gastronomia

Ada Chojnowska

Sposoby gastronomii na koronawirusa. Od voucherów po warsztaty gotowania online

Sposoby gastronomii na koronawirusa. Od voucherów po warsztaty gotowania online

Jedzenie na wynos, vouchery na restauracyjne wizyty po pandemii, paczki z półproduktami "zrób to sam", warsztaty robienia sushi online - w dobie koronawirusa gastronomia radzi sobie, jak może. Problem mają nie tylko restauracje i puby, ale i firmy cateringowe oraz rolnicy.

Powrót do restauracji deklarowało 80 proc. badanych. Krakowska gastronomia walczy o klientów

- Ostatnio krakowska gastronomia nie miała łatwo. Teraz od gości zależy, co będzie za miesiąc czy pół roku - mówią organizatorzy festiwali kulinarnych, które mają skusić klientów do powrotu. W Krakowie trwają właśnie Restaurant Week, W kuchni Królowej Bony, za chwilę rusza też pierwsza edycja Z Ognia i z Wody.

Odmrożenie gastronomii w Trójmieście. Ruch, jakby pandemii w ogóle nie było

Komplet gości na sali, kolejka przed lokalem. W pierwszym tygodniu otwarcia gastronomii widać, że ludzie byli spragnieni wyjścia i pozornej normalności. Ostrożność miesza się jednak z dużym rozluźnieniem i swobodą.

Od poniedziałku odmrożenie gastronomii. "Mam pytać gości, czy są w związku albo mieszkają razem?"

Od poniedziałku odmrożenie gastronomii. "Mam pytać gości, czy są w związku albo mieszkają razem?"

reżim sanitarny. Lista rekomendacji i wytycznych dla gastronomii jest jednak długa. Nowe przepisy przewidują m.in. limity osób przebywających naraz w lokalu - na jednego klienta musi przypadać nie mniej niż 4 m kw. powierzchni. Obsługa będzie zobowiązana dezynfekować stoliki po każdym z gości, a co

Rusza gastronomia. Nie wszyscy jednocześnie. "Otwieramy się, ale najgorsza jest niepewność"

Rusza gastronomia. Nie wszyscy jednocześnie. "Otwieramy się, ale najgorsza jest niepewność"

normalnie. Przygotowania zaczęli tydzień temu, gdy pojawiły się przecieki o otwarciu gastronomii. – Obserwując rząd podczas poprzednich odmrożeń, stwierdziłem, że nie mogę czekać. Zacząłem gromadzić płyn do dezynfekcji, maseczki, rękawiczki, szkolić ludzi w zakresie pełnej obsługi kelnerskiej

Koronawirus. Restauratorzy poprosili o wsparcie Jacka Jaśkowiaka. Ale prezydent nie chce się z nimi spotkać

Koronawirus. Restauratorzy poprosili o wsparcie Jacka Jaśkowiaka. Ale prezydent nie chce się z nimi spotkać

jest przeciwstawianie fryzjerów restauratorom. Gastronomia to biznes sezonowy, a restauratorzy, którzy do tej pory podpisali list, zatrudniają łącznie 1500 osób. Ci ludzie mogą stracić pracę. Miastu powinno zależeć, żeby tak się nie stało - mówi Grzegorz Kretkowski, właściciel La Rambla. Koronawirus w

"Lepiej gotować dla dwóch stolików, niż nie pracować wcale". Jak Kraków odmraża gastronomię

"Lepiej gotować dla dwóch stolików, niż nie pracować wcale". Jak Kraków odmraża gastronomię

wprost: koronawirus przyniósł straty sięgające nawet 100 tys. zł.  Dostosowanie się do nowych wytycznych rządu będzie dla gastronomii trudne. Obciążenia finansowe spoczywające na lokalu są skalkulowane na większą liczbę ludzi, niż teraz pozwoli nam przyjąć sanepid. Ale lepiej grać dla kilkunastu

Hiszpania staje w miejscu. Koronawirus uderza zwłaszcza w turystykę i gastronomię

Hiszpania staje w miejscu. Koronawirus uderza zwłaszcza w turystykę i gastronomię

sanitarnego w różnych dziedzinach i z różnym natężeniem potrwa co najmniej dwa miesiące, a być może dłużej. Prognozy skutków dla małych i średnich przedsiębiorstw są ponure, a zwłaszcza dla kluczowego dla Hiszpanii sektora turystyki i gastronomii

Koronawirus. Tak gastronomia pomaga służbom walczącym z koronawirusem

Koronawirus. Tak gastronomia pomaga służbom walczącym z koronawirusem

Akcję przekazywania posiłków szpitalom zapoczątkowała Muszla w Gdyni. O ich działaniu szybko zrobiło się głośno i systematycznie zaczęły się do niej włączać nowe miejsca. Jak mówiła „Wyborczej Trójmiasto” Anna Wylężek z Muszli, była to spontaniczna decyzja. Restauracja p

Kuchnia "na godziny", zamówienia przez internet. Jak dostawy do domu zmieniają gastronomię

Kuchnia "na godziny", zamówienia przez internet. Jak dostawy do domu zmieniają gastronomię

wydarzeń w gastronomii, szczegółową analizę polskiego rynku gastronomicznego (m.in. na podstawie danych Stavy) oraz prognozy rozwoju branży. Rynek dowozów jedzenia gwałtownie rośnie. Już prawie 20 mln Polaków zamawia jedzenie do domu albo do biura i co piąty lokal w Polsce oferuje taką usługę. W ciągu

Toruńska gastronomia walczy o przetrwanie podczas kryzysu

Toruńska gastronomia walczy o przetrwanie podczas kryzysu

Gastronomia od 18 maja 2020 działa zgodnie z obowiązującymi przepisami: muszą być zachowane odległości pomiędzy stolikami, musi być przestrzegana liczba osób przy nich siedzących, obowiązkowa jest dezynfekcja wielu elementów lokalu. Wiele z placówek nadal mocno stawia na dowóz, z którym ruszyły

#Wspieramylokalnybiznes. Miejsca z Trójmiasta, którym można pomóc

#Wspieramylokalnybiznes. Miejsca z Trójmiasta, którym można pomóc

bywalczynie można liczyć.   Wspólnie z Martą Szadowiak i Markiem Rogalą (eskaem.pl) przygotowujemy kulturalne polecenia aktywności w sieci. Zebraliśmy również lokalne gastronomie i miejsca kulturotwórcze z Trójmiasta, które w tym trudnym czasie potrzebują wsparcia. 

