ceny wołowiny

PAP

USA: wzrosną ceny hurtowe wieprzowiny i wołowiny

USA: wzrosną ceny hurtowe wieprzowiny i wołowiny

Hurtowe ceny wieprzowiny w USA wzrosną w 2014 r. o 10 - 11 proc., a wołowina zdrożeje o 8 do 9 proc. - poinformowało w piątek ministerstwo rolnictwa USA. To efekt m.in. wyjątkowej suszy w Kalifornii i części Teksasu.

Hamburgery będą droższe. Światowe ceny wołowiny idą na rekord

W 2013 roku ceny wołowiny mogą osiągnąć historyczny rekord - uważa holenderski Rabobank. Powód to letarg światowej gospodarki i stojące w miejscu od sześciu lat zapasy wołowiny

Rolnicy chcą przywrócenia uboju rytualnego

Organizacje rolnicze domagają się przywrócenia uboju rytualnego, gdyż jego brak ogranicza możliwość handlu wołowiną i drobiem z krajami muzułmańskimi i Izraelem. Wskazują, że od 2012 r. ceny wołowiny spadły o 2 zł na kilogramie, a branża ponosi milionowe straty.

"PB": Polacy jedzą mało wołowiny. Zmieni to wołowina kulinarna?

Polacy są w europejskim ogonie smakoszy krowiego mięsa. Przeciętny Kowalski zjada rocznie niespełna 3 kg wołowiny, podczas gdy unijna średnia wynosi ponad 15 kg. I chociaż eksperci najczęściej wskazują, że przyczyną tego stanu rzeczy są zbyt wysokie - w porównaniu z wieprzowiną i drobiem - ceny, to

"Puls Biznesu": Polskie krowy pójdą na grilla

Polacy są w europejskim ogonie smakoszy krowiego mięsa. Przeciętny Kowalski zjada rocznie niespełna 3 kg wołowiny, podczas gdy unijna średnia wynosi ponad 15 kg. I chociaż eksperci najczęściej wskazują, że przyczyną tego stanu rzeczy są zbyt wysokie - w porównaniu z wieprzowiną i drobiem - ceny, to

Polaków nie stać na wołowinę

Jak mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM), konsumpcja wołowiny na osobę jest w Polsce ponad 5-krotnie mniejsza od średniej dla 27 krajów UE. W tym roku prognozowany jest spadek do 2,9 kg - dodaje. "To skutek silnego wzrostu cen wołowiny, jaki

Unia broni się przed brazylijską wołowiną.

Unia broni się przed brazylijską wołowiną.

stale zwiększa produkcję, dziś jest największym eksporterem wołowiny na świecie. Już teraz ma tyle bydła co wszystkie kraje Unii razem wzięte, czyli 150 mln sztuk (w Polsce mamy 5,5 mln sztuk). Skutki już są - ceny skupu bydła w całej Unii w ciągu ostatniego roku spadły o ok. 10 proc. Jeszcze bardziej

Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo. Ile kosztuje prawdziwek?

Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo. Ile kosztuje prawdziwek?

dojdą rydze. Za kilogram kurek grzybiarz ustawiony przy drodze żąda zwykle ok. 20 zł (to porcja na dwa, trzy obiady), za podgrzybki chce ok. 25 zł, zaś cena prawdziwków to zwykle 35-50 zł. Wszystko zależy od regionu - w jednym prawdziwków rośnie dużo, w innym są rzadkością. Sprawny grzybiarz jest w

Brazylia sprzedawała zepsute mięso, Europa brała. Teraz kryzys może być szansą dla naszych producentów

Brazylia sprzedawała zepsute mięso, Europa brała. Teraz kryzys może być szansą dla naszych producentów

, byle znaleźć odbiorców. Ale według Witolda Choińskiego, prezesa zarządu związku producentów Polskie Mięso, znacznych skoków w światowych cenach wołowiny raczej nie będzie. Za to kryzys w Brazylii może wspomóc europejski eksport. – Szans na sprzedaż mięsa można upatrywać wszędzie tam, gdzie

"Puls Biznesu": Złote czasy przed wołowiną

szczególnym mięsem. Z drugiej strony konsumenci podróżują po świecie, kosztują steków, a po powrocie chcą dobrze zjeść" - opowiada Mariusz Białek. Powszechnie za barierę w spożyciu wołowiny uznawana jest jej cena. Jednak Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM

Inflacja wróciła z przytupem. Kto ją odczuje najszybciej, jak bardzo może być groźna?

Inflacja wróciła z przytupem. Kto ją odczuje najszybciej, jak bardzo może być groźna?

blisko 10 proc., a wołowina – niecałe 5 proc. Jak z kolei prognozują analitycy banku BGŻ BNP Paribas, sam cukier może być ich zdaniem droższy o 10 proc. Drożeć mogą natomiast pozostałe produkty mleczne, takie jak sery czy mleko w proszku. Wzrosną również ceny energii elektrycznej. To przez droższy

Jak poznać dobrego burgera? [GASTROBANDA]

Jak poznać dobrego burgera? [GASTROBANDA]

postaci mąki, skrobi ziemniaczanej, lecytyny, białka sojowego, wzmacniaczy smaku. Służą one ukryciu wad produktu lub przedłużeniu jego żywotności. Za mięso mielone w obrocie hurtowym trzeba zapłacić 14-20 zł (chyba że ktoś się uprze, żeby burgery robić choćby z wołowiny Kobe, wtedy cena całego dania

