poziom kwasu

*

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Mama od 3 lat ma niewydolność nerek. Ma bardzo silne uczulenie na Milurit (allopurinol). Czy jest inny lek lub zamiennik o takim działaniu? Chodzi o obniżenie kwasu moczanowego, a dieta to za mało. Co obniża poziom tego kwasu u chorego?

Omega - na zdrowie

Kwasy omega są nam niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania. W jaki sposób powinniśmy dbać o ich prawidłowy poziom?

Jedzenie na czasie: Guacamole

Awokado zaliczane jest do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z pieczywem w formie guacamole.

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Joga wycisza mózg

. Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie porównali mózgi ośmiu osób, które przez godzinę uprawiały jogę, oraz 11 osób, które w tym czasie zajmowały się tylko czytaniem. Okazało się, że u joginów bezpośrednio po treningu poziom kwasu gamma-aminomasłowego w mózgu rósł o 27 proc. W grupie czytających nie odnotowano

Leczenie i postępowanie po usunięciu martwej nerki

Obecność "martwej", czyli małej (marskiej) nerki, która nie wykazuje czynności wydzielniczej, u osoby w 60. roku życia najczęściej jest wynikiem przebytych wcześniej stanów zapalnych nerki (np. w przebiegu kamicy nerkowej) lub miażdżycowego zamknięcia tętnicy tej nerki. Znac

Metoda Fibroscan w leczeniu przewlekłej choroby wątroby

Przewlekłe choroby wątroby prowadzą do włóknienia tego narządu oraz w efekcie końcowym do rozwoju marskości. Charakterystyczne zmiany to tak zwane guzki regeneracyjne. Procesy towarzyszące zmianom architektoniki tego narządu są intensywnie badane - w rezultacie powstały nowe, nieinwazyjne

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

1. Najkorzystniejszą dla naszego organizmu proporcję kwasów omega-6 do omega-3 ma:olej rzepakowy Oliwa z oliwek ma kwas oleinowy, więc jest dobra do smażenia, bo jest stabilna, ale jak chcemy dostarczać organizmowi cenne i różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i -6, to najlepszy

Kwasy omega-3 zmniejszają ochotę na papierosa

Kwasy omega-3 zmniejszają ochotę na papierosa

zaobserwowano żadnych zmian w zachowaniu. Już wcześniejsze badania sugerowały, że palenie papierosów redukuje poziom kwasów tłuszczowych w mózgu, co skutkuje uszkodzeniem struktury komórkowej neuronów i zaburzeniem neuroprzekaźnictwa w obszarach odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i czerpanie

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

i ich konsystencja jest bardziej płynna. Prowadzone od lat badania pokazują, że jeśli zastąpimy tłuszcze zwierzęce roślinnymi, czyli kwasy nasycone nienasyconymi, w organizmie spada poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz tego złego, czyli frakcji LDL. Czy poziom dobrego cholesterolu

Olej kokosowy do smażenia i na włosy

Olej kokosowy do smażenia i na włosy

uważane za szkodliwe. - Jednak jeśli w organizmie jest dość niski poziom insuliny i nie ma stanów zapalnych, taki tłuszcz nie jest szkodliwy. Kwas laurynowy występuje również w ludzkim mleku. Ma właściwości antywirusowe, pomaga w wielu chorobach jelit oraz wzmacnia odporność. Tłuszcz kokosowy z racji

Dietą w reumatoidalne zapalenie stawów

Dietą w reumatoidalne zapalenie stawów

tygodniu wiąże się z obniżeniem o 30 proc. ryzyka wystąpienia RZS. Spożywanie ryb może także łagodzić objawy istniejącej już choroby. Tu jeszcze jedna kwestia - pacjenci z RZS mają podwyższone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. A zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

A na polach wyrosną... dorsze

kobiet, które przeszły już menopauzę. Najpierw dokładnie zmierzono poziom kwasów omega-3 w ich krwi. Badanie powtórzono po ośmiu latach (uczestniczki były wtedy przeciętnie w wieku 78 lat). Za pomocą rezonansu magnetycznego sprawdzono również objętość ich mózgów. - Okazało się, że w porównaniu z

4 sposoby na obniżenie cholesterolu

4 sposoby na obniżenie cholesterolu

uwodorniania) bogate w tzw. izomery trans. Zapomnijmy o olejach palmowym i kokosowym. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi. Natomiast oleje zmniejszają poziom

Tłuste mleko, śmietana, sery i masło dobre na otyłość?

