nazwy potraw

Rozmawiał Grzegorz Giedrys

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Jak się robi fjuta? Trzeba ugotować cukrowe buraki pokrojone w kostkę, następnie włożyć je do szmacianego worka i dobrze odcisnąć w prasie. Wyciśnięty sok gotuje się aż do momentu, kiedy zmieni się w gęsty syrop

Gryfne frelki klachają, czyli o śląskich regionalizmach

Karminadle, krupnioki, gryfne frelki czy klachanie - te regionalizmy, choć dla większości Polaków pewnie niezrozumiałe, na Górnym Śląsku wciąż są powszechnie używane. Swoje regionalne nazwy mają m.in. popularne potrawy i przedmioty codziennego użytku.

Na obiad Turas, a na deser Murzyn. Kontrowersyjne menu gdyńskiej restauracji

W karcie gdyńskiej naleśnikarni Piqniq pojawiają się takie nazwy potraw jak "Murzyn", "Skośnooki", "Białas" czy "Turas". - Nie chciały mi te nazwy przejść przez usta - napisała zszokowana czytelniczka. Helsińska Fundacja Praw Człowieka: - Miało być to zabawne, ale jak widać, nie wszystkich to śmieszy.

Minta od Kuchni:  Malika i grillowane śledzie w szermuli

Minta od Kuchni: Malika i grillowane śledzie w szermuli

Jedzenie na czasie: Tian z letnich warzyw

Jedzenie na czasie: Tian z letnich warzyw

Dwa średnie (20 cm) bakłażany umyj i pokrój w plastry szerokie na 1 cm. Przełóż do miski, posól i wymieszaj, by wszystkie pokryły się solą. Odstaw na 15 minut. Umyj i pokrój tak samo dwie średnie (20 cm) cukinie, dwa pomidory (gargamele lub bawole serca). Jedną sporą białą cebulę obierz, przekrój na

Gratin z letnich warzyw

Gratin z letnich warzyw

wieku uwagę przeniesiono na wierzch potrawy i nazwę 'gratin' zaczęto odnosić do tego, co zapieczone i zrumienione od góry. Danie podaje się na stół w naczyniu, w którym się zapiekało. Powinno mieć płaski spód i ścianki wysokości ok. 6 cm. Może być owalne, okrągłe lub kwadratowe, byleby miało sporą

"Kuchenne Rewolucje" Gessler gwoździem do trumny wałbrzyskiej restauracji?

"Kuchenne Rewolucje" Gessler gwoździem do trumny wałbrzyskiej restauracji?

autorytet, podpowiedziała, co dobrego można z tej kuchni gościom zaproponować – wspomina pani Justyna. Potrawy Gessler się nie sprzedawały W Piekielnej Kuchni (poprzednia nazwa miejsca) można było zjeść żurek, kebab, zapiekanki i pizzę. Po wizycie Gessler w menu miało być biało, tak jak sugeruje nowa

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

przytomności oraz zawału - dodaje specjalista. Pełen skład potraw z wyróżnionymi alergenami W grudniu weszły w życie przepisy unijne nakładające na właścicieli restauracji obowiązek precyzyjnego informowania o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych. - Z art. 44 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

Warmińsko-mazurskie. Wybrano najlepsze produkty i potrawy regionalne

W niedzielnym finale uczestniczyli zwycięzcy lokalnych konkursów kulinarnych, promujących tradycyjne potrawy regionu i żywność naturalną. Główną nagrodę w kategorii firm gastronomicznych otrzymała potrawa pod nazwą "szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutą cynamonu oraz chrzanowym

Targi Edukacyjne na MTP. Do Poznania zjedzie ponad 200 szkół, nawet z Peru

Targi Edukacyjne na MTP. Do Poznania zjedzie ponad 200 szkół, nawet z Peru

dzięki współpracy ambasadora Peru w Polsce Alberta Salasa Barahona z urzędem marszałkowskim, a targi mają być okazją do wymiany doświadczeń edukacyjnych. Aby zwiedzającym przybliżyć peruwiańską kulturę i zwyczaje oraz kuchnię, kucharz ambasadora przygotuje podczas imprezy specjalny poczęstunek potraw

Rok w Prowansji , Mayle, Peter

Ja się nie odważyłem. Proponowano mi to kiedyś w londyńskim pubie i później w całkiem nawet przyzwoitej restauracji, ale organizm się nie przemógł. Diabli wiedzą, z czego była ta ryba... I jeszcze mdlący zapach tłuszczu... Peter Mayle okazał się nietypowym Anglikiem. Tylko raz fish and chips mu pos

Dawne zwyczaje bożonarodzeniowe. Stół zaścieł sianem, a w izbie ustaw snop żyta

Dawne zwyczaje bożonarodzeniowe. Stół zaścieł sianem, a w izbie ustaw snop żyta

spędzi w lenistwie lub swarach, będzie próżnował i kłócił się w roku przyszłym, bo jakiś w wilię, takiś cały rok. Kto ilu potraw wigilijnych jeść nie będzie, tyle go radości w roku następnym ominie. Boże Narodzenie starożytnych chrześcijan ...i nie pożyczaj W „Zwyczajach, obrzędach i tradycjach w