Konina zamiast wołowiny. Właściciel ubojni spod Radomia przed sądem

Konina zamiast wołowiny. Właściciel ubojni spod Radomia przed sądem

To była głośna sprawa, która w 2013 r. odbiła się echem w całej Europie. Odbiorca mięsa w Niemczech zakwestionował jego jakość i skład, a próbki oddał do specjalistycznego laboratorium. A to orzekło, że w wołowinie, która przyjechała z Polski, znajduje się też DNA końskie. Odbiorca odesłał partię

Za żywność płacimy coraz więcej. A to dopiero początek podwyżek

Za żywność płacimy coraz więcej. A to dopiero początek podwyżek

za kilogram, ceny kalafiorów spadły o ok. 15 proc., a sałata lodowa nie kosztuje już 10, ale 5 zł. Podrożały za to ogórki, których ceny wzrosły od początku roku aż o 40 proc. Ceny mięsa ostro w górę. Zwłaszcza wołowiny - Wieprzowina zdrożała, bo przez ostatnie lata jej ceny były niskie, a przez to

Wołowina - polski hit eksportowy. A sami nie chcemy jej jeść...

Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) Jerzy Wierzbicki, polska wołowina jest chętnie kupowana, bo jest tańsza niż w innych krajach. W 2011 r. trzeba było za nią zapłacić średnio o 10 proc. mniej niż wynosiła przeciętna cena unijna tego mięsa. W 2004 r. polskie mięso było aż o 30 proc

Ceny mięsa w Rosji rosną w galopującym tempie

Ceny mięsa w Rosji rosną w galopującym tempie

moskiewskim o 22,5 proc., natomiast w obwodzie kaliningradzkim ceny wołowiny podskoczyły aż o 40,5 proc. - w całej Rosji to mięso zdrożało w tym okresie średnio o 0,1 proc. Od początku roku Rosja importowała 770,2 tys. ton mięsa, o jedną piątą mniej niż przed rokiem. Najbardziej - o 34 proc. - zmalał import

Rosja uderza w białoruską wołowinę i zakazuje jej importu

Rosja uderza w białoruską wołowinę i zakazuje jej importu

zakazu importu wołowiny] nie jest powiązana z wypowiedzią Łukaszenki – powiedział Dankwiert. Podkreślił, że pretensje do białoruskiego mięsa pojawiły się przed zabraniem głosu przez prezydenta. Konflikt z Moskwą – Rossielchoznadzor jest jednym z instrumentów polityki zagranicznej Rosji

ARR: do czerwca ceny skupu trzody i bydła - bez większych zmian

. Zdaniem ekspertów w 2014 r. przewidywany wzrost światowej i unijnej produkcji wołowiny będzie wywierał presję na spadek cen tego mięsa na rynku unijnym. Ponieważ produkcja tego mięsa w naszym kraju ukierunkowana jest na eksport, spadek cen na rynkach zagranicznych będzie miał wpływ na poziom cen w kraju

Kto nakarmi rolnika, jeśli wyjdziemy z Unii Europejskiej?

Kto nakarmi rolnika, jeśli wyjdziemy z Unii Europejskiej?

produktów rolnych trafia do Unii. Kiedy na granicy z Niemcami, Czechami, Słowacją, Litwą pojawią się cła, a w latach trudnych nawet cła zaporowe, pszenica zostanie w kraju, a tu podaż będzie większa niż możliwości konsumpcji. I ceny skupu spadną.   Jasne, możemy eksportować w świat, poza Europę

Polskie jabłka dotarły do Singapuru i Indii zepsute

o porozumieniu z Japonią, które Polska zawarła kilka tygodni temu, w sprawie wymagań i certyfikatów niezbędnych dla eksportu polskiej wołowiny. Powiedział, że duża partia wołowiny, która ostatnio trafiła do Japonii, nie miała wymaganych dokumentów, które eksporter powinien uzyskać jeszcze w Polsce

Rolniczy OPZZ zapowiada ostrzegawczy strajk rolników

O trudnej sytuacji w rolnictwie Sojusz Lewicy Demokratycznej mówił od początku kadencji. Pogorszyła się ona jeszcze po wprowadzeniu przez Rosję embarga na import żywności i dotyczy nie tylko na rynku owoców i warzyw, ale także na innych rynków: wołowiny, wieprzowiny i mleka - zaznaczył poseł Cezary

Jak rozpoznać dobrą wołowinę

Jak rozpoznać dobrą wołowinę

Wołowina jak każde mięso dostarcza nam aminokwasów, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć. Ale wołowina ma też zalety, jakich inne mięsa nie mają. To w niej jest najwięcej kreatyny, która dobrze wpływa na pamięć i rozwój mięśni. Wołowina ma pięć razy tyle żelaza, co mięso kurcząt i

Ubój rytualny nakręca produkcję i eksport wołowiny

lata. Wszedł w życie w momencie, kiedy na rynku wołowiny w Polsce trwał prawdziwy boom. Ceny skupu bydła były wysokie i stale rosły dzięki olbrzymiemu eksportowi, a rolnicy kupowali za granicą cielęta, aby jeszcze bardziej powiększać hodowlę. A trzeba pamiętać, że Polacy zjadają tylko 20 proc

NBP: W 2017 r. podrożeją paliwa i żywność - głównie cukier, kawa i warzywa

Z opublikowanej w poniedziałek projekcji Narodowego Banku Polskiego wynika, że do wzrostu inflacji w kolejnych latach przyczynią się najbardziej rosnące ceny surowców energetycznych, energii elektrycznej i żywności. Jednak mimo drożejącej żywności do końca 2019 roku inflacja nie przekroczy poziomu