Tłuste mleko, śmietana, sery i masło dobre na otyłość?

przeciwnie - wydaje się zapobiegać otyłości? W tłuszczu mlekowym, a więc także w śmietanie i maśle, występuje kwas rumenowy (zwany także kwasem żwaczowym, sprzężonym kwasem linolowym, a po angielsku - conjugated linoleic acid, zaś w skrócie CLA). Na jego korzystne właściwości zwrócili też uwagę polscy

Artystka usuwa dane, rozpuszczając dyski w kwasie

Autorka projektu "ne.me.quittes.pas" proponuje artystyczne i krytyczne podejścia do procesu usuwania danych. Samson rozpuszcza w kwasie pamięci USB nadesłane do niej przez osoby biorące udział w projekcie. Koordynatorzy akcji razem z pamięcią dostarczają chętnym także zaadresowaną kopertę

Owsiane, żytnie, orkiszowe... Które płatki są dla ciebie najlepsze

Owsiane, żytnie, orkiszowe... Które płatki są dla ciebie najlepsze

pestki i orzechy jest źródłem cennego białka i nienasyconych kwasów tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu hormonalnego. Płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia. Pomagają zapobiegać chorobom serca oraz nadciśnieniu. Wykazano

Dieta. 5 powodów, dla których warto jeść ryby

Dieta. 5 powodów, dla których warto jeść ryby

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Polscy eksperci zalecają, by ryby jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Dlaczego? Oto najważniejsze powody. 1. Chronią układ krążenia Zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

Jaka dieta ochroni twój mózg?

Jaka dieta ochroni twój mózg?

podwyższania poziomu cholesterolu i wywoływania cukrzycy powodują kłopoty z pamięcią. Ogranicz także do minimum smażenie potraw w głębokim tłuszczu. Zamiast tego grilluj albo gotuj na parze. Po drugie, zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Znajdziesz je w tłustych rybach, orzechach, pestkach dyni

Rybka na pamięć

Rybka na pamięć

Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik ''Na Pamięć''Ryby to źródło kwasu tłuszczowego omega-3 (tzw. tłuszczu rybiego). O jego dobroczynnym wpływie na układ krążenia, zdolności do obniżania poziomu złego cholesterolu i zbyt wysokiego ciśnienia oraz ograniczania ryzyka zawału serca

W środę w "Tylko Zdrowie": Jak zgubić brzuch

W środę w "Tylko Zdrowie": Jak zgubić brzuch

fizycznej. Grupa spożywająca niskotłuszczowy nabiał szybciej traciła tkankę tłuszczową - mówi Katarzyna Błażejewska, kliniczny dietetyk rodzinny i psychodietetyk. Działanie takie przypisuje się białku oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. 3. Ziarna, pestki

16 powodów dla których warto jeść gruszki

16 powodów dla których warto jeść gruszki

poziom we krwi. 4. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Z kolei kwas hydroksycynamonowy obecny w tych owocach zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka

Dlaczego po grillu boli stopa

Dlaczego po grillu boli stopa

osoby, która ma podwyższony poziom kwasu moczowego, dojdzie do rozwoju pełnoobjawowej dny moczanowej. A u kogo dojdzie? - U tego, komu jest przeznaczone (śmiech). A poważnie: nie jesteśmy w stanie ze stuprocentową pewnością przewidzieć, u kogo objawy dny się pojawią, choć osoby z większym stężeniem

Czy wędzone ryby są zdrowe

Czy wędzone ryby są zdrowe

układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko alzheimera, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Kwasy omega-3 powinny być też stale obecne w diecie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Najcenniejsze pod względem prozdrowotnych właściwości są tłuste

Krem nawilżający, czyli zasadzka na wodę

chodzi o poziom nawilżenia skóry, różnica między mieszkańcami miast i wsi się zaciera z powodu postępującego zanieczyszczenia środowiska, ale wciąż bardziej suchą będzie miał ten, kto większość dnia przebywa w klimatyzowanym lub ogrzewanym pomieszczeniu, a lepiej nawilżoną - osoba przebywająca częściej

Nie bój się tłuszczu

"Radical Healing" (Radykalne uzdrawianie), sklarowane masło zawiera kwas masłowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom interferonu, naturalnej substancji przeciwwirusowej. Przyspiesza również gojenie się ran oraz łagodzi stany zapalne w

Prawda czy mit: oleje pomagają na suche oko

Hospital w Nowym Jorku, które przechylają szalę na korzyść stosowania olejów. Oleje rybne zawierające kwasy omega-3 prawdopodobnie zmniejszają stan zapalny. Zatem mogą wpływać również na stan zapalny towarzyszący zespołowi suchego oka. Jednak same w sobie nie zlikwidują dolegliwości. Można je więc stosować

Czego szukać w jedzeniu, aby być w formie

jeść lepiej bez diety 1. Kwasy tłuszczowe omega-3 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymania zdrowia w wieku dojrzałym. Są składnikami tkanek, wchodzą w skład fosfolipidów