Z powodu epidemii zamknięto kilka wrocławskich restauracji. "Najgorsze dopiero przed nami"

Z powodu epidemii zamknięto kilka wrocławskich restauracji. "Najgorsze dopiero przed nami"

Gastronomia działa zgodnie z obowiązującymi przepisami: muszą być zachowane odległości pomiędzy stolikami, musi być przestrzegana liczba osób przy nich siedzących, obowiązkowa jest dezynfekcja wielu elementów lokalu. Wiele z placówek nadal mocno stawia na dowóz, z którym ruszyły

Właściciel sieci restauracji: Ograniczenie handlu wpływa na gastronomię w galeriach. Teraz jest trudniej niż kiedykolwiek

Właściciel sieci restauracji: Ograniczenie handlu wpływa na gastronomię w galeriach. Teraz jest trudniej niż kiedykolwiek

jedną rzecz. Gastronomia i otwarcie Guinnessa to przypadek. Startowałem w przetargu na lokal na zupełnie inne przeznaczenie, ale po wygraniu doszedłem do wniosku, że jest idealny na pub. Obok znajdował się John Bull. Każdemu wydawało się, że drugi lokal nie ma żadnych szans. Teraz jest inaczej, im

Adam Ringer: Przeżyją tylko najlepiej przygotowani. Wierzę, że będziemy wśród nich

Adam Ringer: Przeżyją tylko najlepiej przygotowani. Wierzę, że będziemy wśród nich

zapłatę. To jak będzie? – Według mnie w tym roku czeka nas masa bankructw w hotelarstwie, gastronomii, turystyce. Jeśli słyszę od znajomego hotelarza, że w dużym hotelu we Wrocławiu jest zajęty jeden pokój, to jak tu nie zbankrutować? Spodziewam się masowych upadłości najemców lokali w centrach

Koronawirus. Wreszcie otworzą zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i gastronomię

Koronawirus. Wreszcie otworzą zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i gastronomię

będzie możliwy, tylko jeśli będziemy się chronić poprzez stosowanie środków dezynfekcyjnych i dystansowanie się. Minister Szumowski podkreślał też konieczny reżim sanitarny: obowiązkowe maseczki, przyłbice, rękawiczki, odległość zachowana między klientami gastronomii – to podstawowe wymogi. Nie ma

Czy można jeść na mieście? 'Kupuję pizzę i idę na bulwary'

Czy można jeść na mieście? 'Kupuję pizzę i idę na bulwary'

Otwarcie restauracji, kawiarni i pubów jest planowane dopiero w trzecim etapie łagodzenia obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa. Kiedy ten etap wejdzie w życie? Nieoficjalnie mówi się o 18 maja. Ale ostateczna data będzie zależeć od tego, jak w najbliższych tygodniach rozwinie się pandemia. J

Gastronomia. Lokale w kurortach, czyli uważaj na brud i oszukiwanie klientów

Gastronomia. Lokale w kurortach, czyli uważaj na brud i oszukiwanie klientów

Barani kebab bez baraniny, pizza pepperoni z tanim salami, nektary owocowe zamiast soków - takie dania i napoje serwują restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych i przy drogach dojazdowych do nich. 160 lokali do, których weszli w inspektorzy Inspekcji Handlowej, wybrano na pods

Gastronomia w kryzysie. Kto przetrwa epidemię i co zamawiamy na wynos?

Gastronomia w kryzysie. Kto przetrwa epidemię i co zamawiamy na wynos?

Jedzenie pod drzwi Piotr Zapotoczny: Gastronomia jest jedną z tych branż, które dotkliwie odczuły skutki epidemii koronawirusa. W jakim stopniu kryzys dotknął także rynek dowozu posiłków? Grzegorz Aksamit: Czasami słychać opinie, że mimo kryzysu firmy zajmujące się dowozem jedzenia czy generalnie

To najgorszy biznes w kraju. Prosi teraz PiS o darowanie życia. Rząd pomoże restauracjom?

To najgorszy biznes w kraju. Prosi teraz PiS o darowanie życia. Rząd pomoże restauracjom?

ramach właśnie rozpoczętej akcji "Ratujmy polskie restauracje". Jej plakatami oklejono już okolice Sejmu, tak żeby wpadały politykom w oczy.  Jak stracić milion złotych w sześć miesięcy Polska gastronomia to ponad 76 tysięcy lokali, które generują blisko 37 mld złotych do krajowego PKB

Znana restauratorka ze Szczecina wśród założycieli izby gastronomików. Wystąpią o odszkodowania?

Znana restauratorka ze Szczecina wśród założycieli izby gastronomików. Wystąpią o odszkodowania?

W gronie założycieli izby jest Iwona Niemczewska, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Z Drugiej Strony Lustra. To prawniczka z wykształcenia, która własną kancelarię postanowiła zamienić na własną restaurację. To także absolwentka prestiżowej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu. Przewodnik kulina

Praca sezonowa w gastronomii. 130 godzin pracy i 380 zł wynagrodzenia na umowie o dzieło? Czy też pani P. nie chciało się uczyć?

