nazwy potraw

Rozmawiał Grzegorz Giedrys

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Jak się robi fjuta? Trzeba ugotować cukrowe buraki pokrojone w kostkę, następnie włożyć je do szmacianego worka i dobrze odcisnąć w prasie. Wyciśnięty sok gotuje się aż do momentu, kiedy zmieni się w gęsty syrop

Gryfne frelki klachają, czyli o śląskich regionalizmach

Karminadle, krupnioki, gryfne frelki czy klachanie - te regionalizmy, choć dla większości Polaków pewnie niezrozumiałe, na Górnym Śląsku wciąż są powszechnie używane. Swoje regionalne nazwy mają m.in. popularne potrawy i przedmioty codziennego użytku.

Na obiad Turas, a na deser Murzyn. Kontrowersyjne menu gdyńskiej restauracji

W karcie gdyńskiej naleśnikarni Piqniq pojawiają się takie nazwy potraw jak "Murzyn", "Skośnooki", "Białas" czy "Turas". - Nie chciały mi te nazwy przejść przez usta - napisała zszokowana czytelniczka. Helsińska Fundacja Praw Człowieka: - Miało być to zabawne, ale jak widać, nie wszystkich to śmieszy.

Gratin z letnich warzyw

Gratin z letnich warzyw

wieku uwagę przeniesiono na wierzch potrawy i nazwę 'gratin' zaczęto odnosić do tego, co zapieczone i zrumienione od góry. Danie podaje się na stół w naczyniu, w którym się zapiekało. Powinno mieć płaski spód i ścianki wysokości ok. 6 cm. Może być owalne, okrągłe lub kwadratowe, byleby miało sporą

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

przytomności oraz zawału - dodaje specjalista. Pełen skład potraw z wyróżnionymi alergenami W grudniu weszły w życie przepisy unijne nakładające na właścicieli restauracji obowiązek precyzyjnego informowania o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych. - Z art. 44 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

Warmińsko-mazurskie. Wybrano najlepsze produkty i potrawy regionalne

W niedzielnym finale uczestniczyli zwycięzcy lokalnych konkursów kulinarnych, promujących tradycyjne potrawy regionu i żywność naturalną. Główną nagrodę w kategorii firm gastronomicznych otrzymała potrawa pod nazwą "szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutą cynamonu oraz chrzanowym

Przez serce do żołądka

Przez serce do żołądka

, nerki i zaczęli myśleć, jak przedstawić podroby w zupełnie nowej, bardziej apetycznej formie. Trochę na przekór własnym przyzwyczajeniom i gustom kulinarnym wciąż próbowali kolejnych potraw z ozorków, języczków i ogonków. Zmieniali, ulepszali, doprawiali. W końcu wymyślili. - Zdecydowaliśmy się pójść

Watykan. Papież podjął koszernym obiadem delegację rabinów z Argentyny

Amit Dabush, właściciel znanego lokalu znajdującego się niedaleko rzymskiej synagogi powiedział po obiedzie wydanym w czwartek przez Franciszka w Domu świętej Marty, że spróbował on wszystkich dań, jakie zaserwowano. Obiad składał się z klasycznej potrawy stołecznego regionu Lacjum, czyli

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

ciekawsze koncepty restauracyjne pełne wspaniałych potraw, z coraz lepszą obsługą, i ludzi z pasją stojących za tymi przedsięwzięciami. Akurat gastronomicznie Polska rozwija się w bardzo dobrym kierunku i tempie. Czego zatem brakuje? Po pierwsze, autentyczności, po drugie, wykwalifikowanej kadry młodych

Lubelskie. Kolejne potrawy i specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

. Prawdopodobnie z powodu licznych potraw z niego przyrządzanych mieszkańców Karczmisk nazywano w okolicy Bobrami. Tę tradycję podtrzymuje m.in. miejscowy klub sportowy, który przyjął nazwę "Bobry". Na listę wpisany został także wypiekany od 1964 r. w Baranowie chleb żytni tradycyjny, do którego

Wigilia łemkowska - zanikająca tradycja

wykonane z kolorowego papieru, zdobione świeczkami, cukierkami i łańcuszkami. Przystrajano również gałązki jodłowe kolorowymi wstążkami i tak przygotowane umieszczano na ścianach obok obrazów. Do tradycyjnych, świątecznych potraw Łemków należy kutia będąca mieszaniną gotowanej pszenicy z makiem, miodem i

UOKiK kontroluje bary szybkiej obsługi. Sporo zastrzeżeń

UOKiK kontroluje bary szybkiej obsługi. Sporo zastrzeżeń

wcześniej poinformować konsumenta. Burger wołowy, czyli wieprzowy Jeden na dziesięć kontrolowanych lokali oszukiwał, wydając potrawę z innym składnikiem niż podawany w menu (jak w przypadku potrawy sprzedanej jako "cielęcina curry z ryżem i surówką", w której znajdowało się mięso wieprzowe zamiast

Francja.Ustawa przeciw daniom z mikrofalówki w restauracjach

roku, po stworzeniu projektu ustawy, federacja restauratorów Synhorcat przeprowadziła sondaż, w którym 31 proc. restauratorów przyznało, że przynajmniej niektóre z potraw w ich lokalach to dania gotowe. Dwie trzecie z nich uznało, że gdyby musieli ujawniać prawdę o tych daniach, to zdecydowaliby się na

