posiekanej pietruszki

Sałatka z fasolki z parmezanem

Gdy zaczyna się rok szkolny, na wszystko mamy za mało czasu. Wtedy szczególnie potrzebna jest nam energia, by stawić czoło codziennym obowiązkom i napiętemu harmonogramowi dnia

Sałatka z ryżu z ciecierzycą i bakaliami, źródło białka i energii

Wegetariańska sałatka - na lunch do pracy albo na kolację. Brązowy ryż zapewni energię, a ciecierzyca - białko. Zamiast daktyli w sałatce możesz wykorzystać rodzynki lub suszone figi, które pozostały po świątecznych wypiekach

Sałatka z ziaren i zbóż

Sałatka z ziaren i zbóż

na półmisek, spulchnij, ostudź. Dodaj szklankę posiekanych natek (koperku, pietruszki, szczypiorku), 6 posiekanych w słupki rzodkiewek i 1/2 twardego, pokrojonego w słupki jabłka. Polej dressingiem z 3 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy extra virgin i 1 łyżki octu jabłkowego, dopraw solą i

Razowe penne z botwinką

Razowe penne z botwinką

sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Dodaj do buraczków 100 g razowego makaronu penne (waga suchego makaronu) ugotowanego al dente, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz 1 łyżkę gęstego jogurtu lub śmietanki i wymieszaj. Podawaj na ciepło z dodatkiem świeżo utłuczonego pieprzu.

Ziołowe kaszotto z parmezanem

Ziołowe kaszotto z parmezanem

2 małe cebule dymki (biała część) obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy. Dodaj 1 szklankę jęczmiennego pęczaku, smaż, mieszając, przez 1-2 minuty. Podlej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub warzywnego bulionu, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj 1 szklankę

Fasolka z bobem i sosem ziołowym

Fasolka z bobem i sosem ziołowym

. Odcedź, przestudź, jeśli to konieczne, obierz z łupinek. 250 g żółtej fasolki szparagowej ugotuj al dente. Odetnij twardsze końcówki, przełóż do miski, dodaj bób. W moździerzu rozetrzyj 2 łyżki oliwy z 6 listkami bazylii, łyżką posiekanej natki pietruszki i małym, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku

Pikantny omlet z kalafiorem. Dostarczy organizmowi witamin z grupy B i sulforafanu

Pikantny omlet z kalafiorem. Dostarczy organizmowi witamin z grupy B i sulforafanu

z łyżką gęstego jogurtu, posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Sezamowy dip z rzodkiewką - świetne źródło potasu

Sezamowy dip z rzodkiewką - świetne źródło potasu

(pasta sezamowa), 1 łyżeczkę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, połóż na półmisku. 8-10 rzodkiewek umyj, pokrój na plasterki, ułóż na jogurcie. Posyp dużą ilością posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, posyp sezamem, przyprawą za’atar (opcjonalnie), skrop oliwą. Podawaj z chlebem pita.

Wiosenna sałatka z zielonym sosem [Minta]

Wiosenna sałatka z zielonym sosem [Minta]

, obierz ze skorupek, pokrój w ósemki. PRZECZYTAJ TAKŻE: Sałatka z fasolki i pieczonych pomidorów [Minta] Przygotuj sos: 100 ml gęstego jogurtu (lub pół na pół jogurtu i kwaśnej śmietany) zmiksuj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, 2 łyżkami kiełków rzeżuchy, łyżką posiekanej natki koperku

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

podkręci smak spaghetti, risotta czy kanapki. Dużą garść czosnku niedźwiedziego opłucz, osusz. Liście poszatkuj nożem, przełóż do dużego moździerza lub wysokiego naczynia. Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki ziaren słonecznika oraz 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano. Dolej 100 ml

Sałatka z awokado i grejpfruta - bardzo dobre źródło witamin

Sałatka z awokado i grejpfruta - bardzo dobre źródło witamin

z cytryny. Przed podaniem posyp drobno posiekaną pietruszką, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka z fasolki i pieczonych pomidorów [Minta]

Sałatka z fasolki i pieczonych pomidorów [Minta]

świeżego tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 25 minut, aż pomidorki się zrumienią. Puszkę białej, drobnej fasolki odcedź na sitku. Dodaj upieczone pomidorki wraz z sokiem, 2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych na ćwiartki, posyp łyżką posiekanej natki pietruszki, skrop

Smaczna dieta przy cukrzycy. 16 przepisów na przekąski, dania główne i desery dla diabetyków

Smaczna dieta przy cukrzycy. 16 przepisów na przekąski, dania główne i desery dla diabetyków

grubych oczkach) i wlać bulion. Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika

Grillowana cukinia z pomidorkami

Grillowana cukinia z pomidorkami

warzyw. Całość dopraw solą, pieprzem, płatkami chili, sokiem z cytryny oraz oliwą, wymieszaj. 4 łyżki jogurtu wymieszaj z 1 łyżką posiekanej bazylii, 1 łyżką pietruszki i 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Polej sałatkę jogurtem, posyp płatkami chili.

