posiekanej pietruszki

Sałatka z fasolki z parmezanem

Gdy zaczyna się rok szkolny, na wszystko mamy za mało czasu. Wtedy szczególnie potrzebna jest nam energia, by stawić czoło codziennym obowiązkom i napiętemu harmonogramowi dnia

Sałatka z ziaren i zbóż

Wiosna to czas generalnych porządków w kuchennych szafkach. Czas pozbyć się resztek pozostałych po szykowaniu innych dań. Przy okazji możemy przygotować tę sałatkę

Sałatka z ryżu z ciecierzycą i bakaliami, źródło białka i energii

Sałatka z ryżu z ciecierzycą i bakaliami, źródło białka i energii

posiekanej natki pietruszki i 2 łyżki posiekanej kolendry, wymieszaj, podawaj.

Razowe penne z botwinką

Razowe penne z botwinką

sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Dodaj do buraczków 100 g razowego makaronu penne (waga suchego makaronu) ugotowanego al dente, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz 1 łyżkę gęstego jogurtu lub śmietanki i wymieszaj. Podawaj na ciepło z dodatkiem świeżo utłuczonego pieprzu.

Fasolka z bobem i sosem ziołowym

Fasolka z bobem i sosem ziołowym

. Odcedź, przestudź, jeśli to konieczne, obierz z łupinek. 250 g żółtej fasolki szparagowej ugotuj al dente. Odetnij twardsze końcówki, przełóż do miski, dodaj bób. W moździerzu rozetrzyj 2 łyżki oliwy z 6 listkami bazylii, łyżką posiekanej natki pietruszki i małym, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku

Ziołowe kaszotto z parmezanem

Ziołowe kaszotto z parmezanem

2 małe cebule dymki (biała część) obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy. Dodaj 1 szklankę jęczmiennego pęczaku, smaż, mieszając, przez 1-2 minuty. Podlej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub warzywnego bulionu, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj 1 szklankę

Pikantny omlet z kalafiorem. Dostarczy organizmowi witamin z grupy B i sulforafanu

Pikantny omlet z kalafiorem. Dostarczy organizmowi witamin z grupy B i sulforafanu

z łyżką gęstego jogurtu, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Sezamowy dip z rzodkiewką - świetne źródło potasu

Sezamowy dip z rzodkiewką - świetne źródło potasu

(pasta sezamowa), 1 łyżeczkę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, połóż na półmisku. 8-10 rzodkiewek umyj, pokrój na plasterki, ułóż na jogurcie. Posyp dużą ilością posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, posyp sezamem, przyprawą za’atar (opcjonalnie), skrop oliwą. Podawaj z chlebem pita.

Wiosenna sałatka z zielonym sosem [Minta]

Wiosenna sałatka z zielonym sosem [Minta]

, obierz ze skorupek, pokrój w ósemki. PRZECZYTAJ TAKŻE: Sałatka z fasolki i pieczonych pomidorów [Minta] Przygotuj sos: 100 ml gęstego jogurtu (lub pół na pół jogurtu i kwaśnej śmietany) zmiksuj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, 2 łyżkami kiełków rzeżuchy, łyżką posiekanej natki koperku

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

podkręci smak spaghetti, risotta czy kanapki. Dużą garść czosnku niedźwiedziego opłucz, osusz. Liście poszatkuj nożem, przełóż do dużego moździerza lub wysokiego naczynia. Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki ziaren słonecznika oraz 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano. Dolej 100 ml

Sałatka z fasolki i pieczonych pomidorów [Minta]

Sałatka z fasolki i pieczonych pomidorów [Minta]

świeżego tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 25 minut, aż pomidorki się zrumienią. Puszkę białej, drobnej fasolki odcedź na sitku. Dodaj upieczone pomidorki wraz z sokiem, 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych na ćwiartki, posyp łyżką posiekanej natki pietruszki, skrop

Sałatka z awokado i grejpfruta - bardzo dobre źródło witamin

Sałatka z awokado i grejpfruta - bardzo dobre źródło witamin

z cytryny. Przed podaniem posyp drobno posiekaną pietruszką, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smaczna dieta przy cukrzycy. 16 przepisów na przekąski, dania główne i desery dla diabetyków

Smaczna dieta przy cukrzycy. 16 przepisów na przekąski, dania główne i desery dla diabetyków

grubych oczkach) i wlać bulion. Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika

9 pomysłów na dania z pomidorami

9 pomysłów na dania z pomidorami

Trzy średnie malinowe pomidory poprzekrawaj w poprzek na połówki, ułóż w żaroodpornym naczyniu przecięciem do góry. W miseczce połącz 1 łyżeczkę posiekanych kaparów i po 1 czubatej łyżce posiekanej natki pietruszki, listków świeżej bazylii, szczypiorku, tymianku i oregano, 1 zmiażdżony ząbek

Grillowana cukinia z pomidorkami

Grillowana cukinia z pomidorkami

warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, płatkami chili, sokiem z cytryny oraz oliwą, wymieszaj. 4 łyżki jogurtu wymieszaj z 1 łyżką posiekanej bazylii, 1 łyżką pietruszki i 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Polej sałatkę jogurtem, posyp płatkami chili.

