żywność konserwanty

PAP

TNS: dla 60 proc. konsumentów zdrowa żywność to ta bez konserwantów

TNS: dla 60 proc. konsumentów zdrowa żywność to ta bez konserwantów

Prawie dwie trzecie mieszkańców dużych polskich miast za zdrową żywność uznaje produkty bez konserwantów - wynika z badania TNS Polska. Amatorzy takiej żywności najbardziej cenią jej smak, najmniej - niską kaloryczność - pokazuje z kolei badanie SGGW.

Rusza kampania informacyjna na temat wieprzowiny wysokiej jakości

Rozpoczyna się kampania informująca nt. wieprzowiny wysokiej jakości - ze znakiem QAFP. Program jest współfinansowany ze środków UE i potrwa do 2017 r. - poinformował PAP prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Wiesław Różański.

Producenci żywności boją się smartfonu z oryginalnym programem

Organizacja producentów żywności żąda wycofania z rynku programu na smartfony, który informuje klientów o szkodliwości dodatków w jedzeniu.

"Dziennik Polski": Wakacje z ziołami w Małopolsce

Podhalu. Ale jest też otwarty dla zainteresowanych tematyką - warunek to posiadanie miejsca na ziołowy ogród oraz chęć zdobywania wiedzy i przekazywania jej przyjezdnym. Zioła cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów, którzy mają dość wysokoprzetworzonej, pełnej konserwantów żywności

Protest producentów wędzonek przed Sejmem

Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, a od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy też innych produktów żywnościowych: ryb, małż czy przetworzonej żywności na bazie zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla

Naukowcy opracowali nowy sposób na to, aby pieczywo nie pleśniało

Naukowcy opracowali nowy sposób na to, aby pieczywo nie pleśniało

foliowe torby, problem się nasilił. Folia skutecznie zatrzymuje wilgoć, co sprawia, że krojone pieczywo wprawdzie wolniej traci świeżość, ale jednocześnie wilgoć stwarza doskonałe warunki do rozwoju pleśni. Do pieczywa zaczęto dodawać rozmaitego rodzaju konserwanty - w tym związki zapobiegające pleśnieniu

Chleb, który przetrwa 60 dni. Nowy sposób, by nie marnować żywności?

Chleb, który przetrwa 60 dni. Nowy sposób, by nie marnować żywności?

Według informacji Federacji Polskich Banków Żywności w Polsce co roku marnowanych jest 9 mln ton żywności - jedna trzecia tego, co kupujemy. Jak wynika z przeprowadzonych ankiet, najczęściej wyrzucamy pieczywo - przyznaje się do tego połowa respondentów. Jednak być może wkrótce problem zapomnianych

W Warszawie powstanie Muzeum Słoików. Będzie też festiwal

W Warszawie powstanie Muzeum Słoików. Będzie też festiwal

również z tym, co najzdrowsze i najlepsze, bo właśnie w nim zamknięte jest jedzenie bez chemii, bez konserwantów, czyli takie, które ostatnio szczególnie cenimy. To najzdrowsza technika utrwalania żywności, dzięki której możemy kosztować smakołyków z całego świata. Jak to się stało, że zainteresowaliście

Ile jest warta żywność ekologiczna

obiecują nam gruszki na wierzbie, np. że jak będziemy ją jedli, to będziemy zdrowsi, bo nie ma tu chemii, sztucznych dodatków, konserwantów, warunki uprawy są naturalne, bez sztucznych nawozów, oprysków itd., itd. Tyle tylko że choć bez konserwantów i chemii, ta żywność wcale nie poprawia nam zdrowia - nie

Protest producentów wędzonek przed Sejmem

dopuszczalny poziom benzopirenu w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, a od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy też innych produktów żywnościowych: ryb, małż czy przetworzonej żywności na bazie zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 20 sierpnia:

w wysokobudżetowym filmie, trzeba odpowiednio wyglądać. Joginka, która była króliczkiem "Playboya" Cała moja praca polegała na pokazywaniu ładnej buzi i utrzymaniu szczupłego ciała. Olej kokosowy do smażenia i na włosy Można go spotkać już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Co po

