żywność konserwanty

Aneta Augustyn

Alergia pokarmowa. Co jest najgorsze w sztucznym jedzeniu?

Alergia pokarmowa. Co jest najgorsze w sztucznym jedzeniu?

Czy sztuczne dodatki do żywności mogą wywołać alergię, działać rakotwórczo, zaburzać rozrodczość i układ immunologiczny? Europejscy eksperci od żywności sprawdzają, które polepszacze najbardziej szkodzą. Rozmowa z prof. Cezarym Pałczyńskim *, alergologiem.

Czy ufać producentom żywności?

Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Lokalny Rolnik. Wirtualny bazar chce podbić Europę

- Przeszczepiliśmy wzory z kooperatywy na model biznesowy. Po trzech latach prowadzenia wirtualnego bazaru z ekologiczną żywnością z małych gospodarstw, planujemy ekspansję za granicę - mówi właściciel portalu lokalnyrolnik.pl

Dlaczego Polacy kochają różowe mięso?

Dlaczego Polacy kochają różowe mięso?

Nie każde E jest szkodliwe. Czytamy etykiety [CZĘŚĆ 2.]

Nie każde E jest szkodliwe. Czytamy etykiety [CZĘŚĆ 2.]

jest z tym E? Każde jest niezdrowe? - Substancje dodawane do żywności w większości kojarzymy z konserwantami. A te z substancjami, których powinniśmy unikać. Owszem, są dodatki do żywności, których unikać zdecydowanie należy, ale jest też wiele związków naturalnych obojętnych dla naszego ciała, a nawet

Czy ocet jabłkowy odchudza?

Czy ocet jabłkowy odchudza?

. Ocet jest dobrym konserwantem, zapobiega namnażaniu się bakterii, m.in. Escherichia coli i dlatego może chronić żywność przed psuciem. Nieznaczne dane pochodzące z badań na zwierzętach mówią o tym, że ocet działa bakteriobójczo także na organizm, ale nie potwierdzono naukowo, że u ludzi jest tak samo

Co jest bio, a co jest eko? Jak rozpoznać zdrową żywność

Co jest bio, a co jest eko? Jak rozpoznać zdrową żywność

czym poznać prawdziwą żywność ekologiczną? Za co dopłacamy? Ile jest warta żywność ekologiczna Eko kurczak i jego życie Zdrowa żywność musi kosztować. Jedzenie produkowane przemysłowo ma być przede wszystkim tanie. Jednak sposób produkcji odbija się niekorzystnie na jej składzie - pełnym spulchniaczy

Donald Trump wierzy w związek szczepień z autyzmem. Naukowcy wykopują topór wojenny

Donald Trump wierzy w związek szczepień z autyzmem. Naukowcy wykopują topór wojenny

krytycznego stosunku do szczepionek. Twierdził m.in., iż konserwanty zawarte w niektórych szczepionkach dla dzieci mogą wywoływać autyzm i zaburzenia ze spektrum autyzmu (żadne naukowe badania tego nie potwierdzają). Wiadomo, że także Trump popiera ruchy antyszczepionkowe. W publicznych wystąpieniach i na

Firma Międzychód, czyli pomidory rosną na bruku

Firma Międzychód, czyli pomidory rosną na bruku

W 2011 roku po 107 latach z rynku zniknąć miała jedna z najbardziej rozpoznawalnych w zachodniej części Polski marek spożywczych - Międzychód. Firmę uratował Tomasz Nowicki - właściciel Pozbruku. Dziś nowoczesna linia technologiczna produkuje żywność pozbawioną sztucznych konserwantów czy

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

Masz bóle stawów? Tak objawia się dna moczanowa. Jej przyczyną jest zła dieta

Do rozwoju dny moczanowej przyczyniają się związki zwane purynami. To nie są ani konserwanty, ani inne sztuczne związki dodawane do żywności. Puryny są całkowicie naturalne – wchodzą w skład komórek naszego ciała. Zasady purynowe między innymi budują nasze DNA! Puryny zjadamy codziennie w

Żywność ekologiczna. Jak nie dać się na nią naciąć?

Żywność ekologiczna. Jak nie dać się na nią naciąć?