Sałatki inne niż zwykle. Stawiamy na grzyby i buraki

Sałatki inne niż zwykle. Stawiamy na grzyby i buraki

, buraki, cebulę, ogórki, przyprawy, roztarte z solą ząbki czosnku. Doprawiamy sosem i posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Mięsna sałatka z grzybami i borówkami Składniki: 500 g gotowanego mięsa, 150 g suszonych grzybów, 100 g borówek, 50 ml oleju, 200 g majonezu, 2 jajka, sól, natka pietruszki i

Tajskie zielone curry z warzywami

Tajskie zielone curry z warzywami

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj czubatą łyżkę zielonej pasty curry (do kupienia na stoisku lub w delikatesach z produktami azjatyckimi), wymieszaj. Dodaj obraną, drobno posiekaną czerwoną cebulkę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 małe

Kasza gryczana z grzybami i twarogiem dostarczy błonnika i energii

Kasza gryczana z grzybami i twarogiem dostarczy błonnika i energii

kaszę i wymieszaj składniki. Dodaj 1/4 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Przed podaniem posyp 50 g pokruszonego wędzonego twarogu oraz 1 łyżką orzechów włoskich.

Łosoś na dziko z Północnego Pacyfiku. Zrównoważona eksploatacja zasobów

Łosoś na dziko z Północnego Pacyfiku. Zrównoważona eksploatacja zasobów

pozostaw komosę na patelni, pod przykrywką. W międzyczasie usuń skórkę i pestki z awokado oraz jabłek, następnie pokrój je w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Papryczkę chili pokrój na połówki, usuń pestki i drobno posiekaj. Listki mięty zerwij z łodyg i również drobno posiekaj. Wszystkie składniki

Kulebiak z mięsem, ale nadzienie zależy od gustu kucharza

Kulebiak z mięsem, ale nadzienie zależy od gustu kucharza

, dodać przesmażyć cebulę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Na środek ciasta, na całej długości ułożyć wąski pas nadzienia: ugotowany ryż, następnie plasterki jajka, a na wierzch farsz. Brzegi ciasta podnieść do góry, połączyć i zlepić. Podnosząc

5 sałatek, które zastąpią obiad

5 sałatek, które zastąpią obiad

. Smaruj pędzelkiem oliwą, kładź na nagrzanej patelni grillowej lub grillu, oprósz solą i pieprzem i opiecz z obu stron. Kaszę wymieszaj z 4 łyżkami posiekanej natki pietruszki i listków mięty oraz dressingiem z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki soku z cytryny. Dodaj ciepłe warzywa i podawaj

Kasza bulgur z figami, rodzynkami i fetą

Kasza bulgur z figami, rodzynkami i fetą

pokrojonej w kostkę fety. Jeśli masz, dodaj 1 łyżkę drobno posiekanej kiszonej cytryny (kupisz ją w sklepach z produktami kuchni świata lub żywnością arabską). Dopraw solą (ale pamiętaj, że ser feta jest słony) oraz świeżo mielonym pieprzem, posyp listkami mięty lub pietruszki.

Sałatka z kaszy quinoa z pomarańczami

pieprzem. Przed podaniem posyp 2 łyżkami listków mięty lub posiekanej natki pietruszki. Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej treściwa, dodaj do niej 100 g pokruszonego koziego sera lub fety.

