nazwy potraw

Rozmawiał Grzegorz Giedrys

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Jak się robi fjuta? Trzeba ugotować cukrowe buraki pokrojone w kostkę, następnie włożyć je do szmacianego worka i dobrze odcisnąć w prasie. Wyciśnięty sok gotuje się aż do momentu, kiedy zmieni się w gęsty syrop

Na obiad Turas, a na deser Murzyn. Kontrowersyjne menu gdyńskiej restauracji

W karcie gdyńskiej naleśnikarni Piqniq pojawiają się takie nazwy potraw jak "Murzyn", "Skośnooki", "Białas" czy "Turas". - Nie chciały mi te nazwy przejść przez usta - napisała zszokowana czytelniczka. Helsińska Fundacja Praw Człowieka: - Miało być to zabawne, ale jak widać, nie wszystkich to śmieszy.

Jedzenie na czasie: Tian z letnich warzyw

Tian to francuskie określenie ceramicznego naczynia do zapiekania i serwowania potraw, a także nazwa samej zapiekanki. To dobry sposób na sezonowe warzywa.

Minta od Kuchni:  Malika i grillowane śledzie w szermuli

Minta od Kuchni: Malika i grillowane śledzie w szermuli

Gratin z letnich warzyw

Gratin z letnich warzyw

wieku uwagę przeniesiono na wierzch potrawy i nazwę 'gratin' zaczęto odnosić do tego, co zapieczone i zrumienione od góry. Danie podaje się na stół w naczyniu, w którym się zapiekało. Powinno mieć płaski spód i ścianki wysokości ok. 6 cm. Może być owalne, okrągłe lub kwadratowe, byleby miało sporą

"Kuchenne Rewolucje" Gessler gwoździem do trumny wałbrzyskiej restauracji?

"Kuchenne Rewolucje" Gessler gwoździem do trumny wałbrzyskiej restauracji?

autorytet, podpowiedziała, co dobrego można z tej kuchni gościom zaproponować – wspomina pani Justyna. Potrawy Gessler się nie sprzedawały W Piekielnej Kuchni (poprzednia nazwa miejsca) można było zjeść żurek, kebab, zapiekanki i pizzę. Po wizycie Gessler w menu miało być biało, tak jak sugeruje nowa

Łosoś polski, choć jurajski

Łosoś polski, choć jurajski

nie ma żadnego problemu, bo moda na potrawy z łososi trwa i według analiz światowych jego spożycie ciągle będzie bardzo szybko rosło. A gdzie my możemy skosztować łososia polskiego lub jurajskiego? – Najbliżej potrawy z naszych ryb serwowane są w Villi Hoff w Trzęsaczu, hotelu Aurora w

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

przytomności oraz zawału - dodaje specjalista. Pełen skład potraw z wyróżnionymi alergenami W grudniu weszły w życie przepisy unijne nakładające na właścicieli restauracji obowiązek precyzyjnego informowania o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych. - Z art. 44 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

Rok w Prowansji , Mayle, Peter

Ja się nie odważyłem. Proponowano mi to kiedyś w londyńskim pubie i później w całkiem nawet przyzwoitej restauracji, ale organizm się nie przemógł. Diabli wiedzą, z czego była ta ryba... I jeszcze mdlący zapach tłuszczu... Peter Mayle okazał się nietypowym Anglikiem. Tylko raz fish and chips mu pos

Targi Edukacyjne na MTP. Do Poznania zjedzie ponad 200 szkół, nawet z Peru

Targi Edukacyjne na MTP. Do Poznania zjedzie ponad 200 szkół, nawet z Peru

dzięki współpracy ambasadora Peru w Polsce Alberta Salasa Barahona z urzędem marszałkowskim, a targi mają być okazją do wymiany doświadczeń edukacyjnych. Aby zwiedzającym przybliżyć peruwiańską kulturę i zwyczaje oraz kuchnię, kucharz ambasadora przygotuje podczas imprezy specjalny poczęstunek potraw

Dawne zwyczaje bożonarodzeniowe. Stół zaścieł sianem, a w izbie ustaw snop żyta

Dawne zwyczaje bożonarodzeniowe. Stół zaścieł sianem, a w izbie ustaw snop żyta

spędzi w lenistwie lub swarach, będzie próżnował i kłócił się w roku przyszłym, bo jakiś w wilię, takiś cały rok. Kto ilu potraw wigilijnych jeść nie będzie, tyle go radości w roku następnym ominie. Boże Narodzenie starożytnych chrześcijan ...i nie pożyczaj W „Zwyczajach, obrzędach i tradycjach w

Przez serce do żołądka

Przez serce do żołądka

, nerki i zaczęli myśleć, jak przedstawić podroby w zupełnie nowej, bardziej apetycznej formie. Trochę na przekór własnym przyzwyczajeniom i gustom kulinarnym wciąż próbowali kolejnych potraw z ozorków, języczków i ogonków. Zmieniali, ulepszali, doprawiali. W końcu wymyślili. - Zdecydowaliśmy się pójść

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

NASZA EKSPERTKA: Hanna Stolińska-FiedorowiczInstytut Żywności i Żywienia Już od paru lat polscy biskupi przypominają, że w świetle prawa kanonicznego na kolacji wigilijnej możemy spożywać mięso. Jednak na większości polskich stołów nadal królują ryby i inne potrawy postne. Na jednej z kolacji