Sałatki inne niż zwykle. Stawiamy na grzyby i buraki

Sałatki inne niż zwykle. Stawiamy na grzyby i buraki

, buraki, cebulę, ogórki, przyprawy, roztarte z solą ząbki czosnku. Doprawiamy sosem i posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Mięsna sałatka z grzybami i borówkami Składniki: 500 g gotowanego mięsa, 150 g suszonych grzybów, 100 g borówek, 50 ml oleju, 200 g majonezu, 2 jajka, sól, natka pietruszki i

9 pomysłów na dania z pomidorami

9 pomysłów na dania z pomidorami

Trzy średnie malinowe pomidory poprzekrawaj w poprzek na połówki, ułóż w żaroodpornym naczyniu przecięciem do góry. W miseczce połącz 1 łyżeczkę posiekanych kaparów i po 1 czubatej łyżce posiekanej natki pietruszki, listków świeżej bazylii, szczypiorku, tymianku i oregano, 1 zmiażdżony ząbek

Kasza gryczana z grzybami i twarogiem dostarczy błonnika i energii

Kasza gryczana z grzybami i twarogiem dostarczy błonnika i energii

kaszę i wymieszaj składniki. Dodaj 1/4 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Przed podaniem posyp 50 g pokruszonego wędzonego twarogu oraz 1 łyżką orzechów włoskich.

Tajskie zielone curry z warzywami

Tajskie zielone curry z warzywami

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj czubatą łyżkę zielonej pasty curry (do kupienia na stoisku lub w delikatesach z produktami azjatyckimi), wymieszaj. Dodaj obraną, drobno posiekaną czerwoną cebulkę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 małe

5 sałatek, które zastąpią obiad

5 sałatek, które zastąpią obiad

. Smaruj pędzelkiem oliwą, kładź na nagrzanej patelni grillowej lub grillu, oprósz solą i pieprzem i opiecz z obu stron. Kaszę wymieszaj z 4 łyżkami posiekanej natki pietruszki i listków mięty oraz dressingiem z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki soku z cytryny. Dodaj ciepłe warzywa i podawaj

Kulebiak z mięsem, ale nadzienie zależy od gustu kucharza

Kulebiak z mięsem, ale nadzienie zależy od gustu kucharza

, dodać przesmażyć cebulę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Na środek ciasta, na całej długości ułożyć wąski pas nadzienia: ugotowany ryż, następnie plasterki jajka, a na wierzch farsz. Brzegi ciasta podnieść do góry, połączyć i zlepić. Podnosząc

Kasza bulgur z figami, rodzynkami i fetą

Kasza bulgur z figami, rodzynkami i fetą

pokrojonej w kostkę fety. Jeśli masz, dodaj 1 łyżkę drobno posiekanej kiszonej cytryny (kupisz ją w sklepach z produktami kuchni świata lub żywnością arabską). Dopraw solą (ale pamiętaj, że ser feta jest słony) oraz świeżo mielonym pieprzem, posyp listkami mięty lub pietruszki.

Sałatka z kaszy quinoa z pomarańczami

Sałatka z kaszy quinoa z pomarańczami

pieprzem. Przed podaniem posyp 2 łyżkami listków mięty lub posiekanej natki pietruszki. Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej treściwa, dodaj do niej 100 g pokruszonego koziego sera lub fety.

Łosoś na dziko z Północnego Pacyfiku. Zrównoważona eksploatacja zasobów

pozostaw komosę na patelni, pod przykrywką. W międzyczasie usuń skórkę i pestki z awokado oraz jabłek, następnie pokrój je w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Papryczkę chili pokrój na połówki, usuń pestki i drobno posiekaj. Listki mięty zerwij z łodyg i również drobno posiekaj. Wszystkie składniki

We wtorek w "Palce Lizać": Gotuj z dziećmi

pisania. * Prace kuchenne często bywają żmudne - są dla dziecka doskonałą szkołą cierpliwości. * Zadania dla kuchcika trzeba dostosować do jego wieku. Młodszy może na przykład myć i rwać listki pietruszki, a starszy nawet ją drobno posiekać. Hamburger z ciecierzycy * puszka ciecierzycy * cebula pokrojona

