gastronomia

Ada Chojnowska

Sposoby gastronomii na koronawirusa. Od voucherów po warsztaty gotowania online

Sposoby gastronomii na koronawirusa. Od voucherów po warsztaty gotowania online

Jedzenie na wynos, vouchery na restauracyjne wizyty po pandemii, paczki z półproduktami "zrób to sam", warsztaty robienia sushi online - w dobie koronawirusa gastronomia radzi sobie, jak może. Problem mają nie tylko restauracje i puby, ale i firmy cateringowe oraz rolnicy.

Koronawirus. Gastronomia protestuje: "Rząd urządził nam pogrzeb"

- Pięć tysięcy od rządu? Tyle to ja kucharzowi miesięcznie płacę, a co z resztą? - pyta Marcin Szukaj, jeden z najbardziej znanych restauratorów w Bydgoszczy.

Powrót do restauracji deklarowało 80 proc. badanych. Krakowska gastronomia walczy o klientów

- Ostatnio krakowska gastronomia nie miała łatwo. Teraz od gości zależy, co będzie za miesiąc czy pół roku - mówią organizatorzy festiwali kulinarnych, które mają skusić klientów do powrotu. W Krakowie trwają właśnie Restaurant Week, W kuchni Królowej Bony, za chwilę rusza też pierwsza edycja Z Ognia i z Wody.

Odmrożenie gastronomii w Trójmieście. Ruch, jakby pandemii w ogóle nie było

Odmrożenie gastronomii w Trójmieście. Ruch, jakby pandemii w ogóle nie było

na zewnątrz - mówi.  Odmrożenie gastronomii. Ruch jak w czasie Open'era Szczególnie duży ruch można było zaobserwować dopiero w weekend. W piątek w niektórych sopockich lokalach, biorąc pod uwagę popandemiczne warunki, było tłoczno. Goście ustawiali

Gastronomia krakowska. Komu uda się przetrwać do wakacji?

Gastronomia krakowska. Komu uda się przetrwać do wakacji?

jest dramatyczna. Działamy wprawdzie nieprzerwanie, ale jak długo uda nam się jeszcze, nie wiedząc, jaka jest nasza przyszłość, czyli kiedy otworzy się gastronomia? – mówi Katarzyna Pilitowska, współwłaścicielka dwóch restauracji i trendsetterka kulinarna. W swoich lokalach na Kazimierzu &ndash

"Co rząd zgotuje - gastronomię zrujnuje".Bydgoszcz przyłączyła się do ogólnopolskiego strajku

"Co rząd zgotuje - gastronomię zrujnuje".Bydgoszcz przyłączyła się do ogólnopolskiego strajku

W Bydgoszczy, na Starym Rynku, odbył się dziś - 29 października - symboliczny pogrzeb polskiej gastronomii. "Co rząd zgotuje, gastronomię zrujnuje" - napisali na plakatach bydgoscy restauratorzy. Gastro Stypę wymyśliła Joanna Franczak, bydgoska restauratorka, która działa w tej branży od

Nie tylko kobiety. Trwają protesty przewoźników turystycznych i właścicieli gastronomii. Magda Gessler wyraża poparcie

Nie tylko kobiety. Trwają protesty przewoźników turystycznych i właścicieli gastronomii. Magda Gessler wyraża poparcie

, spacerują właściciele i pracownicy hoteli, gastronomii i cateringu. Skrzyknęli się, by domagać się pomocy dla branży gastronomicznej i hotelowej.  “Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania Rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy!” - nawołuje w mediach

25 zł/godz. za stolik. Postaw kompa, odrób matmę, w cenie burger, napój, wi-fi, parking. Gastronomia walczy o życie

25 zł/godz. za stolik. Postaw kompa, odrób matmę, w cenie burger, napój, wi-fi, parking. Gastronomia walczy o życie

dzieło do doraźnej obsługi imprez, w ogóle już nie zatrudnialiśmy. Gastronomia ratuje się daniami na wynos i na dowóz. – To jest mrzonka – twierdzi jednak pan Krzysztof. – To w żaden sposób nie zrekompensuje strat. Teraz budzimy się – a mówię tu o całej branży – nie wiedząc

Polacy nie chcą dalszego dręczenia gastronomii. Ale sanepid dostał specjalną instrukcję, jak zamykać restauracje

Polacy nie chcą dalszego dręczenia gastronomii. Ale sanepid dostał specjalną instrukcję, jak zamykać restauracje

Polki i Polacy nie zgadzają się z polityką rządu w sprawie gastronomii. Aż 68,5 proc. Polaków uważa, że rząd podjął złą decyzję, przedłużając lockdown dla restauracji, pubów i kawiarni – wynika z badania UCE RESEARCH i SYNO Poland na zlecenie "Gazety Wyborczej". Tylko 23,4 proc

Od poniedziałku odmrożenie gastronomii. "Mam pytać gości, czy są w związku albo mieszkają razem?"

Od poniedziałku odmrożenie gastronomii. "Mam pytać gości, czy są w związku albo mieszkają razem?"

reżim sanitarny. Lista rekomendacji i wytycznych dla gastronomii jest jednak długa. Nowe przepisy przewidują m.in. limity osób przebywających naraz w lokalu - na jednego klienta musi przypadać nie mniej niż 4 m kw. powierzchni. Obsługa będzie zobowiązana dezynfekować stoliki po każdym z gości, a co

Rusza gastronomia. Nie wszyscy jednocześnie. "Otwieramy się, ale najgorsza jest niepewność"

Rusza gastronomia. Nie wszyscy jednocześnie. "Otwieramy się, ale najgorsza jest niepewność"

normalnie. Przygotowania zaczęli tydzień temu, gdy pojawiły się przecieki o otwarciu gastronomii. – Obserwując rząd podczas poprzednich odmrożeń, stwierdziłem, że nie mogę czekać. Zacząłem gromadzić płyn do dezynfekcji, maseczki, rękawiczki, szkolić ludzi w zakresie pełnej obsługi kelnerskiej

Aplikacja ma ograniczać marnowanie żywności. Z jej pomocą zamówisz niesprzedane posiłki z restauracji