Praca sezonowa w gastronomii. 130 godzin pracy i 380 zł wynagrodzenia na umowie o dzieło? Czy też pani P. nie chciało się uczyć?

cywilnoprawnych w gastronomii to duże ryzyko dla pracodawcy - mówi Grzegorz Ilnicki, prawnik z kancelarii AVAL-CONSULT. - Jeśli praca ma charakter zorganizowany i poddany nadzorowi pracodawcy, to są to cechy charakterystyczne dla umowy o pracę, której nie można legalnie zastąpić umową cywilną. Na pewno jednak nie

Otwarcie restauracji możliwe od poniedziałku. "Bardzo się cieszymy, jest to duże odciążenie"

Otwarcie restauracji możliwe od poniedziałku. "Bardzo się cieszymy, jest to duże odciążenie"

to, że odmrożenie gastronomii może nastąpić w połowie maja, to, jak mówi Filipowicz, decyzja premiera była zaskoczeniem. Jakie na restauratorów nałożono obostrzenia? Na jedną osobę muszą przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe przestrzeni, stoliki muszą być od siebie oddalone o 2

Życie po zmartwychwstaniu knajp. "Dużo smutku w tej protezie normalności"

dzieci, które dotykają wszystkiego - zapowiada. - Mimo lat przepracowanych w gastronomii, czuję, że to będzie najcięższy okres wakacyjny właśnie dlatego, że trzeba pogodzić potrzebę swobody klientów z obostrzeniami, za których nieprzestrzeganie grożą nam kary. Inna sprawa, że każdy teraz przede wszystkim

Koronawirus. Przedsiębiorca z Poznania: Wisimy na włosku. Co dalej? Nie wiem

indywidualnych. Maria Bielicka Jak firma radzi sobie z koronawirusem? Leszek Odija: - Olbrzymia większość naszych klientów to gastronomia i biura, więc 16 marca wszystko stanęło. Musieliśmy zamknąć kawiarnię, nie było żadnych zamówień, choć po weekendzie powinno być ich sporo. Nikt nie zamawiał też kawy przez

Wielu mówi: "Nie wyobrażam sobie Warszawy bez Kulturalnej". A może czas zacząć sobie wyobrażać?

antykryzysowa można składać wnioski o bezzwrotną pożyczkę na kwotę 5 tysięcy złotych”.   (Cisza). A: No fajnie, ale na co mam te 5 tys. przeznaczyć? I czemu akurat pięć, a nie sześć czy osiem? Ta kwota nie starczy nawet na opłacenie koncesji, która jest jedną z najważniejszych opłat w gastronomii

Koronawirus. Pracownicy branży gastronomicznej wiedzą, że wypłata za marzec może być ostatnią

śmieciowe w gastronomii. Opowiadają też o warunkach zatrudnienia w firmach oferujących jedzenie na wynos, gdzie często trzeba otworzyć własną działalność gospodarczą, aby w ogóle móc pracować. „Tarcza antykryzysowa” nie rozwiąże problemów Pracownicy zatrudnieni na podstawie umów śmieciowych nie

Darmowa pomoc restauratorów dla restauratorów. "Dzwoniłem na infolinię ZUS. Byłem 760. w kolejce"

zrobić, aby utrzymać pracowników, bo ma słabą sprzedaż na wynos i zbyt wysokie ceny. - W gastronomii człowiek jest najważniejszy. Dlatego tłumaczymy, jak utrzymać zespół: i nie chodzi tu o wiążącą obietnicę zatrudnienia, bo skąd mamy wiedzieć, kiedy to wszystko się skończy. Radzimy szczerą rozmowę i

Właściciel kilkudziesięciu restauracji w Polsce: W kwietniu muszę zwolnić 300 osób. Pomoc rządu to wielka ściema

opłaty to ok. 6 mln zł. No i właśnie jestem w takiej sytuacji, że muszę zapłacić wszystkim pracownikom pensje i rachunki za dostawy sprzed 20-30 dni, bo w gastronomii płaci się z takim opóźnieniem. Trudno kogoś za tę sytuację obwiniać, ale jeśli rząd zabronił funkcjonowania takim firmom jak moje, to

Kwarantanna na śmieciówce. Ominie cię koronawirus, ale możesz umrzeć z głodu

tygodnie urlopu, pensja jakoś płynie. A ludzie mojego pokroju po koronawirusie będą mieli tylko gorzej. Pracodawca powie, że albo będzie praca na jego warunkach, albo knajpa splajtuje - mówi. Łukasz przekonuje, że gastronomia pociągnie za sobą inne branże. Zwłaszcza małe hurtownie, które obsługują po 30

Zbudować sieć, czyli jak Zahir został królem kebabów

; jak nie ma, to ja założę. W drodze powrotnej wykupiłem bilet do Ostrowa. Pochodziłem po mieście, sprawdziłem, czy rzeczywiście tak tam słabo z gastronomią. Tego samego dnia wynająłem od przemiłej pani niewielki lokal na dworcu, żeby zrobić tam punkt gastronomiczny. Kibicowała panu? – Ze

Wielki powrót restauracji, czyli randki przez ścianę z pleksi. Ale w Warszawie prawie połowa może się nie otworzyć

Dzwonię do warszawskich restauratorów i pytam, w jaki sposób od poniedziałku będą działały knajpy i czy w ogóle się otworzą. Jest wtorek, dzień przed konferencją, podczas której rząd potwierdzi zapowiedzi o odmrożeniu gastronomii. Wszyscy są przekonani, że w grę wchodzą wyłącznie ogródki – o

Kultowa wrocławska klubokawiarnia zamieniła się w warzywniak. "Bo normalne czasy już nie wrócą"

śmiałem się, że jak już nie będę mógł żyć z kultury i gastronomii, to będę sprzedawał warzywa. I przyszło nam żyć w czasach, kiedy ta idea okazała się niezbędna. Najbardziej seksowny warzywniak W ofercie Kalafiora (bo tak nazywa się założony w Kalamburze warzywniak) znajdziemy wypiekane na

Z Wrocławia znika popularna sieć barów sushi. Nie przetrwała epidemii

odmrażanie gastronomii, sieć postanowiła je zamknąć. „Z przykrością informujemy, że Restauracje 77 Sushi we Wrocławiu zawiesiły swoją działalność bezterminowo. Chcemy Wam serdecznie podziękować za zaufanie, za Waszą obecność, za dobre słowo, za każdy uśmiech! Cieszymy się, że nasze sushi pokochało tylu