Przed kilkoma laty jedna z firm umieściła na opakowaniu mielonki turystycznej napis "eko". Producent tłumaczył się tym, że owe trzy litery to nic innego jak skrót od słowa ekonomiczny. Czym są produkty eko, bio, żywność certyfikowana? Jak rozumieć te pojęcia i nie pogubić się wśród

Wiosenna dieta. Poczuj się lekko

Wiosenna dieta. Poczuj się lekko

regularnie, pięć posiłków dziennie co trzy godziny, to ciągle trawimy pokarm, a nie odkładamy go na później. Metabolizm przy regularnym jedzeniu przyspiesza, a nie zwalnia – tłumaczy dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Nieregularne posiłki mogą także skutkować

Mak jest szkodliwy i usypia? Potrawy wigilijne z makiem

Mak jest szkodliwy i usypia? Potrawy wigilijne z makiem

dużą zawartość wapnia. Nabiał, który ma dostarczać wapń w dużych ilościach, silnie obciąża wątrobę i nerki. W korcu maku - przepis Marty Gessler Jak najlepiej jeść mak? Na święta lepiej samodzielnie zrobić makowiec, by uniknąć konserwantów, nadmiaru cukru i tłuszczów. Warto szukać maku ekologicznego

Nie mieszaj... cukrzycy z fruktozą

Nie mieszaj... cukrzycy z fruktozą

Znajdziemy ją w owocach czy miodzie. Natomiast jako dodatek do żywności - w postaci syropu glukozowo-fruktozowego - znajduje się m.in. w przetworach mlecznych, słodyczach, napojach, a nawet w wędlinach. Fruktoza w przeciwieństwie do zwykłego cukru ma niski indeks glikemiczny (IG), dlatego też

Tonsil, Międzychód i Biały Jeleń - dawni giganci wracają do gry

Tonsil, Międzychód i Biały Jeleń - dawni giganci wracają do gry

zostanie zamknięty, pracownicy dowiedzieli się w prima aprilis. Niektórzy sądzili, że to tylko głupi żart. Nie był. W listopadzie 2011 roku, po 107 latach zamknięty został międzychodzki zakład produkujący żywność w słoikach i przetwory owocowo-warzywne. Właściciel - amerykański koncern Heinz - uznał, że

Słodki sukces bez cukru. Tak się produkuje roślinne batony

Słodki sukces bez cukru. Tak się produkuje roślinne batony

fabryka batonów. Bardzo nietypowych, bo roślinnych: bez wafli, konserwantów, polepszaczy smaku, dodanego cukru, za to pełnych owoców, a czasem również orzechów. – O ile za zachodnią granicą takie batony można było dostać bez większego problemu, tak w Polsce nikt ich do tej pory nie produkował

Pytanie do eksperta: Czy powidła śliwkowe są zdrowe

Pytanie do eksperta: Czy powidła śliwkowe są zdrowe

razie gotować je jak najkrócej. Wiele osób dodaje do powideł dużo cukru, a wcale nie trzeba tego robić. Śliwka sama w sobie jest słodka, więc bez cukru powidła będą smaczne i zdrowsze. Cukier to naturalny konserwant, bez niego powidła będą miały trochę krótszy termin przydatności. Jednak jeśli kupimy

Morawiecki: Polska popiera TTIP. Wolny handel da nam impuls rozwojowy

Morawiecki: Polska popiera TTIP. Wolny handel da nam impuls rozwojowy

względu na niższe standardy jakościowe. Wątpliwości wzbudza także możliwość zniesienia środków pozataryfowych. Chodzi o wymogi przy produkcji żywności, a więc np. dopuszczenie do stosowania niebezpiecznych pestycydów czy innych środków ochrony roślin, stosowanie konserwantów czy hormonów. Amerykańskie

"Dziennik Polski": Wakacje z ziołami w Małopolsce

"Dziennik Polski": Wakacje z ziołami w Małopolsce

Podhalu. Ale jest też otwarty dla zainteresowanych tematyką - warunek to posiadanie miejsca na ziołowy ogród oraz chęć zdobywania wiedzy i przekazywania jej przyjezdnym. Zioła cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów, którzy mają dość wysoko przetworzonej, pełnej konserwantów żywności

Ten wynalazek przyspiesza gojenie ran. A w kosmetykach...

Ten wynalazek przyspiesza gojenie ran. A w kosmetykach...

Jak pokazują statystyki w Polsce, nawet 100 tys. osób ma rany zakażone gronkowcem złocistym, które trudno się goją. Dr Grzegorz Gorczyca, naukowiec z PG, wraz z zespołem pracowników Katedry Technologii Leków i Biochemii oraz Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności PG postanowili im

Jedzenie na czasie: spaghetti z pesto z rukwi

Jedzenie na czasie: spaghetti z pesto z rukwi

, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale

Chleb, który przetrwa 60 dni. Nowy sposób, by nie marnować żywności?

Chleb, który przetrwa 60 dni. Nowy sposób, by nie marnować żywności?