Aplikacja ma ograniczać marnowanie żywności. Z jej pomocą zamówisz niesprzedane posiłki z restauracji

Pomysł wziął się z życia. Twórcy Foodsi, Mateusz Kowalczyk i Kuba Fryszczyn, wybrali się na studia za granicę. By sobie dorobić, zatrudnili się w gastronomii. W pracy nie zaskoczyło ich wiele, poza jednym – skalą marnowania żywności. – Ilości jedzenia, które trafiały na koniec dnia do

Kawiarnia w pandemii zmieniła się w sklep z kawą i księgarnię. "Życie wymusiło szybką zmianę kursu"

Kawiarnia w pandemii zmieniła się w sklep z kawą i księgarnię. "Życie wymusiło szybką zmianę kursu"

gastronomii, to ten wzrost byłby z pewnością dużo większy. Nie cały czas z górki - Ta reorganizacja kosztowała nas mnóstwo wysiłku. W tej chwili rozwożeniem kawy zajmują się bariści, studenci ją wypalają, a kucharz pakuje. To prawda, że w przeciwieństwie do innych restauratorów nie miałem zupełnie związanych

Koronawirus. Restauratorzy poprosili o wsparcie Jacka Jaśkowiaka. Ale prezydent nie chce się z nimi spotkać

Koronawirus. Restauratorzy poprosili o wsparcie Jacka Jaśkowiaka. Ale prezydent nie chce się z nimi spotkać

jest przeciwstawianie fryzjerów restauratorom. Gastronomia to biznes sezonowy, a restauratorzy, którzy do tej pory podpisali list, zatrudniają łącznie 1500 osób. Ci ludzie mogą stracić pracę. Miastu powinno zależeć, żeby tak się nie stało - mówi Grzegorz Kretkowski, właściciel La Rambla. Koronawirus w

"Lepiej gotować dla dwóch stolików, niż nie pracować wcale". Jak Kraków odmraża gastronomię

"Lepiej gotować dla dwóch stolików, niż nie pracować wcale". Jak Kraków odmraża gastronomię

wprost: koronawirus przyniósł straty sięgające nawet 100 tys. zł.  Dostosowanie się do nowych wytycznych rządu będzie dla gastronomii trudne. Obciążenia finansowe spoczywające na lokalu są skalkulowane na większą liczbę ludzi, niż teraz pozwoli nam przyjąć sanepid. Ale lepiej grać dla kilkunastu

Restauratorzy na kolanach. "W ministerstwie usłyszałem, że jak nie daję rady, mam ogłosić upadłość"

Restauratorzy na kolanach. "W ministerstwie usłyszałem, że jak nie daję rady, mam ogłosić upadłość"

branżę, mam niestety wiele zastrzeżeń. Wicepremierowi Gowinowi doradzają przedstawiciele Polskiej Sieci Handlowej Lewiatan i założyciel Izby Gastronomii Polskiej, który jest w tej chwili przede wszystkim blogerem, a nie restauratorem. Rządowi doradza też prezes sieci restauracji, która kłopoty finansowe

Trumna z opakowań na wynos, czarny dym i marsz żałobny Chopina. Gastro Toruń umiera

Trumna z opakowań na wynos, czarny dym i marsz żałobny Chopina. Gastro Toruń umiera

W czwartek o godz. 14 pod CKK Jordanki w Toruniu, gdzie mieści się restauracja "Artystyczna", przedstawiciele toruńskiej gastronomii spotkali się, żeby protestować i pokazać, jak ich branża umiera. Mieli symboliczną kukłę kucharza, który się powiesił. Przyczepili do niej napis "Moje

Hiszpania staje w miejscu. Koronawirus uderza zwłaszcza w turystykę i gastronomię

Hiszpania staje w miejscu. Koronawirus uderza zwłaszcza w turystykę i gastronomię

sanitarnego w różnych dziedzinach i z różnym natężeniem potrwa co najmniej dwa miesiące, a być może dłużej. Prognozy skutków dla małych i średnich przedsiębiorstw są ponure, a zwłaszcza dla kluczowego dla Hiszpanii sektora turystyki i gastronomii

Rząd zamknie restauracje po 22? Bo zamieniają się w dyskoteki i robią imprezy "przy okazji"

Rząd zamknie restauracje po 22? Bo zamieniają się w dyskoteki i robią imprezy "przy okazji"

większym zagęszczeniu. Radio RMF twierdzi, że docelowo gastronomia musiałaby się zamknąć po 22.00 w całym kraju. Myśli o tym zarówno Ministerstwo Zdrowia, jak i kancelaria premiera. Czerwone strefy to test.  W kogo najbardziej uderzyłoby wprowadzenie zakazu? Potencjalny zakaz branża gastronomiczna

Kuchnia "na godziny", zamówienia przez internet. Jak dostawy do domu zmieniają gastronomię

Kuchnia "na godziny", zamówienia przez internet. Jak dostawy do domu zmieniają gastronomię

wydarzeń w gastronomii, szczegółową analizę polskiego rynku gastronomicznego (m.in. na podstawie danych Stavy) oraz prognozy rozwoju branży. Rynek dowozów jedzenia gwałtownie rośnie. Już prawie 20 mln Polaków zamawia jedzenie do domu albo do biura i co piąty lokal w Polsce oferuje taką usługę. W ciągu

Koronawirus. Tak gastronomia pomaga służbom walczącym z koronawirusem

Koronawirus. Tak gastronomia pomaga służbom walczącym z koronawirusem

Akcję przekazywania posiłków szpitalom zapoczątkowała Muszla w Gdyni. O ich działaniu szybko zrobiło się głośno i systematycznie zaczęły się do niej włączać nowe miejsca. Jak mówiła „Wyborczej Trójmiasto” Anna Wylężek z Muszli, była to spontaniczna decyzja. Restauracja p

Toruńska gastronomia walczy o przetrwanie podczas kryzysu

Toruńska gastronomia walczy o przetrwanie podczas kryzysu

Gastronomia od 18 maja 2020 działa zgodnie z obowiązującymi przepisami: muszą być zachowane odległości pomiędzy stolikami, musi być przestrzegana liczba osób przy nich siedzących, obowiązkowa jest dezynfekcja wielu elementów lokalu. Wiele z placówek nadal mocno stawia na dowóz, z którym ruszyły