Koronawirus w Bydgoszczy. Rusza gastronomia. Nie będzie już taka sama

do restauracji, czy zaufają nam na tyle. Najważniejsze, że w końcu sztukę kulinarną będziemy mogli przelać na talerz, a nie pakować do pudełka. To nie jest to co nasi goście od nas oczekują – dodaje Szukaj. Dwa ostatnie miesiące były dla gastronomii najtrudniejszym okresem od lat. Część lokali

Restauratorzy z Sosnowca: "Możemy przeczekać ten dramat pod kamieniem, ale musimy też myśleć o pracownikach"

jesień i zima to dla gastronomii najczęściej martwy okres. Na zwiększone obroty liczyli nie tylko restauratorzy, ale też dostawcy, tymczasem teraz lokale znacznie ograniczyły zamówienia lub w ogóle z nich zrezygnowały. - Zamiast ogródków pojawiły się problemy, które dotknęły nas wszystkich - mówi

Żeby przetrwać pandemię, restauracje, kawiarnie i księgarnie oferują "bony na przyszłość"

Epidemia koronawirusa. Na jej skutek wiele lokali zostało czasowo zamkniętych.  - Gastronomia jest po zimie, która nie jest okresem żniw. Wtedy trzeba zacisnąć pasa, nierzadko do biznesu dokładać. Czekaliśmy na wiosnę, żeby odrobić straty. A tu, kiedy jesteśmy na "zadyszce", musimy

Hotelowe śniadania to tony wyrzucanego jedzenia. Są pierwsze pomysły, jak to ograniczyć

180 kg na osobę. Gospodarstwa domowe marnować mają 47 mln ton głównie dlatego, że staliśmy się bardziej wybredni, a stać nas na coraz więcej. Resztę odpadów żywnościowych produkuje biznes, a więc m.in. rolnictwo, przemysł spożywczy, handel, gastronomia itp. Globalne dane mówią w sumie o 1,5 mld tony

Ministerstwo Finansów napomina właścicieli lokali gastronomicznych, żeby wydawali paragony

ogródku piwnym na Wisłą. Tam robiło się takie numery. Szczególnie, gdy klient był napity albo trafiło się na cudzoziemca. Oni tam mieli za to premie od szefa. MF ostrzega gastronomię Ostatnio tym problemem zajął się resort finansów i opublikował na swojej stronie internetowej ostrzeżenie skierowane do

Szczecińska gastronomia szykuje się do restartu mimo koronawirusa. Będą ogrzewacze w ogródkach

Pawła II – będą czynne. Najwięksi gracze na szczecińskim rynku gastronomii intensywnie się do tego przygotowują. – Nie zwolniliśmy swoich ludzi, będziemy gotowi – zapewnia Paweł Golema z największego gastronomicznego konsorcjum w Szczecinie (zatrudniającego ponad 400 pracowników

Koronawirus uderza w gastronomię, a przez to w browary. Małe firmy na skraju bankructwa

Gastronomia to jedna z branż mocno dotkniętych przez epidemię koronawirusa. Konieczność zamknięcia lokali praktycznie z dnia na dzień spowodowała nie tylko zatrzymanie działalności, ale i nagromadzenie zapasów produktów. O ile produkty spożywcze wykorzystywano w dostawach na wynos, specjalnych

Dlaczego nie ma dobrych pracowników? Bo pracodawcy zarżnęli etos pracy

, transporcie i gastronomii. Budowlanka (wzrost płac rok do roku: 13 proc.). - W Anglii pracowałem osiem godzin dziennie. Pewnego dnia zdjęto mnie ze zwykłej koparki, bo wiatr wiał z prędkością 9 metrów na sekundę. W Polsce pracuję 12. godzinę na 150-metrowym żurawiu przy wietrze powyżej 20 metrów, a kierownik

Zawód: szef kuchni. Jak to wygląda w praktyce?

? Marketing szeptany? - Bez tego się nie da. Na początku działalności popełniliśmy błąd, bo nie promowaliśmy się aktywnie na Facebooku. Kiedy zaczęliśmy to robić, informowaliśmy o promocjach, momentalnie wzrosła liczba stałych klientów. Może tłumów w twojej knajpie nie ma, ale w gastronomii są gigantyczne

Koronawirus wykańcza gastronomię. Jej pracownicy zaczynają szukać zajęcia

– O ile zazwyczaj kucharze mają umowy o pracę i w przypadku redukcji etatów mają zapewniony okres wypowiedzenia, to pracownicy obsługi, czyli kelnerzy czy barmani, najczęściej pracują na umowach śmieciowych i są rozliczani za przepracowane godziny – tłumaczy Michał Wysocki z Lewicy Razem

Inspektorzy kontrolują nadmorską gastronomię

rzeczywistości, podwyższa ceny. Nagminnie zdarza się, że pracownicy gastronomii nie posiadają aktualnych książeczek sanepidowskich. W sezonie wakacyjnym powstaje wiele nadmorskich barów. Jakość serwowanego w nich jedzenia pozostawia często wiele do życzenia - stąd też lipiec i sierpień są miesiącami wzmożonych

Gastronomia na bakier z kodeksem pracy

. Przez dwa kolejne dni trwały negocjacje. Zakończyły się fiaskiem. Na razie Krowarzywa przy Hożej zostaną zamknięte. To jeden z pierwszych takich protestów w polskiej gastronomii. Krowarzywa to w sumie trzy lokale - i czwarty w planach. Serwują wegańskie burgery i promują zdrowy styl życia. Właściciele

Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy

z jednego dnia. Właściciele gastro boją się tylko kontroli sanepidu. Straszą się nawzajem inspekcją jak niegrzeczne dzieci złym wujkiem. Ale odkąd pracuję w gastronomii, czyli przeszło sześć lat, nigdy zły wujek nie przyszedł. Największy absurd, jaki widziałem w pracy, rodem z PRL-u, to umywalki. W

Ile można zarobić za sezonową pracę nad morzem? Sprawdziliśmy...