7 pomysłów na dania ze szparagami

gorzkawe). Używając obieraczki do warzyw, pokrój szparagi wzdłuż na cienkie wstążki. 2 łyżki orzeszków piniowych lub pistacji podpraż na suchej patelni, odstaw do ostudzenia. W miseczce utrzyj 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia z łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżką posiekanej pietruszki

Pięć przepisów na grilla

minut, opłucz i osusz ręcznikiem. Plastry posmaruj oliwą, układaj na tacce na grillu i smaż z obu stron, aż staną się miękkie i złote. Odstaw do ostudzenia. 250 g ricotty wymieszaj z 4 czubatymi łyżkami posiekanych świeżych ziół: mięty, pietruszki, szczypiorku, tymianku i bazylii. Dopraw solą i pieprzem

Surówa

* 1 łyżeczka zgniecionych nasion kolendry * 1/8 łyżeczki pokruszonych płatków chili * 2 łyżki posiekanych listków natki pietruszki * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól Obrać

Siedem rozgrzewających zup na zimę

krem (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wrzątku lub bulionu), dopraw białym pieprzem i solą. Gotuj przez 5 min. Przygotuj pesto: listki z pęczka natki pietruszki drobno posiekaj, przełóż do malaksera. Dodaj obrany ząbek czosnku, 50 g pestek słonecznika i 50 ml oliwy. Zmiksuj pulsacyjnie na jednolity

Baba ganoush

łyżkami oliwy, 2 łyżkami tahiny (pasty sezamowej, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) na gładką pastę. Bakłażany obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj blenderem z pastą czosnkową na purée. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki, skrop oliwą

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

, wrzuć posiekaną czerwoną cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku, szczyptę chili oraz 1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kuminu. Smaż 2 min. Dodaj paprykę, puszkę pomidorów bez skórki i 3 szklanki lekkiego warzywnego bulionu. Doprowadź do wrzenia, dodaj soczewicę i gotuj ok. 20 min. Posól, popieprz, przed

Jakie ryby jadało się w wigilijny wieczór?

przygotowywany z dodatkiem cebuli, pieprzu, cukru, soli, oleju. Przepis na śledziowy budyń 1 kg ugotowanych ziemniaków przetrzeć przez sitko, dodać 1 dużą posiekaną i przesmażoną cebulę, garść siekanej natki pietruszki i koperku. Utrzeć 4 żółtka z łyżką masła; dodać i rozprowadzić pół filiżanki kwaśnej śmietany

Malbork od kuchni

inspirowany krzyżacką "zieloną kurą". Zielony kurczak na marchewce * 4 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka* 2 ząbki czosnku 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej* 80 g posiekanej natki pietruszki oliwa 150 g masła* 500 g marchewki 5 g uprażonego białego sezamu* 80 g uprażonych orzechów

Surówka z czerwonej kapusty

, by nie ściemniała. Wszystkie składniki przełóż do miski. W kubeczku połącz 4 łyżki delikatnej oliwy, łyżkę soku z cytryny oraz łyżkę miodu i utrzyj na delikatny sos. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem warzywa, dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przed podaniem posyp ziarnami słonecznika

10 lekkich dań, które ułatwią ci odchudzanie

soczewicy, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanych listków bazylii, 4 czubate łyżki natki pietruszki, 50 g koziego sera (lub parmezanu), sól i pieprz Porcja: 512 kcal, 18 g białka, 17 g tłuszczu, 51 g

Zioła, które mogą zastąpić sól

smaku, kiedy podajemy je z dodatkiem posiekanej natki pietruszki czy szczypiorku. Można też spróbować wariantu z posiekaną kolendrą bądź lubczykiem. Ugotowane na twardo można także przyprawiać słodką papryką. Dania z drobiu dobrze smakują z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku, oregano, rozmarynu

Kasza jaglana z pieczoną dynią i orzechami [JEDZENIE NA CZASIE]

wrzuć do 2 szklanek wrzącej, osolonej wody. Gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Upieczoną dynię obierz ze skórki, pokrój w 2-cm kostkę. W misce połącz kaszę z dynią, 4 łyżkami sparzonych rodzynek, 4 łyżkami posiekanej natki pietruszki, 2 łyżkami posiekanej kolendry, 4 łyżkami posiekanych orzechów laskowych

Wykorzystaj sezon na szparagi. 5 prostych dań

listki na pędach (bywają gorzkawe). Używając obieraczki do warzyw, pokrój szparagi wzdłuż na cienkie wstążki. W miseczce utrzyj 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia z łyżką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżką posiekanej pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem szparagi, posyp

