żywność konserwanty

PAP

TNS: dla 60 proc. konsumentów zdrowa żywność to ta bez konserwantów

TNS: dla 60 proc. konsumentów zdrowa żywność to ta bez konserwantów

Prawie dwie trzecie mieszkańców dużych polskich miast za zdrową żywność uznaje produkty bez konserwantów - wynika z badania TNS Polska. Amatorzy takiej żywności najbardziej cenią jej smak, najmniej - niską kaloryczność - pokazuje z kolei badanie SGGW.

Eksperci: umowa TTIP zagraża zrównoważonemu systemowi żywności

Negocjowana między UE a USA umowa o powołaniu strefy wolnego handlu (TTIP) zagraża zrównoważonemu systemu żywnościowemu - mówili w piątek eksperci podczas debaty zorganizowanej w Warszawie przez Instytut Globalnej Odpowiedzialności.

Czy ufać producentom żywności?

Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Dlaczego Polacy kochają różowe mięso?

Dlaczego Polacy kochają różowe mięso?

Morawiecki: Polska popiera TTIP, bo da on nam impuls rozwojowy

spowoduje zalew rynku przez amerykańską żywność, której koszty wytworzenia są niższe ze względu na niższe standardy jakościowe. Wątpliwości wzbudza także możliwość zniesienia środków pozataryfowych. Chodzi o wymogi przy produkcji żywności, tj. np. dopuszczenie do stosowania niebezpiecznych pestycydów czy

Co jest bio, a co jest eko? Jak rozpoznać zdrową żywność

Co jest bio, a co jest eko? Jak rozpoznać zdrową żywność

czym poznać prawdziwą żywność ekologiczną? Za co dopłacamy? Ile jest warta żywność ekologiczna Eko kurczak i jego życie Zdrowa żywność musi kosztować. Jedzenie produkowane przemysłowo ma być przede wszystkim tanie. Jednak sposób produkcji odbija się niekorzystnie na jej składzie - pełnym spulchniaczy

"Dziennik Polski": Wakacje z ziołami w Małopolsce

Podhalu. Ale jest też otwarty dla zainteresowanych tematyką - warunek to posiadanie miejsca na ziołowy ogród oraz chęć zdobywania wiedzy i przekazywania jej przyjezdnym. Zioła cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów, którzy mają dość wysokoprzetworzonej, pełnej konserwantów żywności

Rusza kampania informacyjna na temat wieprzowiny wysokiej jakości

więcej osób poszukuje zdrowej żywności i dokładnie analizuje skład produktu na etykietach. Ludzie nie chcą jeść kiełbas czy szynki z dużą ilością ulepszaczy bądź konserwantów, a mięso i wyroby wędliniarskie ze znakiem QAFP nie zawierają takich dodatków - podkreślił. Dodał, że w kampanii chodzi o to, by

Jedzenie na czasie: spaghetti z pesto z rukwi

Jedzenie na czasie: spaghetti z pesto z rukwi

, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale

Marnujemy 1 miliard ton jedzenia rocznie. Czy winny jest temu czas przydatności do spożycia?

Marnujemy 1 miliard ton jedzenia rocznie. Czy winny jest temu czas przydatności do spożycia?

David Evans, wykładowca socjologii na uniwersytecie w Manchesterze, postanowił się dowiedzieć, dlaczego właściwie ludzie wyrzucają żywność. Przez osiem miesięcy podpatrywał kilkanaście przeciętnych angielskich rodzin, za ich zgodą oczywiście. Spisywał, co się kupuje i w jakich ilościach, ile z tego

Prawda czy mit: dezodoranty i rak

Prawda czy mit: dezodoranty i rak

producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Nie mieszaj... lnu z lekami

Nie mieszaj... lnu z lekami

mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest

Gadżet tygodnia: podaj, co cię boli

Gadżet tygodnia: podaj, co cię boli

. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może

Wykłady "Miłość, seks, niepłodność". Spotkanie z ekspertami

Wykłady "Miłość, seks, niepłodność". Spotkanie z ekspertami

zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie

Producenci żywności boją się smartfonu z oryginalnym programem

Producenci żywności boją się smartfonu z oryginalnym programem

Aplikacja nazywa się e-food i służy do sprawdzania, jakie potencjalnie szkodliwe dodatki producenci pakują do żywności i - co najbardziej kontrowersyjne - podpowiada, czy dany produkt warto kupić. E-food dzieli dodatki do żywności na: pożyteczne, raczej obojętne, podejrzane, szkodliwe oraz mocno

Chleb, który przetrwa 60 dni. Nowy sposób, by nie marnować żywności?