Rusza akcja promująca produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce"

Małopolski, gdzie podczas lokalnych imprez plenerowych trwać będą prezentacje połączone z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które przygotują potrawy z wykorzystaniem rodzimych produktów regionalnych

Na pokazie cudownych garnków

Na pokazie cudownych garnków

same. Pokaz W marcu zadzwoniła do mnie telemarketerka z pytaniem, czy wezmę udział w kwietniowym pokazie gotowania w supernowoczesnych garnkach. Dostałam pocztą zaproszenie. Obiecywano degustację wyśmienitych potraw i możliwość kupienia supergarnków. Na miejscu miałam otrzymać prezenty: zegarek i robot

Rok w Prowansji , Mayle, Peter

Ja się nie odważyłem. Proponowano mi to kiedyś w londyńskim pubie i później w całkiem nawet przyzwoitej restauracji, ale organizm się nie przemógł. Diabli wiedzą, z czego była ta ryba... I jeszcze mdlący zapach tłuszczu... Peter Mayle okazał się nietypowym Anglikiem. Tylko raz fish and chips mu pos

Wystawa "Boże Narodzenie na Mazowszu" w skansenie w Sierpcu

słomy i bibuły, w tym kolorowymi łańcuchami, a także orzechami i piernikami. W jednej z chałup z wyposażeniem z przełomu XIX i XX wieku pokazano staropolską wieczerzę wigilijną. Na przykrytej białym obrusem ławie stoją misy z jadłem. Zazwyczaj - jak zaznacza Rumiński - było to kilka potraw, a ich

Zachodniopomorskie. IV Spotkania Literackie od czwartku w Darłowie

potrawy występujące na srebrnym ekranie". Miejscem spotkań z autorami będzie hala namiotowa stojąca przy w okolicach hotelu "Apollo" przy ul. Kąpielowej. Dyskusje poprowadzą redaktorka wydawnictwa Znak Ewa Bolińska i dziennikarz Tomasz Kosiorek.

Regionalne produkty i kuchnia z XVIII wieku na Festiwalu Dobrego Smaku

. Należą do nich m.in. oscypek, andruty kaliskie, jabłka grójeckie, truskawka kaszubska i olej rydzowy. Podczas imprezy organizatorzy chcą odtworzyć potrawy kuchni polskiej z XVIII w. i przystosować je do obecnych gustów, a część programu poświęcona ma być winom. "Oficjalnym sommelierem festiwalu

Znana gotująca blogerka wydaje książkę z przepisami

Znana gotująca blogerka wydaje książkę z przepisami

. Początki były trudne, ale po kilku latach w kuchni bezmięsnej doszła do perfekcji. To, co robi teraz, to swego rodzaju sztuka - kreuje nowe połączenia i potrawy, inspiruje innych, bawi się smakami. Jej blog "Jadłonomia" (nazwa od ekonomii jedzenia, czyli wykorzystywania resztek w kuchni) ma

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

hummusu i falafele serwowane z libańskim specjałem - marynowaną rzepą. Genialnym wynalazkiem Bejrutu są falafele nadziewane wegańskim serem, ale są też tradycyjne arabskie potrawy, m.in. faszerowany orzechami bakłażan, świetna bakalava i kawa z kardamonem. Ul. Senatorska 40, otwarte: pon.-śr. 8-22, czw

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

po przejrzeniu Google'a mogę zaręczyć, że to kucharz celebryta jakich mało. Jego restauracje zdobywają gwiazdki Michelin z równą łatwością jak niemowlę mówi: "gu, gu". Novelli będzie gotował potrawy ze składników pochodzących z Aldiego. Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne, jakby się

"No pain no game" - wystawa w krakowskim Bunkrze Sztuki

przygotowany przez Linę Meyer - artystkę uprawiającą tzw. food design czyli projektowanie jedzenia. Jak sama artystka podkreśla nie jest to wymyślanie niezwykłych potraw czy stylizacja dań na talerzu, ale chodzi o nawiązanie poprzez jedzenie i sposób jego podania do tematyki wydarzeń, na których potrawy

E-klerka

couchsurfing, serwis, przez który podróżnicy wyszukują tanie miejsca do spania. Kitchensurfing nie polega na wynajmowaniu kuchni, ale znalezieniu człowieka, który ugotuje potrawy zgodnie z zasadami twojej aktualnej diety, nauczy piec chleb, urządzi imprezę. Zrobi zakupy, przygotuje, pozmywa, rozbawi. Niektórzy

MŚ 2014 - atrakcje brazylijskiej kuchni

"Lubię brazylijską kuchnię, choć jest bardzo słodka, albo ... bardzo słona. Do moich ulubionych potraw należą te z owocami morza, jak moqueca. Lubię też feijoadę. Także coś słodkiego - brigadeiro czy mousse de maracuja. I oczywiście owoce. Jest ich mnóstwo..." - powiedziała PAP Louise

Krakowianie i turyści obchodzili Święto Rękawki

pokazy codziennych zajęć naszych przodków, prezentacje dawnych obrzędów - m.in. rekonstrukcja słowiańskiego pochówku (tryzna), tradycyjnego rzemiosła, tańce, wróżby wiedźm, degustacja potraw przyrządzonych według średniowiecznych przepisów. "Jak co roku największym zainteresowaniem cieszyły się