Przez serce do żołądka

Przez serce do żołądka

, nerki i zaczęli myśleć, jak przedstawić podroby w zupełnie nowej, bardziej apetycznej formie. Trochę na przekór własnym przyzwyczajeniom i gustom kulinarnym wciąż próbowali kolejnych potraw z ozorków, języczków i ogonków. Zmieniali, ulepszali, doprawiali. W końcu wymyślili. - Zdecydowaliśmy się pójść

Gwiazdy muzyki bałkańskiej na Pannonica Folk Festival

Gwiazdy muzyki bałkańskiej na Pannonica Folk Festival

. Zaś dla fanów kina przewidziano nocne pokazy najlepszych filmów z Bałkanów i o Bałkanach. Będą też oryginalne bałkańskie potrawy i napitki, warsztaty tańców, śpiewu, rękodzieła, wspólne wyjścia w góry, jazda konna, a także atrakcje dla najmłodszych. Nazwa festiwalu nawiązuje do Panonii - określenia

Watykan. Papież podjął koszernym obiadem delegację rabinów z Argentyny

Amit Dabush, właściciel znanego lokalu znajdującego się niedaleko rzymskiej synagogi powiedział po obiedzie wydanym w czwartek przez Franciszka w Domu świętej Marty, że spróbował on wszystkich dań, jakie zaserwowano. Obiad składał się z klasycznej potrawy stołecznego regionu Lacjum, czyli

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

NASZA EKSPERTKA: Hanna Stolińska-FiedorowiczInstytut Żywności i Żywienia Już od paru lat polscy biskupi przypominają, że w świetle prawa kanonicznego na kolacji wigilijnej możemy spożywać mięso. Jednak na większości polskich stołów nadal królują ryby i inne potrawy postne. Na jednej z kolacji

Lubelskie. Kolejne potrawy i specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

. Prawdopodobnie z powodu licznych potraw z niego przyrządzanych mieszkańców Karczmisk nazywano w okolicy Bobrami. Tę tradycję podtrzymuje m.in. miejscowy klub sportowy, który przyjął nazwę "Bobry". Na listę wpisany został także wypiekany od 1964 r. w Baranowie chleb żytni tradycyjny, do którego

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

Co najdziwniejszego udało się państwu ugotować według przepisów dawnej kuchni? Hanna Lis: Od 10 lat zajmuję się archeologią doświadczalną i odtwarzaniem przepisów kuchni słowiańskiej. Eksperymentowałam wielokrotnie z różnymi potrawami. Tym, co mnie najmniej przekonuje, jest barszcz przyrządzony z

Polsko-francuski romans od kuchni

Polsko-francuski romans od kuchni

potrawy. W kolejne weekendy marca „Wyborcza” zaprasza do podróżowania do czterech krajów Tony’ego Halika: Meksyku, Francji, Grecji i Argentyny. W czwartek 30 marca, w "Centrum Premier - Czerska 8/10" w siedzibie Agory spotkają się miłośnicy wolności, poznawania świata, wyzwań i

Kuchnia w hiszpańskim stylu w hoteliku

Kuchnia w hiszpańskim stylu w hoteliku

Centrum Zamek to otwarty w maju niewielki hotel przy ul. Panieńskiej 15. W środku znajduje się także restauracja o tej samej nazwie, która jest dostępna dla wszystkich chętnych. Dla szczecinian - Serwujemy tutaj potrawy dla gości hotelowych, jednak od początku zakładaliśmy, że chcemy, aby nasza

Akademia opowieści: Jidysz dziadków Fronciszów do dziś "charczy" we mnie

Akademia opowieści: Jidysz dziadków Fronciszów do dziś "charczy" we mnie

u moich śląskich dziadków, rodziców mojej mamy. To były zapachy potraw, których nie potrafię nazwać. Egzotyczne? Orientalne? Myślę, że to nie są jednak odpowiednie słowa. Nie były to na pewno zapachy potraw tłustych, raczej mączne, warzywne. Nie przypominały krupniokowej, żurowej śląskiej przaśności

Jak czytać etykiety

Jak czytać etykiety

gotowych pakowanych potraw, ale także w restauracjach czy kawiarniach. Informacje na temat przetworzonych nanomateriałów Jeżeli do stworzenia któregokolwiek ze składników produktu użyto nanomateriałów, konsument musi być o tym poinformowany. Po nazwie tego składnika w nawiasie bądź cudzysłowie musi się

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

ciekawsze koncepty restauracyjne pełne wspaniałych potraw, z coraz lepszą obsługą, i ludzi z pasją stojących za tymi przedsięwzięciami. Akurat gastronomicznie Polska rozwija się w bardzo dobrym kierunku i tempie. Czego zatem brakuje? Po pierwsze, autentyczności, po drugie, wykwalifikowanej kadry młodych

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

falafele serwowane z libańskim specjałem - marynowaną rzepą. Genialnym wynalazkiem Bejrutu są falafele nadziewane wegańskim serem, ale są też tradycyjne arabskie potrawy, m.in. faszerowany orzechami bakłażan, świetna bakalava i kawa z kardamonem. Ul. Senatorska 40, otwarte: pon.-śr. 8-22, czw.-pt. 8-24

Tysiąc i jeden smaków. Prosecco mistrza Cadorina

Wenecji i zapuścić się na wzgórza nad rzeką Piawa, gdzie powstaje rześkie i radosne prosecco DOC Treviso Sparkling - perli się długo w kieliszku, a delikatny aromat polnych kwiatów przywołuje obrazy wiejskie i sielskie. Może właśnie dlatego świetnie harmonizuje z potrawami lokalnymi. I nie bójmy się