Chleb, który przetrwa 60 dni. Nowy sposób, by nie marnować żywności?

Według informacji Federacji Polskich Banków Żywności w Polsce co roku marnowanych jest 9 mln ton żywności - jedna trzecia tego, co kupujemy. Jak wynika z przeprowadzonych ankiet, najczęściej wyrzucamy pieczywo - przyznaje się do tego połowa respondentów. Jednak być może wkrótce problem zapomnianych

Kokainowy donos

Kokainowy donos

Poznaniu. Wysoki, szczupły trzydziestoparolatek, w okularach. Pięć lat temu, podczas wakacji w Hiszpanii, trafił w sklepie na promocję Kdrinka, napoju o egzotycznym smaku. Przeczytał skład: bez sztucznych barwników, konserwantów, mało cukru. Jeszcze ekstrakt z legendarnych liści koki. Tego nie ma w Polsce

Pytanie do prawnika

Pytanie do prawnika

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Protest producentów wędzonek przed Sejmem

Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, a od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy też innych produktów żywnościowych: ryb, małż czy przetworzonej żywności na bazie zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla

Zbyszko ukarany za reklamę wody mineralnej

mogą dodawać do swoich napojów wymienione w reklamie konserwanty. Oparł się na opiniach w Instytucie Żywności i Żywienia oraz Głównym Inspektoracie Sanitarnym na temat szkodliwości konserwantów. Według tych instytucji stosowanie benzoesanu sodu sorbinianu potasu nie powinno być szkodliwe dla zdrowia

Rtęć w szczepionkach i pożywieniu - czy to powód do niepokoju?

szczepionek. Np. nowe serie szczepionki Euvax nie zawierają już tiomersalu. Wyjątkiem są opakowania wielodawkowe (dla kilku pacjentów) - te muszą zawierać konserwanty. Dopuszczalne stężenia w żywności reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003

Pomorze.10 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Wśród członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu są firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Celem sieci jest promocja produkcji oraz sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Warunkiem przynależności do sieci jest

11,4 litra soków wypija rocznie przeciętny Polak

11,4 litra soków wypija rocznie przeciętny Polak

Producentów wynika, że 83 proc. badanych uważa, że do soków dodaje się cukier. 72 proc. jest przekonanych, że zawierają konserwanty. - Kupne soki są pasteryzowane, czyli poddane wysokiej temperaturze, a później gwałtownie schłodzone, stąd ich dłuższy okres przydatności - wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof

Jedz mniej mięsa. I najlepiej żadnych wędlin

Jedz mniej mięsa. I najlepiej żadnych wędlin

odpowiadająca zaledwie dwóm plasterkom szynki! Za rakotwórczy efekt wędlin odpowiadają nie tylko związki chemiczne dodawane jako konserwanty, lecz także te, które powstają z naturalnych składników w procesie przetwarzania (np. wędzenia, gotowania czy pieczenia). IARC uwzględniła 800 prowadzonych przez ostatnie

Naukowcy opracowali nowy sposób na to, aby pieczywo nie pleśniało

foliowe torby, problem się nasilił. Folia skutecznie zatrzymuje wilgoć, co sprawia, że krojone pieczywo wprawdzie wolniej traci świeżość, ale jednocześnie wilgoć stwarza doskonałe warunki do rozwoju pleśni. Do pieczywa zaczęto dodawać rozmaitego rodzaju konserwanty - w tym związki zapobiegające pleśnieniu

W Warszawie powstanie Muzeum Słoików. Będzie też festiwal

również z tym, co najzdrowsze i najlepsze, bo właśnie w nim zamknięte jest jedzenie bez chemii, bez konserwantów, czyli takie, które ostatnio szczególnie cenimy. To najzdrowsza technika utrwalania żywności, dzięki której możemy kosztować smakołyków z całego świata. Jak to się stało, że zainteresowaliście

36 polskich produktów ma unijne znaki jakości

konserwantów. Unijny znak gwarantuje natomiast, że receptura jest tradycyjna i produkt jest rzeczywiście wytwarzany zgodnie z nią. Konsument ma gwarancję jakości, bo produkcja oznaczonych wyrobów jest kontrolowana. W Unii Europejskiej system oznakowania żywności tradycyjnej i regionalnej działa od ponad 20