Według informacji Federacji Polskich Banków Żywności w Polsce co roku marnowanych jest 9 mln ton żywności - jedna trzecia tego, co kupujemy. Jak wynika z przeprowadzonych ankiet, najczęściej wyrzucamy pieczywo - przyznaje się do tego połowa respondentów. Jednak być może wkrótce problem zapomnianych

Marnujemy 1 miliard ton jedzenia rocznie. Czy winny jest temu czas przydatności do spożycia?

Marnujemy 1 miliard ton jedzenia rocznie. Czy winny jest temu czas przydatności do spożycia?

David Evans, wykładowca socjologii na uniwersytecie w Manchesterze, postanowił się dowiedzieć, dlaczego właściwie ludzie wyrzucają żywność. Przez osiem miesięcy podpatrywał kilkanaście przeciętnych angielskich rodzin, za ich zgodą oczywiście. Spisywał, co się kupuje i w jakich ilościach, ile z tego

Prawda czy mit: dezodoranty i rak

Prawda czy mit: dezodoranty i rak

producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Producenci żywności boją się smartfonu z oryginalnym programem

Aplikacja nazywa się e-food i służy do sprawdzania, jakie potencjalnie szkodliwe dodatki producenci pakują do żywności i - co najbardziej kontrowersyjne - podpowiada, czy dany produkt warto kupić. E-food dzieli dodatki do żywności na: pożyteczne, raczej obojętne, podejrzane, szkodliwe oraz mocno

Zbyszko ukarany za reklamę wody mineralnej

mogą dodawać do swoich napojów wymienione w reklamie konserwanty. Oparł się na opiniach w Instytucie Żywności i Żywienia oraz Głównym Inspektoracie Sanitarnym na temat szkodliwości konserwantów. Według tych instytucji stosowanie benzoesanu sodu sorbinianu potasu nie powinno być szkodliwe dla zdrowia

Nie mieszaj... lnu z lekami

mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest

Gadżet tygodnia: podaj, co cię boli

. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może

Wykłady "Miłość, seks, niepłodność". Spotkanie z ekspertami

zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie

Mądrze zarządzaj swoim talerzem. Czytamy etykiety

, syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników, czy innych sztucznych dodatków. *Instytut Żywności i Żywienia Cykl wideo "To Ci wyjdzie na zdrowie" przybliża tematy związane z ciałem i duszą. Rozmawiamy o zdrowiu, codziennych nawykach, profilaktyce i leczeniu. Przyglądamy się

Rtęć w szczepionkach i pożywieniu - czy to powód do niepokoju?

szczepionek. Np. nowe serie szczepionki Euvax nie zawierają już tiomersalu. Wyjątkiem są opakowania wielodawkowe (dla kilku pacjentów) - te muszą zawierać konserwanty. Dopuszczalne stężenia w żywności reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003

Dieta. Odżyj na wiosnę

odpowiadają nie tylko związki chemiczne dodawane jako konserwanty, lecz także te, które powstają z naturalnych składników w procesie przetwarzania (np. wędzenia, gotowania czy pieczenia). Mięso czerwone także jest potencjalnie rakotwórcze. Zwłaszcza podczas obróbki mięsa w wysokich temperaturach, np. podczas

Pytanie do prawnika

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Kokainowy donos

Poznaniu. Wysoki, szczupły trzydziestoparolatek, w okularach. Pięć lat temu, podczas wakacji w Hiszpanii, trafił w sklepie na promocję Kdrinka, napoju o egzotycznym smaku. Przeczytał skład: bez sztucznych barwników, konserwantów, mało cukru. Jeszcze ekstrakt z legendarnych liści koki. Tego nie ma w Polsce

Raban o parabeny

- poza barwnikami i związkami zapachowymi - to jeden z najbardziej kontrowersyjnych surowców kosmetycznych. Są przyczyną częstych alergii. Dlatego trudno o 'złoty środek' i dogodzenie konsumentowi. Jeżeli bowiem konserwant jest łagodny, to zazwyczaj mniej skuteczny. Z kolei mocniejszy upora się z

Naukowcy opracowali nowy sposób na to, aby pieczywo nie pleśniało

foliowe torby, problem się nasilił. Folia skutecznie zatrzymuje wilgoć, co sprawia, że krojone pieczywo wprawdzie wolniej traci świeżość, ale jednocześnie wilgoć stwarza doskonałe warunki do rozwoju pleśni. Do pieczywa zaczęto dodawać rozmaitego rodzaju konserwanty - w tym związki zapobiegające pleśnieniu

11,4 litra soków wypija rocznie przeciętny Polak

Producentów wynika, że 83 proc. badanych uważa, że do soków dodaje się cukier. 72 proc. jest przekonanych, że zawierają konserwanty. - Kupne soki są pasteryzowane, czyli poddane wysokiej temperaturze, a później gwałtownie schłodzone, stąd ich dłuższy okres przydatności - wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof

