poziom kwasu

*

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Leki obniżające poziom kwasu moczanowego u chorej na niewydolność nerek

Mama od 3 lat ma niewydolność nerek. Ma bardzo silne uczulenie na Milurit (allopurinol). Czy jest inny lek lub zamiennik o takim działaniu? Chodzi o obniżenie kwasu moczanowego, a dieta to za mało. Co obniża poziom tego kwasu u chorego?

Olej kokosowy może szkodzić tak samo jak tłuszcze zwierzęce

Olej kokosowy jest wręcz naszpikowany nasyconymi kwasami tłuszczowymi - ostrzegają uczeni. Może przez to prowadzić do podwyższonego poziomu złego cholesterolu we krwi oraz do otyłości.

Jedzenie, które leczy. Dieta na zły cholesterol

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi.

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Z rybą nie popłyniesz, czyli dlaczego warto jeść ryby

Jedzenie na czasie. Chłodnik z ogórka i awokado

Jedzenie na czasie. Chłodnik z ogórka i awokado

Na 4 porcje pokrój na kawałki miąższ 2 dojrzałych awokado. Skrop sokiem z cytryny, przełóż do miski, dodaj 4-5 obranych i pokrojonych na kawałki ogórków gruntowych, 2 posiekane cebulki dymki, 1 obrany, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki koperku, 2 łyżki posiekanych listków mięty i 20

Omega - na zdrowie

wahaniom poziomu cukru we krwi i uwrażliwia tkanki na działanie insuliny - hormonu zmniejszającego stężenie cukru we krwi). Nasz mózg potrzebuje go, by sprawnie myśleć (poprawia koncentrację). Kwas DHA jest potrzebny do produkcji tzw. hormonów szczęścia - serotoniny i dopaminy. Badania wykazują, że osoby

Jedzenie na czasie: Guacamole

Jedzenie na czasie: Guacamole

2 dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestki i za pomocą łyżeczki oddziel miąższ od skórki. Przełóż do miski, skrop sokiem z limonki. Ugnieć widelcem, tak by pozostały kawałki miąższu. Dodaj 1/2 drobno posiekanej średniej czerwonej cebuli, 2 łyżki posiekanej kolendry, 1/2 posiekanego strączka mał

Joga wycisza mózg

. Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie porównali mózgi ośmiu osób, które przez godzinę uprawiały jogę, oraz 11 osób, które w tym czasie zajmowały się tylko czytaniem. Okazało się, że u joginów bezpośrednio po treningu poziom kwasu gamma-aminomasłowego w mózgu rósł o 27 proc. W grupie czytających nie odnotowano

Leczenie i postępowanie po usunięciu martwej nerki

Obecność "martwej", czyli małej (marskiej) nerki, która nie wykazuje czynności wydzielniczej, u osoby w 60. roku życia najczęściej jest wynikiem przebytych wcześniej stanów zapalnych nerki (np. w przebiegu kamicy nerkowej) lub miażdżycowego zamknięcia tętnicy tej nerki. Znac

Nie mieszaj... oleju kokosowego z chorobami układu krążenia

Nie mieszaj... oleju kokosowego z chorobami układu krążenia

poziomem cholesterolu całkowitego czy cholesterolu LDL oraz osoby, u których choroby układu krążenia występują w rodzinie, nie powinny w swojej codziennej diecie stosować tego oleju. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych pogarsza efekty leczenia i przyczynia się do dalszego rozwoju tej choroby. Magdalena

Nie mieszaj... szpinaku z herbatą

Nie mieszaj... szpinaku z herbatą

Herbata, podobnie jak szpinak, rabarbar i szczaw, zawiera kwas szczawiowy. Rzadko łączymy w potrawach szczaw z rabarbarem, ale pewnie niejednej osobie zdarzyło się popić herbatą pierogi ze szpinakiem czy rabarbarową tartę. Kwas szczawiowy spożywany w dużych ilościach może uszkadzać nerki i

Kiedyś dna moczanowa była chorobą królów. Dziś dotyka bogate społeczeństwa [ROZMOWA Z PROF. PIOTREM LESZCZYŃSKIM]

Kiedyś dna moczanowa była chorobą królów. Dziś dotyka bogate społeczeństwa [ROZMOWA Z PROF. PIOTREM LESZCZYŃSKIM]

odróżnieniu od reumatoidalnego zapalenia stawów, na które chorują głównie kobiety. Dlaczego dna jest męską chorobą? – Prawdopodobnie dlatego, że czynniki ryzyka rozwoju dny moczanowej częściej występują u mężczyzn. Mężczyźni częściej źle jedzą, częściej mają wysoki poziom kwasu moczowego w surowicy

Metoda Fibroscan w leczeniu przewlekłej choroby wątroby

Przewlekłe choroby wątroby prowadzą do włóknienia tego narządu oraz w efekcie końcowym do rozwoju marskości. Charakterystyczne zmiany to tak zwane guzki regeneracyjne. Procesy towarzyszące zmianom architektoniki tego narządu są intensywnie badane - w rezultacie powstały nowe, nieinwazyjne