10 dań na kolację z przyjaciółmi

czosnkiem, 1 duże jajko, 4 łyżki bułki tartej, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Delikatnie zmiksuj. Dodaj 75 g pokruszonej fety i wymieszaj. Z masy formuj kotleciki o średnicy ok. 6 cm i grubości 1 cm, obtocz je w mące. Smaż na oliwie na średnim ogniu, ok. 3 min z każdej strony. Podawaj z razowym

Jedzenie na czasie. Pomidory pod ziołową kruszonką

Trzy średnie malinowe pomidory poprzekrawaj w poprzek na połówki, ułóż w żaroodpornym naczyniu przecięciem do góry. W miseczce połącz 1 łyżeczkę posiekanych kaparów i po 1 czubatej łyżce posiekanej natki pietruszki, listków świeżej bazylii, szczypiorku, tymianku i oregano, 1 zmiażdżony ząbek

Kulinaria. Pomysł na rybę

mleka, 2 cytryny, 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, 2 łyżki kaparów, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, 1 pęczek natki pietruszki albo bazylii, sól Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać w gorącej wodzie. Jedną cytrynę pokroić razem ze skórką w drobną

Zupa krem z kukurydzy

4 kolby kukurydzy obierz, oczyść z włosków. Ostrym nożem zetnij ziarna. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekany ząbek czosnku, przesmaż minutę na średnim ogniu. Dodaj średnią, obraną i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, smaż przez 2 min. Dodaj małą, drobno posiekaną papryczkę chili (bez

6 przepisów na dania zdrowe i smaczne. W sam raz na gorące lato

, gładki sos 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę ziarnistej musztardy i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżkę posiekanej pietruszki i ponownie wymieszaj. Jedną niewielką dymkę pokrój w piórka. 150 g wędzonego pstrąga oddziel od ości i podziel na kawałki. Dodaj rybę i cebulę do

Jedzenie na czasie: Bulgur z zielonymi warzywami

nierozgotowane. Odstaw do wystudzenia. Do miski przełóż bulgur, dodaj warzywa, po 4 łyżki posiekanych bazylii i pietruszki. Przygotuj sos z 1 łyżki miodu, 1 łyżki soku z cytryny, 3 łyżek oliwy, soli i pieprzu. Polej sałatkę. Dodaj 2 łyżki pokrojonych daktyli i 2 łyżki zrumienionych na suchej patelni, grubo

Jedzenie na czasie. Sałatka z kaszy bulgur z grillowanymi patisonami

posiekanej natki pietruszki i listków mięty oraz dressingiem z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki soku z cytryny. Dodaj ciepłe warzywa i podawaj. Cykl wideo "To Ci wyjdzie na zdrowie" przybliża tematy związane z ciałem i duszą. Rozmawiamy o zdrowiu, codziennych nawykach, profilaktyce i

Co jeść, gdy chorują stawy. Przeciwzapalny jadłospis

oprószyć cynamonem. Można również kaszę ugotować w chudym mleku z wiórkami kokosowymi i rodzynkami. 2. DRUGIE ŚNIADANIE: PASTA Z CIECIERZYCY I SUSZONYCH POMIDORÓW Pieprz czarny mielony – szczypta f liście pietruszki – łyżeczka suszone pomidory – 30 g ciecierzyca (w zalewie) – 80 g

Ciepła sałatka z soczewicy

soczewicę, 250 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podgrzewaj przez 1-2 min. Dopraw sokiem z cytryny, dodaj łyżkę oliwy, łyżkę posiekanych listków bazylii, 4 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki, 50 g pokruszonego koziego sera (lub wiórków parmezanu czy

Łapanowski: Veganżur i jajka faszerowane według przepisu mamy

przeszły aromatem. Kiedy wystygną, bulion przecedź i dokładnie odciśnij. Teraz możesz używać wedle uznania. Ja najczęściej robię większą ilość i mrożę. Do bulionu dodaj cebulę lub szalotkę usmażoną na oleju, suszone grzyby, namoczone, ugotowane i posiekane, drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę

Zespół jelita nadwrażliwego. Nie chcesz mieć sensacji po jedzeniu? Trzymaj się zasad!