Kuchnia w hiszpańskim stylu w hoteliku

Kuchnia w hiszpańskim stylu w hoteliku

Centrum Zamek to otwarty w maju niewielki hotel przy ul. Panieńskiej 15. W środku znajduje się także restauracja o tej samej nazwie, która jest dostępna dla wszystkich chętnych. Dla szczecinian - Serwujemy tutaj potrawy dla gości hotelowych, jednak od początku zakładaliśmy, że chcemy, aby nasza

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

Co najdziwniejszego udało się państwu ugotować według przepisów dawnej kuchni? Hanna Lis: Od 10 lat zajmuję się archeologią doświadczalną i odtwarzaniem przepisów kuchni słowiańskiej. Eksperymentowałam wielokrotnie z różnymi potrawami. Tym, co mnie najmniej przekonuje, jest barszcz przyrządzony z

Polsko-francuski romans od kuchni

Polsko-francuski romans od kuchni

potrawy. W kolejne weekendy marca „Wyborcza” zaprasza do podróżowania do czterech krajów Tony’ego Halika: Meksyku, Francji, Grecji i Argentyny. W czwartek 30 marca, w "Centrum Premier - Czerska 8/10" w siedzibie Agory spotkają się miłośnicy wolności, poznawania świata, wyzwań i

2 ha pod szkłem i 10 mln doniczek z ziołami do sprzedaży. "Żeby na pietruszce ukręcić 40 mln zł, trzeba się napracować"

2 ha pod szkłem i 10 mln doniczek z ziołami do sprzedaży. "Żeby na pietruszce ukręcić 40 mln zł, trzeba się napracować"

Bogaty pan jest? Biedny nie jestem. A na pewno jestem zadowolony z życia. Lubię robić to, co robię, bo moja produkcja cieszy oko i raduje duszę. Producent ziół - to zadowala męskie ego? Odnalazłem się w tym. W ogóle mężczyźni dużo wnoszą do sztuki gotowania, przyprawiania potraw. To jest jak

Akademia opowieści: Jidysz dziadków Fronciszów do dziś "charczy" we mnie

Akademia opowieści: Jidysz dziadków Fronciszów do dziś "charczy" we mnie

u moich śląskich dziadków, rodziców mojej mamy. To były zapachy potraw, których nie potrafię nazwać. Egzotyczne? Orientalne? Myślę, że to nie są jednak odpowiednie słowa. Nie były to na pewno zapachy potraw tłustych, raczej mączne, warzywne. Nie przypominały krupniokowej, żurowej śląskiej przaśności

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

ciekawsze koncepty restauracyjne pełne wspaniałych potraw, z coraz lepszą obsługą, i ludzi z pasją stojących za tymi przedsięwzięciami. Akurat gastronomicznie Polska rozwija się w bardzo dobrym kierunku i tempie. Czego zatem brakuje? Po pierwsze, autentyczności, po drugie, wykwalifikowanej kadry młodych

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

falafele serwowane z libańskim specjałem - marynowaną rzepą. Genialnym wynalazkiem Bejrutu są falafele nadziewane wegańskim serem, ale są też tradycyjne arabskie potrawy, m.in. faszerowany orzechami bakłażan, świetna bakalava i kawa z kardamonem. Ul. Senatorska 40, otwarte: pon.-śr. 8-22, czw.-pt. 8-24

Jak czytać etykiety

Jak czytać etykiety

gotowych pakowanych potraw, ale także w restauracjach czy kawiarniach. Informacje na temat przetworzonych nanomateriałów Jeżeli do stworzenia któregokolwiek ze składników produktu użyto nanomateriałów, konsument musi być o tym poinformowany. Po nazwie tego składnika w nawiasie bądź cudzysłowie musi się

Tysiąc i jeden smaków. Prosecco mistrza Cadorina

Tysiąc i jeden smaków. Prosecco mistrza Cadorina

Wenecji i zapuścić się na wzgórza nad rzeką Piawa, gdzie powstaje rześkie i radosne prosecco DOC Treviso Sparkling - perli się długo w kieliszku, a delikatny aromat polnych kwiatów przywołuje obrazy wiejskie i sielskie. Może właśnie dlatego świetnie harmonizuje z potrawami lokalnymi. I nie bójmy się

Na pokazie cudownych garnków

Na pokazie cudownych garnków

same. Pokaz W marcu zadzwoniła do mnie telemarketerka z pytaniem, czy wezmę udział w kwietniowym pokazie gotowania w supernowoczesnych garnkach. Dostałam pocztą zaproszenie. Obiecywano degustację wyśmienitych potraw i możliwość kupienia supergarnków. Na miejscu miałam otrzymać prezenty: zegarek i robot

Konkurs na święta

Wystarczy przesłać na adres marketing@bezdroza.com.pl nazwę potrawy oraz kraj i region jej pochodzenia. Mile widziany, choć nieobowiązkowy, jest też przepis i zdjęcie. W temacie e-maila należy wpisać "Konkurs kulinarny", trzeba podać imię i nazwisko, numer telefonu i adres e-mail

Papu Mobile jeździ z zapiekankami. "Uśmiałby się papież"

dostaniemy jednak włoskiego jedzenia. Specjalnością są tzw. croques, czyli zapiekanki znane głównie z Francji i Niemiec, potrawy kuchni hiszpańskiej (przygotowywane przez dwóch hiszpańskich kucharzy) i wprowadzane cyklicznie popularne przekąski uliczne z całego świata. Niektórzy twierdzą, że to prowokacja