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

wiele przyczyn – jedną z nich jest niewłaściwa dieta. Rzadziej – predyspozycje genetyczne. Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść Niestety, stale podwyższony poziom kwasu moczowego ma też inne konsekwencje, m.in. większe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym

Dieta "na zdrowe kolana". Co jeść, żeby mieć mocne stawy

Dieta "na zdrowe kolana". Co jeść, żeby mieć mocne stawy

 Jedz tłuste ryby morskie. Jedzenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia ruchomość stawów - kwasy łagodzą stany zapalne, a nawet przeciwdziałają kolejnym. Jedz dużo warzyw i owoców. Zawierają wiele substancji antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Związki czynne zawarte w owocach i

Co jeść na lepszą koncentrację. 10 sprawdzonych produktów

Co jeść na lepszą koncentrację. 10 sprawdzonych produktów

depresyjnych, problemów ze snem lub koncentracją 2. Woda. Może być z kranu Dziennie powinniśmy wypijać około 2 litrów wody. Rzadko komu się to udaje. A warto pamiętać, że odwodnienie na poziomie 2-4 proc. może wywoływać objawy takie jak: zmęczenie, osłabienie, trudności z koncentracją. 3. Płatki owsiane

Pomarańcze nie tylko na święta. 11 powodów, by je jeść

Pomarańcze nie tylko na święta. 11 powodów, by je jeść

foliowy są szczególnie polecane przyszłym matkom – wysoki poziom kwasu foliowego jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. 9. Pomarańcze są bogate w witaminy Jedna duża pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera też spore dawki witamin A, B1, B6, B12

Ryby: na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję. Dlaczego warto je jeść

Ryby: na zły cholesterol, chorą tarczycę, demencję. Dlaczego warto je jeść

, czyli kwasy omega-3, którym uczeni przypisują cudowne właściwości – głównie przeciwzapalne, ale nie tylko. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Regularne jedzenie tych ryb obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we

Homocysteina - nowy wróg numer jeden naszego serca?

Homocysteina - nowy wróg numer jeden naszego serca?

każdego człowieka i wpływa na nasz układ nerwowy. Jeśli nasz organizm źle metabolizuje kwas foliowy, w ciele odkłada się homocysteina. Metabolizm kwasu foliowego można sprawdzić. Najczęściej robimy to, idąc na biochemiczne oznaczenie jego zawartości we krwi. I widzimy, że mamy bardzo wysoki poziom. Nie

Błonnik może zapobiegać cukrzycy?

Błonnik może zapobiegać cukrzycy?

pracę przewodu pokarmowego. W procesie fermentacji błonnika rozpuszczalnego powstają właśnie m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Głównymi KKT u ludzi są kwas masłowy, propionowy i octowy. Kwasy te m.in. stabilizują poziom glukozy we krwi, regulują jej wchłanianie, są źródłem energii dla komórek

Dieta dla chorych na serce. Uwaga na tłuszcze zwierzęce!

Dieta dla chorych na serce. Uwaga na tłuszcze zwierzęce!

. Chorzy myślą, że wszystko muszą jeść odtłuszczone, tymczasem ryby są jedynym wyjątkiem – im tłustsze, tym zdrowsze. Ryby morskie w chorobach układu krążenia zalecam nawet trzy razy w tygodniu. Dla serca dobre są oleje roślinne Z innych tłuszczów polecany jest olej rzepakowy, bo też zawiera kwasy

Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść

Dieta przy dnie moczanowej. Dietetyczka radzi, co i jak jeść

kurki. Jeśli prawidłowo leczymy dnę, możemy jeść bardziej różnorodnie. Osoby, które mają hiperurykemię, czyli podwyższony poziom kwasu moczowego, powinny przede wszystkim dbać o to, żeby nie skumulować jednego dnia pokarmów, które zawierają duże ilości puryn. Jeśli zjedliśmy stek, nie popijajmy go już

Balsam do ust. Czy jesteś od niego uzależniony?

Balsam do ust. Czy jesteś od niego uzależniony?

://www.lipbalmanonymous.com/ ). Co sprawia, że od nawilżania ust pomadką tak trudno się uwolnić? Sprawdźmy jej skład. Kamfora, fenol, mentol sprawiają wrażenie przyjemnego chłodzenia ust, ale także je wysuszają. Kwas salicylowy może wywołać podrażnienia i łuszczenie się skóry na wargach. Do tego niektóre składniki balsamów

Jedzenie, które leczy. Dieta na przedwczesne starzenie

Jedzenie, które leczy. Dieta na przedwczesne starzenie

każdego powodu) było o prawie 30 proc. niższe niż tych, którzy nie jedli ryb. Uczeni wyliczyli, że ogólnie osoby mające najwyższy poziom kwasów omega-3 we krwi żyją średnio o 2,2 roku dłużej niż te, które mają tych kwasów bardzo mało. Naukowcy podkreślają, że co najmniej dwie porcje ryby w tygodniu mogą