McDonald's przed sądem w Rosji. Ma ujawnić skład produktów

sklepie musi podawać pełną informację o składnikach i konserwantach, informować o wykorzystaniu genetycznie modyfikowanej żywności, ujawniać datę i miejsce wytworzenia i pakowania jedzenia.Tych informacji na opakowaniach kanapek nie ma. Przedstawiciele organizacji utrzymują, że powinny one pojawić się

Zbyszko ukarany za reklamę wody mineralnej

mogą dodawać do swoich napojów wymienione w reklamie konserwanty. Oparł się na opiniach w Instytucie Żywności i Żywienia oraz Głównym Inspektoracie Sanitarnym na temat szkodliwości konserwantów. Według tych instytucji stosowanie benzoesanu sodu sorbinianu potasu nie powinno być szkodliwe dla zdrowia

Raban o parabeny

Raban o parabeny

- poza barwnikami i związkami zapachowymi - to jeden z najbardziej kontrowersyjnych surowców kosmetycznych. Są przyczyną częstych alergii. Dlatego trudno o 'złoty środek' i dogodzenie konsumentowi. Jeżeli bowiem konserwant jest łagodny, to zazwyczaj mniej skuteczny. Z kolei mocniejszy upora się z

Kapuśniak sprzed stu lat jak u mamy

Kapuśniak sprzed stu lat jak u mamy

broniącego carskiej Rosji przed bolszewikami Aleksandra Kołczaka (był ulubionym uczniem Tolla) wyruszyła na pomoc kolegom. W okolicach Wyspy Benetta znaleźli ostatni obóz ekspedycji Tolla. Ludzi w nim już nie było, ale uczeni znaleźli dziennik z opisem trasy, którą przebyli podróżnicy, oraz magazyn żywności

Po co burak w jogurcie i inne sztuczki producentów żywności

Po co burak w jogurcie i inne sztuczki producentów żywności

Rozmowa z dr inż. Moniką Hoffmann z Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć powiększenie Piotr Miączyński, Leszek Kostrzewski: Jak pani robi zakupy? Dr inż. Monika Hoffmann: Kiedy panowie powiedzieli, że chcą rozmawiać o tym, jak robię zakupy

I do Warszawy zawitała moda na ekozakupy

I do Warszawy zawitała moda na ekozakupy

. certyfikowanych produktów - m.in. żywność bez chemicznych konserwantów pochodzącą z ekologicznych gospodarstw, kosmetyki i środki czystości. Specjalne miejsce zajmują produkty dla karmiących piersią matek, kobiet w ciąży, alergików, diabetyków, klientów stosujących diety bezglutenowe lub bezmleczne.W nowych

Czy light znaczy zdrowszy? Producenci zalewają nas taką żywnością

półek dla zdrowych produktów. Według danych uzyskanych przez magazyn w 2011 r. żywność ze znakiem "light" stanowiła już 12 proc. sprzedawanych produktów mleczarskich. Coraz popularniejsze stają się także wędliny typu light - do 2010 r. miało je w ofercie zaledwie trzech producentów. Dziś są w

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

Naukowcy szacują, że w ciągu roku spożywamy kilka kilogramów substancji chemicznych dodawanych do żywności jako aromaty, barwniki, konserwanty, emulgatory, spulchniacze, regulatory kwasowości, środki zatrzymujące wodę i wiele innych "ulepszaczy" żywności, których oficjalnie na liście UE

Detoks - post, który dodaje energii

Detoks - post, który dodaje energii

Spaliny, chemia w kosmetykach to wrogowie zewnętrzni. Ale toksyny dostają się do naszego organizmu także z jedzeniem i używkami. W przetworzonej żywności jest cały zestaw małego chemika - konserwanty, emulgatory, spulchniacze i barwniki. Trudno się dziwić, że niektórym wątroba ledwo zipie, a siły

UOKiK sprawdził supermarketowe marki. Najlepsza jakość w Auchan

UOKiK sprawdził supermarketowe marki. Najlepsza jakość w Auchan

. zakwestionowanych produktów). W przypadku dżemów i marmolad częstą praktyką jest podawanie niezgodnej ze stanem faktycznym zawartości cukru. W "marmoladach bez konserwantów" jednego z producentów UOKiK wykrył służący jako konserwant kwas sorbowy. Najgorzej przeszły kontrolę konserwowe papryki. W

Co siedzi w jedzeniu?

