gastronomia

Maciej Orłowski

Kuchnia "na godziny", zamówienia przez internet. Jak dostawy do domu zmieniają gastronomię

Kuchnia "na godziny", zamówienia przez internet. Jak dostawy do domu zmieniają gastronomię

Rozwój rynku dowozu jedzenia zmienia rynek gastronomiczny. Mnożą się restauracje bez lokali i kelnerów.

Właściciel sieci restauracji: Ograniczenie handlu wpływa na gastronomię w galeriach. Teraz jest trudniej niż kiedykolwiek

- Przez ograniczenie handlu w niedzielę, w lokalach w galeriach mamy spadki obrotów o 20 proc., do tego brakuje pracowników. Tak trudno jeszcze nie było - mówi Józef Krawczyk, który od ćwierć wieku prowadzi we Wrocławiu własną sieć restauracji, w tym m.in. Sukiennice 7 i Guinness Pub.

Gastronomia. Lokale w kurortach, czyli uważaj na brud i oszukiwanie klientów

Nie zawsze można wierzyć temu, co napisano w restauracyjnej karcie dań. Potrawa nazywa się dorsz w warzywach, a jest plamiakiem z włoszczyzną. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich. A przed nami długi weekend, wyjeżdżamy i jadamy w restauracjach lub barach.

W Bożym Narodzeniu nie chodzi o gastronomię a o bliskość i więzi rodzinne - życzenia świąteczne Jana Turnaua

W Bożym Narodzeniu nie chodzi o gastronomię a o bliskość i więzi rodzinne - życzenia świąteczne Jana Turnaua

Praca sezonowa w gastronomii. 130 godzin pracy i 380 zł wynagrodzenia na umowie o dzieło? Czy też pani P. nie chciało się uczyć?

Praca sezonowa w gastronomii. 130 godzin pracy i 380 zł wynagrodzenia na umowie o dzieło? Czy też pani P. nie chciało się uczyć?

cywilnoprawnych w gastronomii to duże ryzyko dla pracodawcy - mówi Grzegorz Ilnicki, prawnik z kancelarii AVAL-CONSULT. - Jeśli praca ma charakter zorganizowany i poddany nadzorowi pracodawcy, to są to cechy charakterystyczne dla umowy o pracę, której nie można legalnie zastąpić umową cywilną. Na pewno jednak nie

Hotelowe śniadania to tony wyrzucanego jedzenia. Są pierwsze pomysły, jak to ograniczyć

Hotelowe śniadania to tony wyrzucanego jedzenia. Są pierwsze pomysły, jak to ograniczyć

180 kg na osobę. Gospodarstwa domowe marnować mają 47 mln ton głównie dlatego, że staliśmy się bardziej wybredni, a stać nas na coraz więcej. Resztę odpadów żywnościowych produkuje biznes, a więc m.in. rolnictwo, przemysł spożywczy, handel, gastronomia itp. Globalne dane mówią w sumie o 1,5 mld tony

Ministerstwo Finansów napomina właścicieli lokali gastronomicznych, żeby wydawali paragony

Ministerstwo Finansów napomina właścicieli lokali gastronomicznych, żeby wydawali paragony

ogródku piwnym na Wisłą. Tam robiło się takie numery. Szczególnie, gdy klient był napity albo trafiło się na cudzoziemca. Oni tam mieli za to premie od szefa. MF ostrzega gastronomię Ostatnio tym problemem zajął się resort finansów i opublikował na swojej stronie internetowej ostrzeżenie skierowane do

Dlaczego nie ma dobrych pracowników? Bo pracodawcy zarżnęli etos pracy

Dlaczego nie ma dobrych pracowników? Bo pracodawcy zarżnęli etos pracy

, transporcie i gastronomii. Budowlanka (wzrost płac rok do roku: 13 proc.). - W Anglii pracowałem osiem godzin dziennie. Pewnego dnia zdjęto mnie ze zwykłej koparki, bo wiatr wiał z prędkością 9 metrów na sekundę. W Polsce pracuję 12. godzinę na 150-metrowym żurawiu przy wietrze powyżej 20 metrów, a kierownik

Zawód: szef kuchni. Jak to wygląda w praktyce?

Zawód: szef kuchni. Jak to wygląda w praktyce?

? Marketing szeptany? - Bez tego się nie da. Na początku działalności popełniliśmy błąd, bo nie promowaliśmy się aktywnie na Facebooku. Kiedy zaczęliśmy to robić, informowaliśmy o promocjach, momentalnie wzrosła liczba stałych klientów. Może tłumów w twojej knajpie nie ma, ale w gastronomii są gigantyczne

Inspektorzy kontrolują nadmorską gastronomię

Inspektorzy kontrolują nadmorską gastronomię

rzeczywistości, podwyższa ceny. Nagminnie zdarza się, że pracownicy gastronomii nie posiadają aktualnych książeczek sanepidowskich. W sezonie wakacyjnym powstaje wiele nadmorskich barów. Jakość serwowanego w nich jedzenia pozostawia często wiele do życzenia - stąd też lipiec i sierpień są miesiącami wzmożonych

Gastronomia na bakier z kodeksem pracy

. Przez dwa kolejne dni trwały negocjacje. Zakończyły się fiaskiem. Na razie Krowarzywa przy Hożej zostaną zamknięte. To jeden z pierwszych takich protestów w polskiej gastronomii. Krowarzywa to w sumie trzy lokale - i czwarty w planach. Serwują wegańskie burgery i promują zdrowy styl życia. Właściciele

Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy

Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy

z jednego dnia. Właściciele gastro boją się tylko kontroli sanepidu. Straszą się nawzajem inspekcją jak niegrzeczne dzieci złym wujkiem. Ale odkąd pracuję w gastronomii, czyli przeszło sześć lat, nigdy zły wujek nie przyszedł. Największy absurd, jaki widziałem w pracy, rodem z PRL-u, to umywalki. W

Ile można zarobić za sezonową pracę nad morzem? Sprawdziliśmy...