Rusza akcja promująca produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce"

Małopolski, gdzie podczas lokalnych imprez plenerowych trwać będą prezentacje połączone z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które przygotują potrawy z wykorzystaniem rodzimych produktów regionalnych

Francja.Ustawa przeciw daniom z mikrofalówki w restauracjach

roku, po stworzeniu projektu ustawy, federacja restauratorów Synhorcat przeprowadziła sondaż, w którym 31 proc. restauratorów przyznało, że przynajmniej niektóre z potraw w ich lokalach to dania gotowe. Dwie trzecie z nich uznało, że gdyby musieli ujawniać prawdę o tych daniach, to zdecydowaliby się na

Wigilia łemkowska - zanikająca tradycja

wykonane z kolorowego papieru, zdobione świeczkami, cukierkami i łańcuszkami. Przystrajano również gałązki jodłowe kolorowymi wstążkami i tak przygotowane umieszczano na ścianach obok obrazów. Do tradycyjnych, świątecznych potraw Łemków należy kutia będąca mieszaniną gotowanej pszenicy z makiem, miodem i

Na pokazie cudownych garnków

same. Pokaz W marcu zadzwoniła do mnie telemarketerka z pytaniem, czy wezmę udział w kwietniowym pokazie gotowania w supernowoczesnych garnkach. Dostałam pocztą zaproszenie. Obiecywano degustację wyśmienitych potraw i możliwość kupienia supergarnków. Na miejscu miałam otrzymać prezenty: zegarek i robot

Konkurs na święta

Wystarczy przesłać na adres marketing@bezdroza.com.pl nazwę potrawy oraz kraj i region jej pochodzenia. Mile widziany, choć nieobowiązkowy, jest też przepis i zdjęcie. W temacie e-maila należy wpisać "Konkurs kulinarny", trzeba podać imię i nazwisko, numer telefonu i adres e-mail

Wielkie pytania małych ludzi. Dlaczego chili jest ostre

pieczenia - wyjaśnia badaczka roślin. Bo choć ostrość czy też pikantność potraw na co dzień nazywamy "smakiem", to tak naprawdę ma ona inną przyczynę niż odczucie słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Do rozpoznawania tych czterech podstawowych smaków mamy kubki smakowe, czyli drobne struktury

Dieta. Żeby wytrwać, zastosuj wskazówki ekspertów

nie zjesz pieczeni, kawałka tortu czy lodów. Rezygnowanie z ulubionych potraw wpędzi cię w zły humor. Kontrolowanie porcji to jedno, druga sprawa to nadawanie potrawom priorytetów. Wybierz jeden posiłek, który zjesz bez myślenia o kaloriach, tłuszczu i cukrze. Rozkoszuj się nim, ale resztę wybierz

Pyrabar i Zuppi - knajpy zwyczajne, ale oryginalne

jednak do pomysłu przekonani i nie przejmowali się. – Przecież Kościelna to też taka nieoczywista lokalizacja, całkiem z boku. A okazuje się, że świetnie radzą tam sobie i lodziarnia i knajpa – mówi Konrad. Autorski jest pomysł na knajpy, autorskie także nazwy potraw. W menu Pyrabaru jest

Papu Mobile jeździ z zapiekankami. "Uśmiałby się papież"

dostaniemy jednak włoskiego jedzenia. Specjalnością są tzw. croques, czyli zapiekanki znane głównie z Francji i Niemiec, potrawy kuchni hiszpańskiej (przygotowywane przez dwóch hiszpańskich kucharzy) i wprowadzane cyklicznie popularne przekąski uliczne z całego świata. Niektórzy twierdzą, że to prowokacja

I jak tu nie kochać topinamburu!

świadomie. Jeśli jest głównym składnikiem dania, np. musu czy też zupy, radziłbym go zawsze czymś „zmiękczyć”. Powiedzmy: innymi białymi warzywami, selerem albo kalafiorem. Zauważyłem, że nawet jeśli w potrawie jest trzy razy więcej kalafiora niż topinamburu, to i tak smak tego drugiego jest

Dziedzictwo regionalne na stołach

Często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy, że wśród polskich tradycyjnych potraw jest wiele takich, które pochodzą z innych kultur. Świetnym na to przykładem jest kuchnia śląska. Województwo śląskie jest obszarem wielokulturowym, ukształtowanym przez wpływy zamieszkującej go ludności pochodzenia

Równi wobec kebabu

los co wcześniej „budki chińskie”. Zmieniły się nasze nawyki żywieniowe, pojawiły się nowe kuchnie i potrawy: burgery, frytki belgijskie, a w końcu cała kultura food trucków. Nie pytaj Turka o kebab i język arabski Co ciekawe, wśród food trucków próżno szukać takich, które stawiałyby na

Zachodniopomorskie. IV Spotkania Literackie od czwartku w Darłowie

potrawy występujące na srebrnym ekranie". Miejscem spotkań z autorami będzie hala namiotowa stojąca przy w okolicach hotelu "Apollo" przy ul. Kąpielowej. Dyskusje poprowadzą redaktorka wydawnictwa Znak Ewa Bolińska i dziennikarz Tomasz Kosiorek.