Pasażerowie British Airways już nie zjedzą za darmo podczas lotów po Europie

. Drożej niż w Locie Jakie będą ceny jedzenia na pokładach samolotów British Airways? Sałatka owocowa z ananasem, melonem, mango, jabłkiem, kiwi i borówką kosztować będzie 3,10 funta (ok. 15,25 zł). Koszt serwowanej na ciepło kanapki z wołowiną to 4,75 funta (ok. 23,4 zł), a dania z kurczaka - 4,9 funta

Białoruś. Uwolniono ceny jajek i niektórych rodzajów chleba

Ministerstwo Gospodarki uwolniło ceny wołowiny i wieprzowiny. Ceny podstawowych produktów żywnościowych i towarów przemysłowych, a także niektórych usług, były na Białorusi limitowane przez władze od listopada 2011 roku, aby zmniejszyć inflację, która wyniosła w tamtym roku 108,7 proc. W 2012 roku inflacja

Rosja uderza w najbardziej czułe miejsca naszej gospodarki

sprzedaż wołowiny i drobiu na rynki zachodnie, bo mamy wyjątkowo niskie ceny. Wprowadzony w zeszłym roku zakaz uboju rytualnego spowodował, że musieliśmy ceny wołowiny obniżyć, by tylko pozbyć się z kraju produktu, którego tu nie da się sprzedać. Plasujemy się w grupie krajów o najniższym spożyciu wołowiny

Francuski zakład przetwórstwa mięsnego celowo sprzedawał koninę jako wołowinę?

inna. To dopiero w Spanghero mięso było oznaczane jako wołowina. - Musieli wiedzieć, jaka jest rynkowa cena wołowiny, a jednak zamawiali kilogramy dużo tańszego mięsa - argumentował. Poza tym, jak ujawnił "Le Parisien" 4 stycznia firma otrzymała rachunek za 42 tony niskiej klasy koniny, którą

Skutki rosyjskiego embarga na zachodnią żywność? Łatwopalny twaróg, który wydziela chemiczny zapach

- Za rosyjskie embargo na zachodnią żywność głównie zapłacili zwykli Rosjanie - podsumowuje raport portal Belsat.eu. I podaje szereg przykładów tego, jak wzrost cen zmusza Rosjan do rezygnacji z pełnowartościowych produktów żywnościowych na rzecz tańszych zamienników niskiej jakości. Portal

Wpadamy w "świński dołek", mięso będzie nieco droższe

I jest to informacja istotna, bo właśnie takiego mięsa Polacy jedzą najwięcej - ok. 40 kg na osobę rocznie. Dalej jest drób (25 kg) i wołowina (2 kg). Mimo takiej popularności wieprzowiny jej hodowcy wcale nie mają dobrych humorów. Główny Urząd Statystyczny poinformował właśnie, że pogłowie świń w

Nie będzie kompromisowego projektu ustawy o uboju rytualnym

. Czy tak jest rzeczywiście? Zakaz uboju bez ogłuszenia obowiązuje od stycznia, a rzeźnie nie zwalniają pracowników. Hodowcy też nie tracą: średnia cena skupu żywych krów i byków od lipca zeszłego roku nawet nieco wzrosła: z 5,5 zł. do 5, 99 zł. O tym, że nie ma spadku ani cen ani eksportu wołowiny

"Puls Biznesu": Amerykański sen polskiej żywności

miejsca na rynku, bo USA i Kanada borykają się z poważną wirusową chorobą prosiąt. Pogłowie mocno spadło, wystąpiły niedobory mięsa, ceny wzrosły. Otworzyła się szansa dla naszych eksporterów, którzy w normalnych warunkach, ze względu na ostrzejsze europejskie normy, nie są cenowo konkurencyjni"

Czas zacząć grillowanie. Ile mięsa w mięsie i jakie jest najlepsze

, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, a są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Mięso ma też dużo mioglobiny - źródła bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. Czy chuda wołowina lub kawałek schabu naprawdę są takie groźne? Obwiniamy je o zwiększanie ryzyka chorób serca czy

W Rosji inflacja szaleje. Prokuratorzy kontrolują cenniki

. Największy wzrost cen zanotowano w sklepach federalnych [ogólnorosyjskich] i lokalnych sieciach handlowych - powiedziała w środę prokurator regionu Krymu Natalia Pokołonskaja. Wskazała, że w tym czasie na Krymie najbardziej zdrożały chleb, mąka, kasza, warzywa i wołowina. Pokołonskaja przypomniała też, że za

Francuskie krowy będą piły wino. Od jednego do półtora litra dziennie

przejęli m.in. Australijczycy, którzy przywiezionym z Japonii krowom wagyu zaczęli dodawać do diety wina. Teraz podobne rozwiązanie zaproponowano we Francji. Chodzi o to, by uzyskać szlachetną i oczywiście drogą odmianę wołowiny. Cena produkcji potroi się z sześciu euro dziennej stawki żywieniowej na

Co zdrożeje, co stanieje w 2017 r.? Oto nasz przewodnik po zmianach cen

wieprzowinę, można oczekiwać kontynuacji wzrostu jej ceny. Podobnie będzie z wołowiną, bo utrzymujący się wzrost cen mleka będzie miał wpływ na ograniczenie jej podaży. Rolnikom będzie się bowiem opłacać hodować krowy do produkcji mleka, zamiast sprzedawać je na rzeź. Trudno przewidywać ceny drobiu, ponieważ

Rosja próbuje złagodzić następstwa embarga na import żywności

, Australii, Kanady i Norwegii. W ten sposób odpowiedziała na sankcje zastosowane wobec niej przez Zachód w związku z jej rolą w konflikcie na Ukrainie. Rosyjski rząd, jak pisze Reuters, próbuje po tym posunięciu kontrolować ceny, gdyż ok. 50 proc. konsumpcji ryb, mleka, wołowiny i serów było dotychczas