Ile można zarobić za sezonową pracę nad morzem? Sprawdziliśmy...

gdańskiego oddziału agencji zatrudnienia Manpower. Bardzo różne stanowiska Centrum Pracy Krótkoterminowej Powiatowego Urzędu Pracy w Gdańsku ma teraz 37 ofert pracy sezonowej. - Cały czas pozyskujemy kolejne - zapewnia Elżbieta Wojewska z CPK. - Stanowiska są różne: związane typowo z gastronomią, jak kucharz

Östersund, kulinarna stolica pustki. Wielka gastronomia w małym szwedzkim mieście

Östersund, kulinarna stolica pustki. Wielka gastronomia w małym szwedzkim mieście

więcej nie ma czasu. Tradycyjne jedzenie: mięso i ziemniaki. A jednak miasto i region znalazły się liście miast kreatywnych UNESCO, tutejszą specjalnością jest gastronomia. Z samolotu i z ulicy trudno się domyślić, jakim cudem. Jedzenie prawdziwe, porywające Całej tej wielkiej gastronomii w Ö

Czar socjalistycznej gastronomii. Wspomnienie z PRL-u

Czar socjalistycznej gastronomii. Wspomnienie z PRL-u

setka wódki Szampańska bez szampana Ówczesne knajpy, znane pod ogólną nazwą "gastronomia", były szarobure, nieciekawe, zwykle z marnym jedzeniem i takąż samą obsługą. Wprawdzie powtarzano tam jak mantrę hasło "Klient nasz pan", ale prawdziwymi panami byli kierownik sali, barmani i

Chłopskie Jadło stawia na lżejsze jedzenie. Na początek drób

Chłopskie Jadło stawia na lżejsze jedzenie. Na początek drób

robią, to starają się nie szastać pieniędzmi na jedzenie. - W ostatnie walentynki widzieliśmy, że Polacy ostrożniej wydają pieniądze. Chociaż mieliśmy więcej klientów, to mniej wydali niż przed rokiem - powiedział prezes Cacek. Jego zdaniem w zeszłym roku wydatki w gastronomii wzrosły jedynie o ok. 3,5

Gastronomia: "Lokal, gdzie przesiadywały dziwki"

Przeczytaj także: W czasie wojny puszczali Niemców w kalesonach Gastronomia była ogromnym lokalem. Wieczorami zatłoczona, latem pełna ludzi siedzących na werandzie. To tutaj widziałem mistrza szachowego Dawida Przepiórkę w towarzystwie ślicznej tancerki z zespołu Feliksa Parnella. Przepiórka był

Państwomiasto na wygnaniu. Urzędnicy zażądali zaporowego czynszu

Państwomiasto na wygnaniu. Urzędnicy zażądali zaporowego czynszu

W weekend na Muranowie odbędą się urodziny Andersa – święto ulicy zainicjowane pięć lat temu przez Państwomiasto, do którego z czasem dołączały kolejne lokale. Tegoroczna edycja będzie jednak ostatnią z udziałem tej kawiarni. Na zakończenie sobotniej imprezy uroczyście po raz ostatni zostanie

GUS: Rekord. Bezrobocie w pierwszym kwartale 5,4 proc. Mimo 13 zł za godzinę zatrudnienie najbardziej rośnie w gastronomii, ale rośnie też czas pracy

GUS: Rekord. Bezrobocie w pierwszym kwartale 5,4 proc. Mimo 13 zł za godzinę zatrudnienie najbardziej rośnie w gastronomii, ale rośnie też czas pracy

gastronomii (o 9,6 proc.), administrowaniu i działalności wspierającej (9,5 proc.). W górnictwie spadło o niespełna 6 proc. Wg danych BAEL wciąż utrzymuje się nie tylko niska aktywność zawodowa Polaków, ale też duża różnica w aktywności pomiędzy kobietami i mężczyznami (48,4 proc. kobiet aktywnych zawodowo w

Ukraińcy coraz bardziej potrzebni. Zaczynali na budowach, teraz pracują w handlu i gastronomii

Ukraińcy coraz bardziej potrzebni. Zaczynali na budowach, teraz pracują w handlu i gastronomii

W minionym roku powiatowe urzędy pracy w całej Polsce zarejestrowały prawie dwa miliony pracowników z Ukrainy (1 714 891). Stanowili oni 93,99 proc. wszystkich obcokrajowców, którzy w 2017 roku podjęli pracę w naszym kraju. Drugą najliczniejszą grupę stanowili Białorusini (58 046, czyli 3 proc.). Na

Polskie firmy eksperymentują z chatbotami na Facebooku. Do gastronomii i usług kurierskich dołączyła energetyka

Polskie firmy eksperymentują z chatbotami na Facebooku. Do gastronomii i usług kurierskich dołączyła energetyka

Sprzedaż produktów przez chatbota na swoim komunikatorze Facebook oferuje firmom od 2016 r. W Polsce jest to jednak narzędzie przede wszystkim marketingowe; chatboty pozwalają firmom ograniczyć wydatki na obsługę klienta. Jednak wielu klientów wciąż nie chce rozmów z automatem zamiast z cz

Król gastronomii zatrzymany. Wielka akcja CBA w Szczecinie [RAPORT]

Król gastronomii zatrzymany. Wielka akcja CBA w Szczecinie [RAPORT]

dowody zawsze były bardzo mocne. To Rudy przyczynił się przed piętnastu laty do rozbicia uważanego za nietykalny gangu Marka M. "Oczki". Ten ostatni był kolegą zatrzymanego w niedzielę króla szczecińskiej gastronomii. Przed laty w rozmowie z "Gazetą" Paweł G. tłumaczył to tak: - Marka

W tej kawiarni kelnerami będą niepełnosprawni. Ale na starcie trzeba im pomóc

W tej kawiarni kelnerami będą niepełnosprawni. Ale na starcie trzeba im pomóc

jk Kawiarnie lub kluby zatrudniające osoby z niepełnosprawnością intelektualną działają już w kilku miastach w Polsce. W Częstochowie powstała Alternatywa 21, w Warszawie – Pożyteczna, w Poznaniu – Dobra Kawiarnia. W Trójmieście do tej pory nie było podobnego miejsca. Pierwszy tego

Zysk właściciela KFC i Starbucksów w Polsce wzrósł o ponad 1200 proc.