7 pomysłów na dania ze szparagami

gorzkawe). Używając obieraczki do warzyw, pokrój szparagi wzdłuż na cienkie wstążki. 2 łyżki orzeszków piniowych lub pistacji podpraż na suchej patelni, odstaw do ostudzenia. W miseczce utrzyj 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia z łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżką posiekanej pietruszki

We wtorek w "Palce Lizać": Gotuj z dziećmi

pisania. * Prace kuchenne często bywają żmudne - są dla dziecka doskonałą szkołą cierpliwości. * Zadania dla kuchcika trzeba dostosować do jego wieku. Młodszy może na przykład myć i rwać listki pietruszki, a starszy nawet ją drobno posiekać. Hamburger z ciecierzycy * puszka ciecierzycy * cebula pokrojona

Pięć przepisów na grilla

minut, opłucz i osusz ręcznikiem. Plastry posmaruj oliwą, układaj na tacce na grillu i smaż z obu stron, aż staną się miękkie i złote. Odstaw do ostudzenia. 250 g ricotty wymieszaj z 4 czubatymi łyżkami posiekanych świeżych ziół: mięty, pietruszki, szczypiorku, tymianku i bazylii. Dopraw solą i pieprzem

Siedem rozgrzewających zup na zimę

krem (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wrzątku lub bulionu), dopraw białym pieprzem i solą. Gotuj przez 5 min. Przygotuj pesto: listki z pęczka natki pietruszki drobno posiekaj, przełóż do malaksera. Dodaj obrany ząbek czosnku, 50 g pestek słonecznika i 50 ml oliwy. Zmiksuj pulsacyjnie na jednolity

Surówa

małej czerwonej cebuli pokrojonej na cienkie plasterki * 1 łyżeczka zgniecionych nasion kolendry * 1/8 łyżeczki pokruszonych płatków chili * 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól Obrać marchew, następnie zestrugać je na długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw

Jakie ryby jadało się w wigilijny wieczór?

przygotowywany z dodatkiem cebuli, pieprzu, cukru, soli, oleju. Przepis na śledziowy budyń 1 kg ugotowanych ziemniaków przetrzeć przez sitko, dodać 1 dużą posiekaną i przesmażoną cebulę, garść siekanej natki pietruszki i koperku. Utrzeć 4 żółtka z łyżką masła; dodać i rozprowadzić pół filiżanki kwaśnej śmietany

Baba ganoush

łyżkami oliwy, 2 łyżkami tahiny (pasty sezamowej, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) na gładką pastę. Bakłażany obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj blenderem z pastą czosnkową na purée. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki, skrop oliwą

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

, wrzuć posiekaną czerwoną cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku, szczyptę chili oraz 1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kuminu. Smaż 2 min. Dodaj paprykę, puszkę pomidorów bez skórki i 3 szklanki lekkiego warzywnego bulionu. Doprowadź do wrzenia, dodaj soczewicę i gotuj ok. 20 min. Posól, popieprz, przed

10 lekkich dań, które ułatwią ci odchudzanie

soczewicy, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanych listków bazylii, 4 czubate łyżki natki pietruszki, 50 g koziego sera (lub parmezanu), sól i pieprz Porcja: 512 kcal, 18 g białka, 17 g tłuszczu, 51 g

Zioła, które mogą zastąpić sól

smaku, kiedy podajemy je z dodatkiem posiekanej natki pietruszki czy szczypiorku. Można też spróbować wariantu z posiekaną kolendrą bądź lubczykiem. Ugotowane na twardo można także przyprawiać słodką papryką. Dania z drobiu dobrze smakują z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku, oregano, rozmarynu

Malbork od kuchni

inspirowany krzyżacką "zieloną kurą". Zielony kurczak na marchewce * 4 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka* 2 ząbki czosnku 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej* 80 g posiekanej natki pietruszki oliwa 150 g masła* 500 g marchewki 5 g uprażonego białego sezamu* 80 g uprażonych orzechów

Surówka z czerwonej kapusty

, by nie ściemniała. Wszystkie składniki przełóż do miski. W kubeczku połącz 4 łyżki delikatnej oliwy, łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę miodu i utrzyj na delikatny sos. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem warzywa, dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przed podaniem posyp ziarnami słonecznika

Kasza jaglana z pieczoną dynią i orzechami [JEDZENIE NA CZASIE]

wrzuć do 2 szklanek wrzącej, osolonej wody. Gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Upieczoną dynię obierz ze skórki, pokrój w 2-cm kostkę. W misce połącz kaszę z dynią, 4 łyżkami sparzonych rodzynek, 4 łyżkami posiekanej natki pietruszki, 2 łyżkami posiekanej kolendry, 4 łyżkami posiekanych orzechów laskowych

Wykorzystaj sezon na szparagi. 5 prostych dań

listki na pędach (bywają gorzkawe). Używając obieraczki do warzyw, pokrój szparagi wzdłuż na cienkie wstążki. W miseczce utrzyj 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia z łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżką posiekanej pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem szparagi, posyp