Papryka. 11 powodów, dla których warto ją jeść

i kwas foliowy, które pomagają obniżyć poziom szkodliwej dla serca homocysteiny. Natomiast potas zawarty w papryce dowolnego koloru obniża ciśnienie krwi. 6. Papryka łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Kapsaicyna ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Poza tym rozrzedza wydzielinę i sprawia

Jedzenie, które leczy. Dieta na bóle stawów

Unikaj produktów mlecznych, mięsa i pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone (np. masła), ponieważ pobudzają one w organizmie wytwarzanie prostaglandyn, kwasów tłuszczowych pełniących funkcję miejscowych hormonów, a mogących się przyczyniać do powstawania stanów zapalnych i zwiększenia bólu. Unikaj

Olej rzepakowy zdrowszy niż oliwa z oliwek? [Odpowiedzi do quizu]

1. Najkorzystniejszą dla naszego organizmu proporcję kwasów omega-6 do omega-3 ma:olej rzepakowy Oliwa z oliwek ma kwas oleinowy, więc jest dobra do smażenia, bo jest stabilna, ale jak chcemy dostarczać organizmowi cenne i różne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 i -6, to najlepszy

Olej kokosowy do smażenia i na włosy

uważane za szkodliwe. - Jednak jeśli w organizmie jest dość niski poziom insuliny i nie ma stanów zapalnych, taki tłuszcz nie jest szkodliwy. Kwas laurynowy występuje również w ludzkim mleku. Ma właściwości antywirusowe, pomaga w wielu chorobach jelit oraz wzmacnia odporność. Tłuszcz kokosowy z racji

Przetwory z pomidorów, żurawina, kurkuma, kiszonki... Co jeść, żeby nie chorować

kwas benzoesowy – naturalny konserwant, dlatego wyroby z tych jagód się nie psują. W żurawinie jest wiele związków wspomagających odporność i działających przeciwzapalnie. Obecność kwasu benzoesowego nadaje jej silne właściwościach antybakteryjne. Niestety, nie każdy może korzystać z

Wielkanoc. Czy jajko to rzeczywiście bomba cholesterolowa?

jajo kurze waży ok. 50 g, czyli zawiera 170-185 g cholesterolu. Czy należy się go bać? Cholesterol. Jak poprawić wyniki badań? Absolutnie nie. W aktualnej piramidzie żywieniowej jaja znajdują się na niższym poziomie, więc możemy ich jeść więcej niż dawniej, gdy jajo było ofiarą złego PR-u. Są jednak

Mak jest szkodliwy i usypia? Potrawy wigilijne z makiem

, gdy zjemy go w całości (nie mieląc). W maku są też w mniejszych ilościach selen i żelazo. 70 proc. maku to tłuszcze. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które obniżają poziom cholesterolu i dobrze oddziałują na gospodarkę węglowodanową, a także pracę nerek i wątroby. Bardziej pożądane w diecie są

Truskawki. 15 powodów, dla których warto je jeść

złagodzić niepokój i pobudzenie. Z kolei kwas foliowy obecny w tych owocach obniża ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. 13. Ułatwiają pracę nerek. Właściwy poziom potasu w diecie jest niezbędny dla zachowania równowagi elektrolitowej, a tym samym – skutecznej pracy nerek. Nerki potrzebują

Tłuszcze. Na czym smażyć, a co jadać tylko na zimno

i ich konsystencja jest bardziej płynna. Prowadzone od lat badania pokazują, że jeśli zastąpimy tłuszcze zwierzęce roślinnymi, czyli kwasy nasycone nienasyconymi, w organizmie spada poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz tego złego, czyli frakcji LDL. Czy poziom dobrego cholesterolu

A na polach wyrosną... dorsze

kobiet, które przeszły już menopauzę. Najpierw dokładnie zmierzono poziom kwasów omega-3 w ich krwi. Badanie powtórzono po ośmiu latach (uczestniczki były wtedy przeciętnie w wieku 78 lat). Za pomocą rezonansu magnetycznego sprawdzono również objętość ich mózgów. - Okazało się, że w porównaniu z

Tłuste mleko, śmietana, sery i masło dobre na otyłość?

przeciwnie - wydaje się zapobiegać otyłości? W tłuszczu mlekowym, a więc także w śmietanie i maśle, występuje kwas rumenowy (zwany także kwasem żwaczowym, sprzężonym kwasem linolowym, a po angielsku - conjugated linoleic acid, zaś w skrócie CLA). Na jego korzystne właściwości zwrócili też uwagę polscy

Witaminy i minerały - leksykon. Czy wiesz, co jeść i jak uzupełnić niedobór witamin?

nadmiaru kwasu pirogronowego gromadzącego się u osób nieprzystosowanych do wysiłku fizycznego. Wit. B1 musimy dostarczać z pożywieniem, w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez naszą jelitową florę bakteryjną. Niedobór prowadzi do rozwoju choroby beri-beri objawiającej się zaburzeniami w pracy