Na podstawowym biznesie, czyli prowadzeniu restauracji i kawiarni AmRest, zarobił zaledwie 2,5 mln zł wobec 23 mln zł rok wcześniej. Skąd więc taki skok? Wrocławska firma zaksięgowała właśnie 63 mln zł, które udało się jej zaoszczędzić przy zakupie Restauravii, głównego franczyzobiorcy KFC w Hiszpan

Paul Bocuse, "papież francuskiej kuchni", nie żyje

;a styl gotowania stał wyznacznikiem eleganckiej kuchni restauracyjnej. Za swoje zasługi dla gastronomii w 1975 r. Paul Bocuse został odznaczony przez prezydenta Valéry’ego Giscarda d'Estainga medalem Legii Honorowej. Podczas obiadu wydanego z okazji uroczystości w Pałacu Elizejskim Paul

Fałszywe badania bez kontroli. Zaświadczenia sanepidu kupują w sieci

Do badania kału w kierunku nosicielstwa pałeczek salmonelli i shigelli zobowiązane są osoby chcące pracować na stanowiskach, na których ma się bezpośredni kontakt z żywnością (przy produkcji, w gastronomii) lub ciągły kontakt z ludźmi, który stwarza ryzyko zakażenia (kosmetyczka, fryzjer). Kiedyś

Z kim Paweł G. robił KESZ. Król gastronomii, politycy i akcja CBA

aresztował pozostałe siedem osób, w tym Pawła G. i jego syna. Areszt argumentowano groźbą matactwa. Gastronomia i rozrywka Sala Rycerska w szczecińskim Urzędzie Wojewódzkim, rok 1991. Na zamkniętym spotkaniu z ówczesnym premierem Janem Krzysztofem Bieleckim kilkanaście wyselekcjonowanych osób: politycy

Laboratorium nie tylko kulinarne

. afery podsłuchowej, polityka wkroczyła dość niespodziewanie do gastronomii. Czas na odrobinę gastronomii w polityce. *** Jestem wzrokowcem, lubię sobie wyobrażać efekty działań. A kiedy myślę o polskiej kuchni przyszłości, widzę tak dobrze znane z Toskanii, Szwajcarii i Austrii skrzynki z lokalnymi

Sprawdzamy ceny na jarmarku świątecznym w Gdańsku. Dlaczego tak drogo? "Bo tak drogo"

Na Jarmarku Bożonarodzeniowym we Wrocławiu za szaszłyk z ketchupem i musztardą, i z pajdą chleba mężczyzna zapłacił 112 zł – poznańska firma sprzedała mu mięso za 86 zł, chleb za 20 zł. 6 zł kosztowały „dodatki” – ketchup i musztarda. Zdjęcie paragonu z ceną 112 zł obiegło in

Głodni pasażerowie na Dw. Wschodnim. Gdzie gastronomia?

Będą kafejki, restauracja, apteka - zapewniał przed Euro 2012 Łukasz Kurpiewski, rzecznik PKP SA. Minęły trzy miesiące, a na dworcu niewiele się zmieniło. Za kasami biletowymi widać kawiarnię, kawałek dalej budkę z drożdżówkami, a przed nią kolejkę. - Zawsze długo się czeka, żeby kupić na Wschodnim

Studenci mieli kupować u niego egzaminy. Znów jest rektorem, bo sąd uchylił zakaz prokuratury

Śledztwo w sprawie korupcji na prywatnej uczelni zaczęło się dziewięć lat temu. Po sześciu latach prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia. Od ponad dwóch lat w poznańskim sądzie toczy się proces władz uczelni i wykładowców.  Regulamin Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii

Szef sieci Sphinx: Mamy za sobą przełomowy rok, powstaną nowe restauracje

- Mamy za sobą przełomowy rok, który przyniósł wiele zmian mających istotny wpływ na rozwój Sfinksa w kolejnych latach. Dzięki pozyskaniu kredytu refinansującego w Banku Ochrony Środowiska spłaciliśmy kredyt w PKO BP, a w tym miesiącu uregulujemy zobowiązanie w ING - mówi Sylwester Cacek, prezes Sfi

Przedwojenne kawiarnie. "Podaj, kochasiu, rachunek za kawę"

Obyczaje w przedwojennych warszawskich kawiarniach. Gdy kelner przyjął zamówienie, szedł do kuchni i prosił o wydanie. Całość... kupował od firmy. Na koniec dnia kelner płacił za to, co zamówił dla gości. I na jego głowie było, aby odzyskać od nich pieniądze, oczywiście z sutym napiwkiem Dla kobiet

Pożar na Targach Bożonarodzeniowych na Rynku Głównym w Krakowie [ZDJĘCIA, WIDEO]

Na miejsce dotarli strażacy z jednostki przy ul. Westerplatte i opanowali pożar. Schłodzili także i zabezpieczyli siedem buttli z gazem. Na szczęście nie ma poszkodowanych. Trwa wyjaśnianie przyczyn powstania pożaru.

Rewolucja francuska. Gilotyna gilotyną, ale smacznie podjeść trzeba

pił, nie grał w karty". Skąd miał wiedzieć, że właśnie za jego rządów narodzi się nowoczesna francuska gastronomia? Wideo "Magazynu Świątecznego" to coś więcej - więcej wyjątkowych tematów, niezwykłych ludzi, najważniejszych wydarzeń, ciekawych komentarzy i smacznych wątków. Co weekend

Sieć restauracji Jemy w Domu rosyjską alternatywą dla McDonald's?