gdańskiego oddziału agencji zatrudnienia Manpower. Bardzo różne stanowiska Centrum Pracy Krótkoterminowej Powiatowego Urzędu Pracy w Gdańsku ma teraz 37 ofert pracy sezonowej. - Cały czas pozyskujemy kolejne - zapewnia Elżbieta Wojewska z CPK. - Stanowiska są różne: związane typowo z gastronomią, jak kucharz

Beskidy otwierają się na majówkę. Kolejki, trasy i gastronomia na specjalnych zasadach

Epidemia koronawirusa boleśnie uderzyła w turystykę w Beskidach. Tutejsze atrakcje, restauracje, pensjonaty i hotele musiały zostać zamknięte. Wielu gości zaczęło odwoływać rezerwacje na wiosnę i lato, część osób pracujących przy obsłudze przyjezdnych straciła pracę. Wszyscy z branży mieli nadzieję,

Czar socjalistycznej gastronomii. Wspomnienie z PRL-u

setka wódki Szampańska bez szampana Ówczesne knajpy, znane pod ogólną nazwą "gastronomia", były szarobure, nieciekawe, zwykle z marnym jedzeniem i takąż samą obsługą. Wprawdzie powtarzano tam jak mantrę hasło "Klient nasz pan", ale prawdziwymi panami byli kierownik sali, barmani i

Östersund, kulinarna stolica pustki. Wielka gastronomia w małym szwedzkim mieście

więcej nie ma czasu. Tradycyjne jedzenie: mięso i ziemniaki. A jednak miasto i region znalazły się liście miast kreatywnych UNESCO, tutejszą specjalnością jest gastronomia. Z samolotu i z ulicy trudno się domyślić, jakim cudem. Jedzenie prawdziwe, porywające Całej tej wielkiej gastronomii w Ö

Chłopskie Jadło stawia na lżejsze jedzenie. Na początek drób

robią, to starają się nie szastać pieniędzmi na jedzenie. - W ostatnie walentynki widzieliśmy, że Polacy ostrożniej wydają pieniądze. Chociaż mieliśmy więcej klientów, to mniej wydali niż przed rokiem - powiedział prezes Cacek. Jego zdaniem w zeszłym roku wydatki w gastronomii wzrosły jedynie o ok. 3,5

Przez gastronomię przeszło "tsunami", ale jest nadzieja: 80 proc. klientów chce odwiedzić restauracje, gdy zniosą obostrzenia

- Sytuacja już przekroczyła efekty kryzysu ekonomicznego z 2008 r. Wygląda na to, że skutki będą też znacznie bardziej długotrwałe. Sektor HoReCa (popularne określenie sektora hotelarskiego i gastronomicznego: Hotel, Restaurant, Catering - red.) spotkał bezprecedensowy cios, tylko jeden procent pols

Gastronomia: "Lokal, gdzie przesiadywały dziwki"

Przeczytaj także: W czasie wojny puszczali Niemców w kalesonach Gastronomia była ogromnym lokalem. Wieczorami zatłoczona, latem pełna ludzi siedzących na werandzie. To tutaj widziałem mistrza szachowego Dawida Przepiórkę w towarzystwie ślicznej tancerki z zespołu Feliksa Parnella. Przepiórka był

Knajpiane ogródki zamiast parkingów. Czy tak restauracje mogą się odbić po epidemii?

– Ludzie w środku lokalu nie chcą siedzieć. Pewnie wciąż się boją koronawirusa. Na zewnątrz w ogródku musiałem zmniejszyć liczbę stolików o połowę, by zachować między nimi odstępy. Nawet jeżeli wszystkie będą zajęte, to i tak mam za mało gości, żeby odrobić straty i utrzymać lokal. Chętnie pow

Te restauracje już nie otworzą się w Warszawie

Najtrudniej ma fine dining, czyli kuchnia wykwintna, droga, wymagająca odpowiedniej oprawy i nienadająca się na wynos. Restauracje, które musiały poddać się już w połowie maja i nie doczekały odmrożenia, sprawdził magazyn „Noizz” . Talerzyki już zamknięte Jedną z bardziej znanych są Tal

Superksiężyc. Największa taka pełnia w tym roku

Zamek Belvoir w Leicestershire, Wielka Brytania Kansas City, Stany Zjednoczone Instalacja "Siedem Magicznych Gór" szwajcarskiego artysty Ugo Rondinone, Las Vegas, Stany Zjednoczone Neonowe anioły, wzorowane na aniołkach z obrazu Rafaela świecące na pałacu Zwinger w Dreźnie, Niemc

Można pomóc dolnośląskiej branży turystycznej, wystarczy kupić voucher

turystycznej, kupując Voucher Turystyczny. Akcję zorganizowała Dolnośląska Organizacja Turystyczna, przyłączyło się do niej obecnie 107 podmiotów z naszego regionu. Podzielono je na cztery grupy. Pierwsza kategoria to "hotele i inne obiekty noclegowe", kolejna to "gastronomia"

Restauracje znów otwarte. Z kim możemy iść na obiad podczas pandemii?

Z kim możemy siedzieć przy jednym stoliku? Czy musimy mieć maseczkę? Sprawdziliśmy, jak wygląda wizyta w lokalach gastronomicznych podczas pandemii koronawirusa.   Wideo dostępne dla prenumeratorów. Przed oficjalnym komunikatem rządu mówiło się, że w III etapie luzowania restrykcji ot

"To będzie tydzień próby". Od poniedziałku kolejny etap odmrażania gospodarki. Co się zmieni?