Gruszki. 16 powodów dla których warto je jeść

jelitowe, więc przyjmowanie antybiotyków obniża jej poziom we krwi. 4. Wartości odżywcze gruszki: kwas hydroksycynamonowy Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym tzw. wtórne kwasy żółciowe, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Z kolei kwas hydroksycynamonowy obecny

Ta cudowna oliwa: na cholesterol, trawienie i ciśnienie. Czy ta z pierwszego tłoczenia rzeczywiście jest lepsza?

poziom złego cholesterolu LDL, trójglicerydów, a podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Znakomity do smażenia. Olej kukurydziany - ma niekorzystny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, więc powinien stanowić okazjonalny dodatek do diety. Ma jednak wysoką zawartość fitosteroli o działaniu

Algi. Czy naprawdę upiększają i pomagają schudnąć?

Japońską wyspę Okinawę zamieszkują najdłużej żyjący ludzie na świecie. 20 proc. ich dziennego menu stanową wodorosty. Dzięki nim nie brakuje im kwasów omega-3 - zjadają ich ponad dziesięć razy więcej niż Polacy. Kwasy omega-3 przedłużają młodość komórek, wspomagają pracę wszystkich narządów

Dietą w RZS

wystąpienia RZS. Spożywanie ryb może także łagodzić objawy istniejącej już choroby. Tu jeszcze jedna kwestia - pacjenci z RZS mają podwyższone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. A zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają

Medycyna estetyczna jest dla mężczyzn. Może wiek dodaje uroku, ale zmarszczki nie dodają urody

chirurgów medycyny estetycznej. Lekarze ci poszukiwali wtedy dobrego materiału do operacji twarzy. Testy kliniczne wykazały, że mój materiał wiskoelastyczny sprawdza się doskonale, i wtedy z okulistyki przeszedłem do medycyny estetycznej. Takie były początki, dzisiaj nie stosujemy już kwasu hialuronowego

4 sposoby na obniżenie cholesterolu

uwodorniania) bogate w tzw. izomery trans. Zapomnijmy o olejach palmowym i kokosowym. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi. Natomiast oleje zmniejszają poziom

Płatki żytnie, owsiane, orkiszowe... Które są dla ciebie najlepsze

lub jogurtem i wzbogacona o pestki i orzechy jest źródłem cennego białka i nienasyconych kwasów tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu hormonalnego. Płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia. Pomagają zapobiegać chorobom serca

5 powodów, dla których warto jeść ryby

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk czy śledź. Polscy eksperci zalecają, by ryby jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Dlaczego? Oto najważniejsze powody. 1. Chronią układ krążenia Zawarte w rybach kwasy omega-3 obniżają poziom złego

Rybka na pamięć

Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik ''Na Pamięć''Ryby to źródło kwasu tłuszczowego omega-3 (tzw. tłuszczu rybiego). O jego dobroczynnym wpływie na układ krążenia, zdolności do obniżania poziomu złego cholesterolu i zbyt wysokiego ciśnienia oraz ograniczania ryzyka zawału serca

Próchnica, nadwrażliwe zęby, kamień... Kiedy zęby potrzebują fluoru

bakterie z jamy ustnej. Resztki pokarmu, które zalegają między zębami, a zwłaszcza cukry, są pożywką dla tych bakterii, które podczas swoich przemian metabolicznych wytwarzają z nich kwasy organiczne. Efektem działania tych kwasów na szkliwo zębów są ubytki w zębach, czyli próchnica . Sposobem na to, by

Ryby. Jak rozpoznać te dobrze złowione? Co wiesz o rybie, którą kupujesz

-trzech gatunków. Teraz coraz częściej jest w czym wybierać. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak makrela, łosoś, sardynka czy śledź. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy . Ryby pomagają też

Jaka dieta ochroni twój mózg?

podwyższania poziomu cholesterolu i wywoływania cukrzycy powodują kłopoty z pamięcią. Ogranicz także do minimum smażenie potraw w głębokim tłuszczu. Zamiast tego grilluj albo gotuj na parze. Po drugie, zwiększ spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Znajdziesz je w tłustych rybach, orzechach, pestkach dyni

Choroby serca. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie. Co jeść, a czego unikać?