Raban o parabeny

- poza barwnikami i związkami zapachowymi - to jeden z najbardziej kontrowersyjnych surowców kosmetycznych. Są przyczyną częstych alergii. Dlatego trudno o 'złoty środek' i dogodzenie konsumentowi. Jeżeli bowiem konserwant jest łagodny, to zazwyczaj mniej skuteczny. Z kolei mocniejszy upora się z

Kelner ci powie, co tu uczula

Europa tyje na potęgę. Przybywa przetworzonych produktów, rynek od dawna przestał być lokalny - w sklepie można znaleźć jedzenie z całego świata. Dawne regulacje prawne dotyczące znakowania żywności są przestarzałe - nie przystają do obecnych potrzeb konsumentów. Rozmrożona ryba Chcemy kupować

Co jeść, aby przeżyć sto lat? Stosować menu z cyjankiem

Doliny Hunza w Pakistanie) nie znają pieczywa przygotowywanego z dodatkiem drożdży. Nie słyszeli też o żywności przetworzonej, konserwantach, sztucznych barwnikach czy tłuszczach trans. Średnia długość ich życia wynosi ponad sto lat, a dieta zaliczana jest do jednych z najzdrowszych na świecie. Co

Protest producentów wędzonek przed Sejmem

dopuszczalny poziom benzopirenu w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, a od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy też innych produktów żywnościowych: ryb, małż czy przetworzonej żywności na bazie zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w

Sprawdziliśmy, jak działa szkolny sklepik bez chipsów i coli. Za rok ma tak być w całej Polsce. "Nie wiem, czy się utrzymam"

je ma, tylko zasłonięte. Teraz już się do tego przyzwyczaiły. Dzieci przemycały chipsy Pod koniec października Sejm wprowadził zakaz "śmieciowego jedzenia" w szkołach i przedszkolach, przyjmując nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zmiany mają spowodować ograniczenie

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 22 kwietnia

jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez

Kapuśniak sprzed stu lat jak u mamy

broniącego carskiej Rosji przed bolszewikami Aleksandra Kołczaka (był ulubionym uczniem Tolla) wyruszyła na pomoc kolegom. W okolicach Wyspy Benetta znaleźli ostatni obóz ekspedycji Tolla. Ludzi w nim już nie było, ale uczeni znaleźli dziennik z opisem trasy, którą przebyli podróżnicy, oraz magazyn żywności

McDonald's przed sądem w Rosji. Ma ujawnić skład produktów

sklepie musi podawać pełną informację o składnikach i konserwantach, informować o wykorzystaniu genetycznie modyfikowanej żywności, ujawniać datę i miejsce wytworzenia i pakowania jedzenia. Tych informacji na opakowaniach kanapek nie ma. Przedstawiciele organizacji utrzymują, że powinny one pojawić się

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 20 sierpnia:

w wysokobudżetowym filmie, trzeba odpowiednio wyglądać. Joginka, która była króliczkiem "Playboya" Cała moja praca polegała na pokazywaniu ładnej buzi i utrzymaniu szczupłego ciała. Olej kokosowy do smażenia i na włosy Można go spotkać już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Co po

Drony będą dostarczać paczki zamiast kuriera

pomysł miał, i to niejeden. Najpierw handlował spożywką, potem wypatrzył niszę na rynku, więc otworzył własną wędzarnię, a wśród klientów promował wędliny bez konserwantów, wówczas zupełną nowość, choć dziś wszyscy producenci żywności stawiają sobie za punkt honoru dopisanie na opakowaniu "bez

Jedz, ćwicz i oddychaj

, wzdęcia, zaparcia, spada nasza odporność i częściej chorujemy. Probiotyki znajdziesz w kiszonkach: kiszonej kapuście, ogórkach, kwasie chlebowym, zakwasie buraczanym, napoju kombucha, sosie sojowym i miso. Jeśli kiszonki i zakwas kupujesz gotowe, to zwróć uwagę, czy nie ma w nich konserwantów, które

I do Warszawy zawitała moda na ekozakupy

. certyfikowanych produktów - m.in. żywność bez chemicznych konserwantów pochodzącą z ekologicznych gospodarstw, kosmetyki i środki czystości. Specjalne miejsce zajmują produkty dla karmiących piersią matek, kobiet w ciąży, alergików, diabetyków, klientów stosujących diety bezglutenowe lub bezmleczne. W nowych

Kawa ochroni cię przed chorobą Alzheimera i stwardnieniem rozsianym?