Białoruś. Prawosławni szykują się do postnej wieczerzy

stare wywołałoby biedę. Podobnie jak u katolików do jedzenia przystępowano po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki. Pod obrus kładziono trochę siana, zaś przy stole zostawiano jedno wolne miejsce. Wśród potraw można było znaleźć naleśniki z miodem czy postne pierogi z grochem, ziemniakami i

Karczma fantasy zostanie otwarta w sobotę w Katowicach

magii współczesnej. Wykład o "Historii alkoholi", wygłosi jedna z czołowych postaci polskiej fantastyki - Andrzej Pilipiuk. Podczas uroczystego otwarcia karczma zaserwuje potrawy, pod których fantazyjnymi nazwami kryją się autentyczne przepisy kuchni średniowiecznej. To na otwarcie, bo w

Konkurs na święta

Wystarczy przesłać na adres marketing@bezdroza.com.pl nazwę potrawy oraz kraj i region jej pochodzenia. Mile widziany, choć nieobowiązkowy, jest też przepis i zdjęcie. W temacie e-maila należy wpisać "Konkurs kulinarny", trzeba podać imię i nazwisko, numer telefonu i adres e-mail. Termin

W Wałbrzychu dwie "Igły" przy wigilijnym stole

. Przydomek też przeszedł z ojca na syna" - poinformował. Jak przyznał Janusz Ignaczak, z potraw wigilijnych najbardziej przepada za karpiem w galarecie, a ze świątecznych ciast wyróżnia makowca. "Natomiast Krzysiek narzucił sobie kulinarny reżim. Zapewne barszczu z uszkami nie odmówi, ale trzeba

Podkarpacie. Ponad 22,5 mln zł dla regionu na unijny program Ryby

udostępnia cenne eksponaty związane z dziedzictwem kulturowym tej grupy etnicznej, która zamieszkiwała te tereny. W muzeum odbywają się m.in. lekcje muzealne i projekcje filmów o tematyce regionalnej. Wraz ze zwiedzającymi placówkę przygotowywane są też regionalne potrawy, w tym z ryb przy wykorzystaniu

Sos z wątków kulinarnych i kryminalnych [FELIETON KURKA]

gotowanie. Powiedzieć, że Pepe Carvalho nie stroni od podniebiennych radości, to nie powiedzieć nic. We wszystkich utworach właściwie co kilka stron pojawiają się opisy posiłków, nazwy potraw, a także szczegółowe instrukcje ich wykonania. Co przy tym ciekawe, kulinarnym eksperymentom i wyprawom, a także

Ciężkie czasy w wersji glamour - siedź cicho i pracuj

szyld. Potrawy w tych knajpach są biedaluksusowe, a robotnicze menu - burgery, frytki, kiełbaski - pod "wojennym" wyglądem skrywa odpowiednio wysokie ceny. W Polsce powoli podlegamy tym samym procesom. Nowa, wstępująca, wyrafinowana klasa miejska pragnie poczuć dreszcz autentyczności, czerpać

Jurek Ogórek kiełbasa i sznurek

nie o potrawach, ale o nazwach potraw i produktów.Muszę ją przeczytać.- Ja muszę napisać.Pewnie wolałbyś czytać, niż pisać. Ja odkrywam potrawy właśnie dzięki nazwie. Zawsze prosiłem mamę, żeby ugotowała groch z kapustą, ponieważ tak fantastycznie to brzmiało.- Cicer cum caule - po łacinie brzmiało to

Małopolskie. Ponad 12 tys. turystów odkrywało Beskid Wyspowy

Gospodyń Wiejskich, częstujące potrawami regionalnymi. Na koniec sezonu 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Beskid Wyspowy to część Beskidów Zachodnich, położona pomiędzy doliną Raby a Kotliną Sądecką na terenie województwa małopolskiego

Szałowa szałwia

trzeba ich używać w rozsądnych ilościach. Stosowane z umiarem podnoszą smak sałatek, zwłaszcza z pomidorów, a także makaronu, potraw z kapusty i grochu, mięs, a nawet ciast i deserów. Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik "Na Pamięć". W tym numerze: Kto rano wstaje, ten jest

Chrystus się rodzi. Wigilia Bożego Narodzenia w prawosławnych domach

słodyczy (powodzenia) i postne potrawy. Prawosławni mają kilka nazw wigilii. Mówią na nią m.in. nawieczerie lub soczelnik. Ta druga nazwa pochodzi od "socziwa", czyli gotowanej pszenicy polewanej miodem, która była poprzednikiem obecnej kutii. Zwykle po całonocnym nabożeństwie Bożego Narodzenia i

Cebularze? Wszyscy wiedzą, że tylko w Lublinie

tworzenia potraw, bo chyba najbardziej interesujące były ich nazwy. Psiocha na przykład, to gotowane ziemniaki, do których dodawano pszenną mąkę i sól. Następnie należało utłuc kartoflaną masę, wzbogacić ją smażonym boczkiem i jedząc - maczać w śmietanie. Z lokalnych pomysłów warto też wspomnieć

Purpurowy Orestes z miasta duchów [felieton Jerzego Mazgaja]