Jednymi z najważniejszych czynników prowadzących do zawału serca jest nadciśnienie tętnicze i zbyt wysoki poziom złego cholesterolu. Przy wysokim nadciśnieniu i cholesterolu sama dieta nam nie pomoże. Ale jeśli wyniki naszych badań tylko nieznacznie przekraczają normy, odpowiednią dietą można je

Czego szukać w jedzeniu, aby być w formie

jeść lepiej bez diety 1. Kwasy tłuszczowe omega-3 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, są konieczne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży oraz utrzymania zdrowia w wieku dojrzałym. Są składnikami tkanek, wchodzą w skład fosfolipidów

Wegetarianizm i weganizm. Jak rzucić mięso?

określeniu jej poziomu, chyba że przechodzimy na weganizm, wtedy dodajemy ją od razu. Obawy pacjentów najczęściej rozwiewają wyniki badań. Po dwóch-trzech miesiącach widać spadek poziomu cholesterolu we krwi, wyrównanie poziomu glukozy, spadek ilości kwasu moczowego, utratę masy ciała, przypływ energii

Ten wynalazek przyspiesza gojenie ran. A w kosmetykach...

roztworach kwasów. Dotychczasowe metody wymuszały wykorzystanie kwasów (głównie octowego bądź mlekowego), a to z kolei uniemożliwiało dodawanie związków aktywnych wrażliwych na niskie pH (np. enzymów). W naszym rozwiązaniu chitozan rozpuszczamy w wodnym roztworze kwasu węglowego. Takie podejście powoduje, że

Stacja benzynowa to nie apteka. Dlaczego znikają leki bez recepty

producenci ostrzegają, że ibuprofen może powodować „zmiany w obrazie krwi”. Ale co to mówi zwykłemu człowiekowi? Lekarze rozpoznali u Tomka ciężką anemię i zanik szpiku. Zmarł po trzech miesiącach. Potem była 28-latka, u której liczba białych i czerwonych ciałek spadła do poziomu zagrażającego

Czy czysta woda ma jakiś smak? Z nowych badań płynie zdumiewający wniosek

którego wywoływane jest uczucie kwaśnego smaku. Okazało się, że jony wodorowe uwalniane z kwaśnych potraw wpływają do kubków smakowych na języku i generują elektryczny sygnał do mózgu. Ale to niecała prawda. Bo gdyby to był jedyny sposób, w jaki ten smak jest odczuwany, to pokarmy o niższym poziomie pH

Dna moczanowa. Dlaczego po grillu boli stopa

. Ale nie u każdej osoby, która ma podwyższony poziom kwasu moczowego, dojdzie do rozwoju pełnoobjawowej dny moczanowej. A u kogo dojdzie? - U tego, komu jest przeznaczone (śmiech). A poważnie: nie jesteśmy w stanie ze stuprocentową pewnością przewidzieć, u kogo objawy dny się pojawią, choć osoby z

Opalanie, czyli niebezpieczne związki ze słońcem

ochrony przeciwsłonecznej. Takim bardzo dobrym antyoksydantem jest witamina C czy kwas hialuronowy. Można też używać kremów dostosowanych do konkretnych dolegliwości skóry, a dopiero na nie nakładać krem z filtrem. Osoby, które mają dużo znamion, i te, które mają liczne ogniska rogowacenia słonecznego

Dieta zgodna z DNA. Co warto wiedzieć o swoich genach

okazać, że mamy obniżone wchłanianie kwasu foliowego i jego niedobór w osoczu krwi. Osoby, które mają taki genotyp, powinny badać poziom we krwi i zwiększyć spożycie folianów powyżej 400 ug dziennie; czasem warto się suplementować, ale zawsze należy to robić pod kontrolą lekarza – mówi Aneta

Krem nawilżający, czyli zasadzka na wodę

chodzi o poziom nawilżenia skóry, różnica między mieszkańcami miast i wsi się zaciera z powodu postępującego zanieczyszczenia środowiska, ale wciąż bardziej suchą będzie miał ten, kto większość dnia przebywa w klimatyzowanym lub ogrzewanym pomieszczeniu, a lepiej nawilżoną - osoba przebywająca częściej

Owsianka ma same zalety. Płatki owsiane możesz jeść nie tylko na śniadanie

pracę jelit i daje uczucie sytości. * Obniżają poziom cholesterolu. To też działanie błonnika. Trzy czwarte szklanki płatków owsianych dziennie poprawi wyniki twoich badań. Beta-glukan z owsa, który pokrywa lepką warstwą układ pokarmowy, opóźnia wchłanianie tłuszczów, wiąże kwasy żółciowe i wspiera

Soczewka kontaktowa powie, na co jesteś chory, i w razie potrzeby zaalarmuje lekarza

pośrednictwem do opiekującego się chorym lekarza – dodał. Naukowiec testuje już tę technologię także do monitorowania poziomu kwasu moczowego oraz szukania pewnych markerów nowotworowych. Przewiduje, że najprawdopodobniej w ciągu roku jego zespół rozpocznie próby na zwierzętach. >>Zakładasz

Prawda czy mit: woda gazowana szkodzi zębom?