Kulinaria. Pomysł na rybę

mleka, 2 cytryny, 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, 2 łyżki kaparów, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, 1 pęczek natki pietruszki albo bazylii, sól Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać w gorącej wodzie. Jedną cytrynę pokroić razem ze skórką w drobną

10 dań na kolację z przyjaciółmi

czosnkiem, 1 duże jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Delikatnie zmiksuj. Dodaj 75 g pokruszonej fety i wymieszaj. Z masy formuj kotleciki o średnicy ok. 6 cm i grubości 1 cm, obtocz je w mące. Smaż na oliwie na średnim ogniu, ok. 3 min z każdej strony. Podawaj z razowym

Jedzenie na czasie. Pomidory pod ziołową kruszonką

Trzy średnie malinowe pomidory poprzekrawaj w poprzek na połówki, ułóż w żaroodpornym naczyniu przecięciem do góry. W miseczce połącz 1 łyżeczkę posiekanych kaparów i po 1 czubatej łyżce posiekanej natki pietruszki, listków świeżej bazylii, szczypiorku, tymianku i oregano, 1 zmiażdżony ząbek

Zupa krem z kukurydzy

4 kolby kukurydzy obierz, oczyść z włosków. Ostrym nożem zetnij ziarna. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekany ząbek czosnku, przesmaż minutę na średnim ogniu. Dodaj średnią, obraną i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, smaż przez 2 min. Dodaj małą, drobno posiekaną papryczkę chili (bez

Łapanowski: Veganżur i jajka faszerowane według przepisu mamy

przeszły aromatem. Kiedy wystygną, bulion przecedź i dokładnie odciśnij. Teraz możesz używać wedle uznania. Ja najczęściej robię większą ilość i mrożę. Do bulionu dodaj cebulę lub szalotkę usmażoną na oleju, suszone grzyby, namoczone, ugotowane i posiekane, drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę

Co jeść, gdy chorują stawy. Przeciwzapalny jadłospis

oprószyć cynamonem. Można również kaszę ugotować w chudym mleku z wiórkami kokosowymi i rodzynkami. 2. DRUGIE ŚNIADANIE: PASTA Z CIECIERZYCY I SUSZONYCH POMIDORÓW Pieprz czarny mielony – szczypta f liście pietruszki – łyżeczka suszone pomidory – 30 g ciecierzyca (w zalewie) – 80 g

6 przepisów na dania zdrowe i smaczne. W sam raz na gorące lato

, gładki sos 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę ziarnistej musztardy i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżkę posiekanej pietruszki i ponownie wymieszaj. Jedną niewielką dymkę pokrój w piórka. 150 g wędzonego pstrąga oddziel od ości i podziel na kawałki. Dodaj rybę i cebulę do

Jedzenie na czasie: Bulgur z zielonymi warzywami

nierozgotowane. Odstaw do wystudzenia. Do miski przełóż bulgur, dodaj warzywa, po 4 łyżki posiekanych bazylii i pietruszki. Przygotuj sos z 1 łyżki miodu, 1 łyżki soku z cytryny, 3 łyżek oliwy, soli i pieprzu. Polej sałatkę. Dodaj 2 łyżki pokrojonych daktyli i 2 łyżki zrumienionych na suchej patelni, grubo

Jedzenie na czasie. Sałatka z kaszy bulgur z grillowanymi patisonami

posiekanej natki pietruszki i listków mięty oraz dressingiem z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki soku z cytryny. Dodaj ciepłe warzywa i podawaj. Cykl wideo "To Ci wyjdzie na zdrowie" przybliża tematy związane z ciałem i duszą. Rozmawiamy o zdrowiu, codziennych nawykach, profilaktyce i

Dieta śródziemnomorska. Co kraj, to obyczaj [PRZEPISY]

do przybrania, posiekana 1. Zblenduj wszystkie składniki – oprócz papryki i natki – aż dip będzie gładki i kremowy. 2. Przygotowaną masę trzymaj w lodówce do chwili, aż dip nieco zgęstnieje i będzie gotowy do jedzenia. Tuż przed podaniem posyp mieloną papryką i przybierz natką pietruszki

Zespół jelita nadwrażliwego. Nie chcesz mieć sensacji po jedzeniu? Trzymaj się zasad!