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Pogoda dla wrażliwych. 22 - 28 kwietnia

wiesz, o co chodzi? Krótko mówiąc: o jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez

Obserwują nerwy i operują najcięższe wady kręgosłupa

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Przypadek, którego nie zapomnę: To nie ogórek był zabójczy

nutritariańskiej - usłyszałeś od kogoś i nie wiesz, o co chodzi? Krótko mówiąc: o jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności

930 Polaków z bazy dawców oddało w ub.r. szpik

zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Trendy żywieniowe: co to jest nutritarianizm

rozprowadzony. Sprawdź, czy grozi ci wysoki cholesterol [TEST] 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol, ale ponad 60 proc. o tym nie wie. Niektórzy dowiadują się dopiero wtedy, gdy dopada ich zawał. Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez

Co siedzi w jedzeniu?

chodzi o diabelskie E? Nawet nie udało mi się zbliżyć do granic dziennej normy. Bo grzechem głównym żywności przetworzonej nie są wcale konserwanty, ale... przyprawy. Producenci żywności kuszą nas pożywieniem o proporcjach składników niewystępujących naturalnie w przyrodzie: potwornie słodkie, zbyt słone

Co przetrwało ze słowiańskiej kuchni? Dowiesz się w Biskupinie

których zdobycie i zabezpieczenia na przyszłość żywności było kwestią życia lub śmierci, rozglądali się specjalnie za rarytasami w dzisiejszym rozumieniu tego słowa. Dużo czasu i niemało trudu wymagało wyhodowanie trzody chlewnej, pozyskanie wieprzowiny. Podobnie z dziczyzną, zresztą polowanie na

Choroba czai się na sklepowej półce

Naukowcy szacują, że w ciągu roku spożywamy kilka kilogramów substancji chemicznych dodawanych do żywności jako aromaty, barwniki, konserwanty, emulgatory, spulchniacze, regulatory kwasowości, środki zatrzymujące wodę i wiele innych "ulepszaczy" żywności, których oficjalnie na liście UE

Czas niejedzenia. Jak poszczą Polacy?

podzielić. To społeczny wymiar tego czasu - tłumaczy ks. Sobolewski. A Tomaszewska-Bolałek dodaje, że choć rzadko się o tym mówi, post był w przeszłości w różnych wspólnotach wprowadzany także z powodów ekonomicznych, by łatwiej podzielić między jej członków posiadaną żywność. - W tradycji staropolskiej

Czy light znaczy zdrowszy? Producenci zalewają nas taką żywnością

półek dla zdrowych produktów. Według danych uzyskanych przez magazyn w 2011 r. żywność ze znakiem "light" stanowiła już 12 proc. sprzedawanych produktów mleczarskich. Coraz popularniejsze stają się także wędliny typu light - do 2010 r. miało je w ofercie zaledwie trzech producentów. Dziś są w

Dieta. Żeby wytrwać, zastosuj wskazówki ekspertów

i zastąpienie prostych złożonymi ma pozytywny wpływ nie tylko na sylwetkę, ale też na zdrowie: obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Natomiast produkty typu light, low fat często wzbogacone są w cukier, wodę i konserwanty. Pamiętaj także o tym, że na jedzenie węglowodanów są

Po co burak w jogurcie i inne sztuczki producentów żywności

Rozmowa z dr inż. Moniką Hoffmann z Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć powiększenie Piotr Miączyński, Leszek Kostrzewski: Jak pani robi zakupy? Dr inż. Monika Hoffmann: Kiedy panowie powiedzieli, że chcą rozmawiać o tym, jak robię zakupy

Brak higieny odpowiada za 80-90 proc. zakażeń. Z mycia rąk trzeba szkolić nawet sekretarki

nutritariańskiej - usłyszałeś od kogoś i nie wiesz, o co chodzi? Krótko mówiąc: o jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności

Szczepionki nie powodują autyzmu. Zbadano 95 tys. dzieci

producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Chińskie kłopoty w McDonald's z kurczakami McNuggets