Dlaczego tanie mięso jest takie drogie

maksymalizujących zyski. Aby przeciwdziałać katastrofalnym zmianom, należałoby zmniejszyć spożycia mięsa, co wydaje się niezwykle trudne. Ludzie przyzwyczajeni są do tego, że wołowina, wieprzowina czy drób są na wyciągnięcie ręki, i to po stosunkowo niskiej cenie. Gdyby ceny mięsa były dziś zbliżone do tych sprzed

FAO: w najbliższej dekadzie więcej zbóż, biopaliw, mięsa i nabiału

pożywienia ludzi, lecz także zwierząt hodowlanych. Najbardziej wzrośnie areał upraw kukurydzy i jęczmienia. Z kolei zmniejszą się uprawy ryżu i pszenicy. Ceny zbóż będą spadały jeszcze przez rok lub dwa, po czym ustalą się na poziomie równym cenom sprzed 2008 r. Jednocześnie ceny mięsa, nabiału i ryb

Twoja dieta nie jest twoją prywatną sprawą

; - wydanego przez związaną z niemiecką Partią Zielonych Fundację im. Heinricha Bölla i organizację ekologiczną Friends of the Earth - do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba aż 15,5 tys. l wody (niewielki basen), 6,5 kg ziarna i 36 kg innej paszy. Z kolei według statystyk Organizacji Narodów

Jak Rosja traktuje biznes? W Davos krąży bardzo obrazowy dowcip

czy wołowina?". Aleksiej Kudrin z Rosyjskiej Akademii Nauk przestrzegał, że dno kryzysu i dno cen ropy jeszcze przed Rosją. - Ten rok będzie trudny. Obawiam się, że realne dochody i standard życia Rosjan spadnie, i będzie to spadek bolesny. Narzekał też na rząd, który jest nieefektywny, nie

Niemcy.Rolnicy liczą się z negatywnymi skutkami rosyjskich sankcji

żywności. Zdaniem Hemmerlinga ostrożność Rosjan podyktowana jest względami politycznymi. Jak wyjaśnił, inne rodzaje żywności - wołowina, drób czy zboże nie odgrywają większej roli w niemieckim eksporcie do Rosji. Hemmerling zwrócił uwagę, że zakaz importu produktów rolniczych uderzy też w obywateli Rosji

Polska tygrysem Europy w produkcji drobiu. Największy udział w eksporcie w branży spożywczej

. Jak zauważył prof. Rutkowski, mięso indycze ze względu na swoje właściwości i niższą cenę jest stosowane jako substytut wołowiny w produkcji garmażeryjnej i do wytwarzania wysokiej jakości wędlin. Ostatnio wzrasta też produkcja mięsa kaczego, które kiedyś było uznawane za luksusowe. Prawie co roku

Sawicki: ubój rytualny będzie dozwolony na podstawie rozporządzenia UE

na tym" - powiedział PAP w środę prezes Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński. Jak mówił, potwierdzają to dane Komisji Europejskiej. W 2012 r. cena polskiej wołowiny stanowiła 89 proc. ceny unijnej, w 2013 r. już tylko 80 proc. średniej ceny unijnej. Młode bydło zaś było tańsze nawet

Rubel w odwrocie, rosyjscy dostawcy podnoszą ceny

brazylijskiej wieprzowiny wzrosły średnio o 20 proc. A to przełożyło się na wzrost cen detalicznych w Rosji: w sierpniu w niektórych regionach Rosji wieprzowina zdrożała o 30 proc., a ceny wołowiny w Kaliningradzie podskoczyły aż 40,5 proc.! Obecny spadek kursu rubla jeszcze bardziej wywinduje koszty importu

"Rz": W ciągu pięciu lat jedzenie podrożało nawet o dwie trzecie

- Od grudnia 2007 roku do grudnia 2012 roku inflacja konsumencka wyniosła 18,9 proc. Jednak ceny podstawowych produktów żywnościowych wzrosły o wiele więcej - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie wyliczeń własnych. Najwyższe wzrosty cen dotyczyły żywności, zwłaszcza jaj (66,7 proc

ARR: kurczaki w skupie będą tańsze niż przed rokiem

Spadek cen brojlerów będzie spowodowany wzrostem ich produkcji w kraju i za granicą. Ponadto eksperci przewidują, że do obniżenia cen kurczaków przyczyni się obniżenie cen trzody chlewnej i bydła. Według resortu rolnictwa, w drugim tygodniu stycznia 2014 r. cena skupu kurcząt brojlerów

Nowy Jork w mięsie z Krakowa

Klasyczny nowojorski przysmak? Nie, wcale nie hot dog, nie bajgiel czy nowojorski sernik. Punktem obowiązkowym dla każdego odwiedzającego to miasto smakosza jest Katz's Delicatessen i degustacja legendarnej kanapki z pastrami. Wypełniona po brzegi wołowiną jest prawdziwym wyzwaniem nawet dla tych

CETA. Wolność dla ludzi, nie dla korporacji. Polemika z Marcinem Bosackim

karmione paszą GMO). A zatem wołowinę hodowaną na GMO wolno nie tylko importować do Unii, wolno ją także tu produkować już teraz. Jeśli chodzi o produkcję mięsną, to spór dotyczy nie pasz GMO, ale stosowania hormonów przy produkcji wołowiny i raktopaminy przy produkcji wieprzowiny. W UE są to środki

Rosja wymieni bombowce taktyczne za argentyńską wołowinę? Trwają negocjacje Moskwa - Buenos Aires