Regionalne produkty i kuchnia z XVIII wieku na Festiwalu Dobrego Smaku

. Należą do nich m.in. oscypek, andruty kaliskie, jabłka grójeckie, truskawka kaszubska i olej rydzowy. Podczas imprezy organizatorzy chcą odtworzyć potrawy kuchni polskiej z XVIII w. i przystosować je do obecnych gustów, a część programu poświęcona ma być winom. "Oficjalnym sommelierem festiwalu

Wystawa "Boże Narodzenie na Mazowszu" w skansenie w Sierpcu

słomy i bibuły, w tym kolorowymi łańcuchami, a także orzechami i piernikami. W jednej z chałup z wyposażeniem z przełomu XIX i XX wieku pokazano staropolską wieczerzę wigilijną. Na przykrytej białym obrusem ławie stoją misy z jadłem. Zazwyczaj - jak zaznacza Rumiński - było to kilka potraw, a ich

Sieć restauracji Jemy w Domu rosyjską alternatywą dla McDonald's?

potrawach - informuje gazeta 'Ria Nowosti". - Chcemy, żeby ludzie jedli zdrowsze potrawy w czystych i przyjemnych lokalach. Chcemy promować domowe jedzenie z różnych regionów kraju - mówił o projekcie Konczałowski. Według Michaiła Gonczarowa, założyciela popularnej w Rosji sieci Teremok

Znana gotująca blogerka wydaje książkę z przepisami

. Początki były trudne, ale po kilku latach w kuchni bezmięsnej doszła do perfekcji. To, co robi teraz, to swego rodzaju sztuka - kreuje nowe połączenia i potrawy, inspiruje innych, bawi się smakami. Jej blog "Jadłonomia" (nazwa od ekonomii jedzenia, czyli wykorzystywania resztek w kuchni) ma

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

po przejrzeniu Google'a mogę zaręczyć, że to kucharz celebryta jakich mało. Jego restauracje zdobywają gwiazdki Michelin z równą łatwością jak niemowlę mówi: "gu, gu". Novelli będzie gotował potrawy ze składników pochodzących z Aldiego. Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne, jakby się

Warszawska Pyza 2015. Piątka z ulicy smacznej. Nasze nominacje

szarego papieru i tektury. To oczywiście emigrancka wersja tej potrawy, wypasiona, na bogato, zapieczona z plastrem żółtego sera i szynki, posmarowana z wierzchu klarowanym masełkiem. Na Królowej Karaibów tak przyrządzone mięsko nosi nazwę ropa vieja, czyli stara szmata i smakuje równie dobrze. Pot Spot

Polak potrafi. Wynalazek. Wykryje gluten w jedzeniu

Kołodziejczyk, wykorzystuje przeciwciała wiążące się z glutenem i wytwarzające następnie ładunek elektryczny. Rolą polimerów przewodzących jest zebranie powstających w ten sposób ładunków, by zasygnalizować na odczycie obecność tej substancji w jedzeniu. Natężenie ładunku pokazuje stężenie glutenu w potrawie

Karczma fantasy zostanie otwarta w sobotę w Katowicach

magii współczesnej. Wykład o "Historii alkoholi", wygłosi jedna z czołowych postaci polskiej fantastyki - Andrzej Pilipiuk. Podczas uroczystego otwarcia karczma zaserwuje potrawy, pod których fantazyjnymi nazwami kryją się autentyczne przepisy kuchni średniowiecznej. To na otwarcie, bo w

Maciej Nowak jadł w Natu: Warszawski obiad powielaczowy

na tutejszym menu. Potrawy są smaczne, przygotowane profesjonalnie i porządnie. I tylko trudno się zorientować, gdzie właściwie jemy. Bo jadłospis jest doskonale pozbawiony cech indywidualnych: burger, sałatki, makarony, krewetki, steki i filety z norweskiego dorsza i łososia. Na deser panna cotta

E-klerka

couchsurfing, serwis, przez który podróżnicy wyszukują tanie miejsca do spania. Kitchensurfing nie polega na wynajmowaniu kuchni, ale znalezieniu człowieka, który ugotuje potrawy zgodnie z zasadami twojej aktualnej diety, nauczy piec chleb, urządzi imprezę. Zrobi zakupy, przygotuje, pozmywa, rozbawi. Niektórzy

Polacy uczyli Francuzów jeść widelcem? Henryk Walezy miał lepszych korepetytorów z kultury

, które w ten sposób transportowane są do ust. Kulinarni trendsetterzy coraz częściej zwracają ostatnio uwagę na szczególną radość jedzenia dłońmi. Bez pośrednictwa metalowych czy plastikowych narzędzi zbrodni potrawy smakują bardziej naturalnie, a przede wszystkim - działają bardziej zmysłowo. Namawia

Franciszek Majka

kontakt miał równie dobry. Moja żona powiedziała mu kiedyś, że jest jak muzyka: łagodzi obyczaje. Franio potrafił rozładować każdy konflikt, często w samym zarodku. Nigdy nie przeklinał (żona mówi, że raz powiedział kalambur, w którym nazwa pewnej potrawy mogła być zrozumiana jako przekleństwo) i chyba