W czwartek chiński urząd zajmujący się kontrolą jakości żywności poinformował, że sprawdzi McNuggetsy, czyli słynne kawałki kurczaka w panierce, pod kątem użycia przy ich produkcji chemicznych substancji. Chińskie media poinformowały kilka dni temu, że przy smażeniu kurczaków amerykańska sieć używa

Niemowlę z alergią na białko jaja kurzego i atopowym zapaleniem skóry - dieta i pielęgnacja skóry

. Na wystąpienie alergii pokarmowych u dziecka może mieć wpływ spożywanie przez karmiącą matkę tzw. żywności zawierającej konserwanty czy barwniki (substancje, które dodawane są do żywności, aby poprawić ich barwę, smak czy trwałość). Działanie alergizujące mogą również powodować owoce cytrusowe

ONZ: otyłość zagraża ludzkości

tłumaczy Oliver, kraje rozwijające się bezkrytycznie kopiują złe nawyki żywieniowe Zachodu. W Indiach, Ameryce Południowej czy na Bliskim Wschodzie coraz bardziej popularne stają się fast foody i tania, wysoko przetworzona żywność zawierająca dużo soli, cukru, tłuszczów i konserwantów. Pomaga to rozwiązać

Dieta. Jak jeść, żeby chudnąć

we krwi. Unikaj produktów typu light, low fat - często są wzbogacone cukrem i konserwantami. Węglowodany ograniczaj wieczorem. - Ich nadmiar o tej porze odłoży się w postaci dodatkowych kilogramów. Zamiast owoców, makaronu czy pieczywa na kolację zjedzmy produkty białkowe: kurczaka, rybę, nabiał

Detoks - post, który dodaje energii

Spaliny, chemia w kosmetykach to wrogowie zewnętrzni. Ale toksyny dostają się do naszego organizmu także z jedzeniem i używkami. W przetworzonej żywności jest cały zestaw małego chemika - konserwanty, emulgatory, spulchniacze i barwniki. Trudno się dziwić, że niektórym wątroba ledwo zipie, a siły

Nowe zalecenia dietetyków. Awans warzyw i kawy w piramidzie żywienia

, najlepiej umiarkowanej. Jak mówią eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻiŻ): - Od teraz Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. "Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej" znacznie różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Choć pewne przesłanki

Marchewki i soki w szkole wygrały z chipsami i colą

przynosi własne prodiże i wtedy dzieci pieką ciasteczka, np. z kleiku ryżowego. - Uczą się, że jeśli mają ochotę na łakocie, lepiej, by zrobiły je z mamą. Będą nie tylko smaczniejsze, ale też bez konserwantów i mniej kaloryczne - przekonuje Szpura. O zastąpienie w szkołach konserwowanej chemicznie i

Co jeść, żeby dożyć setki

jednolity krem. Gazpacho możemy przybrać orzechami włoskimi, plastrami ogórka lub listkami bazylii. Krem z nasionami chia i musem truskawkowym *1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego (bez konserwantów) *3 łyżki nasion chia *1-2 łyżki słodu ryżowego, jęczmiennego lub płynnego miodu Mus: *2/3 kg truskawek

Lekarze za rzadko myją ręce. Gdyby myli, ile trzeba, liczba zakażeń spadłaby o 50 proc.

niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie

Schizofrenia - wyrywa z życia [część 1.]

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Hemofilicy: umieramy, bo lekarze boją się podać nam lek

, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale

Dieta dwulatka. Co jest ważne?

może jeść dziecko dwu-, a co trzyletnie. Czy są jakieś ograniczenia? - Podstawowe ograniczenia w diecie małych dzieci dotyczą dodatku soli i cukru, substancji dodawanych do żywności takich jak konserwanty, barwniki itp., obecnych m.in. w słodzonych napojach gazowanych, słodyczach, przekąskach. Poleca

Czy dzieci muszą jeść "kupę Shreka w oleju"?

szkolnych posiłków, stołówkowemu menu przygląda się Instytut Żywności i Żywienia. Jednak nie interweniuje, choć w opracowaniu "Obiady szkolne" wyraźnie stwierdza, że jest w nich za dużo tłuszczu i cukru, za mało wapnia i witamin, a jadłospisy są nieurozmaicone. Kucharki bez żenady przyznają się

