nazwy potraw

Rozmawiał Grzegorz Giedrys

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Dziwne nazwy potraw: cipka z grochem i ruchanki z fjutem

Jak się robi fjuta? Trzeba ugotować cukrowe buraki pokrojone w kostkę, następnie włożyć je do szmacianego worka i dobrze odcisnąć w prasie. Wyciśnięty sok gotuje się aż do momentu, kiedy zmieni się w gęsty syrop

Gryfne frelki klachają, czyli o śląskich regionalizmach

Karminadle, krupnioki, gryfne frelki czy klachanie - te regionalizmy, choć dla większości Polaków pewnie niezrozumiałe, na Górnym Śląsku wciąż są powszechnie używane. Swoje regionalne nazwy mają m.in. popularne potrawy i przedmioty codziennego użytku.

Na obiad Turas, a na deser Murzyn. Kontrowersyjne menu gdyńskiej restauracji

W karcie gdyńskiej naleśnikarni Piqniq pojawiają się takie nazwy potraw jak "Murzyn", "Skośnooki", "Białas" czy "Turas". - Nie chciały mi te nazwy przejść przez usta - napisała zszokowana czytelniczka. Helsińska Fundacja Praw Człowieka: - Miało być to zabawne, ale jak widać, nie wszystkich to śmieszy.

Minta od Kuchni:  Malika i grillowane śledzie w szermuli

Minta od Kuchni: Malika i grillowane śledzie w szermuli

Jedzenie na czasie: Tian z letnich warzyw

Jedzenie na czasie: Tian z letnich warzyw

Dwa średnie (20 cm) bakłażany umyj i pokrój w plastry szerokie na 1 cm. Przełóż do miski, posól i wymieszaj, by wszystkie pokryły się solą. Odstaw na 15 minut. Umyj i pokrój tak samo dwie średnie (20 cm) cukinie, dwa pomidory (gargamele lub bawole serca). Jedną sporą białą cebulę obierz, przekrój na

Gratin z letnich warzyw

Gratin z letnich warzyw

wieku uwagę przeniesiono na wierzch potrawy i nazwę 'gratin' zaczęto odnosić do tego, co zapieczone i zrumienione od góry. Danie podaje się na stół w naczyniu, w którym się zapiekało. Powinno mieć płaski spód i ścianki wysokości ok. 6 cm. Może być owalne, okrągłe lub kwadratowe, byleby miało sporą

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw. Sprawdziliśmy, nic o tym nie wiedzą

przytomności oraz zawału - dodaje specjalista. Pełen skład potraw z wyróżnionymi alergenami W grudniu weszły w życie przepisy unijne nakładające na właścicieli restauracji obowiązek precyzyjnego informowania o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych. - Z art. 44 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego

Warmińsko-mazurskie. Wybrano najlepsze produkty i potrawy regionalne

W niedzielnym finale uczestniczyli zwycięzcy lokalnych konkursów kulinarnych, promujących tradycyjne potrawy regionu i żywność naturalną. Główną nagrodę w kategorii firm gastronomicznych otrzymała potrawa pod nazwą "szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutą cynamonu oraz chrzanowym

Rok w Prowansji , Mayle, Peter

Ja się nie odważyłem. Proponowano mi to kiedyś w londyńskim pubie i później w całkiem nawet przyzwoitej restauracji, ale organizm się nie przemógł. Diabli wiedzą, z czego była ta ryba... I jeszcze mdlący zapach tłuszczu... Peter Mayle okazał się nietypowym Anglikiem. Tylko raz fish and chips mu pos

Gwiazdy muzyki bałkańskiej na Pannonica Folk Festival

Gwiazdy muzyki bałkańskiej na Pannonica Folk Festival

. Zaś dla fanów kina przewidziano nocne pokazy najlepszych filmów z Bałkanów i o Bałkanach. Będą też oryginalne bałkańskie potrawy i napitki, warsztaty tańców, śpiewu, rękodzieła, wspólne wyjścia w góry, jazda konna, a także atrakcje dla najmłodszych. Nazwa festiwalu nawiązuje do Panonii - określenia

Przez serce do żołądka

Przez serce do żołądka

, nerki i zaczęli myśleć, jak przedstawić podroby w zupełnie nowej, bardziej apetycznej formie. Trochę na przekór własnym przyzwyczajeniom i gustom kulinarnym wciąż próbowali kolejnych potraw z ozorków, języczków i ogonków. Zmieniali, ulepszali, doprawiali. W końcu wymyślili. - Zdecydowaliśmy się pójść

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

NASZA EKSPERTKA: Hanna Stolińska-FiedorowiczInstytut Żywności i Żywienia Już od paru lat polscy biskupi przypominają, że w świetle prawa kanonicznego na kolacji wigilijnej możemy spożywać mięso. Jednak na większości polskich stołów nadal królują ryby i inne potrawy postne. Na jednej z kolacji

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

Kuchnia Słowian sprzed ponad tysiąca lat: Tłókno, bryje i polewki

Co najdziwniejszego udało się państwu ugotować według przepisów dawnej kuchni? Hanna Lis: Od 10 lat zajmuję się archeologią doświadczalną i odtwarzaniem przepisów kuchni słowiańskiej. Eksperymentowałam wielokrotnie z różnymi potrawami. Tym, co mnie najmniej przekonuje, jest barszcz przyrządzony z