Toruńska firma produkcyjna zatrudnia pracowników gastronomii i hotelarstwa na czas pandemii

Toruńska firma produkcyjna zatrudnia pracowników gastronomii i hotelarstwa na czas pandemii

Toruńska firma Gamet - producent dekoracyjnych akcesoriów meblowych oraz drzwiowych - w ostatnim czasie zatrudniła kilkunastu pracowników, którzy na co dzień pracują w branży gastronomicznej lub hotelarskiej. Producent zdecydował się przyjąć do pracy osoby, które ze względu na sytuację epidemiczną z

#Wspieramylokalnybiznes. Miejsca z Trójmiasta, którym można pomóc

bywalczynie można liczyć.   Wspólnie z Martą Szadowiak i Markiem Rogalą (eskaem.pl) przygotowujemy kulturalne polecenia aktywności w sieci. Zebraliśmy również lokalne gastronomie i miejsca kulturotwórcze z Trójmiasta, które w tym trudnym czasie potrzebują wsparcia. 

Z powodu epidemii zamknięto kilka wrocławskich restauracji. "Najgorsze dopiero przed nami"

Gastronomia działa zgodnie z obowiązującymi przepisami: muszą być zachowane odległości pomiędzy stolikami, musi być przestrzegana liczba osób przy nich siedzących, obowiązkowa jest dezynfekcja wielu elementów lokalu. Wiele z placówek nadal mocno stawia na dowóz, z którym ruszyły

Właściciel sieci restauracji: Ograniczenie handlu wpływa na gastronomię w galeriach. Teraz jest trudniej niż kiedykolwiek

jedną rzecz. Gastronomia i otwarcie Guinnessa to przypadek. Startowałem w przetargu na lokal na zupełnie inne przeznaczenie, ale po wygraniu doszedłem do wniosku, że jest idealny na pub. Obok znajdował się John Bull. Każdemu wydawało się, że drugi lokal nie ma żadnych szans. Teraz jest inaczej, im

Adam Ringer: Przeżyją tylko najlepiej przygotowani. Wierzę, że będziemy wśród nich

zapłatę. To jak będzie? – Według mnie w tym roku czeka nas masa bankructw w hotelarstwie, gastronomii, turystyce. Jeśli słyszę od znajomego hotelarza, że w dużym hotelu we Wrocławiu jest zajęty jeden pokój, to jak tu nie zbankrutować? Spodziewam się masowych upadłości najemców lokali w centrach

Koronawirus. Wreszcie otworzą zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i gastronomię

będzie możliwy, tylko jeśli będziemy się chronić poprzez stosowanie środków dezynfekcyjnych i dystansowanie się. Minister Szumowski podkreślał też konieczny reżim sanitarny: obowiązkowe maseczki, przyłbice, rękawiczki, odległość zachowana między klientami gastronomii – to podstawowe wymogi. Nie ma

Dokładałem do mojej restauracji przez cztery miesiące, ale jeżdżę dziesięcioletnim autem

rozpoczęły się obostrzenia, zaczęliśmy dowozić zamówione dania (wcześniej tego nie robiliśmy). Rozwożę ja i  teść, a żona pracuje w kuchni (oprócz kucharek). Chciałbym, żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie uważam, że właścicielowi znanej restauracji nie należy się pomoc. Ona należy się całej gastronomii

Gastronomia. Lokale w kurortach, czyli uważaj na brud i oszukiwanie klientów

Barani kebab bez baraniny, pizza pepperoni z tanim salami, nektary owocowe zamiast soków - takie dania i napoje serwują restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych i przy drogach dojazdowych do nich. 160 lokali do, których weszli w inspektorzy Inspekcji Handlowej, wybrano na pods

Właściciel klubu NRD w Toruniu: pomoc państwa to dla wielu z nas betonowe koło ratunkowe

organizować taką odnogę działalności. Po niespełna tygodniu przeszliśmy w czerwoną strefę, a więc i tego zostałem pozbawiony. Pierwsze oznaki kryzysu w gastronomii było widać już zimą, kiedy wiele krajów wprowadziło ograniczenia w lotach i generalnie w podróżowaniu. Monika Gotlibowska, toruńska restauratorka

Białystok. Przedsiębiorcy, którzy stracili na pandemii, mogą zapłacić niższy czynsz

listopada stracili dochody. Możliwa jest też zmiana tego terminu na inny, dogodny. Gastronomia protestuje. Domaga się konkretów, a nie słów: „zobaczymy, jak będzie” Wnioski w tej sprawie składali m.in. radni Jowita Chudzik, Katarzyna Bagan-Kurluta, Marek Tyszkiewicz, Marcin Moskwa czy Andrzej

Czy można jeść na mieście? 'Kupuję pizzę i idę na bulwary'

Otwarcie restauracji, kawiarni i pubów jest planowane dopiero w trzecim etapie łagodzenia obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa. Kiedy ten etap wejdzie w życie? Nieoficjalnie mówi się o 18 maja. Ale ostateczna data będzie zależeć od tego, jak w najbliższych tygodniach rozwinie się pandemia. J

Gastronomia w kryzysie. Kto przetrwa epidemię i co zamawiamy na wynos?

Jedzenie pod drzwi Piotr Zapotoczny: Gastronomia jest jedną z tych branż, które dotkliwie odczuły skutki epidemii koronawirusa. W jakim stopniu kryzys dotknął także rynek dowozu posiłków? Grzegorz Aksamit: Czasami słychać opinie, że mimo kryzysu firmy zajmujące się dowozem jedzenia czy generalnie

Praca sezonowa w gastronomii. 130 godzin pracy i 380 zł wynagrodzenia na umowie o dzieło? Czy też pani P. nie chciało się uczyć?

cywilnoprawnych w gastronomii to duże ryzyko dla pracodawcy - mówi Grzegorz Ilnicki, prawnik z kancelarii AVAL-CONSULT. - Jeśli praca ma charakter zorganizowany i poddany nadzorowi pracodawcy, to są to cechy charakterystyczne dla umowy o pracę, której nie można legalnie zastąpić umową cywilną. Na pewno jednak nie

Znana restauratorka ze Szczecina wśród założycieli izby gastronomików. Wystąpią o odszkodowania?