, osłabienie przeciwników Negocjacjom wojskowym w zamian za wołowinę i pszenicę może sprzyjać także osłabienie rubla i spadek cen ropy naftowej na światowych rynkach. Do tej pory Rosja kupowała towary za pieniądze z ropy. Jednak od czasu spadku jej ceny na światowych rynkach od czerwca o 40 proc. sprzedaż

Mamy za mało mięsa. Będziemy jeść niemieckie i duńskie

;, czyli przez najbliższy czas nic tu się nie zmieni. W tym roku spożycie wieprzowiny może spaść poniżej 40 kg. Jeszcze dwa lata temu było to prawie 43 kg. Spada też spożycie wołowiny. - W związku z utrzymującymi się wysokimi cenami mięsa wołowego w 2013 r. konsumpcja wołowiny w Polsce może ulec dalszemu

Putin zakazuje importu żywności z UE i USA. Premier ogłasza listę

podpisanym przez premiera od czwartku zakazano importu następujących płodów rolnych i artykułów spożywczych z UE, USA, Kanady, Australii i Norwegii: - wołowiny świeżej, schłodzonej i mrożonej; - wieprzowiny świeżej, schłodzonej i mrożonej; - mięsa drobiu świeżego, schłodzonego i mrożonego; - ryb i

Goryl z Moskwy wyemigrował do Polski. Znudziły go kartofle, chciał naszych jabłek

zoo. Ogród z powodu upadku rubla i wzrostu cen nie może sobie pozwolić na kupowanie swym podopiecznym zagranicznych karm, a rosyjskich albo nie ma, albo zwierzaki na nie kręcą nosami. Ryby przyzwyczajone do krewetek odwracają się od podsuwanych im tańszych kalmarów, pingwiny rozpieszczone bałtyckim

Analitycy: produkcja bydła i trzody w 2013 i 2014 - nieopłacalna

. Obecnie jego spożycie jest najniższe od dziesiątków lat (wynosi poniżej 2 kg na osobę rocznie). Jednym z powodów spadku spożycia, obok wysokiej ceny mięsa, jest zła jego jakość. Jeszcze kilka lat temu w kupowane wołowina pochodziła od krów mlecznych, była twarda i niesmaczna. Na "rozkręcenie"

Mazowieckie.Blokada drogi krajowej nr 2 k. Siedlec; są objazdy

demonstrujących i prawo do wyrażania swojej opinii także w takiej formie. Sawicki zaznaczył, że jest za bardziej ekologiczną produkcję, ale interesy w UE są zróżnicowane. Francuzi np. z uboju rytualnego nie zrezygnowali, a Litwa niedawno przywróciła taki ubój. Przyznał, że ceny polskiej wołowiny są o kilkanaście

Równi wobec kebabu

nazwalibyśmy szaszłykami. Kebab. Czy najpopularniejszy fast food jest zdrowy? Döner kebab w Turcji robiony jest zwykle z baraniny i jagnięciny. W Polsce – raczej z kurczaka czy wołowiny. Upieczone, skrawane ostrym nożem skrawki mięsa wkłada się do bułki lub płaskiego lawasza (klasyczne pytanie

W Chinach powstaje największa "fabryka klonów" świata

za ich wierne kopie. Fundacja twierdzi, że sklonowała do dziś 600 zwierząt. Laboratoria w Tiencin skorzystają z jej patentów. Będą klonować psy (szacunkowa cena to 100 tys. dol. za jednego), na początek jednak cielaki na rynek krajowy. Zbyt mają zapewniony, bo rosnąca szybko chińska klasa średnia

Rosja rozszerza embargo na import mięsa z Unii Europejskiej

wołowiny, następnie restrykcje dotyczące wieprzowiny, a obecnie - od sierpnia 2014 r. - wszystkie towary mięsne z USA są objęte embargiem. W podobnej sytuacji znajduje się UE. Zakaz importu wieprzowiny wprowadzono w styczniu br. na skutek afrykańskiego pomoru świń (ASF), ostatnie restrykcje dotyczą również

Białoruś.Rosną ceny maksymalne chleba i produktów mlecznych

To kolejna podwyżka cen tych produktów w ciągu miesiąca. Ceny niektórych rodzajów chleba, mleka i kefiru podniesiono 11 sierpnia, także o 5 procent. W sierpniu wzrosły na Białorusi ceny wołowiny i wieprzowiny, a od 1 września podwyższono akcyzę na alkohol (w zależności od rodzaju od 28-79 proc

Ile kosztują gotowe gołąbki w sosie i dlaczego tak drogo?

. Wołowina w ostatnich dwóch-trzech latach podrożała z grubsza o 100 proc., co podnosi ceny dań przygotowanych z wołowiny. Efekt? Producent flaków zamojskich ma na nich tylko 3-proc. marżę. Za to bardziej opłaca mu się produkować gołąbki w sosie pomidorowym, bo choć na półce są tańsze od słoika flaków, to

Wołowe steki z Amazonii

. Kilkuletni spadek powierzchni wycinanych lasów może być tego oznaką. Jednakże jak podaje Financial Times ze względu na spadającą od 2003 roku cenę wołowiny, światowy kryzys i zmianę kursową brazylijskiej waluty opłacalność hodowli i eksportu mocno spadła. Być może więc to nie zmianie świadomości

Izby Rolnicze złożyły w Sejmie 130 tys. podpisów ws. uboju rytualnego

do pierwszego czytania. Zakaz uboju rytualnego doprowadził do znacznego obniżenia importu polskiej wołowiny i drobiu przez kraje arabskie i Turcję. Są to najbardziej atrakcyjne rynki, a straty z tego tytułu wynoszą 2 mld euro - ocenił w środę na konferencji prasowej Szmulewicz. Na eksport wysyłane