Watykan. Papież podjął koszernym obiadem delegację rabinów z Argentyny

Amit Dabush, właściciel znanego lokalu znajdującego się niedaleko rzymskiej synagogi powiedział po obiedzie wydanym w czwartek przez Franciszka w Domu świętej Marty, że spróbował on wszystkich dań, jakie zaserwowano. Obiad składał się z klasycznej potrawy stołecznego regionu Lacjum, czyli

Lubelskie. Kolejne potrawy i specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

. Prawdopodobnie z powodu licznych potraw z niego przyrządzanych mieszkańców Karczmisk nazywano w okolicy Bobrami. Tę tradycję podtrzymuje m.in. miejscowy klub sportowy, który przyjął nazwę "Bobry". Na listę wpisany został także wypiekany od 1964 r. w Baranowie chleb żytni tradycyjny, do którego

Jak czytać etykiety

Jak czytać etykiety

gotowych pakowanych potraw, ale także w restauracjach czy kawiarniach. Informacje na temat przetworzonych nanomateriałów Jeżeli do stworzenia któregokolwiek ze składników produktu użyto nanomateriałów, konsument musi być o tym poinformowany. Po nazwie tego składnika w nawiasie bądź cudzysłowie musi się

Tysiąc i jeden smaków. Prosecco mistrza Cadorina

Tysiąc i jeden smaków. Prosecco mistrza Cadorina

Wenecji i zapuścić się na wzgórza nad rzeką Piawa, gdzie powstaje rześkie i radosne prosecco DOC Treviso Sparkling - perli się długo w kieliszku, a delikatny aromat polnych kwiatów przywołuje obrazy wiejskie i sielskie. Może właśnie dlatego świetnie harmonizuje z potrawami lokalnymi. I nie bójmy się

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

Laboratorium nie tylko kulinarne. "Czerwony przewodnik"

ciekawsze koncepty restauracyjne pełne wspaniałych potraw, z coraz lepszą obsługą, i ludzi z pasją stojących za tymi przedsięwzięciami. Akurat gastronomicznie Polska rozwija się w bardzo dobrym kierunku i tempie. Czego zatem brakuje? Po pierwsze, autentyczności, po drugie, wykwalifikowanej kadry młodych

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

Wegańskie knajpy w Warszawie. Oto nasz smaczny przewodnik

falafele serwowane z libańskim specjałem - marynowaną rzepą. Genialnym wynalazkiem Bejrutu są falafele nadziewane wegańskim serem, ale są też tradycyjne arabskie potrawy, m.in. faszerowany orzechami bakłażan, świetna bakalava i kawa z kardamonem. Ul. Senatorska 40, otwarte: pon.-śr. 8-22, czw.-pt. 8-24

Wigilia łemkowska - zanikająca tradycja

wykonane z kolorowego papieru, zdobione świeczkami, cukierkami i łańcuszkami. Przystrajano również gałązki jodłowe kolorowymi wstążkami i tak przygotowane umieszczano na ścianach obok obrazów. Do tradycyjnych, świątecznych potraw Łemków należy kutia będąca mieszaniną gotowanej pszenicy z makiem, miodem i

Francja.Ustawa przeciw daniom z mikrofalówki w restauracjach

roku, po stworzeniu projektu ustawy, federacja restauratorów Synhorcat przeprowadziła sondaż, w którym 31 proc. restauratorów przyznało, że przynajmniej niektóre z potraw w ich lokalach to dania gotowe. Dwie trzecie z nich uznało, że gdyby musieli ujawniać prawdę o tych daniach, to zdecydowaliby się na

Wielkie pytania małych ludzi. Dlaczego chili jest ostre

Wielkie pytania małych ludzi. Dlaczego chili jest ostre

pieczenia - wyjaśnia badaczka roślin. Bo choć ostrość czy też pikantność potraw na co dzień nazywamy "smakiem", to tak naprawdę ma ona inną przyczynę niż odczucie słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Do rozpoznawania tych czterech podstawowych smaków mamy kubki smakowe, czyli drobne struktury

Rusza akcja promująca produkty regionalne "Zasmakuj w Małopolsce"

Małopolski, gdzie podczas lokalnych imprez plenerowych trwać będą prezentacje połączone z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które przygotują potrawy z wykorzystaniem rodzimych produktów regionalnych

Na pokazie cudownych garnków

Na pokazie cudownych garnków

same. Pokaz W marcu zadzwoniła do mnie telemarketerka z pytaniem, czy wezmę udział w kwietniowym pokazie gotowania w supernowoczesnych garnkach. Dostałam pocztą zaproszenie. Obiecywano degustację wyśmienitych potraw i możliwość kupienia supergarnków. Na miejscu miałam otrzymać prezenty: zegarek i robot

Dieta. Żeby wytrwać, zastosuj wskazówki ekspertów

nie zjesz pieczeni, kawałka tortu czy lodów. Rezygnowanie z ulubionych potraw wpędzi cię w zły humor. Kontrolowanie porcji to jedno, druga sprawa to nadawanie potrawom priorytetów. Wybierz jeden posiłek, który zjesz bez myślenia o kaloriach, tłuszczu i cukrze. Rozkoszuj się nim, ale resztę wybierz