American Dental Association" wykazały, że pH czystej wody gazowanej (ok. 5) nie prowadzi do erozji szkliwa. Zatem nasycanie wody dwutlenkiem węgla samo w sobie nie powoduje erozji zębów. Dopiero kiedy do wody dodamy kwas cytrynowy lub fosforowy, pH może spaść poniżej krytycznego poziomu 4. Regularne

Granat dobry na stres i erekcję. Jak go jeść?

używane do tłoczenia oleju. Bogaty jest on w kwasy omega-6, które obniżają poziom cholesterolu, zarówno tego dobrego (HDL), jak i złego (LDL), a także usprawniają pracę naszego układu nerwowego. Nie można jednak z jego spożyciem przesadzać, bo najcenniejszymi kwasami są omega-3 obecne np. w siemieniu

Czy można opóźnić starzenie się skóry po menopauzie? Są sposoby

menopauzy zmniejsza się w organizmie produkcja estrogenów. Jakie to ma przełożenie na skórę? Spada aktywność gruczołów łojowych, czemu towarzyszy spadek poziomu lipidów w naskórku. Zaczyna tworzyć się grubsza warstwa rogowa, a skóra staje się sucha. Co to jest efekt białej bluzki? Dziś sięga się po różne

Nie bój się tłuszczu

"Radical Healing" (Radykalne uzdrawianie), sklarowane masło zawiera kwas masłowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom interferonu, naturalnej substancji przeciwwirusowej. Przyspiesza również gojenie się ran oraz łagodzi stany zapalne w

Czy ocet jabłkowy odchudza?

spożywanie na czczo i przed snem dwóch łyżek octu jabłkowego, rozcieńczonego z wodą, obniża o 4 proc. glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi. Ocet jabłkowy, dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, może obniżać poziom cholesterolu. Ale i w tym wypadku możemy się opierać tylko na badaniach na zwierzętach

W środę w "Tylko Zdrowie": Jak zgubić brzuch

fizycznej. Grupa spożywająca niskotłuszczowy nabiał szybciej traciła tkankę tłuszczową - mówi Katarzyna Błażejewska, kliniczny dietetyk rodzinny i psychodietetyk. Działanie takie przypisuje się białku oraz kwasom CLA, które m.in. obniżają poziom glukozy oraz działają przeciwzapalnie. 3. Ziarna, pestki

Gryczana, jaglana, canihua. Dlaczego warto jeść kasze?

-Fiedorowicz. Zawiera dużo błonnika, przeciwutleniacze, jest cennym źródłem białka, obniża poziom cholesterolu we krwi. W maleńkich ziarenkach kryją się też jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz magnez, wapń, fosfor czy żelazo. Amarantus zawiera też skwalen – składnik lipidów naszej skóry

Jak miód walczy z chorobami. Apteka w ulu

. nadtlenek wodoru (30-proc. roztwór nadtlenku wodoru znany jest jako woda utleniona), kwasy kumarynowe (hamują one podział komórek bakterii), czyli polifenole, wśród których wymienić można choćby kwas elagowy wspomagający odporność naszego organizmu, dezaktywujący niszczące nasze DNA wolne rodniki tlenowe

Trendy: dieta, fitness, odchudzanie, zdrowy styl życia. Jak modnie dbać o zdrowie

. Przypomnij sobie Audrey Hepburn w filmie "Śniadanie u Tiffany'ego". Sen w jasnej sypialni: światło w nocy kradnie kości 2. Kwasy tłuszczowe omega 3 - zbadaj ich poziom Wiemy już, że powinniśmy jadać kwasy tłuszczowe omega-3, bo mają silne właściwości przeciwzapalne, obniżają ryzyko wielu chorób i

Ważne odkrycie na UW. Koncerny farmaceutyczne za licencję zapłaciły 600 mln dolarów

Chodzi o zwiększenie trwałości mRNA. To rodzaj kwasu rybonukleinowego, którego funkcją jest przenoszenie informacji genetycznej. "Odkrycie daje nową nadzieję milionom chorych na nowotwory, ludziom obciążonym wrodzonymi wadami genetycznymi i pacjentom oczekującym na autoprzeszczep lub

Dieta w chorobach tarczycy. Co jeść, a czego unikać?

nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu - powoduje podniesienie poziomu frakcji cholesterolu o małej gęstości (LDL) i zwiększa krzepliwość krwi Dieta na nadciśnienieW nadciśnieniu tętniczym już samo ograniczenie liczby zjadanych kalorii do 1700-2000 kcal działa

Ciekawostki naukowe. Bransoletka zbada skład potu

tworzywa zawierający obwody drukowane z mikroprocesorem oraz chipy do analizy i przekazywania danych. Zakładana na nadgarstek opaska może zmierzyć poziom sodu, potasu, glukozy czy kwasu mlekowego, skontroluje również temperaturę skóry. Zebrane dane przesyła przez łącze Bluetooth do smartfona, gdzie dzięki

Czy wędzone ryby są zdrowe

układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają zmniejszyć ryzyko alzheimera, wspomagają proces uczenia się i zapamiętywania. Kwasy omega-3 powinny być też stale obecne w diecie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Najcenniejsze pod względem prozdrowotnych właściwości są tłuste

Niedoczynność tarczycy. Jak brać hormony, by działały

TSH). Dieta w chorobach tarczycy Pacjenci przyjmujący jednocześnie z lewotyroksyną inne leki, które zwiększają zapotrzebowanie na hormony tarczycy, wymagają wyższych dawek. Regularność zażywania leku i regularne odżywianie pozwolą uzyskać oczekiwany poziom leku w surowicy i dobre wyrównanie czynności