Handlowcy chcą sobie wychować lojalnych klientów

głównie kurczaka i wieprzowinę. Ryby promowane są rzadko, bo są drogie, a są drogie, bo jemy je rzadko. Podobnie jest z wołowiną. W tym przypadku zakupy ogranicza też to, że ten gatunek mięsa łatwo jest zepsuć, a kosztuje dość dużo. Dlaczego sieci tak intensywnie promują mięso? Zdaniem Marcina Dobka

Jak czytać etykiety

pięć procent końcowej wagi całego produktu. Zasadę tę stosuje się w przypadku produktów mięsnych i rybnych, które zostały uformowane z kilku różnych kawałków bądź np. zmielonej porcji, i tylko wyglądają jak porcja "oryginalnie" wycięta z np. ryby, drobiu czy wołowiny. "Uformowane mięso

KROVA - nowy food truck w OFF Piotrkowska. Wegański

jest miejscem wyłącznie dla wegan. Nie będę nikogo agitować. Raczej chcę dać mięsożercom zdrową alternatywę. Burgery to popularny fast food, lubią je wszyscy. Dlaczego raz nie zamienić wołowiny na kotlet meksykański z czerwonej fasoli i papryki? - proponuje Kamila. Burgery będą cztery: z cieciorki z

Rosół z kostki. Historia przedmiotu

. Pozbawioną tłuszczu wołowinę kroił na małe kawałki, zalewał wodą, dodawał soli i gotował tak długo, aż 80 proc. objętości stanowiło rozgotowane mięso. Powstałą ciemnobrunatną maź nazwał "Extractum carnis Liebig", jednak nie opatentował technologii jej wytwarzania, lecz przeciwnie, opisał ją ze

Branża mięsna: europejska żywność nie będzie już promowana w Rosji

Ziemann. Chodzi o Chiny, Koreę, Singapur, Japonię. Równie ważne są rynki muzułmańskie. Istotne jest jednak przywrócenie tzw. uboju rytualnego. Z powodu zakazu takiego uboju hodowcy bydła w ubiegłym roku stracili 1,250 mld zł. Cena wołowiny spadła o 2,5 zł/kg. Dwa tygodnie temu Rosja wprowadziła roczny

McDonald's obraził Austriaków reklamą

McDonald's" - mówi głos w reklamie, a na ekranie pojawią się hamburgery z kotletem z wołowiny lub wieprzowiny. Kontrowersyjna austriacka reklama sieci restauracji McDonlad's Na falę krytyki nie trzeba było długo czekać. Branża mięsna, rzeźnicy i sprzedawcy skarżą się, że reklama ich poniża. Gazeta

Moskwa mści się za sankcje, Miedwiediew zarzuca UE hipokryzję

wątpliwości, że surowiec zdrożeje. Od stycznia cena wieprzowiny już wzrosła z 75 do 120 rubli za kilogram żywca. Drób przez ostatnie trzy miesiące zdrożał o 50 proc. W przypadku wołowiny wzrost [cen] wynosi 15-25 proc. I w ślad za tym rosną ceny wyrobów - powiedział Sznajder agencji Interfax. Dodał, że ten

Dzikość mięsa

Dziś tekst dla mięsożernych, tych najbardziej dzikich, którzy jadają mięso surowe. Lubią poczuć jego pierwotny smak z niewielkim dodatkiem przypraw, przerobione na befsztyk tatarski, carpaccio czy kibbeh. Wołowina do tych dań musi być najprzedniejsza, chuda i bezwzględnie świeża. Wygrywają kawałki

Ukraina gotowa do otwarcia rynku dla polskiej wieprzowiny

. "Ogólnie można powiedzieć, że lepiej późno niż wcale. A co z wołowiną? Tutaj zakaz importu bydła rzeźnego i mięsa wołowego, uzasadniany przez stronę ukraińską występowaniem w Polsce choroby BSE, obowiązuje od 2008 r. i do dziś na ten temat cisza" - powiedział. Szef polskiego resortu rolnictwa

Rekordowy eksport do Wielkiej Brytanii

. Brytyjscy konsumenci coraz bardziej przekonują się do smacznej i zdrowej żywności. Drugi czynnik to oczywiście cena. Na przedmieściach Londynu można kupić nasze jabłka za 2 funty, w Polsce kosztują 2 zł - mówi Dembinski. Oprócz żywności eksportujemy w dużych ilościach na Wyspy samochody, meble i wyposażenie

Tłumy łodzian na festiwalu jedzenia ulicznego [ZDJĘCIA]

slow food - ze 100-procentowej wołowiny z dodatkiem świeżych warzyw. Ceny były zróżnicowane - np. w Bobby Burger za kanapkę z wołowiną trzeba było zapłacić 10 zł, a w zaparkowanej obok Dobrej Bule - dwa razy tyle, bo do burgerów używa się tam droższego mięsa z krów rasy Angus. Mimo niesprzyjającej aury

Jest konina w polskiej wołowinie. Nie ma inspekcji, która mogłaby to dobrze kontrolować

wołowiną tylko pod warunkiem, że kupiło się ją bardzo tanio. W Polsce ceny koni rzeźnych wahają się od 3 do 10 zł za kg żywego zwierzęcia. 3 zł za kilogram płaci się za starego wychudzonego, często pokaleczonego konia. Można z niego wykorzystać na mięso od 45 do 65 proc. Kontrola jedzenia w Polsce

Komu zależy na wysokich cenach ropy naftowej?

wzrost cen żywności wynikał m.in. ze zmiany zwyczajów żywieniowych w bogacących się krajach rozwijających. W Chinach rośnie klasa średnia. Jeśli zamiast ryżu woli teraz jeść np. importowaną wołowinę, to siłą rzeczy jej ceny rosną. Spekulanci wpisują się w dany trend wzrostowy lub spadkowy cen. I wpływają

Ofiary reform Balcerowicza

. Sprzedawano go na przydział, ale te przydziały nie były chyba mocno kontrolowane, bo pani Z. sprzedawała je też "na wolnym rynku". Oczywiście, kazała sobie za to płacić dwukrotnie wyższą cenę. Jej oficjalne zarobki były niskie. Rzeczywiste dochody - wielokrotnie wyższe niż średnia krajowa. Reformy

Straszliwie drożeje wołowina.