Wielkie pytania małych ludzi. Dlaczego chili jest ostre

pieczenia - wyjaśnia badaczka roślin. Bo choć ostrość czy też pikantność potraw na co dzień nazywamy "smakiem", to tak naprawdę ma ona inną przyczynę niż odczucie słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Do rozpoznawania tych czterech podstawowych smaków mamy kubki smakowe, czyli drobne struktury

Dieta. Żeby wytrwać, zastosuj wskazówki ekspertów

nie zjesz pieczeni, kawałka tortu czy lodów. Rezygnowanie z ulubionych potraw wpędzi cię w zły humor. Kontrolowanie porcji to jedno, druga sprawa to nadawanie potrawom priorytetów. Wybierz jeden posiłek, który zjesz bez myślenia o kaloriach, tłuszczu i cukrze. Rozkoszuj się nim, ale resztę wybierz

Dziedzictwo regionalne na stołach

Często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy, że wśród polskich tradycyjnych potraw jest wiele takich, które pochodzą z innych kultur. Świetnym na to przykładem jest kuchnia śląska. Województwo śląskie jest obszarem wielokulturowym, ukształtowanym przez wpływy zamieszkującej go ludności pochodzenia

Pyrabar i Zuppi - knajpy zwyczajne, ale oryginalne

jednak do pomysłu przekonani i nie przejmowali się. – Przecież Kościelna to też taka nieoczywista lokalizacja, całkiem z boku. A okazuje się, że świetnie radzą tam sobie i lodziarnia i knajpa – mówi Konrad. Autorski jest pomysł na knajpy, autorskie także nazwy potraw. W menu Pyrabaru jest

I jak tu nie kochać topinamburu!

świadomie. Jeśli jest głównym składnikiem dania, np. musu czy też zupy, radziłbym go zawsze czymś „zmiękczyć”. Powiedzmy: innymi białymi warzywami, selerem albo kalafiorem. Zauważyłem, że nawet jeśli w potrawie jest trzy razy więcej kalafiora niż topinamburu, to i tak smak tego drugiego jest

6 dań na wegańską randkę

min, przewróć ziemniaki w połowie tego czasu, aż frytki się zrumienią. Tian to francuskie określenie ceramicznego naczynia do zapiekania i serwowania potraw, a także nazwa samej zapiekanki. To dobry sposób na sezonowe warzywa. Dwa średnie (20 cm) bakłażany umyj i pokrój w plastry szerokie na 1 cm

Równi wobec kebabu

los co wcześniej „budki chińskie”. Zmieniły się nasze nawyki żywieniowe, pojawiły się nowe kuchnie i potrawy: burgery, frytki belgijskie, a w końcu cała kultura food trucków. Nie pytaj Turka o kebab i język arabski Co ciekawe, wśród food trucków próżno szukać takich, które stawiałyby na

Sieć restauracji Jemy w Domu rosyjską alternatywą dla McDonald's?

potrawach - informuje gazeta 'Ria Nowosti". - Chcemy, żeby ludzie jedli zdrowsze potrawy w czystych i przyjemnych lokalach. Chcemy promować domowe jedzenie z różnych regionów kraju - mówił o projekcie Konczałowski. Według Michaiła Gonczarowa, założyciela popularnej w Rosji sieci Teremok

Znana gotująca blogerka wydaje książkę z przepisami

. Początki były trudne, ale po kilku latach w kuchni bezmięsnej doszła do perfekcji. To, co robi teraz, to swego rodzaju sztuka - kreuje nowe połączenia i potrawy, inspiruje innych, bawi się smakami. Jej blog "Jadłonomia" (nazwa od ekonomii jedzenia, czyli wykorzystywania resztek w kuchni) ma

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

po przejrzeniu Google'a mogę zaręczyć, że to kucharz celebryta jakich mało. Jego restauracje zdobywają gwiazdki Michelin z równą łatwością jak niemowlę mówi: "gu, gu". Novelli będzie gotował potrawy ze składników pochodzących z Aldiego. Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne, jakby się

Karczma fantasy zostanie otwarta w sobotę w Katowicach

magii współczesnej. Wykład o "Historii alkoholi", wygłosi jedna z czołowych postaci polskiej fantastyki - Andrzej Pilipiuk. Podczas uroczystego otwarcia karczma zaserwuje potrawy, pod których fantazyjnymi nazwami kryją się autentyczne przepisy kuchni średniowiecznej. To na otwarcie, bo w

Warszawska Pyza 2015. Piątka z ulicy smacznej. Nasze nominacje

szarego papieru i tektury. To oczywiście emigrancka wersja tej potrawy, wypasiona, na bogato, zapieczona z plastrem żółtego sera i szynki, posmarowana z wierzchu klarowanym masełkiem. Na Królowej Karaibów tak przyrządzone mięsko nosi nazwę ropa vieja, czyli stara szmata i smakuje równie dobrze. Pot Spot

E-klerka

couchsurfing, serwis, przez który podróżnicy wyszukują tanie miejsca do spania. Kitchensurfing nie polega na wynajmowaniu kuchni, ale znalezieniu człowieka, który ugotuje potrawy zgodnie z zasadami twojej aktualnej diety, nauczy piec chleb, urządzi imprezę. Zrobi zakupy, przygotuje, pozmywa, rozbawi. Niektórzy