Pierwszy raz o pomyśle założenia sieci restauracji szybkiej obsługi rosyjskie media informowały na początku kwietnia tego roku, kiedy prezydent Putin otrzymał list z prośbą o wsparcie takiego projektu. Pomysłodawcami stworzenia narodowej sieci restauracji są: światowej sławy reżyser Nikita Michałkow

Niebo w więzieniu. Laboratorium nie tylko kulinarne

: brukowane chodniki, kanały pełne łódek, kiermasze starych książek. I dawne więzienie dla kobiet - osobliwa budowla z XVII w. Właśnie tu prowadzi restaurację małżeństwo Thérese i Jonnie Boer. Już od 25 lat zajmują się lokalną gastronomią. Ich lokal zdobył najwyższe wyróżnienie przewodnika Michelin

UOKiK wszczął postępowanie przeciw sieci restauracji Sfinks Polska

- Pod tą marką działają m.in. restauracje franczyzowe, prowadzone przez niezależnych przedsiębiorców, którzy działają na własny rachunek i ryzyko. Z informacji i dokumentów posiadanych przez Urząd wynika, że ceny oraz promocje stosowane przez franczyzobiorców ustalane są odgórnie przez spółkę Sfinks

Upadająca sieć Polskie Jadło walczy o przetrwanie. Zarząd pracuje za darmo

Według informacji gazety zarówno Głowacki, jak i rada nadzorcza pracują bez wynagrodzenia, a zapłata ma się pojawić dopiero po zrealizowaniu zadania, czyli zmianie werdyktu sądu o upadłości likwidacyjnej. Czy pomimo wyroku spółka ma szansę uciec spod noża? Likwidacja oznacza sprzedaż majątku przez s

Sieć Polskie Jadło Jana Kościuszki zbankrutowała

Polskie Jadło to spółka, do której należą restauracje serwujące głównie dania tradycyjne: Polskie Jadło, Gościniec, Pierogarnie Kościuszko, W Starej Kuchni i Złote Prosię. Ich właścicielem jest Jan Kościuszko, który działalność w branży gastronomicznej rozpoczął jeszcze w 1995 r. Założył restaurację

Koniec gastroafery w Sejmie. Kto teraz będzie żywił posłów?

Z nieoficjalnych informacji „Wyborczej” wynika, że Kancelaria rozważa, czy nie organizować wyżywienia i cateringu we własnym zakresie. – Mamy swoje kuchnie ze sprzętem, mamy sprawdzonych pracowników, którzy i tak zatrudniani byli przez kolejne podmioty prowadzące restauracje i bar,

Subway rozpycha się w Polsce - 150 lokali do 2015 r.

W tym roku liczba lokali Subway wzrosła w Polsce o 38 proc. Sieć rozwija się na zasadach franczyzy. Według danych firmy, 65 proc. nowych licencji Subwaya jest kupowanych przez dotychczasowych franczyzobiorców, którzy przekonali się o opłacalności inwestycji. - Służymy im doświadczeniem w zakresie zn

Paddington - miś uchodźca. Kto wyrośnie z niedźwiadka

końcowych został podpisany jako „uprzejmy dżentelmen”. Była to trafna charakterystyka. W ostatnich latach dziecięcą wyobraźnię atakują hałaśliwe zebry, bojowe pingwiny, szczury planujące karierę w gastronomii. Scenarzyści wyłowili najdziwniejsze odmiany ryb i płazów. Sięgnęli po wymarłe gatunki

Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo? Pączek na tłusty czwartek

Jeśli cukiernik sprzedaje swoje produkty w swoim własnym sklepie, przy cenie 2 zł może sobie pozwolić na ustalenie marży na poziomie 40 gr. "Minimalne są koszty transportu, a do tego, gdybym dowoził do sklepów czy restauracji i kawiarni, musiałbym obniżyć cenę, żeby i tam ten pączek kosztował o

Zakaz handlu w niedziele. Zakupy w galeriach na dworcach będą czasem możliwe

niedziele zadeklarowało tam 40 najemców: gastronomia, apteka i salon gier. To w pełni legalne – poza wskazanymi w ustawie wyjątkami zakaz handlu nie obejmuje też sklepów, w których za ladą stanie ich właściciel. Zakaz handlu w niedziele czy wielki test 11 marca Strefa gastronomiczna, Multikino, plac

Dyskonty otwierają restauracje na chwilę i ściągają kucharzy celebrytów

Witryna www.retail-week.com pisze, że znana również z naszego kraju sieć dyskontowa Aldi otworzyła w Londynie restaurację. Obiekt mieści się przy Portman Square niedaleko Oxford Street. Przy garach stanął tam Jean-Christophe Novelli - proszę się nie martwić, mnie też to nazwisko nic nie mówi, ale po

Knajpa Roku zmieniła Warszawę. Tak nagradzaliśmy restauracje

dziś, bo serwowano tam twórcze podejście do włoskiej gastronomii. - Wciąż wspominam ravioli z borowikami - dodaje Nowak. Dziś ravioli z borowikami można zjeść w Józefowie (ul. Sikorskiego). Poezja musiała wyprowadzić się z Książęcej. - Tytuł przyniósł wysyp klientów, ale i problem z właścicielem lokalu

Zyski McDonald's w górę. Ale wynik sprzedaży rozczarowuje

Wynik jest o 4 proc. lepszy niż w drugim kwartale. W sumie wartość sprzedaży wzrosła o 0,9 proc. Przychody są minimalnie gorsze od oczekiwań analityków, którzy spodziewali się, że będą o 100 mln dol. większe. W wynikach sprzedaży widać stagnację - gdyby nie brać pod uwagę nowo otwartych lokali McDon

Minister Jurgiel otwiera Polagrę, a jego urzędnicy tłumaczą się z ceny masła: "Jak coś było tanie, to musi zdrożeć"