Krzywa cen przebija sufit - tak w zakładach mięsnych oceniają to, co się dzieje na rynku wołowiny. Od 1 maja ceny skupu bydła pną się jak szalone. Masarz w Somiance pod Warszawą sprzedaje dziś polędwicę wołową po 30 zł za kilogram, czyli o 50 proc. drożej. Podobny zakład w Kielcach chce 35 zł, a na

Maciej Nowak w knajpie uczestnika "Top Chef": Awangardowa stołówka

się robi! A może bryzol z wołowiny highlander z demiglassem i kaszką z polskich ziaren konopi, grillowaną cykorią oraz pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, dosmaczonymi sumakiem i trawą żubrową? Nie ma problemu! A jajo mollet w tempurze z mąki orkiszowej, podawane w ogórkach kiszonych, zasmażanych z

Droga uboju rytualnego: od ministerstwa do Sejmu

dopuszcza ubój bez ogłuszania nie tylko na potrzeby lokalnych wspólnot religijnych, ale też na eksport. Uwierzył, że w Polsce nie ma popytu na wołowinę - nie sprawdził, że sprowadza się ją z Argentyny, bo polska dla Polaka za droga. A za droga, bo ceny zawyżył eksport mięsa z uboju rytualnego. Ministerstwo

Ubój rytualny padł. Premier uwierzył, nie sprawdził

ubój bez ogłuszenia nie tylko na potrzeby lokalnych wspólnot religijnych, ale i na eksport. Uwierzył, że w Polsce nie ma popytu na wołowinę - nie sprawdził, że sprowadza się ją z Argentyny, bo polska dla Polaka za droga. A za droga, bo ceny zawyżył eksport mięsa z uboju rytualnego. Premier wierzył we

Stołeczni hipsterzy mają nową modę: zdrowe burgery

przetworzonych półproduktów ? tylko świeże i wiadomego pochodzenia składniki. Pieczywo z zaprzyjaźnionej piekarni. Między nim świeże warzywa z pobliskiego targu. I mięso, najlepiej typu Angus, czyli "najbardziej wołowej wołowiny". A przede wszystkim - zgodnie z ideą nie fast, a slow food. Tutaj burgery

Rucola. Jak pizzeria stała się restauracją

), sałatkę gruszkową z selerem naciowym, truskawkami, serem pleśniowym, kurczakiem, prażonymi orzechami i sosem curry (22 zł), makaron z pesto, cukinią, suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (22 zł), czy ciabattę z grillowaną wołowiną, serem pleśniowym, warzywami i sosem (16 zł). Mateusz Fiodorow zapewnia

Ukraina gotowa do otwarcia rynku dla polskiej wieprzowiny

Ukraińcy wstrzymali import wieprzowiny z Polski w lutym, po zdiagnozowaniu tego wirusa u dwóch dzików, a od 2008 r. nie kupują z naszego kraju wołowiny. Szwajka powiedział na konferencji prasowej, że rozmawiał o zniesieniu zakazu importu mięsa wieprzowego z polskim ambasadorem na Ukrainie

Mięso drobiowe wypiera wieprzowinę na światowych rynkach

eksport o 15 proc. Dodatkowo sprzyja eksportowi deprecjacja kursu dolara brazylijskiego - dodała ekspertka. 93 proc. światowego eksportu wieprzowiny pochodzi z USA, UE, Kanady, Brazylii i Chin. Obecnie dla Polski najważniejszy jest rynek Unii. Zmniejszenie wywozu wieprzowiny z UE określa ceny unijne, a

Po co komu awantura w sprawie uboju rytualnego

zawodowych rzeźników zarabiających na uboju rytualnym (eksport wołowiny do krajów, gdzie rytualny ubój jest wymogiem, to wielki zarobek, zawyżający cenę wołowiny w Polsce). Najpewniej też chciano załatwić wewnętrzne polskie porachunki polityczne - kto wygra głosowanie, będzie na politycznej fali, a cielątka

Łowią nas na mięso i tanie crocsy. Co kupujemy w sieciach marketów i za ile?

największą liczbę transakcji. Często więc są to produkty o stosunkowo niskiej cenie. - Działa to na zasadzie: przyjdziesz po taniego pomidora, przy okazji zrobisz całe zakupy do domu. Sieć nie zarobi na pomidorze, ale na pozostałych zakupach już tak - tłumaczy Dobek. Kiedy badacze obserwują nasze zachowanie

Mięso, ryby, sery, warzywa, owoce... Rosyjska zemsta za sankcje

rozporządzeniem podpisanym przez premiera Rosji Dmitrija Miedwiediewa od czwartku zakazano importu następujących płodów rolnych i artykułów spożywczych z UE, USA, Kanady, Australii i Norwegii: - wołowiny świeżej, schłodzonej i mrożonej; - wieprzowiny świeżej, schłodzonej i mrożonej; - mięsa drobiu świeżego

