śledź solony

MARGIT KOSSOBUDZKA

Jak solić, żeby nie przesolić

Jak solić, żeby nie przesolić

Przesalamy! I to podwójnie. Polacy spożywają dziennie dwa-trzy razy więcej soli, niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak ograniczać sól w diecie?

Eksperci: jemy mniej śledzi, bo pijemy mniej wódki

Polacy, choć nadal lubią śledzie, jedzą ich coraz mniej. W 2013 r. po raz pierwszy zjedliśmy ich w ciągu roku mniej niż 2 kg na osobę. Eksperci uważają, że to dlatego, że mamy coraz większy wybór ryb, a poza tym zmienił się polski model picia alkoholu.

Jemy mniej śledzi, bo pijemy mniej wódki

Polacy, choć nadal lubią śledzie, jedzą ich coraz mniej. W 2013 r. po raz pierwszy zjedliśmy ich w ciągu roku mniej niż 2 kg na osobę. Eksperci uważają, że to dlatego, że mamy coraz większy wybór ryb, a poza tym zmienił się polski model picia alkoholu

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

Wigilijna kolacja. Zdrowa czy tylko ciężkostrawna?

dodajesz kukurydzę i groszek z puszki, dobrze odcedź je na sicie, żeby pozbyć się słonej zalewy (soli i tak jest w sałatce w nadmiarze). Nie rezygnuj z groszku, bo zawiera żelazo. A ogórka dodaj kiszonego. Kompot z suszonych owoców Świąteczny kompot w każdym domu robiony jest inaczej. Jednak aby był zdrowy

Śledzik

Śledzik

(płatach), ale w całości lub po wypatroszeniu i odcięciu głów w formie tuszek. Kaszubi twierdzą, że taki właśnie śledź, a nie matias ze słoika czy z plastikowej tacki, jest najlepszy. 'Jadłem go prosto z patelni, po lekkim oprószeniu tuszek mąką, doprawieniu solą i pieprzem: wyborny, po prostu przepyszny

Rybka na pamięć

Rybka na pamięć

zachodzi komunikacja między neuronami. Jak na złość nasz organizm nie potrafi wytwarzać kwasu DHA i musimy go dostarczać wraz z dietą. Najlepszym jego źródłem są tłuste ryby morskie - makrela, dorsz, łosoś, tuńczyk i śledź. Ale uwaga - ryby tylko gromadzą omega-3, które zdobywają wraz z pożywieniem, np

Gdzie kupić ryby w Warszawie? Podpowiada Małgorzata Minta

Gdzie kupić ryby w Warszawie? Podpowiada Małgorzata Minta

pstrągi, ale również liny, stynki, sielawy czy jesiotry ze specjalnych hodowli. Jeśli chodzi o ryby importowane, ciekawe jest, że w menu można znaleźć gatunki, o których kilka lat temu mało kto słyszał. Obok wspomnianego łososia czy wszędobylskiej soli są śródziemnomorskie dorady, poławiane u brzegów

Menu przed pierwszą gwiazdką

Menu przed pierwszą gwiazdką

oprószona pudrem z ziaren kopru. Obok ziemniak ugotowany, podwędzony i obtoczony w popiele z siana łąkowego. 2. Moment ŚLEDZIK: śledź marynowany w occie ryżowym i czarnym bzie, kawior polskiej produkcji Antonius z jesiotra, gęsta piana z soku bulwy kopru i syropu cebulowego, mrożona i zmielona zakwaszana

Michel Moran: W domu gotujemy za szybko i za mocno

Michel Moran: W domu gotujemy za szybko i za mocno

kardamon, cynamon, ale też rozmaryn, tymianek, liść laurowy. I nie gotujmy zup na samej wodzie z łyżką soli przyprawowych! Każdą zupę wzbogaci nieco kości i warzyw. A nawet same warzywa, jeśli to ma być zupa warzywna. Pół godziny gotowania dodatkowo, ale za to jaki smak. Z kolei obsmażanie warzyw przed

Dieta w żylakach przewodu pokarmowego

, kurczak, młoda miękka wołowina zabronione: wędzone wędliny z dodatkiem soli peklowych oraz dużej ilości przypraw, mięso tłuste: wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, dziczyzna, smalec, słonina, boczek ryby zalecane: ryby chude: szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, ryby gotowane z 

Północ na talerzu

Północ na talerzu

i orkiszu; ryby - łosoś, dorsz, halibut, makrela, śledź, pstrąg; owoce morza; owoce lasu - jeżyny, jagody, borówki, maliny; warzywa - kapusta, buraki, ziemniaki; dziczyzna i mięso owcze, a także olej rzepakowy. Po drugie, sięgamy tylko po lokalne owoce, orzechy i warzywa. Po trzecie, rezygnujemy z