Polak potrafi. Wynalazek. Wykryje gluten w jedzeniu

Kołodziejczyk, wykorzystuje przeciwciała wiążące się z glutenem i wytwarzające następnie ładunek elektryczny. Rolą polimerów przewodzących jest zebranie powstających w ten sposób ładunków, by zasygnalizować na odczycie obecność tej substancji w jedzeniu. Natężenie ładunku pokazuje stężenie glutenu w potrawie

Maciej Nowak jadł w Natu: Warszawski obiad powielaczowy

na tutejszym menu. Potrawy są smaczne, przygotowane profesjonalnie i porządnie. I tylko trudno się zorientować, gdzie właściwie jemy. Bo jadłospis jest doskonale pozbawiony cech indywidualnych: burger, sałatki, makarony, krewetki, steki i filety z norweskiego dorsza i łososia. Na deser panna cotta

Książka kucharska z XVII wieku trafiła do sprzedaży

. "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" można kupić w sklepie internetowym ( www.wilanow-palac.art.pl ) lub w administracji Muzeum - tel. 22 651 64 47. Cena to 70 zł. Zostań fanem serwisu warszawa.gazeta.pl na Facebooku

Franciszek Majka

kontakt miał równie dobry. Moja żona powiedziała mu kiedyś, że jest jak muzyka: łagodzi obyczaje. Franio potrafił rozładować każdy konflikt, często w samym zarodku. Nigdy nie przeklinał (żona mówi, że raz powiedział kalambur, w którym nazwa pewnej potrawy mogła być zrozumiana jako przekleństwo) i chyba

Meksyk na talerzu mistrza. Sławomir Mrożek w kuchni: chili, ryby, aksolotle

sąsiedzi z północy zawdzięczają sos tabasco, gumę do żucia czy produkowane dziś na całym świecie kukurydziane chipsy zwane nachos. Chyba najsłabszą stroną książki, która ma przecież zachęcać do samodzielnych wypraw w świat meksykańskiej kuchni, jest pozostawienie w oryginale nazw własnych większości potraw

Stół księcia Mieszka I. Historia kulinarna

szczaw, ale też lebiodę, bluszczyk kurdybanek oraz wiele zbóż, warzyw i ziół uznawanych obecnie za chwasty. Dodawano je do półpłynnych potraw przyrządzanych z kasz bądź mąki, które znamy pod nazwą "bryj" lub "bryjek". Smak można było zaostrzyć - przy braku pieprzu - np. listkami

Wyrzuć UFO z zamrażarki! Jak nie marnować jedzenia - duński sposób

Trawiąc lunch, 23-latek rozmyślał, ile jedzenia wyrzucają pod koniec dnia lokale takie jak ten, w którym się znajdował. Rozmowa z szefem kuchni upewniła go, że skala marnotrawstwa jest duża, ponieważ wiele potraw przygotowuje się wcześniej, a gdy nie zostają zjedzone, trzeba się ich pozbyć. W

Polacy uczyli Francuzów jeść widelcem? Henryk Walezy miał lepszych korepetytorów z kultury

, które w ten sposób transportowane są do ust. Kulinarni trendsetterzy coraz częściej zwracają ostatnio uwagę na szczególną radość jedzenia dłońmi. Bez pośrednictwa metalowych czy plastikowych narzędzi zbrodni potrawy smakują bardziej naturalnie, a przede wszystkim - działają bardziej zmysłowo. Namawia

Letnia szkoła języków obcych

elementów? Przyjrzyj się nazwom potraw, produktów i napojów zapisanym w języku greckim - czy potrafisz dopasować je do ich polskich odpowiedników? Jeśli już jesteś najedzony, warto się czegoś napić. Jakie napoje oznaczają trzy poniższe słowa? 3. WIZYTA W BARCELONIE Jednym z częstych celów wakacyjnych

Jurek Ogórek kiełbasa i sznurek

. - Właśnie siedzę i od czasu do czasu piszę książkę kucharską. Właściwie nie o potrawach, ale o nazwach potraw i produktów. Muszę ją przeczytać. - Ja muszę napisać. Pewnie wolałbyś czytać, niż pisać. Ja odkrywam potrawy właśnie dzięki nazwie. Zawsze prosiłem mamę, żeby ugotowała groch z kapustą, ponieważ tak

Słodki sukces bez cukru. Tak się produkuje roślinne batony

wegańskimi potrawami. Warszawa stała się europejskim centrum tego typu knajp, w Opolu też jest ich coraz więcej. Najważniejsze jest to, że coraz więcej ludzi rozumie, jak się zdrowo odżywiać i jakie pozytywne skutki to przynosi – mówią Agata i Filip. Bez granic Wprowadzenie w pełni naturalnych batonów

Odsłonili pierwszy pomnik knajpy w Warszawie

posilić, przespać i przygotować konie. Po uroczystości odsłonięcia tablicy w Parku Szczęśliwickim odbył się Festyn Ziemniaczany, gdzie można było spróbować potraw zrobionych z ziemniaków, a także wysłuchać recitalu Jerzego Filara "Dawnych Wspomnień Czar" i obejrzeć spektakl muzyczny "