Co siedzi w jedzeniu?

chodzi o diabelskie E? Nawet nie udało mi się zbliżyć do granic dziennej normy. Bo grzechem głównym żywności przetworzonej nie są wcale konserwanty, ale... przyprawy. Producenci żywności kuszą nas pożywieniem o proporcjach składników niewystępujących naturalnie w przyrodzie: potwornie słodkie, zbyt słone

Niemowlę z alergią na białko jaja kurzego i atopowym zapaleniem skóry - dieta i pielęgnacja skóry

. Na wystąpienie alergii pokarmowych u dziecka może mieć wpływ spożywanie przez karmiącą matkę tzw. żywności zawierającej konserwanty czy barwniki (substancje, które dodawane są do żywności, aby poprawić ich barwę, smak czy trwałość). Działanie alergizujące mogą również powodować owoce cytrusowe

Dieta dwulatka. Co jest ważne?

może jeść dziecko dwu-, a co trzyletnie. Czy są jakieś ograniczenia? - Podstawowe ograniczenia w diecie małych dzieci dotyczą dodatku soli i cukru, substancji dodawanych do żywności takich jak konserwanty, barwniki itp., obecnych m.in. w słodzonych napojach gazowanych, słodyczach, przekąskach. Poleca

Chińskie kłopoty w McDonald's z kurczakami McNuggets

W czwartek chiński urząd zajmujący się kontrolą jakości żywności poinformował, że sprawdzi McNuggetsy, czyli słynne kawałki kurczaka w panierce, pod kątem użycia przy ich produkcji chemicznych substancji. Chińskie media poinformowały kilka dni temu, że przy smażeniu kurczaków amerykańska sieć używa

Lektura przed jedzeniem

zjadanie zaledwie jednej kostki cukru (15 kcal) ponad dzienne zapotrzebowanie energetyczne sprawi, że po roku przybędzie nam na wadze jeden kilogram.Trzy czwarte cukru, który zjadamy, pochodzi z kupowanej gotowej żywności, więc warto wyśledzić go w składzie i powiedzieć "nie" przesłodzonym

ONZ: otyłość zagraża ludzkości

tłumaczy Oliver, kraje rozwijające się bezkrytycznie kopiują złe nawyki żywieniowe Zachodu. W Indiach, Ameryce Południowej czy na Bliskim Wschodzie coraz bardziej popularne stają się fast foody i tania, wysoko przetworzona żywność zawierająca dużo soli, cukru, tłuszczów i konserwantów. Pomaga to rozwiązać

Marchewki i soki w szkole wygrały z chipsami i colą

własne prodiże i wtedy dzieci pieką ciasteczka, np. z kleiku ryżowego. - Uczą się, że jeśli mają ochotę na łakocie, lepiej, by zrobiły je z mamą. Będą nie tylko smaczniejsze, ale też bez konserwantów i mniej kaloryczne - przekonuje Szpura.O zastąpienie w szkołach konserwowanej chemicznie i tłustej

Zjedz swój krem

Jeśli warzywa, to bio, jeśli chleb, to na zakwasie, jeśli jajka, to tylko z wolnego wybiegu. Sformułowania "eko", "fair trade" i "organiczny" wielu z nas zna, jeśli chodzi o jedzenie. Wiemy, że kilogramy chemii, które zawiera przetworzona żywność, nam nie służą. Ale