Ból brzucha. Dlaczego wrzody tak palą

śluzówki. Jeżeli uszkodzenie sięga coraz głębiej, obejmie całą grubość błony śluzowej, mamy wrzód. Natomiast nie jest to wrzód ropiejący, bo w żołądku mamy kwas solny, który z jednej strony uszkadza śluzówkę, ale z drugiej - zabija bakterie. Nie ma więc tu takiego klasycznego nadkażenia bakteriami jak np

Mądrze zarządzaj swoim talerzem. Czytamy etykiety

składników, witamin, minerałów niezbędnych do wzrostu, rozwoju, a następnie zachowania pełnego zdrowia. Dlatego też nasze wybory żywieniowe decydują o jakości naszego życia. Wysoko przetworzona żywność oraz taka, która zawiera dużo cukru, tłuszczu nasyconego, kwasów tłuszczowych trans, soli oraz sztucznych

Zielono mam w głowie

właściwego poziomu wielu neuroprzekaźników, m.in. serotoniny, dopaminy i acetylocholiny, które odpowiadają za ważne funkcje umysłu, takie jak pamięć, koncentracja uwagi, nastrój. To dlatego za małe spożycie kwasu foliowego może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, zaników pamięci oraz depresji

Prawda czy mit: oleje pomagają na suche oko

Hospital w Nowym Jorku, które przechylają szalę na korzyść stosowania olejów. Oleje rybne zawierające kwasy omega-3 prawdopodobnie zmniejszają stan zapalny. Zatem mogą wpływać również na stan zapalny towarzyszący zespołowi suchego oka. Jednak same w sobie nie zlikwidują dolegliwości. Można je więc stosować

Witaminy. Czy wystarczą te z jedzenia?

nawet kilku cennych związków. Taki stan braku witamin określa się mianem awitaminozy, a zespół objawów związanych z niedoborem - hipowitaminozą. Niedobory witamin z czasem prowadzą do chorób. Należy jednak zachować złoty środek - mamy mieć określony poziom witamin, ale nie większy. Nadużywanie

Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i witaminy E

, dlatego że są źródłem odżywczego, pełnowartościowego białka, które jest porównywalne z białkiem zwierzęcym, a do tego nie wzdyma tak jak białko soi. Stanowi ono około 35 proc. ziarna. Olej z konopi jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w idealnej proporcji kwasów omega-3 do

Dieta alkaliczna. Czy warto się odkwaszać

pewnym sensie przeciwieństwami kwasów. Choć niektóre z nich mogą być bardzo aktywne (a nawet żrące), zmieszane z równie żrącym kwasem wzajemnie się neutralizują. Skala pH jest logarytmiczna. To znaczy, że zmiana o 1 pH oznacza różnicę dziesięciokrotną. Na przykład roztwór o pH = 3 jest 10 razy

Jedz dorsze Polaku, one ratują ci życie

groźne powikłania ze strony układu krążenia, wliczając w to zawał serca. Kolejne dekady to wysyp badań nad rybami, a przede wszystkim nad zawartymi w ich mięsie kwasami tłuszczowymi omega-3, do których zaliczamy m.in. wielonienasycone kwasy, takie jak: kwas alfa linolenowy, (ALA), kwas eikozapentaenowy

Operacje bez rozlewu krwi

religijnych nie można przetoczyć krwi. „Bezkrwawa chirurgia” wymaga specjalnego przygotowania do operacji. Jeśli to zabieg planowany, a pacjent ma za niski poziom hemoglobiny, przez kilka tygodni podaje mu się suplementy bogate w kwas foliowy, witaminę B12 oraz żelazo, by organizm sam zrobił

Kreskówka może wywołać mdłości?[Odpowiedzi do quizu]

kwasom omega-3?smażenie na oleju Smażenie zabija kwasy omega-3, lepiej więc ryby piec, gotować na parze lub smażyć na patelni bez tłuszczu (na patelni grillowej). Więcej znajdziesz w tekście Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna? 7. Gdy jesteśmy spokojni i szczęśliwi, silniej odczuwamy

Zawsze pytaj, jak brać leki

;                                            Częsty błąd to łączenie kwasu

Odchudzanie. Dieta eliminacyjna niszczy bakterie w jelitach. I utrudnia utrzymanie sylwetki

uczestnikom kromkę chleba. Każdemu taką samą, w takich samych warunkach. A potem badano różne metabolity powstałe po zjedzeniu tej kromki. Sprawdzano m.in. poziom glukozy we krwi. I okazało się, że po zjedzeniu tej samej kromki chleba jest kilkanaście profili reakcji! U jednych poziom cukru we krwi był niski