Chcesz dostawać e-mailem najważniejsze informacje z Poznania? Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter. Od poniedziałku 18 maja klientów zaczną przyjmować lokale gastronomiczne, salony fryzjerskie i kosmetyczne, część uczelni wyższych zacznie prowadzić tradycyjne zajęcia, a z komunikacji miejs

Adam Gessler chłodzi szampana w nowej restauracji. Komornik próbuje ściągnąć od niego prawie 25 mln zł długu

Chcesz dostawać codziennie rano najważniejsze informacje z Warszawy? Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter „Dzień dobry, Warszawo!” Na Facebooku wydarzenie: „Adam Gessler – Już wróciłem! Nowe otwarcie!”. Na zdjęciu restaurator przy nakrytym stoliku, marynarka w drob

Koronawirus. Popularna toruńska restauracja zakończyła działalność

kulturalnej mapy Torunia? - Przeważyły obecne problemy finansowe (rozmowy z właścicielami kamienicy zakończyły się dla nas niepomyślnie), a także wizje niedalekiej przyszłości. Mamy obawy, że gastronomia długo nie wróci do formy sprzed epidemii – wiele osób przez jakiś czas będzie się bało odwiedzać

Państwomiasto na wygnaniu. Urzędnicy zażądali zaporowego czynszu

W weekend na Muranowie odbędą się urodziny Andersa – święto ulicy zainicjowane pięć lat temu przez Państwomiasto, do którego z czasem dołączały kolejne lokale. Tegoroczna edycja będzie jednak ostatnią z udziałem tej kawiarni. Na zakończenie sobotniej imprezy uroczyście po raz ostatni zostanie

Przez koronawirusa zostali bez pracy i z długami. Ale walka toczy się przede wszystkim o zdrowie

od trzech lat, mam bazę stałych klientek, które poparły moją decyzję, mówią, że będą czekać. Część proponowała, że przeleje pieniądze z góry za kolejną wizytę – opowiada. Fryzjer musi się odbudować, żeby być klientem W gastronomii sytuacja też nie jest wesoła. – Pracowaliśmy do samego

GUS: Rekord. Bezrobocie w pierwszym kwartale 5,4 proc. Mimo 13 zł za godzinę zatrudnienie najbardziej rośnie w gastronomii, ale rośnie też czas pracy

gastronomii (o 9,6 proc.), administrowaniu i działalności wspierającej (9,5 proc.). W górnictwie spadło o niespełna 6 proc. Wg danych BAEL wciąż utrzymuje się nie tylko niska aktywność zawodowa Polaków, ale też duża różnica w aktywności pomiędzy kobietami i mężczyznami (48,4 proc. kobiet aktywnych zawodowo w

Koronawirus. Trójmiejskie lokale zbierają środki na przetrwanie

Decyzja o zamknięciu lokali gastronomicznych i instytucji kultury do odwołania odbija się coraz większym echem. Nie każde miejsce jest w stanie się utrzymać z oferty na wynos i na dowóz. Są lokale, które podjęły decyzję o tymczasowym zamknięciu. Są też takie, które proszą swoich gości o ws

Sto warszawskich restauracji zrzesza się, by walczyć o przetrwanie. "Dania na wynos to 10-15 proc. normalnego obrotu"

Charlotte, Warszawa Powiśle, Resort, W Orbicie Słońca, Bułkę przez Bibułkę, Forteca - Kręgliccy, Beirut, Bazar Kocha i niemal sto innych barów, kawiarni, klubokawiarni i warszawskich restauracji zrzesza się i wysyła pismo do Ministerstwa Rozwoju oraz stołecznego ratusza. Walczą o specjalne warunki n

Król gastronomii zatrzymany. Wielka akcja CBA w Szczecinie [RAPORT]

dowody zawsze były bardzo mocne. To Rudy przyczynił się przed piętnastu laty do rozbicia uważanego za nietykalny gangu Marka M. "Oczki". Ten ostatni był kolegą zatrzymanego w niedzielę króla szczecińskiej gastronomii. Przed laty w rozmowie z "Gazetą" Paweł G. tłumaczył to tak: - Marka

Ukraińcy coraz bardziej potrzebni. Zaczynali na budowach, teraz pracują w handlu i gastronomii

W minionym roku powiatowe urzędy pracy w całej Polsce zarejestrowały prawie dwa miliony pracowników z Ukrainy (1 714 891). Stanowili oni 93,99 proc. wszystkich obcokrajowców, którzy w 2017 roku podjęli pracę w naszym kraju. Drugą najliczniejszą grupę stanowili Białorusini (58 046, czyli 3 proc.). Na

Kelnerka z Zakopanego: Najlepsze są wyjazdy integracyjne. Nie ma męża, żony i wszystko można. Już jak tańczą, widać, że coś będzie

Katarzyna B. (ur. 1974) W tej sali zmieści się 120 osób. Wesele mamy co weekend, ale nie zawsze na tyle osób. Czasami na 50, 60. Ludzie z całej Polski sobie tu wesela robią. Mamy kominek, stylowe góralskie wnętrze i piękny widok na Tatry. Nasi z Zakopanego nie robią tu wesel, bo u nas robi się dla 2

Polskie firmy eksperymentują z chatbotami na Facebooku. Do gastronomii i usług kurierskich dołączyła energetyka

Sprzedaż produktów przez chatbota na swoim komunikatorze Facebook oferuje firmom od 2016 r. W Polsce jest to jednak narzędzie przede wszystkim marketingowe; chatboty pozwalają firmom ograniczyć wydatki na obsługę klienta. Jednak wielu klientów wciąż nie chce rozmów z automatem zamiast z cz

300 tys. głosów ludzi kultury może zadecydować o wyniku wyborów. A rząd proponuje nam przesiadkę na Ubera

. wszystkich zatrudnionych. Tyle, ile w hotelarstwie i gastronomii. Ci ludzie tworzą 2 proc. wartości dodanej w całej gospodarce (niewiele mniej niż hojnie subsydiowane rolnictwo, znacznie więcej niż deficytowe górnictwo), a do tego w najbardziej innowacyjnych i kreatywnych obszarach, minimalnie obciążających

W tej kawiarni kelnerami będą niepełnosprawni. Ale na starcie trzeba im pomóc

jk Kawiarnie lub kluby zatrudniające osoby z niepełnosprawnością intelektualną działają już w kilku miastach w Polsce. W Częstochowie powstała Alternatywa 21, w Warszawie – Pożyteczna, w Poznaniu – Dobra Kawiarnia. W Trójmieście do tej pory nie było podobnego miejsca. Pierwszy tego