Polak potrafi. Wynalazek. Wykryje gluten w jedzeniu

Kołodziejczyk, wykorzystuje przeciwciała wiążące się z glutenem i wytwarzające następnie ładunek elektryczny. Rolą polimerów przewodzących jest zebranie powstających w ten sposób ładunków, by zasygnalizować na odczycie obecność tej substancji w jedzeniu. Natężenie ładunku pokazuje stężenie glutenu w potrawie

Zachodniopomorskie. IV Spotkania Literackie od czwartku w Darłowie

potrawy występujące na srebrnym ekranie". Miejscem spotkań z autorami będzie hala namiotowa stojąca przy w okolicach hotelu "Apollo" przy ul. Kąpielowej. Dyskusje poprowadzą redaktorka wydawnictwa Znak Ewa Bolińska i dziennikarz Tomasz Kosiorek.

Regionalne produkty i kuchnia z XVIII wieku na Festiwalu Dobrego Smaku

. Należą do nich m.in. oscypek, andruty kaliskie, jabłka grójeckie, truskawka kaszubska i olej rydzowy. Podczas imprezy organizatorzy chcą odtworzyć potrawy kuchni polskiej z XVIII w. i przystosować je do obecnych gustów, a część programu poświęcona ma być winom. "Oficjalnym sommelierem festiwalu

Konkurs na święta

Wystarczy przesłać na adres marketing@bezdroza.com.pl nazwę potrawy oraz kraj i region jej pochodzenia. Mile widziany, choć nieobowiązkowy, jest też przepis i zdjęcie. W temacie e-maila należy wpisać "Konkurs kulinarny", trzeba podać imię i nazwisko, numer telefonu i adres e-mail

Wystawa "Boże Narodzenie na Mazowszu" w skansenie w Sierpcu

słomy i bibuły, w tym kolorowymi łańcuchami, a także orzechami i piernikami. W jednej z chałup z wyposażeniem z przełomu XIX i XX wieku pokazano staropolską wieczerzę wigilijną. Na przykrytej białym obrusem ławie stoją misy z jadłem. Zazwyczaj - jak zaznacza Rumiński - było to kilka potraw, a ich

Znana gotująca blogerka wydaje książkę z przepisami

. Początki były trudne, ale po kilku latach w kuchni bezmięsnej doszła do perfekcji. To, co robi teraz, to swego rodzaju sztuka - kreuje nowe połączenia i potrawy, inspiruje innych, bawi się smakami. Jej blog "Jadłonomia" (nazwa od ekonomii jedzenia, czyli wykorzystywania resztek w kuchni) ma

Stół księcia Mieszka I. Historia kulinarna

szczaw, ale też lebiodę, bluszczyk kurdybanek oraz wiele zbóż, warzyw i ziół uznawanych obecnie za chwasty. Dodawano je do półpłynnych potraw przyrządzanych z kasz bądź mąki, które znamy pod nazwą "bryj" lub "bryjek". Smak można było zaostrzyć - przy braku pieprzu - np. listkami

Maciej Nowak jadł w Natu: Warszawski obiad powielaczowy

na tutejszym menu. Potrawy są smaczne, przygotowane profesjonalnie i porządnie. I tylko trudno się zorientować, gdzie właściwie jemy. Bo jadłospis jest doskonale pozbawiony cech indywidualnych: burger, sałatki, makarony, krewetki, steki i filety z norweskiego dorsza i łososia. Na deser panna cotta

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

po przejrzeniu Google'a mogę zaręczyć, że to kucharz celebryta jakich mało. Jego restauracje zdobywają gwiazdki Michelin z równą łatwością jak niemowlę mówi: "gu, gu". Novelli będzie gotował potrawy ze składników pochodzących z Aldiego. Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne, jakby się

Franciszek Majka

kontakt miał równie dobry. Moja żona powiedziała mu kiedyś, że jest jak muzyka: łagodzi obyczaje. Franio potrafił rozładować każdy konflikt, często w samym zarodku. Nigdy nie przeklinał (żona mówi, że raz powiedział kalambur, w którym nazwa pewnej potrawy mogła być zrozumiana jako przekleństwo) i chyba

Centrum Wrocławia zmieni się w mały Lwów [ESK 2016]

zmienione w Uliczkę Lwowską. Będą tam stoiska z rękodziełem (tzw. majsternie), będzie można skosztować tradycyjnych potraw i przekąsek: czebureków, gałuszek, czekolady, chałwy i pralinek, kwasu chlebowego oraz prażonej na miejscu zielonej kawy. Więcej o Miesiącu Lwowskim na wroclaw.wyborcza.pl w zakładce

Karczma fantasy zostanie otwarta w sobotę w Katowicach

magii współczesnej. Wykład o "Historii alkoholi", wygłosi jedna z czołowych postaci polskiej fantastyki - Andrzej Pilipiuk. Podczas uroczystego otwarcia karczma zaserwuje potrawy, pod których fantazyjnymi nazwami kryją się autentyczne przepisy kuchni średniowiecznej. To na otwarcie, bo w

E-klerka

couchsurfing, serwis, przez który podróżnicy wyszukują tanie miejsca do spania. Kitchensurfing nie polega na wynajmowaniu kuchni, ale znalezieniu człowieka, który ugotuje potrawy zgodnie z zasadami twojej aktualnej diety, nauczy piec chleb, urządzi imprezę. Zrobi zakupy, przygotuje, pozmywa, rozbawi. Niektórzy