W gronie założycieli izby jest Iwona Niemczewska, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Z Drugiej Strony Lustra. To prawniczka z wykształcenia, która własną kancelarię postanowiła zamienić na własną restaurację. To także absolwentka prestiżowej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu. Przewodnik kulina

Pandemia i frytki. Koronawirus ostro zmniejszył apetyt na fast foody. Pierwsze sieci są w opałach

dokonywanie zakupów w fast foodach w bezpieczny sposób bez wychodzenia z samochodu. Największe – punkty znajdujące się w galeriach handlowych. - Przez to, że ludzie nie chodzą tam podczas pandemii tak często jak wcześniej na zakupy czy w celach rekreacyjnych, traci na tym gastronomia znajdująca się w

To najgorszy biznes w kraju. Prosi teraz PiS o darowanie życia. Rząd pomoże restauracjom?

ramach właśnie rozpoczętej akcji "Ratujmy polskie restauracje". Jej plakatami oklejono już okolice Sejmu, tak żeby wpadały politykom w oczy.  Jak stracić milion złotych w sześć miesięcy Polska gastronomia to ponad 76 tysięcy lokali, które generują blisko 37 mld złotych do krajowego PKB

Restauracje walczą o przetrwanie. Inni klienci, inna karta dań

Gabriela Gryc: Jak restauracje radzą sobie w czasie pandemii? Michał Kościuszko: To trudny czas dla całego sektora turystycznego, w tym dla gastronomii. Musieliśmy zrewidować nasze plany, usiąść nad kartą dań i dużo pozmieniać. Przede wszystkim jest ona teraz znacznie krótsza. Oszczędzacie na

Toruńska restauracja Bangkok na granicy zamknięcia po trzech miesiącach od otwarcia

- Przychodzimy do was z prośbą, która może uratować miejsce, nad którym pracowaliśmy ostatni rok - piszą w swoich mediach społecznościowych właściciele restauracji Bangkok w Toruniu. - Wszyscy wiemy, że obecny czas jest dla gastronomii niezwykle trudny, ale zapewne większość z Was nie ma

Otwarcie restauracji możliwe od poniedziałku. "Bardzo się cieszymy, jest to duże odciążenie"

to, że odmrożenie gastronomii może nastąpić w połowie maja, to, jak mówi Filipowicz, decyzja premiera była zaskoczeniem. Jakie na restauratorów nałożono obostrzenia? Na jedną osobę muszą przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe przestrzeni, stoliki muszą być od siebie oddalone o 2

Koronawirus. Przedsiębiorca z Poznania: Wisimy na włosku. Co dalej? Nie wiem

indywidualnych. Maria Bielicka Jak firma radzi sobie z koronawirusem? Leszek Odija: - Olbrzymia większość naszych klientów to gastronomia i biura, więc 16 marca wszystko stanęło. Musieliśmy zamknąć kawiarnię, nie było żadnych zamówień, choć po weekendzie powinno być ich sporo. Nikt nie zamawiał też kawy przez

Życie po zmartwychwstaniu knajp. "Dużo smutku w tej protezie normalności"

dzieci, które dotykają wszystkiego - zapowiada. - Mimo lat przepracowanych w gastronomii, czuję, że to będzie najcięższy okres wakacyjny właśnie dlatego, że trzeba pogodzić potrzebę swobody klientów z obostrzeniami, za których nieprzestrzeganie grożą nam kary. Inna sprawa, że każdy teraz przede wszystkim

Wielu mówi: "Nie wyobrażam sobie Warszawy bez Kulturalnej". A może czas zacząć sobie wyobrażać?

antykryzysowa można składać wnioski o bezzwrotną pożyczkę na kwotę 5 tysięcy złotych”.   (Cisza). A: No fajnie, ale na co mam te 5 tys. przeznaczyć? I czemu akurat pięć, a nie sześć czy osiem? Ta kwota nie starczy nawet na opłacenie koncesji, która jest jedną z najważniejszych opłat w gastronomii

Koronawirus. Pracownicy branży gastronomicznej wiedzą, że wypłata za marzec może być ostatnią

śmieciowe w gastronomii. Opowiadają też o warunkach zatrudnienia w firmach oferujących jedzenie na wynos, gdzie często trzeba otworzyć własną działalność gospodarczą, aby w ogóle móc pracować. „Tarcza antykryzysowa” nie rozwiąże problemów Pracownicy zatrudnieni na podstawie umów śmieciowych nie

Darmowa pomoc restauratorów dla restauratorów. "Dzwoniłem na infolinię ZUS. Byłem 760. w kolejce"

zrobić, aby utrzymać pracowników, bo ma słabą sprzedaż na wynos i zbyt wysokie ceny. - W gastronomii człowiek jest najważniejszy. Dlatego tłumaczymy, jak utrzymać zespół: i nie chodzi tu o wiążącą obietnicę zatrudnienia, bo skąd mamy wiedzieć, kiedy to wszystko się skończy. Radzimy szczerą rozmowę i

Właściciel kilkudziesięciu restauracji w Polsce: W kwietniu muszę zwolnić 300 osób. Pomoc rządu to wielka ściema

opłaty to ok. 6 mln zł. No i właśnie jestem w takiej sytuacji, że muszę zapłacić wszystkim pracownikom pensje i rachunki za dostawy sprzed 20-30 dni, bo w gastronomii płaci się z takim opóźnieniem. Trudno kogoś za tę sytuację obwiniać, ale jeśli rząd zabronił funkcjonowania takim firmom jak moje, to

Kwarantanna na śmieciówce. Ominie cię koronawirus, ale możesz umrzeć z głodu

tygodnie urlopu, pensja jakoś płynie. A ludzie mojego pokroju po koronawirusie będą mieli tylko gorzej. Pracodawca powie, że albo będzie praca na jego warunkach, albo knajpa splajtuje - mówi. Łukasz przekonuje, że gastronomia pociągnie za sobą inne branże. Zwłaszcza małe hurtownie, które obsługują po 30