8 popularnych twierdzeń o zdrowiu. Prawda czy mit? [SPRAWDŹ]

dłonie z mikrobów i wirusów lepiej. Nic z tego. Na dokładkę antybakteryjne mydła i płyny mają więcej wad niż zalet. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała kilka lat temu oświadczenie, że nie ma żadnych dowodów na to, by mydła antybakteryjne chroniły nas przed infekcjami lepiej niż zwykłe

Wielkanocne zakupy z głową

1. Nie sugeruj się ceną - często niska cena równa się gorsza jakość. Lepiej kupić i zjeść mniej, a rozsądniej.2. Nie kupuj żywności nieznanego pochodzenia (bez oznaczeń, opisów na opakowaniu, listy składników, adresu producenta), szczególnie na targowiskach.3. Czytaj informacje na etykiecie

Aktorka radzi: zjedz łożysko i nie używaj pieluch

szczepień i oczywiście aktorka jest na nie, bo "choć nie ma naukowych dowodów na to, że wywołują autyzm", wiele jej znajomych powiedziało, że "ich maluch po szczepieniach już nigdy nie był taki sam jak wcześniej". Silverstone zaleca też ekologiczną żywność, choćby trzeba było na nią

Astma - Życie bez tchu

zwierząt domowych (zwłaszcza kota), zarodniki pleśni. Ale u niektórych dominujące mogą być alergeny pokarmowe i do napadu astmy może dojść po zjedzeniu selera, orzechów, soi, serów pleśniowych, ryb czy owoców morza albo konserwantów, m.in. siarczynów dodawanych do żywności. Skurcz oskrzeli może wywołać

Czy dzieci muszą jeść "kupę Shreka w oleju"?

szkolnych posiłków, stołówkowemu menu przygląda się Instytut Żywności i Żywienia. Jednak nie interweniuje, choć w opracowaniu "Obiady szkolne" wyraźnie stwierdza, że jest w nich za dużo tłuszczu i cukru, za mało wapnia i witamin, a jadłospisy są nieurozmaicone. Kucharki bez żenady przyznają się

Suplementy diety: dla kogo i po co

kulinarnych poszukiwań. Być może również ciągle uważamy, że w żywności są albo nawozy, albo te wszechobecne konserwanty, którymi określamy wszystko łącznie z witaminami C i E (którą notabene łykamy w suplementach). Mamy zbyt mało wiary we własne siły, w to, że możemy sami sobie dostarczyć wszystkiego, czego

Uroda pod choinką

fizyczna, a w razie niedoborów w organizmie - suplementacja potrzebnych witamin czy minerałów.Jestem fanką ekologicznej żywności oraz polskich kosmetyków wykorzystujących składniki naturalne, np. wyciągi z torfu (Tołpa), zieloną glinkę i rokitnik (Smooth), sok z brzozy (Sylveco) czy krzem (Limba). Lubię

Polska ojczyzną sera

rodzaju mini piecyków, do których wkładano żar. Miałyby służyć do przenoszenia ciepła lub do podręcznego podgrzewania potrawy - tłumaczy prof. Grygiel. Niektórzy sądzili, że jeśli używano ich do żywności, to raczej odcedzano w nich płynny miód od plastrów lub nawet, że służyły do wyrobu piwa. Dlaczego

Slowfoodowa gorączka

Market: luz, który słono kosztuje''The Real Food Festival, czyli targi zdrowej żywności dla szefów kuchni.***I wydarzył się cud. Mała jedzeniowa rewolucja. W nieatrakcyjnych, ale tanich budynkach zaczęły zakładać magazyny niewielkie firmy - skupione na lokalnych produktach, same kontrolujące ich jakość i

Ekoinwazja

, były seledynowo-turkusowe jogurty ze Shrekiem. Od samego widoku można się rozchorować. Udowodniono bowiem, że żywność przetworzona sprzyja tyciu (tłuszcze trans), nadciśnieniu (sól), napędza apetyt (ukryty cukier) i powoduje nadaktywność u dzieci (sztuczne barwniki i benzoesan sodu, konserwant w