Letnia szkoła języków obcych

elementów? Przyjrzyj się nazwom potraw, produktów i napojów zapisanym w języku greckim - czy potrafisz dopasować je do ich polskich odpowiedników? Jeśli już jesteś najedzony, warto się czegoś napić. Jakie napoje oznaczają trzy poniższe słowa? 3. WIZYTA W BARCELONIE Jednym z częstych celów wakacyjnych

Gwiazda betlejemska jest trująca. Prawda czy mit

przeciwbólowe, które tej choroby absolutnie nie leczą. Rozmowa z dr Marią Rell-Bakalarską, reumatologiem Dietą w reumatoidalne zapalenie stawów Według badań ponad 30 proc. chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) twierdzi, że po zjedzeniu pewnych potraw objawy ich choroby się zaostrzyły! Czy wcześniaki

Białoruś. Prawosławni szykują się do postnej wieczerzy

stare wywołałoby biedę. Podobnie jak u katolików do jedzenia przystępowano po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki. Pod obrus kładziono trochę siana, zaś przy stole zostawiano jedno wolne miejsce. Wśród potraw można było znaleźć naleśniki z miodem czy postne pierogi z grochem, ziemniakami i

"No pain no game" - wystawa w krakowskim Bunkrze Sztuki

przygotowany przez Linę Meyer - artystkę uprawiającą tzw. food design czyli projektowanie jedzenia. Jak sama artystka podkreśla nie jest to wymyślanie niezwykłych potraw czy stylizacja dań na talerzu, ale chodzi o nawiązanie poprzez jedzenie i sposób jego podania do tematyki wydarzeń, na których potrawy

MŚ 2014 - atrakcje brazylijskiej kuchni

"Lubię brazylijską kuchnię, choć jest bardzo słodka, albo ... bardzo słona. Do moich ulubionych potraw należą te z owocami morza, jak moqueca. Lubię też feijoadę. Także coś słodkiego - brigadeiro czy mousse de maracuja. I oczywiście owoce. Jest ich mnóstwo..." - powiedziała PAP Louise

Krakowianie i turyści obchodzili Święto Rękawki

pokazy codziennych zajęć naszych przodków, prezentacje dawnych obrzędów - m.in. rekonstrukcja słowiańskiego pochówku (tryzna), tradycyjnego rzemiosła, tańce, wróżby wiedźm, degustacja potraw przyrządzonych według średniowiecznych przepisów. "Jak co roku największym zainteresowaniem cieszyły się

Krople papieskie [felieton Jerzego Mazgaja]

Papi, które choćby z nazwy świetnie pasuje do dzisiejszej opowieści o papieskim "bottigliere". To kupaż chardonnay i vermentino o słomkowym kolorze wpadającym w odcień delikatnie zielony. Silny i aromatyczny bukiet z zapachem świeżych kwiatów i miodu. Będzie doskonałe do sałatek, potraw z

Książka kucharska z XVII wieku trafiła do sprzedaży

. "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" można kupić w sklepie internetowym ( www.wilanow-palac.art.pl ) lub w administracji Muzeum - tel. 22 651 64 47. Cena to 70 zł. Zostań fanem serwisu warszawa.gazeta.pl na Facebooku

Jurek Ogórek kiełbasa i sznurek

. - Właśnie siedzę i od czasu do czasu piszę książkę kucharską. Właściwie nie o potrawach, ale o nazwach potraw i produktów. Muszę ją przeczytać. - Ja muszę napisać. Pewnie wolałbyś czytać, niż pisać. Ja odkrywam potrawy właśnie dzięki nazwie. Zawsze prosiłem mamę, żeby ugotowała groch z kapustą, ponieważ tak

Hiszpania.Ostatni obiad w najlepszej na świecie restauracji elBulli

;dekonstrukcję" potraw, Adria zamykał swoją restaurację na pół roku i zajmował się eksperymentowaniem i wymyślaniem kolejnych zwariowanych potraw w rodzaju musu z kartofli czy piankowego koktajlu o smaku grzanki z pomidorem lub marynowanych płatków róży z karczochem. elBulli, liczące 50 miejsc, stało się

Chrystus się rodzi. Wigilia Bożego Narodzenia w prawosławnych domach

słodyczy (powodzenia) i postne potrawy. Prawosławni mają kilka nazw wigilii. Mówią na nią m.in. nawieczerie lub soczelnik. Ta druga nazwa pochodzi od "socziwa", czyli gotowanej pszenicy polewanej miodem, która była poprzednikiem obecnej kutii. Zwykle po całonocnym nabożeństwie Bożego Narodzenia i

Nowak jadł w Bistro Renoma: Nie takie bezgluteny Polak potrafi rozbroić!

odrobiny szaleństwa. Gdybym miał być bezglutenowcem i skazać się na tych kilka dość oczywistych potraw na krzyż, to chyba życie nie do końca by mi smakowało. Renoma sąsiaduje przez ścianę z Samem, gdzie aż furczy. Tłum ludzi, wiele intrygujących propozycji, również dla nietolerancyjnych rozmaitej maści i

Wróżenie z garnka. Co w tym roku będzie trendy?