Astma - Życie bez tchu

zwierząt domowych (zwłaszcza kota), zarodniki pleśni. Ale u niektórych dominujące mogą być alergeny pokarmowe i do napadu astmy może dojść po zjedzeniu selera, orzechów, soi, serów pleśniowych, ryb czy owoców morza albo konserwantów, m.in. siarczynów dodawanych do żywności. Skurcz oskrzeli może wywołać

Ekoinwazja

, były seledynowo-turkusowe jogurty ze Shrekiem. Od samego widoku można się rozchorować. Udowodniono bowiem, że żywność przetworzona sprzyja tyciu (tłuszcze trans), nadciśnieniu (sól), napędza apetyt (ukryty cukier) i powoduje nadaktywność u dzieci (sztuczne barwniki i benzoesan sodu, konserwant w

"Wiesz co jesz?" - nowy cykl "Gazety Wyborczej"

, o dodatkach do żywności - barwnikach, emulgatorach, konserwantach - co naprawdę szkodzi, a co jest dopuszczalne, pokażą, jak przygotowuje się fast food, a jak slow food. W "Gazecie Praca" dziennikarze sprawdzą, co je kucharka, policjant, baletnica, sportowiec... Na zakończenie cyklu, w

Zjedz swój krem

Jeśli warzywa, to bio, jeśli chleb, to na zakwasie, jeśli jajka, to tylko z wolnego wybiegu. Sformułowania "eko", "fair trade" i "organiczny" wielu z nas zna, jeśli chodzi o jedzenie. Wiemy, że kilogramy chemii, które zawiera przetworzona żywność, nam nie służą. Ale

8 popularnych twierdzeń o zdrowiu. Prawda czy mit? [SPRAWDŹ]

dłonie z mikrobów i wirusów lepiej. Nic z tego. Na dokładkę antybakteryjne mydła i płyny mają więcej wad niż zalet. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała kilka lat temu oświadczenie, że nie ma żadnych dowodów na to, by mydła antybakteryjne chroniły nas przed infekcjami lepiej niż zwykłe

Jak z oddechu wykryć raka płuc, piersi, prostaty

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Suplementy diety: dla kogo i po co

kulinarnych poszukiwań. Być może również ciągle uważamy, że w żywności są albo nawozy, albo te wszechobecne konserwanty, którymi określamy wszystko łącznie z witaminami C i E (którą notabene łykamy w suplementach). Mamy zbyt mało wiary we własne siły, w to, że możemy sami sobie dostarczyć wszystkiego, czego

Obama walczy ze słodyczami

rosnąć, choć nadal jest ogromna. Teraz rząd Obamy będzie próbował ją zmniejszyć. Pomóc w tym ma np. ułatwianie kontaktów lokalnych farmerów ze stołówkami w szkołach, by trafiała tam żywność świeża, a nie przetworzona. A także dokładniejsze informacje na opakowaniach żywności o liczbie kalorii czy

Aktorka radzi: zjedz łożysko i nie używaj pieluch

szczepień i oczywiście aktorka jest na nie, bo "choć nie ma naukowych dowodów na to, że wywołują autyzm", wiele jej znajomych powiedziało, że "ich maluch po szczepieniach już nigdy nie był taki sam jak wcześniej". Silverstone zaleca też ekologiczną żywność, choćby trzeba było na nią

Alergie. Ciekawostki. Konserwanty

, chemiczne "ulepszacze" są wszędzie. Przeciętny Amerykanin zjada co roku aż 6 kg takich "dodatków". Do żywności dodaje się: * konserwanty i przeciwutleniacze * emulgatory i środki stabilizujące * barwniki i aromaty * środki smakowo-zapachowe * substancje przeciwzbrylające * środki

Polska ojczyzną sera

rodzaju mini piecyków, do których wkładano żar. Miałyby służyć do przenoszenia ciepła lub do podręcznego podgrzewania potrawy - tłumaczy prof. Grygiel. Niektórzy sądzili, że jeśli używano ich do żywności, to raczej odcedzano w nich płynny miód od plastrów lub nawet, że służyły do wyrobu piwa. Dlaczego

Uroda pod choinką

, właściwe odżywianie, aktywność fizyczna, a w razie niedoborów w organizmie - suplementacja potrzebnych witamin czy minerałów. Jestem fanką ekologicznej żywności oraz polskich kosmetyków wykorzystujących składniki naturalne, np. wyciągi z torfu (Tołpa), zieloną glinkę i rokitnik (Smooth), sok z brzozy