Dieta alkaliczna. Czy warto się odkwaszać

pewnym sensie przeciwieństwami kwasów. Choć niektóre z nich mogą być bardzo aktywne (a nawet żrące), zmieszane z równie żrącym kwasem wzajemnie się neutralizują. Skala pH jest logarytmiczna. To znaczy, że zmiana o 1 pH oznacza różnicę dziesięciokrotną. Na przykład roztwór o pH = 3 jest 10 razy

Zielono mam w głowie

właściwego poziomu wielu neuroprzekaźników, m.in. serotoniny, dopaminy i acetylocholiny, które odpowiadają za ważne funkcje umysłu, takie jak pamięć, koncentracja uwagi, nastrój. To dlatego za małe spożycie kwasu foliowego może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, zaników pamięci oraz depresji

Jedz i sadź dereń. Dietetyczny hit

Kucharskiej jako pierwsi w świecie zidentyfikowali obecność kwasu loganowego w owocach derenia. Naukowcy wspólnie opatentowali sposób jego otrzymywania i zastosowanie w terapii jaskry oraz w obniżaniu poziomu lipidów. Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu Rozmawiają z lekarzami o kolejnych

11 powodów dla których warto jeść grzyby

niskokaloryczne. Jedna szklanka posiekanych surowych białych grzybów zawiera przeciętnie 15 kcal, 0 g tłuszczu, 2,2 g białka, 2,3 g węglowodanów (w tym 0,7 g błonnika). 2. Zawierają witaminy i minerały. Są bogate w witaminy z grupy B, takie jak: ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, kwas pantotenowy i niacyna

Siedem naukowych sposobów na schudnięcie po świątecznym obżarstwie

w domach miewamy znacznie cieplej niż nasi dziadkowie. 4 | Jedz więcej mleka i nabiału Z badań naukowych, także prowadzonych przez polskich naukowców, wynika, że niektóre kwasy tłuszczowe zawarte w mleku i jego przetworach mogą ułatwić odchudzanie. Nie bój się pełnotłustego mleka, jogurtu, śmietany

18 powodów, dla których warto jeść jabłka. Nie tylko na złość Putinowi

diecie wzbogaconej w sok z jabłek miały wyższy poziom acetylocholiny w mózgu i radziły sobie lepiej w labiryntach (to taki znany mysi test na inteligencję) niż gryzonie, które soku nie piły. Acetylocholina jest neurohormonem biorącym udział w procesach zapamiętywania, a dodatkowo rozkurcza naczynia

Jak zgubić brzuch. Co jeść, a czego unikać, żeby mieć płaski brzuch

oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. Nadmiar mleka szkodzi kościom 3. Ziarna, pestki, ryby i awokado Zrób zapas ziaren (siemię lniane, sezam), pestek (słonecznika, dyni) oraz olejów i spożywaj je w każdym posiłku: dodawaj do owsianki rano, posyp sałatkę na

Szczęście jest zapisane w genach

, ponieważ wiadomo, że różnice w odczuwaniu szczęścia zależą od czynników społeczno--ekonomicznych, klimatycznych i genetycznych. Autorzy niespodziewanie odkryli bardzo silne powiązanie pomiędzy odczuwanym szczęściem a wariantem genu FAAH - allelem A hydrolazy amidowej kwasów tłuszczowych. Im więcej tego

Jedz dorsze Polaku, one ratują ci życie

groźne powikłania ze strony układu krążenia, wliczając w to zawał serca. Kolejne dekady to wysyp badań nad rybami, a przede wszystkim nad zawartymi w ich mięsie kwasami tłuszczowymi omega-3, do których zaliczamy m.in. wielonienasycone kwasy, takie jak: kwas alfa linolenowy, (ALA), kwas eikozapentaenowy

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

oleju Śledzie - tak, w oleju - nie. Śledź zawiera wiele kwasów omega-3, które wspierają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Ale zalewając go olejem słonecznikowym zawierającym kwasy omega-6, sprawiamy, że kwasy omega-3 ze śledzia

Anemia. Gdy krew cię osłabia

. Anemia spowodowana brakiem wit. B12 i kwasu foliowego prowadzi z kolei do pogłębiania nieprawidłowości neurologicznych, a także może spowodować okresową niepłodność (która ustąpi po wyrównaniu poziomu witamin). Badania dr Kristine Yaffe, profesor psychiatrii i neurologii z University of California

Nie mieszaj... ciąży z aspiryną

do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z pieczywem w formie guacamole.