Jak nie wpaść w chemiczną pułapkę? [GASTROBANDA]

. Wszystkie te substancje mają atesty i pozwolenia (a przynajmniej liczymy, że żaden z producentów żywności nie kantuje), ale przy nadmiernym ich spożywaniu z twoim ciałem zaczną dziać się dziwne rzeczy. A o nadmierne spożycie nietrudno. Jesteś tym, co jesz. Wolisz być kupą dobrego, zdrowego mięsa czy

W Warszawie powstanie Muzeum Słoików. Będzie też festiwal

również z tym, co najzdrowsze i najlepsze, bo właśnie w nim zamknięte jest jedzenie bez chemii, bez konserwantów, czyli takie, które ostatnio szczególnie cenimy. To najzdrowsza technika utrwalania żywności, dzięki której możemy kosztować smakołyków z całego świata. Jak to się stało, że zainteresowaliście

Jedz mniej mięsa. I najlepiej żadnych wędlin

odpowiadająca zaledwie dwóm plasterkom szynki! Za rakotwórczy efekt wędlin odpowiadają nie tylko związki chemiczne dodawane jako konserwanty, lecz także te, które powstają z naturalnych składników w procesie przetwarzania (np. wędzenia, gotowania czy pieczenia). IARC uwzględniła 800 prowadzonych przez ostatnie

Kapuśniak sprzed stu lat jak u mamy

broniącego carskiej Rosji przed bolszewikami Aleksandra Kołczaka (był ulubionym uczniem Tolla) wyruszyła na pomoc kolegom. W okolicach Wyspy Benetta znaleźli ostatni obóz ekspedycji Tolla. Ludzi w nim już nie było, ale uczeni znaleźli dziennik z opisem trasy, którą przebyli podróżnicy, oraz magazyn żywności

?Naturalne? produkty żywnościowe, czyli jak manipulują producenci

Producenci starają się wykorzystać popularność zdrowej żywności i coraz częściej reklamują swoje przemysłowe produkty jako "naturalne", "ze składników prosto ze wsi". W rzeczywistości towary produkowane są z tanich składników i aromatów, a następnie sprzedawane z dużą nadwyżką

McDonald's przed sądem w Rosji. Ma ujawnić skład produktów

sklepie musi podawać pełną informację o składnikach i konserwantach, informować o wykorzystaniu genetycznie modyfikowanej żywności, ujawniać datę i miejsce wytworzenia i pakowania jedzenia. Tych informacji na opakowaniach kanapek nie ma. Przedstawiciele organizacji utrzymują, że powinny one pojawić się

Ruskie lepszego sortu. Co kryje się w sklepowych pierogach?

płatków ziemniaczanych. W ich przypadku nie ma właściwie ubytków w procesie magazynowania. Termin przydatności to często 12 miesięcy. Jest taniej, jednak taki surowiec może zawierać różne dodatki, emulgatory, stabilizatory i konserwanty, np. SO2, E221, E222. Zachowanie wysokiej jakości i naturalności

Alergia. W restauracji kelner ci powie, co może uczulać

Europa tyje na potęgę. Przybywa przetworzonych produktów, rynek od dawna przestał być lokalny - w sklepie można znaleźć jedzenie z całego świata. Dawne regulacje prawne dotyczące znakowania żywności są przestarzałe - nie przystają do obecnych potrzeb konsumentów. Rozmrożona ryba Chcemy kupować

Sprawdziliśmy, jak działa szkolny sklepik bez chipsów i coli. Za rok ma tak być w całej Polsce. "Nie wiem, czy się utrzymam"

je ma, tylko zasłonięte. Teraz już się do tego przyzwyczaiły. Dzieci przemycały chipsy Pod koniec października Sejm wprowadził zakaz "śmieciowego jedzenia" w szkołach i przedszkolach, przyjmując nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zmiany mają spowodować ograniczenie

Co jeść, aby przeżyć sto lat? Stosować menu z cyjankiem

Doliny Hunza w Pakistanie) nie znają pieczywa przygotowywanego z dodatkiem drożdży. Nie słyszeli też o żywności przetworzonej, konserwantach, sztucznych barwnikach czy tłuszczach trans. Średnia długość ich życia wynosi ponad sto lat, a dieta zaliczana jest do jednych z najzdrowszych na świecie. Co