Prosili o pomoc, teraz jej żądają. Największy pozew zbiorowy w historii Polski trafi do sądu

W poniedziałek restauratorzy z całej Polski podpisali z kancelarią prawną Dubois i Wspólnicy umowę na przygotowanie pozwu zbiorowego przeciwko skarbowi państwa. Zgłosiło się do niego kilkuset przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Akcję zorganizowała Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej we

Jak zdusić bunt przedsiębiorców? Sanepid zmienia taktykę. "Zaczęło się nękanie"

kar finansowych mają skłonić przedsiębiorców, by przestrzegali zakazów. - Sygnały o podobnych działaniach sanepidu napływają do nas coraz częściej - dodaje Wojtowicz. To nie kontrole, to nękanie! Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej mówi, że służby zaczynają nękać przedsiębiorców

"Boimy się, że nas rozjadą karami. Ale wszyscy pracownicy są za tym, żeby otworzyć restaurację"

, jeżeli nie zapłacą za prąd, przyjdą i odetną - wyjaśnia. Gastronomia w pandemii. Akcja  #OtwieraMY W branży gastronomicznej narasta bunt i zniecierpliwienie. Niektórzy właściciele restauracji i barów poinformowali, że w najbliższych dniach ponownie je otworzą. Kilka z nich już działa. Mają

Zbudować sieć, czyli jak Zahir został królem kebabów

; jak nie ma, to ja założę. W drodze powrotnej wykupiłem bilet do Ostrowa. Pochodziłem po mieście, sprawdziłem, czy rzeczywiście tak tam słabo z gastronomią. Tego samego dnia wynająłem od przemiłej pani niewielki lokal na dworcu, żeby zrobić tam punkt gastronomiczny. Kibicowała panu? – Ze

Restauracje w pandemii, ale wigilia dla potrzebujących w Krakowie była jak zawsze

przyszłość towarzyszy wszystkim. - Obecnie nasza kondycja ekonomiczna jest dramatyczna. Działamy wprawdzie nieprzerwanie, ale nie wiem, jak długo uda nam się jeszcze, nie wiedząc, jaka jest nasza przyszłość, czyli kiedy otworzy się gastronomia - mówi Katarzyna Pilitowska, współwłaścicielka dwóch restauracji

Wielki powrót restauracji, czyli randki przez ścianę z pleksi. Ale w Warszawie prawie połowa może się nie otworzyć

Dzwonię do warszawskich restauratorów i pytam, w jaki sposób od poniedziałku będą działały knajpy i czy w ogóle się otworzą. Jest wtorek, dzień przed konferencją, podczas której rząd potwierdzi zapowiedzi o odmrożeniu gastronomii. Wszyscy są przekonani, że w grę wchodzą wyłącznie ogródki – o

Kultowa wrocławska klubokawiarnia zamieniła się w warzywniak. "Bo normalne czasy już nie wrócą"

śmiałem się, że jak już nie będę mógł żyć z kultury i gastronomii, to będę sprzedawał warzywa. I przyszło nam żyć w czasach, kiedy ta idea okazała się niezbędna. Najbardziej seksowny warzywniak W ofercie Kalafiora (bo tak nazywa się założony w Kalamburze warzywniak) znajdziemy wypiekane na

Marek Bieńczyk: Powiedz mi, do jakich restauracji chodzisz, a powiem ci, na kogo głosujesz

raczej zamiast śmiechu dzwony: honor francuskiego kucharza, jego hiperego, to istotna część jego profesji, podobnie jak poczucie artystycznego powołania. Przecież kucharze podpisują we Francji swoje dania, sygnują arcydzieła, słowo „sygnatura” jest w tej gastronomii powszechnie używane. Każdy

Premier Morawiecki - twarz rządów PiS - zaczyna tonąć. I ciągnie na dno gospodarkę

wiadomo, która z tych opcji miała większe znaczenie).  W tym tygodniu przekonamy się zaś, co dało zamknięcie gastronomii oraz przymknięcie szkół podstawowych. Biorąc pod uwagę, że rząd właśnie postanowił specjalnym rozporządzeniem o bezterminowym zawieszeniu działalności restauracji/pubów etc. (poza

Śląscy restauratorzy załamują ręce z powodu obostrzeń. "Wiele lokali może nie przetrwać"

m.in. dla Kato, oznacza to całkowity przestój. Jeśli obostrzenia potrwałyby przez dwa tygodnie, jakoś byśmy sobie poradzili. Ale w taki scenariusz nikt nie wierzy. Najbardziej realne wydaje się zamknięcie gastronomii do wiosny. Wiele lokali może się już nie podnieść - mówi Tokarski. Zdaniem 

Prorządowy związek pracodawców nie wytrzymał. "Trzeba zniesienia wszystkich restrykcji, a godziny dla seniorów to absurd"

możliwość zamówienia posiłków na wynos. „Pozbawione rzetelnego uzasadnienia są restrykcje wprowadzone dla gastronomii. Trudno uzasadnić, dlaczego zdecydowano się na wprowadzenie ograniczenia godzin funkcjonowania restauracji i tak daleko idące ograniczenia, jeśli chodzi o przestrzeń przypadającą na

Rząd zamyka restauracje, puby i kawiarnie. "Na razie na dwa tygodnie, ale z możliwością przedłużenia"

zaskoczenie, ale wypowiedź szefa zespołu ekspertów porównująca branżę gastronomiczną do weselnej wydaje nam się przesadzona. Gastronomia włożyła ogromne pieniądze w zabezpieczenie klientów. Poza tym tam zagrożenie transmisją nie jest takie wysokie jak w przypadku rodzinnych spotkań. Ponadto nie usłyszeliśmy

Restauracja wywiesiła licznik odmierzający czas po zamknięciu gastronomii. I nadaje SOS