. Stosowanie pieczenia i gotowania zamiast smażenia. Regularna aktywność fizyczna, masaże brzucha, ciepłe kąpiele. W absorpcji substancji lotnych i niemiłego zapachu pomagają szpinak, sałata, pietruszka, borówka oraz jogurt naturalny. Prowadzenie dzienniczka żywieniowego i na jego podstawie stopniowa

Ciepła sałatka z soczewicy

soczewicę, 250 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podgrzewaj przez 1-2 min. Dopraw sokiem z cytryny, dodaj łyżkę oliwy, łyżkę posiekanych listków bazylii, 4 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki, 50 g pokruszonego koziego sera (lub wiórków parmezanu czy

Poczuj się lżej na diecie 1800 kcal

, dodaj ugotowany al dente makaron. 4. Danie posyp na talerzu posiekaną natką pietruszki. PODWIECZOREK 16:00 K: 326,4 B: 27,7 T: 20,4 W: 7,2 F: 4,4 WW: 0,6 SAŁATKA CAPRESE Oliwa z oliwek – 20 g (2 x łyżka) Bazylia (świeża) – 5 g (5 x listek) Ser mozzarella (bez tłuszczu) – 80 g (5,33 x

Sucha skóra? Pomóc mogą zmiany w diecie

Na tatar z wodorostów: 5 łyżek mieszanki wodorostów w płatkach, 1 posiekana szalotka, 1 posiekany ząbek czosnku, 3 łyżki orzeszków piniowych, 5 korniszonów, tuzin orzechów laskowych, 1 łyżeczka kaparów, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oleju konopnego Do dekoracji: kwiaty ogórecznika Dobrze wypłucz

Jedzenie na czasie: Marchewkowe chipsy z tymiankiem

Nagrzej piekarnik do 185 st. C. 4 dorodne, równe marchewki dokładnie wyszoruj. Za pomocą obieraczki pokrój je wzdłuż na wstążki. Przełóż do miski, dodaj 4 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę drobno posiekanych listków tymianku. Dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Paski

4 dania o niskiej zawartości FODMAP

oliwek extra virgin plus ilość potrzebna do natłuszczenia grilla, 1 łyżka świeżej natki pietruszki grubo posiekanej, tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu 1. Zewnętrzny grill nastawić na dość silne grzanie i pozostawić na 10 do 15 minut. 2. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić

Menu z książek. Jak smakują papatacze Pchły Szachrajki

wraz z imigrantami ze wschodniej Europy i dobrze się tam zaaklimatyzowały. A zjada się je z serkowymi pastami. Bajgle Baza do past: serek naturalny 250 g *2-3 łyżki majonezu *mały ząbek czosnku *sól, pieprz Dodatki do wyboru: wędzona makrela, sardynki w puszce, zioła: pietruszka, bazylia, estragon

Dynia piżmowa faszerowana

opakowaniu. Kaszę przełóż do miski. Dodaj małą, drobno posiekaną czerwoną cebulę, 12 drylowanych czarnych oliwek (odsączonych z zalewy), 12 przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 100 g pokrojonego w kostkę sera feta. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i

Sofrito

urozmaiceń. Wzbogacana jest dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub fenkułu (we Włoszech), papryki w proszku (w Hiszpanii), miąższu pomidorów (na południu Francji), ostrej papryki (w Portugalii). Lista nie ma końca. Marchewka, pietruszka, łodygi lub korzeń selera, tymianek, nać kolendry, boczek, suszona

Sałatka z kalafiora z sosem jogurtowym

Niewielki kalafior oczyść z liści, podziel na różyczki. Przełóż do miski i zalej zimną wodą zakwaszoną sokiem z 1 cytryny (pozbędziesz się ukrytych owadów). Osusz kalafior na durszlaku (jeśli gotujesz różyczki - poczekaj, aż wystygną). Posiekaj 2 cebule dymki (białą część oraz szczypiorek) i pół

Potrawy na Wielkanoc. Wegańskie przepisy Eryka Wałkowicza

posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa. Potrawy na Wielkanoc. Prosty wegański żurek z pieczonym tempehem 1 porcja włoszczyzny, 1 litr wody, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 4 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 300 ml żurku

Majówka na balkonie

w kostkę cebulą usmażoną z curry i ostudzoną albo z estragonem i upieczonym, utartym na grubych oczkach burakiem. Posiekana natka pietruszki mile widziana w obu przypadkach. Utarty pieczony burak nieźle odmieni też kanapkę z białym serem, szczególnie gdy składniki wymiesza się z majonezem, czosnkiem

Jedzenie na czasie. Pęczak z awokado i truskawkami

, dymkę, 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki. Skrop 2 łyżkami oliwy, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj. Podawaj na umytej, osuszonej rukoli lub roszponce, posyp pokruszonym kozim serem. Minta od kuchni: Vollmers i wariacje na temat rabarbaru W ''Tylko Zdrowie'' czytaj: Wrzody. Jak je rozpoznać