Dietetyczna rewolucja. Amerykanie zakazują tłuszczów trans

kwasów tłuszczowych tłuszcze trans nie tylko podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL, ale również obniżają poziom tego dobrego, czyli HDL. Na dokładkę tłuszcze trans podnoszą stężenie triglicerydów na czczo, a to kolejny czynnik ryzyka rozwoju chorób serca. Kilka lat temu naukowcy dowiedli, że dieta

Jak jeść lepiej bez diety

omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne jedzenie ryb podnosi we krwi poziom trzech najważniejszych kwasów omega-3. A z badań wynika, że osoby mające najwyższe wartości tych kwasów miały o prawie 30 proc. niższe

11 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

warto zacząć dzień od owsianki, i jeden powód, dla którego warto dzień porcją płatków owsianych zakończyć. Płatki owsiane: 1. Pomagają utrzymać wagę. Jakim cudem owsianka może mieć własności odchudzające? Zawdzięcza to zawartości beta-glukanu - rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który zmniejsza poziom

Prawda czy mit. Chude mleko jest zdrowsze

zawarte są rodzaje kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na regulację naszej wagi. Poza tym w wielu chudych produktach brakujący tłuszcz zastępuje się cukrem. I zamiast tracić na wadze, przybieramy. Oczywiście trzeba zachować umiar. Wypicie dwóch szklanek tłustego mleka dziennie dostarczy wapnia i nie

Anemia - jakie są objawy i jak ją leczyć? Czytaj w środę w magazynie "Tylko Zdrowie"

. Anemia z niedoboru żelaza sprzyja większej podatności na infekcje ze względu na to, że żelazo potrzebne jest do funkcjonowania układu odpornościowego. Anemia spowodowana brakiem wit. B12 i kwasu foliowego prowadzi z kolei do pogłębiania nieprawidłowości neurologicznych, a także może spowodować okresową

Dieta na odporność

odpornościowych. Witaminy, minerały, aminokwasy, białka, kwasy tłuszczowe zwiększają odporność nabytą. Probiotyki, w tym bakterie kwasu mlekowego, wpływają na odporność wrodzoną. Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja dieta bogata w warzywa, nabiał, tłuszcze nienasycone, witaminy, minerały. Dieta oparta na wysoko

Nie mieszaj... uczulenia (na aspirynę) z magnezem

Jeśli neurolog zauważy zaburzenia krążenia w naczyniach mózgowych, wypisze receptę na aspirynę. Jeśli pacjent jest uczulony na kwas acetylosalicylowy, dostanie tiklopidynę. Z kolei kardiolog może dodatkowo zalecić magnez. Ale ze skojarzenia tiklopidyny z magnezem nic dobrego nie wyniknie. Magnez

Przekarmianym niemowlętom w dorosłym życiu grozi otyłość

. Zespół z Kalifornii skupił się na podwzgórzu - strukturze mózgu kontrolującej m.in. głód i pragnienie. Podwzgórze otrzymuje sygnały przesyłane z pomocą greliny i przygotowuje żołądek, pobudzając wydzielanie w nim kwasu, na przyjęcie pokarmu. Bouret z kolegami badali wpływ greliny na wchodzący w skład

Problem 18 mln Polaków. Jak prosto zbić zły cholesterol

ostatnio duże sklepy sieciowe oferują świeże ryby w całkiem dobrej cenie - są niewiele droższe od wieprzowej łopatki i w cenie porównywalnej do ceny schabu. Szczególne znaczenie mają tłuste ryby morskie - zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i podwyższają "dobrego

Co jada nasz mózg? Lubi płatki, banany

wahań poziomu glukozy we krwi. Nasi przodkowie w czasach paleolitycznych nie jedli przecież słodyczy, nie zdążyliśmy się więc ewolucyjnie, na poziomie genów, przystosować do wykorzystywania tak dużych ilości energii pochodzącej z łatwo dziś dostępnej żywności. Nie potrzebujemy ciągle takiego "

Naukowcy chcą wykorzystać antyrakowe składniki lnu w produkcji żywności

, podobnie jak nasiona soi, rzepaku i słonecznika, zawierają duże ilości tłuszczu, który jest dostępny na półkach sklepów ze zdrową żywnością pod postacią oleju lnianego. "Olej ten jest najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego. Kwasowi, który zaliczany jest do grupy omega-3

Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na wyciszenie u nadpobudliwych dzieci

powinien być konsultowany z prowadzącym dziecko z ADHD lekarzem, ponieważ istnieją także przeciwwskazania do stosowania tych preparatów.Wyniki aktualnych badań potwierdzają, że poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych u dzieci z ADHD jest obniżony. Sposób przeprowadzenia dotychczasowych

Prawda czy mit. Drzemka zastąpi brak snu

Wiadomo jednak, że jeśli już mamy się zdrzemnąć, to najlepiej na krótko, pół godziny. Należy dbać o higienę snu i pilnować, by nocny odpoczynek nie był za krótki. Teraz uczeni dowodzą, że krótka drzemka może obniżyć poziom stresu i dać zastrzyk układowi odpornościowemu. Działa to szczególnie w