Centrum Wrocławia zmieni się w mały Lwów [ESK 2016]

zmienione w Uliczkę Lwowską. Będą tam stoiska z rękodziełem (tzw. majsternie), będzie można skosztować tradycyjnych potraw i przekąsek: czebureków, gałuszek, czekolady, chałwy i pralinek, kwasu chlebowego oraz prażonej na miejscu zielonej kawy. Więcej o Miesiącu Lwowskim na wroclaw.wyborcza.pl w zakładce

Kolekcjoner ziół

, kolendra działa rozkurczająco, arcydzięgiel uspokajająco, bergamotka jest świetna na przeziębienia, estragon pobudza trawienie, a żyworódka wzmacnia naskórek. Przy każdej odmianie wymienia także listę potraw, do których można ją wykorzystać. Sam je zioła do każdego posiłku. Uciera z masłem, posypuje desery

Chrystus się rodzi. Wigilia Bożego Narodzenia w prawosławnych domach

słodyczy (powodzenia) i postne potrawy. Prawosławni mają kilka nazw wigilii. Mówią na nią m.in. nawieczerie lub soczelnik. Ta druga nazwa pochodzi od "socziwa", czyli gotowanej pszenicy polewanej miodem, która była poprzednikiem obecnej kutii. Zwykle po całonocnym nabożeństwie Bożego Narodzenia i

Rozkręcają wegańską rewolucję

pożyczonych od przyjaciółki. Jako współwłaściciel Avocado Daniel zajmował się zaopatrzeniem, gotował wegańskie potrawy i je rozwoził. Weganizm akurat stawał się modny, więc na brak klientów nie mogli narzekać - żywili pracowników gdańskich firm, urzędów i organizacji pozarządowych, w każdy weekend obsługiwali

Naprawdę myślisz, że przemierzając świat ze smartfonem w dłoni, przeżywasz coś autentycznego?

natomiast turystów z mieszkańcami odwiedzanych miejscowości, chętnymi do ugotowania dla nich lokalnych potraw we własnych domach. Ten działający w 15 krajach południowej Azji i w Japonii serwis oferuje też lekcje gotowania i wyprawę w towarzystwie gospodarza na miejscowy targ po składniki do wspólnego

Białowieża: Co robić gdy nie wpuszczą cię do Puszczy

tak spędzała urlop. Każdy, kto tu był, potwierdzi, że z Białowieży wyrwać się trudno. To kulinarne, rozrywkowe i noclegowe centrum Puszczy Białowieskiej. Wykwintne dania w Carskiej, pomysłowe potrawy w Stoczku, tradycyjne w Białowieskim czy Parkowej – nigdzie wokół Puszczy nie znajdziecie tylu

Kolekcjoner ziół z największej uprawy w Polsce. Ma 300 odmian, samej mięty 80

rany, kolendra działa rozkurczająco, arcydziegiel uspokajająco, bergamotka jest świetna na przeziębienia, estragon pobudza trawienie, a żyworódka wzmacnia naskórek. Przy każdej odmianie wymienia także listę potraw, do których można ją wykorzystać. Sam je zioła do każdego posiłku. Uciera z masłem

Kuchnia litewska. Kupuj kuryncinę, pij karaimkę

oraz miasteczkach. A można, jak Ewa Wołkanowska-Kołodziej, napisać czasem zabawny, czasem melancholijny przewodnik. Po miejscach, obyczajach, potrawach, ale też języku wileńskim”. Przewodnik niekiedy uszczypliwy, z dystansem, ale i z miłością do tej ziemi i „pewnej polskiej rodziny

Nowak jadł w Bistro Renoma: Nie takie bezgluteny Polak potrafi rozbroić!

odrobiny szaleństwa. Gdybym miał być bezglutenowcem i skazać się na tych kilka dość oczywistych potraw na krzyż, to chyba życie nie do końca by mi smakowało. Renoma sąsiaduje przez ścianę z Samem, gdzie aż furczy. Tłum ludzi, wiele intrygujących propozycji, również dla nietolerancyjnych rozmaitej maści i

Samotnie idzie przez Polskę dla chorego syna

narkozie. Najważniejsza jest jednak terapia i turnusy rehabilitacyjne. Autystycy nie lubią zmian. Trudno przekonać ich do odstępstw od ustalonego planu, rytmu dnia, do nowej potrawy czy wyjazdu. Jednak Ian kocha morze. Dobrze się tam czuje. Wyjazd nad wybrzeże połączony z terapią byłby bardzo pomocny. Żeby

Kawka i Karafka na "szybkie randki"

przyjść ze swoim pieskiem, co jest rzadkością w mieście. Dania Menu lokalu jest nieduże, jego rozszerzeniem jest tablica znajdująca się tuż przy barze, na której można znaleźć zmieniające się potrawy, zależne od tego, co zostanie na dany dzień przygotowane. Mogą się tam znaleźć zupy dnia, np. krem

Maciej Nowak jadł w Olive: Zupa rybna jest szkwałem znad Zatoki Puckiej

dosmaczony jest rouille, czyli rdzawym, prowansalskim majonezem, którego dodatkową porcję stawiają przed nami w kokilce. Wrrrr, już nie mogę się doczekać, kiedy znowu będę mógł to wciągnąć. Na finał poproszę raz jeszcze zupę Zupa to gwóźdź programu Olive. Inne potrawy są też dobre, bardzo dobre, ale wrażenia