Paul Bocuse, "papież francuskiej kuchni", nie żyje

;a styl gotowania stał wyznacznikiem eleganckiej kuchni restauracyjnej. Za swoje zasługi dla gastronomii w 1975 r. Paul Bocuse został odznaczony przez prezydenta Valéry’ego Giscarda d'Estainga medalem Legii Honorowej. Podczas obiadu wydanego z okazji uroczystości w Pałacu Elizejskim Paul

Z kim Paweł G. robił KESZ. Król gastronomii, politycy i akcja CBA

aresztował pozostałe siedem osób, w tym Pawła G. i jego syna. Areszt argumentowano groźbą matactwa. Gastronomia i rozrywka Sala Rycerska w szczecińskim Urzędzie Wojewódzkim, rok 1991. Na zamkniętym spotkaniu z ówczesnym premierem Janem Krzysztofem Bieleckim kilkanaście wyselekcjonowanych osób: politycy

Laboratorium nie tylko kulinarne

. afery podsłuchowej, polityka wkroczyła dość niespodziewanie do gastronomii. Czas na odrobinę gastronomii w polityce. *** Jestem wzrokowcem, lubię sobie wyobrażać efekty działań. A kiedy myślę o polskiej kuchni przyszłości, widzę tak dobrze znane z Toskanii, Szwajcarii i Austrii skrzynki z lokalnymi

Magda Hasiak robi szablon na kombinezony dla medyków. I przewiduje, co czeka odzieżowy biznes

„koronka” wpłynęła na nas wszystkich. I fizycznie, i psychicznie. Branża odzieżowa też jest tą, którą koronawirus mocno dotknął. Nie chcę skalować skutków pandemii, bo wciąż do końca ich nie znamy, ale myślę, że odzieżówka może być gdzieś między hotelarstwem a gastronomią. Z dnia na dzień

Fałszywe badania bez kontroli. Zaświadczenia sanepidu kupują w sieci

Do badania kału w kierunku nosicielstwa pałeczek salmonelli i shigelli zobowiązane są osoby chcące pracować na stanowiskach, na których ma się bezpośredni kontakt z żywnością (przy produkcji, w gastronomii) lub ciągły kontakt z ludźmi, który stwarza ryzyko zakażenia (kosmetyczka, fryzjer). Kiedyś

Głodni pasażerowie na Dw. Wschodnim. Gdzie gastronomia?

Będą kafejki, restauracja, apteka - zapewniał przed Euro 2012 Łukasz Kurpiewski, rzecznik PKP SA. Minęły trzy miesiące, a na dworcu niewiele się zmieniło. Za kasami biletowymi widać kawiarnię, kawałek dalej budkę z drożdżówkami, a przed nią kolejkę. - Zawsze długo się czeka, żeby kupić na Wschodnim

Sprawdzamy ceny na jarmarku świątecznym w Gdańsku. Dlaczego tak drogo? "Bo tak drogo"

Na Jarmarku Bożonarodzeniowym we Wrocławiu za szaszłyk z ketchupem i musztardą, i z pajdą chleba mężczyzna zapłacił 112 zł – poznańska firma sprzedała mu mięso za 86 zł, chleb za 20 zł. 6 zł kosztowały „dodatki” – ketchup i musztarda. Zdjęcie paragonu z ceną 112 zł obiegło in

Kto w Polsce zarabia najwięcej? Zarobki najbardziej rosną w sprzątaniu. Najmniej zyskują programiści i dziennikarze

od niedawna, płace w tym roku rosną wolniej niż w roku ubiegłym, do tego ich siła nabywcza. Np. w budownictwie w 2018 roku wzrost płac wynosił 8,8 proc. W tym - 6,3 proc. Zwolniło także tempo wzrostu płac w hotelarstwie i gastronomii - branży należącej do najgorzej płatnych. Podczas gdy w 2018

Studenci mieli kupować u niego egzaminy. Znów jest rektorem, bo sąd uchylił zakaz prokuratury

Śledztwo w sprawie korupcji na prywatnej uczelni zaczęło się dziewięć lat temu. Po sześciu latach prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia. Od ponad dwóch lat w poznańskim sądzie toczy się proces władz uczelni i wykładowców.  Regulamin Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii

Brakuje ofert pracy sezonowej na Podkarpaciu. Gdzie szukać i ile można zarobić?

Zwykle o tej porze roku maturzyści i studenci szukają ofert sezonowych. W tym roku sytuacja jest inna – jest mniej wolnych miejsc pracy, a także zainteresowanych. Praca sezonowa. W tym roku po znajomościach 21-letnia Agnieszka ze Zwięczycy od dwóch lat studiuje na Politechnice Rzeszowskiej. &n

Szef sieci Sphinx: Mamy za sobą przełomowy rok, powstaną nowe restauracje

- Mamy za sobą przełomowy rok, który przyniósł wiele zmian mających istotny wpływ na rozwój Sfinksa w kolejnych latach. Dzięki pozyskaniu kredytu refinansującego w Banku Ochrony Środowiska spłaciliśmy kredyt w PKO BP, a w tym miesiącu uregulujemy zobowiązanie w ING - mówi Sylwester Cacek, prezes Sfi

Przedwojenne kawiarnie. "Podaj, kochasiu, rachunek za kawę"

Obyczaje w przedwojennych warszawskich kawiarniach. Gdy kelner przyjął zamówienie, szedł do kuchni i prosił o wydanie. Całość... kupował od firmy. Na koniec dnia kelner płacił za to, co zamówił dla gości. I na jego głowie było, aby odzyskać od nich pieniądze, oczywiście z sutym napiwkiem Dla kobiet

Rewolucja francuska. Gilotyna gilotyną, ale smacznie podjeść trzeba

pił, nie grał w karty". Skąd miał wiedzieć, że właśnie za jego rządów narodzi się nowoczesna francuska gastronomia? Wideo "Magazynu Świątecznego" to coś więcej - więcej wyjątkowych tematów, niezwykłych ludzi, najważniejszych wydarzeń, ciekawych komentarzy i smacznych wątków. Co weekend

Pożar na Targach Bożonarodzeniowych na Rynku Głównym w Krakowie [ZDJĘCIA, WIDEO]

Na miejsce dotarli strażacy z jednostki przy ul. Westerplatte i opanowali pożar. Schłodzili także i zabezpieczyli siedem buttli z gazem. Na szczęście nie ma poszkodowanych. Trwa wyjaśnianie przyczyn powstania pożaru.