Kiełbasa schodzi na psy

powinno być odwrotnie. Więcej drobiu, zdrowej, niedocenianej dziczyzny, a najlepiej, gdyby dominowały ryby. I nie chodzi tu o jakieś teorie, tylko o twarde fakty medyczne. Światowa Organizacja Zdrowia uznała kilka lat temu, że konserwanty - azotany i azotyny - którymi szpikowane są wędliny, mogą zwiększać

Slowfoodowa gorączka

Market: luz, który słono kosztuje''The Real Food Festival, czyli targi zdrowej żywności dla szefów kuchni.***I wydarzył się cud. Mała jedzeniowa rewolucja. W nieatrakcyjnych, ale tanich budynkach zaczęły zakładać magazyny niewielkie firmy - skupione na lokalnych produktach, same kontrolujące ich jakość i

Płatki śniadaniowe

przetworzonych przemysłowo jest obecny akrylamid - substancja chemiczna powstająca w naturalny sposób w żywności podczas pieczenia, grillowania lub smażenia. Naukowcy podejrzewają ją o działanie rakotwórcze, a Polacy pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza odkryli, że ma negatywny wpływ na serce i układ krążenia

Dlaczego kupujemy produkty z najniższej półki

Nie wszyscy. "Jedzenie takiej żywności to trucie się (choć mieści się w normach). Od ponad roku staram się nie kupować gotowych produktów. Właściwie zawsze dużo robiłam sama (ciasta, pierogi, sosy, przetwory na zimę). W tej chwili sama piekę chleb (na własnym zakwasie), robię wędliny gdzie z 1

Klub Obrońców Smaku rządzi

. Niespiesznie, jak na szkołę Slow Food przystało. Bo kiełczowska podstawówka jest jedyną polską szkołą, która weszła do sieci European Schools for Healthy Food - Europejskie Szkoły dla Zdrowej Żywności. To wymyślony przez SF program edukowania dzieci. I tak: szkoła w Bułgarii zaadaptowała jedną z klas

Polaku, dbaj o wątrobę

. Dobrze wiemy, że tłuste i ciężkostrawne potrawy bardzo obciążają nasz układ pokarmowy. Ale wątroba musi sobie radzić nie tylko z nimi. Wiele powszechnie stosowanych produktów spożywczych sprawia, że pracuje ona na najwyższych obrotach. Są to przede wszystkim składniki dodawane do żywności

Co piją Polacy

jest woda destylowana. To nieprawda! - Woda destylowana to ciało obce - tłumaczy prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Zaburza gospodarkę elektrolitową w naszym organizmie, musi najpierw "wyciągnąć" składniki mineralne z naszych komórek, żebyśmy mogli ją

Czekolada zamiast myjni

restauracjom, w sklepach z winem, herbatą i kawą, ze zdrową żywnością, przez internet. Kupują ją także firmy w prezencie dla pracowników lub kontrahentów. 50-gramowa tabliczka kosztuje od 12 do 16 zł i na próżno jej szukać w supermarketach. Na zakupach Statystyczny Polak zjada rocznie prawie

Do zjedzenia

, wykładowczyni na Uniwersytecie w Montrealu, przewiduje, że wraz z pojawieniem się nieznanych form żywności i opakowań zrodzą się nowe gesty i rytuały. Ludzie będą inaczej trzymać talerz, nakładać jedzenie i pozbywać się resztek. Sama uważa, że w kwestii zastawy pora na rewolucję obyczajową. Na pomysł kolorowych

Ekologiczna żywność jest droga, bo trzeba zatrudniać drapieżne muszki

konserwantów. Nasza kaszanka, kiełbasa biała, parówki mają dwutygodniowy termin przydatności. Mięso - pięć dni. Zdziarscy produkują wędliny od początku lat 90., a ekologiczny certyfikat uzyskali w 2001 r. - Produkowaliśmy coraz więcej wędlin, ale w pewnym momencie zaczęliśmy inne robić dla siebie, a inne na

Picie coli to obciach

szkoła w Polsce. Program ten zakłada poprawę jakości szkolnych posiłków, nawiązanie do lokalnych tradycji i kulturę jedzenia. Ważny jest szacunek dla środowiska, więc preferuje się korzystanie z lokalnych produktów - to nie wymaga przywożenia ich z daleka i zmniejsza problem, w co i jak żywność pakować