Konopie pomagają walczyć z cholesterolem? [Odpowiedzi do quizu]

poziom cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Są źródłem błonnika nierozpuszczalnego, powodują, że lepiej trawimy, a żelazo, wapń, cynk, fosfor i magnez wpływają na wygląd skóry, włosów, paznokci. Więcej znajdziesz w tekście Konopie siewne. Dopisz je do listy zakupów, są źródłem białka, kwasów omega-3 i

11 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

warto zacząć dzień od owsianki, i jeden powód, dla którego warto dzień porcją płatków owsianych zakończyć. Płatki owsiane: 1. Pomagają utrzymać wagę. Jakim cudem owsianka może mieć własności odchudzające? Zawdzięcza to zawartości beta-glukanu - rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który zmniejsza poziom

Joga naprawia geny atakowane przez stres

dowodzących, że joga, medytacja, tai--chi i inne techniki, np. uważności, rzeczywiście pomagają obniżyć poziom stresu i usunąć jego zgubne skutki dla organizmu. Jak joga działa na komórki organizmu? Takie pytanie postawiła sobie dr Ivana Buric z Centrum Psychologii Uniwersytetu w Coventry w Wielkiej Brytanii

Przegryzki, które dodają energii. Co zamiast słodyczy?

fizycznie. Zapobiegają rozwojowi próchnicy i kamienia nazębnego, ponieważ zawierają wiele związków hamujących rozwój szkodliwych bakterii. Obniżają poziom cholesterolu. Ze względu na obecność kwasu winowego oraz błonnika sprzyjają rozwojowi dobrej flory jelitowej. Zapobiegają zaparciom. Powodują, że w

Polak potrafi. Wynalazek: kefir, który leczy

egzopolisacharydach, korzystnych dla naszego zdrowia związkach produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego. Janek sprawił, że bakterie zaczęły wytwarzać znacznie więcej tych związków niż w standardowym kefirze. Za to osiągnięcie zdobył drugą nagrodę w Konkursie Naukowym E(x)plory w 2015 roku. Obecnie jest studentem

Nie mieszaj... ciąży z aspiryną

do superfoods, czyli superjedzenia, które ma właściwości lecznicze. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Można je podawać z pieczywem w formie guacamole.

Jedz i sadź dereń. Dietetyczny hit

Kucharskiej jako pierwsi w świecie zidentyfikowali obecność kwasu loganowego w owocach derenia. Naukowcy wspólnie opatentowali sposób jego otrzymywania i zastosowanie w terapii jaskry oraz w obniżaniu poziomu lipidów. Prawda czy mit. Witamina C zapobiega przeziębieniu Rozmawiają z lekarzami o kolejnych

Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na wyciszenie u nadpobudliwych dzieci

powinien być konsultowany z prowadzącym dziecko z ADHD lekarzem, ponieważ istnieją także przeciwwskazania do stosowania tych preparatów. Wyniki aktualnych badań potwierdzają, że poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych u dzieci z ADHD jest obniżony. Sposób przeprowadzenia

Legalny doping, czyli ketony w diecie

także sportowcy i specjaliści od medycyny sportowej. Zapewne także dlatego, że to całkiem legalny doping, który nigdy nie stanie się nielegalny. Ciała ketonowe powstają w organizmie naturalnie, gdy spada poziom glukozy. Testowanie sportowców na ich obecność nie ma sensu. Na temat roli ketonów w

Wiosenna dieta. Poczuj się lekko

kwasy tłuszczowe, ale akurat te, które są dla nas korzystne. Poza tym są źródłem dużych ilości łatwostrawnego białka. Mają też sporo błonnika, dzięki czemu szybko zaspokajają uczucie głodu, przyczyniając się do walki z nadwagą. Suszone owoce to rzeczywiście cukrowa bomba – zawierają dużo cukrów

Zioła. Rośliny, które mają moc

uspokajających i ułatwiających zasypianie. Surowcem leczniczym są liście. Grupą związków czynnych w tej roślinie są polifenolokwasy, a szczególnie kwas rozmarynowy. Obok działania uspokajającego kwas ten ma również właściwości wirusostatyczne, które można wykorzystać np. przeciw wirusowi opryszczki. Produkty

Dlaczego na wigilię warto ugotować zupę grzybową. 11 powodów

, 2,2 g białka, 2,3 g węglowodanów (w tym 0,7 g błonnika). 2. Zawierają witaminy i minerały. Są bogate w witaminy z grupy B, takie jak: ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, kwas pantotenowy i niacyna. Zawierają też sporo unikalnych składników mineralnych, takich jak selen, potas, miedź, żelazo i fosfor

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" - 10 sierpnia

ogórka i awokado Awokado to świetne źródło wit. A i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest kaloryczne, ale sycące Poprzedni numer "Tylko Zdrowia" - 3 sierpnia

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

pozostałe. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować kwasów omega-3. Muszą być dostarczane razem z dietą. Za to ich rola jest ogromna. Stąd niedobory tych substancji istotnie wpływają na nasze zdrowie. Niski poziom omega-3 źle wpływa na rozwój i funkcjonowanie mózgu, szczególnie u dzieci i młodzieży