, ze zrównoważonymi taninami. Będzie pasować do sycylijskiej pasty czy innych pikantnych potraw. Jeśli wybierzemy się do prowincji Trapani, do Valle del Belice, skąd pochodzi nasz "Orestes", zapewnijmy mu towarzystwo ciemnego chleba z Castelvetrano, wypiekanego w piecach opalanych liśćmi

Poznań. Obchody imienin ulicy Święty Marcin

pochodziła z 1937 r. i wyprodukowała ją "Lubelska Wytwórnia Samolotów". Jak powiedział PAP serwujący potrawy z zabytkowej kuchni Wojciech Minczykow, w polskim wojsku w II RP było mnóstwo kuchni pochodzących z armii byłych państw zaborczych. "Ta jest najstarszym zachowanym egzemplarzem

Hiszpania.Ostatni obiad w najlepszej na świecie restauracji elBulli

;dekonstrukcję" potraw, Adria zamykał swoją restaurację na pół roku i zajmował się eksperymentowaniem i wymyślaniem kolejnych zwariowanych potraw w rodzaju musu z kartofli czy piankowego koktajlu o smaku grzanki z pomidorem lub marynowanych płatków róży z karczochem. elBulli, liczące 50 miejsc, stało się

Sól działa jak narkotyk. Fragmenty bestselleru "Cukier, sól tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze"

Paul Breslin, biolog i specjalista od psychologii eksperymentalnej Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, jest przykładem naukowca, który nie tylko wnikliwie analizuje produkty spożywcze, lecz także kocha jeść. "Kocham słone potrawy. Nie wiem, czy chodzi wyłącznie o psychologiczną nagrodę

Nowa pasja Chińczyków - muzea kulinarne

nocnego życia, tętniących życiem placów targowych i wspaniałego jedzenia. Dziś w muzeum można oglądać rekonstrukcję jednej z najsławniejszych uczt w historii Chin - uczty Man-Han, wydanej na dworze dynastii Qing. Składała się z ponad stu dań kuchni mandżurskiej i Han (chińskiej), a potrawy - serwowane

MEN: ponad 1120 opinii do drugiej części "Naszego elementarza"

Narodzenia nigdzie nie pada ich nazwa, jest za to mowa o przygotowywaniu ozdób choinkowych, szykowaniu i pakowaniu prezentów, pieczeniu pierniczków oraz o świątecznych zakupach, w tym o kupowaniu drzewka. Nazwa zgodnie z postulatami została dodana. Z kolei, gdy mowa o potrawach na wieczerzę tata informował

Książka kucharska z XVII wieku trafiła do sprzedaży

. "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" można kupić w sklepie internetowym ( www.wilanow-palac.art.pl ) lub w administracji Muzeum - tel. 22 651 64 47. Cena to 70 zł.Zostań fanem serwisu warszawa.gazeta.pl na Facebooku

Małopolskie. Turyści ruszają odkrywać Beskid Wyspowy

, twórcy ludowi oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które będą częstować potrawami regionalnymi. Na koniec wędrówek 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Dla turystów ośrodki turystyczne Beskidu Wyspowego przygotują atrakcyjną ofertę "Weekend za pół ceny

Odsłonili pierwszy pomnik knajpy w Warszawie

posilić, przespać i przygotować konie. Po uroczystości odsłonięcia tablicy w Parku Szczęśliwickim odbył się Festyn Ziemniaczany, gdzie można było spróbować potraw zrobionych z ziemniaków, a także wysłuchać recitalu Jerzego Filara "Dawnych Wspomnień Czar" i obejrzeć spektakl muzyczny "

Kto nas wciągnął w mięso [Z HISTORII GOTOWANIA]

pokojowe, dają się kontrolować samicom, które za pomocą seksu rządzą w stadzie, żywią się głównie owocami i innymi roślinami. Czasem tylko ubogacają dietę owadami, pędrakami, gryzoniami. Homo erectusowi zawdzięczamy więc bardziej urozmaiconą i kaloryczną dietę - także z powodu ognia, bo ugotowane potrawy

Pytanie do lekarza: Na języku mam białe plamy. Jak to wyleczyć?

kwaśne potrawy) albo niektóre leki. Podejrzewa się związek z alergią, łuszczycą i tło psychogenne. Warto wykonać podstawowe badania (morfologia krwi obwodowej, badanie ogólne moczu), ewentualnie ocenić gospodarkę żelazem - stężenie żelaza w surowicy oraz całkowitą zdolność wiązania żelaza (TIBC) lub

Groźny i życiodajny oksydan, czyli monotlenek diwodoru

| Tak, to woda. Ludzkie ciało zawiera jej nawet do 78 proc. i traci jej od 800 ml do ponad litra dziennie. Do uzupełnienia tej ilości wystarcza zwykle ta wypijana w kawie czy herbacie oraz zawarta w potrawach. Wbrew popularnemu mniemaniu nie musimy pić żadnej konkretnej ilości czystej wody dziennie, bo

Namaste: Topią gości w tsunami potraw, ale jest pysznie

pozycji w karcie to stanowczo za dużo nawet na moje możliwości. Ale też jeśli chodzi o gust współczesnej gastronomii. Nie rozumiem maniery panującej w większości hinduskich restauracji, by topić gości w tsunami potraw. Nie chce mi się przedzierać przez niezrozumiałe nazwy i słabo zauważalne niuanse i, tak