Wyrzuć UFO z zamrażarki! Jak nie marnować jedzenia - duński sposób

Trawiąc lunch, 23-latek rozmyślał, ile jedzenia wyrzucają pod koniec dnia lokale takie jak ten, w którym się znajdował. Rozmowa z szefem kuchni upewniła go, że skala marnotrawstwa jest duża, ponieważ wiele potraw przygotowuje się wcześniej, a gdy nie zostają zjedzone, trzeba się ich pozbyć. W

Białoruś. Prawosławni szykują się do postnej wieczerzy

stare wywołałoby biedę. Podobnie jak u katolików do jedzenia przystępowano po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki. Pod obrus kładziono trochę siana, zaś przy stole zostawiano jedno wolne miejsce. Wśród potraw można było znaleźć naleśniki z miodem czy postne pierogi z grochem, ziemniakami i

Stół księcia Mieszka I. Historia kulinarna

szczaw, ale też lebiodę, bluszczyk kurdybanek oraz wiele zbóż, warzyw i ziół uznawanych obecnie za chwasty. Dodawano je do półpłynnych potraw przyrządzanych z kasz bądź mąki, które znamy pod nazwą "bryj" lub "bryjek". Smak można było zaostrzyć - przy braku pieprzu - np. listkami

Meksyk na talerzu mistrza. Sławomir Mrożek w kuchni: chili, ryby, aksolotle

sąsiedzi z północy zawdzięczają sos tabasco, gumę do żucia czy produkowane dziś na całym świecie kukurydziane chipsy zwane nachos. Chyba najsłabszą stroną książki, która ma przecież zachęcać do samodzielnych wypraw w świat meksykańskiej kuchni, jest pozostawienie w oryginale nazw własnych większości potraw

Słodki sukces bez cukru. Tak się produkuje roślinne batony

wegańskimi potrawami. Warszawa stała się europejskim centrum tego typu knajp, w Opolu też jest ich coraz więcej. Najważniejsze jest to, że coraz więcej ludzi rozumie, jak się zdrowo odżywiać i jakie pozytywne skutki to przynosi – mówią Agata i Filip. Bez granic Wprowadzenie w pełni naturalnych batonów

Krakowianie i turyści obchodzili Święto Rękawki

pokazy codziennych zajęć naszych przodków, prezentacje dawnych obrzędów - m.in. rekonstrukcja słowiańskiego pochówku (tryzna), tradycyjnego rzemiosła, tańce, wróżby wiedźm, degustacja potraw przyrządzonych według średniowiecznych przepisów. "Jak co roku największym zainteresowaniem cieszyły się

MŚ 2014 - atrakcje brazylijskiej kuchni

"Lubię brazylijską kuchnię, choć jest bardzo słodka, albo ... bardzo słona. Do moich ulubionych potraw należą te z owocami morza, jak moqueca. Lubię też feijoadę. Także coś słodkiego - brigadeiro czy mousse de maracuja. I oczywiście owoce. Jest ich mnóstwo..." - powiedziała PAP Louise

"No pain no game" - wystawa w krakowskim Bunkrze Sztuki

przygotowany przez Linę Meyer - artystkę uprawiającą tzw. food design czyli projektowanie jedzenia. Jak sama artystka podkreśla nie jest to wymyślanie niezwykłych potraw czy stylizacja dań na talerzu, ale chodzi o nawiązanie poprzez jedzenie i sposób jego podania do tematyki wydarzeń, na których potrawy

Książka kucharska z XVII wieku trafiła do sprzedaży

. "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" można kupić w sklepie internetowym ( www.wilanow-palac.art.pl ) lub w administracji Muzeum - tel. 22 651 64 47. Cena to 70 zł. Zostań fanem serwisu warszawa.gazeta.pl na Facebooku

Letnia szkoła języków obcych

elementów? Przyjrzyj się nazwom potraw, produktów i napojów zapisanym w języku greckim - czy potrafisz dopasować je do ich polskich odpowiedników? Jeśli już jesteś najedzony, warto się czegoś napić. Jakie napoje oznaczają trzy poniższe słowa? 3. WIZYTA W BARCELONIE Jednym z częstych celów wakacyjnych

Kolekcjoner ziół

, kolendra działa rozkurczająco, arcydzięgiel uspokajająco, bergamotka jest świetna na przeziębienia, estragon pobudza trawienie, a żyworódka wzmacnia naskórek. Przy każdej odmianie wymienia także listę potraw, do których można ją wykorzystać. Sam je zioła do każdego posiłku. Uciera z masłem, posypuje desery

Centrum Wrocławia zmieni się w mały Lwów [ESK 2016]

zmienione w Uliczkę Lwowską. Będą tam stoiska z rękodziełem (tzw. majsternie), będzie można skosztować tradycyjnych potraw i przekąsek: czebureków, gałuszek, czekolady, chałwy i pralinek, kwasu chlebowego oraz prażonej na miejscu zielonej kawy. Więcej o Miesiącu Lwowskim na wroclaw.wyborcza.pl w zakładce

Rozkręcają wegańską rewolucję

pożyczonych od przyjaciółki. Jako współwłaściciel Avocado Daniel zajmował się zaopatrzeniem, gotował wegańskie potrawy i je rozwoził. Weganizm akurat stawał się modny, więc na brak klientów nie mogli narzekać - żywili pracowników gdańskich firm, urzędów i organizacji pozarządowych, w każdy weekend obsługiwali