. - Jest prowadzony licznik osób zakażonych koronawirusem, my postanowiliśmy prowadzić licznik z informacją, ile to już dni nasza restauracja jest zamknięta, ile dni minęło od zamknięcia polskiej gastronomii - mówi Zbigniew Radecki, właściciel. - Liczymy od 24 października, od początku drugiego lockdownu

Z Wrocławia znika popularna sieć barów sushi. Nie przetrwała epidemii

odmrażanie gastronomii, sieć postanowiła je zamknąć. „Z przykrością informujemy, że Restauracje 77 Sushi we Wrocławiu zawiesiły swoją działalność bezterminowo. Chcemy Wam serdecznie podziękować za zaufanie, za Waszą obecność, za dobre słowo, za każdy uśmiech! Cieszymy się, że nasze sushi pokochało tylu

Koronawirus w Bydgoszczy. Rusza gastronomia. Nie będzie już taka sama

do restauracji, czy zaufają nam na tyle. Najważniejsze, że w końcu sztukę kulinarną będziemy mogli przelać na talerz, a nie pakować do pudełka. To nie jest to co nasi goście od nas oczekują – dodaje Szukaj. Dwa ostatnie miesiące były dla gastronomii najtrudniejszym okresem od lat. Część lokali

Białystok. Gastronomia protestuje. Domaga się konkretów, a nie słów "zobaczymy, jak będzie"

DJ-ów, muzyków, fryzjerów, kosmetyczki czy florystów. Białystok. Drugiego lockdownu nie przeżyjemy Tomasz Skurski z supraskiego ośrodka “Pięć Dębów” przyznaje, że okres letni pozwolił gastronomii lekko zaleczyć rany, podreperować budżety. Kilka dni temu natomiast nastąpił drugi lockdown

Restauratorzy z Sosnowca: "Możemy przeczekać ten dramat pod kamieniem, ale musimy też myśleć o pracownikach"

jesień i zima to dla gastronomii najczęściej martwy okres. Na zwiększone obroty liczyli nie tylko restauratorzy, ale też dostawcy, tymczasem teraz lokale znacznie ograniczyły zamówienia lub w ogóle z nich zrezygnowały. - Zamiast ogródków pojawiły się problemy, które dotknęły nas wszystkich - mówi

Żeby przetrwać pandemię, restauracje, kawiarnie i księgarnie oferują "bony na przyszłość"

Epidemia koronawirusa. Na jej skutek wiele lokali zostało czasowo zamkniętych.  - Gastronomia jest po zimie, która nie jest okresem żniw. Wtedy trzeba zacisnąć pasa, nierzadko do biznesu dokładać. Czekaliśmy na wiosnę, żeby odrobić straty. A tu, kiedy jesteśmy na "zadyszce", musimy

Ministerstwo Finansów napomina właścicieli lokali gastronomicznych, żeby wydawali paragony

ogródku piwnym na Wisłą. Tam robiło się takie numery. Szczególnie, gdy klient był napity albo trafiło się na cudzoziemca. Oni tam mieli za to premie od szefa. MF ostrzega gastronomię Ostatnio tym problemem zajął się resort finansów i opublikował na swojej stronie internetowej ostrzeżenie skierowane do

Hotelowe śniadania to tony wyrzucanego jedzenia. Są pierwsze pomysły, jak to ograniczyć

180 kg na osobę. Gospodarstwa domowe marnować mają 47 mln ton głównie dlatego, że staliśmy się bardziej wybredni, a stać nas na coraz więcej. Resztę odpadów żywnościowych produkuje biznes, a więc m.in. rolnictwo, przemysł spożywczy, handel, gastronomia itp. Globalne dane mówią w sumie o 1,5 mld tony

Szczecińska gastronomia szykuje się do restartu mimo koronawirusa. Będą ogrzewacze w ogródkach

Pawła II – będą czynne. Najwięksi gracze na szczecińskim rynku gastronomii intensywnie się do tego przygotowują. – Nie zwolniliśmy swoich ludzi, będziemy gotowi – zapewnia Paweł Golema z największego gastronomicznego konsorcjum w Szczecinie (zatrudniającego ponad 400 pracowników

Dlaczego nie ma dobrych pracowników? Bo pracodawcy zarżnęli etos pracy

, transporcie i gastronomii. Budowlanka (wzrost płac rok do roku: 13 proc.). - W Anglii pracowałem osiem godzin dziennie. Pewnego dnia zdjęto mnie ze zwykłej koparki, bo wiatr wiał z prędkością 9 metrów na sekundę. W Polsce pracuję 12. godzinę na 150-metrowym żurawiu przy wietrze powyżej 20 metrów, a kierownik

Koronawirus uderza w gastronomię, a przez to w browary. Małe firmy na skraju bankructwa

Gastronomia to jedna z branż mocno dotkniętych przez epidemię koronawirusa. Konieczność zamknięcia lokali praktycznie z dnia na dzień spowodowała nie tylko zatrzymanie działalności, ale i nagromadzenie zapasów produktów. O ile produkty spożywcze wykorzystywano w dostawach na wynos, specjalnych

Zawód: szef kuchni. Jak to wygląda w praktyce?

? Marketing szeptany? - Bez tego się nie da. Na początku działalności popełniliśmy błąd, bo nie promowaliśmy się aktywnie na Facebooku. Kiedy zaczęliśmy to robić, informowaliśmy o promocjach, momentalnie wzrosła liczba stałych klientów. Może tłumów w twojej knajpie nie ma, ale w gastronomii są gigantyczne

Inspektorzy kontrolują nadmorską gastronomię

rzeczywistości, podwyższa ceny. Nagminnie zdarza się, że pracownicy gastronomii nie posiadają aktualnych książeczek sanepidowskich. W sezonie wakacyjnym powstaje wiele nadmorskich barów. Jakość serwowanego w nich jedzenia pozostawia często wiele do życzenia - stąd też lipiec i sierpień są miesiącami wzmożonych

Przedsiębiorcy mają prawo i społeczny obowiązek bronić miejsc pracy swoich pracowników i ich rodzin

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP) oświadcza, iż w pełni popiera społeczne akcje protestu #OtwieraMY gastronomię polską i hotelarstwo polskie, w szczególności tych przedsiębiorców, którzy zostali wykluczeni albo pominięci w programach pomocowych Tarcza PFR 1.0, Tarcza Branżowa 6.0