srirachę - ostry tajski sos na bazie papryczek chili, po dania typowe dla etnicznych kuchni Afryki czy wreszcie prostsze komponowanie dań. Japonia i kiszonki Z kolei branżowy portal FineDiningLovers.com spodziewa się mody na mniej znane japońskie potrawy (np. bogate omlety nazywane okonomiyaki czy wołowinę

Podkarpacie. Ponad 22,5 mln zł dla regionu na unijny program Ryby

udostępnia cenne eksponaty związane z dziedzictwem kulturowym tej grupy etnicznej, która zamieszkiwała te tereny. W muzeum odbywają się m.in. lekcje muzealne i projekcje filmów o tematyce regionalnej. Wraz ze zwiedzającymi placówkę przygotowywane są też regionalne potrawy, w tym z ryb przy wykorzystaniu

Odsłonili pierwszy pomnik knajpy w Warszawie

posilić, przespać i przygotować konie. Po uroczystości odsłonięcia tablicy w Parku Szczęśliwickim odbył się Festyn Ziemniaczany, gdzie można było spróbować potraw zrobionych z ziemniaków, a także wysłuchać recitalu Jerzego Filara "Dawnych Wspomnień Czar" i obejrzeć spektakl muzyczny "

W Wałbrzychu dwie "Igły" przy wigilijnym stole

. Przydomek też przeszedł z ojca na syna" - poinformował. Jak przyznał Janusz Ignaczak, z potraw wigilijnych najbardziej przepada za karpiem w galarecie, a ze świątecznych ciast wyróżnia makowca. "Natomiast Krzysiek narzucił sobie kulinarny reżim. Zapewne barszczu z uszkami nie odmówi, ale trzeba

Czy tożsamość lokalna ma sens? Może jest wylęgarnią ksenofobii? [OLGA TOKARCZUK]

konkretnych cech, skojarzeń jak w przypadku pojęcia "Ślązaka". Mieszkańca Dolnego Śląska nie rozpoznaje się ani po akcencie, ani po tradycji, pieśniach, nazwiskach, upodobaniach do szczególnych potraw, ludowych strojach. Dolnoślązak to czysta karta do zapisania. A może lepiej powiedzieć - mapa

Maciej Nowak jadł w Olive: Zupa rybna jest szkwałem znad Zatoki Puckiej

dosmaczony jest rouille, czyli rdzawym, prowansalskim majonezem, którego dodatkową porcję stawiają przed nami w kokilce. Wrrrr, już nie mogę się doczekać, kiedy znowu będę mógł to wciągnąć. Na finał poproszę raz jeszcze zupę Zupa to gwóźdź programu Olive. Inne potrawy są też dobre, bardzo dobre, ale wrażenia

Nadchodzi dzień malbeca [felieton Jerzego Mazgaja]

Cahors to malbec stuprocentowy. Głęboka, rubinowa barwa z atramentowymi przebłyskami zapowiada aromaty czerwonych owoców z lekką nutą wanilii. W smaku jest okrągłe i owocowe, wyczujemy wiśnie, śliwki, lukrecję i aksamitne taniny na finiszu. Ten Antisto Cahors będzie pasował do takich potraw światowej

Ciężkie czasy w wersji glamour - siedź cicho i pracuj

szyld. Potrawy w tych knajpach są biedaluksusowe, a robotnicze menu - burgery, frytki, kiełbaski - pod "wojennym" wyglądem skrywa odpowiednio wysokie ceny. W Polsce powoli podlegamy tym samym procesom. Nowa, wstępująca, wyrafinowana klasa miejska pragnie poczuć dreszcz autentyczności, czerpać

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 5 sierpnia

francuskie określenie ceramicznego naczynia do zapiekania i serwowania potraw, a także nazwa samej zapiekanki. To dobry sposób na sezonowe warzywa Poprzedni numer "Tylko Zdrowia" - 29 lipca

Sól. Przez nią tyjesz i narażasz się na udar. Ale da się wyjść z nałogu

łyżeczka do herbaty), a w przypadku dzieci i młodzieży - do 1,9-3,75 g dziennie. Chodzi o całą sól, jaką w ciągu dnia zjadamy z pożywieniem, a nie tylko o tę, którą dosalamy potrawy. Polacy jedzą jej znacznie więcej. Z badań statystycznych i szacunków wynika, że średnio spożywamy dwa-trzy razy więcej soli

Euro 2016. Reprezentacja Polski w Arłamowie. Zobacz luksus, w którym zamieszkają piłkarze

kucharza reprezentacji Tomasza Leśniaka. Menu zostało już dawno ustalone. Nasi dostawcy wiedzą, że będziemy mieć ekstra gości. Ale na co dzień przygotowujemy potrawy z produktów najlepszej jakości, więc w czasie pobytu reprezentacji nie będzie inaczej - mówi Radosław Fischbach, dyrektor odpowiedzialny za

Nowa pasja Chińczyków - muzea kulinarne

nocnego życia, tętniących życiem placów targowych i wspaniałego jedzenia. Dziś w muzeum można oglądać rekonstrukcję jednej z najsławniejszych uczt w historii Chin - uczty Man-Han, wydanej na dworze dynastii Qing. Składała się z ponad stu dań kuchni mandżurskiej i Han (chińskiej), a potrawy - serwowane