Ucztuj jak starożytny Grek! Czym różnią się od siebie greckie knajpy i jak w nich nie zwariować?

jagnięcych; słowniczek potraw na końcu tekstu), kurczaka (grillowanego lub z rożna), są tu też sałatki i przekąski. Psistarie częściej można spotkać na wsi niż w dużych miastach, a to ze względu na unoszący się nad nimi dym i wyjątkowo intensywne zapachy, które przeszkadzają osobom o delikatniejszym

Krople papieskie [felieton Jerzego Mazgaja]

Papi, które choćby z nazwy świetnie pasuje do dzisiejszej opowieści o papieskim "bottigliere". To kupaż chardonnay i vermentino o słomkowym kolorze wpadającym w odcień delikatnie zielony. Silny i aromatyczny bukiet z zapachem świeżych kwiatów i miodu. Będzie doskonałe do sałatek, potraw z

Wróżenie z garnka. Co w tym roku będzie trendy?

srirachę - ostry tajski sos na bazie papryczek chili, po dania typowe dla etnicznych kuchni Afryki czy wreszcie prostsze komponowanie dań. Japonia i kiszonki Z kolei branżowy portal FineDiningLovers.com spodziewa się mody na mniej znane japońskie potrawy (np. bogate omlety nazywane okonomiyaki czy wołowinę

Ciężkie czasy w wersji glamour - siedź cicho i pracuj

szyld. Potrawy w tych knajpach są biedaluksusowe, a robotnicze menu - burgery, frytki, kiełbaski - pod "wojennym" wyglądem skrywa odpowiednio wysokie ceny. W Polsce powoli podlegamy tym samym procesom. Nowa, wstępująca, wyrafinowana klasa miejska pragnie poczuć dreszcz autentyczności, czerpać

Owsianka ma same zalety. Płatki owsiane możesz jeść nie tylko na śniadanie

. – Możemy eksperymentować z dodawaniem płatków do innych potraw i do wypieków, na przykład usmażyć z ich dodatkiem placki albo dodać do kotletów mielonych zamiast mąki czy bułki tartej. Na obiad zamiast ziemniaków ugotujmy kaszę owsianą. Mam pacjentów w wieku 70 lat, dla których takie zmiany w

Szałowa szałwia

trzeba ich używać w rozsądnych ilościach. Stosowane z umiarem podnoszą smak sałatek, zwłaszcza z pomidorów, a także makaronu, potraw z kapusty i grochu, mięs, a nawet ciast i deserów. Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik "Na Pamięć". W tym numerze: Kto rano wstaje, ten jest

Sól działa jak narkotyk. Fragmenty bestselleru "Cukier, sól tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze"

Paul Breslin, biolog i specjalista od psychologii eksperymentalnej Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, jest przykładem naukowca, który nie tylko wnikliwie analizuje produkty spożywcze, lecz także kocha jeść. "Kocham słone potrawy. Nie wiem, czy chodzi wyłącznie o psychologiczną nagrodę

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 5 sierpnia

francuskie określenie ceramicznego naczynia do zapiekania i serwowania potraw, a także nazwa samej zapiekanki. To dobry sposób na sezonowe warzywa Poprzedni numer "Tylko Zdrowia" - 29 lipca

Sos z wątków kulinarnych i kryminalnych [FELIETON KURKA]

gotowanie. Powiedzieć, że Pepe Carvalho nie stroni od podniebiennych radości, to nie powiedzieć nic. We wszystkich utworach właściwie co kilka stron pojawiają się opisy posiłków, nazwy potraw, a także szczegółowe instrukcje ich wykonania. Co przy tym ciekawe, kulinarnym eksperymentom i wyprawom, a także

Cebularze? Wszyscy wiedzą, że tylko w Lublinie

tworzenia potraw, bo chyba najbardziej interesujące były ich nazwy. Psiocha na przykład, to gotowane ziemniaki, do których dodawano pszenną mąkę i sól. Następnie należało utłuc kartoflaną masę, wzbogacić ją smażonym boczkiem i jedząc - maczać w śmietanie. Z lokalnych pomysłów warto też wspomnieć

Jajka, jabłka, mleko. Ekspert tłumaczy, co i dlaczego uczula

, zanieczyszczenia naszego środowiska – wody, powietrza. Dowodzą tego badania: w Hongkongu nadwrażliwość na mleko jest kilkakrotnie większa niż na wsi chińskiej. Glutaminian dodawany do wielu potraw, w dużych stężeniach wywołuje bardzo silne reakcje. Szkodzą benzoesan sodu, dodawany np. do tatara, by był

Nadchodzi dzień malbeca [felieton Jerzego Mazgaja]

Cahors to malbec stuprocentowy. Głęboka, rubinowa barwa z atramentowymi przebłyskami zapowiada aromaty czerwonych owoców z lekką nutą wanilii. W smaku jest okrągłe i owocowe, wyczujemy wiśnie, śliwki, lukrecję i aksamitne taniny na finiszu. Ten Antisto Cahors będzie pasował do takich potraw światowej

Chu***a Pani Domu promuje lenistwo, czy inspiruje kobiety?

sprzątania i gotowania. "Jak ty chcesz znaleźć męża?" - mówił tata, kiedy nie wykazywała żadnych talentów kulinarnych (do teraz ma problem z upieczeniem ciasta z proszku, świetnie radzi sobie za to z prostymi i przetestowanymi potrawami - wśród jej dań popisowych jest m.in. kurczak z ryżem