Koronawirus wykańcza gastronomię. Jej pracownicy zaczynają szukać zajęcia

– O ile zazwyczaj kucharze mają umowy o pracę i w przypadku redukcji etatów mają zapewniony okres wypowiedzenia, to pracownicy obsługi, czyli kelnerzy czy barmani, najczęściej pracują na umowach śmieciowych i są rozliczani za przepracowane godziny – tłumaczy Michał Wysocki z Lewicy Razem

Gastronomia na bakier z kodeksem pracy

. Przez dwa kolejne dni trwały negocjacje. Zakończyły się fiaskiem. Na razie Krowarzywa przy Hożej zostaną zamknięte. To jeden z pierwszych takich protestów w polskiej gastronomii. Krowarzywa to w sumie trzy lokale - i czwarty w planach. Serwują wegańskie burgery i promują zdrowy styl życia. Właściciele

Jedzenie na wynos gastronomii nie uratuje. Opolskie lokale walczą o przetrwanie

Od soboty 24 października zamknięte są wszystkie lokale gastronomiczne, a posiłki można zamawiać wyłącznie na wynos. Dla wielu restauracji oznacza to spadki obrotu nawet o 80 procent. Nie wiadomo również, jak długo potrwają rządowe obostrzenia ani na jaką pomoc może liczyć branża gastronomiczna. &nd

Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy

z jednego dnia. Właściciele gastro boją się tylko kontroli sanepidu. Straszą się nawzajem inspekcją jak niegrzeczne dzieci złym wujkiem. Ale odkąd pracuję w gastronomii, czyli przeszło sześć lat, nigdy zły wujek nie przyszedł. Największy absurd, jaki widziałem w pracy, rodem z PRL-u, to umywalki. W

Ile można zarobić za sezonową pracę nad morzem? Sprawdziliśmy...

gdańskiego oddziału agencji zatrudnienia Manpower. Bardzo różne stanowiska Centrum Pracy Krótkoterminowej Powiatowego Urzędu Pracy w Gdańsku ma teraz 37 ofert pracy sezonowej. - Cały czas pozyskujemy kolejne - zapewnia Elżbieta Wojewska z CPK. - Stanowiska są różne: związane typowo z gastronomią, jak kucharz

Żorż apeluje: Wspieraj gastro! Abyśmy za kilka miesięcy nie żałowali, że upadło

To bardzo trudny czas dla tej branży, dużo trudniejszy niż wiosną. Lokale jeszcze lizały rany po poprzednim lockdownie, większość z nich wcale nie zdążyła odrobić strat. Dlatego akcja „Wspieram gastro” powinna teraz wystartować pełną parą. Dla przypomnienia: oficjalnie gastronomia to

Czar socjalistycznej gastronomii. Wspomnienie z PRL-u

setka wódki Szampańska bez szampana Ówczesne knajpy, znane pod ogólną nazwą "gastronomia", były szarobure, nieciekawe, zwykle z marnym jedzeniem i takąż samą obsługą. Wprawdzie powtarzano tam jak mantrę hasło "Klient nasz pan", ale prawdziwymi panami byli kierownik sali, barmani i

Östersund, kulinarna stolica pustki. Wielka gastronomia w małym szwedzkim mieście

więcej nie ma czasu. Tradycyjne jedzenie: mięso i ziemniaki. A jednak miasto i region znalazły się liście miast kreatywnych UNESCO, tutejszą specjalnością jest gastronomia. Z samolotu i z ulicy trudno się domyślić, jakim cudem. Jedzenie prawdziwe, porywające Całej tej wielkiej gastronomii w Ö

Beskidy otwierają się na majówkę. Kolejki, trasy i gastronomia na specjalnych zasadach

Epidemia koronawirusa boleśnie uderzyła w turystykę w Beskidach. Tutejsze atrakcje, restauracje, pensjonaty i hotele musiały zostać zamknięte. Wielu gości zaczęło odwoływać rezerwacje na wiosnę i lato, część osób pracujących przy obsłudze przyjezdnych straciła pracę. Wszyscy z branży mieli nadzieję,

Gowin: Hotele i restauracje zostaną otwarte jako ostatnie

na liście do odmrażania są turystyka, hotelarstwo i gastronomia – podkreśla Gowin. Niektórzy przedsiębiorcy złożyli już pozew zbiorowy za lockdown , twierdząc, że zamrożenie gospodarki w drodze rozporządzeń zamiast wprowadzenia stanu klęski żywiołowej było bezprawne. Wicepremier twierdzi

Gastronomia: "Lokal, gdzie przesiadywały dziwki"

Przeczytaj także: W czasie wojny puszczali Niemców w kalesonach Gastronomia była ogromnym lokalem. Wieczorami zatłoczona, latem pełna ludzi siedzących na werandzie. To tutaj widziałem mistrza szachowego Dawida Przepiórkę w towarzystwie ślicznej tancerki z zespołu Feliksa Parnella. Przepiórka był

Chłopskie Jadło stawia na lżejsze jedzenie. Na początek drób

robią, to starają się nie szastać pieniędzmi na jedzenie. - W ostatnie walentynki widzieliśmy, że Polacy ostrożniej wydają pieniądze. Chociaż mieliśmy więcej klientów, to mniej wydali niż przed rokiem - powiedział prezes Cacek. Jego zdaniem w zeszłym roku wydatki w gastronomii wzrosły jedynie o ok. 3,5

Rządzący deklarują pomoc, a za plecami nieświadomych niczego ludzi rzucają im kłody pod nogi

Piszę ten list z nadzieją, że sprawa zostanie nagłośniona. W ciężkim czasie, jaki obecnie nastał, wielu przedsiębiorców ostatnim tchnieniem czeka na deklarowaną przez państwo pomoc. Dla większości z nas jest to jedyna nadzieja na utrzymanie biznesów, które prowadzimy od wielu lat. Mikroprzedsiębiors

Powstała najlepsza mapa Drogi Mlecznej i okolic. Ujawnia "bitwę" z obcą galaktyką w Strzelcu oraz zbaczanie Układu Słonecznego