. Stosowanie pieczenia i gotowania zamiast smażenia. Regularna aktywność fizyczna, masaże brzucha, ciepłe kąpiele. W absorpcji substancji lotnych i niemiłego zapachu pomagają szpinak, sałata, pietruszka, borówka oraz jogurt naturalny. Prowadzenie dzienniczka żywieniowego i na jego podstawie stopniowa

Dieta śródziemnomorska. Co kraj, to obyczaj [PRZEPISY]

do przybrania, posiekana 1. Zblenduj wszystkie składniki – oprócz papryki i natki – aż dip będzie gładki i kremowy. 2. Przygotowaną masę trzymaj w lodówce do chwili, aż dip nieco zgęstnieje i będzie gotowy do jedzenia. Tuż przed podaniem posyp mieloną papryką i przybierz natką pietruszki

Sucha skóra? Pomóc mogą zmiany w diecie

Na tatar z wodorostów: 5 łyżek mieszanki wodorostów w płatkach, 1 posiekana szalotka, 1 posiekany ząbek czosnku, 3 łyżki orzeszków piniowych, 5 korniszonów, tuzin orzechów laskowych, 1 łyżeczka kaparów, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oleju konopnego Do dekoracji: kwiaty ogórecznika Dobrze wypłucz

Poczuj się lżej na diecie 1800 kcal

, dodaj ugotowany al dente makaron. 4. Danie posyp na talerzu posiekaną natką pietruszki. PODWIECZOREK 16:00 K: 326,4 B: 27,7 T: 20,4 W: 7,2 F: 4,4 WW: 0,6 SAŁATKA CAPRESE Oliwa z oliwek – 20 g (2 x łyżka) Bazylia (świeża) – 5 g (5 x listek) Ser mozzarella (bez tłuszczu) – 80 g (5,33 x

Sofrito

zostawiana bez urozmaiceń. Wzbogacana jest dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub fenkułu (we Włoszech), papryki w proszku (w Hiszpanii), miąższu pomidorów (na południu Francji), ostrej papryki (w Portugalii). Lista nie ma końca. Marchewka, pietruszka, łodygi lub korzeń selera, tymianek, nać kolendry

Jedzenie na czasie: Marchewkowe chipsy z tymiankiem

Nagrzej piekarnik do 185 st. C. 4 dorodne, równe marchewki dokładnie wyszoruj. Za pomocą obieraczki pokrój je wzdłuż na wstążki. Przełóż do miski, dodaj 4 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę drobno posiekanych listków tymianku. Dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Paski

Dynia piżmowa faszerowana

opakowaniu. Kaszę przełóż do miski. Dodaj małą, drobno posiekaną czerwoną cebulę, 12 drylowanych czarnych oliwek (odsączonych z zalewy), 12 przekrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 100 g pokrojonego w kostkę sera feta. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i

Sałatka z kalafiora z sosem jogurtowym

Niewielki kalafior oczyść z liści, podziel na różyczki. Przełóż do miski i zalej zimną wodą zakwaszoną sokiem z 1 cytryny (pozbędziesz się ukrytych owadów). Osusz kalafior na durszlaku (jeśli gotujesz różyczki - poczekaj, aż wystygną). Posiekaj 2 cebule dymki (białą część oraz szczypiorek) i pół

Majówka na balkonie

wodną albo chile chipotle z puszki i nacią kolendry. Pomysły alternatywne to pasta jajeczna z pokrojoną w kostkę cebulą usmażoną z curry i ostudzoną albo z estragonem i upieczonym, utartym na grubych oczkach burakiem. Posiekana natka pietruszki mile widziana w obu przypadkach

4 dania o niskiej zawartości FODMAP

oliwek extra virgin plus ilość potrzebna do natłuszczenia grilla, 1 łyżka świeżej natki pietruszki grubo posiekanej, tłuszcz kuchenny w sprayu zapobiegający przywieraniu 1. Zewnętrzny grill nastawić na dość silne grzanie i pozostawić na 10 do 15 minut. 2. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić

Potrawy na Wielkanoc. Wegańskie przepisy Eryka Wałkowicza

posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa. Potrawy na Wielkanoc. Prosty wegański żurek z pieczonym tempehem 1 porcja włoszczyzny, 1 litr wody, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 4 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 300 ml żurku

Jedzenie na czasie. Pęczak z awokado i truskawkami

, dymkę, 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki. Skrop 2 łyżkami oliwy, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj. Podawaj na umytej, osuszonej rukoli lub roszponce, posyp pokruszonym kozim serem. Minta od kuchni: Vollmers i wariacje na temat rabarbaru W ''Tylko Zdrowie'' czytaj: Wrzody. Jak je rozpoznać