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 22 kwietnia

jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez

I do Warszawy zawitała moda na ekozakupy

. certyfikowanych produktów - m.in. żywność bez chemicznych konserwantów pochodzącą z ekologicznych gospodarstw, kosmetyki i środki czystości. Specjalne miejsce zajmują produkty dla karmiących piersią matek, kobiet w ciąży, alergików, diabetyków, klientów stosujących diety bezglutenowe lub bezmleczne. W nowych

W najnowszym numerze "Tylko Zdrowie" 20 sierpnia:

w wysokobudżetowym filmie, trzeba odpowiednio wyglądać. Joginka, która była króliczkiem "Playboya" Cała moja praca polegała na pokazywaniu ładnej buzi i utrzymaniu szczupłego ciała. Olej kokosowy do smażenia i na włosy Można go spotkać już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Co po

Choroba czai się na sklepowej półce

Naukowcy szacują, że w ciągu roku spożywamy kilka kilogramów substancji chemicznych dodawanych do żywności jako aromaty, barwniki, konserwanty, emulgatory, spulchniacze, regulatory kwasowości, środki zatrzymujące wodę i wiele innych "ulepszaczy" żywności, których oficjalnie na liście UE

Co siedzi w jedzeniu?

chodzi o diabelskie E? Nawet nie udało mi się zbliżyć do granic dziennej normy. Bo grzechem głównym żywności przetworzonej nie są wcale konserwanty, ale... przyprawy. Producenci żywności kuszą nas pożywieniem o proporcjach składników niewystępujących naturalnie w przyrodzie: potwornie słodkie, zbyt słone

Drony będą dostarczać paczki zamiast kuriera

pomysł miał, i to niejeden. Najpierw handlował spożywką, potem wypatrzył niszę na rynku, więc otworzył własną wędzarnię, a wśród klientów promował wędliny bez konserwantów, wówczas zupełną nowość, choć dziś wszyscy producenci żywności stawiają sobie za punkt honoru dopisanie na opakowaniu "bez

Czy light znaczy zdrowszy? Producenci zalewają nas taką żywnością

półek dla zdrowych produktów. Według danych uzyskanych przez magazyn w 2011 r. żywność ze znakiem "light" stanowiła już 12 proc. sprzedawanych produktów mleczarskich. Coraz popularniejsze stają się także wędliny typu light - do 2010 r. miało je w ofercie zaledwie trzech producentów. Dziś są w

Jedz, ćwicz i oddychaj

, wzdęcia, zaparcia, spada nasza odporność i częściej chorujemy. Probiotyki znajdziesz w kiszonkach: kiszonej kapuście, ogórkach, kwasie chlebowym, zakwasie buraczanym, napoju kombucha, sosie sojowym i miso. Jeśli kiszonki i zakwas kupujesz gotowe, to zwróć uwagę, czy nie ma w nich konserwantów, które

Kawa ochroni cię przed chorobą Alzheimera i stwardnieniem rozsianym?

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

930 Polaków z bazy dawców oddało w ub.r. szpik

zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Pogoda dla wrażliwych. 22 - 28 kwietnia

wiesz, o co chodzi? Krótko mówiąc: o jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez

Przypadek, którego nie zapomnę: To nie ogórek był zabójczy

nutritariańskiej - usłyszałeś od kogoś i nie wiesz, o co chodzi? Krótko mówiąc: o jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności

Obserwują nerwy i operują najcięższe wady kręgosłupa

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Algi, beton i czysty węgiel. Jak walczyć z ociepleniem klimatu

bloków energetycznych. Wcześniej jednak trzeba go oczyścić ze związków szkodliwych dla alg. Potem wytworzoną biomasę można wykorzystać do produkcji biodiesla, żywności i kosmetyków. Pozostała po ekstrakcji oleju masa jest stosowana jako nawóz lub pasza. Technologia wykorzystania CO2 w uprawie alg wyszła

Trendy żywieniowe: co to jest nutritarianizm

rozprowadzony. Sprawdź, czy grozi ci wysoki cholesterol [TEST] 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol, ale ponad 60 proc. o tym nie wie. Niektórzy dowiadują się dopiero wtedy, gdy dopada ich zawał. Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez

Chińskie kłopoty w McDonald's z kurczakami McNuggets

W czwartek chiński urząd zajmujący się kontrolą jakości żywności poinformował, że sprawdzi McNuggetsy, czyli słynne kawałki kurczaka w panierce, pod kątem użycia przy ich produkcji chemicznych substancji. Chińskie media poinformowały kilka dni temu, że przy smażeniu kurczaków amerykańska sieć używa

Co przetrwało ze słowiańskiej kuchni? Dowiesz się w Biskupinie

których zdobycie i zabezpieczenia na przyszłość żywności było kwestią życia lub śmierci, rozglądali się specjalnie za rarytasami w dzisiejszym rozumieniu tego słowa. Dużo czasu i niemało trudu wymagało wyhodowanie trzody chlewnej, pozyskanie wieprzowiny. Podobnie z dziczyzną, zresztą polowanie na