– Trudno w to uwierzyć, ale to już 33. edycja Polagry, w sobotę otworzyliśmy wystawę Smaki Regionów, a za chwilę dobija do nich Polagra Food, Polagra Tech, czyli Polagra Gastro i Pakfood – mówił w poniedziałek na uroczystym otwarciu Przemysław Trawa, prezes Zarządu Międzynarodowych. Zapo

Akcje sieci restauracji Polskie Jadło zostaną wycofane z giełdy. Przez bankructwo

Sąd ogłosił upadłość likwidacyjną spółki 25 stycznia. Polskie Jadło serwuje głównie dania tradycyjne w restauracjach Polskie Jadło, Gościniec, pierogarniach Kościuszko, W Starej Kuchni i Złote Prosię. Ich właścicielem jest Jan Kościuszko, który działalność w branży gastronomicznej rozpoczął jeszcze

Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej, Brillat-Savarin, Anthelme

Sam Honoriusz Balzak poświęcił jej osobny artykuł, bardzo chwaląc literacką lekkość i kunsztowność. Z czasem dziełko to weszło do kanonu literatury gastronomicznej - Brillat-Savarina przezwano nawet Papieżem Gastronomii. Te medytacje są bowiem jedną z pierwszych, jakże udanych prób skodyfikowania

250 zł i egzamin zdany. Na poznańskiej uczelni

Do siedziby Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu policja weszła latem 2009 r. Wyniosła setki dokumentów, w tym protokoły egzaminów i indeksy studentów. "Podczas kontroli nie zostały wyjaśnione jej przyczyny. Możemy przypuszczać, że powodem był anonim" - takie stanowisko

USA: Pracownicy fast foodów żądają podwyżek. W Polsce - umowy o pracę

W marcu pracownicy fast foodów w USA niezależnie od sieci zarabiali średnio 9,05 dol. za godzinę - co oznaczało wzrost pensji o 2,7 proc. w ciągu ostatnich trzech lat. Dla porównania - pensje w sektorze prywatnym (nie na stanowiskach kierowniczych) wzrosły w tym samym czasie o 5,7 proc. Jeśli uwzglę

Nowość w Stanach: Zamów pizzę przez konsolę do gier

Oczywiście, możesz iść do lodówki. Możesz też zamówić pizzę przez telefon. Stop. Nie musisz wstawać. Pod warunkiem że mieszkasz w USA. Dziś Microsoft razem z Pizza Hut ujawniły plany nowej usługi: gracze będą mogli zamówić pizzę przez Xboxa. Tak, wiem, jak to brzmi. Zamówienie będzie można złożyć ni

Dworzec na miarę naszych możliwości

Pomysł kolejarzy, żeby z podziemi Centralnego wyrzucić wszelką gastronomię, to nonsens. Albo efekt smutnej konstatacji, że PKP jako właściciel podziemi nie jest w stanie egzekwować przepisów dotyczących wentylacji czy ochrony kanalizacji przed odpadkami. Rzecznik PKP Michał Wrzosek argumentuje, że

Starbucks szuka łamistrajków w Polsce. Zarząd sieci chce tak rozbić solidarność pracowników walczących o podwyżki

ościennych – np. we Francji – związki zawodowe są silne i podobna propozycja spotkałaby się z ostrą reakcją. U nas gastronomia to związkowy ugór. „Nie warto być łamistrajkiem Starbucksa” Jakub Grzegorczyk z Międzyzakładowej Komisji Gastronomii OZZ Inicjatywa Pracownicza, która działa

Protest w wegańskim barze Krowarzywa. Negocjacje przełożone na jutro

pokazują, że w gastronomii - w której, zgodnie z danymi PIP, "śmieciówki" i praca na czarno są najpowszechniejsze - też można walczyć o prawa pracownicze. Obecnie uzwiązkowienie w branży oscyluje wokół 1-2 proc. Stanowisko w sprawie zajęła też Dorota Gardias, szefowa Forum Związków Zawodowych

Maciej Nowak w knajpie uczestnika "Top Chef": Awangardowa stołówka

przywiązujcie się do potraw przeze mnie opisanych, bo każdy dzień przynosi nowe wyzwania. Idźcie w nie jak w dym. To pierwszy w Warszawie adres, dzięki któremu nowoczesna, kreacyjna gastronomia ma szanse zbłądzić pod strzechy, bo cena tercetu to 35 zł. Stop! Ej, ej, Nowak nie rozpędzaj się. Nie jest to cena z

Wykładowcy oskarżeni za wpisy bez egzaminów

. Były rektor miał również antydatować dokumenty. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii nadal działa. Roman T. obecnie jest jej kanclerzem. Termin rozpoczęcia procesu nie jest jeszcze znany. Pewne jest, że proces nie zakończy się szybko. Sąd będzie musiał przesłuchać ok. tysiąca świadków, w większości

Zjadła Twistera, ma uszkodzenia mózgu. KFC zapłaci 8,3 mln dol.

Monika Samaan w wieku 7 lat zachorowała na poważną odmianę salmonelli encephalitis skutkującej uszkodzeniem mózgu wywołanym przez zatrucie pokarmowe. Pobocznymi skutkami były też infekcja krwi i wstrząs septyczny, czyli sepsa. Dziewczynka zachorowała w październiku 2005 roku, a efektem są spazmy, a

Biurowy biznes strzela w niebo. Warszawa prawie jak londyńskie City

Firma Cresa Polska podliczyła, że w stolicy powstaje aż 11 wieżowców wyższych niż 120 metrów. Większość to biurowce. Ich łączna powierzchnia to ponad 570 tys. m kw. – ponad jedna dziesiąta obecnych zasobów biurowych w Warszawie. Varso przewyższy Pałac Kultury Największym powstającym obiektem j