Gdzie zjeść na mieście bez mięsa? [NASZ PRZEWODNIK]

tyle wspaniałych potraw można przygotować z jarmużu, wężymordu, topinamburu, a nawet pokrzywy i mniszka lekarskiego - wylicza Marta Dymek, autorka popularnego bloga jadłonomia.com, poświęconego kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. I dodaje, że nawet pospolite warzywa można potraktować w ciekawszy

Poznań. 11 listopada imieniny ul. Święty Marcin

. W ramach odbywającej się tego samego dnia "Gęsiny na Imieninach" zaplanowano prezentacje kulinarne, zabawy dla dzieci i występy artystyczne. Serwowane będą też potrawy z gęsiny. Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu powiedział PAP, że warto promować gęsinę w

Labirynt ze spółkami z pokazami garnków w tle

Białymstoku. Te same. Pokaz W marcu zadzwoniła do mnie telemarketerka z pytaniem, czy wezmę udział w kwietniowym pokazie gotowania w supernowoczesnych garnkach. Dostałam pocztą zaproszenie. Obiecywano degustację wyśmienitych potraw i możliwość kupienia supergarnków. Na miejscu miałam otrzymać prezenty

Jak smakuje 170-letni szampan? Wyłowiono go z Bałtyku, płynął z Niemiec do Rosji

ludzie byli znacznie bardziej łasi na słodkie potrawy i napoje. Szampan z bałtyckich butelek był prawdopodobnie typowy dla tamtego okresu. Zawierał ponad 14 proc. cukru! Z drugiej strony statek z transportem szampana zatonął w czasie podróży z Niemiec do Rosji, a Rosjanie lubili pić bardzo słodkiego

Wielkanoc w kaloriach. Jak świętować i nie przytyć

sobie pasztetu czy mazurka. Ile razy w roku masz je na stole? Zdecydowanie odradzamy rezygnowanie z tradycyjnych potraw. Wpędzisz się tylko w zły nastrój, a po całym dniu postu wieczorem urządzisz sobie prawdziwą ucztę. O wiele sensowniej jest rezygnować z tego, co jadasz często, np. nie objadaj się

Małopolskie. Turyści znów będą odkrywać Beskid Wyspowy

miejscowościach zaprezentują się zespoły regionalne, kapele, twórcy ludowi oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które będą częstować potrawami regionalnymi. Na koniec wędrówek 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Dla turystów ośrodki turystyczne Beskidu Wyspowego

Burgery już niemodne. Teraz przepisy babć [TRENDY 2014]

tylko smakami i recepturami, ale też tym, co mówi o nas to, co jemy, i dlaczego niektórych potraw boimy się spróbować. Tajemnica kandyzowanych fiołków - Pamiętasz książkę Zośki Papużanki "Szopka"? Tam jedzenie to nie tylko posiłek: to sposób wyrażania uczuć, ale też narzędzie kontroli. Polska

Zielona Góra zaprasza na "Winobranie" - święto wina i miasta

sąsiednich gmin. To właśnie w tym miejscu będą odbywały się prezentacje kulinarne z regionalnymi potrawami i napojami w rolach głównych. Uroczyste otwarcie imprezy nastąpi w sobotę o godz. 14 na scenie winiarskiej przy zielonogórskim Ratuszu. Tam prezydent miasta Janusz Kubicki przekaże symboliczną władzę

Gry i zabawy Wielkanocne w lany poniedziałek w skansenie w Sierpcu

;Wielkanoc na Mazowszu", czyli ekspozycje przygotowane w zabytkowych chałupach z przełomu XIX i XX wieku oraz we wnętrzach dworu, gdzie prezentowane są świąteczne dekoracje, palmy i pisanki, tradycyjne potrawy, a także święcone chłopskie i dworskie. Na wystawie można zobaczyć jak wyglądało wielkanocne

Fenomen stołówek. Czy sposób podawania potraw może być kwestią polityczną?

nazwy potraw na takie najprostsze - "ryba z ziemniakami", "wieprzowina z ryżem". Żeby wyeliminować skojarzenia z kapitalizmem. Wszystkie kucharki, z którymi rozmawiałam, powoływały się na książki zatwierdzone odgórnie "przez Moskwę". Najpopularniejsza była wielka, gruba

Małopolskie. Rozpoczyna się odkrywanie Beskidu Wyspowego

organizowany w lipcu Festiwal Kultury Beskidu Wyspowego "Beskidzkie Rytmy i Smaki", na którym w ośmiu miejscowościach zaprezentują się zespoły regionalne, kapele, twórcy ludowi oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które będą częstować potrawami regionalnymi. Na koniec wędrówek 14 września zaplanowano IV

Wigilia bez karpia, noc bez pasterki, grudzień bez śniegu?