Ogórki kiszone działają jak lek. Jak zrobić najlepsze?

to po nowalijkach - tłumaczy Anna Słowik, która dobiera dostawców dla Rano Zebrano i wizytuje ich gospodarstwa. Prześwietlamy żywność: jak można nie lubić kiszonych ogórków?Czasem dopiero w trakcie kiszenia widać, że ogórki były przenawożone - bardzo szybko ciemnieją, zalewa robi się mętna i brzydko

Dieta. Żeby wytrwać, zastosuj wskazówki ekspertów

i zastąpienie prostych złożonymi ma pozytywny wpływ nie tylko na sylwetkę, ale też na zdrowie: obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Natomiast produkty typu light, low fat często wzbogacone są w cukier, wodę i konserwanty. Pamiętaj także o tym, że na jedzenie węglowodanów są

Po co burak w jogurcie i inne sztuczki producentów żywności

Rozmowa z dr inż. Moniką Hoffmann z Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć powiększenie Piotr Miączyński, Leszek Kostrzewski: Jak pani robi zakupy? Dr inż. Monika Hoffmann: Kiedy panowie powiedzieli, że chcą rozmawiać o tym, jak robię zakupy

Czas niejedzenia. Jak poszczą Polacy?

podzielić. To społeczny wymiar tego czasu - tłumaczy ks. Sobolewski. A Tomaszewska-Bolałek dodaje, że choć rzadko się o tym mówi, post był w przeszłości w różnych wspólnotach wprowadzany także z powodów ekonomicznych, by łatwiej podzielić między jej członków posiadaną żywność. - W tradycji staropolskiej

ONZ: otyłość zagraża ludzkości

tłumaczy Oliver, kraje rozwijające się bezkrytycznie kopiują złe nawyki żywieniowe Zachodu. W Indiach, Ameryce Południowej czy na Bliskim Wschodzie coraz bardziej popularne stają się fast foody i tania, wysoko przetworzona żywność zawierająca dużo soli, cukru, tłuszczów i konserwantów. Pomaga to rozwiązać

Brak higieny odpowiada za 80-90 proc. zakażeń. Z mycia rąk trzeba szkolić nawet sekretarki

nutritariańskiej - usłyszałeś od kogoś i nie wiesz, o co chodzi? Krótko mówiąc: o jedzenie naturalnych produktów, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności

Szczepionki nie powodują autyzmu. Zbadano 95 tys. dzieci

producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Niemowlę z alergią na białko jaja kurzego i atopowym zapaleniem skóry - dieta i pielęgnacja skóry

. Na wystąpienie alergii pokarmowych u dziecka może mieć wpływ spożywanie przez karmiącą matkę tzw. żywności zawierającej konserwanty czy barwniki (substancje, które dodawane są do żywności, aby poprawić ich barwę, smak czy trwałość). Działanie alergizujące mogą również powodować owoce cytrusowe

Marchewki i soki w szkole wygrały z chipsami i colą

przynosi własne prodiże i wtedy dzieci pieką ciasteczka, np. z kleiku ryżowego. - Uczą się, że jeśli mają ochotę na łakocie, lepiej, by zrobiły je z mamą. Będą nie tylko smaczniejsze, ale też bez konserwantów i mniej kaloryczne - przekonuje Szpura. O zastąpienie w szkołach konserwowanej chemicznie i

Detoks - post, który dodaje energii

Spaliny, chemia w kosmetykach to wrogowie zewnętrzni. Ale toksyny dostają się do naszego organizmu także z jedzeniem i używkami. W przetworzonej żywności jest cały zestaw małego chemika - konserwanty, emulgatory, spulchniacze i barwniki. Trudno się dziwić, że niektórym wątroba ledwo zipie, a siły

Dieta. Jak jeść, żeby chudnąć

we krwi. Unikaj produktów typu light, low fat - często są wzbogacone cukrem i konserwantami. Węglowodany ograniczaj wieczorem. - Ich nadmiar o tej porze odłoży się w postaci dodatkowych kilogramów. Zamiast owoców, makaronu czy pieczywa na kolację zjedzmy produkty białkowe: kurczaka, rybę, nabiał

Biznes opiera się na... musach owocowych

smakowe i jakość owoców. W produktach nie ma sztucznych aromatów, konserwantów i polepszaczy. Badanie rynku Jakubowski od razu wiedział, że swoje produkty chce sprzedawać wielkim sieciom handlowym. Ale zanim przedstawił im swoją ofertę, musy sprzedawał w małych sklepikach w Pabianicach. W ten sposób