Kuchnia polska jarstwem stoi

wina, to więcej dodać smaku z bulby wygotowanego i wycisnąć sok z połowy cytryny. Przepisy pochodzą z książek: "Kucharka oszczędna, czyli przepisy dla gospodyń wiejskich łatwego i niekosztownego sporządzania potraw, opatrzenia spiżarni w potrzebne zapasy oraz dystyllowania wódek", Wilno 1835

Sos z wątków kulinarnych i kryminalnych [FELIETON KURKA]

gotowanie. Powiedzieć, że Pepe Carvalho nie stroni od podniebiennych radości, to nie powiedzieć nic. We wszystkich utworach właściwie co kilka stron pojawiają się opisy posiłków, nazwy potraw, a także szczegółowe instrukcje ich wykonania. Co przy tym ciekawe, kulinarnym eksperymentom i wyprawom, a także

Szałowa szałwia

trzeba ich używać w rozsądnych ilościach. Stosowane z umiarem podnoszą smak sałatek, zwłaszcza z pomidorów, a także makaronu, potraw z kapusty i grochu, mięs, a nawet ciast i deserów. Co sobota w "Gazecie Wyborczej" tygodnik "Na Pamięć". W tym numerze: Kto rano wstaje, ten jest

Małopolskie. Ponad 12 tys. turystów odkrywało Beskid Wyspowy

Gospodyń Wiejskich, częstujące potrawami regionalnymi. Na koniec sezonu 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Beskid Wyspowy to część Beskidów Zachodnich, położona pomiędzy doliną Raby a Kotliną Sądecką na terenie województwa małopolskiego

Sól działa jak narkotyk. Fragmenty bestselleru "Cukier, sól tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze"

Paul Breslin, biolog i specjalista od psychologii eksperymentalnej Monell Chemical Senses Center w Filadelfii, jest przykładem naukowca, który nie tylko wnikliwie analizuje produkty spożywcze, lecz także kocha jeść. "Kocham słone potrawy. Nie wiem, czy chodzi wyłącznie o psychologiczną nagrodę

Cebularze? Wszyscy wiedzą, że tylko w Lublinie

tworzenia potraw, bo chyba najbardziej interesujące były ich nazwy. Psiocha na przykład, to gotowane ziemniaki, do których dodawano pszenną mąkę i sól. Następnie należało utłuc kartoflaną masę, wzbogacić ją smażonym boczkiem i jedząc - maczać w śmietanie. Z lokalnych pomysłów warto też wspomnieć

Między Słowami. Nowe życie polewki [MIODEK]

, wyciągiem z nich, rzadki roztwór z wody lub innych płynów, w którym gotowano np. mięso, rybę itp.", jeszcze też jako "zupę" i "część rzadką potrawy gotowanej"; padają też przysłowia: z tłustego mięsa tłusta polewka, czyli "jaki towar, takie pieniądze" albo "jaka praca

MEN: ponad 1120 opinii do drugiej części "Naszego elementarza"

Narodzenia nigdzie nie pada ich nazwa, jest za to mowa o przygotowywaniu ozdób choinkowych, szykowaniu i pakowaniu prezentów, pieczeniu pierniczków oraz o świątecznych zakupach, w tym o kupowaniu drzewka. Nazwa zgodnie z postulatami została dodana. Z kolei, gdy mowa o potrawach na wieczerzę tata informował

Poznań. Obchody imienin ulicy Święty Marcin

pochodziła z 1937 r. i wyprodukowała ją "Lubelska Wytwórnia Samolotów". Jak powiedział PAP serwujący potrawy z zabytkowej kuchni Wojciech Minczykow, w polskim wojsku w II RP było mnóstwo kuchni pochodzących z armii byłych państw zaborczych. "Ta jest najstarszym zachowanym egzemplarzem

Małopolskie. Turyści ruszają odkrywać Beskid Wyspowy

, twórcy ludowi oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które będą częstować potrawami regionalnymi. Na koniec wędrówek 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Dla turystów ośrodki turystyczne Beskidu Wyspowego przygotują atrakcyjną ofertę "Weekend za pół ceny

Pytanie do lekarza: Na języku mam białe plamy. Jak to wyleczyć?

kwaśne potrawy) albo niektóre leki. Podejrzewa się związek z alergią, łuszczycą i tło psychogenne. Warto wykonać podstawowe badania (morfologia krwi obwodowej, badanie ogólne moczu), ewentualnie ocenić gospodarkę żelazem - stężenie żelaza w surowicy oraz całkowitą zdolność wiązania żelaza (TIBC) lub

Purpurowy Orestes z miasta duchów [felieton Jerzego Mazgaja]

, ze zrównoważonymi taninami. Będzie pasować do sycylijskiej pasty czy innych pikantnych potraw. Jeśli wybierzemy się do prowincji Trapani, do Valle del Belice, skąd pochodzi nasz "Orestes", zapewnijmy mu towarzystwo ciemnego chleba z Castelvetrano, wypiekanego w piecach opalanych liśćmi

Cydrem i calvadosem [MINTA]

napój. W lecie, do potraw z grilla, podałbym coś silnie wytrawnego, do obiadu z jesiennych, sezonowych produktów - coś wytrawnego, o silnych, owocowych nutach, a do normandzkich, kremowych serów, np. camemberta - coś półwytrawnego - mówi Grégoire. Na cydrze jednak zabawa na farmie się nie kończy