Baleron nie płacze, a kiełbasa nie sika. Testowali wędliny

- Kiełbasa szlachecka z indyka - prof. Włodzimierz Dolata, technolog mięsa z Uniwersytetu Przyrodniczego, pokazuje 10 osobom w białych fartuchach kawał biało-różowego mięsa. Naukowcy i przetwórcy siedzą wokół stołu i podnoszą ręce w górę. Elżbieta Piotrowska, technolog mięsa z Uniwersytetu Przyrodni

Polacy uczyli Francuzów jeść widelcem? Henryk Walezy miał lepszych korepetytorów z kultury

budzą pokryte pleśnią camembert i brie. Jak policzyli wówczas eksperci, przyniosło to Francji straty w wysokości co najmniej 112 mln dolarów. Niedawno potomkowie Karola Młota znaleźli się w jeszcze trudniejszej sytuacji. Stolicę światowej gastronomii, centrum kulinarnych mód oskarżono o skłonność do

Fast foody stworzą w Wielkiej Brytanii tysiące nowych miejsc pracy

Jak podał brytyjski "The Guardian", recesja dla przedstawicieli barów, kawiarni czy restauracji szybkiej obsługi nie była tak straszna, jak jeszcze niedawno sądzono. W samej tylko Wielkiej Brytanii można zaobserwować znacząco rozwijające się sieci, które decydują się na otwieranie setek no

Browary czeka słaby rok. Winna kapryśna pogoda

W zeszłym roku polskie browary sprzedały najwięcej piwa w historii, 38 mln hektolitrów, ale już od zakończenia Euro 2012 nastroje w branży się pogarszały. Efekt był taki, że w skali roku sprzedaż urosła tylko o 4 proc., mimo że po pierwszym półroczu dynamika sięgała aż 10 proc. W tym roku pobicie re

McDonald's przed sądem w Rosji. Ma ujawnić skład produktów

W lipcu 2011 roku sąd arbitrażowy w Moskwie uznał, że McDonald's w Rosji nie jest restauracją, ale sklepem sprzedającym jedzenie. Dzięki temu wyrokowi firma mogła płacić 10-proc. podatek zamiast 18-proc. Decyzja ta nałożyła jednak na sieć dodatkowe obowiązki. Producent jedzenia sprzedawanego w sklep

Pierwsza polska restauracja z gwiazdką Michelina. A Polacy i tak wolą jadać w domu

Od wczoraj mamy pierwszą w historii gwiazdkę Michelina dla polskiej restauracji. Dostała ją warszawska restauracja Atelier Amaro. Czym jest gwiazdka Michelin? Kiedy francuski kucharz Bernard Loiseau przeczytał w "Le Figaro" plotki, że jego restauracja La Cete d'Or może stracić jedną z trze

Starbucks będzie płacił podatki. Ugiął się przed bojkotem klientów?

- To podatkowe cwaniactwo - tak triki kawiarnianego potentata podsumował Vince Cable, minister ds. biznesu w brytyjskim rządzie. "Firmy powinny płacić uczciwą część podatku - to jest wojna" - napisała w felietonie w "Guardianie" publicystka Jackie Ashley, nawołując do bojkotu ame

Mówisz: Lublin, myślisz: miasto. O krok za najlepszymi

"Największy pracodawca regionu - Stokrotka, drugi - Uniwersytet Medyczny, trzeci - policja. Dalej uczelnie, urzędy i spółki miejskie. Miasto sklepów, szkół i urzędów jest niczym przedszkolak zależny od kaprysów silnych dorosłych". To lead. A tytuł - "W Lublinie, czyli nigdzie". W

Kręgliccy opowiadają jak się otwiera własną knajpę

Leszek Kostrzewski; Piotr Miączyński: W naszym konkursie "Pomysł na biznes" co piąte zgłoszenie to knajpa. Co do diabła sprawia, że Polacy tak bardzo chcą otwierać restauracje? Marcin Kręglicki: To proste - wszyscy chcą jeść. Agnieszka Kręglicka: Albo uważają, że skoro jedzą, to doskonale

Jak CBA "rozbijało układ" w Szczecinie. Oficer policji: Ta akcja kompromituje ideę walki z korupcją

z pracy. Dziś chodzi do psychiatry. Hierarchia karate w biznesie Paweł Golema, król szczecińskiej gastronomii ma kolegów wśród polityków, a na niedzielnej mszy zwykle siedzi w pierwszym rzędzie, co odbierane jest jako przejaw pychy. Kiedyś służył do mszy jako ministrant. Potem było karate, które go

Sfinks rzucił rękawicę McDonald's

Sieć będzie się także dynamicznie rozrastać. Do końca przyszłego roku ma zarządzać 150 restauracjami, a w 2014 roku ponad 290 lokalami pod szyldem Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło. Spółka ma w planach otwarcie dużo mniejszych punktów w takich miejscach jak centra handlowe czy dworce, gdzie do tej pory

Najłatwiej rezygnujemy z kina i restauracji, najtrudniej z mediów i urlopu

Badania zostały przeprowadzane pod koniec ubiegłego roku w dziesięciu krajach europejskich, m.in. Austrii, Belgii, Czechach, Irlandii, Holandii. Wzięło w nim udział ponad 10,8 tys. respondentów, z czego 1320 Polaków. Z badania wynika, że mieszkańcy wszystkich badanych krajów ograniczyli w kryzysie w

Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak spotkał się z uchodźcami z Syrii. Czego oczekują?

jakich zasadach można wynająć lokal na prowadzenie gastronomii. Jedna z poznańskich firm wstępnie zaoferowała im pracę. Od nas dostali karty PEKA na trzy miesiące, by mogli poruszać się po Poznaniu i poznawać miasto. Liczę, że wzbogacą Poznań swoją pracą i kulturą, a to wpłynie na nastawienia poznaniaków

Holenderskie Małe Zakopane

holenderskiej gastronomii. Zamiast pod Giewontem wylądowali w Giesbeek, gdzie kupili kawiarnię z salą do przyjęć. Sześć lat temu dobudowali gospodę Małe Zakopane. - Miejscowi nie mogli się nadziwić - śmieje się Zofia. - Karczma stanęła w trzy tygodnie. Zbudował ją na wymiar mój brat, góral z Poronina. Drewno