Agnieszka obchodzi dwie Wigilie. Mieszka w Chicago. Kiedy 24 grudnia wstaje z łóżka, od razu ubiera się w strój wieczorowy. Siada przed komputerem. Gotowa. Włącza kamerkę. Łączy się z Polską. Na ekranie widzi wigilijny stół pokryty białym obrusem i uginający się od potraw. Widzi wujków, ciotki

Winny miastu 33 mln zł Adam Gessler znów zaprasza na obiad

"Oddajcie nam U Kucharzy", internauci też fetują otwarcie lokalu. "Kochani! Nasze prośby zostały wysłuchane i U Kucharzy nam oddane! Restauracja otwarta została na ul. Długiej 52. Nowe miejsce tworzą ci sami ludzie, a w menu znajdziemy nasze ulubione potrawy!" Dzwonimy do restauracji

Piknik w drodze na front

restauracja - mauzoleum Ukraińskiej Powstańczej Armii stylizowana na podziemny partyzancki bunkier. W menu potrawy w stylu wojenno-okupacyjnym: pierwsza komunia bohaterów, wieczór leśnego gauleitera, partyzancka rozkosz, radość batalionu Nachtigall. Pod tymi nazwami kryje się jednak swojska zupa grzybowa

Kałasznikow, kałasznikow... czyli Maciej Nowak w Banjaluce

, żyjącą sentymentem do byłej Jugosławii. Nowa - przyciągnie młodszych, którzy lubią połączenie klimatów klubowych ze świetnym bałkańskim korytem, ale w wydaniu nowoczesnym i fantazyjnym. Pani Ania szykuje kluseczki w typie galuszek Tradycyjne chorwackie i serbskie produkty i potrawy traktowane są tutaj

11 powodów, dla których warto jeść jajka

preparowane na potrzeby przemysłu spożywczego, ale przyznajcie sami, że kogel-mogel ucierany z "żółtka płynnego pasteryzowanego" kupowanego w postaci półpłynnej masy na kilogramy zabiera tej potrawie przynajmniej połowę uroku. Pozostaje zaryzykować albo pożegnać się z koglem-moglem na stałe. W

26 lipca w Gdańsku rozpocznie się Jarmark św. Dominika

, którzy mają zorganizować Norweski Targ Rybny i pokaz przygotowywania potraw. Bojanowski uważa, że jedną z największych atrakcji tegorocznego jarmarku będzie największe w Europie mobilne koło widokowe, które na czas imprezy stanie na Wyspie Spichrzów. Koło widokowe ma 55 metrów wysokości. Do każdej z 41

Wigilijny stół Sarmatów

przedświąteczna biesiada zyskiwała więc nazwę od niecodziennej potrawy - przyrządzanej na słodko pszenicy z bakaliami. Zgodnie z zasadami ścisłego postu do jej przygotowania nie używano produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, śmietany, sera i jaj. Znaczyło to, że przygotowywanie deserów, a zwłaszcza ciast

Wigilijny stół Sarmatów

przedświąteczna biesiada zyskiwała więc nazwę od niecodziennej potrawy - przyrządzanej na słodko pszenicy z bakaliami. Zgodnie z zasadami ścisłego postu do jej przygotowania nie używano produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, śmietany, sera i jaj. Znaczyło to, że przygotowywanie deserów, a zwłaszcza ciast

Czy jesz zdrowo? Zapytaj babcię. Ona będzie wiedziała

za dużo - jeszcze więcej), * przekąsek, tylko pełne posiłki, * nie warto najadać się do syta, bo sygnał o sytości trafia do mózgu dopiero po mniej więcej 20 minutach. Za to warto jeść: * wolno, bo wtedy lepiej czujemy smak - badania wykazały, że jeśli jemy wolno, to zjemy mniej tłustej potrawy

My'o'tai: Odkrycie i objawienie. Tajlandia w stylu skandynawskim

gastronomików robi wszystko, by dodatkowo ułatwić wykonywaną przeze mnie pracę: otóż ustawiają menu według tych samych zasad. Wprowadzają do nich identyczne produkty, potrawy, co sprawia, że niemal z tygodnia na tydzień można stać się znawcą określonego typu kuchni. Mnie tak się zdarzyło przy okazji kuchni

MeiAsia - sklep dla miłośników azjatyckich specjałów

Są tu produkty spożywcze z Chin, Japonii, Tajlandii, Filipin, Wietnamu, Indonezji czy Indii oraz akcesoria potrzebne do przygotowania i podania przygotowanych potraw. - W MeiAsia kładziemy nacisk nie tylko na przyprawy azjatyckie czy półprodukty, ale i na świeże zioła sprowadzane raz w tygodniu z

Babski wieczór u szefowej kuchni Lili [WIDEO, ZDJĘCIA]

zimowy nastrój. Poza tym to dania lekkie, kobiece. Dziewczyny przyniosą białe wino - mówi Liliana. Nie bez znaczenia był również czas przygotowania potraw: - Mało kto ma czas na wielogodzinne ślęczenie w kuchni. Przy dobrej organizacji pracy te trzy dania przygotujemy w godzinę - zapewnia. Babski wieczór

Termos: iPhone końca XIX wieku

przez równomiernie rozłożone na terenie kraju aglomeracje liczące jedynie po 50-75 tys. mieszkańców, które - jak uważał - zapewniają optymalne warunki życia. Każda taka aglomeracja miała tworzyć kolektyw dbający o wszelkie potrzeby człowieka. Nikt nie będzie gotował potraw, tylko gigantyczna kuchnia