Namaste: Topią gości w tsunami potraw, ale jest pysznie

pozycji w karcie to stanowczo za dużo nawet na moje możliwości. Ale też jeśli chodzi o gust współczesnej gastronomii. Nie rozumiem maniery panującej w większości hinduskich restauracji, by topić gości w tsunami potraw. Nie chce mi się przedzierać przez niezrozumiałe nazwy i słabo zauważalne niuanse i, tak

Wigilijny stół Sarmatów

;kutią" czy też "kucyją". Ta przedświąteczna biesiada zyskiwała więc nazwę od niecodziennej potrawy - przyrządzanej na słodko pszenicy z bakaliami. Zgodnie z zasadami ścisłego postu do jej przygotowania nie używano produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, śmietany, sera i jaj. Znaczyło

Nikt nie gotuje tak jak babcia

. Inspirująca i autentyczna. "Bo kuchnia, co wiedzieliśmy już na początku pracy, to nie tylko jedzenie, ale też przygody i historie ukryte za potrawami i posiłkami" - piszą autorzy tej publikacji. A wśród nich pani Maria, która dzieli się przepisami na pyzy od mamy ze stołecznego Starego Miasta

Wigilijny stół Sarmatów

;kutią" czy też "kucyją". Ta przedświąteczna biesiada zyskiwała więc nazwę od niecodziennej potrawy - przyrządzanej na słodko pszenicy z bakaliami. Zgodnie z zasadami ścisłego postu do jej przygotowania nie używano produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka, śmietany, sera i jaj. Znaczyło

Gdzie zjeść na mieście bez mięsa? [NASZ PRZEWODNIK]

tyle wspaniałych potraw można przygotować z jarmużu, wężymordu, topinamburu, a nawet pokrzywy i mniszka lekarskiego - wylicza Marta Dymek, autorka popularnego bloga jadłonomia.com, poświęconego kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. I dodaje, że nawet pospolite warzywa można potraktować w ciekawszy

W sosie własnym

poszczególne doczekały się własnych nazw oraz przypisanych im potraw, np. sos koktajlowy - do owoców morza, tatarski - idealny do smażonej ryby, i tak dalej. To wszystko wkład Francji do świata sosów, ale na tym oczywiście sosy się nie kończą. Do różnorodnych sals, pesto, chimichurri i innych podobnych, a

MeiAsia - sklep dla miłośników azjatyckich specjałów

Są tu produkty spożywcze z Chin, Japonii, Tajlandii, Filipin, Wietnamu, Indonezji czy Indii oraz akcesoria potrzebne do przygotowania i podania przygotowanych potraw. - W MeiAsia kładziemy nacisk nie tylko na przyprawy azjatyckie czy półprodukty, ale i na świeże zioła sprowadzane raz w tygodniu z

Malta Festiwal - poznaj Poznań z bliska [NAJCIEKAWSZE WYDARZENIA]

popołudniowym fajfom. Malta z zaskoczenia W niedzielne poranki w Generatorze będzie można zjeść niecodzienne śniadanie. Posiłki będą nam serwować pasjonaci kuchni. Na pierwszym spotkaniu królować będą potrawy z kooperatyw spożywczych. Na drugim dowiemy się, jak sterować własnymi emocjami za pomocą tego, co

Małopolskie. Turyści znów będą odkrywać Beskid Wyspowy

miejscowościach zaprezentują się zespoły regionalne, kapele, twórcy ludowi oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które będą częstować potrawami regionalnymi. Na koniec wędrówek 14 września zaplanowano IV Festiwal "Beskidzka Podkówecka" w Kasinie Wielkiej. Dla turystów ośrodki turystyczne Beskidu Wyspowego

Burgery już niemodne. Teraz przepisy babć [TRENDY 2014]

tylko smakami i recepturami, ale też tym, co mówi o nas to, co jemy, i dlaczego niektórych potraw boimy się spróbować. Tajemnica kandyzowanych fiołków - Pamiętasz książkę Zośki Papużanki "Szopka"? Tam jedzenie to nie tylko posiłek: to sposób wyrażania uczuć, ale też narzędzie kontroli. Polska

Tysiąc i jeden smaków. Maleńki sąsiad olbrzyma

pasztetów. A skoro już o gaskońskiej kuchni mowa - najlepiej spróbować jej na miejscu. Na wakacjach w południowo-zachodniej Francji nie można przegapić kiermaszów - marchés flottants. To świetna okazja, aby odkryć regionalne produkty i potrawy. Przez trzy dni ponad pół setki producentów z Gers, Lot

Stara nowa kuchnia polska

tłoku. Zwykły turysta też potrzebuje rzetelnej informacji. Z tym na szczęście jest coraz lepiej. - Już od najbliższego wydania przewodnik kulinarny Gault & Millau będzie dwujęzyczny - obiecuje Justyna Adamczyk, redaktor naczelna. - Dołączyliśmy także angielski słownik polskich nazw produktów i potraw

Fiński cud, czyli jak urzędnik uzdrowił tysiące ludzi

było uzyskanie takiej odmiany rzepaku, która rośnie w surowym, północnym klimacie Finlandii, i wprowadzenie na rynek olejów tej rośliny jako zastępników masła. Szkolono gospodynie domowe w zakresie przygotowywania tradycyjnych potraw zarówno z roślin, jak i z mięsa. Wyniki pięcioletniego programu