Najdroższe sercu święto, czyli wódko po 11 zł, pozwól żyć państwu

Najdroższe sercu święto, czyli wódko po 11 zł, pozwól żyć państwu

kurczaka zatopiona w majonezie), solona ryba, najlepiej i śledź, i łosoś, kurczak w galarecie, czerwony kawior, wędlina, coś na gorąco - najlepiej kaczka czy gęś, ale można się opędzić i kotletami mielonymi, mandarynki, woda mineralna, soki i oczywiście coś do picia. Według gazet trzymających się muru

Jolka nr 61

Jolka nr 61

) - konserwują systemy ściekowe - kraj premiera Miedwiediewa - krwawa jatka - leci na ring szybciej niż słabszy bokser - lekko solony śledź, wędzony w gorącym dymie - leży na Żyle - łupił pod Jolly Rogerem - "Matka ... i jej dzieci" Brechta - miasto na Tylko - miasto z zamkiem Kronborg - miejscem akcji

Ryba wędzona w herbacie

Ryba wędzona w herbacie

wysuszoną jak wędzona tradycyjnym sposobem. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z garnka. Tłusta ryba sprawdza się najlepiej, bo dym ma wyraźny charakter i chudzinkę by zdominował. Z łatwo dostępnych - pstrąg i łosoś albo śledź, makrela czy jesiotr. Mięsiste filety są

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Ryba po grecku z niczym znajomym nie kojarzy się Grekom, śledź po japońsku zaskakuje Japończyków, a Bretończycy z niedowierzaniem patrzą na fasolkę po bretońsku. Okazuje się, że do dań narodowych - tak odległych od oryginału, że nierozpoznawalnych - należy też nasza wersja barszczu ukraińskiego

100 sposobów na dożycie setki. Recepty do codziennego stosowania

100 sposobów na dożycie setki. Recepty do codziennego stosowania

tyle soli Sięgasz po solniczkę jeszcze przed spróbowaniem dania? Skończ z tym. Nadmiar soli w diecie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, chorób układu krążenia. Zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, kamicy nerkowej czy osteoporozy. A ostatnio uczeni przekonują, że ma związek

Ryby mają głos

Ryby mają głos

Zalecana dawka: co najmniej trzy razy w tygodniu Kalorie na 100 g: śledź solony - 217, w oleju - 301, makrela wędzona - 221, łosoś świeży - 201, tuńczyk w sosie własnym - 96, w oleju - 190 Oprócz białka, witamin (A, D i z grupy B), wapnia, żelaza, jodu i połowy tablicy Mendelejewa ryby mają

By starość nie była chorobą

By starość nie była chorobą

świadomości. 7. Powtarzane rady dotyczące zdrowego odżywiania mówią, że aby mieć niskie ciśnienie, należy mało solić, eliminować z diety tłuszcze. To dobre rady dla 40-, 50- czy 60-latków, ale już 80-latkowie nie powinni ich słuchać. Przykład. Wiele leków zażywanych przez starsze osoby, na przykład na

Planete+ Doc: tych filmów nie zapomnisz. Poleca Tadeusz Sobolewski

Planete+ Doc: tych filmów nie zapomnisz. Poleca Tadeusz Sobolewski

przestrzeni pustyni. Dziwny taniec udeptywania soli stopa za stopą. I na koniec, w świetle wschodzącego słońca, czesanie zasolonego dna polderu wielkimi grabiami. A potem wszyscy ładują się na ciężarówkę i odjeżdżają sprzedać tę swoją sól - i żyć. "Strumień miłości" - stare kobiety na łące Wieś

Śląscy niewolnicy Stalina

Śląscy niewolnicy Stalina

. - Kto wyrabiał normę, dostawał 40 dag chleba dziennie, a kto nie wyrabiał, a mało kto wyrobił, dostawał tylko 10 dag. Do tego był solony śledź, najpierw cały, potem połowa, a w końcu jeden śledź na cztery osoby, ale nie zawsze. Dostawaliśmy rano kubek wody, kto chciał, to wypił, a kto chciał, to się w

Jedz na zdrowie

rezygnacja z nadmiaru soli w jedzeniu. Nie oznacza to jedynie, że powinniśmy mniej solić, sporo soli jest też w żywności przetworzonej, kupowanej w sklepie - dlatego im mniej jej jemy i im częściej sami przygotowujemy sobie posiłki, tym lepiej. Amerykanie wydają blisko 2 mld dol. rocznie na fosamax, lek

Bałtyk - dziwne morze

Bałtyk - dziwne morze

częściom procentu). Oznacza to, że w litrze bałtyckiej wody znajduje się średnio 7 g soli. Nie jest jej jednak tyle samo w każdym zakątku morza. Na środku Bałtyku zasolenie wód powierzchniowych nie przekracza 10 g soli na litr, za to najbliżej Morza Północnego - w Cieśninach Duńskich - wynosi od 20 do 30

Szczaw

Szczaw

sosem szczawiowym, polewa smażoną na maśle bułką tartą i zapieka na rumiano. W kwaśnym sosie rozpływają się wszelkie tłuste ryby: łosoś, halibut, makrela, śledź. Zarówno grillowane, pieczone, smażone, jak i krótko gotowane w warzywnym wywarze. Ja lubię do szczawiowego sosu pulpety z ryby i ziemniaków