Gastronauci.pl sprzedani. Kupują Hindusi z Zomato

. Z punktu widzenia użytkownika Gastronautów nowością będzie na pewno warstwa społecznościowa. Będzie można obserwować znajomych na Zomato i sprawdzać, które potrawy smakowały im w których lokalach, przesyłać sobie rekomendacje. Firma pod nowym szyldem w ciągu tego roku ma zatrudnić 75 osób. Obecnie

Sobota w TV: Russell Crowe, Rachel McAdams i "Sierpień w hrabstwie Osage" [POLECAMY]

Breslin20:00 | TVN (także niedziela 12:05) Catherine Zeta-Jones gra Kate, surową szefową kuchni w modnej nowojorskiej restauracji, z pasją poświęcającą się przyrządzaniu wyszukanych potraw - oczywiście kosztem życia osobistego, które jest w zaniku. Ale oto w jej samotniczym życiu zachodzą radykalne zmiany

Sofrito

lokalnych. Na Karaibach i w Ameryce Południowej jest bogatsze, barwniejsze. Czasem miksowane, przygotowywane w dużych ilościach i przechowywane w lodówce, by oszczędzić czas.Termin "sofrito" funkcjonuje też jako nazwa własna skończonej potrawy. W Hiszpanii tak bywa nazywany prosty sos pomidorowy

Kuchnia Sarmaty

potrawy przyrządzane z manny zaczęły być rarytasem, bo stała się ona droga (podobnie zresztą jak ryż - kosztowne ziarno z egzotycznego świata).Obok manny jadalnej zbierano i uprawiano setki innych roślin, których dziś na stołach nie uświadczymy - zarówno warzywa zielne, przyprawy, jak i jarzyny korzeniowe

Tak świętuje prawica: "Gazeta Polska" i Radwańska na Balu Niepodległości. Salonik VIP za 485 zł

do płatnych barów z jedzeniem i napojami, prezent przy wyjściu. Po dopłaceniu 110 zł uczestnik balu dostaje dostęp do serwisu kelnerskiego i kulinarnego (w karcie polecanie przez Mikołaja Reya białe i czerwone potrawy oraz napoje). Za 485 zł można zarezerwować miejsce w saloniku VIP. Bal jest

Proszę słonia

kobiet, które wspólnie gotowały tradycyjne dla południowych Indii potrawy, i wyglądało na to, że w Kerali gotują tylko kobiety.Jeszcze dwa pokolenia wstecz kobiety w Indiach pracowały na roli, opiekowały się domem, dziećmi i właśnie gotowały. Dhanja tłumaczy: - Do niedawna rodziny mieszkały razem. Czyli

Jolka nr 104

wiersza Słowackiego "W pamiętniku Zofii Bobrówny" - siwek w puszce - sklep sprzedający gotowe potrawy - sówka ..., motyl nocny pasujący jak ulał do tego diagramu - stan z Des Moines - strefa taksiarzy - streptomycyna lub penicylina - stroje z wieszaków zakonnych - szczelina powstała w skale

Co kraj, to obyczaj, czyli jak Boże Narodzenie obchodzą na świecie

Pawłowiczkach na Opolszczyźnie, zdziwiło go, że trzeba tyle jeść. Zapewnił jednak, że święta w Polsce i nasze wigilijne potrawy bardzo polubił. Np. barszcz z uszkami. "Ale musiałem się nauczyć go jeść, bo dla Holendrów ten smak jest kompletnie niecodzienny. Dziś smakuje mi wszystko poza karpiem"

Jad na rzymskim dworze

kilku starożytnych - że cesarz został otruty poprzedniego dnia podczas wieczornego posiłku. Przypuszczano, że jad znalazł się w jego ulubionej potrawie przyrządzanej z grzybów. Inni twierdzili, że kiedy zaczął wymiotować, przyboczny lekarz włożył mu do gardła pióro umoczone w silnej truciźnie. Ale to

Kolejne produkty tradycyjne z województwa zachodniopomorskiego

wytwarzany w Nieborowie niedaleko Pyrzyc. Przepis na potrawę przywieźli na Pomorze Zachodnie po drugiej wojnie światowej osadnicy z Kaszub. Tradycję wypieku kontynuuje Edyta Pajor, której przekazali go dziadkowie. Jak powiedziała PAP, niepowtarzalny smak to zasługa dwukrotnego pieczenia, suszonych grzybów

Polskie firmy dostarczały koninę zamiast wołowiny?

zeszłego tygodnia. Kontrola ma wykazać, skąd pochodziło mięso i dokąd było wysyłane. Jarosław Naze zwraca uwagę, że ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, w którym miejscu łańcucha dostaw doszło do zafałszowania składu mięsa. Skandal z koniną dodawaną do potraw i sprzedawaną jako wołowina wybuchł początkowo

Co ty wiesz o grillowaniu?