Wino z tysiąca kamieni [felieton Jerzego Mazgaja]

. Pasuje na aperitif, a także do ryb, drobiu czy różnych potraw azjatyckich, zwłaszcza z dodatkiem curry. Wspomniany Borges pisał: "Jakby rzeka czasu płynie wino czerwonym potokiem przez pokolenia, i na tej mozolnej drodze wylewa na nas swoją muzykę, ogień i lwy swoje". Parafrazując pisarza

Kochanie, niebawem zamieszkamy w chmurze

znajdowała się jak najdalej od pokoju dziennego lub sypialni. Rekord pobił właściciel posiadłości Audley End w Essex - żeby zdążyć donieść do stołu gorące potrawy, służące musiały robić to 200-metrowym sprintem. A jeśli posiłek składał się z kilku różnych potraw, służące pokonywały dziennie nawet kilka

Poznań. 11 listopada imieniny ul. Święty Marcin

. W ramach odbywającej się tego samego dnia "Gęsiny na Imieninach" zaplanowano prezentacje kulinarne, zabawy dla dzieci i występy artystyczne. Serwowane będą też potrawy z gęsiny. Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu powiedział PAP, że warto promować gęsinę w

Kto nas wciągnął w mięso [Z HISTORII GOTOWANIA]

pokojowe, dają się kontrolować samicom, które za pomocą seksu rządzą w stadzie, żywią się głównie owocami i innymi roślinami. Czasem tylko ubogacają dietę owadami, pędrakami, gryzoniami. Homo erectusowi zawdzięczamy więc bardziej urozmaiconą i kaloryczną dietę - także z powodu ognia, bo ugotowane potrawy

Czy jesz zdrowo? Zapytaj babcię. Ona będzie wiedziała

za dużo - jeszcze więcej), * przekąsek, tylko pełne posiłki, * nie warto najadać się do syta, bo sygnał o sytości trafia do mózgu dopiero po mniej więcej 20 minutach. Za to warto jeść: * wolno, bo wtedy lepiej czujemy smak - badania wykazały, że jeśli jemy wolno, to zjemy mniej tłustej potrawy

Groźny i życiodajny oksydan, czyli monotlenek diwodoru

| Tak, to woda. Ludzkie ciało zawiera jej nawet do 78 proc. i traci jej od 800 ml do ponad litra dziennie. Do uzupełnienia tej ilości wystarcza zwykle ta wypijana w kawie czy herbacie oraz zawarta w potrawach. Wbrew popularnemu mniemaniu nie musimy pić żadnej konkretnej ilości czystej wody dziennie, bo

Gry i zabawy Wielkanocne w lany poniedziałek w skansenie w Sierpcu

;Wielkanoc na Mazowszu", czyli ekspozycje przygotowane w zabytkowych chałupach z przełomu XIX i XX wieku oraz we wnętrzach dworu, gdzie prezentowane są świąteczne dekoracje, palmy i pisanki, tradycyjne potrawy, a także święcone chłopskie i dworskie. Na wystawie można zobaczyć jak wyglądało wielkanocne

Kuchnia Sarmaty

potrawy przyrządzane z manny zaczęły być rarytasem, bo stała się ona droga (podobnie zresztą jak ryż - kosztowne ziarno z egzotycznego świata). Obok manny jadalnej zbierano i uprawiano setki innych roślin, których dziś na stołach nie uświadczymy - zarówno warzywa zielne, przyprawy, jak i jarzyny

Piknik pod Sokolą Skałą [felieton Jerzego Mazgaja]

i potraw kuchni wegetariańskiej. Ale pójdźmy dalej, skoro łączymy winny terroir z kulinarnym. Otóż warto wspomnieć, że do Weingut Dürnberg należy heuriger Schmitt'n, gospoda mieszcząca się w starej kuźni. Wiekowe wnętrza kryją nowoczesną aranżację, co odpowiada też charakterowi winnicy

Małopolskie. Rozpoczyna się odkrywanie Beskidu Wyspowego

organizowany w lipcu Festiwal Kultury Beskidu Wyspowego "Beskidzkie Rytmy i Smaki", na którym w ośmiu miejscowościach zaprezentują się zespoły regionalne, kapele, twórcy ludowi oraz Koła Gospodyń Wiejskich, które będą częstować potrawami regionalnymi. Na koniec wędrówek 14 września zaplanowano IV

Winny miastu 33 mln zł Adam Gessler znów zaprasza na obiad

"Oddajcie nam U Kucharzy", internauci też fetują otwarcie lokalu. "Kochani! Nasze prośby zostały wysłuchane i U Kucharzy nam oddane! Restauracja otwarta została na ul. Długiej 52. Nowe miejsce tworzą ci sami ludzie, a w menu znajdziemy nasze ulubione potrawy!" Dzwonimy do restauracji

Fenomen stołówek. Czy sposób podawania potraw może być kwestią polityczną?

nazwy potraw na takie najprostsze - "ryba z ziemniakami", "wieprzowina z ryżem". Żeby wyeliminować skojarzenia z kapitalizmem. Wszystkie kucharki, z którymi rozmawiałam, powoływały się na książki zatwierdzone odgórnie "przez Moskwę". Najpopularniejsza była wielka, gruba