Menu z książek. Jak smakują papatacze Pchły Szachrajki

wraz z imigrantami ze wschodniej Europy i dobrze się tam zaaklimatyzowały. A zjada się je z serkowymi pastami. Bajgle Baza do past: serek naturalny 250 g *2-3 łyżki majonezu *mały ząbek czosnku *sól, pieprz Dodatki do wyboru: wędzona makrela, sardynki w puszce, zioła: pietruszka, bazylia, estragon

Krem z kalafiora z pesto pietruszkowym

lekkiego bulionu z warzyw, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż kalafior będzie zupełnie miękki. Zmiksuj blenderem na krem (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wrzątku lub bulionu), dopraw białym pieprzem i solą. Gotuj przez 5 min. Przygotuj pesto: listki z pęczka natki pietruszki drobno posiekaj

Gotuj z "Ojcem chrzestnym"

zrobić dobry sos do spaghetti. * 400-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego* garść posiekanej natki pietruszki* 2 drobno posiekane szalotki* 1 jajko* 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki* 500 ml przecieru pomidorowego* 1 łyżka octu balsamicznego* 100 ml czerwonego wytrawnego wina* oliwa extra vergine

Jedzenie na czasie. Fattoush z letnich warzyw

2 pity opiecz na suchej patelni z obu stron i połam na kawałki. Pokrój 3 ogórki gruntowe i 3 pomidory w dużą kostkę, 1 czerwoną cebulkę w drobną kostkę i 6 rzodkiewek w plasterki. W misce połącz 4 łyżki posiekanej mięty, natki pietruszki, szczypiorku i dodaj warzywa. 4 łyżki oliwy extra virgin

Szkolna przerwa może być smaczna. Co dać dziecku na drugie śniadanie?

do podjadania? – Chipsy, ale domowe, np. z buraka, marchwi, korzenia pietruszki, selera, pieczone w piekarniku – podpowiada Somow. – Koniecznie doprawcie je ulubionymi ziołami (majerankiem, oregano, rozmarynem) oraz przyprawami, np. indyjską mieszanką garam masala. Innym sprawdzonym

Tabbouleh

witaminową, która budzi z zimowego snu. Orzeźwia i odchudza. Ostatnio żywię się tabbouleh. Wieczorem robię miskę sałaty. Wprawiłam się w odkrawaniu nożem skórki z pomidora. Ogórki po obraniu i usunięciu pestek łyżeczką kroję w równą, małą kostkę. Pietruszkę osuszam, a potem ostrym

Sosy serowe

Sos 1 - zimny 75 g posiekanych świeżych orzechów włoskich (im starsze, tym bardziej gorzkie), 1-2 ząbki czosnku, 150 ml oliwy z oliwek, 100 g sera gorgonzola, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Wymieszać dokładnie orzechy, czosnek, oliwę, pokruszoną gorgonzolę oraz sól i pieprz

Orkisz

. Kontrastowa i odświeżająca będzie sałatka orkiszowa z dużą ilością posiekanej naci kolendry, cytryną, chrupiącymi strużynami marchewki oraz białej kapusty. Inna opcja to orkisz z pokruszoną fetą, z rukwią wodną, koperkiem i zielonym groszkiem. W wersji rześkiej orkisz ląduje w salsa verde - zielonym ziołowym

Jedzenie na czasie. Pasta z wędzonej makreli

200 g wędzonej makreli oczyść z ości. Dodaj 1 płaską łyżeczkę gruboziarnistej musztardy, 2 łyżki jogurtu greckiego i 2 łyżki kremowego serka do kanapek. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, dopraw świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Ta pasta świetnie nadaje się

Pesto - pomysłów nie zabraknie

kolendry * 50 g posiekanych listków natki pietruszki * 2 łyżki orzeszków pinii * 2 łyżki nasion sezamu * 1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony * 2 łyżeczki startego świeżego imbiru * 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu * 1 łyżeczka soli * 120 ml oleju rzepakowego, oliwy albo oleju arachidowego Dymkę

Magia maggi

. Dodaj usmażone warzywa do gotujących się ziemniaków. Nad garnkiem z gotującą się zupą odrywaj palcami po małym kawałeczku ciasta i wrzucaj do wrzątku. Gotuj, aż kluseczki będą miękkie. Możesz doprawić maggi, lubczykiem lub posiekaną natką pietruszki.