Hiszpania.Ostatni obiad w najlepszej na świecie restauracji elBulli

;dekonstrukcję" potraw, Adria zamykał swoją restaurację na pół roku i zajmował się eksperymentowaniem i wymyślaniem kolejnych zwariowanych potraw w rodzaju musu z kartofli czy piankowego koktajlu o smaku grzanki z pomidorem lub marynowanych płatków róży z karczochem. elBulli, liczące 50 miejsc, stało się

Kolekcjoner ziół z największej uprawy w Polsce. Ma 300 odmian, samej mięty 80

rany, kolendra działa rozkurczająco, arcydziegiel uspokajająco, bergamotka jest świetna na przeziębienia, estragon pobudza trawienie, a żyworódka wzmacnia naskórek. Przy każdej odmianie wymienia także listę potraw, do których można ją wykorzystać. Sam je zioła do każdego posiłku. Uciera z masłem

Jurek Ogórek kiełbasa i sznurek

. - Właśnie siedzę i od czasu do czasu piszę książkę kucharską. Właściwie nie o potrawach, ale o nazwach potraw i produktów. Muszę ją przeczytać. - Ja muszę napisać. Pewnie wolałbyś czytać, niż pisać. Ja odkrywam potrawy właśnie dzięki nazwie. Zawsze prosiłem mamę, żeby ugotowała groch z kapustą, ponieważ tak

Odsłonili pierwszy pomnik knajpy w Warszawie

posilić, przespać i przygotować konie. Po uroczystości odsłonięcia tablicy w Parku Szczęśliwickim odbył się Festyn Ziemniaczany, gdzie można było spróbować potraw zrobionych z ziemniaków, a także wysłuchać recitalu Jerzego Filara "Dawnych Wspomnień Czar" i obejrzeć spektakl muzyczny "

Kuchnia litewska. Kupuj kuryncinę, pij karaimkę

oraz miasteczkach. A można, jak Ewa Wołkanowska-Kołodziej, napisać czasem zabawny, czasem melancholijny przewodnik. Po miejscach, obyczajach, potrawach, ale też języku wileńskim”. Przewodnik niekiedy uszczypliwy, z dystansem, ale i z miłością do tej ziemi i „pewnej polskiej rodziny

Chrystus się rodzi. Wigilia Bożego Narodzenia w prawosławnych domach

słodyczy (powodzenia) i postne potrawy. Prawosławni mają kilka nazw wigilii. Mówią na nią m.in. nawieczerie lub soczelnik. Ta druga nazwa pochodzi od "socziwa", czyli gotowanej pszenicy polewanej miodem, która była poprzednikiem obecnej kutii. Zwykle po całonocnym nabożeństwie Bożego Narodzenia i

Samotnie idzie przez Polskę dla chorego syna

narkozie. Najważniejsza jest jednak terapia i turnusy rehabilitacyjne. Autystycy nie lubią zmian. Trudno przekonać ich do odstępstw od ustalonego planu, rytmu dnia, do nowej potrawy czy wyjazdu. Jednak Ian kocha morze. Dobrze się tam czuje. Wyjazd nad wybrzeże połączony z terapią byłby bardzo pomocny. Żeby

Podkarpacie. Ponad 22,5 mln zł dla regionu na unijny program Ryby

udostępnia cenne eksponaty związane z dziedzictwem kulturowym tej grupy etnicznej, która zamieszkiwała te tereny. W muzeum odbywają się m.in. lekcje muzealne i projekcje filmów o tematyce regionalnej. Wraz ze zwiedzającymi placówkę przygotowywane są też regionalne potrawy, w tym z ryb przy wykorzystaniu

Nowak jadł w Bistro Renoma: Nie takie bezgluteny Polak potrafi rozbroić!

odrobiny szaleństwa. Gdybym miał być bezglutenowcem i skazać się na tych kilka dość oczywistych potraw na krzyż, to chyba życie nie do końca by mi smakowało. Renoma sąsiaduje przez ścianę z Samem, gdzie aż furczy. Tłum ludzi, wiele intrygujących propozycji, również dla nietolerancyjnych rozmaitej maści i

W Wałbrzychu dwie "Igły" przy wigilijnym stole

. Przydomek też przeszedł z ojca na syna" - poinformował. Jak przyznał Janusz Ignaczak, z potraw wigilijnych najbardziej przepada za karpiem w galarecie, a ze świątecznych ciast wyróżnia makowca. "Natomiast Krzysiek narzucił sobie kulinarny reżim. Zapewne barszczu z uszkami nie odmówi, ale trzeba

Ucztuj jak starożytny Grek! Czym różnią się od siebie greckie knajpy i jak w nich nie zwariować?

jagnięcych; słowniczek potraw na końcu tekstu), kurczaka (grillowanego lub z rożna), są tu też sałatki i przekąski. Psistarie częściej można spotkać na wsi niż w dużych miastach, a to ze względu na unoszący się nad nimi dym i wyjątkowo intensywne zapachy, które przeszkadzają osobom o delikatniejszym

Krople papieskie [felieton Jerzego Mazgaja]

Papi, które choćby z nazwy świetnie pasuje do dzisiejszej opowieści o papieskim "bottigliere". To kupaż chardonnay i vermentino o słomkowym kolorze wpadającym w odcień delikatnie zielony. Silny i aromatyczny bukiet z zapachem świeżych kwiatów i miodu. Będzie doskonałe do sałatek, potraw z