Obama walczy ze słodyczami

rosnąć, choć nadal jest ogromna. Teraz rząd Obamy będzie próbował ją zmniejszyć. Pomóc w tym ma np. ułatwianie kontaktów lokalnych farmerów ze stołówkami w szkołach, by trafiała tam żywność świeża, a nie przetworzona. A także dokładniejsze informacje na opakowaniach żywności o liczbie kalorii czy

"Wiesz co jesz?" - nowy cykl "Gazety Wyborczej"

, o dodatkach do żywności - barwnikach, emulgatorach, konserwantach - co naprawdę szkodzi, a co jest dopuszczalne, pokażą, jak przygotowuje się fast food, a jak slow food. W "Gazecie Praca" dziennikarze sprawdzą, co je kucharka, policjant, baletnica, sportowiec... Na zakończenie cyklu, w

Klub Obrońców Smaku rządzi

. Niespiesznie, jak na szkołę Slow Food przystało. Bo kiełczowska podstawówka jest jedyną polską szkołą, która weszła do sieci European Schools for Healthy Food - Europejskie Szkoły dla Zdrowej Żywności. To wymyślony przez SF program edukowania dzieci. I tak: szkoła w Bułgarii zaadaptowała jedną z klas

Kiełbasa schodzi na psy

powinno być odwrotnie. Więcej drobiu, zdrowej, niedocenianej dziczyzny, a najlepiej, gdyby dominowały ryby. I nie chodzi tu o jakieś teorie, tylko o twarde fakty medyczne. Światowa Organizacja Zdrowia uznała kilka lat temu, że konserwanty - azotany i azotyny - którymi szpikowane są wędliny, mogą zwiększać

Alergie. Ciekawostki. Konserwanty

08-04-2000. Konserwanty, sztuczne barwniki, emulgatory - powszechnie uważa się, że są chemicznym złem, którego należy unikać. Niszczą naturalne wartości pożywienia, fałszują jego zapach i smak. Ale czy rzeczywiście są szkodliwe? Producenci żywności muszą jakoś konserwować mięso czy mleko, by nie

Polaku, dbaj o wątrobę

wiemy, że tłuste i ciężkostrawne potrawy bardzo obciążają nasz układ pokarmowy. Ale wątroba musi sobie radzić nie tylko z nimi. Wiele powszechnie stosowanych produktów spożywczych sprawia, że pracuje ona na najwyższych obrotach. Są to przede wszystkim składniki dodawane do żywności wysokoprzetworzonej

Płatki śniadaniowe

przetworzonych przemysłowo jest obecny akrylamid - substancja chemiczna powstająca w naturalny sposób w żywności podczas pieczenia, grillowania lub smażenia. Naukowcy podejrzewają ją o działanie rakotwórcze, a Polacy pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza odkryli, że ma negatywny wpływ na serce i układ krążenia

Czekolada zamiast myjni

winem, herbatą i kawą, ze zdrową żywnością, przez internet. Kupują ją także firmy w prezencie dla pracowników lub kontrahentów. 50-gramowa tabliczka kosztuje od 12 do 16 zł i na próżno jej szukać w supermarketach. Na zakupach Statystyczny Polak zjada rocznie prawie półtora kilograma

Dlaczego kupujemy produkty z najniższej półki

Nie wszyscy. "Jedzenie takiej żywności to trucie się (choć mieści się w normach). Od ponad roku staram się nie kupować gotowych produktów. Właściwie zawsze dużo robiłam sama (ciasta, pierogi, sosy, przetwory na zimę). W tej chwili sama piekę chleb (na własnym zakwasie), robię wędliny gdzie z 1

Co piją Polacy

nieprawda!- Woda destylowana to ciało obce - tłumaczy prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Zaburza gospodarkę elektrolitową w naszym organizmie, musi najpierw "wyciągnąć" składniki mineralne z naszych komórek, żebyśmy mogli ją wykorzystać.- Niech się pan