Dieta dwulatka. Co jest ważne?

może jeść dziecko dwu-, a co trzyletnie. Czy są jakieś ograniczenia? - Podstawowe ograniczenia w diecie małych dzieci dotyczą dodatku soli i cukru, substancji dodawanych do żywności takich jak konserwanty, barwniki itp., obecnych m.in. w słodzonych napojach gazowanych, słodyczach, przekąskach. Poleca

Migrena to nie jest zwykły ból głowy. Potrzebujesz specjalnego leczenia

, suszonego i konserwowanego mięsa, a także niektórych ryb, np. tuńczyka, makreli, łososia, oraz owoców morza. Niektórzy reagują bólem głowy na pomidory, ananasy, awokado oraz potrawy smażone i ciężkostrawne. Negatywny wpływ mogą mieć też dodawane do żywności środki polepszające smak i konserwanty, m.in

Co jeść, żeby dożyć setki

jednolity krem. Gazpacho możemy przybrać orzechami włoskimi, plastrami ogórka lub listkami bazylii. Krem z nasionami chia i musem truskawkowym *1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego (bez konserwantów) *3 łyżki nasion chia *1-2 łyżki słodu ryżowego, jęczmiennego lub płynnego miodu Mus: *2/3 kg truskawek

Lekarze za rzadko myją ręce. Gdyby myli, ile trzeba, liczba zakażeń spadłaby o 50 proc.

niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie

Hemofilicy: umieramy, bo lekarze boją się podać nam lek

, które przy niewielkiej liczbie kalorii zapewniają mnóstwo składników odżywczych. A tak zasady diety tłumaczy jej autor. Fragment książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale

Schizofrenia - wyrywa z życia [część 1.]

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Ekoinwazja

, były seledynowo-turkusowe jogurty ze Shrekiem. Od samego widoku można się rozchorować. Udowodniono bowiem, że żywność przetworzona sprzyja tyciu (tłuszcze trans), nadciśnieniu (sól), napędza apetyt (ukryty cukier) i powoduje nadaktywność u dzieci (sztuczne barwniki i benzoesan sodu, konserwant w

"Wiesz co jesz?" - nowy cykl "Gazety Wyborczej"

mineralna, o dodatkach do żywności - barwnikach, emulgatorach, konserwantach - co naprawdę szkodzi, a co jest dopuszczalne, pokażą, jak przygotowuje się fast food, a jak slow food. W "Gazecie Praca" dziennikarze sprawdzą, co je kucharka, policjant, baletnica, sportowiec... Na zakończenie cyklu

Astma - Życie bez tchu

zwierząt domowych (zwłaszcza kota), zarodniki pleśni. Ale u niektórych dominujące mogą być alergeny pokarmowe i do napadu astmy może dojść po zjedzeniu selera, orzechów, soi, serów pleśniowych, ryb czy owoców morza albo konserwantów, m.in. siarczynów dodawanych do żywności. Skurcz oskrzeli może wywołać

Michel Moran: W domu gotujemy za szybko i za mocno

tym łososiem - zdrowy czy nie, jeść czy nie jeść? Sprawdziliśmy Nie boi się pan masowej produkcji jedzenia? - Dziś produkcja żywności na świecie jest 100 razy większa niż dawniej. Powstają gigantyczne farmy, uprawy czy hodowle. To nie może być do końca zdrowe, ale co mamy robić? Niczego nie jeść? Moim

Alergie. Ciekawostki. Konserwanty

, chemiczne "ulepszacze" są wszędzie. Przeciętny Amerykanin zjada co roku aż 6 kg takich "dodatków". Do żywności dodaje się: * konserwanty i przeciwutleniacze * emulgatory i środki stabilizujące * barwniki i aromaty * środki smakowo-zapachowe * substancje przeciwzbrylające * środki

Obama walczy ze słodyczami

rosnąć, choć nadal jest ogromna. Teraz rząd Obamy będzie próbował ją zmniejszyć. Pomóc w tym ma np. ułatwianie kontaktów lokalnych farmerów ze stołówkami w szkołach, by trafiała tam żywność świeża, a nie przetworzona. A także dokładniejsze informacje na opakowaniach żywności o liczbie kalorii czy

Suplementy diety: dla kogo i po co

kulinarnych poszukiwań. Być może również ciągle uważamy, że w żywności są albo nawozy, albo te wszechobecne konserwanty, którymi określamy wszystko łącznie z witaminami C i E (którą notabene łykamy w suplementach). Mamy zbyt mało wiary we własne siły, w to, że możemy sami sobie dostarczyć wszystkiego, czego