Co jeść na zimową chandrę, czyli dietą w humor

także oliwa z oliwek, która sprawia, że jest lepiej wchłaniany. Oprócz likopenu do poprawiaczy nastroju należą także magnez, żelazo i tryptofan. Wszystkie znajdziesz właśnie w pomidorach. Co jeść, żeby nie chorować? Dobre bakterie, pomidory, cynk 2. Kwasy tłuszczowe omega-3 Ich niedobór prowadzi do

Czy wiesz, że na co dzień...

pochłaniają gaz. Ale to z kolei zwiększa stężenie CO2 w oceanach, co prowadzi do zachwiania równowagi między wodą a dwutlenkiem węgla i kwasem węglowym, które są rozpuszczone w wodzie. I rośnie stężenie kwasu, który rozpuszcza piękne rafy koralowe... REGUŁA LE CHATELIERA-BRAUNA: Układ w stanie równowagi

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

- w dwa pozostałe. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować kwasów omega-3. Muszą być dostarczane razem z dietą. Za to ich rola jest ogromna. Stąd niedobory tych substancji istotnie wpływają na nasze zdrowie. Niski poziom omega-3 źle wpływa na rozwój i funkcjonowanie mózgu, szczególnie u

Oglądanie horrorów grozi udarem? [Odpowiedzi do quizu]

Połkniętą ość trzeba zagryźć chlebem! Prawda czy fałsz? 4. Która z tych ryb ma najwięcej cennych kwasów omega-3?śledź Najwięcej kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Więcej znajdziesz w tekście Jak jeść lepiej bez diety 5. Jedzenie cynamonu:pomaga

Czy mleko z kartonu szkodzi dziecku

. Czym różni się mleko modyfikowane od krowiego? - Mleko krowie zawiera większą ilość białka, składników mineralnych (sodu, fosforu, chloru, potasu) i tłuszczów nasyconych. Za mało za to, w stosunku do potrzeb dziecka, witamin A, D, C i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także tak potrzebnego

Zbadaj krew i dowiedz się, czy umrzesz w ciągu 5 lat

poziom zaledwie czterech z tych związków może wskazywać na podwyższone o 20 proc. ryzyko zgonu. Rzecz jasna test określa ryzyko zgonu z powodu chorób i nie uwzględnia wypadków. Z 17 tys. przebadanych 684 osoby zmarły w ciągu pięciu lat. Wszystkie z nich miały podwyższony poziom albuminy, AAG, cytrynianu

Chcesz żyć dłużej i unikać chorób? Jedz orzechy

lat) przeprowadzonych przez naukowców w Bostonie wynika, że badani, którzy zjadali garść orzechów dziennie, mieli o blisko jedną trzecią mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a o 11 proc. rzadziej pojawiały się u nich nowotwory. Orzechy są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy

Prawda czy mit: smak zależy od nastroju

Tak, to prawda. Nasze odczuwanie smaku zależy m.in. od poziomu neuroprzekaźników w mózgu - serotoniny i noradrenaliny. Kiedy jesteśmy niespokojni, nasz smak się zmienia - tracimy wrażliwość na smak słony i gorzki. Szczęśliwi i spokojni lepiej odczuwamy smak słodki. Zaczynamy też bardziej reagować

Cukrzycę można wyhodować w kilka dni

podwyższone we krwi osób z insulinoopornością. Ale gdy uczeni dokładnie zbadali poziom tych kwasów we krwi uczestników, okazało się, że był zupełnie w normie. Nie doszukano się u nich także związków wiązanych z reakcją zapalną - kolejnym czynnikiem, który uczeni brali pod uwagę w rozwoju insulinooporności

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

muszą być dostarczane z pożywieniem. Okazuje się bowiem, że kwasy tłuszczowe mają w sobie wszystko co najlepsze. Przede wszystkim tworzą w organizmie prawidłowy tłuszcz, czyli regulują poziom lipidów: obniżają stężenie trójglicerydów, a podwyższają frakcje korzystnego cholesterolu - HDL. W ten sposób

Ciało jak nowe. Co dojrzałe kobiety chciałyby w sobie zmienić?

skóry, dbając o jej właściwe nawilżenie (wypijanie ok. 2 l płynów dziennie) i odpowiedni poziom kwasów omega-3 i omega-6, które uszczelniają błony komórkowe i wspomagają prawidłowy metabolizm w komórce.