Ekologiczna żywność jest droga, bo trzeba zatrudniać drapieżne muszki

konserwantów. Nasza kaszanka, kiełbasa biała, parówki mają dwutygodniowy termin przydatności. Mięso - pięć dni.Zdziarscy produkują wędliny od początku lat 90., a ekologiczny certyfikat uzyskali w 2001 r. - Produkowaliśmy coraz więcej wędlin, ale w pewnym momencie zaczęliśmy inne robić dla siebie, a inne na

Picie coli to obciach

ten zakłada poprawę jakości szkolnych posiłków, nawiązanie do lokalnych tradycji i kulturę jedzenia. Ważny jest szacunek dla środowiska, więc preferuje się korzystanie z lokalnych produktów - to nie wymaga przywożenia ich z daleka i zmniejsza problem, w co i jak żywność pakować. Jedzenie ma być

Do zjedzenia

na Uniwersytecie w Montrealu, przewiduje, że wraz z pojawieniem się nieznanych form żywności i opakowań zrodzą się nowe gesty i rytuały. Ludzie będą inaczej trzymać talerz, nakładać jedzenie i pozbywać się resztek. Sama uważa, że w kwestii zastawy pora na rewolucję obyczajową. Na pomysł kolorowych

Jak dbać o skórę podczas ciąży? Uroda pod specjalnym nadzorem

związkami o podobnym działaniu. Ostatnio sporo się pisze też o parabenach, czyli popularnych konserwantach występujących w żywności, lekach i kosmetykach. Jednak wyniki badania z udziałem niewielkiej liczby kobiet, które wykazało obecność tych związków w komórkach raka piersi, są dyskusyjne i przez

Zdrowo zjemy, zdrowo zapłacimy

Na jesieni powstaną w kraju dwie sieci sklepów z żywnością ekologiczną. Czy znajdą klientów na bochenki chleba po 3 zł 50 gr i kiełbasę po 32 zł za kilogram? Eksperci wróżą temu rynkowi błyskawiczny rozwój Przeciętny słoik wiśniowego dżemu stojący na półce w hipermarkecie ma w środku 35 proc

Szczęśliwa kura i cała reszta

jest dla niego długi okres przydatności do spożycia, przydają się konserwanty. Przemysł spożywczy produkuje jednostajne pożywienie, zubaża naszą smakową wrażliwość. Ktoś, kto jada wyłącznie oscypki lub wędliny z supermarketu, nawet sobie nie wyobraża smaku owczego oscypka wędzonego w zimnym dymie i

Nasienna arka Noego

substancji odżywczych - witamin, minerałów, cukrów i białek. Może trochę jej brakuje tłuszczu, ale nic to. Nasza żywność jest lekka i się nie psuje. Nie ma w niej mikrobów i nie ma konserwantów. Risotto smakuje jak risotto, boeuf Strogonow z ziemniakami jak boeuf Strogonow z ziemniakami. Müsli z sokiem

Najniższa półka

Instytutu Żywności i Żywienia oponuje: - Człowiek to nie tylko układ krwionośny. Soja nie jest źródłem żelaza, tylko prawdziwe mięso. A bardzo dużo jest w społeczeństwie niedokrwistości i żelazo jest potrzebne. Ponadto europejska soja jest bogata w fitoestrogeny. Ich nadmiar powoduje hamowanie wytwarzania

Życie w skorupie

krajach Afryki 'złotem kobiet'. W kremie i czekoladzie Eksportowane do wielu krajów masło shea używane jest do produkcji żywności, m.in. szwajcarskiej czekolady, jako lepszy i tańszy zamiennik masła kakaowego (nie psuje się szybko i nie powoduje na czekoladzie białego nalotu). Jego właściwości odżywcze

Gdy supermarkety nabijają nas w butelkę

. Strach jest też kupować napoje, bo producenci zadziwiająco często zapominają zaznaczyć na etykiecie informację, że w ich wyrobie znajdują się konserwanty i produkty słodzące. Nie zwalajmy jednak wszystkiego na sklepy, bo swoje na sumieniu mają też producenci. Według badań BEUC federacji zrzeszającej 40