Od czego zaczynamy grillowanie? Od rozpalenia tych niemal niepalnych węgli. Do tego potrzebna jest odpowiednia temperatura, i to działająca przez dłuższy czas. Wybieramy więc podpałkę - czy to w płynie, czy w kostkach. Ciekawe, ile osób czyta ostrzeżenie mówiące, by przed położeniem potraw odczekać

Sola w sosie śmietanowym

Wystarczy, że do soli w śmietanie dodasz winogrona, a potrawa zmieni smak i nazwę. Nazywać się będzie... sola w sosie Véronique Pewien rzymski restaurator Alfredo, nie mogąc wytrzymać braku apetytu swojej ciężarnej żony, postanowił do makaronu dodać parmezan, śmietanę i masło. Powstało danie

Podkarpackie.XI Karpacki Jarmark Turystyczny w Ustrzykach Dolnych

Krystiana Herby z Rzeszowa, a także konkursy i zabawy edukacyjne dla dzieci i dorosłych. Natomiast dla smakoszy koła gospodyń wiejskich i lokalni restauratorzy przygotują potrawy regionalne. Na jarmarku będzie można zobaczyć i kupić wyroby karpackich rękodzielników i artystów, m.in. rzeźby, biżuterię

Świętokrzyskie. Muzealny piknik rodzinny z Żeromskim i Sienkiewiczem

widzom filmoznawca, a oprawę muzyczną obu ekranizacji zapewni pianista. W przypałacowym ogrodzie będzie można zobaczyć wystawę ulubionych kwiatów Sienkiewicza i Żeromskiego, spróbować potraw, które lubili obaj pisarze, obejrzeć egzemplarze broni opisanej w Trylogii, "Popiołach" oraz "

Król z Piemontu

należy się solidna dekantacja, dajmy mu co najmniej godzinę. W tym czasie niech gotują się cięższe, tłustsze potrawy, bo barolo świetnie się do nich nadaje: do mięs, zwłaszcza duszonej wołowiny, ale też risotta czy tagliatelle z truflami lub ciężkich, dojrzałych serów. Prezes zarządu Delikatesów Alma

Jolka nr 89

do potraw - przezroczysty szal na damskim kapeluszu - przyrząd do pomiaru ilości tłuszczu w mleku - pseudonim Maniusia z powieści Bahdaja "Do przerwy 0:1" - ptak z podrodziny brodźców (nie tylko nogi ma czerwone) - rekinek z Morza Śródziemnego (anagram słowa "lipka") - remontowa

Naukowcy: Smakołyki Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu

celebrytów oraz obiadowych gotowców. Jak się okazało, bardziej zdrowe były dania z supermarketów. W porównaniu z nimi potrawy według przepisów gwiazd były bardziej kaloryczne (średnia dla jednej porcji to 605 kcal, gotowych obiadów - 494 kcal), zawierały więcej białka, tłuszczu (27,1 g wobec 17,1 g), a mniej

Magiel: Jemy rzeczy elementarne, bardzo dobrej jakości

panuje gastronomiczny freestyle lepiej zaglądać tam wcześniej niż później, kiedy może się okazać, że w kuchni pozostały już tylko resztki przygotowanych koło południa potraw. Magiel, ul. Stępińska 2, tel. 22 841 00 16, www.magielcafe.pl, czynny od wtorku do niedzieli, w poniedziałki nieczynny, toaleta

Europa przy stole

cuchnący, ale gdy go dodać w małych ilościach do potraw, podnosi ich smak. W czasach antycznych garum produkowano masowo, a najlepsze na Półwyspie Iberyjskim. Wytwórnie tego sosu znikały stopniowo pod koniec starożytności - być może dla nowych ludów ów smak okazał się nie do przyjęcia. Jednak nie tylko

Dania na fali

'Microwave Gourmet' napisanej przez byłą felietonistkę 'New York Timesa' Barbarę Kafkę. Jest w niej 600 przepisów na potrawy przygotowywane w mikrofalówce. Autorka pisze: 'Zaczęłam od aborygeńskiego strachu przed ogniem, a skończyłam jako osoba skomputeryzowana. Oczywiście nie porzucę swoich miedzianych

Co porabiają dyrektorzy, kiedy już rzucą pracę

13 latach wyniosłam się z Warszawy. Wsiedliśmy do samolotu do Chin, potem do Indii, Tajlandii, Malezji. Pół roku w podróżach. Czego was nauczyły? ARLETTA: Tego, w czym zasmakowaliśmy wcześniej na południu Europy: zwolniliśmy, mieliśmy czas na spotkania z przyjaciółmi, rozmowy, smakowanie potraw

Warszawski przysmak? A może befsztyk tatarski?

Ułożyliśmy listę warszawskich smakołyków. Posiłkowaliśmy się listami czytelników, którzy dzielili się z nami swoimi kulinarnymi wspomnieniami. Przed nami jeszcze głosowanie. Do 27 sierpnia każdy może wskazać swój typ. W kolejne dni będziemy przedstawiać potrawy, na któremożna oddać głos. Befsztyk

Żaba w placku, czyli urok jedzenia na ulicy

podejściu i do rozmówców, potraw, i siebie samego. Jakubiak lokalnie - sobota | 17:00 | Kuchnia+Program tylko częściowo plenerowy. Tomasz Jakubiak też gotuje tradycyjnie, ale z odrobiną szaleństwa. To, co jest cenne w jego programie, to opowiadanie o dobrych polskich lokalnych produktach i producentach

Smaki podróży. Tajskie specjały

podróży, pełen jest zapisków i rysunków. Najczęściej dotyczących jedzenia, nazw potraw, miejsc, doświadczeń. Bo kuchnia, kwiaty i ludzie to główny cel moich podróży. Jest tam wpisane, co kupiłam na targu na łodziach, co było zawinięte w liście bananowca na bazarze i jak smakował pad thai - makaron ryżowy