Nad Wisłą będzie hałas? Na bulwarach budują 7 pawilonów

dawnego Cudu nad Wisłą. Jak mówi Marek Piwowarski, pełnomocnik ratusza ds. Wisły, ten pawilon będzie obsługiwał pobliską plażę. Znajdzie się w nim miejsce na gastronomię, ale też sanitariaty. Na pewno będzie w nim muzyka, ale zapewne nie tak głośna jak w Cudzie. W pobliżu znajdzie się otwarte miejsce do

Liczba pracowników z Ukrainy rośnie lawinowo. A zapotrzebowanie będzie jeszcze rosło

Władysława do Trójmiasta przyjechała dwa lata temu. Pochodzi z objętego walkami zbrojnymi miasta Lisiczańsk, w obwodzie ługańskim na Ukrainie. Pracuje w sklepie odzieżowym w gdyńskim centrum handlowym, a w Wyższej Szkole Administracji i Biznesu studiuje logistykę. Kartę pobytu ma ważną do maja, po t

Pora na gęsinę [MINTA]

Jeszcze kilka lat temu polskiej, świeżej młodej gęsiny próżno było szukać na sklepowych półkach. I to pomimo, że Polska od dawna jest jednym z wiodących jej producentów w Europie. Aż kilka lat temu to mięso zostało w Polsce ponownie odkryte. Docenione przez polski slow food oraz szefów kuchni skłonn

Taksiarze: Z kroplą benzyny we krwi

godz. 19 do 5 rano, robiąc do 350 km. Dopóki były otwarte knajpy, takie jak Sofia, Gastronomia, Kongresowa i Pod Kandelabrami. Potem zjeżdżałem na bazę i do domu spać. Rajcowało mnie takie życie. Codziennie świeży grosz. 2 zł brało się za kilometr. Dziennie miałem do 500 zł utargu, a do 400 zł napiwku

Jak zarabialiśmy w 2010 roku?

więcej niż wynosi średnia wypłata. Pracownicy telekomunikacji dostawali 4,7 tys. zł, bankowości - 4,4 tys. zł, przemysłu ciężkiego - 3,9 tys. zł. Najsłabiej opłacani w całym kraju byli pracownicy usług zatrudnieni w turystyce, hotelarstwie i gastronomii. Mediana ich wynagrodzenia wyniosła 2,5 tys. zł

Woodstock świętuje 20. urodziny. Bez fajerwerków. Będą zmiany na polu [WIDEO]

miejsce, gdzie funkcjonował ostatnio Toi Camp (monitorowane pole namiotowe będzie, ale na razie nie wiadomo gdzie). Co ważne, powstaną dwie strefy sanitarne i dwie strefy gastronomii. Po prostu podzielą się miejscami, które zajmowały przed rokiem. W obu punktach będzie można zjeść i się umyć. Spektakl w

Mogę się założyć [felieton Modesta Amaro]

W 2003 r., kiedy otworzył restaurację Noma w Kopenhadze, w światku kulinarnym zaczęło padać jego nazwisko: Redzepi - gość robi niesamowite rzeczy z natury. Początkowo to były pojedyncze artykuły ilustrowane zdjęciami - m.in. siedzącego na drewnianym krześle kucharza na tle wcale nie na bogato wystro

Centrum nie dla aut, czyli o czym nie pamięta Bogdan Zdrojewski

Bogdan Zdrojewski we wrocławskich mediach co i rusz narzeka na decyzje Rafała Dutkiewicza dotyczące wyprowadzania ruchu samochodów z centrum Wrocławia. Ubolewa m.in. nad zamknięciem połowy pl. Solnego, nie zauważając, że druga wciąż kierowcom służy, można zaparkować i kupić kwiaty. Kolejna w tym duc

4-0-alfa-glukopiranozyl-D-sorbitol? Jadłem, pyycha!

This, jeden z pionierów tzw. gastronomii molekularnej. This wieszczy, że w przyszłości kuchnie zmienią się w laboratoria, a szef kuchni nie będzie sięgał po naturalną marchewkę, lecz raczej poszczególne chemiczne molekuły, które się na nią składają -karotenoidy, pektyny, fruktozę czy kwas glukuronowy

U Tomasza Lisa o burakach i kebabach. Czyli Gessler i Amaro o polskiej kuchni

zapytał, czemu w Polsce, gdzie mamy swoją kuchnię, tak popularne są np. kebaby? - Bo dzięki temu czujemy się prawie jak w Turcji. My "podróżujemy jedzeniem" - odpowiedziała Gessler. Amaro tłumaczył, że właśnie dlatego dziś najważniejszą rzeczą w gastronomii jest edukacja. Lis spytał, co zrobić

Prezes od kawiarni

lokale. Zwalniają się też lokale po aptekach, po biurach podróży, po gastronomii. I my te lokale przejmujemy. Do 50 jeszcze trochę wam brakuje. - Za cztery lata będziemy tyle mieli. To was kryzys nie dotyczy? - Nie odczuwamy tego w ogóle. A wręcz przeciwnie. Na kawę ludzi zawsze stać? - Nawet coraz

Litery nie są niewinne

*Agata Szydłowska - historyczka designu, kuratorka i autorka tekstów na temat projektowania. Wykłada historię designu. **Marian Misiak - grafik, typograf. Ukończył projektowanie krojów pism na Wydziale Typografii i Komunikacji Wizualnej na Uniwersytecie w Reading (Wielka Brytania). Anna Kiedrzynek:

Roman Gutek zapowiada świetne filmy i dobre jedzenie we Wrocławiu. Przyjdźcie

Jest ich blisko czterdzieści. Czapek przyznawanych przez przewodnik Gault & Millau tamtejsi Baskowie również mają pod dostatkiem. Z tego wszystkiego wyłania się obraz kulinarnej potęgi. Na czym polega jej siła i z czego wynika? Na to pytanie, przynajmniej częściowo, będzie można znaleźć odpowiedź

