłu głowy

. Zdestabilizowała się, gdy nastąpił nieadekwatny wysiłek albo duży stres, emocje. Jasne, że lepiej by było mieć za przykład typowego zawałowca osobę otyłą, która paliła jak smok i miała nieleczone nadciśnienie, stan przedcukrzycowy oraz kosmiczny poziom cholesterolu. I jeszcze na to wszystko nie zwracała uwagi. To

5 tanich leków ze spożywczego. Wprowadź je do swojej diety

1. Płatki owsiane Zajmują pierwsze pozycje w rankingach najzdrowszych pokarmów świata. Polecają je kardiolodzy, uwielbiają modelki. Zacznijmy od zawartego w nich beta-glukanu, który pomaga zmniejszyć poziom hormonu głodu cholecystokininy. Dzięki temu po owsiance zjedzonej na śniadanie łatwiej

W środę w "Tylko Zdrowie?: Jak zgubić brzuch

fizycznej. Grupa spożywająca niskotłuszczowy nabiał szybciej traciła tkankę tłuszczową - mówi Katarzyna Błażejewska, kliniczny dietetyk rodzinny i psychodietetyk. Działanie takie przypisuje się białku oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. 3. Ziarna, pestki

Stacja benzynowa to nie apteka. Dlaczego znikają leki bez recepty

producenci ostrzegają, że ibuprofen może powodować „zmiany w obrazie krwi”. Ale co to mówi zwykłemu człowiekowi? Lekarze rozpoznali u Tomka ciężką anemię i zanik szpiku. Zmarł po trzech miesiącach. Potem była 28-latka, u której liczba białych i czerwonych ciałek spadła do poziomu zagrażającego