Krem z kalafiora z pesto pietruszkowym

lekkiego bulionu z warzyw, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Zmiksuj blenderem na krem (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wrzątku lub bulionu), dopraw białym pieprzem i solą. Gotuj przez 5 min. Przygotuj pesto: listki z pęczka natki pietruszki drobno posiekaj

Szkolna przerwa może być smaczna. Co dać dziecku na drugie śniadanie?

do podjadania? – Chipsy, ale domowe, np. z buraka, marchwi, korzenia pietruszki, selera, pieczone w piekarniku – podpowiada Somow. – Koniecznie doprawcie je ulubionymi ziołami (majerankiem, oregano, rozmarynem) oraz przyprawami, np. indyjską mieszanką garam masala. Innym sprawdzonym

Gotuj z "Ojcem chrzestnym"

zrobić dobry sos do spaghetti. * 400-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego* garść posiekanej natki pietruszki* 2 drobno posiekane szalotki* 1 jajko* 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki* 500 ml przecieru pomidorowego* 1 łyżka octu balsamicznego* 100 ml czerwonego wytrawnego wina* oliwa extra vergine

Jedzenie na czasie. Fattoush z letnich warzyw

2 pity opiecz na suchej patelni z obu stron i połam na kawałki. Pokrój 3 ogórki gruntowe i 3 pomidory w dużą kostkę, 1 czerwoną cebulkę w drobną kostkę i 6 rzodkiewek w plasterki. W misce połącz 4 łyżki posiekanej mięty, natki pietruszki, szczypiorku i dodaj warzywa. 4 łyżki oliwy extra virgin

Jedzenie na czasie. Pasta z wędzonej makreli

200 g wędzonej makreli oczyść z ości. Dodaj 1 płaską łyżeczkę gruboziarnistej musztardy, 2 łyżki jogurtu greckiego i 2 łyżki kremowego serka do kanapek. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, dopraw świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Ta pasta świetnie nadaje się

Tabbouleh

cebula pokrojona w piórka 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 50 g pistacji niesolonych, podpieczonych i posiekanych 90 ml oliwy z oliwek sól Zielone składniki: 1 pęczek szczypiorku 1 zielona papryczka chili 30 g rukoli 20 g natki pietruszki 20 g kolendry 2 łyżki estragonu (pokrojonego

Orkisz

* sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki Orkisz opłucz i zalej zimną wodą. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, pory - w plasterki. Wywar podgrzej i trzymaj na gazie. W sporym płaskim garnku rozgrzej oliwę i 2 łyżki masła, zeszklij pory i posiekany czosnek. Dodaj odcedzony orkisz, smaż i mieszaj, aż

Pesto - pomysłów nie zabraknie

kolendry * 50 g posiekanych listków natki pietruszki * 2 łyżki orzeszków pinii * 2 łyżki nasion sezamu * 1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony * 2 łyżeczki startego świeżego imbiru * 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu * 1 łyżeczka soli * 120 ml oleju rzepakowego, oliwy albo oleju arachidowego Dymkę

Sosy serowe

Sos 1 - zimny 75 g posiekanych świeżych orzechów włoskich (im starsze, tym bardziej gorzkie), 1-2 ząbki czosnku, 150 ml oliwy z oliwek, 100 g sera gorgonzola, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Wymieszać dokładnie orzechy, czosnek, oliwę, pokruszoną gorgonzolę oraz sól i pieprz

Barszcz, panaceum prawie na wszystko. Dzieje ulubionej zupy Polaków [PRZEPISY]

wiązankę solonego kopru i ząb roztartego czosnku. Gdy buraki miękkie, przecedzić smak, wybrać grzyby na uszka, buraki poszatkować, dodać kwasu burakowego i włożyć posiekane buraki. Aby barszcz miał piękny kolor, zafarbować można jeszcze utartym burakiem, następnie osolić, zagotować, wlać zrumienioną w

Magia maggi

gotującą się zupą odrywaj palcami po małym kawałeczku ciasta i wrzucaj do wrzątku. Gotuj, aż kluseczki będą miękkie. Możesz doprawić maggi, lubczykiem lub posiekaną natką pietruszki.