11 powodów dla których warto jeść orzechy

1. Obniżają poziom złego cholesterolu, chroniąc serce przed zawałem. Badania opublikowane na łamach "Archives of Internal Medicine", oparte na analizie 25 prac wykonanych w siedmiu krajach, dowodzą, że włączenie do diety 70 g orzechów dziennie skutku-je obniżeniem złego cholesterolu o

Kiedy cholesterol jest groźny. Nasz poradnik

- są korzystne dla zdrowia. To oleje roślinne, oliwa. Zawierają je też morskie ryby. Najzdrowsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu całkowitego, a przede wszystkim LDL. Inaczej jest z kolejną parą - kwasami nasyconymi i trans. Te ostatnie to zmora dietetyków. Ponieważ są

Już dziesięć osób ze świńską grypą w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie

przeciwko grypie utrzymuje się na bardzo niskim poziomie - około 3,7 proc. Szczepić się powinny przede wszystkim dzieci, osoby starsze i przewlekle chore, a także ci, którzy mają do czynienia z dużymi grupami ludzi - personel medyczny czy kasjerki z supermarketów. Należy pamiętać, że odporność pojawia

Wirus "świńskiej grypy" nie jest niebezpieczniejszy od zwykłej

zdiagnozowano grypę spowodowaną przez wirusa AH1N1. Za najskuteczniejsza metodę uniknięcia grypy specjaliści uważają aktualną szczepionkę - jest skuteczna wobec wirusa AH1N1. Od 3 lat w Polsce odsetek osób szczepiących się przeciwko grypie utrzymuje się na bardzo niskim poziomie - około 3,7 proc. Szczepić się

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" - 20 stycznia

sportowców: pulsometr z funkcją kontroli poziomu hemoglobiny we krwi Ember i połączona z nim aplikacja poinformują, kiedy potrzebny jest odpoczynek Jedzenie na czasie. Grillowana cykoria z pomarańczamiCykoria to źródło potasu, żelaza, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy A. Laktucyna i

Co jeść, by mieć dobrą pamięć

nawet depresją. Suplementacja diety związkami z tej grupy może doprowadzić do poprawy pamięci nawet u osób, które już zauważyły jej ubytki. Warto pamiętać, że mnóstwo powszechnie używanych lekarstw, od estrogenów po leki zobojętniające kwas żołądkowy, obniża poziom witamin z grupy B. Nie bez znaczenia

Gadżet tygodnia: Odchudzający implant

Nestlé, który produkuje popularne batoniki i wafelki, pracują nad środkiem imitującym efekt ćwiczeń. Jedzenie na czasie: GuacamoleAwokado zaliczane jest do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego

Hipercholesterolemia. Gdy dieta nie pomoże - wysoki cholesterol zapisany w genach

Hipercholesterolemia rodzinna. O chorobie dowiadują się dopiero w szpitalu. Rozmowa z dr Agnieszką Mickiewicz, kardiologiemWysoki poziom cholesterolu jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca - przyczyny prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Z

UE.Komisja PE za surowymi zasadami dotyczącymi nowej żywności

Komisją Europejską, by nanomateriałami były nazywane produkty zawierające powyżej 50 proc. nanocząsteczek, lecz proponują te granicę ustalić na poziomie 10 proc. Komisja postuluje ponadto, by informacja o nanomateriałach była obecna na etykietach. Przyjęcie raportu europosła sprawozdawcy Jamesa

Jak czytać wyniki badań

, zaburzeniach dotyczących prostaty, urazie nerek. BADANIE NEREK + Kreatynina Norma - 0,7-1,2 mg/dl Im wyższy poziom kreatyniny, tym gorzej pracują nasze nerki + Mocznik Norma - 15-39 mg/dl + Powyżej normy - choroby nerek, przewlekłe choroby wątroby, stany gorączkowe, krwotoki + Kwas moczowy Norma - 2,3-6 mg

PKN Orlen w projekcie badawczym technologii biokomponentów paliw

biopaliwa. W Polsce najczęstszym dodatkiem do benzyny jest obecnie etanol, a do oleju napędowego - estry kwasów tłuszczowych FAME. Nowe przepisy obejmują również biogazy, produkowane z biomasy alkohole inne niż etanol, a także biowęglowodory ciekłe, czyli węglowodory z biomasy. Na liście znajdują się też

Bez śniadania jesteśmy grubsi i głupsi

pełnoziarniste, kasze), *owoce i warzywa, *produkty mleczne (najlepiej niesłodzone), *mała ilość żywności bogatej w mono- i disacharydy (unikamy m.in. słodzonych płatków śniadaniowych, ciastek), *tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, *korzystna proporcja kwasów jednonienasyconych do nasyconych

Łuszczyca. Co pomaga? Leki, dieta, pobyt nad morzem czy wycięcie migdałków

mało, ponieważ dziś już nikt ich nie robi na zamówienie. Dlaczego? - Bo mało kto umie, niestety. A coś nowszego? - Dermatolodzy mają dobre wyniki w leczeniu łuszczycy za pomocą leków na trądzik - retinoidów. Retinoidy mogą nieco podnosić poziom cholesterolu i trójglicerydów. Problemem jest również to