Zdrowy układ pokarmowy, czyli co nam burczy w brzuchu

z naszymi brzuchami? Cywilizacja? - Tak. A konkretnie coraz bardziej przetworzona żywność. Takiej liczby refluksów żołądkowo-jelitowych nie było nigdy. Soki z kartoników, których jestem zagorzałą przeciwniczką (mają udowodnione działanie refluksogenne), chipsy, dania z torebek, czekolada, dieta

Śledź sojusznikiem piękności

też porcja warzyw? Nigdy w życiu, to wielkie nadużycie. Chodzi o warzywa spożywane na surowo lub lekko gotowane. A dieta na trądzik? Na naczynka? To raczej kwestia eliminacji, tak samo jak przy skórze wrażliwej, alergicznej, naczynkowej. Nie należy jeść żywności mocno przetworzonej - chipsów, dań

Dyskretny urok życia bez pracy

35-latek z Drezna, z wykształcenia kartograf. Po czym zapala skręta z ekologicznego tytoniu bez konserwantów i się uśmiecha. Michael, wysoki brunet w okularach, z brodą i kucykiem, wygląda na intelektualistę. Jest elokwentny, ale ma problem z jąkaniem się.Michael: - Arno Dübel nikogo nie

MON radzi: Relaksuj się pod prysznicem

radość.Faktycznie: choć jedzenie wygląda znakomicie, już po kilku daniach rozumiemy, o co chodzi. Grillowane schaby i cudownie czerwone, świeże truskawki są tak nafaszerowane konserwantami, że prawie nie mają smaku. Cała żywność przylatuje tu samolotami z Europy i Ameryki. Pewnie może wyglądać świeżo jeszcze kilka

Dama z zielonymi

') za to, że chlubiąc się naturalnością swoich produktów, stosuje w nich - podobnie jak zwykłe firmy kosmetyczne - chemiczne składniki: sztuczne zapachy, barwniki, konserwanty. W niektórych niezależni eksperci znaleźli też oleje mineralne, pochodne ropy naftowej, groźne formaldehydy, które mogą

Prześwietlamy żywność: niezdrowe zdrowe soki i cała reszta

bez trudu. I nie daje poczucia sytości.JednodniówkiNawet najlepsze na świecie tak modne ostatnio "soki jednodniowe", wyciskane ze świeżych owoców, bez dodatków konserwantów, nie są wolne od wad. Czego im brakuje? Ano tego, co wyrzucamy w procesie produkcji, czyli wytłoków, pełnych

Dodatek do żywności

Dodatek do żywności - substancja niespożywana jako żywność, ale posiadająca (lub nie) wartości odżywcze, pożądana do otrzymania produktu o określonych cechach w procesie technologicznym. (Kodeks żywieniowy, FAO, WHO, 1988)Przykładowe dodatki: białka - jako wypełniacze, stosowane przez kulturystów

Chemiczne dodatki do żywności

, zagęstniki, środki spulchniające i inne środki zmieniające konsystencję produktów, konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory - związki przedłużające trwałość produktów. Wszystkie te dodatki mogą mieć pochodzenie naturalne jak i sztuczne. Z tego punktu widzenia dodatki te dzieli się na: naturalne

Kuchenka mikrofalowa

potraw", przygotowywanych i pakowanych fabrycznie, które wystarczy tylko podgrzać (w kuchence) i spożyć. Potrawy przygotowane w ten sposób cechują się dużym stopniem przetworzenia, dużą zawartością soli i tłuszczów oraz znaczną ilością sztucznych dodatków takich jak: konserwanty, stabilizatory, sztuczne

Kuchnia średniowiecza

znacznemu zmniejszeniu aktywności zależnych od wody mikroorganizmów powodujących psucie żywności. W cieplejszych klimatach suszono żywność głównie zostawiając ją na słońcu, w krajach północy wystawiano żywność na silny wiatr, szczególnie podczas konserwowania sztokfiszy, lub pozostawiano w ciepłych piecach

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.