Zielono mam w głowie

. Gdzie go szukać? Tu natura przychodzi nam z pomocą - w ciemnozielonych liściach. Mają go szpinak, szparagi, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, natka pietruszki, rzepa. Najlepiej spożywać warzywa na surowo, bez termicznej obróbki, w postaci sałatek czy zielonych koktajli. A gdy chcemy mieć

Żółta papryka faszerowana kaszą jaglaną

cebule i 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z pestek winogron, dodaj czosnek, cebulę i smaż przez 2 min. Dodaj łyżeczkę płatków chili. Smaż przez minutę. Kaszę odcedź, przełóż do miski i spulchnij widelcem. Dodaj cebulę z czosnkiem, pęczek posiekanej natki pietruszki, po łyżeczce listków

Miód

sezamem. 2. 0,5 kg średnich marchewek 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego ciemnego skórka starta z jednej średniej pomarańczy sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Obrane marchewki umieścić w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, posypać solą. Zapiekać w temp. 180 st. C przez

Rosół polskich zesłańców smakuje zupą pho

rosół. Każdy może. I nie tylko od święta. Dorobili my się. Wywar był mętny. Na kurzych podrobach i korpusie. Dalej dało się rozpoznać siekaną marchew, pietruszkę i kapustę. Do tego ziarna kukurydzy i kurze mięso, zaś na samym wierzchu warstwa szczypiorku i posiekanej świeżej cebuli, którą żona sołtysa

Marchewka w kolorze white satin

niemrawą pietruszkę. Za to pachnie zdecydowanie marchewkowo - i to właśnie ze względu na aromat była pożądanym ziołem przyprawowym, nim zadbano o powiększenie jej korzenia. Mniej więcej od XVI w. marchewką zajęli się Holendrzy. Najpierw skupili się nad wzrostem części podziemnej, potem nad nadaniem jej

Katarzyna Bonda na słodycze jest nieczuła

. KREWETKI Z CZOSNKIEM I CHILI GAI GRZEGORZEWSKIEJ ok 0,5 kg mrożonych krewetek (dużych, np. 16/20) 10 ząbków czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki oleju rzepakowego suszona, grubo kruszona papryka czuszka lub papryczki piri-piri 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sól cytryna Nierozpakowane

Jedzenie na czasie: spaghetti z wędzonymi szprotkami i kaparami

(kapary i szprotki są słone). Wymieszaj, żeby sos pokrył makaron. Przed podaniem posyp garścią posiekanej natki pietruszki, skrop oliwą i sokiem z cytryny. W ''Tylko Zdrowie'' czytaj też: Leczenie raka po nowemu [INFORMATOR] Kto może wystawić zieloną kartę uprawniającą do szybkich badań? Czy naprawdę

Połknij tę żabę

, rzemieślniczą skalę. Za to dają mięso jakości dziczyzny. Trzeba je tylko spopularyzować. I hop, gotowe. Proste żabie udka 3 pary udek na osobę, 2-3 łyżki masła klarowanego, posiekany ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz, mąka Żabie udka posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką. Obsmażyć je na

Jak oszczędzić na jedzeniu? Mrozimy, kisimy, sami wyciskamy

kanapkową hoduję w doniczce na parapecie. Z trzech cebul za 1 zł mam szczypiorek, który skubię przez miesiąc. Z czterech małych pietruszek (2 zł) - natkę do zup i sałatek. Nasiona rzeżuchy kupiłam hurtowo w dyskoncie, kiedy była przecena (paczka po 58 gr). Doskonale zastępuje rzodkiewkę. W słoikach na wacie

Liczy się tylko odpowiedź na pytanie: smakowało?

tym było takiego fajnego? - Tego nie zrozumie nikt, dla kogo jest to tylko gotowanie. I choćbym opowiedział: "Ach, i jeszcze z boku posiekałem cebulę! A później zapiekłem papryki i obrałem! I mogłem zetrzeć jedną czwartą dużego kręgu parmezanu!", to i tak dla normalnych ludzi idiotyczna

Koperek

-serowym, zyskuje, gdy nadamy mu polski charakter, doprawiając koperkiem. Idąc tym tropem, 'spolszczyłam' kilka światowych hitów. Tabule bez natki pietruszki, mięty i kolendry, ale za to z masą kopru, drobno posiekanymi rzodkiewkami, odrobiną czerwonej cebuli i usmażonymi w miodzie chrupiącymi kostkami

17 najlepszych restauracji w Polsce, które dostarczają jedzenie

bardzo! Koniecznie spróbujcie kremu z gruszki i pietruszki - to połączenie jest po prostu obłędne! Równie pyszne jest bazyliowe tagliatelle i risotto z borowikami. Na deser nie może zabraknąć klasycznego Tiramisu. Restauracja poza stałym menu, przygotowała także wyjątkowo smaczne zestawy lunchowe