Maciej Nowak jadł w Olive: Zupa rybna jest szkwałem znad Zatoki Puckiej

dosmaczony jest rouille, czyli rdzawym, prowansalskim majonezem, którego dodatkową porcję stawiają przed nami w kokilce. Wrrrr, już nie mogę się doczekać, kiedy znowu będę mógł to wciągnąć. Na finał poproszę raz jeszcze zupę Zupa to gwóźdź programu Olive. Inne potrawy są też dobre, bardzo dobre, ale wrażenia

Kawka i Karafka na "szybkie randki"

przyjść ze swoim pieskiem, co jest rzadkością w mieście. Dania Menu lokalu jest nieduże, jego rozszerzeniem jest tablica znajdująca się tuż przy barze, na której można znaleźć zmieniające się potrawy, zależne od tego, co zostanie na dany dzień przygotowane. Mogą się tam znaleźć zupy dnia, np. krem

Wróżenie z garnka. Co w tym roku będzie trendy?

srirachę - ostry tajski sos na bazie papryczek chili, po dania typowe dla etnicznych kuchni Afryki czy wreszcie prostsze komponowanie dań. Japonia i kiszonki Z kolei branżowy portal FineDiningLovers.com spodziewa się mody na mniej znane japońskie potrawy (np. bogate omlety nazywane okonomiyaki czy wołowinę

Ciężkie czasy w wersji glamour - siedź cicho i pracuj

szyld. Potrawy w tych knajpach są biedaluksusowe, a robotnicze menu - burgery, frytki, kiełbaski - pod "wojennym" wyglądem skrywa odpowiednio wysokie ceny. W Polsce powoli podlegamy tym samym procesom. Nowa, wstępująca, wyrafinowana klasa miejska pragnie poczuć dreszcz autentyczności, czerpać

Jajka, jabłka, mleko. Ekspert tłumaczy, co i dlaczego uczula

, zanieczyszczenia naszego środowiska – wody, powietrza. Dowodzą tego badania: w Hongkongu nadwrażliwość na mleko jest kilkakrotnie większa niż na wsi chińskiej. Glutaminian dodawany do wielu potraw, w dużych stężeniach wywołuje bardzo silne reakcje. Szkodzą benzoesan sodu, dodawany np. do tatara, by był

Nowa pasja Chińczyków - muzea kulinarne

nocnego życia, tętniących życiem placów targowych i wspaniałego jedzenia. Dziś w muzeum można oglądać rekonstrukcję jednej z najsławniejszych uczt w historii Chin - uczty Man-Han, wydanej na dworze dynastii Qing. Składała się z ponad stu dań kuchni mandżurskiej i Han (chińskiej), a potrawy - serwowane

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 5 sierpnia

francuskie określenie ceramicznego naczynia do zapiekania i serwowania potraw, a także nazwa samej zapiekanki. To dobry sposób na sezonowe warzywa Poprzedni numer "Tylko Zdrowia" - 29 lipca

Szałowa szałwia

trzeba ich używać w rozsądnych ilościach. Stosowane z umiarem podnoszą smak sałatek, zwłaszcza z pomidorów, a także makaronu, potraw z kapusty i grochu, mięs, a nawet ciast i deserów. Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik "Na Pamięć". W tym numerze: Kto rano wstaje, ten jest

Chu***a Pani Domu promuje lenistwo, czy inspiruje kobiety?

sprzątania i gotowania. "Jak ty chcesz znaleźć męża?" - mówił tata, kiedy nie wykazywała żadnych talentów kulinarnych (do teraz ma problem z upieczeniem ciasta z proszku, świetnie radzi sobie za to z prostymi i przetestowanymi potrawami - wśród jej dań popisowych jest m.in. kurczak z ryżem

Małopolskie. Ponad 12 tys. turystów odkrywało Beskid Wyspowy

Gospodyń Wiejskich, częstujące potrawami regionalnymi. Na koniec sezonu 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Beskid Wyspowy to część Beskidów Zachodnich, położona pomiędzy doliną Raby a Kotliną Sądecką na terenie województwa małopolskiego

Sól działa jak narkotyk. Fragmenty bestselleru "Cukier, sól tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze"

Paul Breslin, biolog i specjalista od psychologii eksperymentalnej Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, jest przykładem naukowca, który nie tylko wnikliwie analizuje produkty spożywcze, lecz także kocha jeść. "Kocham słone potrawy. Nie wiem, czy chodzi wyłącznie o psychologiczną nagrodę

Czy tożsamość lokalna ma sens? Może jest wylęgarnią ksenofobii? [OLGA TOKARCZUK]

konkretnych cech, skojarzeń jak w przypadku pojęcia "Ślązaka". Mieszkańca Dolnego Śląska nie rozpoznaje się ani po akcencie, ani po tradycji, pieśniach, nazwiskach, upodobaniach do szczególnych potraw, ludowych strojach. Dolnoślązak to czysta karta do zapisania. A może lepiej powiedzieć - mapa

Nadchodzi dzień malbeca [felieton Jerzego Mazgaja]

Cahors to malbec stuprocentowy. Głęboka, rubinowa barwa z atramentowymi przebłyskami zapowiada aromaty czerwonych owoców z lekką nutą wanilii. W smaku jest okrągłe i owocowe, wyczujemy wiśnie, śliwki, lukrecję i aksamitne taniny na finiszu. Ten Antisto Cahors będzie pasował do takich potraw światowej