Sprawdź, czy grozi ci wysoki cholesterol [TEST]

: o jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu

Szczęśliwa kura i cała reszta

jest dla niego długi okres przydatności do spożycia, przydają się konserwanty. Przemysł spożywczy produkuje jednostajne pożywienie, zubaża naszą smakową wrażliwość. Ktoś, kto jada wyłącznie oscypki lub wędliny z supermarketu, nawet sobie nie wyobraża smaku owczego oscypka wędzonego w zimnym dymie i

100 sposobów na dożycie setki. Recepty do codziennego stosowania

rakotwórcze właściwości wędlin odpowiadają nie tylko związki chemiczne dodawane jako konserwanty, lecz także te, które powstają z naturalnych składników w procesie przetwarzania, np. wędzenia. Jedz mniej mięsa. I najlepiej żadnych wędlin 14. Nie proś lekarza o antybiotyk Antybiotyki to broń obosieczna

Najniższa półka

z Instytutu Żywności i Żywienia oponuje: - Człowiek to nie tylko układ krwionośny. Soja nie jest źródłem żelaza, tylko prawdziwe mięso. A bardzo dużo jest w społeczeństwie niedokrwistości i żelazo jest potrzebne. Ponadto europejska soja jest bogata w fitoestrogeny. Ich nadmiar powoduje hamowanie

Nasienna arka Noego

substancji odżywczych - witamin, minerałów, cukrów i białek. Może trochę jej brakuje tłuszczu, ale nic to. Nasza żywność jest lekka i się nie psuje. Nie ma w niej mikrobów i nie ma konserwantów. Risotto smakuje jak risotto, boeuf Strogonow z ziemniakami jak boeuf Strogonow z ziemniakami. Müsli z sokiem

Gdy supermarkety nabijają nas w butelkę

owoce. Strach jest też kupować napoje, bo producenci zadziwiająco często zapominają zaznaczyć na etykiecie informację, że w ich wyrobie znajdują się konserwanty i produkty słodzące. Nie zwalajmy jednak wszystkiego na sklepy, bo swoje na sumieniu mają też producenci. Według badań BEUC federacji

Zdrowy układ pokarmowy, czyli co nam burczy w brzuchu

z naszymi brzuchami? Cywilizacja? - Tak. A konkretnie coraz bardziej przetworzona żywność. Takiej liczby refluksów żołądkowo-jelitowych nie było nigdy. Soki z kartoników, których jestem zagorzałą przeciwniczką (mają udowodnione działanie refluksogenne), chipsy, dania z torebek, czekolada, dieta

Śledź sojusznikiem piękności

też porcja warzyw? Nigdy w życiu, to wielkie nadużycie. Chodzi o warzywa spożywane na surowo lub lekko gotowane. A dieta na trądzik? Na naczynka? To raczej kwestia eliminacji, tak samo jak przy skórze wrażliwej, alergicznej, naczynkowej. Nie należy jeść żywności mocno przetworzonej - chipsów, dań

Dyskretny urok życia bez pracy

, bezrobotny 35-latek z Drezna, z wykształcenia kartograf. Po czym zapala skręta z ekologicznego tytoniu bez konserwantów i się uśmiecha. Michael, wysoki brunet w okularach, z brodą i kucykiem, wygląda na intelektualistę. Jest elokwentny, ale ma problem z jąkaniem się. Michael: - Arno Dübel nikogo nie

Polak w Irlandii. Kocham cię, bezrobocie

na targu, w Green Manie - sklepie ze zdrową żywnością - tofu i muffiny eko, czyli bez konserwantów. Lodówki nie włącza, woli kupować na bieżąco i jeść świeże. Znajomi mówią, że schudła i wypiękniała. - Wcześniej cały czas coś zajadałam: a to stres, a to problemy z szefem. Teraz nigdzie się nie

MON radzi: Relaksuj się pod prysznicem

zatęsknicie za bigosem - przechodzący rodak sceptycznie ocenia naszą początkową radość. Faktycznie: choć jedzenie wygląda znakomicie, już po kilku daniach rozumiemy, o co chodzi. Grillowane schaby i cudownie czerwone, świeże truskawki są tak nafaszerowane konserwantami, że prawie nie mają smaku. Cała żywność