Zielono mam w głowie

. Gdzie go szukać? Tu natura przychodzi nam z pomocą - w ciemnozielonych liściach. Mają go szpinak, szparagi, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, natka pietruszki, rzepa. Najlepiej spożywać warzywa na surowo, bez termicznej obróbki, w postaci sałatek czy zielonych koktajli. A gdy chcemy mieć

Żółta papryka faszerowana kaszą jaglaną

cebule i 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z pestek winogron, dodaj czosnek, cebulę i smaż przez 2 min. Dodaj łyżeczkę płatków chili. Smaż przez minutę. Kaszę odcedź, przełóż do miski i spulchnij widelcem. Dodaj cebulę z czosnkiem, pęczek posiekanej natki pietruszki, po łyżeczce listków

Miód

sezamem. 2. 0,5 kg średnich marchewek 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego ciemnego skórka starta z jednej średniej pomarańczy sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Obrane marchewki umieścić w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, posypać solą. Zapiekać w temp. 180 st. C przez

Barszcz, panaceum prawie na wszystko. Dzieje ulubionej zupy Polaków [PRZEPISY]

wiązankę solonego kopru i ząb roztartego czosnku. Gdy buraki miękkie, przecedzić smak, wybrać grzyby na uszka, buraki poszatkować, dodać kwasu burakowego i włożyć posiekane buraki. Aby barszcz miał piękny kolor, zafarbować można jeszcze utartym burakiem, następnie osolić, zagotować, wlać zrumienioną w

Marchewka w kolorze white satin

uprawami na naszych terenach, przypomina niemrawą pietruszkę. Za to pachnie zdecydowanie marchewkowo - i to właśnie ze względu na aromat była pożądanym ziołem przyprawowym, nim zadbano o powiększenie jej korzenia. Mniej więcej od XVI w. marchewką zajęli się Holendrzy. Najpierw

Katarzyna Bonda na słodycze jest nieczuła

oliwek 1/2 szklanki oleju rzepakowego suszona, grubo kruszona papryka czuszka lub papryczki piri-piri 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sól cytryna

Rosół polskich zesłańców smakuje zupą pho

rosół. Każdy może. I nie tylko od święta. Dorobili my się. Wywar był mętny. Na kurzych podrobach i korpusie. Dalej dało się rozpoznać siekaną marchew, pietruszkę i kapustę. Do tego ziarna kukurydzy i kurze mięso, zaś na samym wierzchu warstwa szczypiorku i posiekanej świeżej cebuli, którą żona sołtysa

Jedzenie na czasie: spaghetti z wędzonymi szprotkami i kaparami

(kapary i szprotki są słone). Wymieszaj, żeby sos pokrył makaron. Przed podaniem posyp garścią posiekanej natki pietruszki, skrop oliwą i sokiem z cytryny. W ''Tylko Zdrowie'' czytaj też: Leczenie raka po nowemu [INFORMATOR] Kto może wystawić zieloną kartę uprawniającą do szybkich badań? Czy naprawdę

Połknij tę żabę

hodowane tylko na niedużą, rzemieślniczą skalę. Za to dają mięso jakości dziczyzny. Trzeba je tylko spopularyzować. I hop, gotowe. Proste żabie udka 3 pary udek na osobę, 2-3 łyżki masła klarowanego, posiekany ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki

Koperek

nadzieniem boczkowo-serowym, zyskuje, gdy nadamy mu polski charakter, doprawiając koperkiem. Idąc tym tropem, 'spolszczyłam' kilka światowych hitów. Tabule bez natki pietruszki, mięty i kolendry, ale za to z masą kopru, drobno posiekanymi rzodkiewkami, odrobiną czerwonej cebuli i

Przypis 13

czosnkiem (2 ząbki) i cebulą. Po ok. 6 min dodaj marynowane kurki (100 g), łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrojone drobno mięso z kurczaka (600 g) dopraw, dodaj 2 jaja, suszoną jarzębinę (150 g), podlej łyżką wina. Przygotowany mus nałóż do piersi z kurczaka

Pstrąg

małej wiązce natki pietruszki, resztę natki posiekać. Cebulę, czosnek i boczniaki ułożyć obok ryb, zalać winem i rosołem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 20 min. Gotowe pstrągi wyjąć, trzymać w cieple. Sos znacznie odparować. Pstrągi podawać polane gęstym sosem, posypane natką

Przystanek tzatziki

cebula * pęczek natki pietruszki * ocet z białego wina, sól, pieprz * Cebulę pokrój w półplasterki, natkę pietruszki posiekaj. Oliwę wlej do miski, dodaj cebulę, natkę, sól, pieprz i ocet winny do smaku, wymieszaj, odstaw. u Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Miękkie i gorące obierz od razu, gdy tylko