Sos z wątków kulinarnych i kryminalnych [FELIETON KURKA]

gotowanie. Powiedzieć, że Pepe Carvalho nie stroni od podniebiennych radości, to nie powiedzieć nic. We wszystkich utworach właściwie co kilka stron pojawiają się opisy posiłków, nazwy potraw, a także szczegółowe instrukcje ich wykonania. Co przy tym ciekawe, kulinarnym eksperymentom i wyprawom, a także

Halloween w Warszawie. Gdzie się wybrać? Sprawdzamy

Halloween warszawskie kina organizują seanse grozy i pokazy dreszczowców. Można wybierać pomiędzy klasyką gatunku a horrorowymi nowościami. Oprócz tego w mieście odbywać się będą mroczne imprezy i przerażające koncerty. A restauracje szykują potrawy mrożące krew w żyłach. Dreszczowce z Europy Podczas "

Cebularze? Wszyscy wiedzą, że tylko w Lublinie

tworzenia potraw, bo chyba najbardziej interesujące były ich nazwy. Psiocha na przykład, to gotowane ziemniaki, do których dodawano pszenną mąkę i sól. Następnie należało utłuc kartoflaną masę, wzbogacić ją smażonym boczkiem i jedząc - maczać w śmietanie. Z lokalnych pomysłów warto też wspomnieć

Sól. Przez nią tyjesz i narażasz się na udar. Ale da się wyjść z nałogu

łyżeczka do herbaty), a w przypadku dzieci i młodzieży - do 1,9-3,75 g dziennie. Chodzi o całą sól, jaką w ciągu dnia zjadamy z pożywieniem, a nie tylko o tę, którą dosalamy potrawy. Polacy jedzą jej znacznie więcej. Z badań statystycznych i szacunków wynika, że średnio spożywamy dwa-trzy razy więcej soli

MEN: ponad 1120 opinii do drugiej części "Naszego elementarza"

Narodzenia nigdzie nie pada ich nazwa, jest za to mowa o przygotowywaniu ozdób choinkowych, szykowaniu i pakowaniu prezentów, pieczeniu pierniczków oraz o świątecznych zakupach, w tym o kupowaniu drzewka. Nazwa zgodnie z postulatami została dodana. Z kolei, gdy mowa o potrawach na wieczerzę tata informował

Kuchnia polska jarstwem stoi

wina, to więcej dodać smaku z bulby wygotowanego i wycisnąć sok z połowy cytryny. Przepisy pochodzą z książek: "Kucharka oszczędna, czyli przepisy dla gospodyń wiejskich łatwego i niekosztownego sporządzania potraw, opatrzenia spiżarni w potrzebne zapasy oraz dystyllowania wódek", Wilno 1835

Euro 2016. Reprezentacja Polski w Arłamowie. Zobacz luksus, w którym zamieszkają piłkarze

kucharza reprezentacji Tomasza Leśniaka. Menu zostało już dawno ustalone. Nasi dostawcy wiedzą, że będziemy mieć ekstra gości. Ale na co dzień przygotowujemy potrawy z produktów najlepszej jakości, więc w czasie pobytu reprezentacji nie będzie inaczej - mówi Radosław Fischbach, dyrektor odpowiedzialny za

Małopolskie. Turyści ruszają odkrywać Beskid Wyspowy

, twórcy ludowi oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które będą częstować potrawami regionalnymi. Na koniec wędrówek 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Dla turystów ośrodki turystyczne Beskidu Wyspowego przygotują atrakcyjną ofertę "Weekend za pół ceny

Poznań. Obchody imienin ulicy Święty Marcin

pochodziła z 1937 r. i wyprodukowała ją "Lubelska Wytwórnia Samolotów". Jak powiedział PAP serwujący potrawy z zabytkowej kuchni Wojciech Minczykow, w polskim wojsku w II RP było mnóstwo kuchni pochodzących z armii byłych państw zaborczych. "Ta jest najstarszym zachowanym egzemplarzem

Chcesz urządzić tradycyjną wigilię? Zobacz, jak świętowali Sarmaci

kapusty - był głównym dodatkiem do potraw rybnych i mięsnych. Kapusta z grochem była bardzo popularna i pojawiała się na stołach nie tylko podczas wieczerzy wigilijnej. Od późnego średniowiecza królem staropolskich stołów był szczupak. Nie wiemy jednak na pewno, czy słowo "szczuka" zawsze

Wigilijny stół Sarmatów

;kutią" czy też "kucyją". Ta przedświąteczna biesiada zyskiwała więc nazwę od niecodziennej potrawy - przyrządzanej na słodko pszenicy z bakaliami. Zgodnie z zasadami ścisłego postu do jej przygotowania nie używano produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, śmietany, sera i jaj. Znaczyło

MeiAsia - sklep dla miłośników azjatyckich specjałów

Są tu produkty spożywcze z Chin, Japonii, Tajlandii, Filipin, Wietnamu, Indonezji czy Indii oraz akcesoria potrzebne do przygotowania i podania przygotowanych potraw. - W MeiAsia kładziemy nacisk nie tylko na przyprawy azjatyckie czy półprodukty, ale i na świeże zioła sprowadzane raz w tygodniu z