Pijmy mleko, bo Putin przestał

. Kiedyś uprawiano tu wszystko po trochu, teraz żyjemy z produkcji mleka. A Putin zamknął granicę także dla niego. Federacja Rosyjska obok Niemiec jest największym importerem produktów Mlekpolu i Mlekovity, trudno więc uniknąć konsekwencji. Jakie one są? - Pierwsza to spadek cen mleka, a były one ostatnio

Chavez straszy banki

, takie jak: cukier, olej, chleb, mleko, fasola, jajka czy wołowina, ciężko znaleźć na półkach sklepowych. Chavez za niedobory wini sprzedawców, których oskarża o wstrzymywanie się ze sprzedażą towarów i windowanie przez to ich cen. Oskarża ich też o nielegalny eksport żywności do sąsiedniej Kolumbii i

Cena zbóż wyższa od prognoz. Zapłacimy więcej za chleb?

zakwaszać. A w piekarnictwie to podstawa. Duży wpływ na ceny będą miały koszty mediów, benzyny, pracy. Może nastąpić skok cen chleba o jakieś 10-20 proc. Czyli od 25 gr na bochenku - dodaje. Z wołowiną może być różnie. Bo rolnicy karmią bydło mieszanką, w której zbóż jest stosunkowo niewiele. - Dlatego

Ekspert: wyjątkowo trudny rok dla rolników i producentów żywności

im następne, tym razem znacznie wyższe - zauważył Kowalski. Zahamowany został eksport wołowiny z powodu zakazu uboju rytualnego. Ceny tego mięsa spadły, a opłacalności chowu znacznie się zmniejszyła - zaznaczył Kowalski. Jak mówił, było też zamieszanie wokół wędzenia wędlin metodami tradycyjnymi, a

Rosyjskie sankcje na żywność najmocniej uderzą w Niemcy i Polskę

. "Rosja importuje ponad 40 proc. żywności. Sprzedawcy detaliczni uważają, że szybkie przestawienie się na krajowych dostawców jest niemożliwie" - zauważył w czwartek Financial Times. Władze na Kremlu już zapowiedziały, że będą zapobiegać skokowi cen żywności poprzez monitorowanie w czasie

USA: pierwszy przypadek BSE

Podejrzaną krowę przebadano 9 grudnia, wyniki potwierdził we wtorek w nocy departament rolnictwa. Amerykańscy analitycy spodziewają się gwałtownego spadku cen kontraktów na zakup bydła i wołowiny oraz pasz, soi i kukurydzy. Straty zanotują najprawdopodobniej także akcje koncernów sprzedających

Tusk: wieprzowa szarża J. Kaczyńskiego jest nietrafiona

nietrafiona. Uważam, że to kolejny przykład, iż Jarosław Kaczyński ma jakąś polityczną tezę, żeby jak zawsze dowalić, ale jest kompletnie oderwany od faktów i kompletnie oderwany od rzeczywistości" - dodał. Tusk porównał ceny skupu żywca za czasów rządów PiS z aktualnymi. Jak mówił pod koniec kadencji

Protest przed Sejmem w sprawie uboju rytualnego

producentów. Organizacja ta zauważa, że Polska już została wyparta z wielu rynków, które zajęły inne europejskie kraje, które taki ubój prowadzą. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP zwraca uwagę, że w wyniku zakazu uboju rytualnego ceny wołowiny na rynku krajowym i europejskim spadły. Według

Białoruś.Inflacja od początku roku wyniosła prawie 70 procent

We wrześniu najbardziej podrożały wyroby tytoniowe (o 35 proc.), wódka (o 31 proc.), wieprzowina i półfabrykaty z wołowiny (o 24-25 proc.). W zeszłym tygodniu Ministerstwo Gospodarki pozwoliło producentom po raz kolejny podnieść ceny chleba, mięsa i mleka. Sytuacja gospodarcza Białorusi pogorszyła

KE otworzyła unijny rynek na tani import żywności z Ukrainy

drobiowych, 16 tys. ton innego mięsa drobiu, 12 tys. ton wołowiny, 3 tys. ton jaj drobiu w skorupkach - poinformowała w poniedziałek Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA). W sumie z bezpośrednich preferencji skorzysta 82 proc. ukraińskiego eksportu rolnego. Kontyngenty dotyczą całej Unii i

Polowanie na trufle. W Albie

Okrągłe 100 tys. euro. Taką cenę osiągnęła ważąca 900 g biała trufla wystawiona na dorocznej aukcji tych cennych grzybów na zamku w Grinzane Cavour, nieopodal słynącej z białych trufli Alby. Kupił ją chiński biznesmen, windując cenę z wyjściowych 10 tys. euro. W tym przypadku motywacją do

Co Magda Gessler wie o polędwicy. Może pomyliła ją z żywą krową?

odpowiada: "Mogą kosztować każde pieniądze, skoro Francuzi na ich punkcie szaleją". Otóż nie. Na wolnym rynku, jak czegoś jest dużo, to tanieje, jeśli brakuje, cena idzie w górę. Producenci mogą oczywiście zażądać nawet 100 złotych za kilo, tylko co z tego, gdy kupcy chcą dać 5 albo 10 zł (cena

Polacy żrą jabłka od rana do nocy, ich świnie też. Rubel pikuje, ropa również. Rosji poświeci Lenin

". Jakość połączenia z nadbałtycką enklawą okazała się jednak fatalna, tak więc horroru z dławiącej się wzgardzonymi przez Rosję jabłkami Polski nie obejrzeliśmy. Ceny skaczą, zarobki lecą w dół Telewizja rosyjska nie bardzo daje sobie radę nawet z bezpośrednimi transmisjami ze sklepów moskiewskich