Niebo w więzieniu. Laboratorium nie tylko kulinarne

: brukowane chodniki, kanały pełne łódek, kiermasze starych książek. I dawne więzienie dla kobiet - osobliwa budowla z XVII w. Właśnie tu prowadzi restaurację małżeństwo Thérese i Jonnie Boer. Już od 25 lat zajmują się lokalną gastronomią. Ich lokal zdobył najwyższe wyróżnienie przewodnika Michelin

Sieć restauracji Jemy w Domu rosyjską alternatywą dla McDonald's?

Pierwszy raz o pomyśle założenia sieci restauracji szybkiej obsługi rosyjskie media informowały na początku kwietnia tego roku, kiedy prezydent Putin otrzymał list z prośbą o wsparcie takiego projektu. Pomysłodawcami stworzenia narodowej sieci restauracji są: światowej sławy reżyser Nikita Michałkow

Koniec gastroafery w Sejmie. Kto teraz będzie żywił posłów?

Z nieoficjalnych informacji „Wyborczej” wynika, że Kancelaria rozważa, czy nie organizować wyżywienia i cateringu we własnym zakresie. – Mamy swoje kuchnie ze sprzętem, mamy sprawdzonych pracowników, którzy i tak zatrudniani byli przez kolejne podmioty prowadzące restauracje i bar,

Subway rozpycha się w Polsce - 150 lokali do 2015 r.

W tym roku liczba lokali Subway wzrosła w Polsce o 38 proc. Sieć rozwija się na zasadach franczyzy. Według danych firmy, 65 proc. nowych licencji Subwaya jest kupowanych przez dotychczasowych franczyzobiorców, którzy przekonali się o opłacalności inwestycji. - Służymy im doświadczeniem w zakresie zn

Firmy w koronawirusie. Koku Sushi Point - nowy koncept na rynku delivery

– Dwumiesięczny przestój wymusił na nas zastosowanie wielu nadzwyczajnych środków – mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka Koku Sushi. – Od początku wiedzieliśmy, że uratować nas mogą głównie dowozy. Skupiliśmy całe swoje siły na tym, by je rozwinąć. Wynegocjowaliśmy lepsze stawki

Paddington - miś uchodźca. Kto wyrośnie z niedźwiadka

końcowych został podpisany jako „uprzejmy dżentelmen”. Była to trafna charakterystyka. W ostatnich latach dziecięcą wyobraźnię atakują hałaśliwe zebry, bojowe pingwiny, szczury planujące karierę w gastronomii. Scenarzyści wyłowili najdziwniejsze odmiany ryb i płazów. Sięgnęli po wymarłe gatunki

Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej, Brillat-Savarin, Anthelme

Sam Honoriusz Balzak poświęcił jej osobny artykuł, bardzo chwaląc literacką lekkość i kunsztowność. Z czasem dziełko to weszło do kanonu literatury gastronomicznej - Brillat-Savarina przezwano nawet Papieżem Gastronomii. Te medytacje są bowiem jedną z pierwszych, jakże udanych prób skodyfikowania

Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo? Pączek na tłusty czwartek

Jeśli cukiernik sprzedaje swoje produkty w swoim własnym sklepie, przy cenie 2 zł może sobie pozwolić na ustalenie marży na poziomie 40 gr. "Minimalne są koszty transportu, a do tego, gdybym dowoził do sklepów czy restauracji i kawiarni, musiałbym obniżyć cenę, żeby i tam ten pączek kosztował o

Knajpa Roku zmieniła Warszawę. Tak nagradzaliśmy restauracje

dziś, bo serwowano tam twórcze podejście do włoskiej gastronomii. - Wciąż wspominam ravioli z borowikami - dodaje Nowak. Dziś ravioli z borowikami można zjeść w Józefowie (ul. Sikorskiego). Poezja musiała wyprowadzić się z Książęcej. - Tytuł przyniósł wysyp klientów, ale i problem z właścicielem lokalu

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

Witryna www.retail-week.com pisze, że znana również z naszego kraju sieć dyskontowa Aldi otworzyła w Londynie restaurację. Obiekt mieści się przy Portman Square niedaleko Oxford Street. Przy garach stanął tam Jean-Christophe Novelli - proszę się nie martwić, mnie też to nazwisko nic nie mówi, ale po

Dworzec na miarę naszych możliwości

Pomysł kolejarzy, żeby z podziemi Centralnego wyrzucić wszelką gastronomię, to nonsens. Albo efekt smutnej konstatacji, że PKP jako właściciel podziemi nie jest w stanie egzekwować przepisów dotyczących wentylacji czy ochrony kanalizacji przed odpadkami. Rzecznik PKP Michał Wrzosek argumentuje, że

Zakaz handlu w niedziele. Zakupy w galeriach na dworcach będą czasem możliwe

niedziele zadeklarowało tam 40 najemców: gastronomia, apteka i salon gier. To w pełni legalne – poza wskazanymi w ustawie wyjątkami zakaz handlu nie obejmuje też sklepów, w których za ladą stanie ich właściciel. Zakaz handlu w niedziele czy wielki test 11 marca Strefa gastronomiczna, Multikino, plac

Zyski McDonald's w górę. Ale wynik sprzedaży rozczarowuje

Wynik jest o 4 proc. lepszy niż w drugim kwartale. W sumie wartość sprzedaży wzrosła o 0,9 proc. Przychody są minimalnie gorsze od oczekiwań analityków, którzy spodziewali się, że będą o 100 mln dol. większe. W wynikach sprzedaży widać stagnację - gdyby nie brać pod uwagę nowo otwartych lokali McDon

gastronomia

Desery
Gastronomia (z grec. gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") - rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracji, barów, stołówek itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną.
Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu

więcej o gastronomia na pl.wikipedia.org