Przystanek tzatziki

cebula * pęczek natki pietruszki * ocet z białego wina, sól, pieprz * Cebulę pokrój w półplasterki, natkę pietruszki posiekaj. Oliwę wlej do miski, dodaj cebulę, natkę, sól, pieprz i ocet winny do smaku, wymieszaj, odstaw. u Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Miękkie i gorące obierz od razu, gdy tylko

Pstrąg

przykład usmażone na maśle, pokrojone drobno grzyby z cebulą, ugotowane ziemniaki ugniecione z posiekanymi krewetkami i zieleniną, utarte na krem orzechy włoskie doprawione papryką, cynamonem i pestkami granatów albo posiekane oliwki, migdały, szalotka i suszone pomidory z natką pietruszki i czosnkiem

Przypis 13

czosnkiem (2 ząbki) i cebulą. Po ok. 6 min dodaj marynowane kurki (100 g), łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrojone drobno mięso z kurczaka (600 g) dopraw, dodaj 2 jaja, suszoną jarzębinę (150 g), podlej łyżką wina. Przygotowany mus nałóż do piersi z kurczaka

Miód. Na zdrowie

lub warzywa. Buraki z miodem i balsamico 2 ugotowane lub upieczone buraki, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki miodu gryczanego, 4 łyżki octu balsamico szczypta suszonego tymianku, sól, pieprz; do posypania: pestki granatu, kruszona feta, prażone włoskie orzechy, pikantne pestki dyni, posiekana natka pietruszki

Polenta z rozmarynem, chili, parmezanem

skupienia, z Giulietty Masiny zmieni się w ponętną Ginę Lollobrigidę. Przyprawy najlepiej przygotować zawczasu na patelni. Kombinacji jest mnóstwo: można zeszklić czosnek z chili i dodać drobniutko posiekany rozmaryn albo podsmażyć cebulkę, świeży lubczyk, tłuczony pieprz i ziele angielskie, albo uprażyć

Orzechy

nie dłużej niż pół roku. Po upieczeniu orzechy włoskie odstaw, aż całkowicie wystygną. Dopiero gdy będą chłodne, możesz je pociąć albo zmiażdżyć. Jeżeli tak nie zrobisz, staną się oleiste. Orzech 1. 200 g orzechów włoskich łuskanych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 200 ml oliwy z

Karczochy

karczochów 1 Na patelni rozpuść 150 g masła. Gdy zacznie bulgotać, dodaj kilka ząbków drobno posiekanego czosnku i posiekane liście szałwii (albo natki pietruszki). Gdy czosnek zacznie się rumienić, wciśnij do sosu sok z 1/2 cytryny, dodaj sól i pieprz. Podawaj na ciepło

Siedmioletni Leo poznaje smak kaparów [LETNIA SZKOŁA OJCÓW]

. Taka zmiana nazwy często stanowi dobrą zachętę. Nieszczególnie lubi też natkę pietruszki. Drobno posiekanej nie zje, ale w koktajlu - z dodatkiem miodu i soku z cytryny - bardzo chętnie. A taki koktajl to prawdziwa bomba witaminy C, bardzo ważna dla organizmu. Nie kupujemy gotowych soków, robimy je

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

posiekana natka pietruszki, suszone oregano Połowę oliwy rozgrzać w garnku o grubym dnie. Dodać cebulę, seler i czosnek oraz przyprawy, podsmażyć, zeszklić. Zalać pomidorami, wlać trochę wody. Gotować powoli. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć powoli, aż zmięknie i

Pod lupą: czy każdy produkt z ziarnami jest wartościowy?

. kaszy jaglanej, 3 cebule, 3/4 szkl. suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki węgierskiej pasty ze słodkiej papryki (np. Anna, Edes Piros), łyżka drobnych kaparów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho na średnim ogniu, mieszając. Gdy zacznie

Mar y montna

wytrawnego wina, 1,5 szklanki wywaru z ryb lub owoców morza, 2 listki laurowe, gałązki tymianku, 15 dużych krewetek bez skorup, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, cynamon Picada Garść łuskanych orzechów laskowych, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 herbatniki, oliwa Udka kurczaka z

Szparagi. W te pędy po pędy

posiekanej cebulki, pietruszki, masła i oliwy (w ten sam sposób autor proponuje dusić ryby także z pokrojonymi spodami karczochów czy „keulerepą”). >>12 powodów, dla których warto jeść szparagi Z kolei Wojciech Wielądko, autor wydanej w XVIII wieku książki „Kucharz doskonały&rdquo