Sprawdź, czy grozi ci wysoki cholesterol [TEST]

, nie musimy pozbywać się z menu wszelkiego tłuszczu. Wręcz przeciwnie! Zalecana jest dieta bogata w tłuszcze, ale nienasycone: oleje roślinne (oliwa z oliwek), tłuste ryby morskie (łosoś, śledź), orzechy włoskie i awokado. Najzdrowsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu

Jak walczyć z kamieniami. [Kamica nerkowa część 2.]

popularne batoniki i wafelki, pracują nad środkiem imitującym efekt ćwiczeń. Jedzenie na czasie: GuacamoleAwokado zaliczane jest do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 4 listopada

leczeniu Nie mieszaj... wrzodów z alkoholemRanitydyna to popularny lek hamujący wydzielanie kwasu solnego przez żołądek. Najczęściej jest stosowany w terapii choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy Prawda czy mit: wybielanie zębów szkodziWielu z nas chciałoby mieć bielsze zęby. Panuje jednak powszechne

Co się stało z Kim Dżong Unem? Nikt nie widział przywódcy Korei od miesiąca

, ekspert od Korei Północej i jeden z autorów śledzącego poczynania koreańskich władz serwisu 38 North. Dna moczanowa, zwana też arteryzmem lub podagrą, to nawracające, ostre zapalenie stawów. Przyczyną schorzenia jest podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Kwas krystalizuje się, a jego kryształki

21 sposobów na zachowanie sprawnego umysłu

niewykluczone, że podobna zasada działa też u ludzi. Naukowcy tłumaczą to tym, że uprawiając seks, obniżamy poziom hormonów stresu, które hamują pracę mózgu. A zresztą - co zaszkodzi próbować tak przyjemnej kuracji? 3. Kontroluj poziom cukru. Nawet jeśli nie jesteś chory na cukrzycę, pamiętaj, że duże wahania

Przypadek, którego nie zapomnę. Wiele chorób i komplikacji naraz

antydepresyjne. Przed hospitalizacją pacjentka brała antybiotyki. W drugiej dobie na oddziale pojawiły się u niej biegunki. Badania wykazały zakażenie bakterią Clostridium difficile. U seniorów może być bezpośrednim zagrożeniem życia. Kobieta miała zaburzenia elektrolitowe, niewłaściwy poziom wit. D3 i B12

Czas zacząć grillowanie. Ile mięsa w mięsie i jakie jest najlepsze

i wołowina są świetnym źródłem witamin A i D. Z mięsa zawierającego odrobinę tłuszczu te witaminy przyswajają się lepiej, bo do rozpuszczenia ten tłuszcz jest im niezbędny. Jagnięcina i baranina Są bardziej tłuste od wołowiny, ale to doskonałe źródło kwasów omega-3. Zawierają wielonienasycone kwasy

Postrach wielorybników już niedługo wypłynie na szerokie wody. Sea Shepherd dostali 8,3 mln euro na nowy statek

. Pływając pod czarną banderą z trupią czaszką, patrolują wody na całym świecie, w szczególności Oceanu Południowego, Morza Śródziemnego i okolic Galapagos. Zwijają rozrzucone przez kłusowników sieci, obrzucają ich okręty butelkami z cuchnącym kwasem masłowym, udają się za nimi w pościg (dwa tygodnie temu

5 powodów, dla których warto jeść żurawinę

Helicobacter pylori w twoim brzuchu: dobra czy zła? 4. Chroni zęby przed paradontozą Polifenole (te o wysokiej masie cząsteczkowej) wyizolowane z żurawiny wydają się też obiecującą bronią w walce z próchnicą i chorobami przyzębia. Żurawina zawiera związki, które hamują wytwarzanie kwasów organicznych przez

Prawda czy mit: biały ser jest zdrowy

poziom cholesterolu. Ser biały ma więcej białka niż wapnia, powoduje zakwaszanie organizmu. By to zneutralizować, organizm potrzebuje wapnia. Zatem zbyt dużo białego sera paradoksalnie może się skończyć niedoborem tego pierwiastka. Co ciekawe, sera białego nie powinno się zbyt często jeść z pomidorem

Zdrowe polskie jedzenie. Oto rodzime superjadło

jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie się krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność. Śledzie mają dziesięć razy więcej witamin D i E niż mleko. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby

Niewinni czarodzieje

. Danuta Rosołowska-Huszcz, kierownik Katedry Dietetyki SGGW. Skąd ten entuzjazm? Prof. Rosołowska-Huszcz wyjaśnia: 'W porównaniu z innymi olejami olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych (zaledwie 7 proc.), które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki

Prawda czy mit: papierosy barwią zęby

imitującym efekt ćwiczeń. Jedzenie na czasie: GuacamoleAwokado zaliczane jest do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z pieczywem w formie guacamole.