Ta mapa jest dla astrofizyków kopalnią informacji. Precyzyjne położenie, ruch i jasność ponad 1,8 mld gwiazd - a więc jednej setnej wszystkich gwiazd Drogi Mlecznej - zmierzyła sonda Gaia należąca do Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA). W tej misji bierze udział także grupa polskich astronomó

Właścicielka Worka Kości: Łatwo się pochować nie damy. Jak autorska knajpa broni się w pandemii

Otwieram drzwi i zderzam się z widokiem wielkiej czaszki usadowionej na czarnym stoliku. Czaszka też jest czarna, w pustych oczodołach majaczy złoty odcień. Na podłodze jeszcze większa czaszka biała. Na jej czerepie przysiadł kościotrup wielkości krasnala, okręcony przewodem z kolorowymi lampkami, p

Policja zatrzymała właściciela nielegalnie otwartego klubu. To pierwsze zatrzymanie zbuntowanego przedsiębiorcy

Marcin Koza, współwłaściciel klubu Face 2 Face w Rybniku, został w piątek wieczorem zatrzymany przez policję na 48 godzin. - Zatrzymanie jednego z właścicieli lokalu ma związek z czynnościami procesowymi wykonywanymi przez prokuraturę w Gliwicach - poinformował "Wyborczą" podkom. Przemysła

Przez gastronomię przeszło "tsunami", ale jest nadzieja: 80 proc. klientów chce odwiedzić restauracje, gdy zniosą obostrzenia

- Sytuacja już przekroczyła efekty kryzysu ekonomicznego z 2008 r. Wygląda na to, że skutki będą też znacznie bardziej długotrwałe. Sektor HoReCa (popularne określenie sektora hotelarskiego i gastronomicznego: Hotel, Restaurant, Catering - red.) spotkał bezprecedensowy cios, tylko jeden procent pols

Knajpiane ogródki zamiast parkingów. Czy tak restauracje mogą się odbić po epidemii?

– Ludzie w środku lokalu nie chcą siedzieć. Pewnie wciąż się boją koronawirusa. Na zewnątrz w ogródku musiałem zmniejszyć liczbę stolików o połowę, by zachować między nimi odstępy. Nawet jeżeli wszystkie będą zajęte, to i tak mam za mało gości, żeby odrobić straty i utrzymać lokal. Chętnie pow

Te restauracje już nie otworzą się w Warszawie

Najtrudniej ma fine dining, czyli kuchnia wykwintna, droga, wymagająca odpowiedniej oprawy i nienadająca się na wynos. Restauracje, które musiały poddać się już w połowie maja i nie doczekały odmrożenia, sprawdził magazyn „Noizz” . Talerzyki już zamknięte Jedną z bardziej znanych są Tal

Warszawskie knajpy upadają, bo nie wytrzymują obostrzeń. "47 lat tradycji na marne"

domach. A poza tym rząd znowu pozamykał gastronomię. Ta strategia ma pomóc w spłaszczeniu krzywej zachorowań na COVID-19. Cztery razy mniej obiadów W czasach świetności Przysmak wydawał około 80 obiadów dziennie. Teraz – nawet cztery razy mniej. – Lokal ma swoją specyfikę. Pracujemy tylko

Można pomóc dolnośląskiej branży turystycznej, wystarczy kupić voucher

turystycznej, kupując Voucher Turystyczny. Akcję zorganizowała Dolnośląska Organizacja Turystyczna, przyłączyło się do niej obecnie 107 podmiotów z naszego regionu. Podzielono je na cztery grupy. Pierwsza kategoria to "hotele i inne obiekty noclegowe", kolejna to "gastronomia"

Superksiężyc. Największa taka pełnia w tym roku

Zamek Belvoir w Leicestershire, Wielka Brytania Kansas City, Stany Zjednoczone Instalacja "Siedem Magicznych Gór" szwajcarskiego artysty Ugo Rondinone, Las Vegas, Stany Zjednoczone Neonowe anioły, wzorowane na aniołkach z obrazu Rafaela świecące na pałacu Zwinger w Dreźnie, Niemc

Protest branży gastronomicznej w Olsztynie. "Czarna polewka dla rządu RP"

serwować wyłącznie na wynos. Przedstawiciele branży gastronomicznej twierdzą, że to dla nich ogromny cios. I żądają zmian. - Nadszedł moment, w którym reprezentanci polskiej gastronomii muszą wspólnie stanąć w obronie swoich praw i interesów, organizujemy #GASTROPROTEST i serwujemy czarną polewką dla rządu

Rzemieślnicze browary na krawędzi. "Zostało nam pieniędzy na miesiąc lub dwa"

Na fali piwnej rewolucji w ostatnich kilku latach powstało wiele małych browarów rzemieślniczych. Część z nich nastawiła się na współpracę z branżą HoReCa (hotelarsko-gastronomiczną). Hoppy Lab należy właśnie do tej grupy. Wciąż przedłużane obostrzenia związane z pandemią stawiają takie browary w sy

Rząd sobie, firmy sobie. Restauracje i siłownie nie słuchają ministra Niedzielskiego

Na czwartkowej konferencji prasowej o utrzymaniu lockdownu nie było premiera Mateusza Morawieckiego. Otoczenie polityka najwidoczniej uznało, że za bardzo się zużył w walce z koronawirusem, a jego sondażom nie służy pojawianie się przy ogłaszaniu/utrzymywaniu kolejnych obostrzeń. Na najcięższy front

Koronawirus. Popularna toruńska restauracja zakończyła działalność

kulturalnej mapy Torunia? - Przeważyły obecne problemy finansowe (rozmowy z właścicielami kamienicy zakończyły się dla nas niepomyślnie), a także wizje niedalekiej przyszłości. Mamy obawy, że gastronomia długo nie wróci do formy sprzed epidemii – wiele osób przez jakiś czas będzie się bało odwiedzać

gastronomia

Desery
Gastronomia (z grec. gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") - rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracji, barów, stołówek itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną.
Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu

więcej o gastronomia na pl.wikipedia.org