Nowe zalecenia dietetyków. Awans warzyw i kawy

, najlepiej umiarkowanej. Jak mówią eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻiŻ): - Od teraz Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. "Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej" znacznie różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Choć pewne przesłanki

Zjedz swój krem

Jeśli warzywa, to bio, jeśli chleb, to na zakwasie, jeśli jajka, to tylko z wolnego wybiegu. Sformułowania "eko", "fair trade" i "organiczny" wielu z nas zna, jeśli chodzi o jedzenie. Wiemy, że kilogramy chemii, które zawiera przetworzona żywność, nam nie służą. Ale

8 popularnych twierdzeń o zdrowiu. Prawda czy mit? [SPRAWDŹ]

dłonie z mikrobów i wirusów lepiej. Nic z tego. Na dokładkę antybakteryjne mydła i płyny mają więcej wad niż zalet. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała kilka lat temu oświadczenie, że nie ma żadnych dowodów na to, by mydła antybakteryjne chroniły nas przed infekcjami lepiej niż zwykłe

Polska ojczyzną sera

rodzaju mini piecyków, do których wkładano żar. Miałyby służyć do przenoszenia ciepła lub do podręcznego podgrzewania potrawy - tłumaczy prof. Grygiel. Niektórzy sądzili, że jeśli używano ich do żywności, to raczej odcedzano w nich płynny miód od plastrów lub nawet, że służyły do wyrobu piwa. Dlaczego

Aktorka radzi: zjedz łożysko i nie używaj pieluch

szczepień i oczywiście aktorka jest na nie, bo "choć nie ma naukowych dowodów na to, że wywołują autyzm", wiele jej znajomych powiedziało, że "ich maluch po szczepieniach już nigdy nie był taki sam jak wcześniej". Silverstone zaleca też ekologiczną żywność, choćby trzeba było na nią

Kiełbasa schodzi na psy

powinno być odwrotnie. Więcej drobiu, zdrowej, niedocenianej dziczyzny, a najlepiej, gdyby dominowały ryby. I nie chodzi tu o jakieś teorie, tylko o twarde fakty medyczne. Światowa Organizacja Zdrowia uznała kilka lat temu, że konserwanty - azotany i azotyny - którymi szpikowane są wędliny, mogą zwiększać

Jak z oddechu wykryć raka płuc, piersi, prostaty

książki "Koniec z dietami". Czy ufać producentom żywności? Mnożą się etykiety z napisami: bez konserwantów, bez glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników. Ale producent nie napisze, co w jego produkcie jest dodatkowego i ewentualnie może zaszkodzić.

Slowfoodowa gorączka

Market: luz, który słono kosztuje''The Real Food Festival, czyli targi zdrowej żywności dla szefów kuchni. *** I wydarzył się cud. Mała jedzeniowa rewolucja. W nieatrakcyjnych, ale tanich budynkach zaczęły zakładać magazyny niewielkie firmy - skupione na lokalnych produktach, same kontrolujące ich jakość

Płatki śniadaniowe

przetworzonych przemysłowo jest obecny akrylamid - substancja chemiczna powstająca w naturalny sposób w żywności podczas pieczenia, grillowania lub smażenia. Naukowcy podejrzewają ją o działanie rakotwórcze, a Polacy pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza odkryli, że ma negatywny wpływ na serce i układ krążenia

Uroda pod choinką

, właściwe odżywianie, aktywność fizyczna, a w razie niedoborów w organizmie - suplementacja potrzebnych witamin czy minerałów. Jestem fanką ekologicznej żywności oraz polskich kosmetyków wykorzystujących składniki naturalne, np. wyciągi z torfu (Tołpa), zieloną glinkę i rokitnik (Smooth), sok z brzozy

Dlaczego kupujemy produkty z najniższej półki

Nie wszyscy. "Jedzenie takiej żywności to trucie się (choć mieści się w normach). Od ponad roku staram się nie kupować gotowych produktów. Właściwie zawsze dużo robiłam sama (ciasta, pierogi, sosy, przetwory na zimę). W tej chwili sama piekę chleb (na własnym zakwasie), robię wędliny gdzie z 1

Dieta osoby chorej na raka. Dobre odżywianie może uratować życie [ROZMOWA Z ONKOLOGIEM]

tłuszczów o potencjale prozapalnym, cała masa węglowodanów prostych, które na tym etapie nie do końca są nam potrzebne, cała masa konserwantów i sztucznych dodatków do żywności. Jedzenie śmieciowe to nie tylko fast food i batoniki, ale też produkty cukiernicze produkowane masowo, kupne rzeczy smażone &ndash