Piątek w TV: "Władca pierścieni: Dwie wieże", "SEXiPIStOLS" i Jim Carrey [POLECAMY]

"Władca pierścieni: Dwie wieże" film fantasy, USA/Nowa Zelandia 2002, reż. Peter Jackson, wyk. Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler20:05 | TVN Drużyna Pierścienia podzieliła się na trzy części: hobbici Frodo i Sam wędrują w kierunku Wrót Mordoru, a Merry i Pippin uciekają z niewoli do niep

Nowa szkoła, czyli mundurowi na swoim

strzelectwie sportowym, czy zawodach. Nowa siedziba pozwoliła na otwarcie nowych kierunków nauczania - kucharza małej gastronomii. Goście wczorajszej uroczystości mogli podziwiać pachnące nowością sale. Ponieważ szkoła ma profil paramilitarny, nie obeszło się bez pokazu musztry, ale też popisów z ratownictwa

Barbakan na Starym Mieście do wynajęcia

strzelniczymi. Z kolei od strony Starówki widać skarpę międzymurza wzmocnioną głazami narzutowymi łączonymi zaprawą wapienną. Przykrywający całość żelbetowy strop jest pamiątką powojennej odbudowy Barbakanu. - To doskonałe miejsce do organizowania wystaw albo małych koncertów, ale nie dla gastronomii. Na

Budownictwo stacza się w szarą strefę

Przyjmuje do pracy na czarno, byle szybko, byle skorzystać z koniunktury. Przeraziły mnie jednak ostatnie statystyki, które wskazują na rosnącą liczbę budów przy równoczesnym spadku zatrudnienia w firmach budowlanych zatrudniających powyżej dziewięciu pracowników. Kiedy w ubiegłym roku ich liczba sk

Maciej Nowak w knajpie zwycięzcy "Top Chef"

Dla porządków monarchicznych, a takim jest biznes restauracyjny, ponadnarodowe mieszanie krwi jest czymś naturalnym. Dlatego dziś delfinem w Rialto jest Martin Gimenez Castro, Argentyńczyk osiadły przed kilkoma laty nad Wisłą. To nie jest facet, który wypadł sroce spod ogona. Jeszcze pod koniec ubie

Warszawa pełną gębą - Obowiązkowa lektura stołecznych smakoszy

zapraszał całą rodzinę na kolację powitalną do Bazyliszka właśnie. To była druga połowa lat 70. i wtedy Bazyliszek wydawał mi się szczytem wyrafinowania. Nie pamiętam dokładnie, co jedliśmy, ale wspomnienie luksusu nie opuszcza mnie do dzisiaj. Kolejne wyraziste zderzenia z warszawską gastronomią to z kolei

Co jedzą Polacy? Jak to co? Hot dog, pizza i Mc Donalds

, Cafe Club - 6-8, Nasz Naleśnik - 6, Greco - 5, Presto Pizzeria - Trattoria - 4, Leśne Runo - 3, Maxi Pizza - 2. Po kilka otwarć zapowiadają wszystkie bary sushi, które w ubiegłym roku zadebiutowały w ofertą franczyzową. Pozwolę sobie wyrazić przekonanie, że obecny rok dla gastronomii będzie jeszcze

Wyrzućcie smród z PKP

Przeczytaj blog o komunikacji autora tego artykułu Przy okazji zapowiadanego liftingu Dworca Centralnego kolej chce wyrzucić wszystkie bary z przejść podziemnych. Planuje wprowadzić zasadę, że nie można tam będzie przygotować jedzenia "na ciepło". Pozostaną jednak kawiarnie z ciastkami i

Gordon Brown zapowiada nową ustawę imigracyjną

Wspomniane sektory będą docelowo zdjęte z rządowej listy zawodów cierpiących na niedostatek rąk do pracy. Premier zapowiedział również, że powszechne nadużywanie wiz studenckich w celach zarobkowych zostanie ukrócone - pisze informuje "GP" Rząd chce wprowadzić obowiązkowe testy z

Kolejny kwartał pracownika

To efekt m.in. ciągłej presji płacowej wywieranej na pracodawców, w szczególności przez pracowników wykonujących zawody, w których notuje się brak rąk do pracy. Te branże to niezmiennie od miesięcy transport i gastronomia, branża budowlana, sektor produkcyjny (wg Barometru Zawodów 2019 MRPiPS). W

Paul Bocuse (11.02.1926 - 20.01.2018)

Legendarny francuski szef kuchni, jeden z pionierów tzw. nouvelle cuisine, nazywany był „papieżem gastronomii”. Jego słynna restauracja L’Auberge du Pont de Collonges, położona niedaleko Lyonu, od lat cieszy się reputacją mekki kuchni francuskiej, a przy tym wyróżniona jest

Kontrowersyjne rozporządzenie ministra zdrowia

się jedno, dwa dania, z gastronomią otwartą. Nie wyobrażam też sobie, jak i gdzie przechowywać próbki różnych posiłków. Przecież mam w karcie aż 70 różnych dań. Nie mam miejsca na chłodnię. To wstyd W KFC nawiązują do wymienionych w rozporządzeniu szklanych naczyń do przechowywania próbek. - Według

Wichura przewróciła scenę, parasole i bramki na Święcie Pieroga pod Przemyślem. Ranni mężczyzna i dziecko

rozpętała się burza z potężnym wiatrem. Porywy były tak silne, że zawaliła się scena. Namioty z gastronomią, parasolki na ogródkach piwnych, bramki poprzewracały się. Ludzie uciekali z festynu. - W momencie zawalenia się sceny nikt na niej nie przebywał - informuje Marta Fac, oficer prasowy

gastronomia

Desery
Gastronomia (z grec. gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") - rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracji, barów, stołówek itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną.
Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu

więcej o gastronomia na pl.wikipedia.org