Orzechy

nie dłużej niż pół roku. Po upieczeniu orzechy włoskie odstaw, aż całkowicie wystygną. Dopiero gdy będą chłodne, możesz je pociąć albo zmiażdżyć. Jeżeli tak nie zrobisz, staną się oleiste. Orzech 1. 200 g orzechów włoskich łuskanych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 200 ml oliwy z

Miód. Na zdrowie

2 ugotowane lub upieczone buraki, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki miodu gryczanego, 4 łyżki octu balsamico szczypta suszonego tymianku, sól, pieprz; do posypania: pestki granatu, kruszona feta, prażone włoskie orzechy, pikantne pestki dyni, posiekana natka pietruszki, czarnuszka

Karczochy

drobno posiekanego czosnku i posiekane liście szałwii (albo natki pietruszki). Gdy czosnek zacznie się rumienić, wciśnij do sosu sok z 1/2 cytryny, dodaj sól i pieprz. Podawaj na ciepło. 2 Na patelni rozpuść 150 g masła. Gdy zacznie bulgotać, dodaj

Polenta z rozmarynem, chili, parmezanem

materiał wyjściowy. Gdy do polenty dodamy przyprawy i zmienimy jej stan skupienia, z Giulietty Masiny zmieni się w ponętną Ginę Lollobrigidę. Przyprawy najlepiej przygotować zawczasu na patelni. Kombinacji jest mnóstwo: można zeszklić czosnek z chili i dodać drobniutko posiekany rozmaryn albo podsmażyć

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

mała główka kalafiora posiekana natka pietruszki, suszone oregano Połowę oliwy rozgrzać w garnku o grubym dnie. Dodać cebulę, seler i czosnek oraz przyprawy, podsmażyć, zeszklić. Zalać pomidorami, wlać trochę wody. Gotować powoli

Siedmioletni Leo poznaje smak kaparów [LETNIA SZKOŁA OJCÓW]

. Taka zmiana nazwy często stanowi dobrą zachętę. Nieszczególnie lubi też natkę pietruszki. Drobno posiekanej nie zje, ale w koktajlu - z dodatkiem miodu i soku z cytryny - bardzo chętnie. A taki koktajl to prawdziwa bomba witaminy C, bardzo ważna dla organizmu. Nie kupujemy gotowych soków, robimy je

Mar y montna

wytrawnego wina, 1,5 szklanki wywaru z ryb lub owoców morza, 2 listki laurowe, gałązki tymianku, 15 dużych krewetek bez skorup, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, cynamon Picada Garść łuskanych orzechów laskowych, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 herbatniki, oliwa Udka kurczaka z

Pod lupą: czy każdy produkt z ziarnami jest wartościowy?

. kaszy jaglanej, 3 cebule, 3/4 szkl. suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki węgierskiej pasty ze słodkiej papryki (np. Anna, Edes Piros), łyżka drobnych kaparów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho na średnim ogniu, mieszając. Gdy zacznie

Kiełki do jedzenia i picia

bekonu . pierś kurczaka grillowana i pokrojona . 4 posiekane dymki . 1 rozgnieciony ząbek czosnku . 100 ml oliwy z oliwek . półtorej łyżki soku z cytryny . pół łyżeczki utartego imbiru . 2 łyżki posiekanej pietruszki Do miski włożyć kiełki, bekon, pierś z kurczaka, dymkę

Trzy zupy

Naginasz się. Ćwiczysz. Zmuszasz. Życiowe sytuacje z WYJŚCIEM. Trudno odmówić. Lubisz zupy? EXIT - ruszaj. Idź za strzałką. EXIT 1 600 g świeżego szpinaku, 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 2 posiekane czerwone cebule, 3 pokrojone ząbki czosnku, 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chilli, po 2

Jak oszczędzić na jedzeniu? Mrozimy, kisimy, sami wyciskamy

kanapkową hoduję w doniczce na parapecie. Z trzech cebul za 1 zł mam szczypiorek, który skubię przez miesiąc. Z czterech małych pietruszek (2 zł) - natkę do zup i sałatek. Nasiona rzeżuchy kupiłam hurtowo w dyskoncie, kiedy była przecena (paczka po 58 gr). Doskonale zastępuje rzodkiewkę. W słoikach na wacie

Liczy się tylko odpowiedź na pytanie: smakowało?

tym było takiego fajnego? - Tego nie zrozumie nikt, dla kogo jest to tylko gotowanie. I choćbym opowiedział: "Ach, i jeszcze z boku posiekałem cebulę! A później zapiekłem papryki i obrałem! I mogłem zetrzeć jedną czwartą dużego kręgu parmezanu!", to i tak dla normalnych ludzi idiotyczna