Brawo, O Holender!

w oleju, tylko solone. Ten surowy śledź, który był trzymany w beczce z solą i wodą, jest serwowany jako filet, ale z ogonkiem. Królowa na swoim dniu otwiera zawsze pierwszą beczkę, bierze śledzia za ogonek i zjada go w całości. Będą też stropwafle - ciasteczka z karmelem, malutkie naleśniczki

Jedz dorsze, są rzeczy gorsze

rybę w dużym mieście można prawie wyłącznie na bazarkach, bo supermarkety oferują nam głównie mrożone pangę, solę i morszczuka. Łosoś jest, ale drogi. Może dlatego Polacy jedzą tak mało ryb. Wiele dzieci ich nie lubi, bo też bardzo późno, a potem rzadko się je wprowadza do ich diety. Wielu dorosłych

Jajecznica

śniadanie chińskich kucharzy w Mekongu. Solony śledź wymoczony, osuszony i pokrojony w kawałki smażony na maśle nada jajecznicy rosyjski charakter. Łosoś będzie bliski Irlandczykom, Szwedom i Norwegom. Zostały jeszcze pełne wigoru jajecznice meksykańskie z ostrą salsą układane na tortillach. Wiosenne ze

Zupa z migdałów i śledź w limoniach

miękkości w 180 stopniach rukola lub rukiew wodna Śledzie dokładnie oczyść z łusek i opłucz w zimnej wodzie. Oprósz solą, pieprzem i skrop delikatnie sokiem z cytryny, zalej octem i odstaw na 15-20 minut. Cukier wsyp na patelnię, podgrzewaj, aż zacznie się topić i rumienić. Gdy karmel będzie złoty, dodaj

Ludzie z szafek na buty

piekło czy też raj obywatelski. Wąż prawdziwy jak śledź Przekonanie, że napływ Polaków na Islandię zaczął się wraz z otwarciem fabryki aluminium i zakładów przetwórstwa rybnego, niepotrzebnie skraca perspektywę naszej obecności na tej wyspie. Ryszard Badowski, autor książki "Odkrywanie świata

PRZESZEDŁ KOŁO MNIE NIKIFOR

pierwszy numer zrobiłem o folklorze górniczym. No nie, naprawdę nie przyszło Ci do głowy, że w ten sposób idealnie wstrzeliwujesz się w linię partii? Ten numer o kulturze górniczej, o sztuce węgla i soli, nadal uważam za dobry i ważny. A co do dyrektyw partyjnych - pisząc o sztuce ludowej ich nie czułem

Okrasa: Najlepsza kuchnia jest z mojej wsi

gotowane w wywarach. Nawet śledź nie będzie marynowany w oleju z cebulką, tylko świeży, bałtycki, gotowany w maśle z rozmarynem, tymiankiem, białym winem. Podam na soczewicy. Karp? - Duszony w kiszonej kapuście. Kapusta z grzybami? - Ale jako dodatek do turbota. Zupa grzybowa? - Ale z kozim serem i

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

śledzia Skoro bez omega-3 ani rusz, to warto wiedzieć, gdzie ich szukać. Należące do grupy kwasów omega-3 kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) znajdziemy w takich tłustych rybach atlantyckich, jak: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź i makrela, oraz w mięsie pstrąga. Nieco mniej omega-3 mają

Raport o cenach: co zdrożało w maju

. Śledź solony (zł za kg) 8,33 8,2 8,23 -1,20% Ceny śledzi spadają, choć przewidywaliśmy lekki wzrost z powodu ceł, jakie po 1 maja mamy na śledzie z Norwegii i Islandii. Zapewne wciąż jest on przed nami

Królik wie, co robi

ulepszaczy, a tylko chleb pieczony na naturalnym zakwasie ma w sobie kwas foliowy, bo jego dostarczycielem są prawdziwe drożdże. No i taki chleb może zawierać mniej soli, bo naturalny zakwas daje dużo smaku, a nadmiar soli to nadal zmora Polaków ze względu na nadciśnienie tętnicze.

Przeszedł koło mnie Nikifor. Rozmowa z Aleksandrem Jackowskim, etnologiem, antropologiem kultury

do głowy, że w ten sposób idealnie wstrzeliwujesz się w linię partii? Ten numer o kulturze górniczej, o sztuce węgla i soli, nadal uważam za dobry i ważny. A co do dyrektyw partyjnych - pisząc o sztuce ludowej ich nie czułem. Oczywiście, złościłem się, gdy cenzurowano mi teksty, a na organizowanych

Śledź sojusznikiem piękności

gotowych, słodkich napojów gazowanych - z mnóstwem soli, konserwantów, barwników, szkodliwych tłuszczów trans. Skórze problemowej szkodzi alkohol, czekolada, ostre przyprawy, czasem kawa, cytrusy. W dużej mierze jednak to sprawa indywidualna. Idealną dietę na piękną skórę łatwiej bowiem zdefiniować tym, co