Czy tożsamość lokalna ma sens? Może jest wylęgarnią ksenofobii? [OLGA TOKARCZUK]

konkretnych cech, skojarzeń jak w przypadku pojęcia "Ślązaka". Mieszkańca Dolnego Śląska nie rozpoznaje się ani po akcencie, ani po tradycji, pieśniach, nazwiskach, upodobaniach do szczególnych potraw, ludowych strojach. Dolnoślązak to czysta karta do zapisania. A może lepiej powiedzieć - mapa

Halloween w Warszawie. Gdzie się wybrać? Sprawdzamy

Halloween warszawskie kina organizują seanse grozy i pokazy dreszczowców. Można wybierać pomiędzy klasyką gatunku a horrorowymi nowościami. Oprócz tego w mieście odbywać się będą mroczne imprezy i przerażające koncerty. A restauracje szykują potrawy mrożące krew w żyłach. Dreszczowce z Europy Podczas "

MeiAsia - sklep dla miłośników azjatyckich specjałów

Są tu produkty spożywcze z Chin, Japonii, Tajlandii, Filipin, Wietnamu, Indonezji czy Indii oraz akcesoria potrzebne do przygotowania i podania przygotowanych potraw. - W MeiAsia kładziemy nacisk nie tylko na przyprawy azjatyckie czy półprodukty, ale i na świeże zioła sprowadzane raz w tygodniu z

Sól. Przez nią tyjesz i narażasz się na udar. Ale da się wyjść z nałogu

łyżeczka do herbaty), a w przypadku dzieci i młodzieży - do 1,9-3,75 g dziennie. Chodzi o całą sól, jaką w ciągu dnia zjadamy z pożywieniem, a nie tylko o tę, którą dosalamy potrawy. Polacy jedzą jej znacznie więcej. Z badań statystycznych i szacunków wynika, że średnio spożywamy dwa-trzy razy więcej soli

Kuchnia polska jarstwem stoi

wina, to więcej dodać smaku z bulby wygotowanego i wycisnąć sok z połowy cytryny. Przepisy pochodzą z książek: "Kucharka oszczędna, czyli przepisy dla gospodyń wiejskich łatwego i niekosztownego sporządzania potraw, opatrzenia spiżarni w potrzebne zapasy oraz dystyllowania wódek", Wilno 1835

Chcesz urządzić tradycyjną wigilię? Zobacz, jak świętowali Sarmaci

kapusty - był głównym dodatkiem do potraw rybnych i mięsnych. Kapusta z grochem była bardzo popularna i pojawiała się na stołach nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej. Od późnego średniowiecza królem staropolskich stołów był szczupak. Nie wiemy jednak na pewno, czy słowo "szczuka" zawsze

Wigilijny stół Sarmatów

;kutią" czy też "kucyją". Ta przedświąteczna biesiada zyskiwała więc nazwę od niecodziennej potrawy - przyrządzanej na słodko pszenicy z bakaliami. Zgodnie z zasadami ścisłego postu do jej przygotowania nie używano produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, śmietany, sera i jaj. Znaczyło

Euro 2016. Reprezentacja Polski w Arłamowie. Zobacz luksus, w którym zamieszkają piłkarze

kucharza reprezentacji Tomasza Leśniaka. Menu zostało już dawno ustalone. Nasi dostawcy wiedzą, że będziemy mieć ekstra gości. Ale na co dzień przygotowujemy potrawy z produktów najlepszej jakości, więc w czasie pobytu reprezentacji nie będzie inaczej - mówi Radosław Fischbach, dyrektor odpowiedzialny za

Pytanie do lekarza: Na języku mam białe plamy. Jak to wyleczyć?

kwaśne potrawy) albo niektóre leki. Podejrzewa się związek z alergią, łuszczycą i tło psychogenne. Warto wykonać podstawowe badania (morfologia krwi obwodowej, badanie ogólne moczu), ewentualnie ocenić gospodarkę żelazem - stężenie żelaza w surowicy oraz całkowitą zdolność wiązania żelaza (TIBC) lub

"Szpital to szpital. Nie ma sensu udawać, że to dom". Pomagamy dzieciom chorym na białaczkę

stoliku rozkłada podręczniki i przerabiają temat. Kiedy czuje się gorzej, jak teraz, lekcje są zawieszone. Magdalena spędza przy córce cały dzień. Nocuje na oddziale na zmianę z mężem. Obiady dla Kasi gotuje babcia, rodzice przywożą je z domu. W trakcie choroby nie można jeść tłustych potraw, żeby

Namaste: Topią gości w tsunami potraw, ale jest pysznie

pozycji w karcie to stanowczo za dużo nawet na moje możliwości. Ale też jeśli chodzi o gust współczesnej gastronomii. Nie rozumiem maniery panującej w większości hinduskich restauracji, by topić gości w tsunami potraw. Nie chce mi się przedzierać przez niezrozumiałe nazwy i słabo zauważalne niuanse i, tak

Gdzie zjeść na mieście bez mięsa? [NASZ PRZEWODNIK]

tyle wspaniałych potraw można przygotować z jarmużu, wężymordu, topinamburu, a nawet pokrzywy i mniszka lekarskiego - wylicza Marta Dymek, autorka popularnego bloga jadłonomia.com, poświęconego kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. I dodaje, że nawet pospolite warzywa można potraktować w ciekawszy