Wielkanoc w kaloriach. Jak świętować i nie przytyć

bakterie kwasu mlekowego wspierają odporność oraz pracę przewodu pokarmowego. Czosnek pomaga zapobiegać nadciśnieniu i miażdżycy, a w mące żytniej jest błonnik, który poprawia perystaltykę jelit oraz obniża poziom cholesterolu. Bulion ma około 50 kcal. Najmniej oczywiście ma bulion warzywny - w 100 g

Cholesterol - jak poprawić wyniki badań

4 sposoby na obniżenie cholesterolu Czym grozi nadmiar cholesterolu we krwiW zakładowej stołówce siedzi trzech moich kolegów. Wszyscy około pięćdziesiątki. Nie mają specjalnej nadwagi, ogólnie są zdrowi, ale łączy ich zbyt wysoki poziom cholesterolu. Wzięli to sobie do serca - na stołówkę

"Jedz, co chcesz. Sąd nad polskim stołem", Krystyna Naszkowska [FRAGMENTY KSIĄŻKI]

prowadzi do zaburzeń równowagi pro- i antyoksydacyjnej, a tym samym do osłabienia skuteczności systemów obronnych organizmu. A zatem czynnikiem sprzyjającym powstawaniu nowotworów nie jest ilość tłuszczu w diecie, ale wysoki poziom kwasu linolowego n-6, którego głównym źródłem są oleje roślinne. Tymczasem

Cukrzyca. Nowe sposoby na cukrzycę

Kwas gamma-aminomasłowy. Na łamach "Diabetes" naukowcy ze Szpitala św. Michała w Toronto poinformowali o odwróceniu cukrzycy typu 1 za pomocą GABA, czyli kwasu gamma aminomasłowego. To jeden z najważniejszych neuroprzekaźników w naszym mózgu umożliwiający komunikację pomiędzy komórkami

Afrodyzjak ze starożytnej spiżarni

. Podobne właściwości ma modny ostatnio jarmuż i inne zielone jadalne listki - zawarte w tych roślinach składniki działają korzystnie na nasz układ krwionośny i regulują jego pracę. Aztecy za afrodyzjak uznawali awokado. - Awokado to źródło kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, co

Tymański o "Polskim gównie" i show-biznesie - rozmowa jutro w "Wyborczej"

nikt go nie słucha. Stąd jego dramat. Gudeyko mówi też, że trzeba się pogodzić z Babilonem, nie ma sensu walczyć. To twój buddyjski przekaz? - Ten film ma parę poziomów. Na wierzchu jest głos wołającego na puszczy, domaganie się równych praw i budżetów dla ludzi kultury oraz ludzi celebry. To

Nowe zalecenia dietetyków. Awans warzyw i kawy w piramidzie żywienia

otyłe, mają cukrzycę typu 2, hipercholesterolemię i kamicę pęcherzyka żółciowego niż osoby jedzące częściej. Dlaczego akurat co trzy-cztery godziny? Ponieważ taki odstęp czasu daje gwarancję utrzymywania stałego poziomu cukru we krwi. Powoduje, że nie mamy nagłych skoków poziomu glukozy, a potem jej

Przemęczenie. Na pewno żyjesz normalnie?

. Kwas foliowy występuje w pełnoziarnistych produktach zbożowych, wątróbce, ciemnozielonych warzywach liściastych i orzechach. Witamina B12 znajduje się w mięsie, rybach, jajach i produktach mlecznych. To na niedobór tej witaminy najczęściej cierpią wegetarianie i weganie! Spadek poziomu glukozy we krwi

Police zainwestują w 2015 r. ok. 250 mln zł

deficyt amoniaku i rosnące ceny tego produktu. W trzecim kwartale tego roku cena amoniaku utrzymywała się na średnim poziomie 488 USD za tonę (była o 58 USD wyższa niż rok wcześniej). Wpływ na deficyt amoniaku ma m.in. wyłączenie instalacji amoniaku i ograniczenie jego produkcji na Ukrainie i Trynidadzie

Dieta dobra dla mózgu

praktyce kwas cytrynowy zwiększa wchłanialność glinu w jelicie cienkim, ale musielibyśmy wypić ok. 30 litrów herbaty, by zbliżyć się do poziomu niebezpiecznego dla zdrowia. Poza tym herbata z cytryną jest tylko jednym ze źródeł glinu dla naszego organizmu. Szacuje się, że tą drogą dostarczamy około 1/50