Purpurowy Orestes z miasta duchów [felieton Jerzego Mazgaja]

, ze zrównoważonymi taninami. Będzie pasować do sycylijskiej pasty czy innych pikantnych potraw. Jeśli wybierzemy się do prowincji Trapani, do Valle del Belice, skąd pochodzi nasz "Orestes", zapewnijmy mu towarzystwo ciemnego chleba z Castelvetrano, wypiekanego w piecach opalanych liśćmi

Jolka nr 208

pieczołowitym urządzaniu mieszkania grecka bogini uosabiająca zbrodnicze zaślepienie gwiazdy (!) westernów holenderskie miasto kojarzące się z serowarstwem imię Fleminga, autora powieści o perypetiach agenta Bonda inna nazwa huby James, zagrał w filmach „Ojciec chrzestny”, „Misery&rdquo

Między Słowami. Nowe życie polewki [MIODEK]

, wyciągiem z nich, rzadki roztwór z wody lub innych płynów, w którym gotowano np. mięso, rybę itp.", jeszcze też jako "zupę" i "część rzadką potrawy gotowanej"; padają też przysłowia: z tłustego mięsa tłusta polewka, czyli "jaki towar, takie pieniądze" albo "jaka praca

Biznes budowany przez pokolenia

dzieło pani Marii Szelc. Przez wiele lat zajmowała się gastronomią, ale na tzw. państwowej posadzie. W 1995 r. założyła własną firmę, oferując klientom potrawy przyrządzane na podstawie sprawdzonych rodzinnych receptur. Sztandarowym produktem stały się pierogi, ręcznie lepione, z tradycyjnymi farszami. W

Burgery już niemodne. Teraz przepisy babć [TRENDY 2014]

tylko smakami i recepturami, ale też tym, co mówi o nas to, co jemy, i dlaczego niektórych potraw boimy się spróbować. Tajemnica kandyzowanych fiołków - Pamiętasz książkę Zośki Papużanki "Szopka"? Tam jedzenie to nie tylko posiłek: to sposób wyrażania uczuć, ale też narzędzie kontroli. Polska

Kuchenne trendy 2017. Co w rondlu piszczy [MINTA]

różnych zakątkach świata. Kopalnią ciekawych pomysłów ma być też ulica. Amerykańscy kucharze typują, że coraz częściej w pełnoprawnych restauracjach spotkać będzie można potrawy kojarzone ze street foodem, np. różnego rodzaju gotowane na parze bułeczki bao, pieczone czy smażone empanady, nadziewane placki

Sola w sosie śmietanowym

Wystarczy, że do soli w śmietanie dodasz winogrona, a potrawa zmieni smak i nazwę. Nazywać się będzie... sola w sosie Véronique Pewien rzymski restaurator Alfredo, nie mogąc wytrzymać braku apetytu swojej ciężarnej żony, postanowił do makaronu dodać parmezan, śmietanę i masło. Powstało danie

Karolina Szostak: Na początku było hashimoto

. To bardzo ważny etap, bo jeśli się go pominie, może szybko nastąpić efekt jo-jo. Supermodelka Marta Dyks też choruje na hashimoto W lodówce mam wodę i światło Teraz, kiedy już skończyłam post, nadal pilnuję diety - 1300 kalorii. Nie ma w niej białego pieczywa, makaronu, ryżu, potraw smażonych

Cydrem i calvadosem [MINTA]

napój. W lecie, do potraw z grilla, podałbym coś silnie wytrawnego, do obiadu z jesiennych, sezonowych produktów - coś wytrawnego, o silnych, owocowych nutach, a do normandzkich, kremowych serów, np. camemberta - coś półwytrawnego - mówi Grégoire. Na cydrze jednak zabawa na farmie się nie kończy

Kuchnia Sarmaty

potrawy przyrządzane z manny zaczęły być rarytasem, bo stała się ona droga (podobnie zresztą jak ryż - kosztowne ziarno z egzotycznego świata). Obok manny jadalnej zbierano i uprawiano setki innych roślin, których dziś na stołach nie uświadczymy - zarówno warzywa zielne, przyprawy, jak i jarzyny

Sofrito

cech lokalnych. Na Karaibach i w Ameryce Południowej jest bogatsze, barwniejsze. Czasem miksowane, przygotowywane w dużych ilościach i przechowywane w lodówce, by oszczędzić czas. Termin "sofrito" funkcjonuje też jako nazwa własna skończonej potrawy. W Hiszpanii tak bywa nazywany prosty sos

W sosie własnym

poszczególne doczekały się własnych nazw oraz przypisanych im potraw, np. sos koktajlowy - do owoców morza, tatarski - idealny do smażonej ryby, i tak dalej. To wszystko wkład Francji do świata sosów, ale na tym oczywiście sosy się nie kończą. Do różnorodnych sals, pesto, chimichurri i innych podobnych, a

Nikt nie gotuje tak jak babcia

. Inspirująca i autentyczna. "Bo kuchnia, co wiedzieliśmy już na początku pracy, to nie tylko jedzenie, ale też przygody i historie ukryte za potrawami i posiłkami" - piszą autorzy tej publikacji. A wśród nich pani Maria, która dzieli się przepisami na pyzy od mamy ze stołecznego Starego Miasta

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE